Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • justmemory

  senior tag

  válasz Tigerclaw #13 üzenetére

  Ezzel azért több "baj" is van.
  Az egyik, hogy alapvetően van már ilyen. A valóban tudományos, kvázi hiteles eredményeket ugye leközlik cikkek formájában. Nature, Science (csak hogy a legnagyobbakat és ismerteket említsem), és még kismillió olyan orgánum, melyek jó kis impaktfaktorokat adnak a kutatóknak ezekért a cikkekért. Szóval ezek elérhetőek. No persze nem mindenki számára... Előfizetés kell hozzá. Ez nyilván az egyes kutatóintézetek, laborok, stb. számára rendelkezésre áll. Azt nem tudom, hogy mondjuk egy "átlag valaki" előfizethet-e. Elvileg igen. Ezeket az adatokat - értelemszerűen - nem fogod tudni szerkeszteni. Ezek reprezentálják az általad is említett emberi tudást...
  És itt jön a következő probléma. Volt és lesz is rá példa, hogy az ezen eredmények által tényként kezelt dolgokról kiderült, hogy bizony téves következtetések, hibás mérések, stb. miatt esetleg mégsem úgy tény a tény. Ezzel szerintem nincsen baj, a tudományos élet ilyen, ezzel együtt kell tudni élni. Még ugye tán Einstein is belefutott ilyen tévedésekbe saját magával szemben. Szóval ez ilyen. Tények igazán sosem lesznek. Persze vannak alapvetések, de én óvva intenék az örökös "tények hajkurászásától".

  Tehát olyan, emberi tudást reprezentáló, tényeket tartalmazó, adatbázist létrehozni és üzemeltetni, mely még szerkeszthető is - pláne kellő felelősség, körültekintés és ellenőrizhetőség/kontroll/hitelesség mellett -, kicsit a lehetetlen kategóriába sorolnám. Próbálkozni lehet, persze, de egy "ultimate solution"-t kizártnak tartok.

  --- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

Hozzászólok Aktív témák