Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Pont arról van szó, hogy nem kérik számon."
Még eleinte sok helyen számonkérik, amíg nincs kellő tapasztalatod és referenciáid. Korábban pont ilyesmiről volt szó a programozás topicban, lásd pl.: [link].
Tehát eleinte számít, aztán meg ha már szereztél referenciákat, meg elegendő munkatapasztalatot, akkor meg már az sokkal többet számít. Csak mégis sok helyen van ilyen jellegű előszűrő. Persze egyébként ennek ellentmondó tapasztalat is van (mármint hogy nem feltétlenül kell a szakirányú egyetemi/főiskolai végzettség), egyik barátom például otthagyta az egyetemet a harmadik évben, elkezdett itt dolgozni, aztán kiment Németországba, azóta ott keres igen jól, papír nélkül. De az alapvető ismereteket mondjuk felsőoktatási intézmény miatt/azon keresztül erőltette magába."Ahhoz, hogy megtanulj tanulni, nem egyetem kell, hanem érdeklődés. Az egyetemen legfeljebb magadba erőszakolsz egy bizonyos ismeretmennyiséget kényszer alatt. Ezt nem mondanám túl értékes befektetésnek."
Természetesen ebben bőven van igazság, és abban is, hogy egy csomó tudást magadba nyomsz, amit aztán szépen ejtesz is ki a fejedből a számonkérés után, mert nem érdekel, nem is akarom mindenekfelettinek beállítani a felsőoktatási intézményeket - de azért az előbbinek az ellenkezője is igaz lehet: egyrészt jobban rá vagy kényszerítve, hogy megtanuld, amit amúgy nem biztos, hogy magadba erőszakolnál, meg ami érdekel, abból tanulhatsz, és némi gyakorlatot szerezhetsz egy normális egyetemen, mert mondjuk ehhez valami alapvető infrastruktúrát biztosítanak. Meg a felsőoktatási informatikai képzés lényege nem az, hogy eleve mesterré képezzenek, hanem hogy ott megtanítsák neked az alapokat, és sok mindenbe betekintést nyújtsanak, hogy legalább rálátásod legyen a szakmára, és el tudd dönteni, mi az a terület, amire aztán szakosodni szeretnél.
Ettől még az egyetem mellett is kell tanulni, folyamatos önképzésre van szükség, ez informatika területén hatványozottan igaz. Én is egyetemtől teljesen függetlenül tanultam meg a webfejlesztést, és melózgattam egyetem mellett. De azért a programozási szemléletben nekem sokat segített az egyetem. Főleg, hogy korábban mindig is humán jellegű tanulmányokkal foglalkoztam, így nekem eleinte nagyon vért izzadós volt átállítani az agyamat, de ebben a folyamatban eléggé sokat lökdösött az, hogy ilyen intézménybe jártam. Ha nem lett volna ott ez a "kényszer", akkor lehet, hogy megragadtam volna egy szinten, és nem láttam volna ilyen tisztán, még mindig mennyi lemaradásom van, ez engem legalábbis hajtott. Szóval szerintem azért tud adni egy szemléletet, némi rálátást egy ilyen képzés. (És igen, minden idődet elveszi, és magánéleti programokat kell sokszor feladni miatta.)
Elfogadom, hogy másnak más véleménye vagy épp tapasztalatai vannak, de tapasztalat nélkül azt állítani, hogy az informatikához felesleges a szakirányú főiskolai/egyetemi képzés, az igen erősen megkérdőjelezhető vélemény.
Ettől még igen, igaz az is, hogy el lehet evickélni nélküle is, lehet lóvét keresni, ha valaki kellőképpen kreatív. Még a minőségi munkára is képes lehet, ha van hozzá igénye. Ahogy az is igaz, hogy attól még, mert valaki elvégzett egy komoly egyetemet, attól még lehet egy kókler.
De itt azt sugalltátok páran, hogy az egyetem az hülyeség. Szerintem nem az. Persze nyilván nem mindegy, hogy az ember hova jár, van tényleg jópár hely, ahol szakmailag irreleváns tudást adnak, vagy semmilyet, pár ilyenről volt szó a programozás topicban.(#101) Gergosz2 :
Olyanra gondoltam, ami például heti kb. 3 órás gyakorlati képzés. Általában nekem sincs semmire időm, de egyik félévben volt olyan programozós labor, amire hetente bejártam, pénteken volt, 3 órán át tartott, de nagyon sok hasznos infót kaptam, eléggé megérte bejárni. -
tecsu
addikt
válasz
hallador #100 üzenetére
Én általában szkeptikus vagyok, mindent fenntartással kezelek, ami a hírekből, médiából jön.
Nem hiszem ezeket a dolgokat sem, hanem tudom.
Te másként gondolod... ok, én nem is akarlak meggyőzni.
Véleményem és tapasztalatom szerint az idősebbekről is tévedsz. Már ezt is említettem. ;-)
Inkább az újabb és újabb generációk tudatlanabbak, műveletlenebbek mint az idősek. Persze itt is, mint minden általánosításnál, tisztelet a kivételnek. -
hallador
addikt
Nem ezt veszed ki belőle a fiatalok egyáltalán nem azok, sőt talpraesettek, és megtanulták, hogy magukra számíthatnak, és tényleg büszkék lehetnek magukra. Szerintem sokkal jobban tudnak érvényesülni, vedd észre, hogy az idősebb korosztályról beszéltem, de ezt meg Te nem vetted észre eddig.
Hozod a személyes példáidat, de amikor én jöttem azzal, írtad, hogy az csak egy kis szelet, nem lehet általánosítani, majd írtam, hogy az ismerőseimnek is hasonló tapasztalatai voltak, erre meg azt szóltad le.
Majd linkeltem egy felmérést amerikából, amire megint úgy reagáltál, hogy nem szabad felülni ilyeneknek ill. tévesek az ilyesmik.
Szóval szerinted csak a te "érveid" helyesek, másé nem lehet az.Na látod én ilyet nem írtam, ezt Te mondod, és ez te véleményed, én azt sem mondtam, hogy az helyes amit én mondtam, ezt Te mondtad.
Amúgy Te sem láttad, hogy tisztelet a kivételnek, és nem lehet általánosítani, mert kb ha már itt tartunk miért vágsz olyan dolgokat ide ami hazugság?
Ettől nem leszel okosabb!
Abban egyetértünk, hogy Magyarország sz@r ill. pontosabban nagyon sz@r helyzetben van és erről részben a magyarok tehetnek, mert végignézték a fotelból, hogy a rendszerváltás után mindenki maradt a pozícióban, eladták fejük fölül az országot stb. gengszerek a politikában, belügyminisztériumban, rendőri vezetésben, korrupt bíróságok stb. Aki ezt hagyja és nem lázad, az hibás, egyértelmű.
Ez is egy elmélet. Az ilyenekben nem hiszek, de elfogadom, hogy mást hibáztatsz. Nem vagy egyedül.
Erről szemérmesen hallgatsz és hallgatnak sokan. De valójában ez az erő az, ami miatt a magyarokban ott van a pesszimizmus, az elkeseredettség, a lassú halál.
Az amerikai nemzet gyermekei ezerszer könnyebb helyzetben vannak, milliónyi lehetőséggel stb. főleg úgy, hogy USA végigrabolja a Földet, persze tény, hogy ebből nem az alulművelt réteg gazdagodik, hanem a smart és gátlástalan opportunisták, de azért le is jut, több mint otthon.Ismét mást hibáztatsz! Ezt is elfogadom! De nem hiszek benne!
-
leeate
senior tag
válasz
Sk8erPeter #94 üzenetére
Pont arról van szó, hogy nem kérik számon. A tudást, munkatapasztalatot és (esetleg) referenciákat kérik számon. Ennek a körébe pedig nem feltétlenül tartozik bele a lineáris algebra meg diszkrét matek.
"ZH-n, vizsgákon számonkérik."
Ez egy jó érv lenne, ha meg is maradna vizsga után egy héttel az anyag a delikvensben. Tedd a szívedre a kezed!Ahhoz, hogy megtanulj tanulni, nem egyetem kell, hanem érdeklődés. Az egyetemen legfeljebb magadba erőszakolsz egy bizonyos ismeretmennyiséget kényszer alatt. Ezt nem mondanám túl értékes befektetésnek.
"Normális egyetemeken rengeteg ingyenes pluszképzés is van, amire bejárhatsz, és csomó mindent tanulhatsz."
Remek, de rengeteg ingyenes online kurzus is van, plusz olcsó könyvtár. Ismét: akit érdekel egy bizonyos dolog, elsajátítja magától."de látszik, hogy egyszerűen nincs algoritmizálási képessége, nincs rálátása egyéb területekre, és nem nagyon fejlődik."
Programozni programozással lehet csak megtanulni, valamint olyannak, akinek van hozzá agya. Legfeljebb hasznos a tehetséget és az oktatást vegyíteni. Ha jól sejtem, az igazán jó hackerek / programozók nem az "Algoritmusok és adatszerkezetek" órán tanultak meg algoritmikusan gondolkodni.Pozitív példának legfeljebb Bátfai Norbi debreceni kurzusát tudnám hozni, de csak fognátok a fejeteket, hogy itt Szegeden is miféle terminusokkal és mellébeszélésekkel képesek túlbonyolítani a C nyelv tanítását. Nem tudom ugyan, hogy a gyakorlati óra milyen, de az előadás olyan, mintha egy bölcsész órán ülnék.
-
tecsu
addikt
válasz
Sk8erPeter #95 üzenetére
Elég szelektíven olvasol. Olvasd el a hozzászólás előbbi részét is. ;-)
Az az ember, aki nem látja, hogy küélső erők negatívan befolyásolják hazánk gazdaságát, politikáját, kultúráját, az erősen szűklátókörű és arra a fősodratú média szemete sem lehet kifogás. -
tecsu
addikt
Az oktatásról meg annyit, hogy bár durván el van cs*szve az egész. Köszönhetően Magyar Bálintnak és a bolognai rendszernek, nameg annak, hogy elsősorban a pedagógia csúszott le, ami értelemszerűen húzza a többit. Szóval ezzel az egész Klebesberg Kunó féle rendszert eltörölték, nem véletlenül, hanem tervezetten.
A helyi kultúrák rombolása is hasonlóan zajlik, más nemzetek körében is. Összességében pedig a globalizmus nem a sokszínűséget, hanem a homogenitást, az uniformizált szokásokat, termékeket, gondolkodást terjeszti.
Jelenleg még, mindezek ellenére is kiemelkedőek a magyar találmányok, fejlesztések, diákok egy csoportja.Az is érdekes, hogy egy ilyen cikk apropóján jön elő az, hogy a magyarok nem is olyan jók stb.
De! De jók és sokkal jobbak lehetnének és lesznek is! -
Sk8erPeter
nagyúr
"Én is gondolkodtam azon, hogy elmegyek informatikát tanulni egyetemre, aztán rájöttem, hogy semmi értelme."
Ez nagyon nagy hülyeség. A munkáltatók pedig nem csak köcsögségből kérik számon a végzettséget, hanem azért, mert csomó tudás az egyetemen ragad rád, amivel magadtól BIZTOS, hogy nem találkoznál, mivel önszántadból biztos, hogy nem vennéd rá magad arra, hogy olyan behatóan foglalkozz bizonyos témákkal, mint ahogyan egyetemeken kénytelen vagy, mivel ZH-n, vizsgákon számonkérik. Erre az sem érv, hogy de hát az egyetemen csomó olyan dolgot megtanulsz, amire aztán nagy eséllyel nem lesz szükséged, mert bár van ilyen, sosem tudhatod, hogy adott pillanatban hátad közepére sem kívánt tárgy anyaga mikor fog előjönni a szakmádban. Eleve megtanulsz tanulni. Csomó képesség az egyetemi cseszegetéssel ragad rád. Ez nem jelenti azt, hogy emellett ne kéne magadat folyamatosan képezned, de a kettő nem zárja ki egymást, SŐT, egyetem mellett is szinte muszáj képezned saját magadat is, különben lemaradsz.
Nem beszélve arról, hogy csomó emberkével találkozhatsz, akitől lehet tanulni, mármint nemcsak a tanárokra gondolok, hanem a hallgatókra is. Normális egyetemeken rengeteg ingyenes pluszképzés is van, amire bejárhatsz, és csomó mindent tanulhatsz.
Webfejlesztős és egyéb programozós fórumokban is rengeteg emberkével találkozni, aki úgy gondolta, hogy az egyetem hülyeség (vagy csak nem volt ideje rá), aztán valamennyire megtanulta a HTML-t, CSS-t, elkezdett PHP-zni, valami minimális fogalma van a JavaScriptről, innen-onnan lopkod össze kódokat, de látszik, hogy egyszerűen nincs algoritmizálási képessége, nincs rálátása egyéb területekre, és nem nagyon fejlődik. Tényleg nem mindegy, hogy valaki elvégez-e valami normális képzést.
Egyébként meg nyilván nézd meg, melyik egyetemre/főiskolára adod be a jelentkezést, mert sok a komolytalan, ahol valóban használhatatlan képzést adnak (lásd a programozás topicot, volt szó ilyenekről). De attól még, mert sok rosszat hallani a magyar oktatásról, ne érezd úgy, hogy nincs szükséged egyetemi képzettségre. -
tecsu
addikt
De vedd már észre azt, hogy te minden hozzászólásodban azt fejted ki, hogy a magyarok buták, míg az amcsik nem annyira, mint gondoljuk és amúgyis jobb fejek.
Hozod a személyes példáidat, de amikor én jöttem azzal, írtad, hogy az csak egy kis szelet, nem lehet általánosítani, majd írtam, hogy az ismerőseimnek is hasonló tapasztalatai voltak, erre meg azt szóltad le.
Majd linkeltem egy felmérést amerikából, amire megint úgy reagáltál, hogy nem szabad felülni ilyeneknek ill. tévesek az ilyesmik.
Szóval szerinted csak a te "érveid" helyesek, másé nem lehet az.Abban egyetértünk, hogy Magyarország sz@r ill. pontosabban nagyon sz@r helyzetben van és erről részben a magyarok tehetnek, mert végignézték a fotelból, hogy a rendszerváltás után mindenki maradt a pozícióban, eladták fejük fölül az országot stb. gengszerek a politikában, belügyminisztériumban, rendőri vezetésben, korrupt bíróságok stb. Aki ezt hagyja és nem lázad, az hibás, egyértelmű.
De van egy külső erő, amelyik tervezetten taszítja le nemzetünket a szakadékba. Erről szemérmesen hallgatsz és hallgatnak sokan. De valójában ez az erő az, ami miatt a magyarokban ott van a pesszimizmus, az elkeseredettség, a lassú halál.
Az amerikai nemzet gyermekei ezerszer könnyebb helyzetben vannak, milliónyi lehetőséggel stb. főleg úgy, hogy USA végigrabolja a Földet, persze tény, hogy ebből nem az alulművelt réteg gazdagodik, hanem a smart és gátlástalan opportunisták, de azért le is jut, több mint otthon. -
dragon1993
őstag
Azért ezt nem mondanám.
Család egyik ismerőse kiment Svájcba gyakornoknak az egyetemmel, lehetősége maradt maradni amit el is fogadott. Egy éve úgy döntött befejezi az egyetemet és hazajön beadta az egyik múltihoz a jelentkezését ahol közöltök ,hogy hiába a több év tapasztalat a papír az kell. (infó terület)A piaci igényetekkel szerinem azért foglalkozik az egyetem.
A városban van egy nagy mobil app fejlesztő cég, elég komoly dolgokkal foglalkoznak, (kiterjesztett valóság stb...)
ez utóbbi pár évben folyamatosan indítanak az egyetemen fejlesztő tanfolyamokat, 60 óra állítólag nagyon intenzív holnaptól kezdődik kíváncsi leszek (ingyenes a dolog) -
leeate
senior tag
Az egyetemek presztízsének hamarosan le fog áldozni. Egyszerűen lejárt tudást adnak el, nem veszik figyelembe a piaci igényeket, ráadásul az gyakorlati képzésre sem tesznek elegendő hangsúlyt. Ma már jobban jár az, aki önfejlesztő módon, de érdeklődéssel tud tanulni, a jobb munkáltatók úgyis ezt keresik.
Én is gondolkodtam azon, hogy elmegyek informatikát tanulni egyetemre, aztán rájöttem, hogy semmi értelme. -
hallador
addikt
válasz
Sk8erPeter #88 üzenetére
Korábban az általánosítást kifogásoltad, akkor ennek az állításnak mi az alapja, és miért nem számít általánosításnak? Mivel tudod ezt alátámasztani, hogy ez pont igaz lenne? Szerintem nem nagyon lehet; ahogy a nagyon általános "a magyarok okosabbak" állítást sem, ezt is bőven lehet cáfolni. Már megint attól függ, hol, milyen körülmények között élő emberekről van szó. Két olyan ismerőssel is beszéltem, aki töltött már kint időt, egyikük erősítette azt az általános hitet, hogy sok a hülye, másik ismerős meg azt mondta, ez hülyeség, ő talpraesett emberekkel találkozott. Nyilván nem mindegy, kikkel, hol találkozik a zzzember.
Miért nem számít általánosításnak?
A mondandóm végén ugye olvastad a tisztelet a kivételnek tőmondatot, azért ugye nem elvárható, egy körmondatokkal teletűzdelt szövegben, hogy minden mondatban benne legyen a tisztelet a kivételnek tőmondat/rész.
Korábban az általánosítást kifogásoltad, akkor ennek az állításnak mi az alapja, és miért nem számít általánosításnak? Mivel tudod ezt alátámasztani, hogy ez pont igaz lenne? Szerintem nem nagyon lehet; ahogy a nagyon általános "a magyarok okosabbak" állítást sem, ezt is bőven lehet cáfolni.
És ugye azt is olvastad a mondandómban, hogy nem mindegy hol? És nem mindenki, vannak kivételek is.
-------
Én informatikát oktattam, 4 évig, BUDAPESTEN, ugye ahol azért jóval intelligensebbek, az emberek (A saját bevallásuk szerint) mint vidéken. Na itt az általam tanított, kb 600 emberből kb ~ 50 volt az akit érdekelt is az informatika, a többi átment.... Mint régen.... Jellemzően ~40 év feletti korosztály, munkanélküli központ által preferált oktatási séma, támop stb.
Miért, ez nem így volt mindig is? Igazából mi ebben az újdonság?
Szerinted, mikor a 70-es években a szakmunkások 80%-át átrugdosták minimális műveltséggel, akkor mi volt ebben az újdonság? Szerinted a magyar átlag 50 év feletti lakosság tanul? Tapasztalatból mondom nem! Nem fejlődnek, elvárnak! Szerintem Te nem láttad Magyarország csak kis százalékát! (Nem bántásból)
Azért ugye azt is tudjuk, hogy az USA-ban hót primitív NBA-s játékosok közül is nagyon sokan egyetemet végeztek. Most ugye nem ilyen értelemben beszélünk "szakmákról" - bár igaz, ők valóban tudták, mit akarnak, és már az egyetemi kosárbajnokságokon is gyűjtöttek tapasztalatot.
Szóval sok helyen meg komoly sportteljesítmény mellett nem nagyon számít, hogy egyébként mit tud a világról.
Ez USA oktatásának nagyon kis része, ezt ne akard előhozni összehasonítási alapnak. Akkor ezek szerint a 90-es évvel Gábor Dénes feeling-el is lehetne jellemezni a magyar oktatást de tudjuk, hogy ez nem így van, a GB csak egy nagyon kis részét tette ki a valóságnak. És mellette ott vannak az elit egyetemek is.
Ez megint túlzó általánosítás. Hol, melyik egyetemekről beszélünk? Szerintem egyikünk sem ismeri behatóan a nyugati egyetemeket, ki lehet persze indulni elitegyetemekből, abból, amit az ottani emberekről hírből hallunk, csak nem érdemes
Én voltam kinn mint előadó (Igaz nem egyetemistáknál, csak egyetemen), és mint vendég hallgató (Egy Közép-Amerikai átlag egyetemen), nem elit egyetemen, és nem milliomos csemetéket oktattak, hatalmas balgaság amit írsz, nem neked szól! Hanem akik ezt terjesztik! A kinti oktatásban nem az a kuriózum, hogy oktatás van, hanem ahogyan felfogják az oktatás lényegét, teljesen máshogyan állnak a diákokhoz, nem a Yale-ról, Berkeley.ről, vagy a MIT-ről van szó, hanem általában igaz.
És igen valóban nincs 8 félév numerikus analízis, mint a progmaton volt annó, de közel nem igaz, amit állítanak otthon. De mikor kijött a diplomás be lehetett állítani pl egy céghet junior rendszergazdának, a legtöbbjüket. Igaz egyik sem tudta (Az emrikai származású diákok közül) nagy eséllyel hol van épp Csehország, vagy Olaszország.
És igen ha arról van szó, hogy a magyar ki át tudja váltani a kettes számrendszer számait 3 -féle képpen, az amerikai csak egy -féle képpen, de azt legalább tudja. Vagy az amerikai lehet, hogy a Windows telepítést sematikusan fogja csinálni, a magyar meg azt monddja ez meg ez meg ez nem kell, mert tudom, hogy erre nem lesz szükségem, de az amerikai módszer működik, a magyar meg sokszor megy át kinek nagyobb a f..... előadásba. És ez sem jó ám...
Az amerikai hatékonyabb!
Tisztelet a kivételnek.
-----------------------
A szakma szintjén pedig a világ elég bonyolult lett, az nem működik amit a magyar oktatási rendszerben csinálnak. Elmélet tonna számra világlátás, gyakorlat konvergál a 0-hoz.
A kettőt valahogy egy szintre kellene emelni, és ha arról van szó, akkor a szemlélet nagyon más, a tanuláshoz való viszonyulás nagyon más, a mindennapi élethez való viszonyulás nagyon más.
Egyébként félre ne érts, annyiban mindenképp egyetértünk, hogy hülyeség ez az általános "az amcsik hülyék" állítás. Például sokkal kevésbé jellemző az itt elég sikeres "úgyse fog sikerülni", "áh, mindegy, ez van, törődjünk bele", "inkább nem próbálkozom, nehogy rosszul süljön el"-jellegű hozzáállás.
Egyetértünk!
Az Amerikaiak ezt azzal oldják meg, hogy van egy módszer, azt megtanulják, de azt tudják is! És ha arról van szó, akkor lehet, hogy sematikusan, de neki fog állni, ha pedig nem megy neki, akkor majd elkezd hibát keresni.
Ez nem tűnik hatékonynak, de mégis hatékonyabb, a magyar oktatási rendszernél!
Tisztelet a kivételnek, és általánosítani sem lehet!
-
Gratula.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"egy mai 50 év feletti emberré Te nehezen fogod megértetni egy okostelefon, vagy a számítógép jelentőségét, vannak kivételek, a 70 éves keresztanyám használja, most tanulja, mert akarja, de az 10 000-ből egy"
Az 50 feletti rokonok és az ő barátaik köréből is elég sok ellenpéldát tudnék mondani (akik átlagos dolgokra tudják használni ezeket az eszközöket; szüleimnek annyi előnye van, hogy szoktam nekik segíteni, ha elakadnak, de szerencsére elég jó érzékük van hozzá, és meg is értik, amit magyarázok), szóval ez a "10000-ből egy" kicsit téves statisztika - attól függ, hol, milyen körülmények között élő emberek; még ha igazad is van abban, hogy sokaknak fogalmuk sincs az egészről, vagy azért, mert nincs lehetőségük a használatára, vagy mert a közelükben senki nincs, aki minimálisan terelgethetné őket, hogy mit is kell csinálni a bekapcsológomb megnyomása után."Legalábbis, a világtörténelmi, és világi kérdésekben igen, de mindennapi megélhetéshez szükséges információkban magasan verik a magyarokat."
Korábban az általánosítást kifogásoltad, akkor ennek az állításnak mi az alapja, és miért nem számít általánosításnak? Mivel tudod ezt alátámasztani, hogy ez pont igaz lenne? Szerintem nem nagyon lehet; ahogy a nagyon általános "a magyarok okosabbak" állítást sem, ezt is bőven lehet cáfolni. Már megint attól függ, hol, milyen körülmények között élő emberekről van szó. Két olyan ismerőssel is beszéltem, aki töltött már kint időt, egyikük erősítette azt az általános hitet, hogy sok a hülye, másik ismerős meg azt mondta, ez hülyeség, ő talpraesett emberekkel találkozott. Nyilván nem mindegy, kikkel, hol találkozik a zzzember.(#81):
"a legtöbb szakma ma nem arról szól, hogy meg tudod tanulni az egyetemen, hanem legalább olyan fontos a szakmai tapasztalat is"
Miért, ez nem így volt mindig is? Igazából mi ebben az újdonság?"Mikor egy nyugati egyetemen tanul az ember, akkor már úgy nevelik, hogy minél több tapasztalata legyen. És érdekelje a szakmája."
Ez megint túlzó általánosítás. Hol, melyik egyetemekről beszélünk? Szerintem egyikünk sem ismeri behatóan a nyugati egyetemeket, ki lehet persze indulni elitegyetemekből, abból, amit az ottani emberekről hírből hallunk, csak nem érdemes. Azért ugye azt is tudjuk, hogy az USA-ban hót primitív NBA-s játékosok közül is nagyon sokan egyetemet végeztek. Most ugye nem ilyen értelemben beszélünk "szakmákról" - bár igaz, ők valóban tudták, mit akarnak, és már az egyetemi kosárbajnokságokon is gyűjtöttek tapasztalatot.Szóval sok helyen meg komoly sportteljesítmény mellett nem nagyon számít, hogy egyébként mit tud a világról.
Egyébként félre ne érts, annyiban mindenképp egyetértünk, hogy hülyeség ez az általános "az amcsik hülyék" állítás. Például sokkal kevésbé jellemző az itt elég sikeres "úgyse fog sikerülni", "áh, mindegy, ez van, törődjünk bele", "inkább nem próbálkozom, nehogy rosszul süljön el"-jellegű hozzáállás.
-
MaUser
addikt
FYI: Az 50-es évek előtt volt fiatal korosztály nagy része 6 osztályt végzett és soha nem kellett utána írni, az idősek jó része nem tudja leírni a nevét sem.... Hivatalosan 10.000 analfabéta él itthon, ellenben OECD adatok szerint minden negyedik ember nem tud normálisan írni és olvasni, mert funkcionális analfabéta...
-
hallador
addikt
Én bizony egy kis faluban nőttem fel, és ott ez megvan, azért írtam hogy nem mindegy hol nő fel az ember. Szted a szocializmusban, ahol a nyolc osztály, valamint a 3 - 4-szer meghúzott szakmunkás, aki akkor is szakmunkás lett ha amúgy alkalmatlan volt rá, nagyon jól tud/tudott írni? Tudott a fenét, nem hogy egy ajánlott szelvényt, vagy egy csekket kitölteni. Ez a Nő feladata volt, a férfiak ,meg "Dolgoztak", ha te ezt meg nem látod, akkor Magyarország lakosságának nagyon kis %-ával találkoztál még, vagy csak nagyon fiatal vagy.
A Hallottam a haveroktól már akkor kinőttem, mikor a mistralba dolgoztam 2000-ben azt hagyjuk is, Te láttad, amit leírtál? Vagy csak hallottad?
"50 év felett egy csekk, vagy egy levél kitöltése, meg címzése is problémát jelent..." Úr Isten! Te hol élsz?! :-D A csekk probléma lehet sok idős embernek, mert nem tudják fizetni, max. azért.
Te nagyon fiatal lehetsz...
Tapasztalatom szerint az 50 év felettiek szebben és helyesebben írnak, mint a fiatabbak.
Örülj neki, hogy neked ilyen tapasztalataid vannak. Nem ez a jellemző, pláne a szakmunkás korosztályra.
Azzal egyetértek, hogy a legtöbb ember műveletlen, ostoba stb. és pl. cigiznek meg nézik napi 4 órát a tévét, de sírnak, hogy nincs pénz, nem veszik észre, hogy manipulálják őket a reklámok, sőt a társadalom működéséből nagyon keveset látnak át és nem hiszik el, hogy szinte minden kamu, átverés... de pl. ha általánosítunk, akkor szerintem kimondhatjuk, hogy a magyarok (persze van egy csomó kivétel) kicsit okosabbak, mint az amerikaiak ill. ha ezt nem is mérhetjük úgy, hogy sokan elfogadják, akkor beszéljünk csak a műveltségről.
Egyrészt max Te általánosítasz, mert én direkt odaírtam, hogy Tisztelet a kivételnek, az az nem általánosítottam...
Ahogy hogy nézzük, egy mai 50 év feletti emberré Te nehezen fogod megértetni egy okostelefon, vagy a számítógép jelentőségét, vannak kivételek, a 70 éves keresztanyám használja, most tanulja, mert akarja, de az 10 000-ből egy.
Az apám egy nem okos TV-t hanem egy hagyományod TV-t nem tud kezelni, vagy egy nyomógombos sima telefont sem, és nincs egyedül sokan vannak így, na ez egy a kultúrából fakadóan egy amerikai-nak menni fog, az lehet, hogy nem tudja hol van Magyarország, de ha megállítasz egy kisembert, az meg azt sem biztos, hogy tudja milyen országok veszik körbe Magyarországot.Eddigi tapasztalatom és ismerőseim tapasztalata és az eddigi szociológiai vizsgálatok is azt mutatják, hogy az amcsik különösen "hülyék", persze sok a kivétel itt csak egy nagy átlagról van szó.
Legalábbis, a világtörténelmi, és világi kérdésekben igen, de mindennapi megélhetéshez szükséges információkban magasan verik a magyarokat.
Hozzátartozik, hogy van a liberális szemléletű polkorrektség, ami álszent módon nem enged összehasonlítani ill. hamis tanulmányokat (pl. rosszul súlyozottakat) produkál és vannak eleve elrontott szociológiai vizsgálatok (ezek a legnépszerűbbek). A magyarok egy részében pedig van egy magyarellenes vagy pesszimista attitűd, amivel a népét hátrányosan ítéli meg, ez megvan tudományos szinten is. Ellenben az átlag amerikai (Egyesült államokbeli) pozitívabb, nacionalistább gondolkodású. (Nem politikai értelemben van itt most szó.)
Igen csak éppen ezt a magyarok generálják, fejlődés helyett mást hibáztatni sokkal egyszerűbb, nincs kádár (csupa kisbetűvel) aki majd megoldja a problémát, foglalkozni kell vele, akkor máris más a hibás, a magyarok lusták, belenevelték, hogy Ő dolgozik a legtöbbet, tudjuk hogy ez egy hazugság volt, de a probléma ott van, hogy ezt el is hitték, ezek az emberek most szidnak mindent és mindenkit, egy hamis világképpel a fejükben. És el is hiszik hogy ez így van.
Szóval, az USA állampolgárok nagyok sokfélék, mint más nemzetek állampolgárai is, de úton-útfélen hallom, barátaimtól ill. saját tapasztalat, hogy elkényelmesedtek (nagy átlagban) és egyre kevésbé használják az agyukat, mert a rendszer mindenben kiszolgálja őket.
Tényleg? Na akkor szerinted a szocializmus, ami pontosan ugyanezt a képletet alkalmazta, csak annyival rosszabbul tette, hogy el is hitette, a mai 50 feletti korosztállyal, hogy ők dolgoznak a legtöbbet, ők a világ közepe, ők a legokosabbak stb stb, és a többi maszlag, amikor egy TV-t nem tud kezelni a legtöbb, és most nem a mai okostv-kről van szó, és nem képes átlátni a tanulás fontosságát, mert minek az, az mennyivel jobb?
Az amerikai oktatás (nagy átlagban) durván az európai alatt van sok osztállyal elmaradva tanulják azt, amit az öreg kontinensen és a vizsgák nagyon engedékenyek, nincs is bukás. Van néhány elitegyetem, de oda nem járnak valami sokan ill. nem a tipikus amerikai, hanem külföldiek vagy elit dinasztiák gyerekei (komoly csekkönyvvel és protekcióval).
Az olvasott könyvek számáról is vannak vizsgálatok ill. szoktam kérdezgetni ismerőseimet. Neked is van biztos efféle tapasztalatod.Pontosan megvan otthon is ez a része a társadalomnak. Csak otthon ez a rész azt hiszi, hogy aki nem úgy gondolkodik, mint ők, az nem normális, és nincs igaza.
Pontosan az olvasott könyvekkel is baj van, én sem olvasok csak szakkönyveket, de éppen egy amerikai nagy eséllyel ha nem dolgozik, akkor lóghat az interneten, és olvashat eleget, de ha valaki nem ért annyira sem a mai kor technikájához, hogy az internet fogalmával nincs tisztában az 50 év feletti korosztály tisztelet a kivételnek nagyon nincs tisztában, hogyan lehet elvárni, hogy valamilyen szinten is képes legyen alkalmazkodni a kor követelményeihez? Sehogy. Na most pl tőlünk nyugatabbra ez a szám aki ismeri csak az internetet, és használja is hatványozottan nagyobb mint otthon.Jelenleg az Egyesült Államok az ókori Római Birodalomnak felel meg, hasonlóan hanyatló társadalmi rendszerrel és azt jelző züllött kultúrával, mint az, az összeomlás előtt.
Magyarország mint egy provincia megy a birodalommal együtt a levesbe, nincs kétség. Züllésben is követjük szorosan...Sztem nem, nem csak az oktatás határozza meg egy ország műveltségét, hanem a szemlélt mód, és a hozzáállás is, Magyarország a második kettőben sehol nincs. Az oktatás meg mit sem ér ha nincs mellette a technológiai tudás, ami a korhoz alkalmazkodik.
Tisztelet a kivételnek.
-
tecsu
addikt
Dehogyis. Ráadásul a teszten nem kifejezetten az idős embereket szólították meg és a cikkben idézett többi teszten sem.
"50 év felett egy csekk, vagy egy levél kitöltése, meg címzése is problémát jelent..." Úr Isten! Te hol élsz?! :-D A csekk probléma lehet sok idős embernek, mert nem tudják fizetni, max. azért.
Tapasztalatom szerint az 50 év felettiek szebben és helyesebben írnak, mint a fiatabbak.
Azzal egyetértek, hogy a legtöbb ember műveletlen, ostoba stb. és pl. cigiznek meg nézik napi 4 órát a tévét, de sírnak, hogy nincs pénz, nem veszik észre, hogy manipulálják őket a reklámok, sőt a társadalom működéséből nagyon keveset látnak át és nem hiszik el, hogy szinte minden kamu, átverés... de pl. ha általánosítunk, akkor szerintem kimondhatjuk, hogy a magyarok (persze van egy csomó kivétel) kicsit okosabbak, mint az amerikaiak ill. ha ezt nem is mérhetjük úgy, hogy sokan elfogadják, akkor beszéljünk csak a műveltségről.
Eddigi tapasztalatom és ismerőseim tapasztalata és az eddigi szociológiai vizsgálatok is azt mutatják, hogy az amcsik különösen "hülyék", persze sok a kivétel itt csak egy nagy átlagról van szó.
Hozzátartozik, hogy van a liberális szemléletű polkorrektség, ami álszent módon nem enged összehasonlítani ill. hamis tanulmányokat (pl. rosszul súlyozottakat) produkál és vannak eleve elrontott szociológiai vizsgálatok (ezek a legnépszerűbbek). A magyarok egy részében pedig van egy magyarellenes vagy pesszimista attitűd, amivel a népét hátrányosan ítéli meg, ez megvan tudományos szinten is. Ellenben az átlag amerikai (Egyesült államokbeli) pozitívabb, nacionalistább gondolkodású. (Nem politikai értelemben van itt most szó.)Szóval, az USA állampolgárok nagyok sokfélék, mint más nemzetek állampolgárai is, de úton-útfélen hallom, barátaimtól ill. saját tapasztalat, hogy elkényelmesedtek (nagy átlagban) és egyre kevésbé használják az agyukat, mert a rendszer mindenben kiszolgálja őket.
Az amerikai oktatás (nagy átlagban) durván az európai alatt van sok osztállyal elmaradva tanulják azt, amit az öreg kontinensen és a vizsgák nagyon engedékenyek, nincs is bukás. Van néhány elitegyetem, de oda nem járnak valami sokan ill. nem a tipikus amerikai, hanem külföldiek vagy elit dinasztiák gyerekei (komoly csekkönyvvel és protekcióval).
Az olvasott könyvek számáról is vannak vizsgálatok ill. szoktam kérdezgetni ismerőseimet. Neked is van biztos efféle tapasztalatod.Jelenleg az Egyesült Államok az ókori Római Birodalomnak felel meg, hasonlóan hanyatló társadalmi rendszerrel és azt jelző züllött kultúrával, mint az, az összeomlás előtt.
Magyarország mint egy provincia megy a birodalommal együtt a levesbe, nincs kétség. Züllésben is követjük szorosan... -
hallador
addikt
Csak azt nézd meg, ha magyar felnőtteket, 40 év felett kérdeznék meg. KB ez 100-on állna az összes válasz, 0 szaktudással, de ez még a 30-as éveiben járó korosztályra is fokozottan igaz....
A Magyarok ezekre a kérdéseknél már a kérdésnél kifeküdnének, nem, hogy valamennyien tudnák is ezt, Tisztelet a kivételnek aki ezzel foglalkozott, mert van tisztességesen 50 év feletti mérnök aki ezt vágja, de az átlag Magyar idősebb korosztálynak jellemzően 50 év felett egy csekk, vagy egy levél kitöltése, meg címzése is problémát jelent, nem hogy ezek a kérdések.... Általánosítani itt sem lehet, és nyilván függ attól is, hogy hol élt a illető, de nem járok messze az igazságtól.
-
tecsu
addikt
Azért az Egyesült Államokban nagyobb a probléma.
http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=2256&ref=rss
De sajnos, a magyar közoktatás affelé tart.
-
kraftxld
félisten
Szerintem a Vágási Feri is pont ilyesmire gondolot mikor be akart szállni az internetbe
[link] -
hallador
addikt
Sk8erPeter
Szóval ja, bőven van hova fejlődni oktatás terén... Persze általánosítani sem érdemes, nyilván ott sem minden középiskola annyira fain, hogy 18 évesen egyből tudná mindenki, mit csináljon az életével.
Valóban de ilyet nem is írtam, de hát nem probléma. Ne keverd össze, azt az apró tényt, hogy alapvetően az oktatási rendszer ad egy képet, arra, hogy hogyan kellene elindulni, vagy merre kellene tartani, azzal, hogy van olyan 18 éves aki nem tudja, nyilván függ a családi háttértől, és függ, sokmindentől, nyilván van aki 15 éves korában tömeggyilkos, lesz, de nyilván nem mindenki, az, na annak a gyereknek a nem jó példát mutatott az oktatási intézmény, vagy a család, de ettől még ugye nem lesz mindenki tömeggyilkos, szóval értem amit mondasz, de maradjunk annyiban, hogy USA-ban, vagy Japánban jobban érzik hogy mit akarnak 18 évesen, mint Magyarországon, vagy Pakisztánban.
M@trixfan
deja vuÉn pedig azt gondolom, hogy nem így van, ez még a szocializmusban elment, de ma nem megy el, ma nem tudsz jó lenni ennyi dologban, ha x fajta főiskolára és egyetemre jársz, akkor mit tudsz tulajdonképpen, mindenből egy picit aztán majd lesz valami?
Mert az én értékrendem szerint a legtöbb szakma ma nem arról szól, hogy meg tudod tanulni az egyetemen, hanem legalább olyan fontos a szakmai tapasztalat is. Nagyon nagy különbség van-aközött, hogy valaki elvégez otthon egy egyetemet,vagy 5-öt és hót fingja nincs arról ami a való életben történik, és ez a nevelés, és a szemléletmód hiányára utal,18 éves korában a mókus kikerül a gimnáziumból, pontosan 0 jövőtervvel, majd elmegy szociológusnak, mert neki az tettszik, (neki senki nem mondta, hogy szart sem ér, honnan tudja (Ez a szocializmusban elment, mert ha hülye is volt 4-edszerre átment a vizsgán, utána majd valahova elhelyezték)), Ja ezzel nem lehet érvényesülni, akkor elmegy tanárnak, ja az sem tettszik, akkor elmegy informatikus könyvtárosnak stb. Ugye értitek a lényeget?
Sztem pontosan abban jobb a nyugati oktatás, hogy ott a hatékonyságra és a számító magatartásra nevelik az embereket.
Mondhatnám máshogyan is, ha nem vagy hatékony éhendöglesz, és nem 2 évig, hanem egész életeden át.
Ehhez viszont kell egy olyan szemlélet is, hogy a mai világban egy szakma megtanulása, nagyon sokrétű folyamat, és folyamatosan tanulni kell hozzá, és az adott szakterületen belül fejlődni kell és nem 6 egyetemen, hanem 18 éves kora után, vagy előtte is fel kell építeni a saját tudásod. Erre nem nevelnek a magyar egyetemek.
Mikor egy nyugati egyetemen tanul az ember, akkor már úgy nevelik, hogy minél több tapasztalata legyen. És érdekelje a szakmája. Ehhez viszont egy életen át tanulnia kell, hogyha sikeres akar lenni benne, nem elég egy kettő...öt diploma.
Valóban az ember kb 30 éves korára érik meg, de ez régen is így volt nyugaton, ez csak a magyaroknak újdonság.
És persze magánvélemény.
-
deja vu
addikt
válasz
M@trixfan #79 üzenetére
Nekem is csalódás a hazai felsőoktatás, de ez elég hosszú téma.
Leginkább a tanárok, a szar neptun, a tanulmányi osztály stb... Azt tudom, hogy általában ha kevés van hátra és sok pénz és idő volt eddig beleölve akkor nem szokták veszni hagyni, és megszerzik az adott diplomát. Édesapám is 30-on túl szerezte a második diplomáját estin, soha sem szégyen tanulni. Most már nem az van, hogy egy szakmával kihúzza az ember a nyugdíjig, nagyon megváltoztak a viszonyok, most már egész életen át kell tanulni. Persze biztos vannak szakmák amik 40 év múlva is lesznek, de sok átalakul vagy megszűnik. Ha orvos leszel azzal egy életre bebiztosítod magad, azokra mindig szükség lesz, bár ki tudja, lehet 20 év múlva mindent robotok csinálnak
, ők műtenek meg minden, aztán tanulhatsz megint valami újat.
-
M@trixfan
addikt
Meg sem mondom hány éves vagyok és még bőven járok egyetemre
Úgy ahogy van, számomra életem legnagyobb csalódása a magyar felsőoktatás, de inkább mondjuk úgy, hogy ami a régióra jellemző. A teljes fiatalságom benne van, feláldoztam rengeteg dolgot és kb. mindent tönkretettek bennem amiben hittem. Én is több szakon vagyok és egyre jobban utálom már az egészet. Egyre jobban az foglalkoztat, hogy itthagyom az egészet és elmegyek orvosira és nem érdekel mennyire vagyok itt a diplomától. Értelmes dolgot szeretnék csinálni és hozzátenni valamit a világhoz. Egyre kevesebb türelmem van hülyeségeket tanulni és egyre rosszabul tűröm, hogy ami meg nagyon fontos lenne azt sem tanítják normálisan.
-
deja vu
addikt
válasz
M@trixfan #74 üzenetére
"Annyira éles és komplex lett a világ, hogy kb. 30 éves korára alakul ki az ember egyénisége. Akkor tisztul az le, hogy mit is szeretnék az életemben elérni valójában?"
Én is ezt érzem, egyre több embernél látom, hogy több diplomája van, és különböző szakterületekről. Elvégeznek egy szakot aztán váltanak, és sokan 25 évesen is egyetemre járnak. Szerintem pályaelhagyóból sokkal több van mint abból az egyénből aki a végzettségének megfelelő területen dolgozik, de ezt lehet csak én érzem így, nincs statisztikám rá. Meg mintha sok emberben lenne egy kis kapunyitási pánik is, nagyon jól érezték magukat a suliban, és maradnának még mert rohadt jó volt az egyetemi élet. Mondjuk ez már nagyon off, és befejeztem. -
M@trixfan
addikt
válasz
Sk8erPeter #64 üzenetére
"Persze általánosítani sem érdemes, nyilván ott sem minden középiskola annyira fain, hogy 18 évesen egyből tudná mindenki, mit csináljon az életével."
Teljes mértékben egyetértek ezzel. Szerintem nem is kizárólag a középiskola oktatási minősége miatt van ez. Annyira éles és komplex lett a világ, hogy kb. 30 éves korára alakul ki az ember egyénisége. Akkor tisztul az le, hogy mit is szeretnék az életemben elérni valójában? Én ebbe maximálisan beleestem, de látom másnál is. Sajnos azt is látom, hogy sok ember nem mer változtatni, illetve nem teheti meg és marad a szürke kényszer.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dragon1993 #72 üzenetére
"Egyébként nem tartozik se a gazd se a mérnökinformatikához a Windows telepítés.
Kaphatsz úgy diplomát ,hogy sosem találkoztál vele."
Mármint úgy, hogy valaki a Windows-telepítéssel sosem találkozott? Ja, lehet olyan, ez még nem is olyan durva példa, ha valaki megrögzött Linuxos, és ha mégis kéne neki a Windows, akkor arra van egy előre belőtt virtuális gépe, azt elindítja, aztán örül, de Windows-t még nem igazán telepített. Azért gondolj bele, mennyien találkoztak mondjuk valamelyik Linux-disztribúció telepítésével. Elég sokan vannak olyanok is, akik meg ilyennel nem találkoztak, szerintem mérnök infón is, azok, akik Windows-on nőttek fel világéletükben, és ők is mondjuk virtuális gépeket indítottak el, ha Linuxról volt szó.
Mondjuk én ezeket mindig is furcsálltam, hogy ha valaki informatikusnak készül, hogyan lehetséges, hogy ilyen alapvető dolgokkal nem találkoztak még, és nem is szégyellték annyira, hogy kipróbálják, bár az is igaz, hogy nem a hozzáértés bizonyítéka egy operációs rendszer telepítési képessége, főleg, hogy manapság egy óvodás is tudna telepíteni OS-t. A másik fele meg az, ha már virtuális gépeknél járunk, hogy igen gyorsan ki lehetne próbálni az OS-telepítést egy virtuális gépen.
Amúgy meg a kóklerek közt jobb esetben úgyis rendet tesz majd a munkaerőpiac, ha meg mégis valami zsíros állást sikerült megkaparintania valami agyatlan Vér Istvánnak, és még ki sem rúgják páros lábbal még a próbaidőn belül, akkor max. dühöngeni lehet. -
dragon1993
őstag
válasz
sz.balazs.95 #69 üzenetére
Ő még csak tanul
Egyébként nem tartozik se a gazd se a mérnökinformatikához a Windows telepítés.
Kaphatsz úgy diplomát ,hogy sosem találkoztál vele.Nyugalom villamosságtanra (első félévben a villamosmérnökökkel együtt tanulva), mérnökinformatikusként van idő.
Mára hagyom a siránkozást. -
hallador
addikt
válasz
dragon1993 #68 üzenetére
Én itt nem is arra céloztam, hogy ki milyen operációs rendszert használ, ha félreérthető voltam, akkor bocs. Inkább arra céloztam, hogy a veszett mennyiségű webserver van a piacon, rengeteg alkalmazás szerver is ami Linux alapú, és nagyon sok cég aki Linux alapon megy, Prezi is ilyen, ezek a szerverek mint Linux alapú fejlesztőkörnyezetek. Most ne is dobálózzunk olyan nagy nevekkel, mint az NSA, Google, Yahho, vagy éppen a Facebook, Telemedia...
Az átlag tudásszint sokkal rosszabb a kép mint hinnéd találkoztam olyan 2. éves gazdasági informatikussal aki nem tud windows-t telepíteni
Hát tudod mit, sajnos elhiszem neked, és nem csak neked van ilyen tapasztalatod....
-
deja vu
addikt
válasz
sz.balazs.95 #69 üzenetére
Abunak jól fizető állása van az AMD-nél, minek menne az IBM-hez?
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
dragon1993 #68 üzenetére
„találkoztam olyan 2. éves gazdasági informatikussal aki nem tud windows-t telepíteni”
Az már azért teljesítmény...
De ha ő ennyi tudással gazdasági informatikus lehet, akkor én már mehetnék is az IBM-hez dolgozni valami vezető beosztáson. Abu meg lehetne az egész cég tulajdonosa. Legalábbis ha a viszonyítást nézzük.
-
dragon1993
őstag
az első számú fejlesztőrendszer
Hol ?
Eddig mindegyik ismerősöm Windows-t használt, egyetemen 1-1 MAC-es jön szembe, talán ha 2 Ubuntus géppel találkoztam eddig. Szerverben tényleg a Linux a vezető, de a C# fejlesztőnek mondhatod ,hogy dolgozzon azzal.Az átlag tudásszint sokkal rosszabb a kép mint hinnéd találkoztam olyan 2. éves gazdasági informatikussal aki nem tud windows-t telepíteni
-
Gergosz2
veterán
Jó kis progi, nemrég kellett egy egy órás prezentációt tartanom és könnyen és hamar összetudtam vele rakni.
Igaz bugok még vannak benne, meg számomra kicsit logikátlan dolgok, de akkor is nagyon jó.
-
hallador
addikt
válasz
Sk8erPeter #65 üzenetére
+ 1
Amúgy kicsoda röhögi ki? Te, a haverjaiddal? Tényleg úgy érzed, hogy éget? Akarsz róla beszélni?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Az ilyen "keressünk egy nagy, titkos, gonosz (!) érdekcsoportot minden olyan ember/cég/csoport/együttes/... mögött, akivel nem egyezik a véleményük"-jellegű vitákba nem megyek bele, mert általában elég nevetséges önigazoló érvek szoktak előkerülni. Meg persze ha a vitapartner nem így látja, akkor ő hülye, korlátolt, vagy nem nyitotta meg fel a szemét. Egy idő után persze előkerülnek az illuminátusok is, meg a kondenzcsíkok, meg a világ leigázására irányuló törekvések. Szóval ezt inkább skippeljük.
Mellesleg nem látom, hogy "nyomnák a zsidótémát", "és folyamatosan fikázzák az egyik egyházat", nyomnak ők mindent, azt is, amit nem kéne. Sajnos mostanra eléggé elbulvárosodtak, az írások összecsapottak lettek. Eleinte viccesen szarkasztikus cikkek jelentek meg mindenféle témában, mostanra inkább hajlanak a gagyisztika felé. Ja bocs, elfelejtettem, biztos ez is a gonosz titkos háttérhatalom műve. Meg a helyesírási hibák a cikkekben, az is szándékos, hogy az embereket tévútra vigyék.A második résszel többnyire egyetértek. Van baj bőven a magyar oktatásban.
Felsőoktatási intézmények közül a BME-n mondjuk szerencsére viszonylag gyakorlatias informatikaoktatás van (igen, lehetne több is, jobb is, bőven van mit javítani, de van jópár tárgy, aminek keretében egész aktuális tudást lehet szerezni, és önképzésre is van lehetőség), az ELTE-n (IK) nagyon sok az elmélet, de van olyan munka, ahol meg pontosan a matematikai háttértudás kell a programozni tudáson kívül (meg nagyon jó algoritmizálási képességek, stb.). Szóval az sem teljesen hülyeség, hogy van, ahol az elmélet nagy hangsúlyt kap; persze egyetértünk, hogy emellett muszáj, hogy legyen gyakorlati oktatás is, hogy érjen valamit a tudás. Bár gondolom nem pont Mo. két legnagyobb infós karára gondoltál, amikor a durvább eseteket említetted (amiből tényleg van példa sajnos bőven; pl. régen a Gábor Dénes volt hírhedt arról, hogy állítólag pár melóhelyre az onnan érkezetteket eleve fel sem vették, kitétel volt, hogy onnan neAzóta nem tudom, mit változott a helyzet.)
Szóval ja, bőven van hova fejlődni oktatás terén... Persze általánosítani sem érdemes, nyilván ott sem minden középiskola annyira fain, hogy 18 évesen egyből tudná mindenki, mit csináljon az életével. -
M@trixfan
addikt
sanci777 és emvy:
Azt hittem már, hogy csak számomra nem olyan releváns termék. Eddig mindig bejött a Guy Kawasaki-féle irányelv ha elő kell adni valamit. Jól néz ki videón ez az egész, csak szerintem nem olyan hasznos. -
MaUser
addikt
Ezt szebben nem is lehetett volna megfogalmazni.
Annyit még hozzá, hogy az állandó mozgás miatt az összes prezi rémesen ugyanaz és pont hogy nem a tartalmat látja az ember. Pont ellentettje szvsz egy beamer prezinek. Az pont az ellenkezője. Elsőre ugyanúgy néz ki az összes, aztán az ember rájön, hogy a tartalom a lényeg és tud arra fókuszálni, mert a kis fülek miatt szépen kontextusba tud helyezni mindent azonnal.
-
hallador
addikt
válasz
Sk8erPeter #44 üzenetére
Gratulálok a Prezinek, sok sikert nekik!
Alapvetően a 444 mögött nem csak az van amit flash leírt, hanem más is, szerinted, ha csak ennyi akkor Te is megetted a banánt, amit a 444 oszt, szted, miért nyomja folyamatasoan az egyik egyház folyamatos fikázását, és miért nyomja a Zsidó témát, csak kérdezem lehet tippelni kik állnak a 444 mögött, ha egy picit ismered ezeknek a témáknak a hátterét.
Tudod ha egy ideig nyomjuk ezt, akkor irónia, ha viszont folyamatosan ezt nyomjuk 444 stílusban, akkor ezt hívják uszításnak, ha pedig ismered a kuruc.info legfőbb ellenfelét, akkor és nem vak, akkor máris rájöhettél ki áll a 444 mögött....
Szóval De flash-nek nagyon is igaza van, ez a szemét semmivel nem jobb mint a másik szemét..... Csak máshogyan hívják....
Csak azért mert egy komolyabb médium-on nem nagyon lehet hallani, sem zsidózást, meg sem nácizást, de mivel ez ilyen igen intelligens oldalak, mint a 444, meg a kuruc.info létezik, ez folyamatosan előtérben van, a sok művelt magyar, pedig vv-nek tekinti ,és meg is eszi.
Szerinted ki beszélne erről, ha ezek szemetek nem lennének? Senki? Szerintem is....
------------
A másik, hogy nem nagyon értem a magyar emberek felháborodását, már csak azért sem, mert odaát teljesen más a rendszer, nem a numerikus analízissel, meg a komplett toldi bemagolásával próbálnak érvényesülni, mint otthon, hanem a 18 éves ember mikor kijön a középiskolából (Akiről tudjuk, hogy egy hülye a magyar ideológia szerint, ezek buták....), akkor már van egy alapszemlélete, hogy mi hogyan működik....
A főiskoláról, nem véletlen kerül annyiba amennyibe kerül... Már komplett szakember jön ki, pont annyi tapasztalattal, amivel el tud indulni az életben, Magyarországról kijön egy informatikai mérnök, kurv@r@ vágja a matekot, de szervert még nem látott csak képen, meg egy rohadt Linux-ot nem látott a legtöbb helyen..... Holott pl a Linux a szerver világban jelenleg az első számú fejlesztőrendszer, és a második szerverrendszer...... Ha bash-t tanult akkor szerencséje van....
Na ezek szidják amúgy a Prezit, akik nem is hallottak eddig a preziről....
-
tecsu
addikt
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
Mondjuk Obamával pózolni tényleg ciki, viszont nagyon örülök, hogy egy kis magyar fejlesztés eljutott idáig és halad még tovább!
-
M@trixfan
addikt
Tényleg ennyire jó ez a Prezi? Életemben nem használtam semmihez, mondjuk a PowerPointot se nagyon szeretem.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát ez óriási...
Hogy ez mekkora öngól volt. Ezek szerint nem értetted a cikkben se az iróniát, se azt, hogy mennyire nevetséges, amikor valaki hazaárulózza (és nyilvánvalóan zsidózza, hogy is maradhatna el) azt, aki más országban IS sikereket ér el, ráadásul pont azt csináltad, amit kritizálsz: gondolkodás nélkül fikáztál orrba-szájba. De látom azért pár támogatót gyűjtöttél magad mellé, mert te is aztán jól megmondtad a magadét...
Nem komálom már a 444-et, mert szerintem sajnos elég durván lecsökkent a színvonala, szóval felőlem aztán szidhatja, aki akarja, de a kommentárodban az irónia-nem-értés és az önellentmondás annyira vicces volt.
(#40) Executioner9 :
ez is jó cucc, ezt is már láttam pár helyen felhasználva. -
Napfénysüti
nagyúr
Szép siker, pont pár napja láttam a TV-ben ezt a hírt.
-
dabadab
titán
Amirol most szo volt, az az, hogy a Prezi tamogatja a Bagazs munkajat, akik a bagi ciganytelepen dolgoznak es megprobaljak az ott eloket valamifele normalis eletpalyara allitani. Ennek kereteben volt olyan akcio, hogy a Prezi adott otmilliot, hogy vegyenek egy irodakontenert amolyan kozossegi haznak ill. odamentek prezis dolgozok, hogy a helyi ciganyokkal kozosen tobbek kozott valamennyire normalis allapotba hozzak a hazaikat ([link]) ill. egy masik alkalommal wifit telepitettek meg szamitogepes okitast tartottak.
-
MageRG
addikt
Most ez hogy a fenébe jön ide?
A Prezi ingyen oktatást szervez, amiért cserébe elvárják, hogy a megtanuld az anyagot. Nem csak úgy odaadják, meg házat újítanak fel belőle.
Ha még arról lenne szó hogy Lakatos Márió az oktatásnak hála scammer weboldalt készített és lehúzott 100 embert... de remélem ilyenre nem lesz példa.
Valószínűleg mert a megszerzett tudással legálisan is frankón meg lehet élni. -
Execᵀʰᵀˢ
tag
válasz
fordfairlane #5 üzenetére
-
MaUser
addikt
Többet mint szeretnék, mert rokonaim a bőrükön érzik ezen programnak is áldásos eredményét.
Szerinted hogy reagáltak amikor konkrétan annak a házát sikerült felújtani, akik gyereke fél évvel korábban őket rabolta ki? Ja természetesen 12 év alatti, mert apuka őket küldi mostanában, rendőrség meg nem csinál semmit... A biztonság nem változott, csak még jobban elszemtelenedtek, mert úgy is segítik őket... Három hónapja éppen a szomszéd falut járták végig...
-
MaUser
addikt
Mondom, költözz oda és próbáld meg kezelni, aztán majd beszélünk. Az számtalan példával bizonyított hogy ahogy a Prezi kezelni akarja az nem működik. Értsd, csak adunk és nem várunk el semmit. Ott van pár km-re a máriabesnyői sorházak hült helye. Tudod, amit szintén ingyen kaptak, csak inkább eladbontották az egészet...
Amit kínjukban csináltak, hogy az egész falut bekamerázták és kirendelték a kisrendőröket, akik ott járőröznek egész nap. Azóta van ott érdemi javulás, de nem sok...
Egyébként ajánlom a rendőrség bűnözési térképének megtekintését...
-
dabadab
titán
Igen, persze, ez teljesen hiheto, "jo napot, bunozonek tetszik lenni, igen? es korozes is van? jo, akkor jovunk felujitani a hazat". Ahogy azt a belvarosi elkepzeli, ugye
"ha ennyire szimpatizálsz a dologgal, nyugodtan költözz oda"
Ezt szerintem nem nagyon gondoltad vegig, csak ez a "koltozz oda" a belvarosi diskurzus allando eleme, muszaj volt itt is elsutni.
Egyebkent se ertem en ezt az egeszet. Van egy problema. A Prezi penzt aldoz arra, hogy tamogasson olyanokat, akik ezt valahogy kezelni probalod. Te meg nem teszel semmit, csak kritizalod azt, aki csinal valamit.
-
-
WonderCSabo
félisten
válasz
dragon1993 #33 üzenetére
Jaja, nekünk is az Enjoy licenc van, akkor ez általános, csak meg kell állapodnia az egyetemmel a Prezinek, de gondolom bárkivel megállapodnak szívesen.
-
dragon1993
őstag
válasz
WonderCSabo #32 üzenetére
-
WonderCSabo
félisten
Nekünk az egyetemen (PPKE-ITK) van free student licenc Prezire. Nem tudom, hogy ez általános dolog-e vagy sem (volt hallgató és nálunk oktat egy nagy fejes Prezi projectmanager).
-
MaUser
addikt
válasz
Komplikato #28 üzenetére
Szerintem a túlzott szerepvállalással kapcsolatban kezdésnek a bagi cigánysor felújítása kapcsán érdemes lenne megkérdezni a helyi nem cigányokat mit gondolnak arról, hogy körözött bűnözők házainál és rokonságánál segédkeznek, akik aztán végigrabolják őket. Kezdésnek egy ötlet.
-
Komplikato
veterán
"Az alapítók túlexponált társadalompolitikai szerepvállalása is megérne egy misét."
Minek és miért? Szerintem teljesen jó ez így, van még egy ennyire életképes sikeres magyar cég, aminek ennyire közvetlen vezére van és ennyi féle irányba jótékonykodik? Szerintem nem baj ha túljátssza, ha ezzel valami ellenpéldát tud felmutatni, mert ami itt van ... kell egy kis friss levegő.
-
Jó egy újabb magyar sikerről olvasni. A szelfis kép meg menő.
-
dragon1993
őstag
Azt én is tudom, én is ebben az országban élek,igaz a szerencsésebb felén.
De abban a videóban kicsit túlzásnak éreztem a dolgot.Egyébként meg a magyaroknak nem kell ingyen licenc úgy is mindenki torrentezik
Komolyra fordítva a szót Dreamsparknak hála minden gépre van eredeti Windows-om.
De 1-2 hónap után rájöttem ,hogy csak a sz*vatom magamat ezekkel, éveken keresztül semmi bajom nem volt a törtel, de amit eredetim van elkezd szívatni a jogvédelem.
Telefonálgatás helyett inkább megoldottam magam -
-
Rick4
félisten
válasz
dragon1993 #13 üzenetére
Ha abból indulsz ki, hogy az ottani kultúra alulról is (munkavállaló) felülről is (bürokrácia) sokkal kevesebb időt/ energiát vesz el a napi ténykedésből, ezáltal mindenből több marad az előrejutásra, és a cégépítésre, minden bizonnyal azt érzi, hogy zöldebb a fű.
Mindenki szívesebben ténykedik ott, ahol jóval kevesebb a gáncsoskodó, kevesebb a haszonleső, és több a tenni akaró, jól gondolkodó munkatárs. Van az úgy, hogy ezt sokkal könnyebb az usában megvalósítani, min itthon.És ezen még meg se lepődök, mondhatni teljesen természetesen fogom fel. Csak egy egyszerű példa. Van egy ismerősöm, 20 éve van egy szabadalmaztatott találmánya, aminek részben én is részese vagyok, most a közeljövőben fog piacra kerülni, jelenleg a pénzügyi befektető keresése, szerződések előkészítése, tárgyalások, jogharmonizációs kérdések zajlanak. A rövid sztori annyi, hogy egy számokon alapuló szerencsejáték dologról van szó, mely mindig az ember által tulajdonolt vállalat birtokában marad, viszont az egyes országokban szerződött licencelő cégek a saját országukban forgalmazzák- bonyolítják a játék szervezését, a ki- befizetéseket. Az éves licencdíj , ami a nettő forgalom 5%-a, előzetes számítások alapján 6-7 év távlatában már évi 13-14 ezer milliárd forint lesz. Ennyiért valójában akkor már semmit sem kell csinálni, megy magától minden, viszont az előkészítő munka egy év alatt felemészt utazással, tolmáccsal, ügyvédekkel havi szinten is 2-3 milliót, és akkor még nem végeztél olyan pénzkereső tevékenységet, ami abban a hónapban elkölthető összeget eredményezne. Mivel az ötlet és a megvalósítás nem országhoz kötött, ezért a megvalósításban a legkisebb szerep sem jut a Magyar államnak, és az őt jelentő bürokráciának, sőt, másképp nézve a törvényi szabályzás gyakorlatilag ellehetetlenít minden ilyen és ehhez hasonló üzleti lehetőséget, a valós és érdemi indulás- beruházás szerződéskötés mindenképp egy másik országban, egy külföldi céggel kell hogy megtörténjen, akár a licencadó cég jogi- üzleti- komolyságfaktor szerinti megjelenésbeli lehetőségeiről, akár csak a bevétel utáni adózásról beszélünk. Sajnos az van, hogy a többi országban lényegesen komolyabban veszik a dolgokat, ha nagyobb, akár több országot, vagy a világot átölelő projektekről van szó...
-
PB
tag
Én semmi kritikát nem szeretnék megfogalmazni, mert teljesen feleslegesnek tartom izekre szedni.
A prezi jelenség számomra azt tényt cáfolja meg hogy a magyar vállalati kultúra sajnos képtelen befogadni a marketinget... nem egy "felkockázati-tőkésített" startupot ismerek személyesen, Leonardo 3D stb. és ha egy jó magyar ötletet sikerül technológiailag piacképessé tenni, na ott általában megáll a tudománya a hazai cégeknek, de legalábbis nagyságrendekkel gyengébben teljesítenek.
Hiába van egy remek terméked ha nem tudod eladni, amennyiben a fejlett piacokra tervezel betörni ott bizony kellenek olyan uri huncutságokra is költeni mint társadalmi felelősségvállalas, tömegkommunikáció (hype), nem pedig vert izzadva leszallitani a funkciot amit a felhasználók 20%-talan észrevesz, 80%pedig továbbra sem.
Egyszóval ha a prezi nem csinálná ezt (is) amit most, akkor maga alatt vágná a fát.
-
Bounti
aktív tag
válasz
WildBoarTeam #19 üzenetére
Lehet, hogy így lesz, de akkor sem fog meghalni szívrohamban, nem úgy mint az a szerencsétlen aki a Magyar államnak volt muszáj eladnia a szoftverét...
-
Lomha 8V
addikt
Nem semmi, gratulálok nekik.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nagy dolog ez. Totál nem ismerem ezt a szoftvert, de ha tényleg olyan jó, remélhetőleg nem adják el senki felvásárlónak, és egyszer talán igazán nagy cég lesz belőlük. Persze tudom, hogy mindig van az a pénz, amire rábólint valaki, de nem tetszik, hogy a sok kis cég hátán mászva növekszenek a nagy mamutcégek, mint az Apple, Google vagy Facebook.
-
listerrr
csendes tag
Én nem bánom, ha az ilyen hoztam is ajándékot meg nem is marketinghúzással a Prezi önreklámot generál, de hadd kérdezzem már meg, hogy az elmúlt 1 évben a tisztelt fórumtagok hány olyan előadást tartottak, amit Prezi nélkül nem lehetett volna legenerálni?
A szoftver kínálta lehetőségek 1000 prezentációból talán ha egynél számítanának. Egyéb esetekben csak eye candy az egész, sőt émelyítő csicsa. Annál az egy hasznos esetnél meg olyan mértékű befektetett munkát kíván, hogy ellene mond minden haszonelvnek. A prezentációk netes megosztására és/vagy gyártására meg van bőven alternatíva.Szóval teljesen értetlenül állok a hype előtt, mert nem olyan jó termék ez. Sőt, dotkomlufi szagú.
Az alapítók túlexponált társadalompolitikai szerepvállalása is megérne egy misét. Lehetne mit kritizálni, de az már off lenne.
-
dabadab
titán
válasz
fordfairlane #14 üzenetére
Szerintem a startupos videosorozatra gondolt, amiben tenyleg mindenki lelkesen beszelt az USA-rol, hogy ott viragzik a startup-kultura - ez viszont nem PR, hanem egyszeru tenykerdes.
-
fordfairlane
veterán
válasz
dragon1993 #13 üzenetére
Én elhiszem, de néha már promo videónak érzem az interjúkat.
Ez csak PR. Nem egy fejlesztőt ismerek onnan, teljesen normálisak, semmi Usa őrület nincs. Ez üzlet.
-
dragon1993
őstag
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
Nem látják az összefüggést.
Ez a Prezitől nem jó szándék hanem üzlet volt.
1. Akik Prezit használnak az iskolában azok iskolán kívül is prezit fognak.
Az USA-ban élők nagy része megteheti ,hogy előfizet a $50-$100 -os csomagokra,
legalábbis nem az lesz az első dolguk ,hogy felmenjenek az ncore-ra.2. Marketing, ezt nem kell magyarázni.
3. Az alapítók kiélhették az Amerika mániájukat.
Minden index-es videójukban arról áradoznak, hogy milyen jó ez az Szilícium-völgy, mennyire jó Amerika, itt még a fű is zöldebb...Én elhiszem, de néha már promo videónak érzem az interjúkat.
-
törölt tag
Gratula a Prezinek!
A facebookos kommentek meg csak azt mutatják hogy miért is csak külföldön tudnak érvényesülni a magyar tehetségek, ötletek. Pont úgy ahogy a rendkivül büszkék vagyunk a nobel dijasainkra meg a hires tudósainkra, csak épp szinte mind külföldön él, élt, dolgozott. Mert itthon hasonló "kvalitású" társaság fogadta volna őket.
-
flash-
veterán
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
ezek a 444 es bóhócok fidesz tulajdonná vált indexből kirakott sértődött és ezáltal mindenkinek jól megmondjuk mert meg vagyunk sértve típusú unatkozó gyökerek.
pont olyan mint a kuruc.info csak nem a a fasiszta elveket szajkózzák megszállottan,mást rágalmazva ,hanem a nagy liberális eszméket.
-
fordfairlane
veterán
ugy altalaban a HVG cikkek facebookos kommentatorai kozul joparan labon hordtak ki az agyhalalt
Egyébként ez az itteni fórumra is érvényes, de hát a net ilyen.
marmint a Prezi meg a magyar oktataspolitika kozotti egyuttmukodes miert nem megy
Remélem, hogy a jövőben menni fog.
-
dabadab
titán
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
Bar viszonylag keveset kutattam csak a temaban, de nekem erosen ugy tunik, hogy ugy altalaban a HVG cikkek facebookos kommentatorai kozul joparan labon hordtak ki az agyhalalt. (De hat mive is lenne a vilag telefonkagylo-fertotlenitok nelkul?
)
(#5) fordfairlane: marmint a Prezi meg a magyar oktataspolitika kozotti egyuttmukodes miert nem megy
-
Def26
félisten
Annyira de annyira jól esik ilyeneket olvasni és annyira nem értem itthon miért nem működik ez megfelelően.
-
nextman
aktív tag
Erdekes mennyire primitiven tudnak hozzaallni az emberek, azt sem fogjak fel, hogy ezzel tulajdonkeppen nem adtak oda az USA-nak 100 millio dollart. Csak 5 perc alatt legeneralt licensz fileokat, amiknek ennyi a piaci erteke, de ezt valojaban soha senki sem fizette volna ki erte.
Ez inkabb tekintheto egy reklamkapmpanynak, mint penzbeli tamogatasnak.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
Este szépen megemelte a vérnyomásomat.
Árvai Péternek gratulálok, nem kis eredmény idáig eljutni egy magyar startuppal.
Nagyon büszkék vagyunk rá.
-
bitblueduck
senior tag
Igazi siker és a köszönet sem maradt el.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az amerikai elnök fogadta a magyar cég vezetőjét a Fehér Házban – különleges alkalom egy különlegesen sikeres vállalkozás életében.
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Drón topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- Leica SL2 ( 4db Leica Akkumulátor ) + Sigma 24-70mm f/2.8 + kiegészítők
- Playseat Challenge + Logitech G920 + H-váltó + TrueBrake mod
- ÚJ ASUS Zenbook 14 Érintős Laptop Ultrabook -40% Ultra 9 185H 32GB/1TB 3K OLED 120Hz NumberPad
- AKCIÓÓÓ! GAMER PC// Ryzen 5 3600// Rx 5600 xt challenger pro
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Bomba ár! HP Elite Dragonfly - i5-8G I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 3380 - i3-6GEN I 4GB I 128GB I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440 - i5-4GEN I 8GB I 128-256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest