Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • emelhu

  tag

  válasz Tajrexi #22 üzenetére

  "Ha lehetne vinni mindent (pl összes megvett appot) iOS-ről Androidra és fordítva is, akkor könnyebb lenne váltogatni, és lenne értelme több piaci szereplőnek is, addig viszont nem sok esélye van."

  Itt lenne a nagy lehetőség.
  A mobil súlya a gazdaságban (mára akár politikai függőség szintjén!) annyira nagy, hogy kezdeni kell vele valamit.
  A verseny miatt is jó lenne a több mobilplatform, de mára már kimondottan veszélyt is jelent a pár hatalmas IT monopolium (kvázimonopoliom, oligopolium). És ráadásul ezek a cégek sem pontosan ugyanazon a szegmensen "versenyeznek", hanem egy-egy rétegét monopolizálják ("erőfölényeskedik") a piacnak.

  A szabványokat pl. az autóiparra is azért hozták létre, hogy legyenek egységes dolgok.
  Mindenki kitalálhat ezer extrát, de pár alap nem megkerülhető. Szabványos benzin, kenőolaj, szabványos jelzőfényelhelyezés és működés, szabványos gumiabroncs méretezés stb, stb.
  Az államok dolga (pont a piaci verseny és zökkenőmentes piaci működés miatt) a szabványosítás.
  De ugye az Apple kézzel lábbal küzd a szabványok ellen, mert monopolizálni akarja azt a kis kört, amit megkaparintott. Platform váltást nem tudja megakadályozni, de ha beszippantott a platformja, onnan kiszolgáltatott a vevő és az almások nem is akarják kiengedni a markukból többet. (Lehet van aki ezt egészségesnek érzi, én nem.)

  Egységes API-kat elő lehetne írni a mobilokra. Ezek természetesen egy-egy platform képességeinek és sajátosságainak csak egy részét (mondjuk 70-80%-át) képesek lefedni, mert a többi sajátosság.
  De a mobilok fő egységei és funkciói azonosak, tulajdonképpen egységesek, csak azért nem a két monopoltárs abban nagyon egyetért, egységfrontot tart, hogy véletlen se legyen könnyű hordozható alkalmazásokat írni.
  De az alkalmazások nagy része egyszerű, az egységesített API-k elegek lennének nekik.

  Úgy megjegyzem egy EU helyében az almások fejlesztési gyakorlatát is agyonbüntetném.
  Mi az hogy csak almás gépen fordított állományt lehet feltenni a mobilra?
  Adjanak egy korrekt specifikációt a bináris állomány formátumáról és akárki, akárhol hozza azt létre a telefonnak "meg kell ennie". Vagyis még az alkalmazásbolt szétrobbantása is nagyon kevés. Kötelező nyitottság!

  Mert ha egy piacon tízezer cég versenyez, akkor kit érdekel, ha az egyik zárt. Elkerülöd messzire. De itt nem igaz, hogy el tudod kerülni. Mert ha a piaci partnereid vagy a vevőid vagy a családod használja, akkor ezzel téged kényszerítenek, ha zárt és nincsenek szabványos megoldások.

Hozzászólok Aktív témák