Hirdetés

 • osztraksajt

  őstag

  Ami gondom van ezzel az egésszel, és most vonatkoztassunk el attól hogy a "cimbik nyerik" témakör, mert külföldön is ez van csak ott nagyságrendekkel több a pénz és a lehulló forgács is elég hogy frankón megéljenek abból is már amire a nagyok nem csapnak már rá. Gyakorló könyvelőként volt lehetőségem belelátni pár kacifántosabb kinti ügybe, hát ott sem egyszerű ami megy csak már 300 éves kultúrája van, míg nálunk max a tizede és itt még a vad válfaja a jellemző. Luxemburgi adómegállapodások, dereng valami?

  DE ami bajom van ezzel az egésszel, és ami miatt érzem hogy kb semmi előrelépés nem lesz a lényeges dolgokban amikről ez az egész digitalizáció és ipar 4.0 szólna:

  - Alapoktatás. Digitális office és arckönyv funkcionális analfabéták képzése, amelyik gyereknek meg huzalma lenne hozzá annak sincs esélye igazán a kitörésre. KLIK az kell, de normális tehetséggondozási koncepció az minek. Ja hogy ahhoz kéne fogalmuk is legyen a tényleges oktatásról meg az informatikáról az ott ülőknek, mert akkor biztos hogy nem ilyeneket dobna ki a bullshit generátor mint: „Digitális Jólét Program keretében kidolgozott, a kormány által elfogadott Digitális Exportfejlesztési Stratégia (DES)", meg „Felhőalapú [IaaS, PaaS, SaaS] vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása”

  - Felsőoktatás. Nyilván pártpolitikai alapon 1-2 évente csesszük szét az egész felsőoktatási intézménystruktúrát, mert a bizonytalanságban tartott és állásukért kötéltáncot járó amúgy meg a munkaerő piacon komoly pénzt érő tudású professzorok/tanárok/oktatók/stb. aztán olyan elhivatottak lesznek ettől, kimondottan jót tesz az oktatás színvonalának minden téren.

  És egy pár apró dolog amin érdemes lenne elgondolkozni:

  - Innovatív cégek. Lásd UBER, felesleges ragoznom, milliószor kitárgyalva ezen az oldalon is. Már várom hogy a patkolókovácsok mikor égetnek autógumikat a Lánchídon....

  - Tranzakciós adó+kamatadó = sikeresen visszahozták a hasitasi időszakot, elég a forgalomban lévő KP mennyiségére ránézni, ami duplájára nőtt a válság alatt. Na majd ezen aztán segíteni fog hogy max 1% jutalékot kérhetnek el a kártyaszolgáltatók, ez majd aztán kinyírja a KP-t és mi leszünk az első digitális készpénzmentes ország... Nem ragoznám.

  Az egyetlen értelmes dolog a duális képzés megjelenése, mert legalább azok akikben annyi van hogy úgysem mennék tovább a felsőoktatásban hamarabb tapasztalatot szerez és piacképesebb. Persze ez sem pótolja semmilyen téren a felsőoktatást, inkább rövidíti a pályakezdő szakmunkás munkanélküliséget. Nekem is van olyan ismerősöm aki olvasni is alig tud, életében képtelen volt megoldani egy matek egyenletet mégis az egyik legjobb autószerelő vált belőle akivel valaha találkoztam és fejből vágja 500 autótípus összes szériahibáját és olyan problémákat old meg csuklóból amire még a márkaszervízek is sokszor csak a fejüket vakarják. Na neki pl kimondottan jó lett volna ha nem a csak a Škodákról meg a Wartburgokról tanul több évig 200X-ben hanem kap normális célzott alap elméleti oktatást amivel már átlátja a miérteket, ami ráragadt az úgyis a gyakszikon szedte össze.