Hozzászólok Aktív témák

 • LaMotta

  aktív tag

  Üdvözlégy, Chrome OS!
  Nem vagyok Google mániás, a keresőjén és levelező-szolgáltatásán kívül mást nem használok, de várok ettől hosszú távon egy kis piac felbolydulást.
  Nem tudom, milyen irányban fog elmenni, de egy kis változást el tudok képzelni az üzletpolitikában MS-től, Linux-tól meg valami más, jobb irányt, ami által jobban teret tud majd nyerni az is a jövőben.

 • azbest

  félisten

  ezt leginkább azokon a kis gépeken tudom elképzelni, amiket arm procikkal emlegetnek néha... (már ha flash meg hasonlók jól mennek armon)... csak mert azokat hirdették pár gigás flash tárral és kevés rammal.

 • LaMotta

  aktív tag

  válasz FoxiestFox #2 üzenetére

  De miért nem? Mi a jobb egy laptopon, notebookon, netbookon, stb.?
  - Linux, amit az emberek nem tudnak használni
  - FreeDOS, amit végképp nem
  - Chrome OS, amivel egyből tudnak mit kezdeni

 • atike

  nagyúr

  Részemről kíváncsi vagyok rá. Remélem, hogy megcsinálják. Meg hogy hamarosan teszt is lesz róla... :)

 • zozzancs

  csendes tag

  válasz LaMotta #4 üzenetére

  Lamotta,
  Ez marhaság, mikor láttál utoljára linuxos felületet?
  Pl egy Ubuntu tök egyszerű tud lenni.

  [ Szerkesztve ]

  https://fitprogramokregivel.hu - Forever C9 hivatalos forrásból - Mentorral könnyebb ;)

 • FoxiestFox

  félisten

  válasz LaMotta #4 üzenetére

  A netbook sem szimpatikus. :D
  De szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Mondvacsinált kategória, sok értelme nincs, de főleg nem úgy, hogy még a hardvert is kispórolják alóla..
  Mert a subnoti méretű, atomos cuccokat még úgy ahogy elfogadja az ember, kicsi, olcsó, netezni jó, de ezt, ahol CSAK netezni, meg a Google saját kis dolgait noszogatni..
  A Google-nek biztos jó. De nekem nem kéne.

  A másik meg az, hogy akinek ilyen eszközökre van pénze, valahogy csak kinyöghet egy normális operációs rendszerre is..

  [ Szerkesztve ]

 • LaMotta

  aktív tag

  válasz zozzancs #6 üzenetére

  Nem teljesen jól fejtettem ki :)..
  Láttam, használtam - aláírom nem sokat -, csak olyat nem láttam még, ahol egy rendes Linuxot tennének fel egyből egy hordozható valamire :). Vagyis legalább bejönne egy grafikus felület... Talán egyszer Suse-t raktak fel valahova? Na, de ez baromi ritka.
  Csak arra akartam utalni, hogy ha már nem vesz az ember egy MS oprendszerrel ellátott valamit, legalább van egy használható gépe. Aztán hogy utána mit csinál vele, az az ő dolga.
  Amúgy ezekkel a szinte "teljes körű" Google általi tevékenységek megőrzésével nem értek egyet.. Viszont egyszer remélem csak lesz ebből egy olyan OS, amit több mindenre lehet használni. Lényegében a jövőre tekintve mondtam ezt, hogy kezdeményezésnek nem rossz és talán még több is lesz belőle.

  (#7) dying_star: A netbook-ok nekem sem azok :K. Mire és kinek jó? Max. olyannak, aki sokat repül és így spórol 2 kg-ot; akinek nincs autója és a munkához néha szükséges egy gépecske, nem túl nagy feladatokhoz; vagy aki sokat előad valamit és rádugja projektorra... Vagy akár tanároknak is, akik olyan órát tartanak. Szóval kinek jó? Kb. senkinek. Mikor vegyél egy ilyet? Ha már mindened megvan és "Legyen már egy ilyen is, biztos jó lesz néha..."

 • pampika

  őstag

  válasz LaMotta #8 üzenetére

  Akkor nagyon rég használhattál linuxot...tölts már le egy ubuntu-t és rakd fel egy virtuális gépbe, ha nem akarsz neki partíciót csinálni. Kb 25 perc múlva a neten vagy, minden frissítéssel egyetemben, a telepítő végig grafikus és parancssori kiírásból sem látsz sokkal többet, mint egy win boot alatt.

  Az a rész meg egyáltalán nem világos, hogy "ha már nem vesz az ember egy MS oprendszerrel ellátott valamit, legalább van egy használható gépe. Aztán hogy utána mit csinál vele, az az ő dolga." Olvastad, hogy jelenleg mit tud egy chrome os? Mert eléggé gyengusz egy mostanság elfogadott (és persze agyon integrált és teletömött) oprendszerhez képest. Magyarán kapsz egy netre alkalmas gépet és onnantól a neten oldd meg a dolgaid, most kb itt tart a chrome os. Ami nem feltétlenül rossz, de azért láttatlanba ne istenítsük már, főleg egy eléggé kiforrott rendszerrel szemben (pl. ubuntu). Meg a másik baja, ami engem eléggé zavar, hogy szép és jó, hogy a neten mindent elintézek. De mi van, ha nincs net? Mi van a semmi után kettővel a puszta közepén? Mert akkor max a gépet lehet nézegetni, de nem a netes videókat... :P

  Az meg elég vicces, hogy a linuxhoz minden egyszeri júzer hülye, de a chrome-ot majd mindenki kis újból fogja kezelni :U Szüleim (50+ mindkettő) kb 2-3 hete ismerkednek a linux rejtelmeivel. És nem kaptam több segítségkérő hívást (sőőt!), mint a wines időszakban. És ugyanarra használják (net, zene, videó, doksi szerkesztés-olvasás). Csak a winnél volt x év, amíg beleszoktak, mert mindenhol azt kellett használniuk. Az ubival meg az volt a helyzet, hogy mentem el hazuról géptelepítés után és mondtam, hogy ez van, ismerjék meg, ha baj van, kérdezzenek. És egyik sem egy infós őstehetség.

  Nem vagyok egyik rendszer elkötelezett híve sem, használok win xp,7, ubuntu 9.10-et napi szinten felváltva, guglival levelezek, keresek és a chrome-ot is kipróbálnám szívesen, de azért mégsem mondok ilyen markáns véleményeket láttatlanba ;)

  [ Szerkesztve ]

 • LaMotta

  aktív tag

  válasz pampika #9 üzenetére

  Ne haragudj már meg Pampika, de szerintem Te csak néztél és nem láttál, amikor olvastad a hozzászólásomat :U. Nem azt mondtam, hogy nem jó a Linux... Hanem azt, hogy a gyártók nem egy olyan Linux-ot adnak gyárilag, előtelepítve, amit bekapcsolás után, laikusnak, egyszerű embernek is használható... Ne kelljen már egy átlag embernek telepítgetéssel foglalkoznia.
  Pont a #8-as, amire hivatkozol s annak a második bekezdése/mondata ;)..
  Hogy értsd:
  1. Windowszal nem veszi meg ember, mert sokkal drágább -->
  2. Normális Linuxot nem adnak a gyártók --->
  3. Chrome OS, amit ha bekapcsol, legalább tud is egyből használni

  (Ezek után meg persze meg lehet kérni ismerőst, hogy telepítsen fel ezt-azt.. De ez sem mindenkinek adott, s addig is tud kezdeni valamit a gépével.)

  Na, ennyi. :)

 • pampika

  őstag

  válasz LaMotta #10 üzenetére

  Rendben. Kapcsolj be egy chrome os-t most. És használd. Jaaa, hogy némi linuxos ismeret mellett fel tudod rakni és kapsz egy olyan keretet, amiből egyszer majd remélhetőleg egy jó oprendszer lesz, de most még csak bőven egy alaprendszer ;] Kontra pl. ubuntu letölt, kiír, felrak, használ. 20-30 kattintás sacc/kb. Kész, működő rendszer már évek és verziók óta.

  Úgy örülök, hogy a chrome-ról úgy nyilatkozol, mint aki x éve elégedetten használja és ismeri. Még el sem készült a végleges, használható verzió... :U Innen egyből adódik, hogy honnan tudod, mennyire lesz egyértelmű a használata egy windózon nevelkedett átlag embernek? Amikor nem is lesz IE gomb(==internet), meg start menü(==minden mágikus program helye) az alapképernyőn. Amikor nincs windóz média pléjer meg outlook beépítve az asztalba és még az aknakeresőt sem találja a játékok közt. Aki ezen a szinten mozog számítástechnikában, annak kb annyi lesz a különbség win -> <- chrome-os gép között, hogy az egyik olcsóbb. Haza is viszi, aztán szívrohamot kap, hogy hol a kék IE logó és keres vmi ismerőst, aki felrakja neki az aktuális windózt. Mert a leírásodból ezt a réteget vélem felfedezni. Aztán persze aki kicsit is érdeklődik, az ki fogja próbálni és talán bele is tanul. De ez a réteg ugyanúgy bele tud tanulni a linuxba is, ha akar/rá van kényszerítve. Szóval sajnos nem a windóztól fogja elvenni a usereket az egységsugarú júzerek körében.

  Az igaz, hogy a linuxos előtelepített gépek aránya elég alacsony a winesekkel szemben. De: ahol elő van telepítve, ott rendesen fel van telepítve, mint egy win is, szóval a néhai júzer nem fog telepítgetni, csak használja. Pl. ubuntu netbook remix, vagy bármelyik gyártó sajátjára formált netbookos disztrója, amit gyárilag ad a gépekkel. Ezekre is biztos csak azért raknak linuxot, hogy a kedves júzer otthon idegeskedjen jól, meg aztán telepítgessen.
  Aki oprendszer nélkül vesz gépet, az vagy fel tud rakni magának oprendszert, vagy megkér vmi ismerőst, aki megoldja, szóval megintcsak nincs gond. Akár win, akár linux.

  És újfent megkérnélek, hogy dobj már fel egy ubuntut. És hasonlítsd össze, mennyi ideig tart a telepítgetés, driverek, stb. Mert hogy a telepítő alapból lerántja a netről azt, ami kell neki(driver, frissítés, biztonsági foltozás, etc). A legfrissebbet és automatice. És nem kell driver cd meg hasonlók.
  Természetesen előfordul, hogy vmi nem megy magától, de ez ugyanúgy megesik win alatt is (persze figyelembe véve azt, hogy a winnek némileg jobb a hw támogatottsága), de egy általános konfigra szó nélkül feltelepül max fél óra alatt (és nem utána driverezgetsz és hasonlók), hanem neki állhatsz dolgozni.

  Szóval ha kérhetlek, úgy mondj véleményt valamiről (főleg ilyen határozottan), hogy van benne gyakorlati tapasztalatod is ;)

  [ Szerkesztve ]

 • LaMotta

  aktív tag

  válasz pampika #11 üzenetére

  Én eddig is értettem, mit mondtál... Csak azokra nem volt szükség, mert magamtól sem kételkedem. Egyszerűen az van, hogy nem értetted azt a pinduri kis egyszerű dolgot, amit írtam: Jobb egy totál üres gépnél egy FreeDOS vagy egy hasonló "kinézetű" Linux. Annál egy Chrome OS. Annál egy Linux (pl. Ubuntu - de ez elég ritka, hogy így érkezne egy notebook). Annál meg a népszerűsége miatta a Windows.
  Tetszik már érteni, hogy arról beszéltem csak, hogy jobb a "semminél" egy Chrome OS?
  Az meg hogy milyen lesz ez az OS, majd alakul.
  Te, különben úgy csinálsz, mint ha csak grafikus felülettel rendelkező Linux-ot láttál volna eddig... Ha igen, akkor már értek mindent.

 • pampika

  őstag

  válasz LaMotta #12 üzenetére

  Na jó, ezt a beszélgetést most fejezem be.

  Vagy nem érted, amit mondani szeretnék, vagy nem akarod érteni... :W
  Képzeld, dos-szal kezdtem, és a mostani linuxon/windowson is használok parancssort, szóval ez eléggé mellé ment ;)

  Mindegy is, használd egészséggel a chrome-ot, én inkább megvárom, amíg valamire használni is lehet :P

Hozzászólok Aktív témák