Hirdetés
- Dollár-százmilliárdokat költ az NVIDIA amerikai chipekre
- Nagy áramkimaradásokat okozhat az adatközpont-robbanás
- Váratlan fékprobléma miatt hívták vissza az Amazon robottaxikat
- A Foxconn hamarosan többet keres a szervereken, mint az iPhone-okon
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- VMware
- Ubuntu Linux
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Bitcoin topic
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Windows XP
- Facebook és Messenger
Új hozzászólás Aktív témák
-
zetor2000
őstag
Az az olvasó, ami jó az e-SZIGhez, elég korlátozott. (Nem csinálja mindenki). Ismereteim szerint a kártyát nem elég "odatartani", hanem bele kell dugni az olvasóba. Ez lehet, csak kényelem, de lehet műszaki megoldás, mert nem biztos, hogy ad a csiped néhány centimétertől (inkább mili) nagyobb távolságra.
Amikor készült az enyém, kaptam mellé kódkártyát, amin valami kezdőkód volt, meg is kellett változtani. Gondolom, még valami kártyán belüli titkosítás feloldására való, mielőtt kommunikálni kezdene a kártya - vagy bizonyos szegmense.
A kártyának több szegmense van, ezek az olvasó oldaláról kerülnek kiválasztásra. Azaz gondolom, hogy az egészségügy olvasója mást lát (illene), mint mondjuk a gépjármű ügyintézők. Megint mást kéne lásson a NAV, meg az összes többi szervezet. Ebből következik, hogy az adatbázisok közti átjárásra szolgáló azonosító a személyi, de nem feltétlen kell egy generál adatbázis, amiben minden benne van. Felesleges is, meg kevésbé biztonságos is, meg jönnek a kérdések, hogy ki tartja karban, hogy férnek hozzá stb-stb. Csinálja mindenki a sajátját. Amelyik szolgáltató nem akar / nem tud adatbázist kezelni/üzemeltetni, ort a kormányztanak kell egy központosítottat létrehozni, de annak se feltétlen kell univerzálisnak, minden adatot tartalmazónak lenni. Ha jól tippelek, a NISZ lesz az, akinek valami IT köze van ehhez, a többi meg az aktuális/érintett minisztérium megfelelő szegmensében van/lesz kidolgozva/szabályozva.
Be is b-szna, ha a BKV-n (fentebb írták, hogy a DKV-n) utazva a jegyolvasó meg tudná mondani, hogy RHx vércsoportom van, meg a kocsim rendszáma ezésez, 32évet ütem a sitten, ebből 4et előzetesben, stb. -
-
-
dabadab
titán
Az e-személyi meg a hekkerkedés ortogonális kérdések (már ha nem olyat képzelsz el, hogy valaki egy RFID olvasóval odamegy mindenkihez és a türelmesen a zsebeihez meg a táskájához nyomja - és lehet, hogy azzal se megy semmire, nem tudom, hogy titkosítva vannak-e rajta az adatok).
-
-
interstate76
addikt
Én azt "bírom", hogy ha van egy olyan hír, hogy vmi vhol máshol működik, akkor arra egyből beindul a sz.rmagyarországozás. Egyrészt fogalmatok nincs róla, mennyi fennakadás, visszaélés, törvénytelenség történt a rendszer bevezetésétől mostanáig, másrészt pedig - megint - elenyésző számban vannak azok, akik látják egy ilyen rendszer esetleges hátulütőit is. Írtam már egyszer ezzel kapcsolatban, hogy Észtország jelenleg a világ digitális állatorvosi lova, egy ország méretű "tesztüzem", és hogy ebből jöhetnek ki jól, de nagyon rosszul is. Fogalmam sincs, hogy milyen háttéralkuknak köszönhetően vállalták be ezt a szerepet, de aki elhiszi, hogy egyszer csak kipattant az ottaniak fejéből, hogy minden digitális közigazgatási finomságot kipróbálnak és letesztelnek, majd ezt meg is valósították, az csak néz, de nem lát semmit a világból.
-
M3
kezdő
""A korhazban meg gondolom ... nem hagytak senkit meghalni a folyoson... ""
Jól látod, máriaországában is csak a wc-ben vagy a kórház kapubejárójában hagyhatják meghalni az embereket, így szépíthető a műhiba-statisztika, de ha kell nem kizárt, hogy a műtőasztalról is gyorsan átraknak az egyik ilyen "statisztán kívüli" térbe, mielőtt még beleszámíthatnál.
Egyébként meg Észtország a "bezzeg-ország", minél többet figyeljük őket, annál jobban látjuk, hogy nálunk nyakig ér a trágya,nekünk innen,ebből nincs kiút... jó nekik, jó észtnek lenni.
DE majd ha a digitális jólét itten beköszönt! Lesz itt még működő e-gyógyszerrecept!
-
dabadab
titán
Akkor fussunk neki újra, mert láthatóan elbeszélünk egymás mellett.
A hagyományos plasztikoknál, ha ellopják a tárcádat, akkor a tolvajnak meglesz a szemigszámod, a taj számod, a lakcímed, a szemszámod meg a jogosítványod száma.
A egyesített e-személyinél, ha ellopják a tárcádat, akkor a tolvajnak meglesz a szemigszámod, a taj számod, a lakcímed, a szemszámod meg a jogosítványod száma.Én itt nem látok változást.
A backend részen meg abszolút semmit nem kell változtatni ahhoz, hogy működjön az e-személyi, nem kell hozzá összevonni semmilyen adatbázisokat sem.
-
Egon
nagyúr
De most nem az összes azonosítóadatról volt szó általában, hanem az e-személyigazolványról, és azt igen (leszámítva azokat az eseteket, amikor a kabát, nadrág, stb ellopásával lehet hozzájutni).
A háesz, amire válaszoltál, az első háeszre volt válasz. Az elsőben pedig ez szerepel (kiemelés tőlem):
Én benne lennék abba, ha cserébe nem kellene külön adó, taj kártya, személyi, lakcím, jogosítvány, de ezek szerint náluk még bankkártyaként is használható.
Namost szerintem a felsorolt adatok nagyjából lefedik az "összes azonosítóadat" fogalmát (lásd bővebben mondjuk az 1996. évi XX. törvényt) - persze ha neked mondjuk még az oltási bizonyítványod száma is beletartozik a fenti fogalomkörbe, akkor nem szóltam...
Ezt a logikai ugrást nem tudom követni, honnan jött?
A gondolatmenetedből következik. Kb. mint azzal érvelni a könnyű drogok mellett, hogy úgyis sok alkoholista van. A sok alkeszre nem az a válasz, hogy legalizáljuk a könnyű drogokat, hanem az, hogy korlátozzuk az alkeszek szeszfogyasztását, logikus módon.
Komolyan azt gonolod, hogy csak azért, mert egy chipen van az azonosítószáma, ezért összevonják a NAV, a TB és a Debreceni Közlekedési Vállalat adatbázisait?
Nem én gondolom, hanem egyrészt a kormány, másrészt a hozzászóló, akinek a háeszére válaszoltál.
-
DraXoN
addikt
..én azt hittem azt hozod ki, hogy az oroszok úgy is bekebelezik őket...
... mi meg évekre (vagy inkább év tizedekre) vagyunk erről a szintű rendszertől.
nyáron járt le a régi személyim.. az új már nekem is ilyen "okos kártya" vagy mi ... kérdeztem mire lehet használni "hát egyenlőre még semmire.. mert nem nagyon van leolvasó sehol".
de jó pénzért vehetek akár otthonra is leolvasót, ami esetleg jó lehet egy-egy weboldalon való azonosításra (pl. ügyfélkapun), vagy lehet olyan munkahelyi belépő, hogy a kártyához rendelik hozzá. De egyenlőre állami szerveknél, orvosnál csak kis eséllyel lehet használni mert még nincsenek leolvasók...jah és csak 6 évig érvényes a korábbi kártyával szemben...
LógaGéza:
Eladtam pár éve egy autómat.. az új tulajdonos nem íratta át.. Lett készítve egy kényszerátirtás (meg ami velejár).. valahonnan magyar ország egy távolabbi pontjáról jöttek, és az autóval kapcsolatos ügyeket is oda helyezték át.. Majd jött a biztosító, hogy hosszabbítani kell a biztosítást (évforduló).. mert hogy még mindig a nevemen van az autó (addig hiába vártam a fennmaradó éves összeg visszafizetését..)... Allianz.. 1 emailemre kb 3-4 hét volt részükről a válasz, majd válaszoltam és újabb 3-4 hét amíg válaszoltak... lassan ment az ügy, hogy nem az enyém az autó.. közben jött az évforduló pár hónap ilyen sebességű levelezés után.. Telefonban azt mondták emailt írjak, telefonban nem foglalkoznak velem... de akkor a hosszabbítási ajánlatot megkapva, addig kértem valami ügyintézőt, míg a sokadik átkapcsolás után az egyik "benyögte", hogy kéne egy igazolás az okmányirodától. Ok.. kezdhették volna ezzel, akár "lassú emailben" is...
Okmány irodába be. Hát nem tudnak adni mert az autó ügyét átrakták nem tudom már melyik vidéki önkormányzathoz.. de úgy kb. 120km-el arrébb.. és, hogy ott kellene intéznem. Majd az ügyintéző küldött is (volna) el, hogy hívja a következő ügyfelet. De mivel 2013 volt, gondoltam nem hagyom annyiban, ne hogy már ne legyen semmi átjárás, ott az internet, telefon, fax meg hasonló "varázslatos" találmányok.. Végül hívtak egy "fő ügyintézőt" vagy kit, aki nem túl szívesen megejtett pár telefont, majd egy fél óra múlva kaptak egy faxot azzal ami nekem kellett (az elég volt a biztosítónak)... Majd, kb. egy hétre rá mehettem vissza az eredeti példányért... De ha "hagyom" akkor elküldtek volna valahova oda ahol sose jártam, és valószínű legalább 1 napom el ment volna a dologgal (és az utazási idő és más költségek se lettek volna "megtérítve")..
Én már nem számítok itt gyors változásra... -
LógaGéza
veterán
Ma voltam ügyfélkapuban útlevelet csináltatni. Kellett hozzá ujjlenyomat. Új típusú személyim van, amin ugyebár már van, direkt mondtam, hogy legyen csak rajta.
Kérdeztem, hogy ha már egyszer megadtam, minek kell megint? Hát ők azt nem tudják átrakni, meg a rendszer se alkalmas rá.Magyarország, 2017.
-
dabadab
titán
"Mert nyilván kizárólag úgy szerezhetik meg az összes azonosító adatodat, hogy ellopják a tárcádat ugyebár...
"
De most nem az összes azonosítóadatról volt szó általában, hanem az e-személyigazolványról, és azt igen (leszámítva azokat az eseteket, amikor a kabát, nadrág, stb ellopásával lehet hozzájutni).
"És mivel a tárcádat ellopva megszerezhetik az összes azonosítódat, ez felhatalmazást ad arra, hogy egy adatbázisban is tárolhassák őket"
Ezt a logikai ugrást nem tudom követni, honnan jött? Komolyan azt gonolod, hogy csak azért, mert egy chipen van az azonosítószáma, ezért összevonják a NAV, a TB és a Debreceni Közlekedési Vállalat adatbázisait?
-
Z_A_P
addikt
Kar ilyen hosszutavra tervezniuk...Esztorszag (hasonloan a tobbi Balti orszaghoz) belathato idon belul megszunik. (jobb esetben feltoltik valami harmadik orszagbeli vandorokkal)
-
Egon
nagyúr
Mert nyilván kizárólag úgy szerezhetik meg az összes azonosító adatodat, hogy ellopják a tárcádat ugyebár...
És mivel a tárcádat ellopva megszerezhetik az összes azonosítódat, ez felhatalmazást ad arra, hogy egy adatbázisban is tárolhassák őket. Mivel minden adatbázist fel lehet törni, akár nyíltan is kezelhetik az adatokat, nemdebár?
Gondolom ha az egyik ablakodon nincs rács, akkor levered a másik kettőről is, sőt, a bejárati ajtódról is leszereled az egyik zárat, merthiszen minek oda, ha az ablakon úgyis bejöhetnek, nemdebár? -
Rickazoid
addikt
Nem adhatnánk át az ország irányítását az észt kormánynak egy kis időre, mondjuk pár ezer évre?
-
dabadab
titán
válasz
Alchemist #18 üzenetére
"Nagyon kényelmes, ha minden azonosító egy helyen van, ugyanakkor szembe megy az információ diverzifikálás biztonsági alapelvével."
Gyakorlati jelentősége nincs, mert tök mindegy, hogy ellopják a pénztárcádat, benne a személyiddel, lakcímkártyáddal, TAJ kártyáddal, adókártyáddal, vagy ellopják a pénztárcádat, benne a személyiddel, ami egyben lakcímkártya, TAJ kártya meg adókártya is.
-
zolij
tag
Azért ez nem igaz, hogy semmire se jó, valószínűleg az ügyintéző sem volt túlzottan tájékozott a témában (plusz ahogy megfigyeltem, van bennük némi ellenállás az új dolgokkal szemben).
Hogy mire jó:
- bár nekünk annyira már nem számít, de akik e-személyivel rendelkeznek és nincs ügyfélkapujuk, azok a regisztrációt megtehetik e-személyivel is, anélkül hogy külön bebattyognának az okmányirodába
- az új EESZT-ben már az e-személyivel is azonosíthatod magad, nem kell TAJ kártya
- a debreceni "bkv" e-jegy rendszere szintén az e-személyin, valamint az új típusú diákigazolványokon alapul
- a BKK leendő RIGO projektje esetében is használható lesz az e-személyi, mint jegy / bérlet (állítólag jövőre már tényleg elindul)
- a MÁV is tervezi az e-személyi, mint jegy / bérlet elfogadásátAmi informatikai szemmel érdekes lehet: az e-személyi oldalán picit eldugva van egy doksi, ami alapján a késöbbiekben az e-személyit bárki használhatja majd azonosításra a saját oldalán OpenID Connect segítségével. Szóval nem csak facebook, meg google belépés lesz, hanem e-személyi is. Ráadásul a protokoll választás sem ördögtől való, ugyanis az OpenID Connect az OAuth2-n alapul, szóval látni fogod (elvileg), hogy mi kerülne át és nyugodtan mondhatod, hogy nem, vagy csak bizonyos adatokat adjon át a rendszer (bár gondolom alapból lesz benne korlátozás).
-
Ursache
senior tag
válasz
jonnyjoker01 #8 üzenetére
hulyen is meg lehet halni, az miert faj nekunk?
-
Kérni kell postán, aztán, ha a postás véletlen a szomszédét is bedobja hozzád (merthogy ajánlott levél ugyebár), akkor azt odaadod neki este.
-
dabadab
titán
válasz
jonnyjoker01 #8 üzenetére
Most láttam egy felmérést: a "hogyan lesz Magyarországból fejlett ország" kérdésre 30%-kal többen jelölték meg a "ne jöjjenek migránsok" választ, mint azt, hogy "fejlesszük az oktatást". Valahogy nem lettem tőle optimistább.
-
a probléma az, hogy ez az érintett eszközökre hogyan és mi módon jut el
Erre tipikusan gondolhattak volna, amikro fejlesztik... Rövidlátónak tűnik így az eredeti elképzelés.Amúgy a papíralapú igazolványok egyik előnye, hogy szétosztottak: mindenkinél ott van a sajátja, így nhéz tömeges visszaélést elkövetni vagy letiltani az összeset.
Nem értek hozzá, de nem lehetne hasonló elosztottságot a digitális állami rendszerekbe is beépíteni? -
hunluki
senior tag
válasz
Saboteur777 #9 üzenetére
+1 iCsekkre. Zseniális cucc, amin meg nincs qr kód lehet netbankon fizetni. Álljon sorba postán az aki megérdemli.
-
Saboteur777
csendes újonc
válasz
tothmaxy182 #6 üzenetére
Használj iCsekket: QR-kódot beszkennelve tudsz számlát befizetni. Apám kevés IT-s dologra jött lázba annyira, mint erre, amikor megmutattam neki. Azóta mindent így fizet.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nálunk pár éve építették át a helyi orvosi rendelőt egy mini kórházzá. A lényeg az, hogy kiépítettek egy olyan várórendszert, ami a bankoknál, ügyfélkapuknál van, vagyis sorszám és a gép majd kiírja a rendelő előt a számodat. Na azt elég hamar kikötötték, gondolom az orvosok kérésére, hogy nehogy már megmondja nekik a gép, hogy ki a következő. Ők azt mondják hogy meghibásodott (és azóta is hibás több éve), de akkor készült frissen, így garanciába javították volna, ha kérik.
Na ennyit arról, hogy nálunk hogy működne a dolog. Gyöngyöt a disznók elé. Volt már ott, hogy első voltam a sorszám szerint és zárásig sem jutottam be. A technológia csak az eszközt adja, az embereknek is meg kellene változni a fejlődéshez.
-
tothmaxy182
őstag
Már látom magam előtt amikor majd Magyarország is végre itt fog tartani... 2100-ban, talán... Nálunk még 2017-ben is a sárga csekkel a postára rohangálás a menő és ha bármi kínod van, akkor gyalogolj be az ügyfélszolgálatra...
-
Sinisi
senior tag
Jó az ha áttérünk az e-ügyintés adta "kényelmere" csak ne fizettetnék meg velünk a "kényelmet". Hiszen ez a szolgáltatók számára (is) nemcsak hogy kényelem hanem költségmegtakarítás, a munkaerő felszámolása okán! (ha már egyszer beaktivizálták a rendszert)... vagy ekkora lenne egy e-rendszer kidolgozásának/fent tartásának a költsége, hogy "kényelemdíj" címszó alatt vetik ki a sarcot?
-
hemaka
nagyúr
Szerintem teljesen okes volt ez a megoldas, hatarozottan megoldottak a problemat. Nyilvan kellemetlen volt, hogy nem mukodott a kartya, de attol nem kellemetlenebb, mintha ellopjak az adataidat.
A korhazban meg gondolom tudtak rola, nem hagytak senkit meghalni a folyoson, mert a kartya eppen nem mukodott... -
Tigerclaw
nagyúr
Ahogy látom, nagyon profin intéztek mindent.
Pár hónapja épp voltam az itteni ügyfélkapuban és rákérdeztem, hogy mire is lenne jó az új digitális személyi és az ügyintézővel átbeszélve az jött ki, hogy még semmire sem jó.
Én benne lennék abba, ha cserébe nem kellene külön adó, taj kártya, személyi, lakcím, jogosítvány, de ezek szerint náluk még bankkártyaként is használható.
Új hozzászólás Aktív témák
it Nyugodtan ki lehet mondani, hogy az észt kormány még a válsághelyzet előtt példaértékűen cselekedett: nem kapkodtak, de amikor léptek, akkor határozottak voltak.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B360M i7 8700K 32GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 6GB Zalman S2 TG Be quiet! 500W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- AKCIÓ! Asus B360M i3 9100F 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest