Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Jobban örültem volna ha egy "wikipedia 2.0-án" dolgozna.

  Nagyon fontos lenne hogy ingyenesen, hozzá férhessen mindenki hiteles információkhoz, legalább a tudományos területet tekintve. Egy fajta gyűjteménye lenne az emberi tudás aktuális állapotának, egy digitális részletes enciklopédia.

  Kicsit úgy is mondhatnánk, hogy egy globális katasztrófa után nem veszne el az összegyűjtött tudás és eredmény. Persze ehhez nem csak az adatbázis kell, hanem megfelelően kellene tárolni, védeni minél több helyen. Ahogy vannak a világon a növényi magoknak is tárolói, a technikai és tudományos eredményeket, sőt digitalizálva a művészeti alkotásokat is tárolhatnák, ilyen helyeken, nem csak az utókor, de a jelen számára is, hozzáférhetően.

  Az ENSZ megfelelő szervezete felügyelné és biztosítaná hozzá a pénzügyi forrásokat.

  Az első verzió maradhatna mindenki által szerkeszthető, de komolyabban ellenőriznének minden szerkesztést olyan önkéntesek csoportja, akik bizonyíthatóan az adott terület szakértői. Az ilyen cikkeket megjelölnék "hiteles"-nek és egyben adnák hozzá a nevüket is, tehát lehetne látni, hogy kik ellenőrizték azokat. Az ellentmondásos esetleg nem bizonyított, de ígéretes elméletek is kapnának egy jelölést, ami jelölné hogy nem sületlenség, de még nem kezelhető tény szintjén sem.

  Később digitális oktatási szakértők, UI, UX specialisták segítségével olyan formára hoznák, ami alkalmas akár oktatásra is, hiszen nem sokat ér az egész, ha érthetetlenül magas szinten van megfogalmazva.

  Nem csak az elméleti oldalt kellene digitalizálni, hanem az alkalmazott részt is. Kérdéses dolog, hogy hogy lehet megőrizni minden tudást, anélkül hogy ne lehessen szabadon hozzáférni a veszélyes, káros részéhez is. Pl. hogy védjék a dinamit a készítésének módját, úgy hogy ne férhessen hozzá mindenki.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz justmemory #15 üzenetére

  Természetesen arra gondoltam, hogy a jelenlegi tudásunkhoz képest mi az ami tényként, kvázi-tényként, vagy ígéretes, de nem bizonyított elméletként be lehet sorolni. Szükség van alapokra hogy tovább lépjünk és szükség van az alapok megkérdőjelezésére, ha nem tudunk továbblépni.

  Még mindig jobb lenne, mint egy bárki által bármikor szerkeszthető rendszer, tele kamu dologgal, áltényekkel, álhírekkel, conteókkal.

  Mondhatni szintet kellene lépni a wikipédiával, főleg hogy a "fake-thing" az évtized problémája lett. Az újságírók birkóznak a hírekkel, a tudományos álhírek ellen viszont csak a tudósok tudnak küzdeni.

  Arról már sok cikkben volt szó hogy mekkora probléma és anyagi nyerészkedés lett a tudományos folyóiratokhoz való hozzáférés, miközben a pénz nem a cíkkírókhoz folyik be, tehát nincs visszaforgatva a kutatásba.

  Már csak emiatt is fontos lenne, hogy ingyenes, korlátozás nélküli legyen a tudáshoz való hozzáférés.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz justmemory #15 üzenetére

  Másik probléma hogy úgy kellene prezentálni, hogy minél gyorsabban és könnyebben el lehessen sajátítani egy specifikus szegmensét a tudományos területeknek.

  Az ember memóriája, befogadóképessége limitált és komoly probléma már ma is, hogy sok országban univerzális zsebtudósokat próbálnak készíteni a gyerekekből. Mire eljut olyan tudományos szintre, hogy hozzá is tudjon tenni új dolgot, már szinte kiöregszik és kiég.

  Egyrészt modernizálni kellene a tananyagot, és a módszertant, másrész jóval korábban szakosítani a diákokat. Persze ehhez kell egy profi alkalmassági felmérés, hogy kiderüljön kinek mihez van tehetsége és motivációja.

  Ennek egyik pillére lehetne egy strukturált tudásközpont, modern digitális tananyagokkal, tanárokkal. Vannak tehetséges tanárok, akik gyorsabban át tudják adni a tudást, mert más módszertannal tanítanak, vagy jobban tudják motiválni, bevonni a diákot. Ezeket az óráit kellene digitalizálni.

  Nem könnyű dolog, komoly politikai és társadalmi támogatás kell hozzá, de valamikor el kellene kezdeni.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz dajkopali #14 üzenetére

  Belenéztem és túl wikipédiás. A cél jó, de nagyon szájbarágós, monoton wall of text rendszerű. Ha nem is egy TLDR verzió kellene, de sokkal szemléletesebb, fiatalok számára vonzóbb, vizuálisabb megközelítés, nem ilyen enciklopédia szócikkekre hasaló dolog.

  Amúgy attól hogy nem lett jó ez a verzió, még nem szabad abba hagyni a próbálkozást. Illetve állami támogatás kellene mögé, nem pedig azt várni, hogy sok ember az összes szabad idejét erre áldozza. Kiírhatnának versenyt az egyetemi diákok számára, hogy készítsenek egy-egy fejezetet egy szemléletes, egyszerű, interaktív digitális tankönyvből. Gyakran egyig diák könnyebben el tudja magyarázni a másiknak az anyagot, mint egy kiégett, unott professzor.

  Más műfaj, de pl. a Discovery Channeles "Hogyan készül" sorozatoknak az egyszerűségét kellene becsempészni az egészbe. Azért nem "Science for Dummies" jelleggel, de hasonló céllal. Átadni a tudást a következő generációnak minél gyorsabban, hogy legyen idejük nekik is minél többet hozzá tenni. Emellett vonzóbbá tegye karrier szempontból az egészet.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz justmemory #21 üzenetére

  Olyasmi, de nem csak előadás formában lehet szemléletes valami, hanem hagyományos vagy digitális könyv formában is. Itt nem csak a nyers információ átadásra kell gondolni, hanem a motivációs erejére is. Ne csak informatív legyen, hanem érdekes, vonzó, ösztönző.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

Hozzászólok Aktív témák