Új hozzászólás Aktív témák

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz Z_A_P #30 üzenetére

  ha úgy számolod a katát, mint az átalányadózást, akkor számolhatsz mellé 40% költséghányadot, mert katában nem számolhatsz el költséget. ezek után figyelembe illik venni, hogy nem ad teljes társadalombiztosítási jogosultságot, csak kétharmadot.

  Ha megnézed, hogy a kata egy cég felé havi 250 ezerig jó, és ebből számolsz ugyanúgy 40%-os költséghányadot, mint az átalányadózásban, és figyelembe veszed, hogy csak kétharmados szolgáltatást nyújt, akkor 100 ezer forint körüli jövedelemre fizettél 55 ezer forint adót.
  átalányadózásnál 433 ezer forint havi jövedelemnél éred el a garantált bérminimum szintjét, tehát nagyjából ez alatt fizeted a bérminimumhoz tartozó adót és járulékokat, az kb. 122 ezer forint az utolsó számításom szerint, plusz hipa.

  433 ezer forint katázásnál beszed az állam 55 rugó alap adót, plusz havi 73 ezer büntetőadót, az 128 ezer forint. tehát azon a ponton, ahol az átalányadózás fordulópontja van, a kata nagyjából hat rugóval több pénz, mint az átalányadózás úgy, hogy nem kapsz érte teljes biztosítást.

  Ez van még megspékelve misi fölött 40%-os büntetőadóval.

  A kata annak volt jó, aki viszonylag keveset keresett és nem volt más módja azt legálissá tenni. A milliós bevételek esetén a legális katázás nem volt olcsó.

  Arról nem beszélek, hogy ki hogy csalt ezen felül.

  de hogy a konkrét számot is megnézzük:
  havi egy misi kiszámlázott katához jár 55 rugó adó, plusz a cég kifizet az évi három guriga fölötti részre, ami havira lebontva 750 rugó, 300 rugó büntető adót. és sok cég rátolta a büntetőadót a katásra, ne legyenek kétségeid.
  miközben havi 1 guriga átalányadónál van 600 kiló jövedelmed, annak a 48%-a körül van az adó, az kevesebb, mint 300 ezer. Vagyis a kata nagyjából 60 rugóval TÖBB, mint az átalányadó.

  Tehát a katás nem csalt semmit, több adóbevételt generált, mint az átalányadózó. Vagyis amikor ez az ostobenkó kormány kinyírta a katát, csökkentette a saját bevételeit.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák