- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Videó stream letöltése
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Asustor NAS
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Windows 11
- Bittorrent topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyanítom, hogy ez a cikk is elsősorban a NAM (USA) régiót vette alapul, ott azért kicsit másként zajlanak a dolgok, mint Európában:
Első körben, még mindig iszonyatosan sok, csak mágnescsíkos kártya van forgalomban, ezekről könnyen leolvasható a kártyaszám, illetve az ellenőrző checksum. Ezt vagy ATM skimmerrel, vagy a POS terminálokra telepített malware-rel tudnák lopni.
Emellett még a hitelkártya is sok és az emberek arról vásárolnak általában, ezeknél pedig, ha lehúzás van, akkor a bank állja a cehhet.
Netbankot kevesebbet támadnak, azt is talán elsősorban mobilon.
Igazából biztonságon talán két módon lehet javítani, egyrészt az összes, chipmentes kártya lecserélésével, másrészt pedig soft tokenes autentikációval. A kártyacserék folyamatban vannak, a multifactor autentikáció viszont néhol kényelmetlen, illetve telefonos malware tudja lopni az SMS-ben jött autentikálókódot.
Emellett nyilván betörés, APT ilyenek ellen is lehet védekezni, ellenben olyan irányú hír nem volt ezer éve, hogy banki rendszereket törtek volna föl, főleg, mert nem éppen könnyű, ezért script kiddiek el is hasalnak rajt.
-
bambano
titán
tudomásom szerint a magyar bankrendszernek ez a része úgy működik, hogy amikor vásárolsz, akkor valós időben zárolják a számládon a pénzt, és nem azonnal utalják át, hanem van egy elszámolási időpont, amikor minden bank átutalja az mnb-s főszámlájára a tranzakciók egyenlegét, a giro meg mindenhol levonja és jóváírja a pénzeket.
tehát amíg a zárolásból nem lesz utalás, addig viszonylag egyszerűen megszakítható a tranzakció.
-
Dezsike
tag
Ilyenkor azonnal hívni a bankot, hogy szakítsák meg a tranzakciót. Tudtommal míg be nem kerül a bankközi rendszerbe, tehát a helyi banknál van még a dolog, meg lehet szakítani - aztán lehet, hogy tévedek, de korábban mikor elutasította a kártyám a terminál először, de másodjára működött mondták, hogy azonnal szóljak a banknak, nehogy duplán induljon el a fizetés (szerencsére csak egyszer indult el).
-
bambano
titán
két alaptétel van:
1. minden rendszer biztonságát a használhatatlanságig lehet fokozni
2. normális helyen költség-haszon elemzés után döntenek egy beruházásról.miután a lopásokban jelentős részt vállal az ügyfél hanyagsága, így kijelenthető, hogy 100%-os biztonságot lehetetlen elérni, emellett azt is valószínűsítem, hogy érdemi biztonságot se nagyon lehet.
hogy ez egy cégnek, aki ilyen biztonsági cuccok eladásából él, nagyon fáj, az normális. de kit érdekel.
egyébként az usákoknál már régen minden gazdasági alapon megy, pl. ha a biztosításod nem fedezi az aktuális betegséged gyógyításának költségeit, simán hagynak meghalni.
"de kifelé a megbízhatóságot kellene prezentálni": azt prezentálják, amitől nő a profit. a bankban minden más mellébeszélés.
-
nemlehet
őstag
Én tisztában vagyok ezzel, a többlépcsős biztonságtól néha én is tépem a hajam. Lehet nagyon magyar vagyok de nekem eddig a megtérítésről nincsenek pozitív tapasztalataim.
Az egyik ismerősömnek eltűnt 200k a számlájáról. Nem az asszony költötte el, nem elhagyott kártya, internetes lehúzás hanem konkrétan jött az sms, hogy 200k minusz. Megy be a bankhoz, ott értetlenkednek, hogy de hát telefonos utalás biztos elfelejtette. Nem, ráadásul külföldi számlára ment az utalás ahova soha előtte. Némi vitatkozás után a fiókvezetővel arra jutottak, hogy feljelentés birtokában benyújthatja a kártérítési igényét. Ez volt 2013 nyarán és azóta sem sikerült 1 forintot sem visszakapni.
Szóval így persze hogy olcsóbb
-
fene_vad
senior tag
Én sem értem a nagy felháborodást.
Ki az a hulye, aki többet fizetne a védelemért, mint az értéke a védendőnek?És igen, a veszteség minden aspektusa dollárosítható többé-kevésbé, beleértve a reputációveszteségtől kezdve a kártérítés költségein át a PR-ig mindent.
-
dabadab
titán
Egyébként a cikk címe erős ferdítés, hiszen nem arról van szó, hogy egyáltalán ne védekeznének, hanem arról, hogy olyan erős védelmük van, hogy azt továbbfejleszteni már sokkal több pénzbe kerülne, mint amit el tudnak tőlük lopni.
Egyébként meg a cikkben idézett 200 milliós kár aztán tényleg nem tudom, hogy jön ide: egyrészt a kártyaadatok nem a bankoktól, hanem a Targettől (amerikai kiskereskedelmi lánc, kb. mint az Aldi) és az a 200 millió a bankkártyák cseréjének a költsége volt, szóval ez a bankoknál pont a "védekezés" kategóriában jelent meg. -
Zola007
veterán
de nem az első helyen.
ha biztonságtechnikai cégről beszélünk, akkor a cég szempontjából persze a nyereségesség áll első helyen, de kifelé a megbízhatóságot kellene prezentálni
én legalábbis nem szívesen kötnék olyan céggel szerződést, aki gebasz esetén inkább fizet minthogy dolgozzon.
Akkor biztosítóhoz megyek nem adatvédelmi céghez -
Ghoosty
őstag
Ez nem ennyire egyszerű kérdés.
Egyrészt minél jobb egy védelem, általában annál drágább, így a szolgáltatásod drágábbá válik.
Másrészt egyes védelmi funkciók kényelmetlenséget jelentenek az ügyfélnek, így a szolgáltatásod kevésbé vonzó az ügyfeleknek.Itt a kérdés, hogy melyikkel veszítesz több ügyfelet, a drágább/kényelmetlenebb, de biztonságosabb szolgáltatással, vagy azzal, ha hiba esetében elpártolnak tőled.
Egy jól marketingelt kár megtérítés, még ügyfelet is hozhat. Egy cég, akiről folyamatosan pozitív hírek vannak, hogy jó a panaszkezelése, az pozitívabban hangzik, mint akiről semmilyen hír nincs. (Még akkor is, ha ennek az az oka, hogy nincs komoly panasz.)
-
nemlehet
őstag
Ez elég érdekes hozzállás. Az eljátszott bizalom smafu? Amúgy meg úgy persze, hogy alacsonyabb utólag fizetni ha halogatják, meg mindenféle indokkal megpróbálnak kibújni a kötelezettség alól...
Új hozzászólás Aktív témák
it A kibervédelem terjesztésében érdekelt Kaspersky Lab felmérése szerint a pénzintézetek jelentős része úgy ítéli meg, hogy jobban járnak, ha utólag fizetnek a károsultaknak.
- PlayStation 5
- E-roller topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Bluetooth hangszórók
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Videó stream letöltése
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS3 Játékok - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- HP Compaq 8200 Elite asztali számítógép PC i5 / 8GB ram / 120GB SSD + 500GB HDD
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019- i7 9750H 16GB 500GB Radeon Pro 5300M 4GB hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest