Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Fred23

  veterán

  Tapasztalataim szerint a szerelem lényege a kielégülés számunkra nagyon fontos dolgokban, területeken. Ezért van például, hogy ha az ember már kicsit tapasztaltabb, rájön arra, hogy mind pszichológiailag, mind pedig testileg bizonyos karaktereket keres, azokhoz vonzódik, mivel a kielégülést az adott karaktertől kapja leginkább. Ugyanakkor ott van a társadalmilag rögzített norma is a kusza, társadalom-függő, gyakran ellentétes tulajdonságokat egy ideába gyűjtő hatásaival. Tehát jön az egyéni és a társadalmilag vett 'külső szépség' és 'pszichológiai szépség' sajátos elképzelése, ahol könnyen zavarodik össze az ember, ha csak az ösztöneire hallgat.

  Ha valakinek a számára vett legfőbb kielégülések a testben keresendők, akkor ő feltétel nélkül lesz szerelmes mondjuk az összes szőke, karcsú, szilikonmellű nőbe. Ezt pedig nevezhetjük máris feltételes szerelemnek; más tészta, hogy az illető maga talán feltétlen szerelemként beszélne arról, amit átél, mikor rájön a kangörcs, ahogy meglátja vágyai tárgyát. Ehhez a nőnek nem kell tennie már semmit. Adott tulajdonságai alapján válik a szerelem tárgyává, bármilyen tulajdonságokról is beszélünk. Vagyis a pszichológiai tulajdonság, azaz a másik ember személyisége is válhat meghatározó feltétellé. De mert az is valamilyen, az is feltételes. Tehát máris ott vagyunk, hogy minden szerelem feltételes, csak mivel adott feltétel teljesülése állandó, a tárgyban foglalt, nem tűnik fel a feltételesség.

  Alaposabban megnézve mégis feltételes szerelemről beszélhetünk csak.

  A feltétlen és a feltételes között egyfelől talán úgy lehet különbséget tenni, hogy a feltételes az tudatos, a feltétlen pedig tudattalan. Erre sokan azt mondanák, hogy ez elég szomorú, de szerintem nem. Ha bízhatunk abban, hogy a kielégülésünk legfőbb feltételei x személyben elég tartósak egy életre, nincs ok panaszra. Ez utóbbihoz kapcsolódik a másfelől: mennyire teljes és erős a kielégülésünk; ha számunkra itt és most elég erős, akkor jól tudunk lakni teljesen, vagyis nem igényeljük egy hiányzó feltétel teljesülését is.

  Ez gyors volt, nem tudom, mennyire lesz érthető... :)

  Az 'unconditional love' kifejezés szerintem megmaradhat a köznyelvben a kevésbé tudatos emberek boldogítására, akiknek fogalma sincs arról, miért kezdődik vagy ér véget egy kapcsolatuk. Ez lehet az un. 'tiszta szerelem'. Tiszta, vagyis mentes a tudástól. :D

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák