Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Cifu

  nagyúr

  Apróság: két nagy konkurens mellett lesznek harmadikok, a két első:

  OneWeb, társcége a Virgin Galactic, Qualcomm, Airbus, Bharti Enterprises és Rockwell: Anno WorldVu, amely megvett egy kisebb céget, a SkyBridge-t, amelyik műholdas internet szolgáltatásban próbált szerencsét, de kudarcot vallott. Most esküdöznek, hogy nem fognak, és már 500 millió dollárt kalapoztak össze az előkészületekre. 648 műholdas hálózatot akarnak kiépíteni, mintegy 800-950km-es magasságban.

  SpaceX, partnerek a Google(?): Még tavaly robbant a hír, hogy a Google és a SpaceX összefog egy gigászi, akár 4000 műholdból álló rendszer kiépítésének, amelyen keresztül internetetszolgáltatást tudnak biztosítani mindenhol a világon. A műholdak egyes források szerint 1100km, más források szerint csak 650km magasan keringenének. A Google állítólag 1 milliárd dollárral szállt bele, aztán arról volt szó, hogy kiszáll. Vagy mégsem. Akárhogy is, a SpaceX már gyártósort épít a műholdaknak, és jövőre prototípus fázisba lépnek két műhold indításával.

  Megjegyzés: a Facebook letett a műholdak alkalmazásáról.

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Mikiller #16 üzenetére

  De, természetesen van összefüggés, de a SpaceX például azt állítja, hogy a kábeles nethez fogható latency-t tudnának biztosítani, számszerüleg 30-40ms körülit. Mondjuk ez azért szép, mert feltehetően idealizált esetet vesz alapul. De így is elementális előrelépés a most létező GEO pályán keringű műholdas internetkapcsolat 500-700ms értékével.

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz bteebi #28 üzenetére

  A 30-40 ms szerintem ma már nagyon sok. Mondjuk én el vagyok kényeztetve a Digi 3-10 ms-es pingjével, de szerintem ma már a nagyobb szolgáltatóknál (Tré, UPC) se igen több az átlagos ping 10-20 ms-nál.

  Országon belül valóban, de nemzetközibe már más a helyzet, az itteni MVM-es céges net országon belül 3ms-t tud, németbe már 20-25ms-t, angilába pedig 30-40ms között. Egy ilyen műholdas rendszernél pedig nem nagyon tudsz fizikailag lemenni ez alá. Érdekes kérdés lesz, hogy fogják majd a műholdak egymás között átadogatni a kapcsolatot, észre vehető lesz-e ez, vagy sem. Szóval technikailag azért ez nem olyan egyszerű. Közelebb áll a mobilnethez, mint a kábeleshez, szóval beigérni a 30-40ms-t még így is kicsit merednek tűnik.

  Rossz időjárás, interferencia, aztán vagy connection reset by peer, connection timeout, vagy pusztán baromira ingadozó ping/sebesség lesz.

  Igen, bár ez függ a frekvenciától is, amiben működni fog majd a rendszer. Ugyebár viharban a műholdas TV képes is szétesik...

  Ha meg majd tényleg a semmi közepén is jön mobilon a 10-20 megás net, akár 50 ms-es pinggel, na az lesz a bódottá

  Pont ebben reménykedik az összes ilyen cég, hogy oké, hogy a nagyvárosokban megvan a szélessáv, de az emberek jó részéhez nem ér el, és így ők is részesedhetnek majd ebből. Persze itt lesznek áldozatok, az olyan szolgáltató, mint az O3b, SeaTel és társai esélyesen lehúzhatják a rolót, ha elindul valamelyik globális, alacsony pályán keringő műholdhálózattal dolgozó internetszolgáltató.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz azbest #34 üzenetére

  Jó a matek! :R

  Érdekes kérdés lesz, hogy ezek a szolgáltatók hány földi átjátszó állomást telepítenek majd. Esélyesen akkor lehet alacsonyan tartani a pinget mindenhol, ha azért sűrűn lesznek ilyenek. Itt nagyságrendileg olyasmire kell gondolni, hogy Portugáliától Romániáig, Svédországtól Olaszországig is legalább 6-9 állomást kell(ene) telepíteni, ahol az égi jel "földet foghat", és átlép a kábeles hálózatra. Ha a műholdak között lesz megoldva hosszabban a kommunikáció, akkor a saját sávszélességüket áldozzák be, viszont olcsóbb lehet (kevesebb földi átjátszó állomás).

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Hozzászólok Aktív témák