Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • doooo

  addikt

  válasz janeszgol #8 üzenetére

  Ha mindenkit támogatnak (vagy támogattak, amikor még a fejlődés kezdeti szakaszában volt a cég), és téged nem, akkor ki van versenyhátrányban?
  A támogatás véges mértékű, ha életképtelen a támogatott cég, akkor tönkremegy. Ha nem veszik a termékeiket, és veszteséges, akkor tönkremegy. Kínában gyakorlatilag korlátlan pénzmennyiség áll a cégek mögött (azok mögött, amik tényleg fontosak a párt számára). Lehet veszteséges mindegyik, de nem számít, mert bármikor tudnak erőforrásokat elvonni a számukra, egészen addig, amíg óriási monopol helyzetbe nem kerülnek, azután meg már akarva akaratlanul elkezd profitot termelni (ami persze nagyon sokáig nem képes visszahozni a befektetett pénzt, de ez nem is számít), és persze az adott iparág nagy része a párt kezében van végre. Itt a befolyás és a hatalom a lényeg, nem feltétlenül a profit.
  Na és persze a legfontosabb különbség, hogy a Kínán-kívüli világban nyilvánosak ezek a támogatások, az összegek, minden, követve a nemzetközi törvényeket - mert bizony vannak ilyenek is (nyilván vannak illegális tevékenységek is néha, fű alatt, de ezek még mindig összemérhetetlenül nagyobb eséllyel derülnek ki).
  Mindenesetre kár tovább ragozni, mert itt még napokig lehetne sorolni a téma részleteit kezdve pl. a nemzetközi-belföldi piacok/verseny közötti különbséggel (ami szintén fontos összetevője az egésznek), egészen addig, hogy egyáltalán miket érthetünk támogatás alatt, vagy, hogy az államok milyen fajta szereplők lehetnek a globális piacon.
  A lényeg továbbra sem változik, nem lehet egyenlőségjelet vonni.

Hozzászólok Aktív témák