Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • ngabor2

  nagyúr

  válasz Morden24 #1 üzenetére

  én inkább arra lennék kiváncsi, hogy mikor jön a nem-béta verzió, és milyen újításokkal. mármint olyan újításokkal, amire a felhasználónak valóban szüksége van, üveggyöngyöt már eleget kaptunk minden oldalról.

  (meg arra, hogy mikor jön végre a linuxos verzió :D)

 • Cathfaern

  nagyúr

  válasz Morden24 #1 üzenetére

  Szerintem statisztikailag elhanyagolható mennyiség, aki emiatt uninstallálta, két okból:
  1. Utána megváltoztatták az EULA-t
  2. Az emberek nagy része nem igazán foglalkozik az ilyen adatbiztonsági kérdéskörrel

 • ngabor2

  nagyúr

  válasz Morden24 #5 üzenetére

  ezt mániákus adatvédelmi dolgot nem értem. jujj, meg ne tudják, hogy erről az ip-ről ezt az oldalt néztem... miér? ha nem illegális, akkor nincs mit titkolni, ha meg az... akkor már régenrossz.nem mindig, de néha igenis jól jön, ha a keresési eredmények, vagy egyáltalán a böngésző testre van szabva. a nagytestvér elleni harc érthető, de az ellene való küzdelem nem abból áll, hogy megtiltjuk az adataink megtudását, hanem hogy elmondják, mire akarják használni, és ha nem arra használják, akkor igen csúnyán orcánillesztik őket egy szívlapáttal. de amíg önként adom me, és arra használják, amit mondtak, addig ne kövezzük már meg őket.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz Morden24 #1 üzenetére

  gondolom a németeknél a hisztériának az is lehet az oka, hogy félnek, a kormányzati dolgozók kormányzati dolgokat is feltolnak a gugliba...

  Nem a netezési szokásokkal van baj, hanem ha értékes dolgok is kimennek.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • floatr

  veterán

  válasz Morden24 #21 üzenetére

  Azért mert nincsen benne olyan opció, amivel ezeket a kémfícsöröket ki lehet kapcsolni. Ezzel kellene kezdeni az installt, hamár egyszer adatokat lop, akkor engedélyt kér rá.

  Egyébként miért ne lenne felelős a fejlesztő cég azért, mert a terméke üzleti/kormányzati felhasználásra alkalmatlan?

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz Morden24 #21 üzenetére

  Ha egy megoldás alapvetően és bevallottan arról szól, hogy összeszedjenek minden földön fellelhető infót, akkor az biztonsági probléma.

  Már önmagában az biztonsági probléma lehet, hogyha a magánlevelét megírja kuglival és az ip címek alapján kiderül, hogy az illető fedett állásban dolgozna...

  Szóval ez olyan, hogyha géppisztolyt osztogatsz az oviban, előbb-utóbb eldurran egy sorozat és azért nem feltétlenül az óvoda felel.

  Szerk: másképp is fogalmazhatok: az lenne a jó, ha a szoftver gyártók igyekeznének együttműködni a cégekkel és a cégek rendszergazdáival az igények kielégítésében és a céges policyk megtartatásában. Ezzel nyíltan szembe megy a gugli.

  [ Szerkesztve ]

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #37 üzenetére

  Mitől rossz neked, ha az állam lehallgatja a telefonbeszélgetéseidet (már gyakorlat), megfigyelő kamerát helyez el a lakásodban, a hálószobádban (10-20 év múlva ez sem kizárt), ellenőrzi az internetezésedet (már gyakorlat) vagy nap mint nap elemzi a székletedet (bambano fenti hozzászólása szerint ez is hamarosan valósággá válhat)? Vagy mindez nem zavar téged, hiszen semmi titkolnivalód nincs?

  Miért éreznéd magad kellemetlenül, ha egy állami hivatalban anyaszült meztelenül kellene megjelenned a teljesen felöltözött állami hivatalnokok előtt? Talán azért, mert a tested csak a tiéd és te szeretnéd eldönteni, kinek mutatod meg magad? Talán véletlen, hogy a meztelenre vetkőztetés a foglyok megtörésének része (Guantanamo, náci koncentrációs táborok)?

  Vagy az is zavarna, ha a teljes magánéleted, gondolataid, vágyaid, szerelmeid, apróbb emberi hibáid és kisebb (nem köztörvényes) bűneid - vagyis az egész személyiséged, az életed - nyitott könyvként, pucéran heverne az állami hivatalnokokok előtt? Másképpen megfogalmazva teljesen kiszolgáltatva, lelkileg meztelenül állnál egy arctalan szervezet előtt. Komolyan nem zavarna mindez?

  A jelen tendenciák nagyon ebbe az irányba mutatnak.

  A DNS-mintával konkrétan az az egyik bajom, hogy ma még nem, de belátható időn belül minden lényeges személyiségi vonásom megállapítható lesz belőle. Az ízlésem, a szexuális preferenciáim (még az is, vajon a karcsú vagy a teltebb nőket szeretem jobban), hajlamaim testi vagy lelki betegségekre, az intelligenciahányadosom, várható élettartamom stb. stb. Mindezek a személyiségem jelentős részét teszik ki, hadd dönthessem már el én magam, kivel osztom meg ezeket és kivel nem.

  A másik gondom a DNS-mintákkal az, hogy ezeket az adatokat az állam bármikor eladhatja vállalatoknak jó pénzért. Már régóta gyakorlat, hogy a BM címnyilvántartója merketingcélokra pénzért eladja az állampolgárok egyes adatait. Konkrétan csak a lakcímekről tudok, de nem lennék meglepve, ha ezeket pl. életkor vagy más szempontok szerint csoportosítva is árulnák. Mi a garancia arra, hogy a DNS-emből kinyerhető adatokkal valamikor nem fog ugyanígy kereskedni az állam? Eleinte biztos tiltanák ezt a törvények, de a törvények bármikor megváltoztathatók vagy megszeghetők. Esetleg véletlen hiba vagy bűncselekmény során is kikerülhetnek, ahogyan ez banki adatokkal már jópárszor előfordult a világban. Vagy talán arra is emlékszel, hogy pár éve adónyilvántartási dokumentumokat találtak budapesti kukákban, nem is keveset - legalábbis úgy emlékszem hiszem, azok voltak.

  A DNS-, ujjlenyomat- és íriszmintákkal ún. Computerfahndung is folytatható. Csak németül ismerem a szót, nem tudom, mi erre a magyar szakszó, talán számítógépes nyomozásnak lehetne nevezni. Azt jelenti, hogy bizonyos kritériumok alapján átfésülik a teljes adatbázist és kigyűjtik a gyanús találatokat. A gond ebben az, hogy már attól gyanússá válhat valaki, hogy bekerült egy találati listába, hiába ártatlan. Na mármost, ha én pl. dupla Y kromoszómás vagyok, akkor alapból benne leszek az erőszakos bűncselekményekkel gyanúsíthatók listájában, még akkor is, ha soha életemben egy légynek sem ártottam. De természetesen rengeteg más kritérium alapján is rákerülhetek a potenciális gyanúsítottak listájára, ami pl. azt eredményezheti, hogy alapból biztonsági kockázatnak tekintenek engem vagy más hátrányokat szenvedhetek.

  Bocsánat a kisregényért, de ha téged az említett lehetőségek nem aggasztanak, akkor élj tovább boldog tudatlanságban - nem, nem megbántásnak szántam. Nem kell ehhez conspiracy theory-t olvasni, én sem vagyok járatos benne.

  [ Szerkesztve ]

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz Morden24 #42 üzenetére

  hm...
  szoktál néha bulvárlapot olvasni?
  engem érdekel, s a szöveg-, illetve hírgyártási technikájuk lenyűgöző
  tudod mit? ha ideadnád a netes böngészésednek az elmúlt havi listáját - csak azt, hogy hol jártál a neten - úgy bemószerolnálak a klasszikus bulvármódszerekkel, hogy elvesztenéd az állásodat, megutálna a családod stb. Ehhez nem kell az, hogy pornóoldalakra, warezra, szélsőséges politikai honlapra menj, egyáltalán nem... Ezt a g**iséget bárkivel szemben el lehet követni, BÁRKIVEL
  De kérlek szépen félre ne érts!!! :) Csak arra akarok rámutatni, hogy az adatok birtoklása a manipulációs szándékkal ötvözve mire képes... A "kabátlopás" esete örök kategória.

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz Morden24 #44 üzenetére

  itt az a gond, hogy olyan ez, mint nálunk a rendszerváltáskor a papírok "spájzolása" - jó lesz az még... - , csak sokkal nagyobb arányokban
  iszonyú mennyiségű adat gyűlik össze, persze nagyjából rendszerezetlenül, de honnan veszed, hogy ezek az adathalmazok nem indulnak el a saját útjukon, s aztán ezekkel az eladott információkkal ki mire képes?
  szoktál pornót nézni néha? én igen
  de ha mondjuk majd kell pályáznom egy állásra, s ott a prűd főnök kap egy e-mailt egy vetélytárstól, aki megvette az adataimat egy erre szakosodott alvilági vállalkozástól, akkor hiába felelek meg tökéletesen a munkára, hiába vagyok én a legjobb a jelentkezők között, hiába vagyok egy abból a négymillió magyar férfiból, aki néz pornót, nekem ott annyi...
  de ez csak egy szélsősége példa, a megszerzett adatokkal rengeteg helyen vissza lehet élni, a profilgyártás éppúgy alkalmas bűncselekmények elkövetésére, mint lejáratásra vagy spamküldésre, vagy arra, hogy drágábban kapjál egy biztosítást, vagy mittomén...
  Amikor Bereményi Géza még nagy filmes volt, az Eldorádóban, akkor ott megcsinálta azt a zseniális jelenetet, amikor a kocsmában a pultos áthajol a söntés fölött, s elmondja a tutit Monorinak: az információ az üzlet Sanyi bácsi, nem más, ez a hatalom

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz Morden24 #37 üzenetére

  ja, erre nem válaszoltam:
  azért kell ez, mert egyrészt a fantázia kevés, másrészt pedig vhogy úgy működünk, hogy valami valós alap kell, a féligazságokra épített hazugságok a hatásosak; ezt minden profi szélhámos tudja, de elég ha megnézel egy manipulatív hírportált: a csúsztatás jön be, az üt, a tiszta fantazmagória mindig lelepleződik, s visszaüt

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #47 üzenetére

  Úgy látom, egy szót sem értesz abból, amit neked írnak. :( Bár én itt némi ellentmondást érzek, mert retorikailag igen képzettnek tűnsz:

  "Továbbra sem lehülyézlek, csak..." :o

  Álmodj, királylány...

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • regent

  aktív tag

  válasz Morden24 #52 üzenetére

  Azt hiszem Ray Bradbury-nek van egy sci-fi novellája, kb a 60-as években íródhatott és az akkor nem túl távoli jövööben (2000-es évek eleje) játszódik, ahol a fööhöös attól golyózik be, hogy mindenhol zaj veszi körül, és képtelen elöölük elmenekülni. TV, Telefon, kis csipogó mütyürök, zene az áruházban, zene a benzinkúton, az autóban stb...
  Most ez van. Megszoktuk.
  Parázni nem kell, de kell gondolkodni a problémán.

  Most jutott eszembe, lehet le kellene védetnem az ötletet, nehogy a gugli elcsaklizza.
  Csinálni egy építööipari céget, azzal építeni lakásokat, teljesen bedrótozva, hiper-szuper-modern minden kütyüvel felszerelve. Nagyon olcsón bérbeadni olyan EULA-val, hogy a lakók minden tevékenységét megfigyelhetem, abból saját üzleti hasznot bármilyen módon csinálhatok, de harmadik félnek az adatokat nem adhatom ki.
  Szerintem lenne rá jelentkezöö. Mert kit érdekel, hogy a cég megfigyeli, hány sört, és milyet veszek ki a hüütööbööl, és melyik TV müüsor szünetében. Olcsón lakom, ez a lényeg.
  Kit érdekel, hogy tudja, hányszor csinálom az asszonnyal, és hangosan, vagy halkan. Olcsón lakom, harmadik fél nem tudja meg, viszont jön a heti reklám a 9-es csomag óvszerrööl. Csak nekem. :)

  <{Opal}> mert amikor a férfi kódol, akkor csak a férfi van és a kód, olyankor nem kell nő, mert olyankor a nő egy bug, érteitek?

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #54 üzenetére

  A long tail elmélete (és főleg gyakorlata) nem egészen téged igazol. A személyre szabott reklámok is ezt segítik elő, mert a kisebb célközönség olcsóbban elérhető, kevesebb számú megjelenés szükséges hozzá.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #56 üzenetére

  Érdekes az érvelésed logikája.

  Ami a long tailt illeti, itt sem érted a lényeget. Az áruforgalom eloszlása - amiről a nevét kapta - csak egy dolog. A lényeg ott van, hogy az internetes értékesítés megváltoztatta a görbe lefutását, a hosszú farok alatti terület megnőtt a "fejhez" képest. A személyre szabott hirdetések az eloszlás további megváltozásának lehetőségét kínálják, ismét csak a farok javára.

  A te logikád szerint ellenben azért nem érdemes megpróbálni a kis forgalmú áruk eladásának növelését, mert kicsi a forgalmuk. Sajátos látásmód.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #58 üzenetére

  Már rég nem a lakás bekamerázásáról beszélünk, nem is értem, miért emlegeted. Az egyénre szabott reklámról beszéltünk - én legalábbis arról -, ha még emlékszel rá.

  Ez pedig igenis a long tail logikáját követi. A nagy tömegben reklámozott áruk forgalmát további reklámmal már nem lehet növelni, ez a fej. A hirdetőfelületekre sem lehet akármennyi reklámot kitenni, mert a célközönség fellázad és blokkolni fog. A forgalom növelése érdekében a cégek nyitnak azon többé-kevésbé niche-termékek reklámozása felé, amelyeket a gyártók pénz hiányában nem tudnának mindenkinek reklámozni. (Nem is lenne értelme totálban hirdetni ezeket, mert a reklámfelület korlátozott, a fizetés pedig már a ráklikkelések számától is függ, vagyis a reklámnak helyet adó cégnek sem éri meg olyan hirdetést közölni, amelyre csak kis arányban klikkelnek.) Ezt a folyamatot segíti elő az információgyűjtésre alapozott, személyre szabott reklám.

  A személyre szabott reklám amúgy nem újdonság, eddig volt, csak kisebb mértékben. Nem kell pl. adatgyűjtéssel foglalkozni, ha egy-egy árucsoport potenciális vevői önmaguktól gyülekeznek egyes oldalakon. Pl. bélyegcsipeszeket, tasakokat, albumokat eddig is érdemesebb volt filatelista oldalakon reklámozni, csak éppen nem minden árucsoportnál alkalmazható jó hatékonysággal ez a módszer.

  Amit az előbb írtál, az is jórészt igaz persze. Csak azt nem veszed észre, hogy az egyénre szabott reklámok többet hoznak a konyhára, mint te gondolod, ugyanis például egymást erősítik az internetes vásárlással, vagy mert olyan fogyasztókat terelnek az internetes vásárlás felé, akik korábban nem vásároltak a neten.

  Az egészet úgy is fel lehet fogni, hogy a long tail filozófiáját alkalmazni kezdik a reklámozásban is, ami újabb lökést ad majd a niche-termékek forgalmának, ezáltal tovább növelve a farok részesedését - természetesen nem határtalanul, mert akkor már nem farokról beszélünk.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • regent

  aktív tag

  válasz Morden24 #58 üzenetére

  úgy látom, te csak a jelent veszed figyelembe, és nem gondolsz bele, hogy mi történhet a jövööben. Csak azt mondod, hogy most nem éri meg, nincs rá igény, nem elöönyös, stb...
  20-30 éve nem volt igény arra, hogy minden embernek legyen PC-je, mobiltelefonja, stb...
  20-30 év múlva lehet, hogy el sem tudjuk majd képzelni az életünket, böör alá ültetett személyre szabott gyógyszeradagoló nélkül. De ma még senkinek nincs rá igénye, mert még nincs is ilyen. Akkor ne is fejlesszünk, mert nem éri meg?

  <{Opal}> mert amikor a férfi kódol, akkor csak a férfi van és a kód, olyankor nem kell nő, mert olyankor a nő egy bug, érteitek?

 • shtml

  őstag

  válasz Morden24 #61 üzenetére

  Én végig nem a Google-féle adatgyűjtést ítéltem el - hiszen ezt ki is kerülhetem, ha akarom -, hanem az állam ill. a titkosszolgálatok kielégíthetetlen és erkölcstelen adatéhségét, ami ellen egyre nehezebb védekezni.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés