Hirdetés
- Windows 11
- Túl környezetszennyező a modern chipek gyártása
- ASUS routerek
- Linux kezdőknek
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Béta iOS-t használók topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux haladóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Erasmus
őstag
kint a hír: [link]
-
Erasmus
őstag
befutottak a válaszok az ms-től, írom a hírt
-
azbest
félisten
Szerintem a tisztaszoftver lesz ami így megszűnik... bár otthon ezen is csak az office-t vesztik a hallgatók... ugye a win csak upgrade licenszű volt, tehát eddig sem volt legális, ha nem volt már megvéve.
Azt írják a köz- és felsőoktatási intézményben továbbra is lesz windows és office - tehát a géptermekben is lesz ugyanúgy mint eddig. Van némi ellentmondás vagy zavar a fogalmazásukban.
Az infós hallgatóknak ott az msdnaa otthonra.
-
Erasmus
őstag
válasz
hackeeeee #148 üzenetére
az a valószínűbb, hogy a support még nem tud róla. a hwsw-nek az ms nyilatkozta ezt, ők csak tudják már.
bambano: lehet ezt onnan is nézni, hogy még úgyis sikerült 1,1 milliárdot kiverniük a kormányból éves licencdíjra, hogy sem a diákok nem kapnak wint, sem a szerververziók nincsenek benne a pakkban. én ezt nem hívnám lúzerségnek, inkább ügyesek.
-
bambano
titán
ez jó.
természetesen épelméjű ember nem tudja elképzelni, hogy a hallgató hol máshol használná a szoftvert, mint otthon. az egyetemen a hallgató egyetemi tulajdonú gép elé ül le az órán, a szünetekben meg a saját notebookján használ ms cuccot, ha használ.Amely notebookot nyilván hazaviszi. tehát ha otthon nem használhat tisztaszoftver ms cuccot, akkor neki egyáltalán nem kell tisztaszoftveres ms cucc, mert máshol egyáltalán nem tudja használni.
akkor vagy vesz legálisan cuccot, vagy lop, mint eddig, vagy áttér szabad szoftverre.
kedves microsoft, ezt úgy hívják: öngól.
-
Erasmus
őstag
mi még a hivatalos bejelentés előtt (elsőként) írtunk a tisztaszoftver megújításáról, akkor sem a minisztérium, sem az ms nem beszélt arról, hogy változtak a feltételek. utánajárok, és írok egy új anyagot, amint befutnak az infók.
ha a hwsw infói korrektek - és miért ne lennének azok -, akkor szívni fognak a diákok, azok is, akik már használják a szoftvereket. és hirtelen az is világossá válik, mivel tudtak 400 milliót spórolni...
-
kw3v865
senior tag
Jó lenne tudni, hogy ki ír igazat, az Itcafe vagy a HWSW?
Éppen pénteken küldtem el a Tisztaszoftveres igénylésemet... -
waporka
tag
kár hogy már nem vagyok sulis....
-
fatal`
titán
Most olyan telepítő van, amiről nem tudsz bootolni, tehát csak win alól telepíthető (legalábbis a netről letölthető verzió - ELTE).
Szerzett telepítővel azonban simán telepíthető simán és el is fogadja a kulcsot, le is lehet aktiválni, noha ez hivatalosan sérti a liszenszt.
-
Erasmus
őstag
ez így van ma is?
nekem is úgy rémlik, hogy amikor anno egy ismerősnél telepítettem a campusos win xp-t, nem upgrade-telepítő jött (akkor még dvd-n küldték a pakkot), hanem teljes, és nem kért semmilyen frissítési alapot - noha hivatalosan a feltételek között ez már akkor is szerepelt.
a másik, ami érdekelne: ugyan hogy lenne biztosítható, hogy azok, akik kikerülnek az oktatásból, és ezzel elveszítik a jogosultságukat az oktatási licencek használatára, töröljék a termékeket? felteszem: sehogy.
-
bpx
őstag
"OO-ra átszokni egy kicsit húzós lesz majd, elég volt a Word-öt megtanulni."
szerintem meg ez is egy óriási probléma, ami gátolja a váltást, de inkább az idősebb korosztálynál
nem a Word-öt kell megtanulni, hanem gondolkodni és ésszel használni a számítógépet
otthon anyám "megtanulta" a Word-öt
ha elérakok egy LibreOffice-t (magyar verziót, de el se olvas semmit), és a vastag F betű pár centivel arrébb van, rögtön jön a pánik, és óbégat nekem, hogy nem tud félkövér szöveget csinálni
ha nincs ott a "kis kék lemez" a bal felső sarokban, nem tud menteni, stb. -
molnarpeter
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #132 üzenetére
mp
-
sztikac
őstag
válasz
ErosenZold #130 üzenetére
Miért nem tudjuk követni az orosz példát és NYÍLT forráskódra váltani? -.-
Nem nagyon követtem az eseményeket, eddig mi valósult meg ebből az oroszoknál (a hangzatos bejelentéseken kívül)?
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
molnarpeter #131 üzenetére
főiskolás és egyetemista diákoknak és tanároknak, illetve középiskolás tanároknak.
-
molnarpeter
nagyúr
Kicsit zavaros nekem ez a tisztaszoftver, a honlapon ezt látok, máshol azt olvasok... Kiknek szól ez, középiskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak?
mp
-
ErosenZold
senior tag
Miért nem tudjuk követni az orosz példát és NYÍLT forráskódra váltani? -.-
Kínaiak is csináltak maguknak saját disztrót a Red Flag Linux ot, akkor most miért ne tudnánk mi egy Hungary Linux-ot ? Oroszok már biztosan csinálnak valami Russian Linux ot vagy valamit a hivatalokba
-
MichaelSD
őstag
Amennyien ezt ki is használják, nem éri meg.
-
Hunter2
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #11 üzenetére
nem csomagot kell kérni hanem csak termékszámot , az image-t meg letöltöd netről aztán jónapot.
Arról meg hogy csak frissítésre használható annyit hogy a win7 ultimate tiszta telepítés után simán aktíválódott a tisztaszoftveres termékszámmal.
-
kw3v865
senior tag
Nem világos, hogy ez csak frissítésre használható (tehát kell rendelkeznem korábbi verzióval), vagy akkor is használható, ha nincs legális Windowsom vagy Office-om?
-
Male
nagyúr
Ez így van... volt aki járt így pár éve. XLS-ben várták a beadandót, de ő valamelyik OO-val csinálta meg, beküldte, és a tanárnak üres táblázat jelent meg... (nem kamuzott, tényleg megcsinálta).
..vagy ottvan a PPT... mérnöki terv. beszámolónkon volt, mindenki vitte PPT-ben az előadását, ott pedig egy Linuxos gép volt a projira kötve, OO-val... persze aki használt valami animációt a PPT-ban, annak többnyire lehalt ott... nem jelentek meg a feliratok, stb. Persze lehet mondani, hogy MS Office alatt jó volt, dehát akkor is gáz így előadni, hogy a szövegek fele nem jelenik meg. ( még jó, hogy PDF-ben is vittem a prezentációt magammal, az legalább úgy jelent meg, ahogy kellett )
Namost ugyan ez fordítva is gyanítom lejátszódna.... -
- = Zk = -
félisten
egy éve vettem, hitelre, Saturn-ból a W7 HP-mat. nem rég rájt le az utolsó részlet is.
remélem jó pár évet kibír a W7, ha már befektettem a 32k-t -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Psychonaut #122 üzenetére
igazad van, de én úgy értettem, hogy ha már az elejétől fogva .odt-t használtak volna, akkor ott nem lenne verzióváltásnál gond, mert visszamenőleg kompatibilisek egymással. természetesen a mostani helyzeten az .odt csak rontana, ez csak amolyan "mi lett volna ha" fantáziálás akart lenni.
-
Psychonaut
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #121 üzenetére
Hogyne lenne, az Office 2003 alapbol peldaul nem kezeli az .odt formatumot, sot, az SP2 elotti Office 2007 sem. Marpedig amennyi szamitastechnikai szakertelme van sok tanarnak, egy plugin telepitese is nehezseget okozhat (ergo: egyszerubb az .odt fajlokat is kiszorni).
-
hunbi
tag
Tud.
Csak kicsit én cidriznék úgy beadni, hogy előtte ne ellenőrizném azon a cuccon amit a tanár fog használni. Ugyanis ha időnként az eredeti formázást is széttúrja egy doc megnyitásnál, vagy a calc üres munkafüzetként nyit meg véletlenszerűen fél megás excel táblákat, nem tenném a fejem arra, hogy hogyan ment ugyanezekbe.
Nem fikázni akarok, használom és örülök hogy van, de azért oda kell rá figyelni. -
whitezo88
nagyúr
itt a hangsúly azon volt, hogy 2011ben még probléma egy 2010es formátum megnyitása egy főiskolán...
arról hogy a könyvtári gépeken kb tíz-tizenöt perc az, hogy bekapcsolom a gépet és felmek gmailra azt nem is részletezem... de legalább a diákok értenek hozzá azaz nem, mert ahogy tapasztalom televan számítástechnikai analfabétákkal a suli, bár igaz, nem reálra van kihegyezve. szóval nem sok ember fog tőlünk ingyen wint igényelni. -
sti10p
senior tag
Mint írtam, tapasztalataim alapján még ma is eléggé nagy a szórása annak, hogy mennyire bevett a levelezés gyakori használata. És főként itt arra akartam utalni, hogy ez egy öngerjesztő folyamat: amikor mindenki rácuppan és álltalánosnak tartják akkor már ettől fog függeni az egész. Pl. egy tanár nem ír ki előre viszgaidőpontokat, hanem amikor épp kedve van, vagy úgy változtatja őket, hogy pár nappal előtte tudod meg, mert hát "úgyis ott az e-mail". Így elég kapkodóssá válik az egész, nem igazán tudja az ember mire számítson. Ésatöbbi, azt hiszem lejön mire akarok utalni. Az első egyetemen ahova jártam még elég jól ellehetett lenni nélküle is egy szintig, persze neptun-hoz kellett, de nem kellett ilyen malőröktől tartani. Aztán most pár évvel később egy másikon, ahol ETR-van azon kapom magam, hogy nemhogy napi, hanem szinte órás rendszerességel frissítgetem a bejövőket a fiókomban (nemcsak v.i. idején) és ilyenkor felmerült bennem, hogy most mihez kezdenék ha végleg bekrepálna a notim (amúgy most is haldoklik, csak szervizelni meg épp emiatt nem volt időm). Arrol nem is beszélve, hogy ezek a rendszerek mennyire megbízhatóak, pl. volt hogy majdnem amiatt késtem le egy vizsgát, hogy nem küldte el e-mail-ben az üzit.
A Linuxrol és társairól írtam, hogy szimpatikus, lehet én is elkezdek barátkozni velük, de mondjuk OO-ra átszokni egy kicsit húzós lesz majd, elég volt a Word-öt megtanulni.
U.i.: az android-os telók álltalad említett "előnyös" képességeit nem használom, mivel: 1.nincs ilyen telóm 2.nincs már olyan tanár akinél beválna 3.ami a legfontosabb: szeretem és érdekel a szakom, így inkább megtanulom. (és ide jönne a nyelvöltögetős szmájli, amit te úgy szeretsz, de én inkább kihagyom, helyette:
)
-
whitezo88
nagyúr
én meg találkoztam olyannal, hogy max Word 2004es formátumban lehet leadni az anyagot. mert az okos tanár képtelen az ezeréves Wordre letölteni egy plugint ami olvassa az újat (autom. felajánlja amúgy a program...)
win7et meg nem is láttam még a suliban csak XPt. (nem mondok főiskola nevet inkább) -
bambano
titán
Én még nem láttam olyat, hogy worddel kellett volna beadni egy beadandót, vagy powerpointtal. Olyat már láttam, hogy docban vagy pptben kérik. De ilyenkor is kap egy pdf-et és kész.
Meg olyat is láttam már, hogy hozzák pendrájvon a beadandójukat, tanár meg idegességében cselsztonozik, hogy mindent elkap-e a víruskergető vagy nem és megint rakathatja újra a notebookját... és a cuccok jelentős részénél hisztizik a víruskergető...
Egyébként ha linuxot használtál volna, szólt volna, hogy a szó, aminek a helyes írását keresed: különböző
Neptunozni lehet linuxon, értesítéseket megkapod, kapcsolatot lehet tartani.
Mennyire jó volt net/windows nélkül egyetemistának lenni? Én először 1988-1993 között voltam egyetemista, akkor még a hallgatók elsöprő többségének nem volt se netje, se emailje. Egyetemen belüli levelezés már volt, de az azzal járt, hogy be kellett menni a géphez, leülni egy terminálhoz és olvasni. Egy órarend módosítást, egy határidőt vagy egy hírt rémálom volt eljuttatni mindenkihez. A vizsgaidőpontok egyeztetése is gázos volt. Vagy megtudtad, vagy nem.
Most meg a tanár felteszi a tanulmányi rendszerbe, ránézel, választasz. Az eu-tól kapott pénzből (hefop 3.3.1 ha jól emlékszem) csináltak egy nagy halom elektronikus tananyagot (egyelőre csak ppt, de pl. az educatio kht webjén atom jó oktatási anyagok vannak biológiából például).
Olyanokat már meg sem említek, hogy semmibe nem kerül összerakni egy zárt levelezési listát, ahol a tanárok felügyelete nélkül szabadon beszélhetsz. Vagy hogy egy androidos telefonról milyen egyszerű dolgozatot írni, hívjuk ezentúl puskapédiának
Windows nélkül lehet egyetemre járni, ma már a net hiánya értelmetlen és felesleges nehezítés lenne.
-
sti10p
senior tag
Szóval: mire is kellhet egy bölcsész hallgatónak a win/office?!: böngészni, letölteni (a tanárok az anyagok legnagyobb részét és a tanszékek a nyomtatványaikat a neten teszik hozzáférhetővé), e-mail-ezni (NAPI alapszügséglet a tanulmányok, események nyomonkövetésére, hivatalos kapcsolattartás a tanárokkal, tanszékkel), slide-okat (ppt, pdf) és word anyagokat olvasni (a kötelezők, ebbe még nincs semmi önszorgalmas extra), házi feladatot készíteni Word-el, PP-vel (egy esszének, referátumnak, prezentációnak komoly szakmai követelményei vannak és része a képzésnek).
Itt jegyzem meg, hogy a Linuxos megoldások és az open source ellen nekem sincs kifogásom, csakhogy a szövegszerkesztő nagyon kényes pontja az egésznek, van úgy hogy még a Word külömböző verziói között is akadnak kompatibilitási problémák (ezek technika részletkérdések, hosszadalmas lenne magyaráznom milyen kellemetlenségeket okoz ez valami határidős beadandó esetén), a prezentációkrol nem is beszélve.
Megemlíteném azt is, hogy csodák csodálya, de bölcsész létemre nekem is tudni kell pl. olyan speckó összehasonlító progikat használni amik szintén csak win platformon futnak ill., pl. Excel használata is előfordul.Persze részben egyeteme és szakja is válogatja melyik helyen épül már jobban a netre az egész, de úgy álltalánosságban én ezt tapasztaltam. Az már más kérdés hogy ez mennyire jó dolog és hogy net/windows nélkül mennyire szebb is volt az élet anno én is boldogabb lennék nélkülük, de hát ez van.
Ui.: Sokat ecsetelgetném, hogy mennyire nem fenékig tejfel pont manapság hallgatónak lenni, de panaszkodás helyett legyen elég annyi, hogy pont ráfér a hallgatókra ennyi kis könnyítés... Ja, és én indulatkotól mentesen reagáltam, maradjunk meg ennél plíz...
-
Halálfej Joe
tag
Az ingyen vindóz etetés....
-
whisperity
tag
Nem hiszem hogy ez ennyire megváltaná a világot. Otthon úgy is sokaknál az illegális Windows marad, személy szerint én pedig többnyire már Linuxot használok.
-
andras87
tag
A OKJ-s oktatásban résztvevőknek is ingyenes?
-
Jester01
veterán
Megoldják azért, nem tudom miből szűrted le, hogy nem.
@kokyt: még szép, hogy le van maradva, ha egyszer valaki más, már kész, fejlesztését kell (bug kompatibilisen) követni. Amúgy sem értem mire fel a rettentő nagy kényszer, hogy azonnal mindig a legújabb feature-ket kell használni. Mi jó sokáig megvoltunk .NET 1.1-ben, nemrég váltottunk csak 2.0-ra.
-
kokyt
senior tag
válasz
Jester01 #101 üzenetére
A vs.NET 2003 óta használom, jelenleg a 2010-et, de az ilyen jellegű hibák nálam általában a figyelmetlenségre voltak visszavezethetők (service referenciák elkavarása, nem frissítése, dll verziók összekavarása, szálkezelési hibák, stb.).
A monodevelop-al (mint a linux-os .net fejlesztéssel is) a legnagyobb bajom az a verziós lemaradás. Ha valamilyen csoda folytán tudnák 2-6 hónap eltéréssel követni a .net verziók támogatását, már elégedett lennék.
Na de tényleg elég az off-ból -
Jester01
veterán
Nem úgy nem áll meg ... hanem olyan gondjai vannak, hogy összekavarja melyik build fut és akkor félúton kiszürkíti a breakpointot, valami olyannal, hogy "won't currently be hit", meg ilyenek. Ami keveset nekem kell használni, az se megy rendesen, például ha lebuildelek egy solutiont akkor utána debugnál megint újrafordítja, meg kiabál, hogy változott a lemezen miután ő maga lementette stb. Állítólag a VS2010 már jobb, előtte a 2008-at használták. Na de mindegy, ez nem a VS fikázós topic, csak annyit akartam mondani, hogy a monodevelop bár több téren valóban elmarad a VS-től, de a debugger az szerintem pont nem.
-
kokyt
senior tag
"egyfolytában átkozzák a VS debuggerét, hogy így nem áll meg breakpointon meg úgy szar ..."
Hát én elküldeném őket egy alapos továbbképzésre. Nem bonyolult, csak olyan helyre kell rakni, ahol be is fog ütni
Lehetne a vs-t szidni sok mindenért, de a debuggere az pont nem egy ilyen dolog.
Amúgy a MonoDevelop egész jó, de azért még elég messze van a vs-től. -
dave666
aktív tag
Sajnos engem nem érint, már nem vagyok diák
-
Jester01
veterán
kerlek mondj nekem olyan, c# nyelvet is tamogato fejlesztorendszert (azert pont ezt, mert engem perpill ez erint), ami a visual studio szolgaltatasaival egyenertekut nyujt (beleertve a mar emlitett debugger-t)
MOD: broáf, miért nem csinál kicsi előnézetet a fórum? Kép törölve.
monodevelop
Melóhelyen a windowsos srácok egyfolytában átkozzák a VS debuggerét, hogy így nem áll meg breakpointon meg úgy szar ... ahhoz képest a monodevelop egy felüdülés. Van breakpoint (feltételes is), watch, threads, call stack, immediate, IL disassembly ... mi kell még? (edit and continue még nincs, de azt a microsoftnak is sikerült működésképtelenné tenni ha mondjuk lambdákat használsz) Ja és persze a mono --trace, valamint az egész forrása kompletten (ami jó, ha valamit már tényleg nem lehet kitalálni a doksi alapján). No és persze ingyen.
Ok, egyéb nyalánkságokban le van maradva (mittudomén, gui designer) de azok engem "perpill" nem érintenekAmúgy egyetértek bambanoval: ha már a microsoft termékeket nyomjuk az iskolákban, akkor inkább ők fizessenek ezért nekünk és ne mi nekik ... Nem hiszem, hogy aki monodevelop segítségével megtanult c#-ban programozni, annak később bármi nehézséget okozna mondjuk 1 hét(vége) alatt megismerkedni a visual studioval ha esetleg arra lesz szükség. Ha mégis, akkor keressen más pályát mert programozónak túl hülye. Röviden: oktatásba bőven elég. Nyilván lehet olyan szakterület ahol esetleg tényleg indokolt specifikus windowsos dolgok használata, de nem hiszem, hogy ez annyira általános lenne, hogy érdemes országos megállapodást kötni. Szerintem.
-
BonFire
veterán
"De bezzeg a kórházakra nincs pénz, de a sok kis hülyegyereknek hogy legyen min legálisan kodozni az aztán feltétlenül szükséges..."
Én már ebben rutinos vagyok. Amikor éppen nem vagyok kórházban, lemegyek a gyógyászati segédeszközök boltjába, és veszek vagy 2000 Ft-ért branült (kanül, intravénás katéter)...
...és ha kórházba kell menni, zsebre teszek vagy ötöt, mert a kórházban sosincs. Ha kerítenek egyet, azt garantáltan hagyják belegyógyulni a karodba, míg szét nem pukkan a vénád, mert a víz már nem folyik át rajta, de nem veszik ki, mert "nincs másik". Ezért szoktam magammal vinni, és kétnaponta cseréltetem. Ahogy a gyógyszert is vinned kell magaddal, mert garantáltan nem tudják beszerezni a belgyógyászaton a pszichiátriai szereidet, és kispárnát is szoktam vinni, mert egyre többször párna sincs az ágyon. Van amikor takaró sincs, csak egy huzat. Kacsa sincs már, ahogy a tartós ágyban fekvő betegnek is a hozzátartozójának kell pelenkáról gondoskodni, különben 3 napig ott marad összeszarva (míg 5 másik ember szagolja), mert nincs mibe tisztába tenni.
A múltkor, amikor bent voltam és meghalt egy beteg, a hullások nem akarták elvinni, mert az egész kórházi osztályon nem volt egy nyomorult lábcédula, amit kitöltve, lepecsételve és az orvos által aláírva a halott lábára kell kötni.
Mafaszt akarunk: ingyenszoftvert? Ott a warez. Más is kockáztat, a diák is kockáztathat. Közben meg az egyetem épülete a fejére esik, mert nincs pénz tatarozásra. Azt az ingyenszoftvert az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Olyan nincs, hogy ingyen kap bárki is bármit. Legfeljebb nem ő fizet érte, vagy csak közvetve fizet, mert beépül a kenyér árába meg a villanyszámlába, amit az együgyű eszével nem tud megérteni, és örül, hogy ingyen van. Az iskolai ebéd a gyereknek sokkal olcsóbb is lehetne, ha nem lenne annyi "szociálisan rászoruló" "kátrányos", akik mindent ingyen kapnak, ebédet, könyveket, mégis kerülik az iskolát nagy ívben.
Aldous Huxley meg forog a sírjában.
-
Tim82
félisten
Köszönöm, de ez még mindig azt jelenti csak, hogy lesz elvileg változás, most épp még nem ez a helyzet. Azért bele fog telni pár évbe, amíg ez a projekt használható lesz, ha túléli egyáltalán a politikai irányváltásokat, illetve valóban megkapja a szükséges erőforrásokat.
-
Tim82
félisten
mert ezek mennek linuxon is.
Elsőről, a másodikat nem használtam. Viszont amikor én használtam a PL-t, még nem volt online verzió és az nem volt régen. Örülök, hogy legalább ebben van fejlődés, hogy egy-két adatbázis elérhető online, de ez még mindig nem bizonyítja generálisan az igazadat.
De valóban, nem volt megfelelő példa, ebben teljesen igazad van.
Szerk: arról ne is beszéljünk, hogy ezen probléma megoldásáról már volt itt pár napja cikk...
Mármint a nagyon nagy részben még mindig csak offline módon kiadott, Windows-ra írt keretprogramos adattárak Linuxon való használatáról?
-
Tim82
félisten
(#53) Tim82: én meg csomó matematikusoknak, orvosoknak, stb. való adatbázist láttam unixos kliensekkel. egyébként meg normális cucchoz van szerveroldali kacat és böngészőn keresztül keresgélsz, nem kliensprogrammal.
Milyen kár, hogy nem matematikusoknak és orvosoknak szóló adatbázisokról és cuccokról beszéltem.
Jellemzően a bölcsészek ebből a szempontból valahogy nem ilyen jól ellátottak (hogy értsd: nincs zsuga a "szerveroldali kacat" megteremtésére) és jellemzően offline használatra vannak kihegyezve az általuk használt adatbázisok, adattárak. Az általam példaként említett Patrologia Latina konkrétan egy sok CD-n, illetve az újabb kiadásokban DVD-n kiadott adattár, de magyarországi kiadóknál - ld. Arcanum Kiadó, Magyar Országos Levéltár stb. - is ez a gyakorlat jellemző. És bocs, de mindegyik Windows alatt fog működni, nem pedig Linux, Unix, BeOS stb. alatt (hacsak nem Wine-nal vagy egyéb "mókolós" megoldással).
-
bambano
titán
Ha ez a mondatom: "Nekem a visual studio nem c# fejlesztői eszköz." buzdított hozzászólásra, akkor elismerem, rosszul fogalmaztam. a "nem csak" helyesebb lett volna.
én nem fejlesztek ms eszközökkel semmit, egy korábbi munkahelyemen össze voltam zárva olyanokkal, akik ezt tették. amennyire ehhez a threadhez kell, annyira ismerem a vs-t.
-
anulu
félisten
nem kötözködésből kérdezem, de fejlesztettél már programot VS-ben (mindegy, h régi studio vagy .net), vagy csak demo-t láttál, hogy összehúzogatják a dolgot és csók? az, h GUI-t piszok könnyű összerakni, az igaz. de te és én is tudjuk, hogy egy program nem csak a user interface-ből áll.
valamint egyáltalán nem kötelező élni vele, csak segíti a munkát. -
Dyno
veterán
Lenne egy pár kérdésem.
Barátnőm ELTE-re jár, én viszont csak OKJ-ra viszont Felsőfokú szakmát ad.
Én most akkor igényelhetek vagy nem?
Gondolom Barátnőm igényelhet?
Ja és még ezeket csak egy gépre lehet feltenni?
Ja és hogy ez most melyik W7 Home Basic?
Meg korábban olvastam valami olyat is hogy Diákoknak fél áron van, vagy hogy, ebből vajon mi igaz?Köszönöm előre is, kicsit nem ide illik a kérdésem, de épp a napokban olvasgattam utána és ezekre konrétumot nem kaptam választ.
-
anulu
félisten
bocs, részemről is "ingyen windows"-on tanultam (msdnaa) az alapokat, és ha ismered az aláírásomban levő rövidítéseket, akkor ezúton szeretném kikérni, a "csak kodoznak rajta" hozáállást. valamint mindenki nevében, akik arra vetemedtek, hogy MS Engineer terület felé próbálnak fejlődni, és esetleg akár meg is élni belőle, itthon, legálisan.
ehhez is tökéletes alap az msdnaa.abba lehetne már hagyni ezt a "csak játszanak azingyenvindózon" dolgot.
-
rt06
veterán
"Akkor cincáljunk:
[...]
elolvastam végig."bar a szoban forgo mondat elso felet illetoen igazad van, csak nem sikerult vegig elolvasnod, vagy ha sikerult is, egy az egyben figyelmen kivul hagytad azt
"Nekem a visual studio nem c# fejlesztői eszköz.
[...]
válasz: van."akkor atfogalmazom
kerlek mondj nekem olyan, c# nyelvet is tamogato fejlesztorendszert (azert pont ezt, mert engem perpill ez erint), ami a visual studio szolgaltatasaival egyenertekut nyujt (beleertve a mar emlitett debugger-t)"autocad helyett használhatnak brlcad-et, de mondjuk legyen igazad, a cad program egy, amit nehéz helyettesíteni. fotóboltot iskolai szinten lehet, flash-t nem tudom, hány helyen használnak."
barmennyire is jol hangzik, ez tovabbra sem fotobol (shop != bolt), hanem fotomuhely, tovabba nem csak errol volt szo (es a flash builder sem osszekeverendo a flash professional-lel)
"a tény pedig az, hiába akarod mindenáron a trollkodás bélyegét rámsütni, hogy az oktatási feladatok többségét meg lehet oldani linuxon. A közigazgatási feladatok többségét szintén, a kutatási, egyetemi szféra képes linuxon működni, az átlag iroda is. Azokra a gépekre, amikre meg autocad-et kell tenni, vagy tényleg megkerülhetetlenül fontos a fotóbolt, vegyenek w7-et."
azt, hogy az oktatasi, kozigazgatasi feladatok reszben (vagy helyenkent egeszeben) megoldhatjak linux-on is, nem remlik, hogy ketsegbe vontam volna, s utolso senki trollnak sem emiatt szoktalak titulalni, hanem amiatt, hogy milyen stilusban adsz elo feligazsagokat
nem remlik peldaul, hogy eddig arrol beszeltel volna, hogy oda vegyenek csak windoze-t, ahova szukseges, mindossze random szemelyeskedeseket es ideologiai maszlagot lehetett latni toled (talan ez az elso post-od ebben a temaban, ahol ettol eltersz, bar konkretumot meg itt sem sokat irtal, csupan a brlcad-ot)en sokkal jobban orulnek, ha nem kellene minositenem teged ahhoz, hogy eszrevedd magad, viszont sajnos utobbi idoben mar a linux-os topic-okba is csak azert jarsz be, hogy beszolj, ha valaki a windoze szot leirja, de tobbnyire inkabb csak vadaszod a windoze es/vagy ms hirek topic-jait, hogy kelts nemi flame-et es/vagy beszolj moonman-nek
regebben legalabb fel lehetett hozni, hogy jo, jo, egy mocsok troll, de legalabb sok helyen segit, ha kerdeznek -
azbest
félisten
A problem az, hogy oprendszer esetében csak frissítésre van lehetőség legálisan... tehát már rendelkezned kell windows licensszel. Office esetén nincs ez a korlát.
A másik probléma, hogy (korábbi évben több számadatból számítva és neten rákeresve a céges mennyiségi licence díjakra) semmivel sem olcsóbb, mintha egy 100 fős céggel szerződött volna az Ms. Hogy a túróba nem lehet semmi kedvezményt kiharcolni ekkora tétel mellett, úgy hogy ráadásul csak oktatási célra használható korlátozás is van?
Milyen alkudozás az, ahol ugyanaz az eredmény, mint a normál üzleti használatra vonatkozó piaci ár? Sajnos nem ismerem a pontos számokat, de elég sokszor szóba került már.
A másik meg, hogy a cd csomag rendelés is lehúzás. Akik korábban csinálták a tisztaszoftver adminisztrációt, azok egy csak egyetemi hálózatból elérhető ftp szervert is üzemeltettek ahonnan letölthető volt a telepítőkészlet. Csak kulcsot kellett kérni postán, "ingyen". Persze akkor is lehetett cd-t kérni és fizetni. Viszont azóta már volt többször olyan az igénylőlap, ahol nem lehetett cd nélkül rendelni csak a kulcsot - sőt most már nem küldik a kulcsot postán, hanem helyben az egyetemi kontakttól kell elkérni.
Igaz ezzel párhuzamosan pár egyetemben bevezették az elektronikus ügyintézést, ahol pár kattintás után töltődik lefele a telepítő és adja is a kulcsot hozzá. Persze az egyéb verziók kérése így nem nagyon lehetséges, azt csak a hagyományos úton.
-
bambano
titán
"Linuxra semmi nincs, még egy olyan szintű fejlesztői eszköz sem, mint a Visual Studio és amíg ilyen feltételek sem adottak, hogyan is lenne elvárható, hogy normális szoftverek legyenek rá."
Akkor cincáljunk:
- linuxra semmi nincs. A semmi tényleg nincs linuxra, bár a /dev/null-t tekinthetnénk annak.
- semmi sincs linuxra: van rendes grafikus környezet, jó szerverszoftverek, jó grafikai szoftverek, jó fejlesztő rendszerek. A linux internet stackje messze veri az összes többit konfigurálhatóságban, tudásban, gyakran sebességben is.
- nincs még egy olyan szintű fejlesztői eszköz, mint a visual studio: szerintem meg van, aki mást mond, nem látott még akkor mindent.
- amíg ilyen feltételek sem adottak: de, adottak.
- hogyan is lenne elvárható, hogy normális szoftverek legyenek rá. mivel implikáció első tagja hamis, így maga az implikáció nem mond semmit.elolvastam végig.
Nekem a visual studio nem c# fejlesztői eszköz. Szerintem kicsit lenéznénk, ha ezt gondolnánk. Nekem a visual studio meg a körülötte levő ecosystem egy környezet, amiben klikkelgetéssel alkalmazásokat tudok összehuzigálni. az, hogy mögötte c# nyelv és objektumrendszer van, szerintem másodlagos. a kérdés tehát helyesen: van-e linuxra huzigatós kattingatós alkalmazásfejlesztési *ecosystem* ? válasz: van.
autocad helyett használhatnak brlcad-et, de mondjuk legyen igazad, a cad program egy, amit nehéz helyettesíteni. fotóboltot iskolai szinten lehet, flash-t nem tudom, hány helyen használnak.
a tény pedig az, hiába akarod mindenáron a trollkodás bélyegét rámsütni, hogy az oktatási feladatok többségét meg lehet oldani linuxon. A közigazgatási feladatok többségét szintén, a kutatási, egyetemi szféra képes linuxon működni, az átlag iroda is. Azokra a gépekre, amikre meg autocad-et kell tenni, vagy tényleg megkerülhetetlenül fontos a fotóbolt, vegyenek w7-et.
Ha kizárólag azokra a gépekre vennének ms licenszet, ahol a linux tényleg nem felel meg, az ms kivonulna ebből az országból.
Azt sajnálom, hogy neked az én minősítésem az elsődleges szempont, de együtt tudok élni vele.
-
julius666
addikt
Sok hozzászólását olvastam, én nem így érzek, de ez ugye" kinek a pap".....
Hát pedig de, bambano a cafés és hup-os "életműve" alapján nyugodtan megérdemli a troll jelzőt (egyébként lásd aláírása, még büszke is rá). Az más kérdés hogy az intellektuálisabb fajtából való (nem úgy mint mondjuk hohoo) így kevésbé zavaró, sőt, az aktivitása nem ritkán messzemenően szórakoztató is tud lenni, ezért a közösség oszlopos tagjává tudott válni és nem a bankalapács alatt végezte.
-
rt06
veterán
felreertesz, nem azt tartom trollkodasnak, hogy szerinte nem feltetlen kell fizetni azert, hogy hasznalja a draga penzen vasarolt szamitogepet, hanem azt, ahogyan ezt eloadja
nem csk itt, nem csak most (nezd eg pl, hogyan zarja #60-at, vagy hogyan nyitja #61-et
abbol pont nem latszik, hogy tanult volna (barmit is, ami azt illeti) -
rt06
veterán
nem fejlesztoeszkozrol, meg rendes programrol volt szo, kerlek oldvasd el vegig az eredeti mondatot
visual studiora pedig kerlek mondj nekem alternativ ide-t c# kod fejlesztesehez (megkozelitoen olyan konnyeden hasznalhato debugger-rel), mert epp a minap akartam elkerulni a telepiteset, de pl eclipse-hez (csak azt neztem, azt hasznalom elsosorban) ami plugin-t talaltam, mind evek ota nem fejlodik
hogy hozzak peldat az oktatasbol is, szte-n legjobb emlekeim szerint van pl szamitogeppel tamogatott tervezes nevu kurzus, ahol a gyakorlaton az autodesk autocad programjat tanitjak (de ugyanezt a programot tanultam anno mas - nem erre specializalodott - emeltszintu kepzes keretein belul is)
hogy munkambol hozzak peldat, az adobe termekeit tudnam emliteni (es nem, nem a fotoshop-ra gondolok, hanem mondjuk a flash builder-re, vagy a flash catalyst-ra)
es igaz, hogy egyiket sem hasznaljak annyian, mint pl egy bongeszot (bar nem tudom, ez miert erv, hogy sokan hasznaljak, ha jol tdom, pont a linux az, amit a felsorolatknal is kevesebben hasznalnak), es igaz, hogy tobbseguknek van valamilyen (tobbnyire buta, felerteku, abandonware) alternativaja, de a felsorolatkat tenylegesen kivaltani kepes nincs
innentol kezdve fentebbi kijelentesed (amit korabban kifogasoltam) nem tobb, mint a hozzanemertok felrevezeteset celzo (vagy abbol fakado) trollkodas
-
Rhino666
addikt
Sokat ér hogy aláírták hónap elején a szerződést, ha mind a mai napig be van jegelve az egész...
-
julius666
addikt
Linuxra semmi nincs, még egy olyan szintű fejlesztői eszköz sem, mint a Visual Studio és amíg ilyen feltételek sem adottak, hogyan is lenne elvárható, hogy normális szoftverek legyenek rá.
Itt .NET fejlesztői eszközről beszéltél? Mert egyébként nem sok valóságtartalma van a mondatodnak. Vagy közöd sincs a szoftveres világhoz és csak vaktában pufogtatsz.Nagyon sok nagyon fontos dolog valóban nincs linuxra, de azért a ló túloldalára sem kéne átesni.
-
"a programban igényelt szoftverek licencei nem kerülnek a használók – vagy a kormányzat – tulajdonába, a használati jogot csak határozott időre vásárolják meg"
Ez egyenesen bűncselekmény, aki ilyen szerződéseket kötött, börtönbe vele!
-
Tikakukac
titán
Dobálózik mindenki pár milliárd forinttal. Ráérne mindenki ilyen piti tételekkel foglalkozni, amikor mondjuk nem a szemét fogja kibökni egy 35 méteres nagyfeszes oszlop azzal, hogy 2-szer többe kerül nálunk autópályát építeni az Alföldön, mint Svájcban hegyfúrással, hídépítéssel. Mire összeadnám az összes ilyen marhaságot amit lenyel az ember, annyi windózt vennék mindenkinek, hogy az Ubuntus pingvinem elsírná magát bootolás alatt...
-
Silentfrog
veterán
Nekem erről az jut eszembe,hogy mindenre van pénz itt ebben az országban.
Persze kinek mi a fontos. -
rootkiller
őstag
Erősen likeolom...
Amúgy meg asszem nem ártana lassan anyámnak megrendelni az x64 W7-et meg a 2010es Office-t lehetőleg Projekttel együtt, ha már azt tanítja a jó magyar felsőoktatásban. Aztán 4GB ram meg 500GB/7200rpm hdd upgrade a laptopban, és zsír lesz neki még 3 évig a cucc...
-
bambano
titán
Van linuxra rendes fejlesztői eszköz? van.
van linuxra rendes program? van.Én magam legalább 3 visual studio szintű jávás fejlesztői környezetről tudok, ebből kettőt magam is használtam. C/C++/PHP fejlesztői környezetről is több, mint egyről tudok.
Ha az oracle alkalmazásai nem rendes programok (oracle elsődleges platform: linux) vagy az sap nem az, akkor mi az? Az ora-val meg a sap-pal az üzleti szféra adminisztrációs igényeinek 90%-a le van fedve.Az, hogy néhány, ritkább igényre készült program nem fut linuxon, az nem oszt-nem szoroz ebben a kérdésben. Sok ilyen program nem fut windowson sem.
-
bambano
titán
(#53) Tim82: én meg csomó matematikusoknak, orvosoknak, stb. való adatbázist láttam unixos kliensekkel. egyébként meg normális cucchoz van szerveroldali kacat és böngészőn keresztül keresgélsz, nem kliensprogrammal.
(#47) DeFranco: "Ezektől mind office jártasságot kérnek kapásból,": kérdések:
- office vagy ms office jártasságot kérnek?
- miért ne lehetne változtatni ezen? ha sokba kerül, akkor változtassanak, most éppen az a széljárás fúj, hogy bármit meg lehet változtatni.(#35) hohoo: azért nem kapsz érveket arra, hogy bölcsésznek miért kell ms, mert nincsenek valós érvek. leginkább lustaságra visszavezethető érvek vannak. Váncsának sok éve is elég volt a linux, pedig ő eléggé bölcsész.
[ Módosította: Viktor77 ]
-
bambano
titán
megpróbálok rámutatni, hogy te is megértsd:
a kormányt és az országot ezer éve behúzták a microsoft feliratú csőbe. de tőlem nevezheted zsákutcának is. hiába erőlködsz, hogy adják olcsóbban, az ms tisztában van vele, hogy jelenleg nem tudják kiváltani, így tojnak rá, mit akar a kormány.adják, amennyiért nem szégyellik.
semmi haszna sincs.egyszer komolyan le kellene ülni és elbeszélgetni az ms-sel, hogy akkor hogy is van ez az egész licenszelés meg üzletpolitika. ne 5 milliárd forint, legyen 6-7 milliárd a díja. ezt fizesse ki az ms, hogy a cuccait használják és gyakorlatilag a következő generáció kiképzése is ms alapokon történjen. ha nem fizet, pakolhat.
[ Módosította: Viktor77 ]
-
hemaka
nagyúr
fogalmam sincs mi ez a tisztaszoftver, msdnaa-t használok.
-
fatal`
titán
Persze, és nem fikázási céllal szántam, de a matematikus nem bölcsész, hanem természettudományi szak.
Linuxra semmi nincs, még egy olyan szintű fejlesztői eszköz sem, mint a Visual Studio és amíg ilyen feltételek sem adottak, hogyan is lenne elvárható, hogy normális szoftverek legyenek rá.
A tervezői, grafikai és egyéb szoftverekről nem is beszélve.
-
julius666
addikt
De kár hogy nem te ülsz a döntéshozói székben, mivel te töviről-hegyire ismered ezek szerint a magyar felsőoktatást.
Már nem azért, de megnézném az idegenforgalmi, pénzügyi szakokon használt szoftverek hogy érzik magukat pingvines rendszereken. Nyilván Wine-al kéne a hallgatóknak szórakozniuk hogy működésre bírják őket, hiszen mindannyian tudjuk milyen magas fokon jártasak ezek az emberek az informatikában. Az sem jelenthet problémát hogy az üzleti életbe kikerülve csak Win-nel fognak találkozni, mit nekik, tanuljanak nyugodtan linuxon, majd megismerkednek a Windows-al a gyakorlatban.
Arra is kíváncsi lennék, hogyan fejlesztenél te Visual Studio-val pingvinbarlangból, mert hát ugye Mérnök infón a legtöbb cucc multiplatform. Kár hogy a legelterjedtebb fejlesztőkörnyezet nem az. Amúgy konkrétan ismerek pár szandálzoknis FOSS-vallásos arcot aki ha fizetnének sem lenne hajlandó felrakni MS-szoftvert és tudom hogy nagyjából mekkora pluszmeló. Többségük végül inkább felnyomott második oprendszerként/virtuális gépbe valami Win-t és ott intézi a dolgait. Ez az Libre Office jó mindenre meg a Wine-al "szinte minden" megy szép mese, kár hogy általában mindig akkor cáfolódnak meg amikor a leginkább kéne valami.
1/10, csak mert válaszoltam.
-
Tim82
félisten
Egy apróbb hiba az ő érvelésébe is becsúszhat.
Btw, tudok jobbat, könyvtáros-informatikus (ami, mint szak bölcsésznek számít, nem informatikusnak): az ÖSSZES elterjedtebb könyvtári nyilvántartó rendszer Windows-ra van írva.
Ja, történészeknél az összes nagyobb adatbázis és digitális forráskiadás (mert nem csak könyvtárral és írott/nyomtatott anyaggal, hanem digitalizált adatbázisokkal és forrásanyaggal is dolgoznak lassan, így a XXI. században) Windows-os keretprogramon keresztül érhető el. (Én pl. nem láttam még Patrologia Latina Linux Editiont.)
Amúgy tudom, hogy divat meg minden itt, egy kockafórumon a bölcsészeket fikázni és az a májer, aki minél több ilyen fikázást el tud ereszteni magából, csak épp azt szeretik a fikázók elfelejteni, hogy bölcsész végzettségű, szakterületű tanárnak köszönhetik azt például, hogy össze tudnak rakni egy mondatot helyes alany-állítmány egyeztetéssel, hogy egyéb, kevésbé alapvető dolgokról ne is beszéljünk.
-
DeFranco
nagyúr
a) világméretű összeesküvés direkt ELLENED!
b) egységes, supportált, indőtálló, szakmai standardnak elfogadott környezet.Szerintem bozzorgány.
#51: elakadtam a másodiknál a bölcsész szakokkal, ezért google, második találat nyíregyházi egyetem bölcsész szakok: és ott volt a matematikus. Ha nem az, akkor sorry. Vakon bíztam a fejlécben. Keressek másikat?
-
Matamata
aktív tag
Tényleg nem sokan használják ki ezt a lehetőséget. Szaktársaim is tőlem hallottak róla először(rendszergazdák)
De mondhatni, hogy én is csak magamat szivattam vele. Februárban újra kellett telepítenem a Windowst és mivel az interneten boldog boldogtalan hozzáférhet a MAK kulcshoz ezért már akkor az aktiválási limit túl lett lépve üzenetet kaptam(vagy a MS tiltotta le) a legális Windowsomra amiért fizetem, pedig elvileg ingyenes. Ha postázzák a csomagot kb 3-4e Ft-ba kerül. Tudom ez úgymond nem pénz de akkor is. Van olyan ismerős aki már emiatt is meggondolta, hogy inkább törtet használjon. -
DeFranco
nagyúr
Nem írok olyat, amit nem tudok bizonyítani. Legalább is tényként nem állítom.
Még egy bónusz grátisz érv:
bölcsész vs. windows:
anglicisztika szakos aki fordítóként dolgozik
nyelvtan szakos aki lektorként
matematika szakos aki biztosítási elemzőként
...tovább is van mondjam még?Ezektől mind office jártasságot kérnek kapásból, és nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt ne szerezzék meg.
-
hohoo
senior tag
Akkor gondoltam, hiszen neked lehet csak igazad, amit más mond az kevés, nem igaz, de a te érveid kikezdhetetlenek, bizonyított tényeken alapulnak, pl szépen bebizonyítottad hogy a bölcsészeknek miért kell win
Ezek után egyébként érdekes ellentmondásba kerülsz az aláírásoddal
-
tuser
aktív tag
-
hohoo
senior tag
3. A bölcsésznek ms officeozni kell? vindózzal?
Na meg itt a másik probléma, ha az oktatás rendesen működne nem ms officet meg oo-t tanítanának, hanem szövegszerkesztést, táblázatkezelést...
Az ms tétlenül nézte eddig is, hogy warez vindózon tanul mindenki, csak most jól lezsíroztak egy fasza bizniszt országunk rendkívül tisztességes képviselőivel, és mind2 fél képviselői nagyon jól járnak
Ettől még amikor pistike általános 4.-es korában odaül a géphez, még mindig warez vindózt használ, és akkor fog az egyetemen legálisat használni, mikor már rég megtanulta felhasználói szinten használni.
4. fogd már fel hogy az egészségügy csak egy példa volt, lovagolhatsz rajta, de értelme nincs.
5. ilyet hol írtam mutass már rá, amúgy ha 5 éve vettek fel a felsőoktatásba, gondolhatod hogy én sem vagyok olyan "öreg", na és persze akkor is ugyan ez volt a véleményem mint most, azért nem szedtem le "ingyé" vindózt akkor sem.
6. Ugyan ezt megtehetnéd te is. Bizonyítsam? Hogyan? Számoltassam újra? Mert gondolom az hogy mindenhonnan ezt hallom(máshol tanuló haveroktól is), és ezt láttam akkor is amikor tanultam, az neked nem elég...
De mondom ott van az ami tény: bölcsészeknek minek a windows? (és még lehetne sorolni szakokat). Az is nyilvánvaló, ha valami mindenkinek hozzáférhető attól függetlenül hogy szüksége van rá, sokan fogják úgy használni hogy annak nincs értelme...
Az is tény hogy a legtöbb kész gépen kötelezően ott figyel a vindóz. -
DeFranco
nagyúr
Hol kapod meg 5K-ért a dobozos Win7 HP-t hivatalosan, számlásan? Melyik országban? Mutasd meg, és itt mindenki előtt fogadom, hogy veszek egyet magamnak is, meg neked is!
Cserébe ha nem találsz, akkor befejezed a hülyeségek írogatását. Deal?
re szerk: nosza! nem minden ország olyan hülye mint a magyar, és éppen ezért ők nem vesznek windows-t a diákoknak. Nézzük meg OTT mennyi egy Win7HP, és aztán...
gondolkodjunk el nagyon gyorsan ezen az árcsökkentési elképzelésen....
-
tuser
aktív tag
Azt meg ugye nem gondolod, hogy az MS tétlenül nézné, ahogy nyíltan warez windowsokon tanul a teljes magyar értelmiség...
Nem is ... táán ... ne adj Isten, 5k -ért adnák a dobozos Home Premiumot ...
OEM lótúró meg akár 3k is lehetne ?
#41 : Ha mindenki warezwinen játszana, egyetemen, főiskolán mindenki warezwinen tanulna ( vagy Linuxon, vagy OSX -en, vagy .... ), ... egy idő után leesne a májkrémszaftnak is hogy ha 1,5k -ért adja a papírtokos OEM -et, azzal is több pénzt keres mintha senki se veszi meg.
-
DeFranco
nagyúr
1:Te hőbörögsz, nem én, neked kellene valamit villantani.
2: windows b*szki windows! Nevezd nevén a szörnyet, ne félj a névtől!
3: Tessék itt egy ajándék érv. Grátisz! Ha a kedves újdonsült értelmiségit az első munkahelyén leültetik a PC elé, majd ő kinyilatkoztatja, hogy O_o hoz van szokva, és nem tudja kezelni az MS office úri huncutságait úgy vágják ki, mint macskát dedikált egészségügyi sétára. Sőt mi több! Be sem teheti a lábát a céghez, ha nincs benne az önéletrajzában a windows és MS office ismeret. Ez van barátom. Lehet hogy nem tetszik, lehet hogy máshogy kéne lennie, de ez van. Azt meg ugye nem gondolod, hogy az MS tétlenül nézné, ahogy nyíltan warez windowsokon tanul a teljes magyar értelmiség...
4: A kórházak és az egészségügy finanszírozásába tényleg ne menjünk bele, jelen helyzetben az USA teljes költségvetését is csak elb*szná a rendszer, nem úgy kell megoldani hogy adunk pénzt 'sztjóvan. Havanna ltp. Pistike lehet így működik, olyan is lesz. Az egészségügy is olyan.
5: azééétartittezazország, régenmindenjobbóóót, kötschögmultiktiktiktiktik, lustadisznófiatalok, klárikamégkétkevert - ezeket már ne lődd el légy szives. Tudjuk.
szerk:
6: állítasz sok mindent. Ki mit használ, mennyien használják, mire használják. Bizonyíts. Támaszd alá adatokkal. Kevés ez így...
-
tuser
aktív tag
Yesss, kezdődik a licit.
Bölcsi előkészítőtől megy a licit, vagy csak a harmadik diplomától lehet beszállni ?
Ha warezwinen is ugyanúgy lehet codozni, akkor -1 érv az 1,8 Mrd -os "ingyenwin" mellett.
Arról nem is beszélve hogy ha már mindenképp kifizettették a M$ adót ( új lapik 99% -án van kötelező win ), akkor miért is kéne még egyszer megvenni ?
A win only sw -ek helyett előnyben lehetne részesíteni a multiplatform megoldásokat. Ha ez nem teljesen megoldható, pl. a CADKey is elfut Linux alatt wine -al.
-
hohoo
senior tag
Ha elolvasnád amit írtam, látnád hogy átért, de leírom akkor konkrétabban: hülyeség amire céloztál, mert a kettő nagyon különböző dolog.
#36 Gerisz : Nem is azt írtam hogy a diákok 90%-a így használja, hanem azt hogy az összes "ingyen" wines userből a 90% csak azért használja, mert milyen jó hogy neki "ingyen" van legális vindóz. Persze az összes diák nagy része lusta ahhoz hogy feltelepítse, így használja a törtet tovább
Ja az meg a másik hogy a notikhoz tényleg nagyrészt kötelező a win, meg az egybegépekhez is, azt meg nem hiszem hogy a diákok olyan nagy százaléka összetákolt gépet használna amihez még kell win, hanem ahogy látom a legtöbb notit használ amin gyárilag ott figyel a win...
-
Gerisz
addikt
A felsőoktatásban a diákok 90%-a nem is használja ezt ki. Öcsém kolijában a szinten például csak neki van ilyen, a többiek mind törtet használnak, mert inkább elköltik ezt a pénzt is másra.
Nekem meg MSDN-en keresztül van, de még ezt is sokan nem használják akiknek lehetőségük van hanem még ők is törtet használnak. -
hohoo
senior tag
Warez winen ugyanúgy lehet kodozni, ja de az nem olyan menő. De látom a lényeget még mindig nem sikerült felfogni, nem a kod a lényeg, hanem az hogy a legtöbben azért töltik le mert "ingyen" van holott a tanulmányaikhoz ez nem szükséges.
Erősebb érveket ne követelgess szerintem, ha ellenben még ilyen érv sincs. Ugyanis még mindig nem kaptam választ, hogy a bölcsésznek miért kell legális vindóz, és a többinek miért nem elég egy OO, és miért kell teljes MSO.
A kórházat rosszul írtam jobb lett volna ha úgy írom hogy egészségügy, de mint írtam sok mindenre lehetne költeni még ezen kívül is, a lényeg megint csak az hogy egy nagyrészt értelmetlen dologra megy el egy rakás pénz, holott más fontosabb területeknél súlyos pénzhiány van. A diplomamunkád meg nem érdekel, abban semmi elfogadható nincs hogy azt próbálod sugallni, hogy az "ingyen" ms szoftverre szánt pénz semmit sem segítene. Sokat lopnak ebben az országban az igaz, na de ennyi pénzből jutna valamennyi értelmes dolgokra is, nem tűnik el...
-
DeFranco
nagyúr
Egyszer már lecsesztek a hozzád hasonlók, amikor megosztottam, hogy mit és hogyan végeztem el a nem-is-olyan-közeli múltban, így ennek megosztásától eltekintenék, ha nem haragszol. Privátban esetleg, bár nem hiszem, hogy kíváncsi lennél rá, maradjuk annyiban, hogy nem a szél fújta a kezembe a diplomámat, itt nem sokan teljesítik azt túl, amit fel tudok mutatni.
A legális windows (így kell írni, figyelj oda) meg számtalan módon megoldható, itt a fórumon számtalanszor bebizonyítottam már emellett azt is, hogy kész vagyok pénzt áldozni akár szoftverre is.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy buta, bugris dolog egyből ilyen demagóg dumával jönni, hogy márpedig adják a kórházaknak a windows árát. (A kórházak finanszírozásáról amúgy remélem elfogadod releváns tapasztalatnak, hogy erről szólt a diplomamunkám)
Erősebb érvek kellenének annál, hogy úgy is kodoznak az inden windows-on a sok léhűtő fiatalok, ahelyett, hogy lélegeztető gépre kéregetnének linuxon írt körlevelekben. Már csak azért is, mert warez winen ugyan úgy lehet kodozni
tehát ez nem érv.
-
hohoo
senior tag
A megválaszolt hozzászólásban írta az illető hogy tankkönyv, és erre írtam hogy "tankönyv (nem tank-könyv)" sebaj, te úgy látszik a szövegértés órán hiányoztál (ja hogy nincs ilyen? Pedig kéne...)
#29: éppen erről írok, hogy nincs az ingyé, de a sok hülyegyerek azt látja hogy ők ingyé letölhetik, más meg nem érdekes
-
tuser
aktív tag
Évi 1,8 Mrd HUF mióta "ingyen" kategória ???
Amennyit erre a sz@rra költöttünk, az utolsó guriga wc papírt is elszámolva is olcsóbban jöttünk volna ki egy erőltetett Linux/BSD/... váltással.
A legálwin meg 99% hogy nem elsődlegesen tanulásra lesz használva.
Ha már mindenképp költekezünk, akkor inkább járjon ingyen matekkönyv minden gyereknek.
-
hohoo
senior tag
Nem, rosszul sejted, erőlködés nélkül sikerült(még a 150 pont körüli rendszerben), és nem a közelmúltban (bár 5 év lehet még közelmúlt). Ellenben jól sejtem hogy az átlagos ingyenvindózt használó diák leírásánál téged (is) leírtalak?
(gáz lenne ha nem mondhatnád hogy legális vindózon héderezel, méghozzá INGYÉ)
Jól emlékszem ahogy mondták beiratkozásnál hogy ingyen ms programok is járnak, mindenki mondta hogy mekkora királyság, letöltünk mindent mert az tök jó -
hohoo
senior tag
Igen azt szokás(meg inni mint az állat, és vicces videokat csinálni a koleszban), főleg a magyarokon, a legál vindózt nagy részt erre használják (vagy tetszőleges játékra, és hasonló tanuláshoz köze nincs dolgokra).
Áh nem oldaná meg, csak néhány ezer orvos fizetését lehetne megduplázni belőle, és talán nem mennének tömegesen nyugatra... Ellenben ha ez az 5 milliárd az ms-nek megy az mit is old meg? (na meg az egészségügyön kívül is ezer hasznosabb dologra lehetne költeni...)
-
Z86
őstag
Az MSDNAA-n keresztül beszerzett szoftverek is ebbe a körbe tartoznak, vagy azok külön kezelendők? Meglepő lenne, ha egyszer csak nem hosszabbítanának, aztán hirtelen illegalitásba kerülnék az op. rendszerem használat illetően.
-
hohoo
senior tag
Milyen oktató program és tervezőprogram? Bölcsészkaron melyiket tanítják? Idegenforgalmi, pénzügyi szakokon? De még mérnök infon is a legtöbb cucc multiplatform. Na meg minek is kell a diáknak, teljes értékű ms office? Mire nem elég valami ingyenes alternatíva? Az olyan kinézetű dolgozatokra amikre még egy wordpad is sok?
A kodozás meg akármi más igaz úgy a diákok 90%-nál. A legtöbb diák nem tanulásra használja az állam által fizetett vindózt, sem a többit. Röhög hogy de jó most lesz végre először legál winje "ingyé", de ugyanarra használja mint azelőtt (semmire aminek a tanuláshoz köze van). Ofiszt meg letölti szintén "talán jó lesz az is valamire, úgy is ingyé van". (ja és ezek nem hullanak ki, túlértékelitek a magyar rendszert, mert egyrészt van olyan szak amit egy hülye is elvégez ha akarja, a nehezebbekhez is csak egy kis kitartás és magolás kell a vizsgaidőszaknál, és erős félelem a munkától, ami jó ösztönző)
Felfoghatjuk úgy is mint tankönyvvásárlási (nem tank-könyv) támogatás? Hát furcsa de emlékeim szerint az nem jár alanyi jogon minden tanulónak, csak a rászorulóknak... ellenben ez mindenkinek jár. Ez az "ingyen" microsoftozás, teljesen fölösleges, sima pénzkidobás így. Vagy erősebben ellenőrizni kéne ki mit használ és mire van valójában szüksége (és kevesebb licenszet venni), vagy beszüntetni az egészet.
-
Erasmus
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #11 üzenetére
sztem belefutottatok az előző licenc végébe, március 1-je után az átmeneti állapot miatt nem fogadtak el új igényeket ([link])
-
Sweet Lou 6
addikt
mennyi idő mire kiküldik? mert anyukám még februárban igényelt, de azóta se híre, se hamva...
-
+1
Legyen elérhető áron, esetleg csökkentett szolgáltatásokkal (halom, átlag usernek felesleges, illetve open progival pótolható "extra" van a winben) 8-15 000 Ft a win, és többen megvennék. Ehhez lehetne egy alap Office-t is akciózni azoknak, akik nem ismerik a nyílt verziókat, vagy nem megfelelő nekik. Persze ez a magán célra, kiskerre vonatkozik... -
BandiHUN
veterán
Inkább némi akciózás kellene is,hogy a tetű home win legyen már ugyan pl.15 rongy a 30 helyett,többet érne,és persze mindenkinek...
Inkább nem mondom,hogy mit a mai iskolásoknak,stb,bezzeg aki fiatal,befejezte a sulit,annak semmi,ma diáknak lenni sokkal jobb,mint 10 éve. -
LGLuke
őstag
Megpróbálok rámutatni az előnyére, hogy többen megértsék:
Az egyetemeknek (oktatási intézményeknek) az oktatáshoz ígyis-úgyis meg kellene vásárolni a licencet. A legtöbb tervező szoftver és oktató program ugyanis ezen operációs rendszereken üzemel.
Ez egyetemenként/főiskolánként több száz, esetlegesen több ezer licencet jelent.
Mivel az állam összevontan igényel licencet, ez akár 10ezres nagyságrend is lehet, így még inkább alkuképes pozícióban van.
Nyilván, hogy a diákok és az oktatók is használhassák a fejlesztő eszközöket, oktatási anyagokat nekik is meg kellene vásárolni az OS-t, azaz a futtató környezetet.
Szóval ezt felfoghatjuk úgyis, mint tankkönnyvásárlási támogatást, hiszen nem mindegy, hogy 30-40-100k HUF összegű tankönyvek beszerzése mellett még OS-t is kell vásárolnod a gépedhez, hogy tanulhass.
Természetesen közvetlen haszna nincs, legfeljebb közvetett. -
AkosL
aktív tag
Ennek mi értelme volt...
Kiváncsi lennék egy statisztikára, mégis hányan használják ki.
Infoósoknak ugye ott az msdnaa, akikről el tudom képzelni, hogy használnák.
A közgazdász/jogász/bölcsésznek meg van infós ismerőse, aki vásárlás után feldobott valami warezt, ha esetleg azon ritka notik közül vásárolt volna, amin linux/dos van. -
doktordrog
aktív tag
Látom azóta sem javultak a feltételek. A cikk címe így nem helytálló. Helyesen: A magyar diákoknak ingyenes marad a Windows Frissítés
-
hohoo
senior tag
gratulálok, megint egy rakás pénz a semmire, amiből semmi haszon nincs. De bezzeg a kórházakra nincs pénz, de a sok kis hülyegyereknek hogy legyen min legálisan kodozni az aztán feltétlenül szükséges
Régen fizetőssé kellett volna tenni az egész kócerájt... akkor legalább valami haszna is lenne, de nem még extra pénzt is pazarolnak rá.
-
DeFranco
nagyúr
Csúcs, már csak az kell, hogy felvegyenek MsC-re és repül is az igénylés egy 64 bites verzióra.
-
Sanya
nagyúr
Akkor még 1 év?
Új hozzászólás Aktív témák
it A hónap elején a kormány egy évvel meghosszabbította a Tisztaszoftver programot. Az NFM szerint 400 milliót spóroltak.
- Formula-1
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
- iPhone-t használók OFF topikja
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Sorozatok
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- További aktív témák...
- HP 230 vezeték nélküli billentyűzetek és szettek - Kiváló ár, magyar matrica opcióval!
- 1TB Samsung 990 Pro M.2 NVMe SSD meghajtó (MZ-V9P1T0BW) eladó (bontatlan, szűz új)
- LENOVO THINKPAD E14 G6 - Intel Core Ultra 5 125U 512 GB, 16GB, 14" kijelzővel 1 hónapos
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus TUF Gaming FX707VI - 17.3" 2.5K 240Hz - i7-13620H - 32GB - 1TB - RTX 4070 - 3 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest