Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Robitrix

  aktív tag

  válasz Cs1csó #4 üzenetére

  Azért az, hogy a csúcson emelkedik a kapacitás azt is jelenti, hogy lent a mi szintünkön is emelkedik az átlagos meghajtó mérete. Mondjuk nem 1-2 GB lesz az átlagos HDD, amit veszünk egy új gépbe, hanem már a 4 TB lesz a normál szint és mondjuk a 8 TB lesz a drágább szint.
  Úgy 2 hónapja vettem a mostohaanyám gépéhez egy USB-s külső merevlemezt mentéshez. Gondoltam veszek neki egy 500 GB-os példányt. Aztán meglepve láttam, hogy szinte alig találni a kínálatban már 500 GB-osat. A tipikus példányok már az 1 és 2 TB-os darabok voltak. Végül egy 1 TB-os darabot kapott azon az árszinten, ahol 1-2 éve még az 500-as példányok voltak. 20-30 féle darabból már átlagosan csak egy darab a 500 GB.os. Szóval mikor fent a csúcson 20-30-40 TB-os darabokat kínálgatnak a mi alapszintünk is lazán meg fog duplázódni. Simán lehet, hogy a következő asztali gépembe(úgy 2-3 év múlva) már a másodlagos háttértár mondjuk úgy 8 TB-os lesz nem 2 TB-os mint a mostani gépben. Ha ma építeném a 2019 őszi gépemet már simán egy 4 TB HDD volna benne a másodlagos háttértároló. :) Igaz van közben már benne 3 darab SSD is.. :) 256- majd 512 és 1 TB, ahogy fejlödtek és mindig kevésnek bizonyultak. Mivel 6 darab fér a gépbe simán benne maradtak a régiek is.. :)

  [ Szerkesztve ]

 • KROK640

  őstag

  válasz Cs1csó #15 üzenetére

  Szerintem jelenleg 1TB alatt már nem is nagyon lehet meglenni, főleg ha valaki játszani is akar.

  Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

 • Robitrix

  aktív tag

  válasz Cs1csó #15 üzenetére

  Igaziból nem volt szempont az ár/kapacitás érték. Egy 8 éves notebookról kellett lementeni anyagot. Előtte megpurcant a notebook és alig tudtam lelket verni belé, hogy mégis működjön. Így mondtam a mostohaanyámnak, hogy ilyen öreg gépnél azért benne van a pakliban, hogy végleg beadja a kulcsot és lehet én se tudok vele már sok mindent kezdeni. Jó lenne lementeni róla az évek alatt összegyűlt családi vonatkozású képeket, videókat. Gépet, rendszert és programokat tudok pótolni elvesző emlékeket nem annyira. Így egy 80-100 Gb anyag lementése volt a szempont, amihez nekem böven megfelelt volna egy 500 GB-os külső merevlemez is. Így amikor indultam hozzájuk a munkahelyről megnéztem az útba eső informatikai üzletek kínálatát. És ott láttam meglepve, hogy már alig kinálnak 500 gb-os darabokat és a tipikus kínálat már inkább az 1-2 TB-os példányok. úgy 3 éve még a kínálat döntő rész a 500 GB-osok voltak. Végül vettem neki egy 1 TB valamit 16-17 ezer körül. Minden esetre lassan, de biztosan emelkedik az átlagosnak tekintett tároló mérete. egy adott árszinten. Ha valamit megtanultam informatikából az elmúlt 40 évben, akkor az az, hogy egészen biztos, hogy 10 év múlva a mai "átlagos eszköz" mérete akkor már vagy 3-4-szer ekkora lesz úgy 2 napi fizetésért, mint ma. Aztán, hogy az az eszköz úgy 10 év múlva milyen technológia lesz még valami HDD vagy SSD vagy valami teljesen más ma még nem tudom. A HDD nem valószínű azért már.
  Van még otthon pár bakelit lemezem csak lejátszani nincsen min(bár mostanában kezd divat lenni a régi bakelit lemez méregdrága minőségi lemezjátszókkal) , Mint ahogy van egy adag magnó kazetta és VHS is. Csak szintén nincsen mivel lejátszani. Mint ahogy apámnak volt még pár régi nagy orsós magnó tekercse csak már gyerekkoromban se nagyon volt hozzá való magnó. De lehet rá hagyományozom valamelyik mai 10 évesre a családban a CD és DVD-ket és a régi floppy lemezeket, hogy ö se tudjon mit kezdeni majd velük. Az álnok nagybácsi álnok húzása... :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák