Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dajkopali #19 üzenetére
"Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem." és erről szól az a cikk is, amit a fóromtárs is írt.
Ismételten leírom, hogy a "engedd, hogy csináljam és megértem" nem azt jelenti, hogy 3D-ben nézi a mit tudom én mit, mert az nem arról szól, hanem azt, hogy leül a diák és végig gondolja, hogy pl. a ferde hajításnál milyen sebesség vektorok vannak, azokat hogyan lehet kiszámolni, és majd hol ér földet az elhajított tárgy. Erről szól az, hogy engedd, hogy megcsináljam... Ennek a 3D-s bohóckodásnak semmi köze sincs a reál tárgyakhoz.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
ZxZ
tag
észlelés, tanulás, értés..
ezek nem moshatók össze, jól elkülöníthető fogalmak (folyamatok)..
és van, hogy "szoros" összefüggésben állnak és van, hogy nem..minden új "dolog", új "csoportokat" is létrehoz(hat).. egyfelől azok csoportját, akik az új dolog hatására olyan dolgokat tesznek meg, amit enélkül nem..
másfelől azokat, akik pont az új "dolog" miatt nem teszik meg pl. ugyanazt..
lesz olyan is, akikre szinte semmilyen hatással nem lesz..
és így tovább..és egy régi dolog eltűnése szintén hasonló, oda-vissza ható folyamatokat indít(hat) el..
ismét egy meddő vita..: )
a lehetőség választásának lehetősége lenne itt a lényeg... : ))
ZZs
-
dajkopali
addikt
most nem találtam meg az eredetit, de ez is jó lesz
ez még nálunk is kinn volt a suliban a falon, nagyon régi, ráadásul egy rakás modern pedagógiai módszer sikeres alapja:
"Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.""fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
nextman
aktív tag
Hihetetlen, hogy nem fogjatok fel, a motivacio mennyire fontos.
Sok gyerek nem hasznalja ki a benne rejlo kepessegeket, es azert nem tanulja meg az anyagot, nem pedig azert mert hulye. Es ezert fontos a szemleltetes. Ezert vannak pl. fizika/kemia oran kiserletek, ami pl. tok jo, hogy van. Ha nem lenne, akkor is meg lehetne tanulni az anyagot konyvbol, de sokkal kevesebben tennek.
Ugyanilyen ez is, nem a tudomanyos kutatasra fantasztikus eszkoz, hanem magara a szemleltetesre, az erdeklodes felkeltesere. Szerintem a motivalacio a tanulas 50%-a, a masik 50 meg a konyv folott valo gornyedes.Ezert, mivel nem volt motivaciom, sokszor rosszabbul teljesitettem, mint lehetett volna. Es igen, DE, nekem nagyon is sokat segitett volna egy ilyen eszkoz, talan csak jobban ismerem magam, mint ti.
Az igaz, hogy aki eleve hulye, annak ez sem segit, de nekem nagyon hasznos lett volna.Ja es nem human beallitottsagu vagyok, hanem human/real, mind a kettot szeretem.
[ Szerkesztve ]
-
Nem fogja...
Ugyanúgy számokkal dolgozni, azokat kell rendezni, és nem az a lényeg, hogy mit látsz, hanem az, hogy mit tudsz, és hogy mennyire érted.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
"Ujj, te jo eg, minden szavad olyan, hogy nem tudok vele egyeterteni."
Mert humán beállítottságú vagy, én pedig reál.
"Az abrazolastechnika meg az, hogy a sajat orrod elott latod, es forgathatod, eg es fold a kulonbseg."
A reál tárgyakban az ábrázolásnak nem az a lényege, hogy téged lenyűgözzön, hanem az, hogy a megfelelő információkat ki tud belőle olvasni. Ha valami nagyon esztétikus és szemre való az sosem jó, mert fontos információk felett siklik el úgy az ember, hogy észre sem veszi. Ezért olyan, amilyen a matek, fizika, kémia, stb... Egyszerű példa: adott egy négyzet, aminek az oldala x hosszú. Ezt igazából fel sem kell rajzolni, mert egy matematikus ebből mindent ki tud számolni. Nem kell látnia 3D-ben, hogy 1-ről 2-re lépjen.
"Pont ez az a kulonbseg, amitol erdekes, motivalo a tanulas, vagy csak egy szurke, unalmas kotelesseg.
Ha számokban és az egyszerű ábrázolásban nem leled az élvezetet, az vagy azért van mert nem érdekel és/vagy a tanár már elét unt. Én amikor emelt fizika felkészítőre jártam, akkor egy füzetből kitépett papírra írtunk hagyományos ceruzával (nem is nagyon rajzoltunk), és bizony nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy számolás végén libabőrös volt a kezem, amiatt hogy rájöttem egy komolyabb összefüggésre.
"Matekbol ugyan jo voltam, de tergeometrianal sosem tudtam elkepzelni a dolgokat."
Tanulható képesség.
"Nekem egy ilyen eszkoz zsenialis segitseg lett volna."
Nem, mert nem ez a lényeg.
"Azt meg nem allitottam, hogy mindenki kituno lesz tole, EN az lettem volna."
Nem lettél volna...
-
F34R
nagyúr
Azert nem minden a technika, lattam mar en olyan iskolat ahol volt egy komplett terem tele imac-al, megsem volt szinvonalas az oktatas.
-
Pearce
aktív tag
"En szemely szerint kemiabol es bioszbol gyengebb voltam, mint amennyi tehetsegem van, es ez pont emiatt volt, hogy dogunalmas volt szamomra mindketto. Matekbol ugyan jo voltam, de tergeometrianal sosem tudtam elkepzelni a dolgokat."
Pontosan. Ezzel színesebbé lehet tenni az órákat és talán, akit eddig nem érdekeltek, azokat most fogja.
Mégiscsak jobb így, mint amikor a száraz szöveget mondja el a tanár. Nyilván a szöveg is kell, de ezzel lesz teljes. -
törölt tag
Ha az állításod igaz, miszerint ezzel kitűnő lettél volna, ezt mivel tudod igazolni? Van olyan 3D-s munkád (bármilyen) amire tudsz hivatkozni? )
Mert ez így jelenleg kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy a munkahelyemre hamarabb értem volna be tegnap, ha lett volna kocsim. Csak a bökkenő az, hogy jogsim sincs... -
nextman
aktív tag
Ujj, te jo eg, minden szavad olyan, hogy nem tudok vele egyeterteni.
Az abrazolastechnika meg az, hogy a sajat orrod elott latod, es forgathatod, eg es fold a kulonbseg.
Lehet feneket torolni wc papirral is, meg smirglivel is, de nem ugyanaz az elmeny.Pont ez az a kulonbseg, amitol erdekes, motivalo a tanulas, vagy csak egy szurke, unalmas kotelesseg.
En szemely szerint kemiabol es bioszbol gyengebb voltam, mint amennyi tehetsegem van, es ez pont emiatt volt, hogy dogunalmas volt szamomra mindketto. Matekbol ugyan jo voltam, de tergeometrianal sosem tudtam elkepzelni a dolgokat.Nekem egy ilyen eszkoz zsenialis segitseg lett volna.
@pszichiáter
Azt meg nem allitottam, hogy mindenki kituno lesz tole, EN az lettem volna.[ Szerkesztve ]
-
És azzal mit ér el?
- Kémia, most is látja a molekulákat, hiszen van rá az ábrázolási technika. Nincs semmi értelme látni 3D-ben.
- Biológiából, most is vannak skiccek a DNS láncokról, de hidd el, hogy aki ezen a területen tanul, annak a legkvesébé sem fontos, hogy tudja, hogy pontosan hogyan néz ki a DNS láncok. A DNS elemzők neveket és értékeket dobnak ki nem pedig 3D-s képet...
- Matek, eddig is voltak rá technikák, hogy hogyan tudunk 3D-s testeket imitálni 2D-n. Ha valakinek nem elég jó a térlátása, akkor lehet origamizni, hogy bele jöjjön.
- Fizika, az erővonalakat így is lehet látni nem kell hozzá 3D-s kütyü. A tanár felrajzolja neked. A 3D-s kép nem ad plusz infót.Most gonosz leszek és azt mondom, hogy 100%-ig biztos vagyok abban hogy nem emiatt lettél volna kitűnő tanuló, mert attól még hogy látsz valamit, még meg kell tanulni és erre a legtöbb diáknak nincs meg az akarat ereje.
-
nubreed
veterán
Amióta csak elkezdtek jó pár éve cikkezni a Leonar3do -ról, és főleg úgy, hogy egy magyar srácé az egész ötlet, mindig is nagyon drukkoltam neki, hogy ne jusson arra a sorsra, mint sok más jól induló magyar fejlesztés, hogy aztán eltűnik a süllyesztőben. Örülök, hogy már évek óta kint van a kész termék és mondhatni, hogy befutott dolog lett. Annak viszont kevésbé örülök, hogy pont itthon nem terjedt el. Ennek persze anyagi okai is vannak, de gyanítom, hogy nem csak erről van szó. De ahogy szokták mondani, senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Ezért is jó, hogy most ebben az iskolában be tudtak rendezni egy ilyen labort.#pszichiáter:
Persze, hogy nem velejárója, hogy automatiksan jobb tanuló lesz valaki, csak mert 3D -ben manipulálhatja az orra előtt megjelenő dolgokat de ez egy fontos kiegészítő eszköz lehet a tanításban.
Szerintem a Leonar3do elsősorban 3D modellezésben igazán hasznos, de ahhoz leginkább kreativitás és tehetség kell, amit nem lehet tanítani, vagy van az emberben vagy nincs.We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
-
haxiboy
veterán
Mi nem panaszkodhatunk nálunk a fősulin egész jó gépek vannak
Phenom II, 4g ram, stb (Dunaújvárosi Főiskola) emellett vannak még iMac-ek is
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
nextman
aktív tag
En pont nem ertek egyet veletek. Kemiabol latni a molekula lancokat, bioszbol a DNS-t, matekbol a Kupokat, hengereket, atlokat mondjuk belulrol, fizikabol az eroterek vonalait, ez szerintem nagyon is motivalo lehet. Ha en ilyeneket lathattam volna tuti kituno tanulo lettem volna.
-
Szerintem is ezek csak hatásvadászat kedvéért csinálják. Sőt elkényelmesítik az oktatókat és csak csökken a színvonal. Nekem az a tapasztalatom, hogy szinte mindig azok az órák voltak érdekesek, amiknél az oktató a táblára írt, és nem azok, amiknél kivetítették az anyagot.
-
Nem hiszem, hogy az eszközöktől függ az oktatás színvonala.
Én csak a fősulin láttam filctollas táblát, elötte a krétás zöld tábla volt az info forrás, meg a könyv.
Mégis versenyképes tudással jöttünk ki a suliból jópár évvel ezelött - már akit nem vágtak ki.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
fesii
aktív tag
Erre van pénz a cimkeoldó spray persze drága arra nincs
Viccet félretéve ez a cég nagyon sokat ad az oktatás színvonalának emelésére. Annyi oktatótermük van már hogyha mindet egy helyre tennénk probléma nélkül meglenne egy suli és nem az a kateg mint sok suliba van, hogy valami időszámítás előtti kacat ottvan azt megnézheted majd mutatnak egy képet hogy ha belépsz egy gyárba akkor ilyet fogsz látni aminek persze már köze nincs ahoz amit te ott a terembe megnéztél..[ Szerkesztve ]
-
ilyen_85
senior tag
Egyrészt szerintem örüljünk neki, hogy ez megvalósult, talán az ott tanuló iskolásoknak sikerül javítani az esélyein, másrészt természetesen mindenki tudja, hogy nagyon nagy különbségek vannak ma (és attól tartok még sokáig) itthon. Ettől még nem szabad így hozzáállni. Reméljük hasznos lesz és segít nekik majd a fejlődésben.
-
sanzi89
addikt
"A diákok érdeklődését olyan eszközökkel keltik fel, amelyeket magyarországi általános iskolában ezt megelőzően sehol nem használtak még."
És az elkövetkező ezer évben nem is fognak sehol máshol.
A legtöbb iskola a seggét verné a földhöz, ha a P4-es gépek le lennének cserélve.
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
Új hozzászólás Aktív témák
it A speciális eszközök új dimenziókat nyitnak meg mind a természettudományok, mind a művészettörténet, a rajz, a történelem és az informatika általános iskolai oktatásában.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nintendo Switch
- Hyundai, Kia topik
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest