- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OpenMediaVault
- Crypto Trade
- Linux kezdőknek
- Linux haladóknak
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Facebook és Messenger
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
Új hozzászólás Aktív témák
-
RandomName
senior tag
A 8k-val egyet kell értsek, az 5G-vel nem.
Sokan azt sem tudják mire alkalmas az ezközük, mi van az előfizetésükbe, stb. Ha te ezeket így tudod akkor nem átlag user vagy, hanem felette. Amit az is bizonyít, hogy egy olyan fórumon beszélünk erről amiről átlaguser nem is hallott.
Még CSD-n kezdtem mobilnetezni (9.2Ft/perc áron) és azóta minden generációváltásnál lehetett olvasni rengeteg olyan véleményt mint amit te írsz. De most mégis elégedetten használod azt a technikát ami többszörösen nem létezhetne ha a hozzád hasonlóan gondolkozó "minek az" álláspontot követőekre hallgatnak.
Az 5G-vel azt lehet megcsinálni jelenleg, hogy le tudja kezelni a nagy eszközsűrűségű területeket minimális válaszidővel. Ez jó a nagyvárosokban, ahol időszakosan megnő a létszám a turizmus miatt. Vagy nemsokára jól jöhet az autonóm közlekedés terjedésével amikor a járművek kommunikálnak egymással, a kereszteződéssel, parkolóházzal, stb.
Mindenesetre én azt látom, hogy innen a partvonalról kis részét sem látjuk annak használhatóságnak amire tervezték. -
tixem
addikt
5g-s flagship telefonom, valamint 5g-s flottás csomagom is van (Yettel) korlátlan nettel, mégis tojok az egész 5g témára, a telefon is úgy van beállítva, hogy 5g-re fel se menjen, mert csak feleslegesen meríti.
Amire nekem kell: spotify, youtube, fércbúk, navigáció, folyamatos email (meg úgy általában google szolgáltatások) és felhő szinkronizáció. Alkalmanként torrent, de azt meg inkább otthoni wifin nyomom a korlátlanság ellenére is. Szerintem eléggé kimerítem az átlagfelhasználó fogalmát ezekkel a dolgokkal, nem érzem hiányát az 5g-vel kapott többletsebességnek vagy stabilabb vételnek, ezekre a jelenlegi 4g hálózat is bőven elegendő. A havi adatforgalmam 20 és 40 giga között mozog nagyjából.
Ami bajom van vele, az meg leginkább a lefedettség hiányából ered, de ebből a szempontból az 5g még inkább halmozottan hátrányos.
Láthatóan a lőtéri kutyát nem érdekli az egész és néhány extrább felhasználási területet kivéve teljesen felesleges is, az átlagjúzer igényeinek 99%-át a 4g mind a mai napig totálisan kielégíti. Nyilván idővel ez majd változni fog, de szerintem még egy olyan 5 évig ez a tendencia nem nagyon fog látványosan megfordulni (igen, ezt a varázsgömbből néztem
) Szűkebben nézve Magyarországot, ahol egyes szolgáltató(k) a 6 ezer Forintos lakossági csomagban még mindig 3 giga adattal szúrják ki az ember szemét 2022-ben (Voda Go Midi), ez nem is fog sokáig változni. Ez megint ilyen mesterségesen generált hülyeség, mint a 8k. Arról is előadták a nagy mesét, aztán egyelőre bukovári, mert a tartalomgyártók még a 4k-ra sem zárkóztak fel sok helyen.
-
-
Hi!King
őstag
Nekem baromi drága volt anno a mobilnet, a WAP pedig eleve kiforratlan zsákutca volt, jó ha egy-kétszer használtam, de nem sokmindenre volt jó.
Egyébként ami a 3.5G->4G ugrást illeti, én nem nagyon érzékeltem, nem is vagyok benne 100%-ig biztos, hogy melyik volt az első 4G képes telefonom (tippem van), mert nem volt semmi jelentősége. Persze, a 4G gyorsabb, de nem egyik napról a másikra lettek nagyobbak a videók, a weboldalak, hogy az a nagyobb sebesség ki legyen használva. Szerintem az 5G-vel is így lesz.
-
totron
addikt
Igen, bitre pontosan leírtad amiről beszéltem és amit nem akarok többször látni. Valami kézzelfoghatóbbat akarok.
A Pannon korlátlan WAP-ot 7110-esen nyomattam. Mindenki hülyének nézett, gondolom azt vizionálták, hogy pár SMS-t nézek meg 1000x vagy a menüvel buzulok, holott dehogy. A görgetés és a nagy képernyő egész gördülékeny, használható élményt adott.
-
Yeffy
veterán
válasz
arnyekxxx #106 üzenetére
bahh, regi Siemens mobilok, de szerettem oket. meg a GPRS, meg a WAP, regi szep idok...
nalam A50-es volt az elso WAP-kepes telom, PC-t osszekotni, hogy netezhessek/MSN-ezhessek (masik remek emlek) az mar Sony Ericsson volt kabelen, ha jol emlekszem, a GPRS-es idokbol, de már 3G, sot, asszem' HSDPA is elerheto volt nehol, csak felénk nem.
-
válasz
RandomName #108 üzenetére
Én pár ezerért kaptam meg
-
-
-
-
repvez
addikt
válasz
arnyekxxx #101 üzenetére
Az semmi én a sony ericsson telefonom IR vevöjén keresztül kapcsoltam össze a telefont a laptopommal és azon keresztül töltöttem le javitásokat a játékokhoz 128kbiten már ha volt térerő .
ÉS igen ha visszanéz az ember akkor az 5g-re egyáltalán nem ezeket mondták, hogy csak enynivel tud amdj többet mint a 4g.
ÉS sehol nem látni a teéefonokon kivul más eszközöket amiket felkészitettek volna z 5g-re. legalább is nem látom sehol sem reklámozni TV-t hutöket okos eszközöket amiket az IOT rendszerben lehetne használni 5g-n. a kocsi info rendszerében sem találtam semmi utalást , hoyg bármi is ighényelné az 5g-t.
A kocsiknál amugy is ugy vannak, hoyg addig migf megveszed addig érdekli öket a vevő, utána , hogy adjanak neki térképfrissitést vagy softverfrissitést mint az info rendszerhgez mind csak a kocsi rendszereihez arrol szintén nincs szó.
Pedig megtehetnék, hogy a tipustulajok elmodhatnák vagy beküldhetnék a bugokat és hibákat és ezeket a javitásokat kiadnák a kocsihopz rendszeresen, de ugye ilyenrol szincs szo -
arnyekxxx
veterán
válasz
aprokaroka87 #102 üzenetére
Annyira nem lassan mert épp lekapcsolás alatt van az egész.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Felesbandi #94 üzenetére
A 3G valóban kevés videózáshoz, de a 3.5G már azért " alapnak jó "
Mondjuk olyan 7-10mbit/sec ki hozható belőle.Az meg már 720p / 1080p youtube-hoz elég.
Bár a 3G / 3.5G szépen lassan meg fog szünni. -
+1, a 3g volt a "mobil szélessáv". 2g-n lehetetlen volt pl videót nézni, max email-irogatásra-olvasásra jó. Pont akkor léptem be az első okostelómmal, és mivel Sztívdzsobsz nyomta az arcát, hogy fúj, nem kell okostelóba 3g, vettem az első szifon helyett HTC kaisert. Régi szép idők, kb akkora váltás volt, mint az SD vs HDTV
-
Felesbandi
senior tag
Akkor az lehet, hogy nagyobb volt, mint a 3g -> 4g ugras. Hol voltam en meg akkor...
Az biztos, hogy az 5g nem akkora vilagmegvalto elorelepes, mint azt sokan beallitjak. Abban biztos vagyok, hogy a legtobben azon kivul, hogy a kis 4-es helyen kis 5-os szerepel, semmi valtozast nem vesznek eszre.
-
Hi!King
őstag
válasz
Felesbandi #94 üzenetére
A legnagyobb ugrás a 3G volt, előtte a GPRS és EDGE alig volt jó valamire, a 3G indította el az okostelefon forradalmat, hiába voltak előtte is okostelefonok, azok nem tudtak széles körben elterjedni.
-
Felesbandi
senior tag
Szerintem implikalva van, hogy atlag felhasznalasrol/felhasznalokrol beszelunk. Azok meg okostelorol, tabletrol meg esetleg laptoprol hasznalnak 5g-t. A leginkabb netigenyes tevekenyseguk meg altalaban videok streamelese, esetleg a cloud gaming. Az emberek 99%-a ennel kemenyebben nem veszi igenybe a 4g/5g netet.
Atlag felhasznalonak tok mindegy, mekkora technologiai es sebessegbeli ugras ez, ha a YouTube/TikTok videoja ugyanugy betolt 4g-vel, mint 5g-vel.
Kerlek mondj egy olyan felhasznalasi modot, amire az atlag felhasznalonak szuksege/igenye van, de a jelenlegi 4g keves hozza. Az biztos, hogy en egyet se tudok megemliteni.
-
válasz
Felesbandi #94 üzenetére
Ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz. A legfontosabb ugrás még csak most jön.
A 4G és 5G között hatalmas ugrás van, nemcsak technológia oldalról (TDM helyett switched fronthaul (később IP alapú traffic), cloud native, stb.), hanem végfelhasználói oldalról is. A végfelhasználók nem csak sima okostelefonok lehetnek.
-
Felesbandi
senior tag
A legfontosabb ugrason (ami 3g-rol 4g-re volt) mar tulvagyunk. 3g meg keves volt pl videozasra, amire a 4g boven eleg. Jelenleg mar csak a cloud gaming-hez lehet keves a 4g az atlag user szamara, de ott is elsosorban a net stabilitasa (ami tudomasom szerint nem az 5g erossege) es a latency a lenyeg (ami meg nagyban fugg a cloud szolgaltato infrastrukturajatol).
En meg oszinten szolva soha nem ereztem ugy, hogy a 4g sebessege barmiben limitalt volna, igy az 5g teljesen hidegen hagy. Nyilvan jo, ha gyorsabb a netem, de eddig 4g neten soha nem merult fel bennem, hogy gyorsabb net kene.
-
Kérdezd meg hát a Google-t, hogy miért tették ezt, mert amúgy van oka.
De akár az is lehetséges, hogy más módon kell becsatolni egy megosztást, nem úgy, ahogyan 4.4-ig lehetett. (Pl. felhőtárhelyeket lehet.)@repvez, Pumba : 20GB?
Egy Debian 6GB-ból is tudja ezt... Nem, a Windows 20GB szeméttel van tele.
"De ugyan igy az androidra és IOS vagy linuxra is elmondhatjuk ezt ," - és ezekre pont nem. (Mondjuk az Android egy Java-ban írt bloatware, de még így is kevésbé pazarló
)
Illetve amit nem látsz : ugyanúgy egy felületet kapsz, de a plusz funkciók és egyéb, nem látványos dolgok nagyon sok kódot jelentenek, aminek le kell futnia. Pl. hogy a böngészőben szeparálva legyenek a folyamatok, az irgalmatlan RAM mennyiség, de enélkül egy rosszindulatú oldalról ki lehetne jutni a gépedre, stb. Valamit valamiért.
-
repvez
addikt
igen ahogy mondtam ez lenne a dolga, hogy egy adott szabvány minimumát tartalmazza ami összefogja a különbözö gyártók eszközeit, de azutáőn, hogy összeraktad és feltetted a wint az elso indulás után meg mentek fel a gyártók up to date driverei, hogy teljesen kihasználható legyen a funkciojuk és a teljesitményuk.
Enélkül is lehet használni, de minek. -
repvez
addikt
Érzem az ironiát, de ha belegondolsz akkor a legtöbbnek semmi értelme.
A windows is például miért foglal el 20gb-ot a PC-n ? semmi értelme nincs , telepakolták sok felesleges programmal amit az egyszeri felhasználo is az telepités után lecserél másikra és felrakja a drivereket amiket az alkatrészhez adnak, akkor minek bele több éves driverekkel telepakolni és olyan programokkal amiket nem használ az ember?
Az oprendszernek anyni lenne a szerepe, hogy a különbözö alkatrészekkel is egy olyan környezetet nyujtson ahol minden program és hardver egy adott szabály szerint tud mukodni. D emindenki a saját programját biztositja alá.
Minek a nagy erőforrás használat és tárhely szukséglet egy oprendszerhez mikor mindenki csak annyi a dolga , hogy a felhasználo elinditja vele a használni kivánt programot aminek megvan a saját designje és onnantol , hogy elindult már nem is az oprendszert nézed használod.De ugyan igy az androidra és IOS vagy linuxra is elmondhatjuk ezt ,
-
Somatom
veterán
válasz
RandomName #88 üzenetére
Meg van írva. Frekvenciaskálázódási presetek, Governorok.
-
RandomName
senior tag
Hát igazából tudnának mit kezdeni, mert az android linux alapú.
És itt jön a fájás.
Lehet írni energiaprofilokat a kernelhez, de ha bele is van rakva a droidba, akkor abból meg a baj van.
Lassítja a Samsung a telefonjait? Basszus itt volt róla cikk, hogy igen. Miért is? Mert mindeniki a csúcshardvert akarja a telefonjába, ami ne legyen vastag, és bírja sokáig.
Ez egy 20 éves vicc.
"Nálunk van jó munka, gyors munka, olcsó munka. Ön ebből kettőt választhat."
Tehát akarjuk a baszó HW-t, de ne fájjon ha fogyaszt. És azt hogy? Veszel Ferrarit, kiveszed belőle a klímát, meg az utolsó fokozatot, hogy "gazdaságos" legyen? -
PuMbA
titán
válasz
aprokaroka87 #86 üzenetére
"Simán megtehetné, hogy ki használja az 1gbit/sec-et, de valószínűleg azt isp sem díjazná :)"
Nem tehetné, márpedig azért, mert a YouTube szervereinek dolgoznia kell és feleslegesen minek dolgozzanak? Minek töltsön be egy 10 perces videót, ha a közepén elkattintasz?
-
aprokaroka87
nagyúr
-
Somatom
veterán
Kinek, mire van szüksége?
Egy csomó fölösleges sallang programot kukázni lehetne, ha a Google megvenné a Tasker -t és rendszer szinten integrálná.
Sőt! Igazából GUI -ra se lenne szükség. Sőt, még oprendszerre sem. Lehetne közvetlenül parancssorból kezelni a telót. Rengeteg erőforrást lehetne megtakarítani. -
repvez
addikt
válasz
aprokaroka87 #83 üzenetére
Hát nem tudom, de ha csak a PC vonalat nézzuk.
Annál hiába fejlödtek a gépek és lettek gyorsabbak és a file kezelést semmivel nem érzem gyorsabbnak mint régen.
Ha megnyitsz egy filekezelövel egy mappát akkor ugyan ugy egybol megjelenik az abban lévő ujjabb mappák vagy ha sok file van akkor ugyan ugy ahogy scrollozol lefelé ugy töltödnek be a képek mint régen SSD ide meg HDD oda , nincs az az instant ottvan minden.
És weboldalaknál is, ha letöltesz egy weboldalt ami mondjuk 100mb lenne akkor a neten egy 1gbites nettel miért van ,hogy egyes részei idöbe telik mire bejön ?ezek azok a dolgok amiket nem értek, hogy a tiszta számok amiket elénk tolnak azok a valoságban nem hozzák azt amit igérnek , de a pénzt ugyan ugy elkérik értük , de nagy változást nem érzékel belöle az ember.
Mint most a 4g és 5g terén, vagy akár egy 4k és 8k musornál.
A telefonos felbontásokra meg nem is beszéljunk, hogy oda minek a 4k és HDR dolby vision meg ATMOS hangzás.Ha csak azok a dolgok lennének a telefonban amikre tényleg szukség van és csak anynira aminél még tényleg észlelhetö a változás akkor a mai telefonok minkimum 3-4 napos uzemidövel birnának ezekkel az aksikkal is.
-
aprokaroka87
nagyúr
Mert az 1 mp alatti dolgok esetén már eleve simán lehet " trükközni "
Mert ha felnenne 1gbit/sec-re akkor lényegében olyan gyors lenne a betöltés, amit már nem is érzékelnél.
Amit meg nem érzékelsz, azt felesleges " oda " adni :)Viszont pl egy több terrabájtos dolog esetén már számítana hogy mekkora a net sebesség. :)
-
Somatom
veterán
Nem egészen. 4.4 -ig ment root -tal és CIFS kernel modullal. 4.4 -től lett emulált tárhely. Azóta nem tudom összehozni. Sony -kon még Lolly -n is volt rá lehetőség (root nélkül), de aztán egy frissítéssel ott is elmúlt. Sztem a fejlődés az lenne, hogy amelyik feature 4.4 előtt csak root -tal volt lehetséges, azt később root nélkül is lehessen.
-
-
PuMbA
titán
válasz
aprokaroka87 #78 üzenetére
Persze, hogy nem. Megnyitottam most a YouTube kezdőoldalát az 1GBit-es nettel és 11Mbit-ig ment fel
A weboldal készítőknek szerencsére nem érdeke, hogy a weboldal tele legyen vicek-vacakokkal, amik szénné terhelik az ő gépeiket is, nem csak a miénket. 1440p videó esetén 35Mbit a maximum, az is 5 másodpercenként egy tüske, közben nincs netforgalom.
-
válasz
aprokaroka87 #74 üzenetére
Úgy általában a felhős cumók mind, mint pl. a Google fiók a telódon.
@PuMbA : OK, akkor te nem nézel olyat. Anyámnál 10-ről váltott 200-ra, 10-en egy jobb kép feltöltése egy fotós oldalra is macera volt .
Meg válaszidők, stb. is sokat számítanak.@Somatom : Nemtom, mostanában sokat változott a storage kezelés, de nem hiszem, hogy megoldhatatlan lenne. Pláne ha rootolt a telefonyod.
-
Somatom
veterán
Az nem ugyanaz. Egy példa. Van egy GoneMad nevű zenelejátszó, ami remekül kezeli a nagy állományokat. Olyan jukebox -szerű megjelenést lehet kihozni nagy képernyőn. Ehhez be kell olvassa a teljes állományt, ami nyilván nem a tabon van, hanem a NAS -omon. Viszont, nincs közvetlen hálózati támogatása. A fájlrendszerbe csatolás kernel szintű. Az OS minden alkalmazása helyi elérési útról tudja kezelni a hálózati meghajtó tartalmát.
-
PuMbA
titán
Nem igazán. Otthon szüleimnél 30Mbit/s van és érzem, hogy kicsit lassabb, mint nálam az 1Gbit/s, de egy weboldal sincs, ami 100-300Mbit-es nettel ne töltődne be azonnal. Zenékhez videókhoz szintén nem kell több, mikor a 4K stream 30-50Mbit maximum.
RandomName: Ezek azért ténylegesen hasznos dolgok voltak
Ma már az igazi újítások egyre kevesebbek és a fejlődés lassult. Mobiltelefonok üzemidejével semmit se bírnak kezdeni például.
-
aprokaroka87
nagyúr
alapvető netezés esetén általában a 100mbit/sec eleve " pazarlás ".
Persze vannak oldalak amik igénylik folyamatosan a nagyobb sávszélességet, mert pl rengeteg nagyfelbontású kép töltödik be folyamatosan.
De nem hinném hogy pl egy prohardver.hu érezhetően gyorsabban tölt be 30 vagy 100mbit/sec esetén.
Az hogy érezhető, az minimum 1 sec-et jelent.
Nem azt hogy gyorsabban tölt be, 20ms-el :D -
Lehet, hogy meglepődnél, ha most 100Mbit/s-en kéne netezned
Ja, szükség nincs rá, de nem baj, ha van. Egy telefonon én sem érzem szükségét a 4k-nak, mert olyan kicsi, monitoron már tök jó tud lenni.@RandomName : Ennyi
UP még cikket is írt róla a Zindekszre
@Somatom : WTF, miért ne tudnád... Droidon és almán is elérem a hálózati meghajtóimat.
-
Somatom
veterán
válasz
RandomName #71 üzenetére
No, igen. Amikor bejöttek azok a GPS -ek, akkor még tudtam automatizáltan ki/be kapcsolni. A mobilnetet is. Öt éve még tudtam hálózati meghajtót becsatolni a telóm fájlrendszerébe. Három éve még tudtam külön mérni a két SIM adatforgalmát. Nem gondoltam volna, hogy pár év múlva ezeket már nem fogom tudni megtenni. Hiába, a visszafejlődés nem áll meg.
-
RandomName
senior tag
Az Ericsson R600-am volt még meg, amikor itthon csak gprs volt a maximum.
Olvastam a wapon egy cikket amiben leírják, hogy a japánok sikeres adatátvitelt csináltak valami kisérleti technológiás LTE izével, amivel egy óra alatt lejön akár egy film a telefonra.
És nem értettük.
Film? Telefonra? Hogy? Se tárhely, se számítási kapacitás, se kijelző, se semmi...
Talán a Toshiba féle 20*20*4mm-es mobil HDD lesz akkor a telefonban?
Meg minek? Egy 4 szürkeárnyalatos 196*120 kijelzőn mit csinálok a filmmel?
Ugye akkoriban 9-12 év volt a technológiai átfutás a fejlesztés, és a piacra kerülés között....
És lett....
Vagy más. Anno a NIIF-en volt fent egy egyetemi előadás a GPS működéséről, és ott hangzott el, hogy azon dolgoznak, hogy 10 év múlva ez a telefonokban elférjen. Pontos volt a becslése. Ott is voltak kommentek, hogy minek telefonba GPS....
A gyakran elhangzó "minek az" után sok dolog úgy szivárog be az életünkbe, hogy észre sem vesszük, csak használjuk anélkül, hogy felfognánk hogy az van mögötte amire azt mondtuk, "ez minek"... -
-
PuMbA
titán
válasz
aprokaroka87 #68 üzenetére
Pontosan. Ezt egyedül a cégek nyomatják, de ma már eljutottunk arra a pontra, hogy maga az ember a határ, mert minek 8K a 130 centis TV-re, ha a szemünk képtelen látni a különbséget. SD-ről FullHD-ra váltás teljesen oké, hiszen a különbség hatalmas volt, de itt már nincs valós indok. A 4G -> 5G is már sokkal kisebb változás, mint a 2G -> 3G a telefonoknál és inkább ipari felhasználásban lesz előnye, nem a köznépnek. Én is csak akkor fogok 5G-t használni, ha lekapcsolják a 4G hálózatot.
-
PuMbA
titán
De ez nem azt jelenti, hogy szükség is van rá
Nekem a 4K-ra nincs szükség, de 4K TV-m van, mert ezt árulják a boltban. 8K ugyanez lesz, de ezekre csak mozikban van égető szükség a hatalmas vászon miatt. 1 Gbit-es net ugyanez. Azért van nekem, mert egyszer jött a szolgáltató a lakásba, hogy akkor most behúzzák az optikát, de a 300 vagy az 500Mbit-hez képest nem érzek semmi különbséget, szóval nekem aztán hót mindegy.
-
válasz
RandomName #65 üzenetére
Végre valaki
A technikai fejlődés sokszor fokozatos, a használati szokások késve követik
-
RandomName
senior tag
Nem meglepve olvasom a cikket, és mintha ezt már átéltem volna párszor...
GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, 4G.....
Minden alkalommal volt egy olyan időszak amikor hasonló cikkek voltak. -
aprokaroka87
nagyúr
Kérdés hogy 4-5 év múlva lesz-e olyan átlag emberek is használható szolgáltatás ami igényli is azt az állítólagos nagy sávszélességet.
Meg kérdés, hogy terhelés esetén majd mennyi marad.
Mert szépen hangzik a gigabit, csak ha mondjuk ez 1000 user esetén már csak 100mbit/sec lesz, akkor nem sok értelme lesz.Ha csak az nem, hogy a 4G teher mentesitve legyen.
-
Somatom
veterán
válasz
aprokaroka87 #62 üzenetére
Az nem kunszt. Ha a mostani 5G képeseket mind ráeresztenék az 5G -nek nevezett tákolmányukra, már attól is letérdelne. Szvsz. a kérdés az, hogy 4-5 éven belül lesz-e valós 5G hálózat?
-
aprokaroka87
nagyúr
Majd térjünk vissza rá olyan 4-5 év múlva, amikor majd az összes telefon tudni fogja.
-
repvez
addikt
pont ahogy elöttem is leirták, azért nem érdekel még senkit az 5g, annak ellenére , hoyg már vannak 5g képes telefonok.
Mert a hálozati lefedettség sehol nincs, az elöfizetések drágábbak és nem sokkal több adatot lehet használni vele mint a sima 4g képessel.
ÉS nem utoilso sorban az 5g még nem az az 5g amit a PR szövegekben elöadnak nekünk.
Sebességben , késleltetésben és stabilitásban , a csatlakoztatott eszközök számában semmi nagyobb változás nincs a 4g hez képest .
Akkor miért váltana az ember csak az 5g miatt , ma csak azért váltanak mert a készüléket akarják cserélni ,mert elhasználodott és ma már a legtöbb 5g képes ennyi van mögötte, de nem azért mert a 5g tudás kihasználása miatt váltanak.A 3g és a 4g között volt egy hatalmas ugrás, ami látványosan megnyilvánult az oldalat betöltése és a fogyaszthato tartalmak tipusai között nem mellesleg növekedett a elöfizetéshez tartozo adathasználat mennyisége is.
Ezt most nem lehet észrevenni .
Keressük csak vissza azokat a cikkeket amiket az 5g megjelenésekor irkáltak és hasonlitsuk össze azzal amit kaptunk jelenleg és látni fogjuk a hatalmas különbségek közte .
Só sem volt arról, hogy az 5g majd 4g hálozaton frekvencián is épes lesz müködni amolyan 4g++ ként 5g nek eladva a szolgáltató által.Amirol szó volt, hogy akár 1 sec alatt is le lehet tölteni egy HD filmet, késlekedés nélkül kapjuk meg az uzeneteket és a video telefonálásban sem lesz késés, az IOT eszközök szinte korlátlan csatlakozása, az önjáro autok ezen keresztül tudnak majd összekapcsolodni és komunikálni egymással stb..
DE mégcsak nem is látunk olyan autot amibe lenne akárcsak ilyen modul, hogy legalább a saját azonos tipusok tudjanak komunikálni vagy a központtal. ma csak az van a kocsiba, hogy a GPS-hez forgalmi infot kapj és értesitéseket ha van plusz elöfizetésed vagy a telefon elöfizetésed osszekapcsolod a kocsiéval.
Ezeknélkül csak egy haszontalan feature a kocsiban.Egy ilyen cimu cikket akkor kellett volna megirni, ha minden feltétel adott, hogy mindenki számára100%ban elérhető és használható funkciot nem akarnak használni. Akkor le lehet irni, hogy nem érdekli az embereket, de amig csak 10 %os lefedettségü a funkcio és mégcsak nem is azt tudja amit igértek addig ezt számonkérni az embereken, hoyg nem használják vagy nem érdekli öket egy kicsit korainak érzem.
-
-
-
-
Ja, de nem kézzel megy, és nem neked kell kitalálni, hogy mit kell kihasználni. Ez a különbség.
@t72killer : "Mivel már erősem winfosch-ozódott a droid, "
Már?Azért a biztonsági rések egyidősek az informatikával, ez nem új dolog, Androidon sem.
Illetve olyan titkosszolgálatok lennének jók, amiket valóban ellenőrizhet a jónép.
-
Somatom
veterán
válasz
FattyDove #48 üzenetére
Tisztázzuk! Valós 5G, vagy amit a szolgáltató annak mond, de valójában 4G alap, 5G frekvencián? Hol van valós 5G?
A különbség.
A következmény. -
A betöréshez kell, hogy hiba legyen a rendszerben / biztonsági rés a teló firmware-ében. Mivel már erősem winfosch-ozódott a droid, nagyon nem lep meg, hogy van ilyen. Pl a Pegazus wikis oldala szerint igencsak ügyes darab, többfélét is ki tud használni és kész csoda, hogy felfedezték.
Sajnos ez egy ilyen páncél vs fegyverzet fejlesztési harc: egyrészt fejlődnek a "megbízható"(nak tartott) csetprogik, amivel a civil 1bites user telefonszexelget az asszonnyal - de amin a Calabriai srácok is leadják pl a rendelést és megegyeznek az árról Kolumbiával. Vagy, amatőrebb titkosszolgálatok (irán?) beszélgetnek alsóbb szintű ügynökeikkel. A második két tétel legit lehallgatási célpont, viszont a probléma, hogyha eszközt fejlesztünk rá, akkor az "rossz kezekben" - amiből sehol sincs hiány - viszi az elsőt, és nem csak a pikáns részeket, hanem bukta lehet pl netbankos, hitelkaris adatoknak is. Szóval jó lenne egy biztonságos rendszer, ami mellett én istenuccse megígérem, hogy nem építek 80 megatonnás kobaltbombát a garázsban és ezzel az ígérettel be is kell érnie minden 3-4-x betűs szervezetnek és adathalásznak.
-
FattyDove
őstag
-
Vagy inkább olyan szoftver, amivel különösebb erőfeszítés nélkül lehet védelmeket áttörni. Amit te mondasz, az az lenne, hogy szépen egyenként kihasználva a séülékenységeket, behackelgeti magát a támadó, még ha rutinszerűen is. A "kiberfegyver" nyilván nem egy élesen elkülönülő fogalom, de azért érthető, hogy elsősorban támadásra használható termék, amivel kb. katt, és bent vagy a célponton.
-
Somatom
veterán
Majd akkor fog érdekelni, ha nekem megfelelő feltételekkel lesz. Most itthon korlátlanom van, 27GB roaminggal, 5800Ft -ért. Ez Telenor háló, de tudomásom szerint a Telenornak nincs 5G -je (ZTE ugyebár). A Vodának sincs (Huawei). Csak ők nevezik annak a 4G+ -t. Valós 5G csak a Tkomnál van, de ott meg aranyáron van a korlátlanság.
-
törölt tag
Az 5G-ben azért nem rossz, hogy azonos (vagy jobb) minőségben, olcsóbban lehet rajta szolgáltatni, elsősorban nagyvárosokban. Szerintem az embereket ez akkor fogja esetleg érdekelni, ha/amikor ez számukra is egyértelműen meglátszik.
Amennyire nézem, a jobb telefonok (pl. Galaxy S, iPhone) már alapból 5G-képesek. Valószínűleg ez is olyanná válik idővel, mint a 4G/LTE. A készülék adott lesz, aztán vagy kihasználja az ember, vagy nem.
Engem magánszemélyként egyébként a 4G is akkor érdekelt, amikor 3G fallback után véletlenszerűen nem lehetett elérni a csodás Galaxy S7-en (szoftverrel javították). Amúgy teljesen transzparensen működnek ezek, és én ezt is várom el.
-
válasz
Danipicur2 #5 üzenetére
Igen, tényleg van. Főleg szolgáltatói oldalról. Végre megjelenhet a cloud-native, a L3-ra épített fronthaul network, vagyis a RAN solution beléphet a XXI. századba.
Ettől még a halandó user semmit nem érez a 4G és 5G váltásból. Őszintén örülök, hogy a népesség ekkora hányada képes még az értelmes gondolkodásra. Legalábbis ezen a téren.
-
Telón nem tartani személyes adatokat -> akkor nem használsz telefont
(Nyilván ha használsz, akkor is jobb ésszel, ez igaz.)
A Pegasus egy kiberfegyver, nem Józsika hacker group scriptje vagy rouge AP-ja - tehát ha rendesen patchelve van a telefonod, akkor nem fogják ellopni a fiókod, jelszavaidat, esetleges pénzügyi adataid, stb. (Meg Pegasussal is néha olyan vektor kellett, ami az ésszel használás kategóriája, mókolt üzenet, amit meg kellett nyitni, stb., szóval sokszor nem is klasszikus hackelés történt.)
Ha már egy titkosszolgálat utazik rád, akkor meg úgysem csak a telefonod van veszélyben.@t72killer : Meg hát visszafele kompatibilis, szóval ahol 4G van, ott menni fog
-
5g képes telefont vettem, de azért, mert a régi telóm már totál kezdte megadni magát és kellett egy új. 5évre veszem a telóimat, igen valószínű, hogy lesz haszna. UK hálózatokon, amiken "élek", már azért elég jól halad a fejlesztés és igen valószínű, ha 4g-s lyukakat foltozni fognak, azt 5g-vel teszik majd.
-
Reggie0
félisten
-
-
FattyDove
őstag
Samsungról volt szó, nem random zte, xiaomi, csingcsungcsang, singukcsi meg hasonló random nevű kínai hulladékokról.
Aha, 110k a 2020-as SE... hazudj még. Nem áfacsaló, 2 nap múlva megszűnő gsm boltból nem kapsz 170 alatt.
További jó szórakozást a bubidban.
-
válasz
FattyDove #35 üzenetére
Amúgy miről beszélsz?
Csak FYI betettem, hogy az Apple-nek 1 ilyen botránya volt, a gyártói Android ROM-ok meg.. hát...
Annyira cuki a ferdítésed. Egy 110k-s mobilról beszéltem -> igen, arról, nekem az a "mocsokdrága" kategória
Amúgy 2020-as SE-t is kapsz annyiért, ami még simán 4 évet kap, azaz többet, mint a középkategóriás Samu
Ennyi erővel az A5 2017 jobb választás, mert van rá officical LineageOS -
FattyDove
őstag
"A Sony és a Samsung egy-egy frissítéssel hajlamos elmaradni a kiírt javítási szinthez képest, azonban a OnePlus, a Nokia és a Xiaomi már hárommal maradnak le. Az HTC, a Huawei, az LG és a Motorola akár néggyel is - a TCL és a ZTE eszközök pedig több mint 4 olyan patchet nem kaptak meg, amit a rendszer szerint telepített a felhasználó. "
Köszi, hogy saját magad cáfolod az általad linkelt 4 éves cikkel.
"de pont az a bajom nekem is, hogy megveszed mocsokdrágán a telefont"
Annyira cuki a ferdítésed. Egy 110k-s mobilról beszéltem (mivel a tag 350-400k-t hazudozott), ami a kiadást követően minimum 3 évig supportálva van. A kutyát nem érdekli az alsó hangon 250k körüli telefon példád.
-
válasz
FattyDove #33 üzenetére
" Tele van a személyes adataiddal, elég fontos, hogy kapjon patcheket."
Hát... Ja...Eközben Androidon...
https://pcworld.hu/pcwlite/teged-is-durvan-atvernek-az-androidos-gyartok-246411.htmlMeg amit mondtam : nézd meg a még supportált Apple telefonokat, mennyi ideje kap frissíéseket a SE 2016/6s? (Azt nem mondva, hogy az 5s-re is jött még a support hivatalos vége után biztonsági frissítés
Tehát a még 12.x-en maradt telefonok is kapnak : https://support.apple.com/kb/HT212824)
Nem vagyok különösebben oda az almáért, de pont az a bajom nekem is, hogy megveszed mocsokdrágán a telefont, és 2 év múlva support off (már ha nincs official Lineage vagy AOSP rá). Az Apple meg tudja ezt. -
-
-
válasz
FattyDove #24 üzenetére
Az a baj, hogy ugyan fele az ára az A52-nek egy SE 2022-höz képest, de a support időtartama kb. a harmada. Ha azt nézed, akkor 4 évesen egy Apple teló még minimum ugyanannyi support kap, és az ára alacsonyabb
(A51 a céges telefonom, most A32-ket adunk, és mindegyike szereltem már, Apple-t is iPhone 7-8 -ig, mert melóhelyen abból is akad)
-
FattyDove
őstag
"Az előfizetéses csomagok is csak a legdrágábbak támogatják"
Há' nemtom..... A KÜF-ös (yettel) BUMM csomag kemény 5k és 50GB net külföldön és belföldön (5G-s hálózaton is).
#21Yodafon: Milyen 350-400k-ról beszélsz? Mond valami a Samsung A52s név? Kemény 110k. Azért nem a sima A52 5G-t írtam, mert azt már kapni sem lehet.
-
-
strogov
senior tag
Ezekkel a keretekkel amik most vannak a legtöbben nem tudnak vele mit kezdeni. Ameddig nem lesznek olyan keretek, hogy streaming, home vpn, cloud ne 2 perc alatt vigye el a havi adagot addig semmi pluszt nem ad az 5g. Az meg, hogy mobil, de az ország 99%-án nem használható csak hab a tortán.
4g-t most leteszteltem 13-as ping 144 mbps (Gárdony, határ úttól nem messze). Korlátlan mobilnettel csak a streaming seek ami kicsit lassú ha megosztom laptop-ra netet. Minden más teljesen vállalható.Amikor a vonalassal összevethető kondíció lesz akkor lehet tömegtermék. De szerintem hamarabb halnak ki a 4g-s telefonok mint a hálózat fejlesztés elérje ezt a szintet.
-
Yodafon
őstag
Erdekelne de nem fogok 350-400k-t kidobni egy telora csak ezert...
-
-
biscuit
aktív tag
Az hagyján, hogy az 5G nem érdekel sok embert, de a mobilnet sem különösebben, pl. engem. A családban 4ből 2 embernek van, a 2ből az egyiknek céges a kártya (ha nem lenne a céges, neki se lenne). Tudom, nem reprezentatít ez az egész országra kivetítve, de jól mutatja, hogy alapvetően nem az 5G-vel van a "probléma"... simán érdeklődés hiányában elmaradt a mobilnet vásárlás (illetve, csak akkor vásárlás, ha szükség lenne rá valamilyen okból).
-
Sanya
nagyúr
Már a 4G is elég gyors. A kedves magyar szolgáltatók a 4g bevezetésekor felárért juttatták hozzá a felhasználókat a 4G-hez, nem volt mindenkinél alapértelmezett. Volte, Vowifit csak most kapcsolta be a T-mobil, előtte csak néhány telefonon volt elérhető. Sok embernek nincs 5G képes mobiltelefonja, mert a 1-2 éves telefonok akár ugyanolyan gyorsak, és jók, mint az új társaik, ha az ember nem játszik. 5G-vel a 4 gigabyteos keretem [link] <ez alapján max 2 perc alatt elfogyna. Bár 4g-vel is.
Nekem 4g képes 3 éves (1 hónap hijján) oneplus 7 pro telefonom van. Új akkut kapott 1 éve, új hátlapot kapott a gyárban 2 hónapja, miért cseréljem le 5G képes készülékre, ha működik? -
-
arnyekxxx
veterán
Rengeteg embert érdekel az 5G. Úgy tudnak rettegni tőle...
-
-
Pityu.
nagyúr
Én csak annyit felhőzök,hogy felnyomja a képeket a google képekbe a teló de azt is gyorsan,nem érzem hiányát a gyorsabb sebességnek.Számítógépen meg 150/50 es netem van és már ez is elég gyors ha gyorsabb lenne még több szemetet töltenék le,meg vár egy kicsit az ember legalábbis én így vagyok de nem kell sokat várni pár gigára se szóval nem értem az ezres netekkel hova sietnek ha nagyon szükséges akkor oké de hétköznapi embernek felesleges.
-
A sávszél az egy dolog, de a válaszidő is fontos.
Illetve ha felhős cumókat használsz, akkor a világ sebessége sem elég. Szóval van értelme.Én meg pl. elérem kintről az itthoni hálót (nem telefonról, de ha kell, akár arról is), és köll a gyors feltöltés, mert különben állandóan szakad a kapcsolat.
-
Jár a pont: " legtöbb user csak azért nem fog telefont cserélni, mert 4G vagy 5G-n megy a fészbúk,".
Ez a probléma gyökere. Na most, hogy ez miért van, júúúújjj ebbe ne menjünk bele...
Az, hogy a világ minden tudása össze van hordva az interneten és ez mégsem érdekel "az átlag user"-t... az valahol a Barátok Közt sorozattal kezdődött... -
Felpörgetni? A legtöbb user csak azért nem fog telefont cserélni, mert 4G vagy 5G-n megy a fészbúk, ha amúgy elég gyors neki. Ezért nem is érdekli őket, jó reggel kívánok.
Előbb-utóbb aki amúgy is cserélne telefont, az 5G-n fog menni, mert olyan telefont lehet kapni...
Megint sok értelme volt a hírnek, na
Új hozzászólás Aktív témák
it A világ több országában egyáltalán nem törődnek az 5G-vel az emberek, derült ki a Statista jelentéséből.
- LEGO klub
- Google Pixel topik
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nők, nőügyek (18+)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Painkiller - Fókuszban a fegyverek
- További aktív témák...
- Intel Core i5 13500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- ASRock RX 7800 XT 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- Samsung Galaxy S21+ 8/128 GB
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 96TB+400GB 2U rack - 2xE5-2680v4 128GB RAM,2x10G NET,HBA330
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Hp Prodesk 600 G5/G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest