Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #37 üzenetére

  Mitől rossz neked, ha az állam lehallgatja a telefonbeszélgetéseidet (már gyakorlat), megfigyelő kamerát helyez el a lakásodban, a hálószobádban (10-20 év múlva ez sem kizárt), ellenőrzi az internetezésedet (már gyakorlat) vagy nap mint nap elemzi a székletedet (bambano fenti hozzászólása szerint ez is hamarosan valósággá válhat)? Vagy mindez nem zavar téged, hiszen semmi titkolnivalód nincs?

  Miért éreznéd magad kellemetlenül, ha egy állami hivatalban anyaszült meztelenül kellene megjelenned a teljesen felöltözött állami hivatalnokok előtt? Talán azért, mert a tested csak a tiéd és te szeretnéd eldönteni, kinek mutatod meg magad? Talán véletlen, hogy a meztelenre vetkőztetés a foglyok megtörésének része (Guantanamo, náci koncentrációs táborok)?

  Vagy az is zavarna, ha a teljes magánéleted, gondolataid, vágyaid, szerelmeid, apróbb emberi hibáid és kisebb (nem köztörvényes) bűneid - vagyis az egész személyiséged, az életed - nyitott könyvként, pucéran heverne az állami hivatalnokokok előtt? Másképpen megfogalmazva teljesen kiszolgáltatva, lelkileg meztelenül állnál egy arctalan szervezet előtt. Komolyan nem zavarna mindez?

  A jelen tendenciák nagyon ebbe az irányba mutatnak.

  A DNS-mintával konkrétan az az egyik bajom, hogy ma még nem, de belátható időn belül minden lényeges személyiségi vonásom megállapítható lesz belőle. Az ízlésem, a szexuális preferenciáim (még az is, vajon a karcsú vagy a teltebb nőket szeretem jobban), hajlamaim testi vagy lelki betegségekre, az intelligenciahányadosom, várható élettartamom stb. stb. Mindezek a személyiségem jelentős részét teszik ki, hadd dönthessem már el én magam, kivel osztom meg ezeket és kivel nem.

  A másik gondom a DNS-mintákkal az, hogy ezeket az adatokat az állam bármikor eladhatja vállalatoknak jó pénzért. Már régóta gyakorlat, hogy a BM címnyilvántartója merketingcélokra pénzért eladja az állampolgárok egyes adatait. Konkrétan csak a lakcímekről tudok, de nem lennék meglepve, ha ezeket pl. életkor vagy más szempontok szerint csoportosítva is árulnák. Mi a garancia arra, hogy a DNS-emből kinyerhető adatokkal valamikor nem fog ugyanígy kereskedni az állam? Eleinte biztos tiltanák ezt a törvények, de a törvények bármikor megváltoztathatók vagy megszeghetők. Esetleg véletlen hiba vagy bűncselekmény során is kikerülhetnek, ahogyan ez banki adatokkal már jópárszor előfordult a világban. Vagy talán arra is emlékszel, hogy pár éve adónyilvántartási dokumentumokat találtak budapesti kukákban, nem is keveset - legalábbis úgy emlékszem hiszem, azok voltak.

  A DNS-, ujjlenyomat- és íriszmintákkal ún. Computerfahndung is folytatható. Csak németül ismerem a szót, nem tudom, mi erre a magyar szakszó, talán számítógépes nyomozásnak lehetne nevezni. Azt jelenti, hogy bizonyos kritériumok alapján átfésülik a teljes adatbázist és kigyűjtik a gyanús találatokat. A gond ebben az, hogy már attól gyanússá válhat valaki, hogy bekerült egy találati listába, hiába ártatlan. Na mármost, ha én pl. dupla Y kromoszómás vagyok, akkor alapból benne leszek az erőszakos bűncselekményekkel gyanúsíthatók listájában, még akkor is, ha soha életemben egy légynek sem ártottam. De természetesen rengeteg más kritérium alapján is rákerülhetek a potenciális gyanúsítottak listájára, ami pl. azt eredményezheti, hogy alapból biztonsági kockázatnak tekintenek engem vagy más hátrányokat szenvedhetek.

  Bocsánat a kisregényért, de ha téged az említett lehetőségek nem aggasztanak, akkor élj tovább boldog tudatlanságban - nem, nem megbántásnak szántam. Nem kell ehhez conspiracy theory-t olvasni, én sem vagyok járatos benne.

  [ Szerkesztve ]

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz Morden24 #37 üzenetére

  ja, erre nem válaszoltam:
  azért kell ez, mert egyrészt a fantázia kevés, másrészt pedig vhogy úgy működünk, hogy valami valós alap kell, a féligazságokra épített hazugságok a hatásosak; ezt minden profi szélhámos tudja, de elég ha megnézel egy manipulatív hírportált: a csúsztatás jön be, az üt, a tiszta fantazmagória mindig lelepleződik, s visszaüt

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

Hozzászólok Aktív témák