Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
taip
senior tag
Ezt nem igazán értem.
1. Miért költ ilyenre 12 milliót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság? Lehet hogy megteheti, de akkor is.
2. 6 db gépre 12 millió (oké, a bútorral együtt) elég húzós.
3. Milyen oktatás folyik a bölcsész karon, amihez ezt hatékonyan felhasználják? Gondolom az Informatika Karon jobban ki tudnák használni. -
Mister_X
nagyúr
válasz
Darth Sith #23 üzenetére
Képzeld el, milyen lett volna, hogyha Jobs egyetemet is végez. Visszatérve ehhez, egy jó, diplomás kommunikációs szakember (legyen afféle valaki, mint Jobs, a saját vállalatánál) nem fog egy előadás egy percére egy órát szánni, mert kevesebb is elég - a maradék időben meg végezhet "érdemi munkát" (Jobs azért piszok nagy luxust tudott megengendi magának meló címszóval, jókor volt jó helyen) vagy csak szimplán megismerheti jobban a terméket.
-
bteebi
veterán
válasz
Darth Sith #23 üzenetére
Na ja, ha az ember néhány százszor elpróbál valamit, akkor elég valószínű, hogy jól fogja csinálni
...
-
Darth Sith
tag
és az sem elfelejtendő, hogy azért is ez eléggé tanulható, gyakorolható. pl. annak ellenére, hogy Jobsnak milyen jó beszélőkéje volt, átlagosan minden elődásának 1percére több mint 1 óra gyakorlás jutott. Az egy 60-90perce keynote esetén min. nettó csak 60-90 óra beszéd gyakorlás, de őt ismerve, ez sokkal több is volt. Pl. az iphone1 premierje előtt már pár héttel kvázi karanténövezetre záratta le a csarnokot, rajta kívül kb 5 embernek volt oda bejárása, és már a megjelenés előtt hetekkel egésznap gyakorolta az előadást. Ezzel azt akarom kihozni, hogy persze, kell hozzá adottság, de kellő gyakorlással nagyon magas szintre ellehet jutni
-
Diocles
aktív tag
"Tudsz fél órán át mindenféle megakadás és szünet nélkül, közérthetően és informatívan beszélni, akár megzarnak kérdésekkel, akár nem? Ha a válaszod igen, akkor egyszerűen nem hiszem el."
Amit írsz adottság kérdése. A komédián sem ezt tanítják, és nem is képes rá az összes hallgató. Vannak IT szakik akiknek csüngök az előadásain (Carmack, Steve Jobs, Gaben) mert lebilincselően tudnak beszélni. A marketinges szakembereket meg általában nem tudom egy percnél tovább hallgatni, mert rögtön süt, hogy fogalmuk sincs, miről beszélnek. De meg kell hagyni, hogy közben jó a kiállásuk és szépen beszélnek.
Jó szak a komédia is, ha ugyanúgy lelkiismeretesen csinálja végig valaki, mint bármilyen másik szakot. Akkor tényleg sokkal profibb lesz a területén.
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Darth Sith #20 üzenetére
Azért egy mérnök és egy HR-es bérezése is másképp alakul egy normális vállalatnál (utóbbi keres kevesebbet), továbbá amelyik kommszakos nem tanul rendesen az egyetemen, az olyan is lesz diplomával a kezében... Itt is tanulni kell, csak mást és másképp, speciel én pont a logikai/matematikai izék miatt dobtam az ITK-t.
-
Darth Sith
tag
amit leírtál azt senki sem vitatja, hogy így van. Az általános ellenszenv a bármilyen műszaki vonalú embertől a HR, PR és társai iránt az, hogy általánosan brutál nagy arcuk van, míg pl. az egyetemen tized annyit nem tanultak mint ők. Ezt én is tudom bme-s végzettség miatt, egész évben ment pl a bce részéről a nyálverés, hogy így meg úgy élettelen mérnökök, sosem buliznak csak tanulnak, aztán vizsgaidőszakban meg jöttek, hogy tartsunk matek korrepet. Valamint ez később sem is sokszor megmarad, saját magam is tapasztaltam multinál, hogy míg a fejlesztők, mérnökök sokszor nem látnak ki a melóból annyi van, a fél hr osztály a lábát lógatja miközben idióta döntéseket hoznak és a managerek fele inkompetens időrabló.
Ettől még azt senki sem vitatja, hogy nincs rájuk szükség, mert igenis van. Az előbb inkább csak az általános ellenszenv alapjaira próbáltam rávilágítani, hogy miért nem szeretik őket többnyire.
-
Mister_X
nagyúr
Igazán célba vehetnék az én egyetemem is (KRE), itt is van kommunikációs tanszék.
@Dr. Akula: büfészak? Ezt most elsősorban azért veszem fel, mert én is "büfészakos" vagyok, de infósként is megjegyezném: jobb nem leszólni semmilyen szakot, mert ezek szerint halvány fogalmad sincs arról, hogy mit tanítanak kommunikáció- és médiatudományon. Tegyük fel, hogy te egy programozó vagy. Hogyan adod el a terméked akármelyik kiadónak? Tudsz fél órán át mindenféle megakadás és szünet nélkül, közérthetően és informatívan beszélni, akár megzarnak kérdésekkel, akár nem? Ha a válaszod igen, akkor egyszerűen nem hiszem el. Ha megvan a termék, ki adja el? Te vagy a PR-os? Továbbá, nyílván nem láttál még (vagy nem néztél bele rendesen) egy több tíz vagy több száz (több ezer?) fős cég működését, ahol hatalmas hangsúlyt kap a humán erőforrás-menedzsment. Én mondjuk egyikkel sem tervezek foglalkozni, de nem viccnek vagyok a szakon és beszélek 3+1 nyelven (jelenleg).
-
fuze
őstag
Az adobe szoftverek (sajnos) jobban vannak rá optimalizálva. Windowson benne hagynak idegesítő dolgokat és szarnak bele kijavítani. Pl a cs4 után az összes verzióban kijelölődik a felső menüsor az alt lenyomására. Majd a space lenyomásakor pittyen egyet a hangfal. (Ez a két fő navigációs gomb ezekben a programokban. Egymás után rengetegszer kell lenyomni) Végül az illustratorban és az indesigban javítva lett, csak a photoshopban nem... miért?
Én szeretek windowson dolgozni, de csak akkor ha azt én telepítettem fel, én laktam be. Macen ez kevésbé probléma, mert nem kell annyi plusz alkalmazást telepíteni, minden ami benne van jól működik és nagyjából minden gép ugyanolyan jól használható (már ha nem egy régi darabról beszélünk).
-
joysefke
veterán
válasz
dajkopali #13 üzenetére
most számítsuk le a természetes fanatizmust
Na igen, az Apple elég komoly marketinget folytat annak a bizonyítására hogy az általuk keratív munkának nevezett dolgokat (kép/fotó/videó) márpedig mac-en lehet a legjobban végezni. Kérdés hogy ez a kemény marketing mennyire van benne a dologban.a hardverek - legalábbis régebben - sokkal jobban kiszolgálták a nagy számításigényű munkákat, mint a PC-k
Az jó régen volt, mostmár csak a saját oprendszer különbözteti meg a Mac-PC-t a többi PC-től..a felhasználói felületek sokkal inkább kézre álltak egy grafikusnak, mint a PC-knél
Nem ismerem a Mac-es verziók felhasználói felületét, de én azt feltételezném, hogy egy Photoshop az ablakozófelületet leszámítva pontosan ugyanúgy néz ki macen mint windowson. Tévedek?Esetleg az oprendszer maga áll sokkal jobban kézre? Miben nyilvánul ez meg?
Én napi 8 órát dolgozok Windows fölött (Word, Excel, Outlook, Visio, OneNote stb) olyan munkákkal amelyek a Mac-es terminológiában nem "kreatívak" és a napi egyszeri Windows ébresztést meg altatást leszámítva semmit nem használok az oprendszerből (najó néha notepad meg calc). Az csak teszi a dolgát (futtatja az alkalmazásokat, menti a fájlokat stb).
A macces arcok a kreatív munkát az oprendszeren végzik vagy az oprendszeren futó alkalmazásokban?a Macre készült grafikai és videoszerkesztő programok - a szakemberek állítása szerint - sokkal magasabb szinten szolgálták ki az ő speciális igényeiket, mint a hasonló PC-s programok
de én ebben nem vagyok szaki, olyasvalakit kéne megkérdezni, aki a szakmában dolgozikÉnsem, de elég érdekesen hangzik. Ha van olyan tényleg használt jó minőségű szoftver ami plattform exkluzív és nincs a másik oldalon helyettesítője, akkor megértem a Mac-es preferenciát. Ha nincs ilyen szoftver, akkor viszont nem, mert nehezen tudom elképzelni, hogy ugyanannak a szoftvernek Windowsra egy szarul Mac-re egy jól használható változatát adnák ki.
J.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
dajkopali #13 üzenetére
megerositem, nalunk is kb onnan lehet felismerni a designel foglalkozokat, hogy macet hasznalnak.
meg audional szoktak mondani, hogy a latency pcn tul magas, plusz ahogy tudom a programok egy resze nem elerheto.
--
az olcsobb karbantartas biztosan nem szempont, a rendszergazdaknak plusz egy OS tamogatasa extrakoltseg, hiaba a *NIX alap.
--
mondjuk harom gep szerintem kicsit keves, labort tartani diakoknak meg doktoranduszkurzusokra se eleg, kutatasi celokra meg akkor tudom elkepzelni, ha eleve oda ultetik be az ezzel foglalkozokat.
-
dajkopali
addikt
soha nem dolgoztam vele, csak figyeltem a barátaimat
amiket csak így fel tudok dobni, amiket hallottam (most számítsuk le a természetes fanatizmust)
- a hardverek - legalábbis régebben - sokkal jobban kiszolgálták a nagy számításigényű munkákat, mint a PC-k
- a felhasználói felületek sokkal inkább kézre álltak egy grafikusnak, mint a PC-knél
- a Macre készült grafikai és videoszerkesztő programok - a szakemberek állítása szerint - sokkal magasabb szinten szolgálták ki az ő speciális igényeiket, mint a hasonló PC-s programok
de én ebben nem vagyok szaki, olyasvalakit kéne megkérdezni, aki a szakmában dolgozik -
-
fuze
őstag
Amúgy ilyenkor nem a legújabb iMac-eket veszik ám meg. Hanem mondjuk 2011 mid(jó ebben az esetben lehet, hogy nem mert csak 3 gép). Ráadásul grafikai és videós munkára elengedhetetlen. És nem is azért, mert jobb lenne a teljesítmény, vagy jobb lenne használni... hanem sokkal kevesebb rendszergazdai karbantartást igényel, könnyebb összehangolni egy jól működő rendszert.
-
Dr. Akula
félisten
Állami szektorban mindenhol pazarlás van. Kivéve a béreket, ott cigánykodás. Mert senki nem gazdája a közpénznek, mindenki ellopható ingyenpénznek gondolja. Legalábbis amíg ki nem tiltják az USA-ból.
"Pár évvel ezelőtt felismerték, hogy kevesebb bölcsészre, és több műszaki emberre van szükség"
És mégkevesebb médiabiszbaszra, "kommunikációs" akármire. Ezeket a büfészakokat mégse basztatja senki. A bölcsészszakon készülnek a tanárok is, a valóvilágos IQ0 arcokat elnézve elég sokra lenne szükség, de ha csak gondolkodásmentes szavazógépekre van szükség, akkor tényleg feleslegesek. De akkor ki fogja termelni a GDP-t? Az ökrösszekeres kertgazdálkodás biztos nem, ipar már nincs, mást meg nem tudunk. -
Dr. Akula
félisten
Uborkaszezon van?
-
Diocles
aktív tag
Mondjuk videót vágni tényleg ilyen gépeken szokás. Biztos lehet PC-n is, de egy stúdióban is inkább találkozik Mac-kel az ember.
Na megnéztem mennyibe kerül a Mac Pro, nincs is túlárazva. Xeon E5, 12 giga ECC memória, 2 Firepro, 256 GB PCI-E-s SSD plusz megfelelő szoftvertámogatás 1 millióért. Ez a vas PC-ben sem lenne olcsó!
-
bteebi
veterán
Van benne valami. Ugyanezen egyetemen amúgy a budai oldalon, ahol ráadásul érdemi munka is van, meg már (többek között) WC papírra se futja mindenhol (sajnos nem vicc). Az egyik oktató azt mondta, hogy lassan már-már nem lenne szégyen azt mondani, hogy lehúzzák a rolót
. Ide jutott egy kiemeltnek minősített egyetemen 2014-re.
-
haddent
addikt
ELTE Informatika Karon már évek óta több terem (1 biztosan) tele van iMac -ekkel
Bölcsészeknek ráért
-
assemble
addikt
3 db MacPro számítógép + 3 db Apple Thunderbolt Display
3 db iMac 27-inch számítógépHat, ha hatekonyan kell (allami?) penzt elverni, akkor szerintem azt hatekonyan sikerult.
Egyebkent viszont kivancsi lennek, hogy megis miert indokolt hogy ilyen tularazott eszkozoket vegyenek, amikor harmadannyi penzbol jobb pc-ket lehetett volna venni.Arrol nem is beszelve, hogy az ezeken futo szoftver(ek)kel gyakorlatilag konzumernek nevelik a nepet, es semmi valosat nem tanulnak par tularazott szoftver hasznalatan kivul. Ahelyett, hogy mondjuk adnanak ala egy linux-ot, es valos tudasra/problemamegoldo kepessegekre tanitanak oket.
-
dchard
veterán
Ennyi pénzből minimum kétszer ennyi gépet is vehettek volna, ha veszik a fáradtságot és összeállítják maguknak pontosan ugyanezt a hardvert. Az is érdekes, hogy felszerelik ezeket a fancy "média laborokat" miközben az ott végzett munkának az esetek többségében nincs köze a magas (értsd: egyetemi) szintű média tudományokhoz. A videó vágás, meg a műsorkészítés nem ilyen, azt OKJ-n is lehet tanulni.
Vicces látni, hogy a felsőoktatás bizonyos területein számolatlanul és agyatlanul szórják a pénzt, miközben a terület nagy része alapvető forráshiánnyal küszködik, függetlenül a tudományos teljesítménytől... Pár évvel ezelőtt felismerték, hogy kevesebb bölcsészre, és több műszaki emberre van szükség, de a keretszámokon kívül forrással már nem támogatták meg mindezt, pedig ezek a területek sokkal forrásigényesebbek - ha normálisan akarjuk csinálni - mint a legtöbb hagyományos értelemben vett egyetemi képzés.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
it Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, tegnap, október 17-én adott át egy csúcstechnológiával felszerelt médialabort az Eötvös Loránd Tudományegyetemen
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KAMIKÁZEE!!! Egér Olcsón CSaK a hétvégén! 2 NAP!
- 2080Ti / i5 12600KF / 32GB 3200Mhz / 1TB SSD / 750W 80+ Bronze / NZXT H440 / Gigabyte B760
- Acer Nitro Gaming XV272UV3 - 27
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA!!!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5500 / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest