Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Fred23

  veterán

  Tapasztalataim szerint a szerelem lényege a kielégülés számunkra nagyon fontos dolgokban, területeken. Ezért van például, hogy ha az ember már kicsit tapasztaltabb, rájön arra, hogy mind pszichológiailag, mind pedig testileg bizonyos karaktereket keres, azokhoz vonzódik, mivel a kielégülést az adott karaktertől kapja leginkább. Ugyanakkor ott van a társadalmilag rögzített norma is a kusza, társadalom-függő, gyakran ellentétes tulajdonságokat egy ideába gyűjtő hatásaival. Tehát jön az egyéni és a társadalmilag vett 'külső szépség' és 'pszichológiai szépség' sajátos elképzelése, ahol könnyen zavarodik össze az ember, ha csak az ösztöneire hallgat.

  Ha valakinek a számára vett legfőbb kielégülések a testben keresendők, akkor ő feltétel nélkül lesz szerelmes mondjuk az összes szőke, karcsú, szilikonmellű nőbe. Ezt pedig nevezhetjük máris feltételes szerelemnek; más tészta, hogy az illető maga talán feltétlen szerelemként beszélne arról, amit átél, mikor rájön a kangörcs, ahogy meglátja vágyai tárgyát. Ehhez a nőnek nem kell tennie már semmit. Adott tulajdonságai alapján válik a szerelem tárgyává, bármilyen tulajdonságokról is beszélünk. Vagyis a pszichológiai tulajdonság, azaz a másik ember személyisége is válhat meghatározó feltétellé. De mert az is valamilyen, az is feltételes. Tehát máris ott vagyunk, hogy minden szerelem feltételes, csak mivel adott feltétel teljesülése állandó, a tárgyban foglalt, nem tűnik fel a feltételesség.

  Alaposabban megnézve mégis feltételes szerelemről beszélhetünk csak.

  A feltétlen és a feltételes között egyfelől talán úgy lehet különbséget tenni, hogy a feltételes az tudatos, a feltétlen pedig tudattalan. Erre sokan azt mondanák, hogy ez elég szomorú, de szerintem nem. Ha bízhatunk abban, hogy a kielégülésünk legfőbb feltételei x személyben elég tartósak egy életre, nincs ok panaszra. Ez utóbbihoz kapcsolódik a másfelől: mennyire teljes és erős a kielégülésünk; ha számunkra itt és most elég erős, akkor jól tudunk lakni teljesen, vagyis nem igényeljük egy hiányzó feltétel teljesülését is.

  Ez gyors volt, nem tudom, mennyire lesz érthető... :)

  Az 'unconditional love' kifejezés szerintem megmaradhat a köznyelvben a kevésbé tudatos emberek boldogítására, akiknek fogalma sincs arról, miért kezdődik vagy ér véget egy kapcsolatuk. Ez lehet az un. 'tiszta szerelem'. Tiszta, vagyis mentes a tudástól. :D

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  Nem kell kimondani, hogy feltételes, de attól még az. A szép, boldogságot és kielégüléseket hozó szerelem sosem feltétlen szerintem, csak általában konstans és azonnali a feltétel teljesülése. Nincs ezzel semmi baj szerintem. Maximum azoknál -ilyennel találkoztam már- aki a saját okait nem tudja megemészteni, de sajnos éppen mégis sikerült tudatossá válnia a saját miértjeiről. Például diplomás, okos nő valaki, de kizárólag olyan férfiakra gerjed pszichológiailag, akik aztán majd megalázzák, dominálják, verik. Ezt igényli mégis.

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  Előzőmből: Adott tulajdonságai alapján válik a szerelem tárgyává, bármilyen tulajdonságokról is beszélünk. Vagyis a pszichológiai tulajdonság, azaz a másik ember személyisége is válhat meghatározó feltétellé. De mert az is valamilyen, az is feltételes. Tehát máris ott vagyunk, hogy minden szerelem feltételes, csak mivel adott feltétel teljesülése állandó, a tárgyban foglalt, nem tűnik fel a feltételesség.

  Hogyan lehetne kapcsolgatható a szerelem, ha egyértelmű, beazonosítható okoktól, tulajdonságoktól függ? A feltételek pedig ugye már teljesültek. Adott ember adott tulajdonságai okozzák. Olyan ez, mint mondjuk a gravitáció vagy az F=ma. Nem tudod megváltoztatni, de attól még feltételes.

  "Mindennek a tetejébe az személyiség ami kimondottan nem vonzó számomra. És mégis amikor elindult a folyamat utassá váltam, és bármit tettem nem múlt el."
  Nem vagy elég tudatos. ;) :D
  Minden nő másként hat, és sok módon okozhat mindegyik ilyen vagy olyan fajta kielégülést. Lehet, még tanulnod kell, hogyan szeretnél leginkább kielégülni, illetve az emberek összetettsége miatt az is lehet, részben nagyon kielégítő Számodra, részben pedig rossznak, károsnak tartod. Illetve ezek össze is nőhetnek sajnos. (bkercso: "berögzült érzelmi minta".) ( ->Valami olyasmi ügy, mint az általam említett nő, amelyik a domináns, agresszív férfira nedvesedik csak, tőle kapcsol be csak az az érzelem- és ösztöncsoportja, amit aztán szerelemként él meg.)

  bkercso:
  "Egészséges kapcsolata csak egészséges embereknek lehet szerintem."
  Szerintem is, de az 'egészséges' elég tág határok között mozog. Az önzetlenségnek pedig szerintem minden esetben van önző vagy személyes-semleges oka. Utóbbit hosszan kéne magyarázni talán, és mobilról vagyok, de nagyjából arra gondolok, hogy ilyenkor az önzetlenség oka egy sajáttá tett eszme, idea.

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  bkercso jól mondja, szerintem is mindig feltételes a szerelem, maximum nem tudatosítottad a feltételeket, ösztönből és érzelmekből reagálsz csak/leginkább. Nincsen ok nélküli, feltétel nélküli szerelem. Természetesen az ösztön és az érzelem is leképezi valamennyire a feltételeidet, de szerintem könnyebb hülyeségeket csinálni úgy. Nálam segített, mikor elindultam azon az úton, hogy át akarom látni az ösztönös vonzódásaimat az okaim tudatosításával. Sokkal egyszerűbbé vált minden. Egy idő után az ember ránézésre tudja, melyik nővel mi működhet, és melyiknél milyen befektetéssel mekkora haszon várható. (Az érzelmi haszon is haszon ugye, az intimitás is érték. Ezért olyan fura például számomra, mikor egyes igaz, nagy érzelmekre vágyó emberek szerelmük tárgyának egy virágváza érzelmességével vetekedő másik embert választanak. Holott némi minimális tudással, tapasztalattal beláthatnák, hogy az nem lehet működőképes. Van sok ember, aki egyszerűen nem képes intimitásra, mély érzésekre, mégis azok tárgya. Nem a tárgy hibája ez. Érdemes tudnod, mi kell Neked tényleg, és annak mi a valós ára! Vannak kombinációk, amik nem működhetnek, ilyen a világ. A felismert működőképes megoldásokból kell találni egy nagyon jót.)
  Amiben viszont én hiszek, hogy bizonyos jól megválasztott esetekben a szerelem egy ember életét nézve kitarthat "örökké" komolyabb befektetés nélkül. :)

Hozzászólok Aktív témák