Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Morden24

  nagyúr

  utalt arra, hogy a béta-verziók használata nem csak hogy megszokott, hanem az internetes világ mai működésének egyik sarokköve is

  Tény, viszont ezt a "sarokkövet" és az emberek jóindulatát illetve segítőkészségét ("i want to participate"), valamint a gugli (egyébként számomra teljességgel érthetetlen és roppant gyerekesnek tartott) ajnározását kihasználva kiadtak egy olyan EULA-val összekapart betát, aminek ők is nagyon jól tudták, hogy sudden death lesz a vége, ellenben addig belapátoltak rengeteg adatot.

  Nem mondom, engem mondjuk továbbra sem érdekel, ha valaki naplózza a netezési szokásaimat, mert hajrá, de a tűzoltás meg a szabadkozás már gázos. Ezúttal azért valahol megalapozottnak tartom a mostanság szokásos német paranoiát.

  maga mögé tudta szorítani a jelentősen kisebb támogatottságot élvező, de piacilag számon tartott Operát

  Aztán kíváncsi vagyok, hogy az EULA-lufi pukkanása után mennyien uninstallálták a francba a Chrome-ot... szééép alaposan kikozmetikázott gumicsont ez már megint a statisztikazabálók szájába.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz ngabor2 #2 üzenetére

  Le volt sz*rva a Linux, gondolom a kis arány miatt nem jött volna vissza belőle elég adat. Újabb dolog, ami alátámasztja azt, hogy ezt az egyébként zsebből előhúzott böngit azért adták ki ilyen betához képest is koraszülött állapotban, mert kellett némi adatáramlás befelé.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Cathfaern #4 üzenetére

  Jó kérdés, könnyen lehet.
  Ellenben mivel annyira nem is volt propagálva a böngésző, ezért aki nem olvasott róla, az szerintem aligha tudhatott róla. Aki meg olvasott róla, az utána az EULA-s dolgot is olvasta.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz ngabor2 #6 üzenetére

  Idézet szerény személyemtől:

  Nem mondom, engem mondjuk továbbra sem érdekel, ha valaki naplózza a netezési szokásaimat, mert hajrá

  Engem nem maga az adatgyűjtési folyamat zavar, hanem ahogyan kezelték a dolgot. Mellesleg olyan sincsen, hogy "véletlenül" marad benne valami egy EULA-ban, olyan meg végképp nincsen, hogy "elírják".

  a nagytestvér elleni harc érthető

  Ezt mindig is olyan emberek szórakozásának tartottam, akiknek vagy a.) túl unalmas az élete, és X-aktásat játszanak, illetve b.) meggyőződésük, hogy XYZ céget érdekli, hogy ők warezolt játékokat használnak, és bármikor rátörhetik az ablakot a special agent-ek, esetleg c.) egyszerűen valahol hallották azt, hogy 1984, és úgy döntöttek, hogy jól hanzgik, ha mondogatják.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz bambano #12 üzenetére

  Ha a szenzitív információ-kezelés egy adott munkakörön belül nem zajlik megfelelő körültekintéssel, azt maximum terelőindokként lehet 3rd party app-ra ráfogni.

  Továbbra sem védem a gúgölt, de az általad említett problémánál nem érzem azt, hogy a cég (ill. akármilyen másik cég) terméke lenne a hibás.
  Megjegyzem, ahol akármit telepítgethet a T. dolgozóelvtárs, amihez kedve van, az a (munka)hely meg is érdemli.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz bambano #25 üzenetére

  Ebben valahol igazad van, és szerintem is problémás magának a guglinak a hozzáállása, ellenben továbbra sem a 3rd party szoftver tehet arról, ha olyan helyen, olyan emberek illetve olyan tevékenységre használják, amik nem férnek össze az adatvédelmi elvárásokkal.

  Szóval ez olyan, hogyha géppisztolyt osztogatsz az oviban, előbb-utóbb eldurran egy sorozat és azért nem feltétlenül az óvoda felel.

  Már ne haragudj meg, de ha valaki géppisztolyt osztogat az oviban, akkor azért egészen konkrétan kizárólag az óvoda felel.

  az lenne a jó, ha a szoftver gyártók igyekeznének együttműködni a cégekkel és a cégek rendszergazdáival az igények kielégítésében és a céges policyk megtartatásában

  Úgy tűnik, a gugli ebbe sz*rt bele, és úgy gondolta, hogy ha ezzel teret veszít, sem érdekli a dolog. Nyilvánvaló, hogy hasonló feltételek mellett nem túl sok cég lenne, amelyik használja. Ellenben a cégek nem magánszemélyek, nem lehet úgy kezelni őket. Amelyik cégnél előfordul egy olyan, hogy "ja bocs, nem olvastam el az EULA-t, tudod ki szokta", az megérett a csődeljárásra.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz shtml #36 üzenetére

  Lehet, hogy csak én nem olvastam anno elég conspiracy theory-t, de feltehetem a kérdést, hogy ha valaki ne adj' ég el is tárolja az én ujjlenyomatomat, íriszmintámat, dns-emet, az nekem miért is lesz rossz? Konkrétan mitől rosszabb, ha az állam ismeri a dns-kódomat, mintha ismeri a lakcímemet, személyigazolványszámomat?

  Nem mintha feltétlenül ennek a pártján lennék, de igazán szeretnék hallani egy értelmes magyarázatot arra, hogy mitől kell félnem, ha birtokukban van a dns-mintám?

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz shtml #39 üzenetére

  Mitől rossz neked, ha az állam lehallgatja a telefonbeszélgetéseidet (már gyakorlat), megfigyelő kamerát helyez el a lakásodban, a hálószobádban

  Ez nem a kérdésemre válaszol. Az ujjlenyomatom levételének semmi köze nincsen a valóságshow-záshoz. Mellesleg majd megnézném a tár- és emberkapacitást a mindenki lakásának megfigyelésére, valamit az értelmére is kíváncsi lennék.

  Vagy mindez nem zavar téged, hiszen semmi titkolnivalód nincs?

  Őszintén? Tényleg nincsen.

  Miért éreznéd magad kellemetlenül, ha egy állami hivatalban anyaszült meztelenül kellene megjelenned a teljesen felöltözött állami hivatalnokok előtt?

  Egy jódarabig a katonasági alkalmasságin azért kibírták az emberek.

  ma még nem, de belátható időn belül minden lényeges személyiségi vonásom megállapítható lesz belőle

  Ez egyelőre számomra science fiction. Ezzel az erővel a klingonok támadásától is félhetek.

  élj tovább boldog tudatlanságban - nem, nem megbántásnak szántam

  Kisregényt elolvastam, vannak benne valós dolgok is, mint pl. a személyes adatok marketingcélra való felhasználása, ami egy napjainkban is létező tény (cégek közötti adatbázisok adás-vétele elég régóta elő-előfordul, lakcím, telefonszám, stb.). A többi számomra sci-fi. Persze gondolkodhatnék azon, hogy ha egyszer majd képesek lesznek klónozni, akkor mennyire gáz, hogy az államnál van a dns-mintám, de mint fentebb említettem, kb. a goauldok és klingonok armadájától is tarthatok ezzel az erővel.

  Én csak azt látom a világban, hogy az USAban a '90-es évek vége felé lecsengő conspiracy theory-divathullámot megint kicsit későn importáltuk, és egy rakat otthon unatkozó kocka megálmodta, hogy neki egyszer az élete annyira izgi lesz, hogy meg fogja érni egy államszervezet számára, hogy ember- és technikai erőt nem kímélve 24/7 megfigyelje őt, és akkor végre lesz értelme a paranoiájának.

  Az egész besározós-megfigyelős-bűnbakalkotós-girondis baromságot meg tudták csinálni a történelem folyamán anélkül is, hogy elektromos pórázt dugjanak a seggembe. Mivel ezzel mindenki tisztában van, ezért abszolút nem is parázom az ilyen "módszerektől" (teszek a dns-mintavételre meg az RFID-re), mert a technika csak eszköz: ha akarják, akkor úgyis tudják "rosszra" használni, ráadásul nem kell hozzá sci-fi, erre ma is fasza (és nem kevésbé félelmetes) módszerek vannak.

  Szóval majd ha a bőrkabátosok toporognak az ajtóm előtt, akkor elhiszem az ilyen parákat. Addig viszont rohadtul nem érdekel, hogy valami adatgyűjtős cég kiókumulálja a netezési szokásaim közül, hogy én szerdán és pénteken szoktam macisajtot venni.

  Továbbra sem lehülyézlek, csak egyszerűen nevetségesnek tartom, ha valaki dns-mintákkal meg minden lakás bekamerázásával dobálózik, amikor erre letisztultabb és praktikusabb módszerek már manapság is rendelkezésre állnak. Vannak sokkal valóságosabb és sokkal félelmetesebb dolgok, nem kell sci-fit keverni bele, az csak arra jó, hogy eladható és érdekes konzumtermékké változtatja még a paranoiát is.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz dajkopali #43 üzenetére

  tudod mit? ha ideadnád a netes böngészésednek az elmúlt havi listáját - csak azt, hogy hol jártál a neten - úgy bemószerolnálak a klasszikus bulvármódszerekkel, hogy elvesztenéd az állásodat, megutálna a családod stb

  Ehhez neked kell a netlogom? Mert én ki tudom rólad találni azt, hogy pedofil gyerekkínzó vagy piercingekkel a mellbimbójában anélkül is, hogy tudnám, fiú vagy-e, vagy lány. Ha valaki rendelkezik a kellő kapcsolatokkal, most is bemószerolhat, és elmondhat bárminek.

  arra akarok rámutatni, hogy az adatok birtoklása a manipulációs szándékkal ötvözve mire képes...

  Ebben megintcsak egyetértek, csak éppen a legtöbb ember sosem lesz senki számára annyira értékes, hogy bárki megpróbálja "félreállítani". A prominens személyek meg eddig is tudták, hogy hol szabad lehúzniuk a wc-t, és hol nem.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz dajkopali #45 üzenetére

  Okay, lehet ragozni, és nem állítom, hogy lehetetlen a felhasználás, mert naná, hogy nem az.
  Ellenben továbbra is tartom azt a véleményemet, hogy a legtöbb ember sosem lesz elég érdekes vagy fontos ahhoz, hogy állami szinten egyedileg megfigyeljék csak azért, mert miért ne, hátha egyszer jól jön az a két poreszvideo, amit megnézett.
  A kisemberekkel való kibaszás a saját szintjükön marad, a felsőbb körök meg nagyban játszanak.
  A te példádnál maradva: senki nem fog rólad adatot küldeni a prűd főnöknek, kivéve, ha számára ez előnyt jelenthet. Spekulálásért, kitúrásért és sározásért meg manapság sem a gágöl-höz fordulnak.

  Ergo nem azt mondom, hogy lehetetlen, amit mondasz, hanem azt, hogy ez egy ma is látező dolog, ami nem fog változni attól, hogy adatgyűjtés folyik. A kis senki ugyanúgy senkit nem érdekel, a nagyhal meg ugyanúgy féltheti a seggét, mint eddig.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz dajkopali #46 üzenetére

  Elnézést, én is félrenéztem, miközben már írtál.

  vhogy úgy működünk, hogy valami valós alap kell, a féligazságokra épített hazugságok a hatásosak

  Nem tudom, a saját tapasztalatom szerint a féligazságok és a fantazmagóriák addig tartanak, ameddig az érintett személyek utána nem néznek. Ha utánanéznek, akkor mind a kettő borul, ha meg nem, akkor egyik sem.

  shtml
  Úgy látom, egy szót sem értesz abból, amit neked írnak.

  Én úgy látom, hogy az emberek egyszerűen túlértékelik saját magukat. Elhiszem, hogy az egyesek által elképzelt "ideális disztópiában" mindenkinek be van kamerázva a pecója és RFID csip pittyeg a bőre alatt, de a való életben ez úgy működik, hogy az érdekes, aki értékes - akár anyagilag, akár más megfontolásból. Ez az átlagemberre - mindennemű lenézés nélkül - nem mondható el. Tömegeket meg mindig egyszerűbb lesz irányítani, befolyásolni illetve terelni, mint szuverén személyeket egyedileg megfigyelni és piszkálni.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz regent #51 üzenetére

  Erre azt mondom, hogy senki sem olyan érdekes, vagy fontos ember, hogy a nap 24 órájában telefonon elérhetöö legyen. Pedig manapság a fejlett világ szinte valamennyi polgárának van saját mobiltelefonja.

  Igaz, de attól, hogy van mobiltelefonja, és a nap 24 órájában elérhető, még nem jelenti azt, és főleg nem bizonyítja, hogy ő olyan fontos ember lenne, hogy erre szüksége is van. Ergo a technika és az eszköz létezése nem hozza magával feltétlenül a kihasználtságot is.

  Azt hozzáteszem finoman, hogy praktikussági szempontból nyilvánvalóan fejlődni fog az adattárolásnak a minősége és az adatok természete is, és ezzel én sosem vitatkoztam. Én csak a paranoia ellen vagyok.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz regent #53 üzenetére

  jön a heti reklám a 9-es csomag óvszerrööl. Csak nekem.

  A személyre szabott reklámozással az volt mindig a probléma (és ez a mai napig is fennáll), hogy nem léteznek módszerek a nagyobb tömegek tökéletes analízisére. Szóval a te példádban az óvszergyártó cégnek nem éri meg megfizetni azt a szolgáltatást, amit a te lakóházad nyújt (ahol embereid vannak arra, hogy a felvett videoanyagot stb. kielemezzék), csak azért, hogy eladjon kettővel több óvszert (egyébként az óvszer amúgy is rossz példa, a vásárló saját magának szabja személyre), vagy éppen néggyel kevesebbet.
  Azt meg ilyenkor mindig elfelejtik, hogy a "csak nekem" reklámot meg is kell csinálni, csak neked. Azt meg csinálja a fene, főleg, hogy ilyen téren éppen, hogy globális irányba tolódik a szakma.

  kit érdekel, hogy a cég megfigyeli, hány sört, és milyet veszek ki a hüütööbööl, és melyik TV müüsor szünetében

  Erre egy olyan elképzelés van, hogy a termékek kommunikálnak a hűtőszekrénnyel, opcionális esetben az meg a boltoddal, azaz a macisajtba beépített csip megmondja a hűtőnek, hogy mikor van berakva, mennyi fogy belőle és mikor ürül ki, a hűtő pedig adott esetben rendelést is leadhat, figyelmeztethet a bolti akciókra, újdonságokra. A probléma az ezekkel az egyébként eléggé elvadult ötletekkel, hogy a jelenlegi bolti advertising az impulzusvásárlásra épít, amit viszont meggyilkolna az, ha neked a személyre szabott reklámok miatt vásárlási térképed lenne egy boltban.

  Maga az ötlet, amit mondasz, egyébként jó, de azt ne felejtsd el, hogy nem lehet akármilyen szerződést aláiratni emberekkel. Azaz alá lehet, csak adott esetben érvénytelen.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz shtml #55 üzenetére

  A long tail nem a nagy mennyiségben értékesített konzumtermékröl szól, márpedig a vásárlók által generált áruforgalom nagyrészét ezek adják.
  Szûk és speciális piacokon pedig eddig sem volt ismeretlen az egyéni reklám, vagy az egyéni ajánlat fogalma.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz shtml #57 üzenetére

  Ebben az esetben most te tévedtél, ami lehet, hogy az én szerkesztésemnek volt betudható, mert nem konkrét bekezdéssel választottam el a hsz-em két részét.

  Az internetes vásárlásnál arról van szó (a long tail-nél is, amit te felhoztál), hogy a relatíve kis piacot megmozgató, relatíve kevés áruval operáló szegmes dinamikusabbá válik az által, hogy a fogyasztó maga keresi a piacot (internetes vásárlás), és nem a piacnak kell eljutnia hozzá. Ezeken a piacokon szegmentálódás igazából csak akkor következik be, ha mind a felkínált szolgáltatásban (internetes vásárlás), mind a felkínált árukban túlkínálat áll be, és ekkor van értelme speciális(abb) reklámozástechnikákhoz nyúlni.
  Az online aukciók esetében amúgy nem túl nehéz a "névreszóló" reklám megalkotása, ugyanis adatgyűjtés nélkül, te magad ajánlod fel a saját analízisedet azzal, hogy mikor, mit, mennyiért veszel meg. Az online vásárlás rohadt nagy könnyebbség adatfeldolgozás és analízis szempontjából, és totál nem illik ahhoz a szituhoz, amitől elindultunk, nevezetesen a lakásom bekamerázásától, ugyanis az ily módon operáló cégek már most is megkapják a számukra szükséges infókat.

  Mellesleg a kis forgalmú áru eladásának növelése által megváltoztatod az áru típusát, ezáltal a felvevőpiacát is, ami egyáltalán nem biztos, hogy előnyös (hogy mást ne mondjak, mert adott esetben más igényeknek kell megfelelned, más üzleti modellt kell alkalmaznod, más árképzésre van szükséged, más vetélytársakkal kell megküzdened).

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz shtml #59 üzenetére

  Már rég nem a lakás bekamerázásáról beszélünk, nem is értem, miért emlegeted. Az egyénre szabott reklámról beszéltünk

  Ahová úgy jutottunk el, hogy a lakás bekamerázásából származó információkat használják fel az egyéni reklámok személyre szabásához (természetesen szimbolikus értelemben van ebben az esetben a bekamerázott lakás, mivel ez alatt az adatgyűjtés folyamatára gondolunk).
  Erre belekevertünk egy olyan témát, ahol a vásárlás önmagában feltételezi, hogy megadsz magadról minden olyan adatot, amire az adott cég kíváncsi. Namármost, ebben a szituban továbbra sincsen értelme több információt kapni, mint amennyi kell, mert az adatok szanálása után pontosan annyi maradna meg, amivel már így is rendelkeznek.
  A gugli-féle naplózzuk a netezési szokásokat és ezt 3rd party-knak kiadjuk, hogy szűkített, kisebb szórású reklámokat tudjanak készíteni, az nem ma kezdődött, nem a guglival, és továbbra sem tartom sem erőszakos, sem káros folyamatnak. A valóban személyes "adataidat" (azaz inkább körülményeidet, privát szférádat stb.) meg felesleges félteni, mert valójában mindenki szarik rá.

  Ami már korábban fel lett vetve, miszerint pl. egy munkaadó képes a guglin utánanézni, hogy mikor mit kommenteltél, mikor mit írtál le stb., az már szintén ma is létező dolog - ha egy konzervatívabb céghez mész interjúra, manapság javasolt már alaposan átnézni az iwiw- és egyéb közösségi oldalak fotóit, mert nem mindenhol szeretik, ha seggrészegen swingerpartyzol hétvégenként. Az meg őszintén, kit bánt, hogy valaki utána tud olvasni mondjuk a blogodnak/kommentjeidnek? Először is, aki emiatt aggódik, annak nem kötelező publikálni a véleményét. Másodszor is, még a demokrácia sem azt jelenti, hogy bárhol, bármit mondhatunk következmények nélkül.

  Magyarán mi két dologról beszélünk. Az egyiket mindketten tudjuk, a másikban nem értünk egyet.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Morden24

  nagyúr

  válasz regent #60 üzenetére

  Én nem azt mondtam, hogy ne fejlesszünk, hanem azt, hogy nem fogok most paranoiában remegni attól, hogy mi lesz, ha a nem létező bőr alatti gyógyszeradagolómba ciánt rejtenek.

  Sectumsempra - For Enemies

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés