Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux haladóknak
- Hálózatokról alaposan
- Windows 10
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Béta iOS-t használók topikja
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
Új hozzászólás Aktív témák
-
Íme egy adalék, hogy az átállás nyílt forrásra nem lehetetlen, csak nem akarásnak nyögés a vége:
"[I]French Police: We Saved Millions By Adopting Ubuntu
France's Gendarmerie Nationale says it has saved millions by migrating its desktop software infrastructure away from Windows and replacing it with Ubuntu.
They began their transition to open source software in 2005 when it replaced Microsoft Office with OpenOffice.org. It gradually adopted other software applications, including Firefox and Thunderbird. After the launch of Windows Vista in 2006, it decided to phase out Windows and incrementally migrate to Ubuntu.
At the current stage of the migration, it has adopted Ubuntu on 5,000 workstations. Based on the success of this migration, it plans to switch 15,000 workstations to Ubuntu by the end of the year. It aims to have the entire organization, and all 90,000 of its workstations, running Ubuntu by 2015.
A report published by the European Commission's Open Source Observatory provides some details from a recent presentation given by Gendarmerie Lieutenant-Colonel Xavier Guimard, who says that the Gendarmerie has been able to reduced its annual IT budget by 70 percent without having to reduce its capabilities.[/I]"
Source: http://arstechnica.com
-
télapu
tag
-
télapu
tag
Van igazság is abban, amit írtál, emiatt olyan ritka a közigazgatásban a pista.
Gépet egyébként csak központosított közbeszerzésből, operendszerrel együtt (ez most majd ugye lehet Linux is, hála istennek) lehet venni, tehát hw és kapcsolódó tesztek driverek kérdésköre ugrott.
Kiszállítás a szállító dolga, a felszerlés vevőé.
Mivel értelemszerűen soha nem cserél senki egyszerre kommplett gépparkot, ez azért megoldható.
A korábbi WIN verzióváltások messze nem okoztak annyi problémát, mint a pista.
Volt egy kis hőkkenet a WOFF2003-2007 váltásnál, és valóban, kellett oktatás is.Ja, ez nincs ingyen, ahogyan már régen állítom.
Nincs ingyen akkor se, ha Linux-OO.... -
moonman
titán
mi például a Win7-re váltás idejére amúgy is terveztük a vasak cseréjét, nem az új rendszer miatt, a licenc pedig 0 plusz forintba fog kerülni, hála az SA Volume Licence-nek.
ez csak a mi példánk, és témától függetlenül csak azért írtam le, mert nem mindenhol jár csillagászati összegekkel egy ilyen váltás - legalábbis nem a Windows miatt.
-
-
bambano
titán
De, mondta, konkrétan én. Az csap itt össze két ellentétes vélemény formájában, hogy van 22 év eltöltött munkaidő egy helyen, amihez szeretne ragaszkodni és ezért minden feladat, ami fontos, az nehéz, sok szervezést stb. igényel, meg van 2.5 év után közigazgatási hülyeségekből elmenekült piaci vélemény, ami arról szól, hogy nem csinálunk a bolhából elefántot, hanem mindent gyorsan, minőségben, fájdalommentesen megcsinálunk és nem fontoskodunk azzal, hogy túldimenzionáljuk a feladatot, hogy igazolva legyen a munkahelyünk.
Más: volt itt olyan vélemény is, hogy milyen szemét az, aki a régifajta toolbart pénzért akarja eladni, meg olyan is, hogy w98-ról w7-ig milyen szép, egyszerű egyenes út vezet. Ha annyira triviális az a w7, miért kell sírni a régifajta menüzés után???
-
bambano
titán
Számoljunk egy kicsit:
kirohadnak a vasak az xp alól, meg egyébként is bekajálja nagykanállal az illetékes elvtárs a pista hájpot, eldöntik, hogy átállnak pistára vagy w7-re.
- több tonna alkalmazást tesztelni kell
- új vasat kell tesztelni hozzá, hogy megvan-e minden driver, whql minősítés, stb.
- új licenszeket kell venni
- a vasak kiszállítását, felszerelését, telepítését meg kell tervezni, szervezni, le kell bonyolítani.
- oktatást kell szervezni a pista kezeléséről
- bele kell kotorni azokba a programokba, amik nem futnak pistán vagy jogszabályi változás miatt egyébként is csereérettek, ezeknek a logisztikáját is meg kell oldani.
- oktatni kell az új programokat is
- stb. stb.Ki az, aki szerint ez ingyen van? Ki az, aki szerint a windowsos világban egy xp-pista migráció egyszerűbb, olcsóbb, fájdalommentesebb, mint egy xp-ubuntu migráció?
Gondolkodjunk már egy kicsit...
-
télapu
tag
"mondjuk xy kisváros polgármesteri hivatalában mit használnak az emebrek? van egy windóz, meg 1 office, és írják rajta a határozatokat. nincs ilyen policy, ilyen extra, olyan macro, semmi. 1 world tempate, amit az előadó 1x megírt magának ( mindegyik fajtából 1), és akkor azokat behozza, megírja, és kinyomtatja.. nem menti el központi szerverre, mert csak papír formában tárolnak"
Na pontosan ez az a leegyszerűsítés ami életveszélyes a szabad szoftverek jövőjére nézve a a közigazgatásban.
Felvázoltad ugyanis a tuti bukó forgatókönyvet.
Mondok néhány alkalmazást, ami az önkormányzati példádnál maradva elkerülte a figyelmedet:
Ügyiratkezelés: csak minősítettet lehet használni (csak papír formában, mi?)
Helyi adók: állami törzsszoftver
Népeségnyilvántartás, anyakönyv, választások bonyolítása: állami törzsszoftver
Okmányirodás ügyek (személyi, lakcím, forgalmi, jogsi, stb.)
Építés,gyám és egyéb hatósági ügyek
Jegyzői jogkörökEzek egy része már platformfüggetlen, de nem mind. A cél az lenne, hogy a desktop os-től teljesen függetlenül, lehetőleg azonos kezelhetőséggel működjön minden, az elérhető legkisebb beruházási és fenntartási ráfordítással.
-
floatr
veterán
Na te is a felmenőkkel jössz, mint moonman-ék office2007 migrációkor ?
Pedig hogy fintorogtak az ubuntus nagymama projektre...
Egyébként én is azon morfondírozom, hogy a legtöbb ügykezelő/ügyintéző számára talán még jobb is lenne, ha max a célalkalmazás ikonjáig ismernék a rendszert, bár ez sok helyen a windóz esetében is így van. A többi télleg legyen az informatikai osztály dolga
-
Sanya
nagyúr
nos, nézzünk meg egy hivatalt. emberek adataival foglalkozik adatbázisban, űrlapok, egyéb fasságokkal dolgozik
nos, ezeket egy windowsos programmal tárolják el a főnök rokona által vezett cég évente kb 40 millió forintért. főnökváltás történt, jön a minor jellegű zsarolás, hogy az adatok is a cég tulajdonát képezik, amivel rögzítették, így vagy van 1 nagy semmid, vagy vásárolod tovább a szimpatikus úriembertől a programot, ami hála istennek windózos.ami a probléma, hogy a szoftverek szerződéseinél soha senki nem olvassa el, hogy mihez is van jogunk. pl ki lehetne kötni, hogy nem csak 1 platformra, át kell adni az adatbázisba mentés algoritmusát.
amiket itt írtál, hogy elvinni az embereket képzésre, nos. 1 cégnél akik egy programot használnak évek, évtizedek óta, azok nem lehetnek számítástechnikai analfabéták. vmit csak értenek hozzá. hivatalban, mondjuk xy kisváros polgármesteri hivatalában mit használnak az emebrek? van egy windóz, meg 1 office, és írják rajta a határozatokat. nincs ilyen policy, ilyen extra, olyan macro, semmi. 1 world tempate, amit az előadó 1x megírt magának ( mindegyik fajtából 1), és akkor azokat behozza, megírja, és kinyomtatja.. nem menti el központi szerverre, mert csak papír formában tárolnak
na most mondd már el nekem, hogy egy ubuntu 8.10+openoffice 3.1-re váltáskor hol kell átképezni a munkatársakat?
-Bekapcsológomb ugyanott lesz a gépen
-asztalon lesz egy writer ikon, amit szerzői jogok lopásával word színűre lehet módosítani.
amikor megnyomja a megnyitst, a template könyvtár nyílik meg egyből, választhat, mit szeretne átírni
-kinyomtatja
-amikor végez 1 röpke tizedmásodperc erejéig megnyomja a kikapcs gombot, és leáll a gép.persze el lehet küldeni az egész hivatalt egy 20 millió forintos továbbképzésre, főleg ha ebből a polgármester megkap 18-at.
-
Ácsi, azt senki nem mondta, hogy kis feladat. Itt - ha jól emléxem - azt fejtették ki néhányan, miért olcsóbb hosszú távon a váltás, valamint milyen indokok szólnak a nyílt szoftverek alkalmazása mellett.
Fokozatosságot azonban be lehet vezetni, ezt tőlünk nyugatabbra is így csinálják; első körben 1-2 részterületet migrálnak más platformra, aztán az ottani tapasztalatok alapján folytatják a többivel.
-
floatr
veterán
Szvsz tud létezni két rendszer desktop szintjén egymás mellett, még supportálni is lehet, bár nyilván többletmeló a gazdiknak
De egyébként visszakanyarodva az eredeti felvetésre, akikkel beszéltél egy ember kivételével én biztosra veszem h tisztában vannak a dolog munkaigényével, és a szükséges ráfordításokat sem bagatellizálják el. Max azon akadtak meg, hogy verzióváltáskor is sokszor van erre igény, amit sokan hajlamosak elfelejteni.
-
télapu
tag
Második kör. (Ez is egyszerre végzendő az első körben emlegetett desktopokkal)
- ki kell választani az új OS-hez a szükséges felügyeleti eszközöket, amennyiben lehetséges, szabad szoftverekből, ha nem akkor pénzért.
- a hálózati erőforrásokat nyújtó szervereket minimum újra kell konfigurálni
- kompletten újra kell képezni a felügyeletet és user supportot ellátó embereket.
- és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mit csinálunk a szervereken futó rendszerekkelKérdésem ugyanaz, mint első körben.
Szerintem is el kéne már mozdulni a szabad szoftverek irányába, csak én nem látom olyan kis feladatnak, mint néhányan.
-
floatr
veterán
Mivel nem vagyunk törvényileg kényszerítve, így egy esetleges migráció sem kell h lemenjen adott határidőre. Ez részben lehet jó, mert kb olyan fokozatosságot lehet követni, mint amikor új gépet vesznek a hivatalok kis tételben egy régi cseréjére, vagy létszámstop feloldásakor
Illetve részben "rossz", mert le is tojhatják az egészet, ne mozogjunk mert hullámzik.
Ahol én jártam, ott alapeszközöket használtak, CD-jogtárat, illetve pár DOS-os ügykezelői cuccost, nomeg az informatikai osztályon volt lotus notes. Biztos van ettől keményebb dió is, mint pl a földhivatalok szoftverei, de nyilván meg lehetne húzni az egészséges határt.
Az oktatással kapcsolatban meg az a véleményem, hogy egyszerre úgysem fogod tudni lezavarni az összes érintett képzését
-
floatr
veterán
"Ha wine-ból futtatom" -- erről beszéltem szted?
"minek az XP, csak feleslegesen zabálja az erőforrásokat" -- nem kicsit csúsztatás a párhuzam, de megszoktam
"Akkor sorolj már párat." -- nézz utána (ki vagyok én h itt tornáztatsz)
"Nekem a Win98 után is logikus volt az XP, az XP után is a Vista és a Win 7-tel sem lesz gondom" -- ja igen, én sem szoktam észrevenni, amikor átszokok az egyikről a másikra -- mondjuk h ez is része a szakmámnak --, bár van némi oktatási tapasztalatom a közigazgatásban is, így nem hasraütés alapján mondom. Sőt az alapok oktatása is marhanagy kínlódás, pedig mennyire intuitív
Namost kérdem én, hogy egy olyan embernek, aki az egeret úgy kezeli h ha kifut a padról, alátolja azt megint, annak mennyivel szarabb, ha egy totál más rendszer elé ültetik?
-
télapu
tag
Számoljunk egy kicsit.
Adva vagyon egy áll.ig. szerv. Átállnának szabad szoftverekre. Első körben nézzük csak a desktopok átállítását.
- ki kell választani, mit-mire cserélünk le
- amennyiben voltak OS specifikus fejlesztőeszközökben megírt célrendszerek,
azok cseréjéről vagy újraírásáról gondoskodni kell. (Külső vagy belső fejlesztés)
- a korábbi anyagokat menteni, esetleg konvertálni kell a késöbbi használhatóság miatt
- tesztelés
- a gépeket újra kell telepíteni
- az ügyintézőket _EGYSZERRE_ oktatni kellHa kihagytam valamit, vagy nem stimmel szóljatok.
Namármost: ki az aki szerint mindez ingyen van? -
Sanya
nagyúr
ööö, annyira nem volt olyan egyszerű rávenni a ms-t, hogy hozzáférhető legyen az új ofisz formátuma, mellesleg nem nyílt, csak nem kell visszafejteni a progit, hogy megtudd milyen módszar elven menti el
nyílt lenne a ms szabványa? bárki hozzáférhet, és ms engedélye nélkül szabadon módosíthatod, és akár pénzért árulhatod? ezt komolyan hihető lenne?
-
Penge_4
veterán
Szóval, mi kötelezi az államot arra, hogy egy zárt rendszert oktasson az állami oktatás keretein belül?
Kötelezni semmi. Kérdezd inkább úgy, hogy mi készteti. A megszokás. Mintha ezentúl azt akarnád elérni, hogy ezentúl úgy közlekedünk, mint Angliában, balratartással, majd az új kocsik már csak jobboldali kormánnyal jönnek ki. Nem igazán menne egyik napról a másikra az átállás és addig rohadt sok baleset lenne.
+ azon túl, hogy fizetős az MS, nem bizonyított, hogy az ingyenes alternatíva bármivel jobb lenne, ahogy az sem, hogy rosszabb, teljes mértékben szubjektív megítélés alapján történik a választás.mert nem szövegszerkesztést, táblázatkezelést, hanem Word-öt, Excel-t, ergo ha a titkárnő, portás, tökömtudja Józsika nem ugyanolyan rendszer elé lesz leültetve, hozzá sem fog szagolni a dologhoz.
Pont ezt mondom én is. Tehát nem elég átállni, de még az oktatási rendszert is meg kell reformálni.
hogy ha a zárt rendszer gyártója úgy dönt, hogy nem hajlandó megnyitni a 3 évnél régebbi dokumentumokat a programja, akkor vért izzadhatsz, de akkor sem fog menni
Igen. Ha Obama úgy dönt, hogy ledobja az atombombát Kínára és Oroszországra, akkor pedig kialakul a 3. világháború. De kb hasonlóan irreális mindkettő eshetősége, ugyanis az MS eddig is arról volt ismert, hogy olyan fájlformátumokat hozott ki, amik már nem használhatók. Gondolj a WMV 7 előttiekre, amikhez más codec kell, mint a WMV 7-8-9-hez, most is meg lehet nyitni. Az MSO2007-ben is tudsz menteni a régi formátumokba, a régi formátumok visszamenőleg olvashatók, sőt a régi MSO2003-hoz még kiadott egy kompatibilitási csomagot is az új formátumokhoz (amelyek mellesleg már nyíltak).
Tényleg, csak úgy árad belőlük a gonoszság.Okkal feltételezheti bárki, hogy egyszercsak így fogja megszivatni a cégeket, főleg, hogy abba már az EU-nak is lenne némi beleszólása, tekintve, hogy egy ilyen lépés erősen a monopol helyzettel való visszaélésnek számítana.
-
Látom, nem vágod. Megpróbálom újra, valsz nem magyaráztam elég érthetően.
Szóval, mi kötelezi az államot arra, hogy egy zárt rendszert oktasson az állami oktatás keretein belül? Semmi, ergo ha nem muszáj erre pénzt kidobni, akkor ne is tegyük. Az, hogy a diákok hogyan viszonyulnak az informatikához (ezen belül pl. a parancssorhoz) csak és kizárólag a tanáron múlik.
Abba meg kár is belemenni, hogy az iskolákban mit oktatnak alapszinten, mert nem szövegszerkesztést, táblázatkezelést, hanem Word-öt, Excel-t, ergo ha a titkárnő, portás, tökömtudja Józsika nem ugyanolyan rendszer elé lesz leültetve, hozzá sem fog szagolni a dologhoz.
Végül pedig én nem kompatibilitásról beszéltem, hanem arról, hogy ha a zárt rendszer gyártója úgy dönt, hogy nem hajlandó megnyitni a 3 évnél régebbi dokumentumokat a programja, akkor vért izzadhatsz, de akkor sem fog menni, kivéve, ha külön pénzt szurkolsz le ezért.
-
Penge_4
veterán
Mit nem értesz ezen? Bebattyog Józsika a xy kft-hez, beadja az önéletrajzát, hogy xy állást meg akarja pályázni, behívják interjúra:
- Ért a számítógépekhez?
- Valamennyire igen.
- Office-ban dolgozott már?
- Igen
- Oké, fel van véve próbaidőre.Ha nem? Akkor Józsika elbattyog a helyi munkaügyi központba és az államilag finanszírozott ECDL tanfolyamot elvégzi, aztán érteni fog alapszinten a Windows-hoz és az MS Office-hoz, így a cég anélkül alkalmazhatja, hogy bármilyen tanfolyamot neki kéne kifizetnie utána.
-
moonman
titán
miafranc, jól látok?
-
MichaelSD
őstag
Mert? Bizonyított tény, hogy logikusabb elrendezés és gyorsabb, produktívabb munkát tesz lehetővé, attól, hogy az alternatíva fejlesztői maradiak és nem haladnak a korral, fosszam meg magam a fejlődés lehetőségétől és az új dolgokban rejlő kiaknázatlan lehetőségektől?
Ki és hol bizonyította?
-
Penge_4
veterán
Miért kéne az államnak állnia ezt a költséget?
Azért mert az állami oktatás keretein belül zajlik.
Az állam állja a nyílt forrású szoftver oktatásának költségeit, ami lényegesen alacsonyabb, mint a zárt rendszeré
Alapesetben, ha a diákok nulláról szerzik az információt, lehet (bár a Terminál dolog könnyen oda vezethet, hogy úgy megutálják az informatikaórákat, akár a matekot
), hogy igen, DE, ez egy hosszú folyamat része. Az emberek a Windows-hoz vannak szokva, sokan már úgy ülnek be az informatikaórára, hogy előzetesen otthon elsajátítottak maguknak autodidakta módon némi Windows tudást. Ha egy teljesen új rendszer elé ülnek, akkor ugye növelni kell az óraszámot, hogy ugyanazt a tudásszintet elérjék, mint Windows esetében, ahol az alapok már megvannak.
aztán majd a cég, aki alkalmazni akarja az adott munkaerőt, kiképzi.
De nem érted? Csak a komoly munkát igénylő feladatokra képeznek ki embereket. A titkárnő, portás, tökömtudja Józsika képzéséért nem fog fizetni a cég, ha elegendő a gépet alapszinten kezelnie, amelyet már elsajátított az iskola jóvoltából. Nyilván egy könyvelő is nagyobb matematikai képzést fog kapni, de egy takarítónőnek bőven elég az érettségi matek.
Az utolsó mondaton mit nem értesz?
Semmit. Üres puffogás. Nem fogok visszakeresni hónapokra visszamenőleg, hogy kihalásszam moonman kommentjei közül a fontos részeket, de már párszor kifejtette, hogy ez hülyeség. Az MS-nél magas prioritást kap a visszamenőleg történő kompatibilitás.
-
"...De viszont az cég helyett az állam fizeti, ami a cégnek gyakorlatilag ingyen van..."
Miért kéne az államnak állnia ezt a költséget? Az állam állja a nyílt forrású szoftver oktatásának költségeit, ami lényegesen alacsonyabb, mint a zárt rendszeré, aztán majd a cég, aki alkalmazni akarja az adott munkaerőt, kiképzi. Jelenleg pont az általad vázolt folyamatok zajlanak: állambácsi drága pénzen kiképzi a munkaerőt, majd mivel az állami szektor nem vonzó, ezért átmegy a versenyszférába, ami a munkaerő szempontjából teljesen logikus, az állam viselkedése viszont nem az.
Az utolsó mondaton mit nem értesz?
-
Penge_4
veterán
-
"...A Windows-t már nem tudom hány éve oktatják az iskolákban..."
Tehát azt állítod, hogy az iskolai Windows-képzés ingyen van... ráadásul egy szigorúan zárt platformot gyakorlatilag évtizedekre előre bebetonoz pl. a közszférába, ráadásul államunk jelenlegi helyzetében ez megengedhető, meg az is, hogy gyakorlatilag semmi garancia nincs arra, hogy a régebbi dokumentumok is elérhetőek legyenek későbbi szoftververziókkal... Ezen tűnődj még egy picit.
-
Penge_4
veterán
vagy ignorálod az activex-es részt, vagy megveszed az officet
Ha ignorálom, akkor egy nagy fekete ürességet kapok és kattintásra kilép.
Megvenni meg minek? Ha wine-ból futtatom, akkor EULA-t sértek. Mellesleg a kis bemutató YouTube videó is meggyőzőbb lett volna, ha az 5 perces bemutató végén nem "A tökömtudjami.exe hibát észlelt, ezért leállt szöveggel lépett volna ki. Tehát nem éppen a legstabilabb ez a megoldás sem.uhh, először röhögnöm kellett ezen a "bizonyított tény"es kezdetűn.
Már megszoktam. Az egyik ismerősöm megrögzött Win98 user. Állandóan azzal húzza az agyam, hogy minek az XP, csak feleslegesen zabálja az erőforrásokat, mert fut vagy 20-30 folyamat alapból, mialatt a Win98-ban csak 4 és ez bőven elég arra, hogy Office 97-ben gépeljen és IE5-ben validálja a weboldalát, amit természetesen csak hobbiból készít, mert elmondása szerint amennyit ezzel már melózott, nem fogja ingyen az egész világ szeme elé tárni.
ezt nem kétlem, bár ugyanez igaz fordítva is
Akkor sorolj már párat. Hátha megtetszik valami, aztán feladom mégis a megszokásaimat.
a learning curve sok ms termék esetében nagyobb a verziók közti váltásoknál
Érdekes. Nekem a Win98 után is logikus volt az XP, az XP után is a Vista és a Win 7-tel sem lesz gondom, bár most megvárom a véglegest, mert nem akarok megint szenvedni a korai bétákkal és RC verziókkal, mert aztán megtetszik, hogy mennyivel jobb és már kényelmetlen lesz a régit használni, amíg ki nem jön a final.
Ugyanez érvényes az Office-okra is.
Jó, bevallom, a Vistás passziánsszal akadt némi gondom, mert már jobbklikkre nem rakja fel az összes felrakható lapot az ászokra, csak amelyik sor fölött állok, meg a hülye csilivili effektek miatt is 1 másodperc, mire elindul és állandóan menteni akarja a félbehagyott játszmát, ha meg a ne kérdezzen többet pipálom, akkor kiszürkül a "soha". -
Penge_4
veterán
windowshoz nem kell képzés? vagy csak jól benyelik a cégek, hogy a windowst sokan megtanulták otthon saját kárukon?
Nem. A Windows-t már nem tudom hány éve oktatják az iskolákban. Az oktatás minősége ugyan komoly kívánnivalókat hagy maga után, de arra elég, hogy egy Gizike elhelyezkedjen titkárnőnek. + A Windows után ha jól tudom némi képzési támogatást is ad az állam, ráadásul még ingyenes ECDL tanfolyamok is vannak.
-
floatr
veterán
"Ha olyan PPS-t kapok" -- akkor szívtál, vagy ignorálod az activex-es részt, vagy megveszed az officet
"Mert? Bizonyított tény, hogy logikusabb elrendezés és gyorsabb, produktívabb munkát tesz lehetővé, attól, hogy az alternatíva fejlesztői maradiak és nem haladnak a korral, fosszam meg magam a fejlődés lehetőségétől és az új dolgokban rejlő kiaknázatlan lehetőségektől?" -- uhh, először röhögnöm kellett ezen a "bizonyított tény"es kezdetűn.
"Már nem csodálom, hogy miért lett szabvány az OOXML is az ODF mellett." -- az lett volna a csoda ha nem verik keresztül. Egyébként "Auto space like Word 95", szomorkodjunk együtt
"Ponthogy ezeket tartom személy szerint fontos feature-öknek" -- nekem inkább úgy tűnt, hogy egy prospektusból elkezdted ezeket szeretni, de ok elhiszem, igazi ms customer vagy
"ha részletesen átnézném a specifikációkat, akkor szerintem találnék többmindent is" -- ... hogy igazold magad h miért nem...
"de szerintem moonman is fejből fel tudna sorolni még ezeken kívül vagy 20-30 olyat, amit az OOo 3 vagy az ODF nem támogat, de az MSO2007 és az OOXML igen." -- ezt nem kétlem, bár ugyanez igaz fordítva is
"de gondoljanak már a poweruserekre is, ha már a Linux = Ferrari." -- eddig azt hittem az office-ok problémáiról beszélünk. Elég messze jársz a dologtól egyébként.
"A Linux nagy befektetést igényel (átképzések...stb), ami csak hosszútávon térül meg." -- a learning curve sok ms termék esetében nagyobb a verziók közti váltásoknál, de azt hiszel, amit akarsz.
-
Penge_4
veterán
Node ez megint csak speciális igény, amellett h elborult.
Ha olyan PPS-t kapok, ami ilyen, akkor ezzel vígasztaljam magam, ha lemaradok valamiről?
-- na menjél má télleg...
Mert? Bizonyított tény, hogy logikusabb elrendezés és gyorsabb, produktívabb munkát tesz lehetővé, attól, hogy az alternatíva fejlesztői maradiak és nem haladnak a korral, fosszam meg magam a fejlődés lehetőségétől és az új dolgokban rejlő kiaknázatlan lehetőségektől?
"The ODF spec, as of version 1.1, does not allow a clean storage of multiple text values in a single filter condition."
Elég szomorú. Cirka 80-100 szűrési feltétel közül kattintgassam végig egyenként azt az 50-et, amire szükségem van, ezzel megtízszerezve a ráfordított időt, azzal szemben, hogy csak kicheckboxolgatom és voilá... Már nem csodálom, hogy miért lett szabvány az OOXML is az ODF mellett. Meg az sem meglepő, hogy az ODF kisebb (pár kbyte-al), ha egy csomó mindent nem támogat.
-- ennél égetőbb dolgokat nem tudtál találni...?
A wide monitorok szélessége is véges és rohadtul tud neki örülni az ember, ha ugyanazon értékeket tartalmazó cellák között tud szín szerint is szűrni és nem kell beiktatnia feleslegesen +1 oszlopot, hogy még vízszintesen is scrolloznia kelljen.
Amellett designosabb, ezáltal átláthatóbb is lesz a kimutatás.De megint arról az oldalról fogod meg a dolgot, hogy megnézed a különbséget a specifikációkban, aztán azzal igazolod magad.
Ponthogy ezeket tartom személy szerint fontos feature-öknek, ha részletesen átnézném a specifikációkat, akkor szerintem találnék többmindent is, de szerintem moonman is fejből fel tudna sorolni még ezeken kívül vagy 20-30 olyat, amit az OOo 3 vagy az ODF nem támogat, de az MSO2007 és az OOXML igen.
Sőt ezzel a felfogással a korábbi verziók is egytől-egyig a "szarfos" kategóriába esnek.
Ezért nem használok korábbi verziókat. Haladok a korral. Mellesleg az OOo3 később jött ki, mint az MSO2007.
Nem az a szempont hogy mivel nem lehet dolgozni, hacsak nem zsebre döntenek...
Igen. És én emellett azt is elismerem, hogy az átlag Gizikének megfelel az OOo3 is (attól eltekintve, hogy kaphat ő is ActiveX-es PPS-eket, mert ilyenek azért vannak szép számmal a "vicces pps" kategórián belül), de gondoljanak már a poweruserekre is, ha már a Linux = Ferrari.
Az anyagi részét meg már télapu kifejtette. A Linux nagy befektetést igényel (átképzések...stb), ami csak hosszútávon térül meg.
-
floatr
veterán
"Most ragadd ki a kontextusból azt az egy mondatrészletet" -- már megint hibás feltételezésből következtettél bárakármire, így a konzekvencia eleve fals lesz
"Megint általánosítasz." -- elmondtam h mi az általános, nem általánosítottam: különbség
"Hogy nyitható meg az ActiveX vezérlőt igénylő PPSX Linux alatt?" -- azon felül h gányolásnak tartom, és még a ms-féle "nyitott szabvány vagyunk" mondásnak is eléggé aláver, úgy h nem látszik az activex. Node ez megint csak speciális igény, amellett h elborult.
"Hogy tudok magamnak opcionálisan szalagos eszköztárat varázsolni OOo 3-ba?" -- na menjél má télleg...
"Hogy tudok Excelben multistring szűrést alkalmazni?" -- "The ODF spec, as of version 1.1, does not allow a clean storage of multiple text values in a single filter condition."
"Hogy tudok szintén Excelben cellaszín és szövegszín alapján szűrni?" -- ennél égetőbb dolgokat nem tudtál találni...?
De megint arról az oldalról fogod meg a dolgot, hogy megnézed a különbséget a specifikációkban, aztán azzal igazolod magad. Ez így eleve bukó. Sőt ezzel a felfogással a korábbi verziók is egytől-egyig a "szarfos" kategóriába esnek. A helyzet ezzel szemben az, hogy állami beszerzéseknél nem a fikát pöckölik, hanem követelményspecifikáció alapján választanak, mondjuk hasonlók alapján, mint ahogy fentebb a jóember nyilatkozott. Nem az a szempont hogy mivel nem lehet dolgozni, hacsak nem zsebre döntenek...
-
-
Penge_4
veterán
Már hogyne számítana. Emiatt sem törekednek a legtöbben "világuralomra".
Most ragadd ki a kontextusból azt az egy mondatrészletet és válaszolj rá úgy, mintha az egy különálló mondat lenne.
Azon felül h a legtöbb esetben bőven elégséges a word 2.0 által nyújtott feature set, és erre hivatkoznak többen, amikor az alternatívát emlegetik
Megint általánosítasz. Hogy nyitható meg az ActiveX vezérlőt igénylő PPSX Linux alatt?
Hogy tudok magamnak opcionálisan szalagos eszköztárat varázsolni OOo 3-ba? Hogy tudok Excelben multistring szűrést alkalmazni?
Hogy tudok szintén Excelben cellaszín és szövegszín alapján szűrni?
Satöbbi, satöbbi... -
ddekany
veterán
"Huha, vmi forumhuszar ezt mondta, akkor ez am biztosan nincs igy jol
"
Na ja... Csak senkiben föl sem merül, hogy ez most valahogy mindenható amit én mondtam, na de amit a Szakértő mond... be lett linkelve, meg van mondva, kész, hülye vagyok. Nem mondtad, de lényegében és kis túlzással ez így működik. Na ezt utálom. (Amúgy annak felismerése meg, hogy nyelv visszafordíthatatlanul torzul, nem egyenértékű azzal, hogy ez minden esetben előnyére is válik.)
-
ddekany
veterán
"Elképzeltem, hogy az a néhány száz shell script, ami egy unix indulásakor lefut, folyamatosan paraméterek után érdeklődik a konzolon felugró ablakok formájában."
Ne legyél már ennyire... bamba.
Az ilyesmi természetesen azért van, hogy program ill. parancs bevitelét segítse. De jelenleg a parancsok csak a futtatáskor "élednek fel".
-
-
floatr
veterán
"így kb úgy hangzik, mintha azt mondom a boltban" -- nem bakker, nem úgy hangzik. Úgy hangzik, hogy marhára kerestem, de nem találtam, akit kérdeztem, az sem találta, ígyhát elég nagy találati valószínűséggel mondom azt, hogy nincs. Nyilván a maradék valószínűség kedvéért tettem oda a végére, hogy má megint ne nézzél hülyének annak az értelmezésével kapcsolatban, amit írtam.
"A szándék itt most lényegtelen." -- Már hogyne számítana. Emiatt sem törekednek a legtöbben "világuralomra".
"de ha negatív kritikával illeted, akkor már egy hülye vérPistike vagy, aki kapja be és nem méltó, hogy Linuxot használjon." -- na erről a felfogásról beszéltem az office-os témával kapcsolatban. Lehet h linuxos titkosügynökök voltak...
"De a lényeg, hogy nem tudja számomra kiváltani egyik alternatíva sem." -- akko vedd meg, és használd. Azon felül h a legtöbb esetben bőven elégséges a word 2.0 által nyújtott feature set, és erre hivatkoznak többen, amikor az alternatívát emlegetik, pár rajongón kívül nem sokan vonják még így sem kétségbe a személyes ragaszkodás értelmét.
-
bambano
titán
Körülbelül értem, hogy miről álmodik, de nem értek vele egyet. A parancsok legyenek egyszerű parancsok, ne bonyolítsuk őket agyon egy ilyen "wizzard" alrendszer belepakolásával.
Pont olyan hibának tartom, mint az initet összegányolni a dbus-szal. Vagy mint olasz pizzára ketchupot rakni
-
bambano
titán
"Akkor olvasd el újra azt a szőrmekalapos részt. Én úgy értelmezem, hogy a Windows userek alsóbbrendűek, mert nem értik meg, hogy a Linux mennyire cool rendszer." 500x el lett mondva, hogy nem. Mindenki azt használ, amit akar. Alsóbbrendű az, aki belefikázik a másik portájába érdemi indoklás nélkül.
-
dabadab
titán
Szerintem ddekany inkabb vmi olyasmit almodott meg, hogy maguk a parancsok tamogatnak vmi olyasmit, mint amit most kulon kell a bashhez hozzahegeszteni a bash-completion csomag formajaban, pl a "--completion" hatasara vmi egyseges formatumban kiirnak, hogy milyen kapcsolokat, azokhoz meg milyen parametereket varnak (ami egyebkent egyaltalan nem lenne hulyeseg).
-
bambano
titán
Elképzeltem, hogy az a néhány száz shell script, ami egy unix indulásakor lefut, folyamatosan paraméterek után érdeklődik a konzolon felugró ablakok formájában... A hideg is kirázott.
A unix azért lett sikeres, mert egyszerű volt, mint a faék. A benne levő utilityk is egyszerűek. Az ilyen csilivili buborékokban meg felhőkben mindenbe beleugatírozó cuccok nem a unix alapfilozófiájához tartoznak. Akinek erre van igénye, az ne használjon unixot.
-
télapu
tag
Akkor nem jól írtam le a SMIT-et.
Egy menüfán ki tudod választani, mit akarsz csinálni. Egész logikusan tevékenységi körökbe rendezve, mondjuk hálózatbeállítás, felhasználókezelés, mifene.
Pl user felvitel:
Kapsz egy ablakot, ahol ki tudod tölteni az alapadatokat (user,pwd, group, stb) ahol értelme van, akár kiválasztással is (pl. grp). Többes is lehet.
A megadott adatok alpján folyamatosan rakja össze a parancsot.
Alul látszik a teljes parancssor.
Ebbe beleírhatsz, ha akarsz. Gombnyomásra végrehajtja, visszakapod a kimenetét (ha van).
Mindez XWIN és/vagy karakteres módban is.
Vágólapozni nem kell.
Ez igen hasonlit arra, ahogy a "felápolt szövegszerkesztő" működne. Persze pistike ebből is kimarad.... -
Penge_4
veterán
de még csak nem is azért hüjéznek h nem használsz mást
Akkor olvasd el újra azt a szőrmekalapos részt. Én úgy értelmezem, hogy a Windows userek alsóbbrendűek, mert nem értik meg, hogy a Linux mennyire cool rendszer.
-- lehet h te nem érted, de van értelme
Akkor olvasd el mégegyszer. Mivel a végére odaírta, hogy "pontosabban én eddig nem találtam", így kb úgy hangzik, mintha azt mondom a boltban, hogy " A Gizi néni tolvaj! Bár én még nem láttam, hogy elvett volna valamit, de biztos úgy van..."
csak nevet akarnak szerezni maguknak azzal, hogy -- esetenként akár jobban -- használható dolgokat készítenek.
A szándék itt most lényegtelen. A cél számít, ugyanis a hírnevet piaci részesedés növekedéssel tudnak elsősorban szerezni. Tehát visszakanyarodtunk oda, hogy mégiscsak akarják, hogy terjedjen a rendszer, de ha negatív kritikával illeted, akkor már egy hülye vérPistike vagy, aki kapja be és nem méltó, hogy Linuxot használjon.
sokan nem beszélnek sirályul
Leegyszerűsítettem, már többször elmondtam az előnyeit. De a lényeg, hogy nem tudja számomra kiváltani egyik alternatíva sem.
Csak egy példa: az office 2k3as topikban elmondtam hogy nekem nem jön be a ribbon, és hiányolom a régi menüt, valamint kifogást emeltem egy cég ellen, akik pénzért adnak klasszikus menüt.
Itt kicsit különböznek a nézeteink. Én kb ugyanezt csináltam volna az IE váltásoknál is. Kijön az IE7 az IE6 1 hónap után fizetős lesz. Akkor nem lenne ott sem ez a káosz.
Egyébként ez nem olyan, mint a kóla meg a fanta kérdése, hogy kinek melyik jön jobban be, hanem több független teszt által bizonyított, hogy a régi lenyíló menüs egy elbaszott elrendezés volt és ez sokkal, de sokkal logikusabb és gyorsabb, miután megszoktad. Ugyanez van a hülye tálcával is. ott is sokkal logikusabb lenne fent, vagy baloldalt, de a megszokás és a kezdeti hülye döntések miatt kényszerül a vállalat erre a lassú fejlődésre.
Egyébként én kezdetben az XP-nél hasonlóan voltam. Utáltam a Start menüt, utáltam a Vezérlőpultot, utáltam az Intézőt, aztán úgy spontán unalomból visszakapcsoltam, hogy megpróbáljam megszokni. A Start menü nem rossz, a Vezérlőpult nehezen ment, az Intéző oldalsó gyorsító fícsöreit a Vista lecserélte. Egyedül azt az ocsmány kék XP-s skint nem tudtam soha megszokni, egyszerűen bántja a szemem, amikor olyan gép elé kell ülnöm. -
ddekany
veterán
"tisztességes módon megjelenítette (szerkeszteni is lehetett) a azt a parancssort, amit kiad majd"
Ez kicsit az IDE megközelítésre emlékeztet... segít neked bevinni a szöveget, de attól amit beviszel az csak halott szöveg. (Ráadásul gondolom elég kellemetlen átvágólapozni azokat a parancsokat a shell script-be amit épp írsz.) Na ez már nagyon off irányba vezet, szóval csak elvarrnám a dogot azzal, hogy miről is beszéltem parancssor és GUI közti átmenetként: A parancsok, amik kis mütyürök amiket pl. egymás után rakhatsz meg egymásba ágyazhatsz (azaz programot építhetsz belőlük) jelenleg halott karakter láncok, nem élnek, nem lehet velük kommunikálni szerkesztés közben. Persze egy felápolt szövegszerkesztő adhat nekik ilyen képességet, pl., t.f.h. a szövegszerkesztő ismeri a tar-t, és mikor beírtad hogy "tar", akkor rögtön mutathat egy segéd ablakot, ahol látod milyen opciók vannak, akár ki is választhatod őket ott, és mikor a kibontandó/csomagolandó file nevet írnád be, akkor rögtön elérhetővé tehet valami file rendszer böngészőt/keresőt, stb... lehetséges, de ezt a tudást nem maga a "tar" program hordozza, hanem csak az "okos" szövegszerkesztő. És hát itt van a kutya elásva... ez így nem igazán megy. A kisebbik baj, hogy ez így csak abban az adott okos szövegszerkesztőben fog működni, mert ez a megközelítés ("élő", egyfajta öntudattal rendelkező parancsok) nem alapvető része a rendszernek. A nagyobbik baj, hogy még ott is csak azoknál a parancsoknál fog működni, amiről a szövegszerkesztő készítői felvitték az adatokat, tehát ha pistike ír egy utility-t, vagy kijön egy új tar verzió aminek van egy új opciója... akkor gáz van. Persze egyes nyelvek esetén, pl. Java, #C, stb, a "parancsok" (metódus hívások) meglehetősen hatékonyan vizsgálhatóak dinamikusan (lásd munka Eclipse-ben)... UN*X parancssornál még ennek sincs megfelelője.
-
Sanyix
őstag
"nagy" rendszerekben mindezt paranccsorból szokták tenni (mint mindent), olyan sql paranccsokkal pl hogy select, update, insert. Kijelöléssel mégis hogy lehet? Szétosztani általában valami feltétel szerint szoktak nem csak úgy hogy x sort ide, y sort oda, márpedig a kijelöléssel kb ennyit lehet.
-
télapu
tag
UN*X rendszerekben létezik a XWIN alapú rendszer adminiszrátori felület.
Pl. IBM AIX , SMIT névre hallgat (System Management Interface Tool).
A 90-es évek elején használtam én is.
Ennek volt karakteres változata is. Tisztességes módon megjelenítette (szerkeszteni is lehetett) a azt a parancssort, amit kiad majd, tehát tkp. a parancssoros rendszergazdálkodás könnyítésére (oktatására?) szolgált.
Manapság hasonló létezik HPUX alatt. Ezt nem használtam, csak láttam. -
floatr
veterán
Én csak egy dolgot látok veled kapcsolatban, hogy egy általánosságban marginális feature miatt kötöd az ebet a karóhoz. Nem fogják neked se a shotgunt a fejedhez h használj mást, de még csak nem is azért hüjéznek h nem használsz mást, hanem azért mert olyan dolgokból általánosítasz, amiből nem lehet, és erre építkezel. Személy szerint ez érdektelen, de ne várd h bárki komolyan vegyen
"Akkor találj, különben ennek a mondatnak nem lesz értelme." -- lehet h te nem érted, de van értelme
"Ők is közel akarnak kerülni a húsos fazékhoz, vagy azért, hogy a saját nyílt alternatíváikat terjesszék, vagy azért, hogy a multik jobban támogassák őket." -- gondolom az fel sem merül benned, hogy ebben a közösségben sokan egyszerűen csak nevet akarnak szerezni maguknak azzal, hogy -- esetenként akár jobban -- használható dolgokat készítenek. Vagy az hogy alapítványként működve nem a profitmaximalizálással foglalkoznak, hanem a termékkel.
"de a 2007 egyszerűen sirály." -- sokan nem beszélnek sirályul
"Mondjad. De akkor fogadd el azt is, hogy van, aki nem tudja kiváltani és ne az legyen a válaszod, hogy azért mert hülye." -- kezdem azt hinni h ez valami kollektív paranoid skizofrén elmebaj néhány windózos júzernél. Bemennek egy topikba, kérdeznek, és a választ valahogy már furán értelmezik, beszólással folytatják, aztán csodálkoznak. Csak egy példa: az office 2k3as topikban elmondtam hogy nekem nem jön be a ribbon, és hiányolom a régi menüt, valamint kifogást emeltem egy cég ellen, akik pénzért adnak klasszikus menüt. Erre hülyének néztek, mert mi az h nekem nem jön be, rátolták a mondat kontextusát egyből a msra, és elkezdtek leugatni, hogy szerintük lehülyézem azt, akinek ez bejön.
Na ez kész, mint amikor egy agykárosult gyerek aszongya:
- mi az ott apuuuu?
- tehén
- hoooool?
Ilyenkor már télleg csak arra tud gondolni az ember, hogy a másik hülye, de nem az alapprobléma miatt... -
Alukard
senior tag
A parancssornak és a GUInak is megvan a létjogosultsága, én egyaránt használom mindkettőt. Annak is igaza van aki azt mondja a parancssor a jó és annak is azt mondja, hogy a GUI.
A parancssor rendszergazdáknak való (főleg azoknak akik tudják is használni), akik a pályát kezdik azoknak meg sajnos már nem tanítják még, pedig az egyik legjelentősebb eszköz.
A GUI pedig jó annak aki kényelmeskedni szeret, szereti csicsákat... stb, de ne feledjük el, hogy a GUI hozta meg azt hogy az emberek mindennapjaikba bekerült az IT. Mostmár Vér Pistike és Mancika is tudja használni ezt az ördögi masinát, és arra amire nekik kell arra tökéletes.
A kormányzati átálláshoz kelleni fog mind2 egyaránt, és azokat használni képes emberekből is bőven. Kár vitatkozni azon melyiknek van nagyobb létjogosultsága.
-
ddekany
veterán
"Egyébként ha a parancssor egy őskövület és gagyi, és csak a windows a jó, akkor arra kérek egy magyarázatot"
Nem beszéltem a Windows-ról, sőt, azzal kezdtem a mondókámat, hogy a mostani GUI nem váltja ki a parancssort. Dababab is... a sokadik ember aki levonja a következtetést, hogy én biztosan nem ismerem a parancssort, stb. Még egyszer, tény: napom java résztér programírással töltöm, mellékesen ehhez kapcsolódóan UIN*X-os szerverek telnet/ssh-n keresztül is kell vacakolni. Ezért is mondom, hogy ezen a téren (UI programozók/rendszergazdák felé) leragadt a fejlődés. Nincs alternatívája, és úgy néz ki, nem is lesz, mert mindenki inkább elvan azzal, amit megszokott. A programírás amúgy pont egy jó példa erre. Ott is gyakorlatilag minden sima szöveg, a legmodernebb nyelvek esetén is, aztán azon próbál utólag javítani az IDE (értsd: a nyelv maga nem IDE-orientált), mindenféle színezéssel auto-kiegészítésekkel, stb. De a UN*X-os shell nyelveknél még ennyi sincs meg, illetve elég korlátos mértékben (eleve az egész Linux-os parancssoros "toolbox" paradigma olyan, hogy nehéz is lenne... nem állnak rendelkezésre a szükséges metainformációk, stb).
-
bambano
titán
Látom, nem jött át a lényeg. A parancssornak pont az a lényege, hogy össze lehet pakolni gyorsan mindenféle programokat, scripteket, amik megcsinálják helyetted a melót és nem kell klikkelni. Én pl. biztosan nem állnék neki egy képernyőnél több user átpakolásához klikkeléssel.
Az 1000-es szám miért fontos? Vagy most ott tartunk, hogy neked van igazad, mert 22 éve csinálod, nem 2.5 és 1000-es ldapod is van? Az én apukám meg erősebb...
-
dabadab
titán
Az ilyen tomeges manipulaciokat szinte biztos, hogy parancssorbol csinalnam. (A parancssornak van egy olyan remek oldala is, hogy nagyon konnyu logot gyartani barmirol - marpedig az nagyon hasznos tud lenni, ha az ember dokumentalja a munkajat (mondjuk en csak multinal dolgoztam, nem allami hivatalban, de van egy olyan erzesem, hogy nagyon hasonlit a ketto, pl. idonkent nagyon jol tud jonni, ha az ember valami konkretat tud hozni, ha vki mas elkezd mutogatni ra).)
-
Vladi
nagyúr
Na ezt én speciel pont máshogy látom. Olyat elég keveset látok, hogy valaki nem kap semmilyen választ. Sőt néha elképesztő marhaságokat visel el zokszó nélkül a közösség.
Én életemben kb 15 kérdést tettem fel topikokban. 1-re nem kaptam semmilyen választ. Wines topikban 3* kérdeztem, a válaszok száma 0.
Persze ez az én tapasztalatom. Ha jönnél te is kapnál választ.
-
dabadab
titán
"parancssorból."
A "parancssorbol" es a "parancssor segitsegevel" azert ket kulonbozo dolog am. Az utobbi kategoriaba tartozik pl. az, amikor egy kis shellscript feldob egy GUI-t, amivel pontosan azokat az adatokat es ugy tudod megadni, ahogy nalatok hasznaljak, meg pl. az uj felhasznalot nem csak az LDAP adatbazisba rakja be, hanem pl. megcsinalja neki a homedirt meg egyebeket.
-
bambano
titán
Írtál már olyan programot, ami megírta azt a programot, ami megcsinálta a feladatodat?
Egyébként ha a parancssor egy őskövület és gagyi, és csak a windows a jó, akkor arra kérek egy magyarázatot, miért fejlesztik ezerrel a windows saját parancs-shelljét? Volt már rá példa, hogy Bill hozzáfogott, és (kifejzetten a windows fanok véleménye szerint) mellényúlt?
-
dabadab
titán
A "bevallal" igevel nincs semmi baj - nem kell mindig nyelvet muvelni.
-
télapu
tag
Hogy visszakanyarodjak a téma címéhez (A kormány szabad utat adott a nyílt forrású szoftvereknek) a parancssoros programhasználat egy átlagos ügyintéző számára nem járható út. Nem informatikus ugyanis, nem is akar az lenni, csak a munkájához szükséges alap és programkezelési informatikai ismereteket várhatod el tőle.
Sőt , továbbmegyek, egyenesen tilos. Elvárnád pl. egy könyvelőtől, hogy man-t használjon, vagy command-ból töröljön? Ez kb. olyan lenne, mintha neked kéne a könyvelésben kideríteni, hogy melyik tartozik-követel számlára kell az adott tételt tenni... -
dabadab
titán
Szerintem te nem igazan ismered a parancssort.
A parancssor azert jo, mert az egy remekul programozhato interface, a programozasra meg egyelore nem talaltak ki jobbat annal, mint hogy az ember leirja, hogy mit akar. (Azt meg mondjuk plane nem latom, hogy mitol lenne nevetseges.)A parancssor elsosorban profi felhasznalasra jo: olyan cuccoknal, amiket az ember rendszeresen, sokat hasznal, sokkal gyorsabb, mint barmi, amit a GUI kinalni tud, foleg akkor, ha megfelelo tamogatas is van hozza (pl. mindenfele completion). Ritkan hasznalt cuccoknal persze nem annyira jo, de az ember nem csak ritkan hasznalt cuccokat futtat.
(En pl. az mplayert is parancssorrol hasznalom - es nincs kulonosebb baj a parameterezesevel sem, mert altalaban csak a filenevet kell neki megadni.)
-
ddekany
veterán
"Gui-ban elvész a modularitás és a szabad építkezés lehetősége"
A mai GUI nem alternatívája parancssornak, de technikailag nem szükségszerű hogy valami ami kihasználja, hogy már nem holmi minimalista szöveges terminálok előtt szenvedünk, rugalmatlan legyen. Tulajdonképpen a parancssor egy nevetséges őskövület, egy berögzülés, és nem látom, hogy nagyon próbálkozna a szakma valamivel ami kiváltaná (mondjuk valamivel ami a GUI és parancssok közt van). Miért is? Azok a rohadt tradíciók, ideértve azt, hogy mindenki vakon elfogadja amit tanult, meg hogy ott egy rakás parancssoros cucc amire a fél világ épül... ezen a téren talán örökre megállt a fejlődés.
A parancssoros média lejátszó ötlete meg no comment... Ha man-oznom meg --help-eznem kell állandóan, akkor a GUI máris gyorsabb, márpedig a ritkán használt cuccoknak a fene se tudja fejből a paramétereit.
-
télapu
tag
Ezt most olvastam.
Ez nem csak jogi kérdés. Egyedi HW (értem ezalatt, hogy nincs megkettőzve, automatikus átállással) esetében nincs olyan cég, aki 100% rendelkezésreállást
bevállal, ugyanis az azt jelenti, hogy hogy SEMMI sem hibásodhat meg, beleértve az OS-t is.Erre szerződni kimeríti a felelőtlenség összes kritériumát.
Mellelsleg: profi rendszerfelügyeleti szerződés esetén több pénzügyi biztosíték is szokásos.
Kisebb hiba esetén díjelengedés, nagyobb hiba esetén kötbér és kártérítés (bevételkiesés miatt pl.) is lehetséges.
Természetesen lehet olyan HW-SW összeállítást és szolgáltatást venni-bérelni, ahol a redundancia miatt ez bevállalható. Hogy mindjárt mondjak is egy példát, egy fontos adatbázis több vason (pl UNIX clusterbe kötve) és Oracle Real Application Cluster ab. kezelővel, ez már lehet 100%.
Akkor is ez a megoldás, ha a tervezett karbantartás ideje alatt is szolgáltatni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
it A beszerzési keretösszeget elfelezték: a fele a Microsoft-termékekre mehet, a másik fele pedig nyílt forrású szoftverekre.
- HP 230 vezeték nélküli billentyűzetek és szettek - Kiváló ár, magyar matrica opcióval!
- 1TB Samsung 990 Pro M.2 NVMe SSD meghajtó (MZ-V9P1T0BW) eladó (bontatlan, szűz új)
- LENOVO THINKPAD E14 G6 - Intel Core Ultra 5 125U 512 GB, 16GB, 14" kijelzővel 1 hónapos
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus TUF Gaming FX707VI - 17.3" 2.5K 240Hz - i7-13620H - 32GB - 1TB - RTX 4070 - 3 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest