Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Szmeby

  tag

  válasz bambano #4 üzenetére

  Nem lehet, hogy pont azért nem olvassák el, mert 150 (!!) oldal?

  A magam részről ezt gyűlölöm a legjobban, a végtelenül hosszú, semmitmondó, nagy kupac gőzölgő szabályt. Éppen ezért vált szokásommá személyes ügyintézéskor alaposan átolvasni azt, amit alá akarnak íratni velem. Eddig kivétel nélkül mindegyik ügyintéző szóvá tette, hogy miért akarom aláírás előtt elolvasni az általuk oly gondosan összeállított 426 oldalas szerződést, ászf-et, akármit. Talán ha nem tetszettek volna háború és békét írni szerződés helyett, akkor hamarabb végeznék. Üdvözlöm a jogászokat.

  Hogy mit kéne csinálni?
  Összefoglalni a hasonló szolgáltatások közös részeit egy részletes, egységes, módosíthatatlan gyűjteménybe. Készüljön egy telkós, egy banki, stb.
  Ezekben szépen össze lehet foglalni mindent, szerződések közös ponjtait, ászf azonos részeit, a normális társadalmi viselkedés szabályait, amit csak akarnak... ne kelljen már húszmilliószor elolvasni a nyilvánvalót.
  Azok a kivételes esetek (már ha egyáltalán vannak) pedig egy darab papírfecnire felkerülhetnek, és el lehet nevezni ÁSZF-nek. Meg szerződésnek. A többi általános vackot meg elegendő elolvasni és értelmezni egyszer. Egy életben egyszer... vagy kétszer (ha mégis nagyon módosítani kellene).

  Nem normális dolog az, hogy a minket körülvevő világ összes szolgáltatója/szolgáltatása esetenként több száz oldalas sokszor jogi blablával terhel, és nem csak elolvasni hosszadalmas, értelmezni még tovább tart. És mindezeket havonta, évente változtatgatják, természetesen még véletlenül sem kiemelve csak a változásokat (miről, mire). Amikor mégis valaki megteszi, többnyire lespórolja a 'miről' részt, így az ember egy-egy érdekesebb változásnál ugyanúgy túrhatja a szabályokat.

  Eltűnt a józan ész, és ezt a mennyiséggel kompenzálják. Erre pedig ignore a válasz, ez az egyetlen adható válasz, ha nem akarsz megőrülni.
  Nemrég olvastam egy cikket egy kísérletről. Valaki elhatározta, hogy minden szerződési feltételt elolvas, amit elé tesznek. Természetesen az előtt, mielőtt használná a szolgáltatást.
  Azon kívül, hogy néhol sok érdekes kitételt is talált (elsőszülött gyermekről való lemondás a szolgáltató javára), az a tapasztalat, hogy pár nap után legszívesebben eret vágott volna magán.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés