Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gliskard

  senior tag

  kényes téma... Bono jelentéssel kapcsolatban volt egy tanulmány (kicsit hiteltelennek hat a dolog, mert nem tudom hol olvastam... sorry) amely erösen birálta a kiadókat és stúdiókat amiért kerülö úton igyekeznek megoldani azt a problémát amit az usa-ban még a 90-es évek derekán elöre jeleztek a szakértök. "digitális forradalom" eredményeként a nagyobb sávszélesség és az ezzel járó gyors adatátvitel ohatatlanul magával hozza a szerzöi jog által védett anagok illegális terjesztését.
  A Bono jelentésre reagálva "költséghatékony elodázásnak" nevezte az irás a szolgáltatókra gyakorolt nyomást, hiszen hosszú ideje valós probléma a relativ magas ár rés a film és audió iparban. Mivel a "házon belüli kiszivárgások" megakadájozására eddig nem sokat tettek, illetve foggal-körömmel ragaszkodnak a hagyományos terjesztési modellekhez ezért a jogi megfélemlités és a kerülö megoldásokkal igyekeznek a kiadók védeni a profitjukat.
  A 90-es évek elején már javában virágzott a DAT kazetákon alapúló "file cserélö", gondolom igy vagy úgy sokan találkoztak ennek végeredméynével a Pecsában és más bolha piacokon terjesztett sw/film/audio anyagokkal. Ez természetesen nem csak magyar jelenség volt, hiszen mind az európában, mind az usa-ban komoly volumenben folyt az üzlet. A tanulmány szerint az ez által "okozott kár" mértéke legalább egy nagyságrenddel nagyobb mint a jelenleg a file cserélö hálozatok által okozott. Érvként a valós haszonhoz jutást emlitette, mivel a file cserélökön szinte ingyen szerzik be az anyagot az emberek, addig az árusitott másolatok esetében valós nyereség keletkezik. Mivel a letöltök jelentös része nem lenne hajladó a jelen áron megvásárolni az adott filmet, cd-t ezért csak elvi veszteségröl/nyereségröl beszélhetünk, amig a piacokon és egyéb hálózatokon terjesztett és eladott másolatok esetében már valós a károkozás. Ez utóbbi pedig nem az elmult 4-5 évben alakult ki hanem pont annek hatására indult hanyatlásnak.
  Az árazás fontosságára jó példa a hazai hipermarketekben dömping szerüen 1000 forint körül (5 euro - sok helyen egy doboz cigi) értékesitett DVD-k esetében komoly forgalom látható. Tehát lennének eszközök, amelyek bár látszólagos profit csökkenéssel járnak de vissza szoritják az illegális terjesztést...

  Amugy személy szerint üdvözlöm a döntést, és remélem nem csak azért történt igy mert nem kenték meg eléggé a tisztelt képviselöket.

 • Vertic

  aktív tag

  válasz gliskard #1 üzenetére

  szerintem meg sajnos pontosan azért történt, mert nem kentek meg eleget... :( aki politikus, az egy féreg. a legalja. sajnos.

  '' ... tehát háromig számolj, és ameddig számolsz az három legyen ... ''

 • Cathfaern

  nagyúr

  Szerintem az ideális megoldás film és hanganyag esetén az lenne, hogy a kiadóknak lenne egy hivatalos torrent (vagy bármilyen p2p alapú) szerverük, ahonnan az összes anyaguk fent lenne valamilyen tömörített formátumban. Ez pl. zene esetén egy 256kBps-es mp3-at jelentene, film esetén divx vagy vmi hasonszőrűvel tömörített, sztereo hanggal rendelkező avi-t. Ez természetesen csak saját használatra lenne felhasználható, nyilvános vetíteni, sugározni ingyenesen se lehetne. Tehát akik ebből élnek azoknak ugyanúgy meg kéne vennie (szerintem a bevétel nagy része úgyis ebből jön, illetve zenei kiadóknál a koncertekből), illetve akik jobb minőségre vágynak, azoknak ugyancsak. Emellé általánossá tenni az internetről letölthető formátumban megvehető filmeket / zenéket, ez alatt zene esetén veszteségmentes tömörített formátumot értek, filmek esetén pedig magát a DVD / Blu-ray lemezt.
  Szerintem ezzel a verzióval hosszú távon jól járna mindenki, s innentől kezdve tényleg lehet foggal-körömmel írtani mindenféle kalózverziót, hisz nem lehet azt mondani, hogy ha nem lenne ingyen, akkor meg se vette volna, s ezért tölt warezt, hisz van ingyenes alternatíva (akik pénzért adják, azok pedig most is nc, az nem változna).

  Ami a probléma, hogy szoftverek esetén ez a modell egyáltalán nem alkalmazható :(Egy professzionális felhasználásra tervezett program esetén (mint pl. Photoshop) még csak-csak, de például játékok esetén használhatatlan.

 • sh4d0w

  nagyúr

  válasz Cathfaern #3 üzenetére

  Játékok online terjesztésére ott a Steam vagy a WildTangent. Ha csak a játék kell, töltsd le óccsóér', ha kellenek hozzá az extra tartalmak is (pl. Collector's Edition), vedd meg a dobozos verziót.

  https://coreinfinity.tech

 • Cathfaern

  nagyúr

  válasz sh4d0w #4 üzenetére

  Nem az online terjesztésre gondoltam, hanem a tömörített minőség vs. teljes minőség. Az extra tartalom elvileg alkalmas lehetne erre, gyakorlatilag féle, hogy akkor a játékok gyakorlatilag csak demók lennének, s normális használathoz csak az extra tartalommal lehetne hozzájutni.

 • sh4d0w

  nagyúr

  válasz Cathfaern #5 üzenetére

  Értem, mit akarsz mondani, benne van a pakliban.

  Úgy tűnik, hogy történnek változások - igaz, rettenet lassan -, gondolok itt pl. az UT3 árára, ami újonnan sem volt hűdevészes. Ha még ott a doboz, a DVD stb. elmarad, még alacsonyabb ára lehetne. Itt persze megint a kiadóknál a labda: kisebb árrés, de az általa generált nagyobb forgalom, vagy marad a 10-12e Ft-os ár a PC-s játékoknál, kevesebb eladással és kalózkodással.

  https://coreinfinity.tech

 • orbano

  félisten

  válasz Cathfaern #5 üzenetére

  De a kiadók gondja nem az illegális letöltés, hanem hogy VEDD MEG. Semmire sem lenne jó nekik ha ingyen terjesztenék ugyanazt amit most a "kalózok" terjesztenek, mert ők PÉNZT akarnak. a 96kbps-es mp3 után is, sőt még a madonnára emlékeztető madárcsicsergés után is.
  de gusztustalan egy banda. azért fizessek ki egy CD-ért 4-5e forintot, hogy a b*zi reppergyerek mutogathassa a cribsben, hogy hány H2-t vett, meg mekkora a medencéje? És akkor a kiadók nyereségéről nem is beszélve. Aha. Kicsit fogjanak vissza az emberek lehúzásából, és akkor megoldódnak a problémáik.

  Na jó kicsit felhúztam magam gondolatban :)

  A vér nem válik VAZZE!™

 • #64791808

  törölt tag

  Én a játékprogramok mintájára kezdeném megoldani a dolgot, lényegében pont úgy, ahogy Cathfaern írja.

  Tetszett egy játék, próbáljuk ki. Letöltöttem, kínlódás volt a telepítés, a frissítés, nagy nehezen futott a játék. Kipróbáltam így, mert a pack 19.500.- forintba kerül, azér az nem két fillér, de komolyan megtetszett. Megvettem, kaptam hozzá dobozt, eredeti, jó minőségű DVD-t, kézikönyvet, a következő játék beta-jához előzetes tesztelői kulcsot, és magyarra van fordítva az egész. Megérte, és a következő alkalommal is meg fogom venni a játékot, ha tetszik.

  A filmeknél is azt akarom érezni, hogy kapok valamit a pénzemért. Több szinkront, feliratokat, interjúkat. De ettől függetlenül egy filmért egy drága mozi árának dupláját vagyok hajlandó kifizetni, ez most olyan 2500 forint körül lehet. Többet nem, mert számomra nem ér többet. Tehát az extended edition-ök 4 meg 5000 forintos árai el vannak szállva. És még valami: értem én, hogy másolásvédelem, de ha én fel szeretném ripelni a filmet/zenét a gépemre, mert az én "moziberendezésem" úgy van kialakítva, hogy úgy könnyebben nézem meg, vagy nem akarom a dvd zúgását hallgatni a film alatt, akkor hadd tegyem már meg... Végül pedig: többször estem már olyan csapdába, hogy a megvett film kép- de inkább a hangminősége rosszabb volt, mint akármelyik gányolt divx rip kiadásé. Ezért pénzt?

  Egyébként pedig ha a filmipar rendelkezne jó sávszélességű letöltő szerverekkel, ahonnan 5-8 dollárért le lehet tölteni egy filmet jó minőségű DivX vagy hasonló kódolásban, többféle szinkronnal, akkor vevő lennék rá. Ugyanis ki szenvedne torrenttel meg hasonlókkal, ha egy jó sávszélességű szerverről egy garantáltan jó minőségű filmet le tud tölteni 5 ( ha premier, akkor 8) dollárért?

  De így, hogy sokba is kerül, nem is mindig kapom meg a pénzemért a kívánt minőséget, és csak arra vagyok jogosult, amit a filmgyártók elképzeltek, eléülni a dévédélejáccónak és megnézni. Semmi másra. Amíg ez így van, addig nincs lelkiismeret-furdalásom, mikor letöltök egy filmet, és ne mondja senki, hogy nem szép dolog.

 • rudi

  nagyúr

  Azért bűnös mindenki, mert már nem lehet a színvonaltalan zenét és filmet olyan jól eladni ultra-extra haszonnal...? Szerintem az egéz zene meg film biznisz mérhetetlenül túl van értékelve. Miért kell egy halivúdi filmben 20 millió dollárt andni egy főszereplőcskének? Miért van az, hogy az összes sehonnan szalasztott repper (vagy bármilyen előadó) sokmilliós vagyonnal rendelkezik? Ezek ellen a dolgok ellen hozzanak körtényt és ne a netezők ellen. Maximálják az egy filmért kifizethető gázsit, a mozijegyek, DVD-k, CD-k és egyebek árát, és akkor 5 év alatt helyreáll a rend. Összeáll egy kritikusi banda (akit majd jó lehet kenni - hehehe) megnézik-hallgatják az alkotást, és értéke, tartalma, minősége alapján kap szépen egy árbesorolást.

  [ Szerkesztve ]

  Resistance Is Futile. You will be assimilated!

 • Skynet258

  veterán

  „…tartózkodjanak olyan intézkedések elfogadásától, amelyek ellentétesek a polgári szabadságjogokkal, az emberi jogokkal, valamint az arányosság, a hatékonyság és a visszatartó erő elvével"

  Bezony, az arány a legfontosabb, ezt mindenki tudja ( :D )...

  Android telefon/tablet/okosóra tesztek, játékok, programok, hírek: https://androtech.hu

 • azbest

  félisten

  Zenéknél egyre terjed az, hogy havidíjért lehet hallgatni a rendszer teljes anyagát (13$), kicsit több havidíjért (15$) pedig hordozható lejátszóra is feltehető.

  Filmeknél is lehetne hasonlót, a régebbieket havidíjért tetszőleges számban elérhetővé tenni, az újabbakat meg egy mozijegy áráért.

  Persze ez úgy lenne a legköltségkímélőbb ha p2p alapokon menne, viszont ezért harapnak az isp-k... valószínűleg úgy működhet, ha az isp is benne van terjesztő hálózatban. Mint az iptv.

  Cerebellum:
  Megnéztem moziban a Ratatouille-t és bakker rendes csalódás volt. Nem is az zavart leginkább, hogy csámcsogtak, zörögtek, meg hogy a gyerekek 20 perc után megunták és nyavajogtak, hanem a képminőség. Nem volt jobb mint egy divix dvd rip, akkora vásznon elég homályosnak tűnt, lehet dvd-ről adták. Az apple oldalán lévő kisebb felbontású trailer minpsége is egy nagyságrenddel nagyobb. Bakker, a netes tömörített trailerben kivehetőek voltak a patkány szőrszálai... a mozivásznon meg... ehh..

  Tudom már miért olyan rosszak a kamerás felvételek (azon kívül hogy autofókusszal veszik az okosok), mert a mozivásznon is olyan mosot minőségben adják.

  [ Szerkesztve ]

 • orbano

  félisten

  válasz azbest #11 üzenetére

  hát én 720p minőségben szedtem le warezszerverről és azt kell mondjam ilyen képminőséget még nem láttam (ez volt a második hd film amit megnéztem). a mozi meg... no comment... persze egy otthoni filmnéző berendezésből életed végéig eljársz moziba, de ez más kérdés.

  A vér nem válik VAZZE!™

 • anulu

  félisten

  válasz orbano #12 üzenetére

  csatlakozom. 720p >>> mozivászon. sajnos. szeretek moziba járni, és ha nem visítanak gyerkőcök mellettem, akkor még élvezem is, de képminőségben jobb az itthoni cucc + 720p. mindez kilőve egy 82 centis Samsung LCD TV-re.

  "Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

 • anulu

  félisten

  válasz Skynet258 #10 üzenetére

  én nem. mondjuk nálam a 21-es port forgalma akad ki + irányban :DDD

  "Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

 • h-yle

  őstag

  A 720p, meg a HD egy elég érdekes dolog, főleg itt magyarhonban. Régen ha volt egy jó film, mindíg megvettem DVD-n, de mióta elérhetőek 720p, meg 1080p verziók is, duál (vagy több) hanggal, és 5-10 felirattal, azóta csökkent a DVD vásárló kedvem is. Egyszerűen jobb a warez mint a bolti! A 4 éves P4-em viszi (na jó vga lett cserélve), az 1080p-t ingyen, ellenben ha BR-t akarok lesni akkor kell egy PS3 (mondjuk) 80-90k-ért. és akkor a film is valami eszeveszett áron kapható 5-10k asszem. Arról nem is beszélve, hogy előbb fentvan neten, mint kint a magyar boltok polcain.

  Másrészről érdekesek még a sorozatok, amiket sokesetben szintén 720p-ben eredeti nyelven (de létezik duál is, ugyan ebből a minőségből!!!) nézek, ami itthon egyáltalán nem hozzáférhető. TV-ben egyébként is crop-olják a 16:9-et és egy éves csúszásban vannak külföldhöz képest. Ebből asszem nem kérek.

  Persze ha valami normál minőségben és áron hozzáférhető (nemrég vettem dupla lemezes FFVII Advent Children DVD-t 2k-ért), valamint számomra értéket képvisel akkor azt megveszem, de sajna egyre kevesebb az ilyen.

  Szóval itt még több előnye van a filecserének, és mégjobban le vannak maradva a terjesztők mint az USA-ban. Globalizált világban mi a rákból gondololják, hogy a digitális piacot majd ők fogják szabályozni? Globalizált világba globalizált piacot!

  Talent is over rated, get back to practice. - Jeremy Piven

 • Integra

  titán

  a kiadók egyszerűen nem tudnak mit kezdeni az internettel, nekik ez egy átok.
  abból indulnak ki hogy mindenki bűnöző és kereskedelmi céllal tölt le
  ami már önmagában nevetséges, mikor gyorsabb és egyszerűbb saját célra valamit letöltnei, mint elmenni valahova és megvenni, ami időbe és fáradtságba kerül..
  a legegyszerűbb mindenkit megfenyíteni

  ...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

 • 04ahgy

  nagyúr

  válasz h-yle #15 üzenetére

  Én is ugyanígy vagyok vele. Letöltöttem, kipróbáltam az Obliviont anno. Az év játéka volt, mindenki csak ajánlotta. Nem titkoltan illegális forrásból szereztem be, és játszottam 480órát a karakteremmel. És mikor 2990,- volt a T€s©oban, fogtam, és megvettem. A Microsoft Train simulator és a COD2 is erre a sorsra jutott.

  Film? Hát én megmondom, már letölteni sem éri meg. Kár azért az időért, míg a gép megy...
  Jó példa a Taxi. 1: nagyot ütött. 2: még voltak benne új, és jó ötletek. 3-4: nézhetetlen vacak, kiherélt poénokkal, unalmas történettel. Ezt az IMDB pontok is igazolják, rendre 6,6 - 6,1 - 5,3 - 5,1.
  Linket nem adok, aki akar, rákeres.
  DE! Columbo - sorozat. Ráadásul nagyon kaptafára készült, mégis minden rész más. Mindben van egyéni ötlet, izgalom. 48 rész kapott 7 feletti értékelést! Ezt mivel lehet magyarázni? Peter Falk nulla színészi teljesítményével, amiért sokmillió dolláros gázsit vett fel? Vagy a gyártási évvel? Vagy mivel?
  Miért van az, hogy a 3 öreg, gagyi effekteket használó, Star Wars hármasa 2 ponttal feljebb van a 3 újnál? Pedig számítógéppel támogatott, über csicsa minden...

  Az USA meg már nem sokáig kapálózik már... Nézd meg, hol a dollár. Az olaj meg fogy. Egy olaj által hajtott társadalom, elkényelmesedve, elbutulva. Lesz még foganatja.

  HGyu

  7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior! \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu

 • Füge007

  senior tag

  Elaszabadult a szellem a palcakból, és ezt már nem lehet megállítani! A sok gazdag kiadó, meg majd kicsit viszafog, vagy megy a levesbe :DDD .

  Füge

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés