Hirdetés

 • Gargouille

  aktív tag

  Mint "nagyívű hozzászóló" csak felhívnám a figyelmed rá, hogy az FB nem a te tulajdonod, egy magáncég játszótere, ahová bemehetsz ha elfogadod az ő játékszabályait, amikbe amúgy semmi beleszólásod nincs. Ha nem tetszik, akkor ott hagyod. Az állampolgárságot viszont nem magad választod, mert abba beleszülettél és a hazád a te tulajdonod (is) ahonnan semmi joga senkinek elüldözni, még akkor sem ha épp egy döbrögi nagyon szeretné kisajátítani.

 • Diabolis

  csendes tag

  Húha srácok.... Én is kicsit eltértem a témától amikor a moderálást hoztam fel az elején...
  De nálatok már rendesen elgurult a gyógyszer....

 • Darthforce92

  tag

  Attól, hogy a faszságodat folyamatosan ismételgeted még faszság marad. Azt hittem info szakokon is van jogi alapismeret tárgy. Ezek szerint tévedtem.

 • paljani

  csendes tag

  Ha a faszbúk (mint magáncég, ami nem az enyém - köszi, hogy szólsz fel se tűnt amúgy) itt vagy bárhol akar szolgáltatni, akkor az itteni (bárholi) játékszabályok szerint kell(ene) játszania. Tehát ha itt szólásszabadság van, akkor nincs joga egyoldalúan(!!!) cenzúrázni. Ha itt reklámoz (vagy folytat egyéb gazdasági tevékenységet) akkor itt is kell(ene) adóznia azok eredménye után.

 • Reggie0

  nagyúr

  Ez azert elegge a szakertokon mulik, mert a kommentek analizalasahoz a birosag nem ert. Meg par tanu kell, hogy a komment idopontjaban eppen a bufeben allt, es aztan mehet az orokke tarto huzavona.

  A birosag meg ugy dont ahogy a biro kedve tartja. Mo-n nincsen ket egyforma dontes ket ugyan olyan ugyben.

  [ Szerkesztve ]

 • Darthforce92

  tag

  Nem szakértőn, hanem bírón és hallottak már cifrább mesét is a haverokkal voltunk sörözninél.
  Lehet ilyesmivel próbálkozni csak úgy fognak tekinteni rá mint ha hülyének néznéd a bíróságot.
  Nem a legokosabb taktika. Pláne nem úgy ,hogy ha minden jel arra utal, hogy a te accountodról irkáltak pont abban a stílusban ahogy te szoktál. Ez már ráutaló magatartás és még ott van, hogy mondjuk otthoni gépről tették.

  Tételezzük fel egyetemen ott hagyod a laptopod megjegyeztetett jelszóval egy padon. Valaki belép. Honnan tudnál mit és hova kommenteltél? Okés pont ott volt megnyitva. Van kamerafelvétel, szemtanúk . Különösnek tűnhet ,de ezt a felperes beadványára mind vizsgálhatják. A barátaid pedig nem biztos, hogy csak úgy bekamuznak valamit egy ilyen ügyben ha megnézik mit von maga után .

  [ Szerkesztve ]

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Viszont a náci jelszavakért, jelképekért IRL is ugyanúgy elvisznek... Törvény van rá, hogy tilos. Na?

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Eugene Roe

  senior tag

  Én statisztika alapján jól keresek (országos szinten), 30 éves vagyok, és a közélet, oktatás, egészségügy miatt nem akarunk gyereket. 3 év alatt nettó 400-ról 850-re nőtt a bérünk, de Budapesten mégis csórók vagyok, ráadásul ennyi idő alatt a 66m2 álompanel ára 15-ről 40 millióra nőtt. Ebbe milyen jövőt kellene belelátni? :D

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Sinesol

  addikt

  Nekem úgy tűnik, hogy elsősorban csak önmagad számára gyártasz kifogásokat. Ahol nincs akarat és csak pesszimizmus van, ott lényegében minden mindegy. Ha nem törődnél annyira az emlitett dolgokkal, lehet jobban éreznéd magad, amúgy érdekes módon kevesebb keresetből is sokan elég jól elvannak és családjuk is van.

  [ Szerkesztve ]

 • paljani

  csendes tag

  Ne haragudj, de nem értem mit szeretnél mondani. Kifejtenéd bővebben?

 • Gargouille

  aktív tag

  Adózásról egy szót sem szóltam és azzal teljesen egyet is értek. Én csak arra reflektáltam, hogy egyenlőségjelet tettél az állampolgárság és a Facebook tagság közé. De ha szerinted (és Darthforce92 szerint) ez így van, akkor elfogadom csak nem értek egyet vele.

  (#253) Darthforce92:
  Sosem jártam info szakra. Persze ettől még titulálhatod "faszságnak" a véleményem és sértegethetsz is burkoltan, de ez nem engem minősít. :)

 • Darthforce92

  tag

  Sértő ha véleményezik az álláspontod színvonalát? Személyes tartalommal miattad bír nem miattam .
  A véleményedet minősítettem! Az, hogy te úgy gondolod ez személyes támadás rólad mond el valamit nem rólam.

  [ Szerkesztve ]

 • Gargouille

  aktív tag

  A "lefaszságozás" már inkább sértegetés mint "véleményezés" de lelked rajta. :)

 • Darthforce92

  tag

  Milyen objektív szempont szerint? Azon kívül, hogy trágárságba hajló,de ennek ellenére a mondandód minősíti?
  Elnézést ha megbántottalak! Nem volt célom. Nem gondolnám, hogy bármilyen képességnek híján lennél az elmondottak alapján. Egyszerűen csak nagyon nincs igazad szerintem.

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Asszem lassan csukni kéne a topikot, a témához már egy ideje nemigen érkezett hsz...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Eugene Roe

  senior tag

  Elfogadom a véleményed, de ezen mi már túlléptünk. A tudatot nem tudom, és nem is akarom elrejteni. Ismerősék 2 év alatt fél milliót tettek félre, mi 8-at, ők örülnek, hogy felvehetnek 10+10 milliót, én pedig nem akarok eladósodni egy disznóól méretű házért 25 évre.

  Ő a hülye, vagy én? Szerintem vagy ő, vagy mindketten, de nem tudok megbocsátani azoknak akik önös érdekből az én családom jövőjét veszik el. Pláne 3-4 gyereket nem akarunk az ő kedvükért, 1-nek se tudnék egy 30m2-es lakást se venni, max a folyosót, mire 22 éves lesz, ezért nem éri meg küzdeni :) de nem egyedi a helyzetem.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Csak arra utaltam, hogy ha úgy nézed, ahogy abban a hozzászólásodban volt, itthon törvényileg is cenzúra van, mert nem szabad szélsőséges nézeteket hangoztatni. A fb is csak ennyit csinál, viszont túl paranoidok. Ugyanakkor a fb. használata nem kötelező, úgyis nagy divat nem használni.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Sinesol

  addikt

  Lehet hogy 30 év mulva ők lesznek elégedettek, mert nem szorongtak olyan dolgok miatt, amikkel csak feleslegesen kinozza magát az ember, inkább élték az életüket, kihasználták amit adhat. Amugy ha ennyit tudtatok félretenni, akkor siman a hitel is beleférne, hamar visszafizethető azzal a keresettel, a 10+10 is simán, elég jók a feltételei. Jobb kifizetni egy szolgáltatás árát /kamat/, mintha évekig magával tolna ki az ember, csak hogy spórolhasson. Szvsz az egész hiteltől való rettegés a spórolásra megy ki, sajnálja az ember a pénzt a szolgáltatás árára, fontosabbnak tartja saját magánál a bankszámlakivonaton lévő számot.

  Külföldön egyébként nincs ennyire démonizálva a hitel, mindenki használja az általa kínált lehetőségeket, igazából általánosabb mindent hitelre venni, mivel kiszámíthatóbb, biztonságosabb, mint egyszerre nagyobb pénzt kiadni. Pedig annyira nem más ott sem a helyzet, 2-2,5k euro az átlagkereset, viszont ugyanugy 2-3szor annyi az az általad felvázolt 60-70m2-es nagyvárosi lakás is.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Ezzel a keresettel és a most hozzá dukáló családtámogatásokkal (amiből ugye a kereset arányában a jobban keresők extrán profitálnak) sztem is jól néz ki a matek, nem jelentene komoly terhet egy 10M-s CSOK-os + 20M-s piaci fixkamatos hitel futtatása. Főleg, hogy lakni amúgy is kell valahol, ha nem lakókocsiban vagy mamánál lakik az ember, akkor kb a törlesztő felét kidobja albérletre.

  A nagy kérdés, mit hoz a jövő, mert ha a következő kormányzat (legyen akár fideszes...) kitalálja, hogy limitálja a "gazdagok" (igazából középosztály...) családi adókedvezményeit, horribile dictu bevezet egy magasabb adókulcsot + beüt egy ingatlanválság, akkor buktás lehet az ügylet. De elég nagyot kell ahhoz a gazdaságnak buknia, hogy a semmibe kidobott albiárakat is számításba véve ne érje meg a vétel.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • bambano

  titán

  a gyereked nem azért lesz hálás, ha palotában nőhet fel, hanem azért, ha játszol vele. vagy legalábbis megszülethet.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • doooo

  őstag

  Azért lesz hálás mert megszülethet? Akkor lesz hálás ha nem felelőtlenül tengődik majd a szüleivel. Azért lesz hálás. Nem kell palota, de nem is putri kell, amit törlesztenek még az unokák is. Persze, a "pénz nem boldogít", de főleg akkor ha nincs.

 • mjani1172

  őstag

  Szerintem minél több a pénz, minél nagyobb a jólét, annál több az elégedetlen, "beteg" ember.
  Az nem felelőtlenség ha nem nem luxusban csak normál körülmények között él.
  A lakás vagy ház árak máshol még drágábbak és még sincs hiszti.

 • Eugene Roe

  senior tag

  Racionálisan igazad van (30 év múlva :D ez vicces a globális felmelegedés, a nyugdíjrendszer hibái, és a fogyó Európa mellett). 3 éve, pont nem volt meg az önerő a 20 milliós lakásra, 2 éve a 28 milliósra, majd tavaly már igen a 34-re, de várjál, 2 éve voltam ugyanabban a.lakásban 14 millióval olcsóbban az ingatlanossal, és mindketten széttártuk a kezünket, ő meg mondta, hogy ő sem hiszi el, mert a szomszéd lakást 3 évig próbálta eladni 13 millióért 5 éve, de nem tudta. Sok mindenről lemondtunk a szaros 8 millióért, majd elgondolkodtam, és jött a valóság, hogy a rengeteg lemondás 14-8=6 millióval vitt minket minuszba, de most már legalább nem 14, hanem 22 millió hitelt is felvehetek. A fiskális fegyelem meghozza a gyümölcsét :D 3 éve minden decemberben azt írták ingatlanoldalak, hogy megállt a növekedés. Minden januárban jött egy családsegítő akcióterv 5-5 millióval emelve az árakat. Gl&Hf

  - Mental breakdown - nem is nyomom tovább, elnézést a panaszért

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • paljani

  csendes tag

  NEM tettem egyenlőségjelet az állampolgárság és a faszbúk tagság közé. Te tettél. Hogy miért az rád tartozik. Az hogy hol élsz, semmi köze az állampolgársághoz (amúgy), az csak egy születéskori - esetleg később felvett - állapot. Érzékeltetni próbáltam bölcs feri vezér mintájára, hogy ez egy kifejezetten szar elintézési javaslat egy vagy több konkrét probléma megoldására. Szóval engedd el kérlek az állampolgárságos sztorit, közöm nincs hozzá. Témára és példára visszatérve: Menj el, hagyd ott, lépj tovább, fogadd el stb. Kösz... de nem. Lehet a szar a szoba közepén jobb lenne példának, valahogy azzal is szoktak kezdeni valamit az emberek. Remélem így érthetőbb.

 • paljani

  csendes tag

  Így már értem, köszönöm. Ingoványos a talaj, mert jó amit írsz, de gyakorlat kissé más. A szélsőségek azok, amik mindkét oldalon károsak (remélem ezzel mindenki egyetért). Ezt talán meg is oldják rendesen. De ez önmagában még kevés. Amit 200 hozzászólással ezelőtt is kifogásoltam az az, hogy a teljes ajánlói és megjelenítő rendszer liberális, érzékenyítő tartalmakkal (és csak azokkal) van tele. Ez viszont (közvélemény?) befolyásolás. És nem kérek belőle. Volt is ebből botrány, ugye az amcsi elnökválasztásnál. Mert az oroszok kihasználták. Na ezt kellene kipusztítani belőoe, hogy egy jól meghatározott "ideológia" mentén válogatott tartalmakat basszon az ember(ek) arcába.

 • Eugene Roe

  senior tag

  Ez tiszta, magammal szemben van ilyen elvárásom, nem az ő elvárásai miatta aggódom. Egyetemi csoport fele lakást kapott diplomaosztóra vagy koli helyett, én diákhitelt (mint sok-sok százezer másik ember, tudom). Nem kötelező, de szeretném ezt biztosítani. Ez a mindenért kétszer annyit dolgozni, ez könnyen unalmassá válik.

  4-en nőttünk fel 45m2-en, és nem éreztem semmi hátrányát a csajozós korszak kezdetéig. Nem palotát akarok, csak egy gyerekszobát, tudom az amerikai álom eltér a magyar álomtól, de nem érzem túlzó elvárásnak egy ksh statisztika alapján átlagon felüli bérrel.

  [ Szerkesztve ]

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Nem tudom, neked mi a liberális :D Sokat számít az, hogy ki mit tart annak.
  Azon kívül, hogy borzalmasan rossz a fb algoritmusa, ami kitalálja, mi érdekel téged (én pl. azért nem szeretem, mert jobban tetszene egy sima időrend, mint a régebbi verziókban, ami felsorolja,mit csináltak azok, akiket ismerek), nekem bőven van benne egyéb cucc is. Bár politikai hírek elég kevés, amióta Ghosteryt használok, valószínűleg fogalma nincs, milyen oldalakat látogatok :D

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Sztem sokan utáljuk, hogy mindíg odébb rakják a célvonalt :(.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Reggie0

  nagyúr

  Hidd el, hogy nem. A szamitogepet alig tudjak bekapcsolni, nem kompetens ilyen kerdesekben.
  A stilust sem tudja elemezni, az megint egy masik szakterulet.
  Az, hogy honnan irtak semmit nem jelent. Az account feltoresetol kezdve barmi mas lehet. Sot 1-2 kommentet megirni mas stilusaban sem okoz nehezseget sok embernek, ahhoz hogy biztosak legyenek benne, nem 1-2 komment kene.

  Kamerafelvetel nem lesz. Mire odaig jut az ugy, hogy lefoglalnak a felveteleket, mar reg megsemmisitettek volna, az idegen szemtanukat meg mar felkutatni sem egyszeru, az meg megint mas kerdes, hogy mennyire megbizhatoak az emlekeik. Egy rendorsegi eljarasban a tanuvallomasok kb 10-15%-a hasznalhato erdemben.
  A hamis tanuzas pedig nem egy nagy tetel, eleg hetkoznapi jelenseg, csak az itthoni birosagok nagy ivben szarnak ra.

 • MageRG

  őstag

  "Tehát ha itt szólásszabadság van, akkor nincs joga egyoldalúan(!!!) cenzúrázni. "
  Ezt tetszik ismerni?

  Ha már érvelni szeretnél, akkor indulj el azon a vonalon, hogy a FB "jelentős piaci erejű" szereplő a netes kommunikációban. Sajnos arra még nincs törvény, hogy akkor kötelező minden véleményt leközölnie.
  Egyébként van két- v. többoldalú cenzúra is?

  "What is bravery, without a dash of recklessness!"

 • paljani

  csendes tag

  Tetszik ismerni. Jól hangzik, meg vicceskedő is, csak nem így működik a faszbúk. A faszbúkon ugyanis nem kommuniti van, hanem autoriti. Azaz teljesen mindegy, hogy a kommuniti mit gondol jónak, kit gondol eszhólnak ők egyszemélyben döntenek a tartalmakról
  Remélem érzed, hogy itt már bukott a hasonlat...

  Nem tudom van a többboldalú cenzúra, az általam kifogásolt egyoldalúság arra vonatkozik, hogy nincs összhangban az adott ország (ahol a szolgáltatást nyújtja) szabályozói környezetével -> legyen az kevésbé vagy méginkább szigorú. Többek között ezt is kifogásolják a politikusok, nem csak nálunk.

  Az általad javasolt vonalon is elindultam, olvass csak vissza!

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Onnantól kezdve, hogy magáncég, és semmi nem kötelezi arra, hogy ne tolódjon erre, vagy arra, tök mindegy, mi van rajta.
  Ha befolyásol, akkor azt az államoknak kell megoldaniuk, hogy rászorítsák az egységesebb tájlékoztatásra.
  "Nem tudom van a többboldalú cenzúra"
  Nyilván van, amikor semmilyen szélsőségeket nem enged.
  Amúgy a fb. összhangban van a magyar törvényekkel, különben nem annyira működhetne itthon.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • MageRG

  őstag

  Figyelem: egy újság tartalmába sem csak az olvasók és a publiciszták szólhatnak bele, hanem elsősorban a szerkesztők.
  Azt meg meglehetősen merész állítani, hogy teljesen mindegy, mit gondol a kommuniti. Nem változtattak a moderációs elveken felhördülésre? De.
  Honnan tudod, hogy nem csak az előítélet beszél belőled?

  Egyébként vitatkozhatunk ezen napestig, még mindig kevés köze van a szólásszabadsághoz...

  "What is bravery, without a dash of recklessness!"

 • cuebler

  senior tag

  ha már az adóztatás kérdése előkerült: [link] eszerint az állambácsi már előírt mulasztási bírságot a facebook és a google ellen reklámadó meg nem fizetése miatt mindkét cég részvényei bezuhantak a hírre :DDD
  túl kicsi piac vagyunk mi ahhoz, hogy foglalkozzanak velünk.
  nézzétek meg pl kínát, ott még a cenzúrát is elfogadták, ha ez az ára, hogy a piacon legyenek :( úgyhogy álszentek a cégek is és a kormányzatok is, a hülye hülyének nézett polgárt meg le****ják magasról.

  "Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

 • paljani

  csendes tag

  Ha befolyásol, akkor azt az államoknak kell megoldaniuk, hogy rászorítsák az egységesebb tájlékoztatásra.

  Ezt akkor meg is beszéltük, pontosan ugyanezt szeretném én is, meg a politikusok is. Régen (6+ éve) meg simán jött minden szembe, nem voltak rafinált algoritmusok és "hírszerkesztők" akik tolják az ember arcába az "érzékenyítést" reggeltől-estig. Na mindegy is, mostmár úgy érzem világos, hogy mit szeretnék, ezzel lehet egyetérteni vagy elutasítani, egyéne válogatja.

 • paljani

  csendes tag

  Teljesen mindegy, mit gondol a kommuniti, amíg a delete gomb meg a hírfolyam (üzenőfal) algolritmusok a faszbúk kezében vannak. A kémbridzses botrányt is megúszták 5 mrd dodóval -> ennyibe kerül a "szólásszabadság" / "közvélemény befolyásolása" a nagy vizen túl. Ébresztő, minden be van árazva! Ha szerinted látszatintézkedések (moderációs elvek "módosítása" a kommuniti "nyomására") megfelelőek azt készségesen elfogadom, de nem értek veled egyet ebben.

 • Reggie0

  nagyúr

  Itthon nem mukodik a facebook, nincs bejegyzett ceguk, pont ezert nem lehet megadoztatni se. A weboldalait elered, de az nem azt jelenti, hogy itt mukodik.

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Ja, csak ehhez egységes szándék kell.
  Az meg nem szokott lenni.

  @Reggie0 : EU jogszabályokat tartják, az elég. Amúgy ha nem lenne törvényes , akkor tiltanák - amikor valami nagyon gáz, azt elvileg a magyar hatóságok tudják tiltani a hazai netszolgáltatóknál.

  Egyébként pont ezek miatt lenne szükség nemzetközi adórendszerre, stb., de hát ahhoz együtt kéne működni...

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Darthforce92

  tag

  Ha feltörik az accountodat annak nyomva van. Én értem, hogy te a való életből indulsz ki és bírósági ügyed az életben nem volt de de ne alapozz ezekre az elméleteidre semmit.

  "A hamis tanuzas pedig nem egy nagy tetel, eleg hetkoznapi jelenseg, csak az itthoni birosagok nagy ivben szarnak ra."

  Azért mert az ügyésznek lenne hivatali kötelessége feljelentést tenni és nem teszi. Szerinted a másik fél ügyvédje majd elmulasztja ? :D (polg.p. 2 év , becsületsértés büntetőügy így ebben 3 évvel is jutalmazhatják a hamis tanúzást )

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Ez mondjuk korrekt, tényleg, Mo.-gon van olyan, hogy reklámadó - és bizony nem az xy tévécsatorna nyeli be a legtöbb reklámbevételt az országban, hanem a gugli-fészbúk páros.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • bambano

  titán

  meg lehetne adóztatni, csak a hatóság jellemzően az, amelyik nem ismeri a szabályait.

  a fordított áfa például egy triviális megoldás lenne erre.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • doooo

  őstag

  Nem is írtam azt, hogy a luxus a jólét feltétele, de amibe az állam taszítana, az sem az. 3 gyerek mellett, hitel-hitel hátán, minden nap kalkulálni keményen... az nem normális lét, nem arany középút, hanem tengődés, stresszes, romboló, minden családtagra nézve.

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Ez egy ideiglenes állapot, az extraalacsony mnb-kamat + a nullhozamos nemzetközi környezet és a CSOK együtt fújták fel a lufit. Ez kicsit túl sok paraméter ahhoz, hogy hosszabb távon stabil legyen. Sajnos nagyon valószínű, hogy a lufi kidurranásával és az árak leereszkedésével egyidejűleg a CSOK is megszűnik, vagy legalábbis a hitel "fix" kamata mondjuk 3-ról 6%-ra emelkedik.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Eugene Roe

  senior tag

  Ez az 5%-os kamatos valami az első pozitív dolog az elmúlt 4 évben. Értem én, hogy ebben a putriban fontos a pörgő építőipar, de megöli a 90'-es generáció azon tagjait, akik nem full stack programozónak, vagy multis gazdasági szakembernek mentek. Ugyanez a pénz mehetett volna ingatlanosok helyett állampapírokba, vagy a fogyasztásba is.

  150 ezret kereső ápolónő és 300-at kereső rezidens is hamarabb megy Bécsbe 150 ezres lakbérlet mellett, mint 40 ezresnél... De ez most ilyen.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Igen, az utóbbi évtizedben borzasztó nagyot ugrott a társadalmi egyenlőtlenség. Az olcsó lakáshitel/kamat egyenesen az alacsony mnb-kamatból származik, tehát amit a kormányzat adott a CSOK-hitellel, duplán vette el a másik oldalon. És hosszú távon nem is fogja tudni tartani a 3%-os hitelkibocsátást, ahogy elkezdődik a nemzetközi kamatemelési ciklus, beszántják a csok-ot, legalábbis a hitel részét.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Penge_4

  veterán

  "Ez egy ideiglenes állapot, az extraalacsony mnb-kamat + a nullhozamos nemzetközi környezet és a CSOK együtt fújták fel a lufit."

  Az USA emelt aztán mégis visszacsökkentett ő is. A CSOK valóban lufi, de nem látod a big picture-t. A turizmus olyan mértékben felpörgött (és exponenciálisan növekszik és a technológiai fejlesztések is annak kedveznek), hogy a Föld bolygó 8 milliárdos lakosságából annyian szeretnének Magyarországon, azon belül is infrastrukturálisan fejlett területeken (BP, Agglomeráció) lakni, hogy ez már önmagától is húzza felfelé az árakat akár még évtizedekig (főleg ha tényleg egyre több lesz majd víz alá került földrész meg elsivatagosodott, ma még lakott terület).

  Az állami szubvenció itt csak a kiváltó szikra volt, ami belobbantotta a futótüzet.
  Az egyetlen oka, amiért nem adom zálogba a vesémet és vásárolok vadul ingatlanokat az az, hogy ugyanezt a tendenciát az állam meg is tudja fordítani.

  Plusz mert itt ténylegesen nincs belső érték, csak elavult, egészségtelen építészeti megoldások, alapjaiban rossz kivitelezéssel, nehézkes szigetelhetőség, modularitás teljes hiánya, konkrétan egy betonkockát kapsz egy nagyobb betonkockán belül. Mindezt egy zajos, büdös, szmogos, élhetetlen nagyvárosban.

  A lakhatásnak 2019-ben egyébként is ingyenesnek kellene lennie a jelenlegi technológiai fejlettségünket figyelembe véve, de nem ez az egyetlen olyan dolog, amiből évezredek óta tart lufit csinálnak és minél többen érdekeltek a játékban, annál inkább érdekük a status quo fenntartása.

  Viszont mivel küszöbön áll a technológiai munkanélküliség, ha szeretnék a jövőben befogni a "falon túliak" száját, akkor kap majd mindenki valami high-tech putrit (azért putri, mert a középosztály és a gazdagok még high-techebbekben fognak lakni).

  És ahogy 100 éve sem tudtuk elképzelni, hogy valaha megszűnik a telefonközpontos kisasszonyok munkája, ha sikerül valamivel kompenzálni a jelenleg ingatlanbizniszben érdekelt tömegek kritikus részét, akkor simán lehet, hogy a jövőben átnyergelnek valami másra, amivel ugyanúgy meg tudják kopasztani a népet és függésben tartani.

  Meg ne felejtsük el a generációváltást is. Egy idős embernek hiába magyarázol új dolgokról, minimális azok száma, akik haladnak a korral. Egy mai Z generációs meg olyanokban is bizniszt lát és sikerre viszi, amikre még a 30 körüliek is csak döbbenten néznek, hogy WTF?

  Ha az állam rendszerváltás óta csinált volna normális bérlakásprogramot és fix inflációkövető lakbér maximumot állapított volna meg, ami mai vásárlóerő-paritáson számolva nem lenne több négyzetméterenkénti 800 Ft-nál, akkor mára kb. itthon is 50% alatt lenne a saját ingatlant tulajdonlók aránya.

  Ugyanis a jövőtudatos gondolkodás és a mobilitás mindig a bérlés mellett szól, csak úgy kéne, hogy a matek is afelé billenjen és mindezt hosszútávú állami garanciával.

  Csak az államnak nem érdeke a mobilitás (maximum országon belül), a jövőtudatos gondolkodás pedig talán most, hogy kialakult egy bebetonozott diktatórikus rendszer, de előtte 4 évre tervezett mindenki.

  Ráadásul számos olyan problémát megoldana, hogy nem lehet épületeket lebontani, rovart irtatni vagy szimplán csak korszerűsíteni.

  És ne beszéljen senki autonómiáról, mert ez leginkább azok vesszőparipája, akik annyira csórók, hogy számos ponton függenek a rendszertől és nem a legkardinálisabb a lakhatás.

  Ez az egész egyszerű mindset kérdése. Egy milliárdos vezérigazgató le tud élni 10-20 évet az életéből úgy, hogy utazgat jobbra-balra, szállodákban lakik, ahol naponta "bolygatja a privát szféráját a takarítónő meglátja az ágy alá dobott használt óvszert is aztán júj mit gondol róla...", más meg magán kívül van és állandóan azzal jön, hogy nem verhet be egy szöget a falba és neki ezért kell a saját.

  A vidéki, több száz négyzetméteres családi házban élők meg külön műsor, mikor több köbméter lomot raktároznak és "azért nem költözök Pestre, ahol lenne munka, mert akkor hova teszem abba a kicsi 40 négyzetméterbe".

  Persze jogos, hogy a legkirályabb dolog ötvözni a budapesti fizetést a kvázi-ingyen élettel, mikor megterem minden a kertben és nemhogy drága kínai izébizét nem kell venni párszáz vagy valami horror 4 számjegyű összegért, esetleg széteső IKEA bútort fél évnyi közmunkás bérért, mert otthon meg lehet barkácsolni ingyen (és még ökotudatosak is vagyunk, persze csak kizárólag ilyenkor, máskülönben még arra is lusták vagyunk, hogy a tejesdobozt vagy a PET palackot összenyomjuk, hogy több férjen a szemeteszsákba), hanem még a helyi pékkel meg hentessel is jóba vagyunk, akitől kapunk ingyen pékárut/húst cserébe a kertben termő cuccok bizonyos részéért, így időnként ténylegesen 0 Ft-ból hozzuk ki a kaját, ezért maximum az áramért fizetünk mert napelemre még nem ruháztunk be.

  Csak hát ennek is ára van, hasonló szitu, mint mikor valaki Svájcban keresi meg a pénzt és itthon akarja elkölteni. Megoldható, de nehézkes a logisztika. Az idő nagyrészét a jövedelmet adó országban kell élni (különben meg az utazási költség és a kiesett munkaidő viszi el, illetve csökkenti a pénzt) és költeni és úgy már nem biztos, hogy annyira kolbászkerítés a dolog.

  De ez tipikusan annak az esete, hogy nem ugorhat az ember kasztot úgy, hogy felszívja magát és "uccu neki!".

 • Eugene Roe

  senior tag

  Nem biztos, van ismerősöm aki 2*150 ezer bérrel vesz fel most 10 millió babavárót + 10 millió banki hitelt vidéken. Ennek a kormánynak megéri kiszolgáltatottak tömegeit létrehozni.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Penge_4

  veterán

  "aki 2*150 ezer bérrel vesz fel most 10 millió babavárót + 10 millió banki hitelt vidéken."

  Aki házhoz megy a pofonért, azt nem tudom sajnálni. Akit a munkája a fővároshoz köt, az tényleg patthelyzetben van és számolgatnia kell, hogy megéri-e hitelt fizetni lufikockázattal, jegybanki alapkamat kockázattal, vagy helyette pénzt kidobni az ablakon, amit a főbérlőnek ad.

  Viszont vidéken (bár tudom, tág fogalom) nemár, hogy nem tudnak valahol jóval olcsóbban lakni. A szülőknél lakás sem ugyanaz egy 150 négyzetméteres 5 szobás családi házban meg egy 35 négyzetméteres 1,5 szobás panelben. Meg ott bérelni is relatíve olcsón lehet.

  Gyereket vállalni 2x150 ezres fizetésre meg... Már előre sajnálom szegényt még akkor is, ha nem történik valami váratlan (pl. kiesik az egyikük munkabére és nem a GYES miatt), mert borítékolható, hogy ilyen pénzügyi alulműveltséggel az lesz az első, hogy erőn felül megvegyék a hisztis kisgyereknek a játékautótól a drága mobiltelefonig, egyetemre, tanfolyamra meg egyebekre meg semmi sem jut (ahogy a két szülő öngondoskodására sem, így jön majd a mártírkodás, hogy "szegény, öreg, beteg, munkában megfáradt szülőket támogassa az ereje teljében lévő fiatal, én a te korodban cementes zsákokat cipeltem" rosszabb esetben a szülőtartás.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  A CSOK csak egy kisebb tétel a lufi felfújásában, ha tippelni kellene az okokra, 70%-ban az alacsony kamatkörnyezet (nemzetközi szinten)/nulla bevétel a betéteken, 10%-ban a CSOK és 20%-ban az országban megjelenő külföldiek/magyar ingatlant vásárló külföldön dolgozó magyarok. Röviden: itt minden a jegybankokon múlik, hogy mostmár sose akarnak a betétekért kamatot adni, vagy egyszer csak elérkezik a pillanat, hogy 3%-nyi bevételért nem lesz érdemes lakást kiadni, jobban megéri majd a 3% betéti kamat, amit nem hánynak össze, nem hagynak utána közüzemi számlát és nem kell újrafesteni.

  A világturizmus valóban extrém mértékben növekedett az elmúlt pár évtizedben, de ez nem garancia arra, hogy a trend hosszú távon folytatódni fog. Az biztos, hogy a turizmus környezetterhelése óriási, tehát ha vissza akarjuk fogni a bolygó pusztítását, akkor lehet kezdeni a "felesleges" repülések korlátozásával (extrém sok CO2 pont ott, ahol a leghatékonyabban fejti ki az üvegházhatást). A fejlett (=utazgató) világ népessége lassacskán csökkenni kezdett, tehát még ha lassan növekszik is az emberek szabadideje(?), elérkezik egy maximum. Apropó turizmus: a feketéző zimmerferizés és annak modern megfelelője (airbnb) előbb-utóbb el lesznek kapva adójogi és higiéniai-fogyasztóvédelmi oldalról, és akkor nem lesz már annyira csábító befektetés.

  "a jövőtudatos gondolkodás és a mobilitás mindig a bérlés mellett szól"
  Valaki mobilisabb, valaki nem. A mobilitásnak megvan az ára: a lakbért gyakorlatilag kidobod az ablakon, míg ha pl kertes ingatlanod van, akkor az egy örök érték - amennyiben a feletted basáskodó államnak nem megy el végképp a józan esze és telkestül is bukja az értékét.

  "tipikusan annak az esete, hogy nem ugorhat az ember kasztot úgy, hogy felszívja magát és "uccu neki!"."
  Sajnos ezt nem képes feldolgozni a magyar társadalom jelentős része, minden ingyenebéd-beetetésre milliók ugranak - lásd a CHF-hitelsztorit, ami pont ugyanaz, mint a mostani alacsonykamat-CSOK kombó csak pepitában. Mindenki munka nélkül akar meggazdagodni, amivel az a baj, hogy a bankok által kifosott hitelmilliárdok vásárlóerejével kell versenyeznie a kemény munkával megkeresett-félretett garasoknak.

  #298: erre mondom azt, hogy lehet 5 golyóval is orosz rulettet játszani, végülis ott is van esélyed. És minimum tízezrek csinálják ezt az országban, aztán jön a sírásrívás, hogy jajjistenem, kiraknak minket a pólyás gyerekkel.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  ++++++

  @t72killer : Amúgy az egyenlőtlenség globálisan is nagyobb lett, ha ez bérkit vigasztal :( Nagy baj lesz még ebből.

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Eugene Roe

  senior tag

  Debrecenben akar venni. Én 10km-t is bicikliznék, de mondd ezt meg egy átlag vidékinek. Pedig autója is van, de neki ott 15km ingázás 20 perc alatt a világ vége. Ilyen a keleti országrész (legalább egy fiatal párja).

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Eugene Roe

  senior tag

  Inkább legyen üres a kontinens, minthogy én 40-ért vegyek ólat. https://index.hu/gazdasag/2019/08/08/europai_lakasarindex/ jártam Frankfurtban, kicsit mások ott a bérviszonyok.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Ez hogy jön ide?

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Ez extrém optimista statisztika, átlagbérrel (Mejszáros Lölö vs 1000 közmunkás = havi 1 milla átlag...) és átlagos ingatlanárral (50db 40-80 millás szuperkeresett Bp-i ingatlan vs 10ezer eladhatatlan vidéki csődhalmaz 10 milla alatt) számol. Azokat az ingatlanokat, amik fél órás ingázási körzetében nincs normális, átlagfizetést adó(!) munkahely, eleve kihagynám a statisztikából.

  A realitás: egy alap 70nm-es lakás megyeszékhelyen, pl Szegeden 20M Ft-nál kezdődik. Valóban keres évi 3 millát egy postás, tanár, orvosasszisztens? És ez nem az átlag lakás volt, az ingatlan.com 16 oldalas szegedi lista (70-80m2) közepén ("átlag") 33-35M környékén jár az ár. Ez ugyebár havi 400eFt-ból jönne ki a cikk szerinti 7év alatt. Hol van ez az átlagtól??

  Még egy apróság: nyugati árak (műszaki cikkek, élelmiszer, ruhák, kb minden, sokszor még szolgáltatás is!) mellett egy magyar átlagfizetésből mennyi is marad hónap végén? Azaz reálisan hány évig lesz adósrabszolga a magyar és meddig a német lakásvásárló?

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • dabadab

  félisten

  "az ingatlan.com 16 oldalas szegedi lista (70-80m2) közepén ("átlag" medián)"

  FTFY :)

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  :R , korrekt.

  Ja, a cikk még egy dologban nagyon nem korrekt: bruttó fizetést ír - aminél az sincs letisztázva, hogy ez az szja vagy az szja+összes egyéb járulék levonása előtti össszeg? A közterhek gyökeresen különböznek az egyes országokban.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Penge_4

  veterán

  "3%-nyi bevételért nem lesz érdemes lakást kiadni, jobban megéri majd a 3% betéti kamat, amit nem hánynak össze, nem hagynak utána közüzemi számlát és nem kell újrafesteni."

  Szerinted Átlag Mancika mennyire számol ROI-t, mikor ingatlant vásárol? A befektetők aránya az ingatlanpiacon minimális, azon belül is inkább a középosztály (kisbefektetők) van túlnyomó többségben, Magyarországon nem éri meg ingatlanmogulnak lenni (bár lehet, hogy Lawrence the Bucher majd változtat ezen (is) ;] ).

  Az ingatlanárakat az is elég erőteljesen nyomja fel, hogy tele van lakatlan, üresen álló ingatlanokkal, az eloszlás is katasztrofális (sok kisnyugdíjas nyomorog 70+ négyzetméteren, bár korukból adódóan náluk a legkevésbé elvárható, hogy racionalizáljanak), rengetegen tartanak kacatszobát, a hatalmas 12. kerületi villákról nem is beszélve, ahol már a parkettából kinőtt a fa... Eközben egyetemisták kényszerülnek 20 négyzetméteren lakni 4-en, 5-en emeletes ágyakon... Plusz van Budapest a vízfej és még pár egyetemváros, ahol van "élet", Battonyán meg 1 millióért veszel családi házat 2000 négyzetméteres gyümölcsfás kerttel...

  De itthon mindig sláger volt az ingatlan. Amikor 9%-okat adtak az állampapírra se volt annyira népszerű a takarékoskodás, a befektetés meg pláne, mint a saját ingatlan. Csak mivel még rengeteg munka volt vidéken, még nem vándorolt Pestre az ország azon része, aki nem külföldre ment és még nem ízlelte meg sokszázezer fiatal, hogy milyen havi félmilliót keresni a mekiben fejlettebb országokban, addig elúszkáltak a langyos vízben az emberek és akinek több ingatlana volt annak jól jött a havi 30+ rezsi is, amiért kiadta (ne feledd, akkor még a minimálbér/bérminimum is ilyen 60-80 ezer volt) és akkor már egyébként is tudatosnak számított Átlag Józsihoz képest, akinek üresen rohadt az ingatlana vagy csak rezsiért (vagy még azért se) adta kölcsön a kulcsot a Feri meg a Béla haverjának alkalmi légyottokra.

  Akármennyibe is fog kerülni az ingatlan, a magyarok többsége ragaszkodni fog a sajáthoz, ez nemzeti berögződés. Ezen mint mondtam csak hosszú idő és állami garancia tudna változtatni.

  "Valaki mobilisabb, valaki nem. A mobilitásnak megvan az ára: a lakbért gyakorlatilag kidobod az ablakon, míg ha pl kertes ingatlanod van, akkor az egy örök érték - amennyiben a feletted basáskodó államnak nem megy el végképp a józan esze és telkestül is bukja az értékét."

  Nem feltétlenül, ha számolsz alternatívaköltséget is. Eleve ha van egy kertes ingatlanod, amit mondjuk méreténél fogva 30 millióért el tudsz adni (ami valójában az ingatlanos kamudumája, lőjj alá bőven 10-20%-kal és akkor is lehet, hogy vidéken, ahol állatokat is jobban tarthatsz, tehát gazdálkodhatsz majd csak 1 év múlva lesz rá vevő), akkor ezt a pénzt beteszed akár csak simán állampapírba, havi 130-140 ezret hoz tisztán. És nincs akkora kockázat, mint amit említettél, hogy felgyújtja, széthányja, lelakja, nem fizet...

  Ennyiért ingyen (csak rezsiért) laksz egy pesti külvárosi garzonban, ahol rengeteg időd felszabadul, amit amúgy a nagy ház rendben tartásával, takarításával, javítgatásával, kertészkedéssel (akár csak minimálissal, hogy ne legyen dzsumbuj) töltesz el.

  És a tőkéd sokkal likvidebb, mint a 30M-ra felértékelt családi házad. Ha holnap az orvos rákkal diagnosztizál még mindig el tudod adni minimális bukóval és elmehetsz egy világkörüli útra, vagy akármit csinálhatsz vele.

  Persze aki családot, gyereket akar, ott már másabbak a prioritások. Tehát csak akkor kidobott pénz, ha nem számolunk az alternatívaköltséggel.

  "Mindenki munka nélkül akar meggazdagodni, amivel az a baj, hogy a bankok által kifosott hitelmilliárdok vásárlóerejével kell versenyeznie a kemény munkával megkeresett-félretett garasoknak."

  Meggazdagodni (egy generáció alatt) sajnos leginkább csak munka nélkül lehet (ha nem vagy zseni vagy nincs hihetetlen nagy szerencséd, mert azért lássuk be, akár az MS-t, akár az Apple-t, akár a Facebookot nézzük, mindegyik esetében van ám jó adag szerencsefaktor is. Attól függ, kivel hasonítjuk össze, a TV előtt meccset meg Maonika Show-t néző sikertelen Átlag Józsival, vagy azzal, aki 0-ról, diákhitellel elvégzett egy nehéz szakot, a megkeresett pénzének nagy részét startupokra fordította és sosem ért el különösebb sikert.

  Persze lehet jönni Edisonnal meg a 2000 kudarccal, aki abból él, hogy eladja neked, hogy minden 100%-ban rajtad múlik, annak mindenre van válasza, de attól még a valóság, hogy rengetegen törekednek a piramis csúcsára és nincs ultimate recept, még egyénre gyártott se nagyon, általános meg pláne. Rengeteg minden számít, pénzügyi tudatosság, emberi kapcsolatok, piacképes skillek (nem iskolák és papírok, hanem skillek). De ezek maximum azt garantálják, hogy ne legyél csöves, meg teremts magadnak államfüggetlen biztonsági hálót (ugyanakkor rohadtul frusztrál, mikor bizonyos emberek érdemtelenül kapják ugyanezt, akik isznak, cigiznek, részben te pénzedből), de ettől még nem leszel gazdag szerencse nélkül. Még középosztálybeli is csak életed közepére-végére...

  "És minimum tízezrek csinálják ezt az országban, aztán jön a sírásrívás, hogy jajjistenem, kiraknak minket a pólyás gyerekkel."

  Csak az a baj, hogy ha elég nagy tömeg érintett, akkor kihúzzák őket a szarból és most lényegtelen, hogy devizahitel vagy Questor, vagy nyugdíj nevű piramisjáték...

 • Penge_4

  veterán

  "Ja, a cikk még egy dologban nagyon nem korrekt: bruttó fizetést ír"

  Vagyis 3 gyereket nevelő, friss házas fényevő, zero waste vegánokra kalibrálták, akik az átlagfizetést adó munkahely mellett kéregetésből/utcazenélésből fedezik annak a fűtött, közművesített garázsnak/melléképületnek a rezsijét, amiben 7 évig laknak... Így valóban kijön a matek... :U

  És 7 évig nem lesznek soha betegek, nem lesz semmilyen váratlan kiadás, valamint akkora polihisztorok, hogy még a befektetéseket is úgy vágják, hogy minimum évi 8-10%-os nettó hozamot elérnek a megtakarításukkal, hiszen így legalább részben kullognak az évi 20-30%-os ingatlanáremelkedés után. :(

  [ Szerkesztve ]

 • Kopi31415

  félisten

  Vidéken sem csak 150 négyzetméteres, ötszobás házak vannak, még létezik elég sok vályogház, két szoba, konyha felosztással is jó sok.

  "(sok kisnyugdíjas nyomorog 70+ négyzetméteren, bár korukból adódóan náluk a legkevésbé elvárható, hogy racionalizáljanak)"

  Pedig elég racionális döntés részükről is: anyagilag nem járnának jobban egy kisebb lakásba költözéssel. Ha bérlemény, még rá is fizetnének esetlegesen. Idekinn Németországban is ezért nem mozdul olyan könnyen és adja fel a lakását senki, ha talált egy jót, mert anyagilag nem éri meg.

  #304 t72killer: A német lakásvásárló jellemzően szintén 10-15 évig lesz adós, már ha kap hitelt. Manapság ráadásul egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drágulás miatt a saját vásárlását.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  +#307-8: mivel itt ez nagyon OFF téma, nyitottam saját topikot:R

  Valóban a fritzek frekventáltabb régióiban is csúnyán elszálltak az árak, kicsit ránézve a piacra, 300kEUR (=100MFt) környékén kezdődnek a minőségibb 80nm-es lakások, ezt nem fogja egy lidl-pénztáros (=havi bruttó 2500EUR) adók és család mellett 15év alatt kiperkálni.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  Ennél sokkal több ment el focira, a manyup-veszteség is nagyobb, uis ez az összeg békén hagyva 8év alatt csillagászati hasznot hajtott volna. Effektíve csupán a manyuppal 5-6'000Mrd-ot vettek ki a nép zsebéből.

  Paks2 és a Belgrádi csodavasút sincs benne, hogy csak az apróságokat említsem. A Microszopsz balhé meg gondolom zajszint alattinak minősül...

  Ezekről is dalolhatna már vmelyik miniszter vagy az errefelé ténfergő "nemvagyokfideszes" trollok...

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Eugene Roe

  senior tag

  Nem racionális, sok nénivel beszélünk kutyasétáltatáskor. Az egyiknek itt óbudán özvegyként van egy 66m2 panelja, és egy kapirgálója az óbudai temetőnél a hegyoldalban. Ennek a néninek a rezsik után 40 ezer ft-ja marad egy hónapra, és 10 ezer a gyógyszer. 1 kutyás barátja van rajtunk kívül, a többi kutyást nem kedveli.

  Ha ő, és ezernyi sorstársa elmenne legalább Dunaújváros kategóriájú városokba, vagy a szülőfalvába a zemplénbe, 25-30 millió ft készpénzzel ülne ugyanúgy elszigetelődve, csak 50-200km-rel alrébb. 75-80 évesen még oké,hogy inkább meghal, bár világot is láthatna, de hogy 65-70 évesen mi a terve, az hatalmas rejtély. A német nyugdíjasnak bezzeg nem derogál a Zemplénbe költöznie...

  #312 "álhíreket" nem kommentálnak! :)

  [ Szerkesztve ]

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • doooo

  őstag

  Ezekből látszik, hogy kis ország, meg nem a legszorgalmasabb a nép, stb, stb, és mégis egész szép pénzek gyűltek az államkasszába. Amíg el nem jött az utolsó narancs uralom...

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  "Ha ő, és ezernyi sorstársa elmenne legalább Dunaújváros kategóriájú városokba, vagy a szülőfalvába a zemplénbe, 25-30 millió ft készpénzzel ülne ugyanúgy elszigetelődve, csak 50-200km-rel alrébb."

  Összetett a kép: ha vidéken talál jó egészségügyet, akkor minden OK, sőt, a budai árak kb feléért mehet étterembe, negyedéért festik ki a házát (ha talál szakit), stb. Viszont előfordulhat, hogy nincs orvos a faluban, kórház 1 óra buszozásnyira/mentő se ér ki 1 óránál korábban.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • mikung

  aktív tag

  És mit csináljon a Zemplénben ? Mennyi idő alatt jön ki az orvos ha rosszul lesz ? Közbiztonság állapota ? Kit pletykálna ki ? ;]

  Amúgy meg ... kié lenne a lakása ? Ha kiadná ugyanúgy drágán adná ki, ha eladná, a szeterotíp cuki kisgyerekes egyetemi hallgató 20 -as párocskák helyett garantáltan belvárosi motel/diákszálló/motel/hostel/... céljára venné meg valaki aki ki is perkálja a lét kp. .

  Szerk. :

  Akinek ilyen jellegű lakásra fáj a foga, vannak bevett formái, pl. eltartási szerződés. Kb. mint az öregek otthona, csak te&családod vagytok a "személyzet", cserébe mamóka/papóka rátok hagyja a lakást/házat. Persze érdemes előtte nagyon alaposan kismerini az öreget, mert ha mégse jön be akkor amíg él abban nem lesz köszönet.

  [ Szerkesztve ]

 • Egon

  nagyúr

  Ebben a topicban a hozzászólások több mint 10%-a a tied: vagy nagyon ráérsz, vagy téged ezért fizetnek.
  Ügyesen kiragadsz mondatokat az eredeti kontextusból, megfosztván eredeti jelentésüktől, és arra reagálsz. Szalmabáb érvelés rulez.
  A "hány éves vagy?" kérdésed - abban a kontextusban ahogy elhangzott - sértő, személyeskedő, alkalmas a közösség előtti lejáratásomra (egyébként borítékolom, hogy több mint te... :U ). Gratulálok, sikerült a saját csapdádba beesni. :C

  A nick nevet birtokló személy ugyanúgy jogalany.(természetes személy)

  Személyiségi jogait sérteni továbbra sem tudod, mivel ahhoz beazonosíthatónak kellene lenni (lásd személyes adat fogalma, ha már akkora jogász vagy). Továbbra is tolod a f*szságokat (idézet tőled, és ugyebár csak a véleményed minősítettem... ;] ), de példát csak külföldről (azaz egy másik jogrendszerből) tudtál hozni, ergo kijelenthető, hogy a hazai jogrendszerben nincs olyan, amit vetítettél.

  Ahogy a többiek is, én is abbafejezem az etetésed, most már végleg.

  [ Szerkesztve ]

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • Egon

  nagyúr

  Nem igazán értem, hogy ezt miért nekem címezted.
  Ketten kerestek összesen nettó 850-et?

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)