Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Jobban örültem volna ha egy "wikipedia 2.0-án" dolgozna.

  Nagyon fontos lenne hogy ingyenesen, hozzá férhessen mindenki hiteles információkhoz, legalább a tudományos területet tekintve. Egy fajta gyűjteménye lenne az emberi tudás aktuális állapotának, egy digitális részletes enciklopédia.

  Kicsit úgy is mondhatnánk, hogy egy globális katasztrófa után nem veszne el az összegyűjtött tudás és eredmény. Persze ehhez nem csak az adatbázis kell, hanem megfelelően kellene tárolni, védeni minél több helyen. Ahogy vannak a világon a növényi magoknak is tárolói, a technikai és tudományos eredményeket, sőt digitalizálva a művészeti alkotásokat is tárolhatnák, ilyen helyeken, nem csak az utókor, de a jelen számára is, hozzáférhetően.

  Az ENSZ megfelelő szervezete felügyelné és biztosítaná hozzá a pénzügyi forrásokat.

  Az első verzió maradhatna mindenki által szerkeszthető, de komolyabban ellenőriznének minden szerkesztést olyan önkéntesek csoportja, akik bizonyíthatóan az adott terület szakértői. Az ilyen cikkeket megjelölnék "hiteles"-nek és egyben adnák hozzá a nevüket is, tehát lehetne látni, hogy kik ellenőrizték azokat. Az ellentmondásos esetleg nem bizonyított, de ígéretes elméletek is kapnának egy jelölést, ami jelölné hogy nem sületlenség, de még nem kezelhető tény szintjén sem.

  Később digitális oktatási szakértők, UI, UX specialisták segítségével olyan formára hoznák, ami alkalmas akár oktatásra is, hiszen nem sokat ér az egész, ha érthetetlenül magas szinten van megfogalmazva.

  Nem csak az elméleti oldalt kellene digitalizálni, hanem az alkalmazott részt is. Kérdéses dolog, hogy hogy lehet megőrizni minden tudást, anélkül hogy ne lehessen szabadon hozzáférni a veszélyes, káros részéhez is. Pl. hogy védjék a dinamit a készítésének módját, úgy hogy ne férhessen hozzá mindenki.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

Hozzászólok Aktív témák