Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Dark Archon #48 üzenetére

  "Mindenki elsiklott afelett a tény felett, hogy az időseket kérték meg, hogy maradjanak otthon. Erre leállt a fél világ, számos cég önként bezárt, romokban a gazdaság."

  Ezt legyél szíves elmagyarázni a vendéglátásban, turizmusban, rendezvényszervezésben, repülésben, moziban és a nekik beszállító egyéb iparágakban dolgozóknak is elmagyarázni, akik mára százezres nagyságrendben veszítették el a munkájukat csak itthon, mert rendelet tiltja a normális üzletmenet szerinti működésüket. Senki nem kérte őket önkéntes otthon maradásra, hanem be lett tiltva a munka, ami addig a kenyerüket adta.

  Egyébként meg téves, hogy csak az időseket kérték meg a világ kormányai, hiszen a vírus elsősorban zárt közösségekben terjed és a munkahelyi környezet tipikusan ilyen. Járványügyi értelemben pedig a tünetmentes vagy enyhe lefolyású emberekkel (a fiatalok többsége ilyen) van a legnagyobb probléma, mert ők adják tovább fajlagosan a legtöbb további kontaktnak. A svédeknek sem megy, hogy a veszélyeztetetteket elkülönítsék, a halottaik többsége idősotthonok lakója (mint egész Európában).

  A munkavállalók túlnyomó többsége nincs otthon jelenleg sem, nem állhatnak le a létfontosságú szolgáltatások, rendvédelem, közigazgatás, áruszállítás, alapvető élelmiszerek és gyógyszerek kereskedelme (és így tovább). Aki otthonról is dolgozhat, az a munkavállalók csak egy kisebb, kivételesebb csoportja, de arra jó, hogy más egyéb intézkedésekkel együtt a járványt lassítsa.

  ---

  (#49) ntomka:
  Van több ismerősöm aki már átesett rajta és elég változatosak a beszámolók. Volt olyan, akit úgy küldtek otthoni (hatósági) karanténba meggyógyulni, hogy az orvosok szerint enyhe lefolyásúnak számít, az orvosnak volt 1,5 perce ebben döntést hozni, annyi más beteg van még. Ez az enyhe lefolyás úgy nézett ki, hogy volt egy 3 napos szakasz, amikor az ágyból sem tudott kikelni az extrém fáradtságtól, még a mosdóra is úgy ment el (jóformán négykézláb), hogy ott 20 percet pihent, mielőtt visszaindult az ágyba, közben végig olyan migrénes fejfájása volt, amitől aludni sem bírt. Velem egy idős, 30 éves, rendszeresen sportoló fiatalemberről beszélünk. Azt mondta volt már hasonlóan szarul influenzától is, de a felépülés óta hetek teltek el, mégsem kap ugyanúgy levegőt, mint addig, de most leállt a sportorvosi diagnosztika, nem tud tüdőkapacitást mérni.

  Egy másik barátunkat, szintén sportember, igaz már kicsit idősebb (39 éves), kórházban kezelték tüdőgyulladással, mesterséges oxigén adagolással, nála már biztos, hogy maradandóan károsodott a tüdő, soha többé nincs sport, de valószínűleg a harmadikra sem megy már fel gyalog. Csak a halottakról van statisztika, arról nem, hogy hány fiatal van, akik maradandó egészségkárosodást szenvednek. Az őket kezelő orvosok szerint sokszorosa a szezonális influenzához képest, ami akkor is baj, ha zömmel nem ők azok, akiket életveszélyes állapotban kezelnek.

  Egyetértek veled, nem fér bele a szomszédolás sem. Nem azért, mert mindenkit így földhöz vág a betegség, mint két barátomat, hanem mert felelősséggel tartozunk egymásért és nem akarjuk átadni olyanoknak, akik esetleg így beszopják.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Dark Archon

  addikt

  válasz ntomka #49 üzenetére

  A többség azt nem fogja fel, hogy ez nem egy pár hónapos időszak. Évekről beszélünk ideális esetben is, járványhullámokról, mire lesz kellő mennyiségű oltóanyag. Kevésbé ideálisban ez már így marad, és erre rájátszanak a kormány érthetetlen döntései.

  Miért nem lehetnek nyitva az állateledelesek 15:00 után? Mert, hogy nem jutok el egy barkácsboltba vagy kertészetbe, mint dolgozó ember, az még nem veszélyeztet életet, de, hogy a kutyámat ne tudjam rendesen ellátni, az már túlzás. Konkrétan el kell kéredzkedjek melóhelyről, hogy tápot vegyek. Vagy, hogy a fogorvosom nem fogadhat, ha nem haldoklom. Nem csak ez a vírus létezik, ettől még egyéb kezelések szükségesek lennének, ha még mondjuk 60 évesen is a saját fogaimmal szeretnék rágni.

  Köszönöm, de én nem szeretnék így élni évekig. Remélem, 4-én feloldják ezeket a baromságokat, és marad a maszk viselése kötelező zárt helyeken, amivel egyébként is kezdeni kellett volna.

  Hogy aztán a távolságtartás a jó, vagy hagyni kellett volna végigsöpörni a vírust a nyájimmunitás miatt, arról szerintem az orvosok véleménye is megoszlik. De nekem személy szerint elegem van a dolgozók szívatásából.

  Stauffenberg: gyakorlatilag ezt írtam le. A vírus semmilyen gazdasági károkat nem okozott volna, saját magunknak okoztuk (paranoia). Igen, az emberek meghalnak... szerencsés esetben öreg korukban. Legalábbis nekem haltak meg felmenőim a koronavírus előtt is, csak akkor nem attól.

  [ Szerkesztve ]

  Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

 • Tetsuo

  aktív tag

  Minden egyéni tragédia borzasztó és sajnálatos, de a társadalom szintjén a koronavírus-járvány önmagában semmiség. A miatta hozott intézkedések gazdasági hatása SOKKAL nagyobb rombolást végez.
  Meghalnak, rokkanak meg emberek tömegével (egy is szomorú!), de néhány évtizede - vagy sokan az influenzával példálóznak -, jóval nagyobb hatású járványok voltak és még valószínűleg lesznek is.
  A rossz politikai, majd gazdasági döntések miatt sokkal több emberi élet megy tönkre, mint a járvány miatt, ami részben modern társadalmi rendszerünk hibája, de elsősorban a politikusoké, döntéshozóké - szerintem.

  [ Szerkesztve ]

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #51 üzenetére

  Az "olyan mint egy influenza", vagy csak mint egy megfázás sztereotípiák részben abból is fakadnak, hogy amely tüneteket a WHO mildnek nevez, abba simán belefér 3 héten át a 39 fokos láz, izomfájdalmakkal, tüdőfájdalommal.

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Dark Archon #52 üzenetére

  Ha feloldják, akkor hamarosan nagyon durván meg fog ugrani a megbetegedések száma. Szvsz az elmúlt hetekben túl enyhék voltak a korlátozások, így persze nem sikerült letörni, ezért lesz még tovább elhúzva az egész. Normális esetben annak kellene történnie, hogy 1 hónapos nagyon szigorú szabályozás, vagy amíg napi 1-2-re esik az új esetek száma, aztán enyhíteni, de folyamatosan figyelni, és bármikor újra bevezetni a szigorúbb korlátozásokat, ha kell.

  Ami az engedjük szabadon a vírust illeti, ha ezt megtennék, akkor még tovább tartana az időszak, amíg nem kapsz egészségügyi ellátást, mivel az a helyzet teljesen kinyírná az egészségügyet. Mellesleg a gazdaságot is, mert 30% körüli átfertőzöttség mellett spontán omlana össze minden.

  [ Szerkesztve ]

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Dark Archon #52 üzenetére

  "Évekről beszélünk ideális esetben is, járványhullámokról, mire lesz kellő mennyiségű oltóanyag. Kevésbé ideálisban ez már így marad, és erre rájátszanak a kormány érthetetlen döntései."

  Abban nagyjából tudományos konszenzus van, hogy a SARS-Cov2 már marad velünk, mint a másik négy koronavírus törzs, ami a szezonális náthákat okozza emberben (abban nincs, hogy ugyanilyen intenzitású lesz, vagy ahogy az emberek szervezete hozzászokik a következő "szezonokat" könnyebben legyűri majd). Igen, majd a vakcina hozhat igazi enyhülést, de azt felejtsük el, hogy minden visszaáll a régibe, mert a túlzsúfolt, urbánus, olcsón repkedő életmódunk képtelen ellenállni a járványoknak.

  "Mert, hogy nem jutok el egy barkácsboltba vagy kertészetbe, mint dolgozó ember, az még nem veszélyeztet életet, de, hogy a kutyámat ne tudjam rendesen ellátni, az már túlzás."

  Én minden ilyet meg tudtam rendelni neten. Kutyakaját, fűnyíró alkatrészt, metszőollót, kerti széket rendeltem eddig.

  "Vagy, hogy a fogorvosom nem fogadhat, ha nem haldoklom. Nem csak ez a vírus létezik, ettől még egyéb kezelések szükségesek lennének, ha még mondjuk 60 évesen is a saját fogaimmal szeretnék rágni."

  Ez valóban hülyeség és ostoba dolog. Nekem is van folyamatban lévő fogászati kezelésem (fogmegtartó kezelés, de ahogy most kinéz a dolog meg kell várnom míg bedurran és akkor kihúzzák ambuláns SZTK alapon). A fogorvosokat is fel kell szerelni megfelelő védelemmel, hogy folytathassák a munkát. Tudok olyan magánpraxisról, ahol a doki vállalta volna, hogy saját költségén beszerzi a védőfelszerelést, ha cserébe kinyithat, de nem teheti meg.

  "Remélem, 4-én feloldják ezeket a baromságokat, és marad a maszk viselése kötelező zárt helyeken, amivel egyébként is kezdeni kellett volna."

  Igen, ezzel kellett volna kezdeni, de még most is ott tartunk, hogy bemegyek a Lidl-be vásárolni és az emberek egymás hegyén-hátán állnak sorban és jó ha a vásárlók felén van maszk. Viszont a korlátozások feloldásával az állítólagos "tetőponton" azt érjük el, hogy a járvány durván be fog robbanni. Nem véletlenül szabadítottak fel rohadt sok kórházi ágyat (sokkal többet, mint amennyire az olaszoknak bármikor is szüksége lett volna még a legsötétebb órákban is akár).

  "A vírus semmilyen gazdasági károkat nem okozott volna, saját magunknak okoztuk (paranoia)."

  Ezt a kijelentést erős túlzásnak érzem, hiszen több fejlett országban összeomlott az egészségügyi ellátás a többlet terhelés miatt. Most is csak úgy tudtunk úrrá lenni a koronavírusosok ellátásán, hogy az mások kárára történik és ez nem csak magyar sajátosság. Ne felejtsük el, hogy az igazán extrém terhelés a radar alatt terjedő járvány következménye, amikor elérte több európai országban és az USA-ban a csúcsokat az egyszerre kórházban ápoltak száma, azok olyan betegek, akik a zéró-nulla-semmilyen korlátozások alatt fertőződtek meg. Korlátozások lesznek még évekig ezután is, de nem ennyire durvák, mint az elmúlt hetek. Ezekre a hetekre azért volt szükség, hogy a járvány kontroll alá kerüljön és húzd meg - ereszd meg alapon lehet majd folytatni a továbbiakat. Maszkot fogunk hordani a boltban meg a villamoson, de nem leszünk a föld alá száműzve, de a tömegrendezvényekről vagy a zsúfolt tengerpartokról most sokáig le kell még mondani.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #56 üzenetére

  "de azt felejtsük el, hogy minden visszaáll a régibe, mert a túlzsúfolt, urbánus, olcsón repkedő életmódunk képtelen ellenállni a járványoknak."

  Ez is igaz, de én hozzáteszem, hogy a hagyományos életmód egyes elemeit is ki kellene iktatni a nagyvárosokból. Gondolok itt az élelmiszterbiztonsági alapelvekre magasról szaró piacokra. Mert lehet szidni a kínaiakat, de az ilyesmi nálunk is nagyon népszerű, nem kell a legaljább helyeket nézni, elég elmenni a Lehel téri piacra és beleszagolni a levegőbe, milyen állapotú és higiéniájú húsokat is árulnak. Csak kurva menő lett manapság minden természetesnek, kézművesnek mondott áru.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  "A home office-ban leginkább a társasági élet hiányzik"
  Nekem pont az nem, békén hagynak (kivéve chaten), nyugi van, stb... A melóhelyi fizikai idióták nem hiányoznak annyira.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Hi!King #54 üzenetére

  A két ismerősöm leírt példája amúgy a ritkábbik esetek közé tartozik, az ő családtagjaik is pozitívak lettek, de nagyrészt megúszták ezeknél sokkal enyhébb tünetekkel (vagy éppen teljesen tünetmentesen). Nem rettegtetni akarok, hogy mindenkit így kifacsar a betegség, csak ne akarjuk tovább adni olyanoknak, akiket esetleg igen (vagy rosszabb esetben bele is halnak).

  Amúgy a WHO "mild" és "critical" osztályozása így néz ki a gyakorlatban:

  Ciritical - Az intenzív kórházi ellátástól az életveszélyes állapotig terjed.

  Mild - A teljesen tünetmentestől a "Látjuk, hogy mocskos szarul vagy, de kell a hely a még szarabbul levőknek a kórházban, szóval menj haza szenvedni" fokozatig skálázódik.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Dark Archon

  addikt

  válasz Stauffenberg #56 üzenetére

  Útba esik az állateledeles hazafelé, azért mindent én sem rendelek online, nincs annyi felesleges 1-2 ezresem.

  Én biztos nem húzatnám ki a fogamat, ha egyszer menthető lenne. Orvosa válogatja, mit vállal be, de nyilván érthető, ha nem akarják kockáztatni az engedélyüket. Még egyébként jó, hogy az állatorvosok dolgozhatnak.

  Ha el lehet hinni, hogy Vuhanból eredt a vírus, az ottani pánikkeltés miatt menekültek szanaszét az emberek. Aztán gyűrűzött tovább. Persze, hogy beleroppant az egészségügy.

  Gyakorlatilag mi fog történni a korlátozások feloldásával? Szerintem a tovább nyitva tartó boltokban jobban eloszlik a tömeg. A home office-osok legalább fele ideális esetben marad otthon. Kezet fogni továbbra sem lesz ajánlott, maszkot kell hordani boltokban / tömegközlekedésen. Rendezvényeket bizonyára továbbra sem lehet majd tartani x fő felett. Mitől robbanna be akkor a vírus? Hirtelen csak nem felejti el mindenki, hogy mi a helyzet.

  Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Dark Archon #60 üzenetére

  "Útba esik az állateledeles hazafelé, azért mindent én sem rendelek online, nincs annyi felesleges 1-2 ezresem."

  Ezért kell egy nagyobb adagot berendelni.

  "Én biztos nem húzatnám ki a fogamat, ha egyszer menthető lenne."

  Ezt pillanatnyilag nem te döntöd el. Magánrendelés nincs, SZTK van, de ott is csak ambuláns, sürgős eseteket látnak el, amire a fogmegtartó kezelés nem terjed ki. Hazamehetsz a feldagadt fejeddel és viseled tovább a fájdalmat vagy kihúzzák, ebből lehet választani.

  "Ha el lehet hinni, hogy Vuhanból eredt a vírus, az ottani pánikkeltés miatt menekültek szanaszét az emberek. Aztán gyűrűzött tovább. Persze, hogy beleroppant az egészségügy."

  A modellezések szerint Vuhanban már novemberben, Európában pedig már decemberben jelen volt a vírus. Semmi köze ennek a pánikkeltéshez. Az életmódunk okozza, hogy pillanatok alatt egy ilyen jellegű járvány szétterjed a világon.

  "Mitől robbanna be akkor a vírus?"

  Növekedni fog a kontaktusszám. Mellesleg az emberek segghülyék a védekezéshez. Fogdossák a maszkot, fel-le tologatják az arcukon, piszkálják a szemüket, összefogdossák a telefont, amit otthon nem fertőtlenítenek. Lehet majd étterembe, kávézóba járni meg úgy általában véve az utcai élet fog élénkülni (ezzel együtt a tömegközlekedés terhelése).

  "Hirtelen csak nem felejti el mindenki, hogy mi a helyzet."

  Pontosan ez lesz. nagyjából 10-ből 8 ismerősöm már nagyon várja az enyhítést, hogy végre szabadon mehessen meglátogatni a nagyszülőket, szülőket, eljárhasson barátokkal bulizni, stb. Nem fogják fel, hogy ez nem a "social distancing" végét jelenti.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Dark Archon #60 üzenetére

  Attól robbanna be a vírus, hogy sokkal fertőzőbb, mint az influenza. Volt olyan, hogy egy kis étteremben, ahol légkeringetés volt, egy tünetmentes fertőzött az összeset megfertőzte. Nem kell tömegrendezvény, hogy terjedjen. Most meg az éttermeket is újra akarják nyitni, na oda hiába mész maszkban, mert enni nem tudsz, ha nem veszed le.

 • Dark Archon

  addikt

  válasz Stauffenberg #61 üzenetére

  Hát igen, mondjuk abban egyetérthetünk, hogy az emberek segghülyék. Van, akinek csak a száján van a maszk. Emiatt aztán úgyis mindenki el fogja kapni, aztán az immunrendszer válaszától függ a sorsunk. S az sem jelent védettséget, ha túléled, mivel ugye a vírus is tud mutálódni.

  Ami biztos, hogy majd meglátjuk :)

  Hi!King: igen, az éttermek egy fogós kérdés... aki még nem ment tönkre, két kézzel kap a vendégek után. Szerencsére jön a jó idő, ahol van kerthelyiség, oda érdemes ülni.

  [ Szerkesztve ]

  Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #61 üzenetére

  Most utólag sokan más betegségeiket (influenzát, náthát) próbáljáj novemberből-decemberből bemagyarázni.

  Nekem is van egy tanulságos esetem, mondjuk 99,9%, hogy nem koronavírusról van szó. Novemberben feleségem volt egy szakmai expo-n, olyanon, ahol a világ összes részéből voltak emberek, és nem kevesen. Hazajött, szarul volt, enyhe láz is volt hétvégén egyik este, majd én is elkaptam. Nem volt még home office hozzáférésem, és annyira nem voltam szarul, a háziorvosom amúgy is egy fasz, ezért felelőtlen módon bementem dolgozni. Az egyik munkatársam valószínűleg elkaphatta, mert ő következő héten volt szarul, neki már volt home office hozzáférése, fél hetet otthon is töltött.

  Ezt csak azért írom, mert azóta azon ötletelgetünk, hogy hogyan lehetne az ilyen rendezvényeket online helyettesíteni. Márpedig simán lehetne, a személyes találkozók túlértékeltek. És ha lesz vakcina, nem csak a koronavírus miatt, hanem mindenféle fertőzés és természetesen az ökológiai lábnyom miatt is kerülni kellene az ilyesmit. Egyébként megjegyzem, a Lufthansa akkor sztrájkolt, úgyhogy az európaiak közül jópáran vonattal meg bérelt autókkal mentek utána haza...

  "Pontosan ez lesz. nagyjából 10-ből 8 ismerősöm már nagyon várja az enyhítést, hogy végre szabadon mehessen meglátogatni a nagyszülőket, szülőket, eljárhasson barátokkal bulizni, stb. Nem fogják fel, hogy ez nem a "social distancing" végét jelenti."

  Szerintem Húsvétkor "egyéni szabadidős sporttevékenység" címen egy rakás ember rokont látogatott. Csak néztem, mikor kiderült, hogy öcsémék végül csak a krónikus beteg apósa miatt mondták le felesége családjának meglátogatását. Bennem fel sem merült volna az ilyesmi, majd akkor megyek bárkihez is, ha lesz vakcina. Majd lesz Skype karácsony.

  [ Szerkesztve ]

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Dark Archon #63 üzenetére

  Szvsz a helyes szabályozás az lenne, hogy csak kerthelyiség, nagy távolság, pincérek szelep nélküli FFP2 maszkban.

  A legviccesebb, mikor látom, hogy két középkorú nő maszkban sétál, aztán felismerik egymásban az ismerőst, és puszi-puszi, ölelkezés. Vagy a társasági cigizés...

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz Dark Archon #60 üzenetére

  Attól, hogy eddig is rengetegen elfelejtették, mi a helyzet.
  A tömeg nagyobb is lesz, miközben jobban eloszlik, mert már nem kötelező otthon maradni.
  A begyöpösödött magyar vállalkozók meg nem engedik annyira szerintem a HO-t maguktól.

  "Ha el lehet hinni, hogy Vuhanból.."
  Miért, akkor honnan...?
  Amúgy nem kellett oda a pánik, hordták onnan szétamúgy is az emberek.

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Hi!King #64 üzenetére

  Nem arról van szó, hogy valami téli náthán átesett betegek öndiagnosztikája miatt bemondásra elhisszük, hogy már tavaly koronavírusosak voltak, hanem mondjuk erről:

  Italian scientists investigate possible earlier emergence of coronavirus

  Az összhalálozási mutatók hirtelen kiugrása is jelzi, hogy a vírus jóval korábban megjelent, mint az első hírek. Meg amúgy sok egyéb faktor van ebben, több mesterséges intelligencián alapuló modell levezette már januárban, hogy a vírus biztosan kijutott Kínából a nyugati világba és már ott is terjed. Ezek a modellezések a turisztikai, repülési, tömegközlekedési, időjárási és egyéb adatokat viszik be járványügyi modellekbe és ezek alapján már január végén hallani lehetett arról, hogy a járvány terjed Washingtonban vagy New Yorkban, ahol amúgy márciusig semmit nem is tettek igazán ellene, lesöpörte a politika ezeket a modellezéseket. Aztán hogyhogy nem Washington és New York is komoly gócponttá vált az USA-ban.

  Másik modellezések szerint már hetekkel ezelőtt az jött ki, hogy az olaszoknál 6 millió, németeknél pedig 10 millió fertőzött lehet már, ezekből a járvány terjedési karakterisztikáját visszakövetve szintén az jön ki, hogy Európában már decemberben, de legkésőbb január elején jelen volt a vírus (Vuhanban pedig inkább október-november).

  Mikor az egészségügy letérdel a számtalan súlyos esettől, az már több hétnyi, hónapnyi kontrollálatlan terjedés eredménye. Ez olyan szempontból "jó hír", hogy a valóságban a halálozási arány jóval alacsonyabb lehet, mint a jelenleg ismert számok (de ezzel is óvatosan, mert felderítetlenül maradt halálesetek is lehetnek szép számmal).

  [ Szerkesztve ]

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Szakbarbár

  aktív tag

  válasz Dark Archon #48 üzenetére

  Tudod mi a jó abban ha két gyereked van? Egyszerre is tudnak sírni :D
  Mi is naivan azt hittük, hogy nem lesz sokkal nehezebb. De az lett. Ebben mondjuk közrejátszik a COVID is, mert a gyereknek teljesen felfordult az élete, jött a tesó, viszont a nagyszüleit, rokonokat nem láthatja már másfél hónapja, játszótérre sem mehetünk. jött helyette a hiszti korszak.
  A házban nincs kisgyerekes család, az egyik szomszéd családdal vagyunk jóban, oda szokott átmenni a gyerek játszani, De most ezt sem teheti meg.
  Az addig rendben van, hogy ránk fiatal felnőttekre és a gyerekekre nem annyira veszélyes, de van nálunk egy 11 hetes csecsemő is akinek még nincs igazán kifejlődve az immunrendszere és nem szeretném kitenni a fertőzés kockázatának. Ezért Március 17 óta mindössze egy alkalommal hagytam el a lakást, akkor patikába voltam, a feleségem Február eleje óta van itthon. Szerencsére van egy zsebkendőnyi kert oda azért le tudunk menni hintázni - homokozni.

  Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

 • Hi!King

  aktív tag

  válasz Szakbarbár #69 üzenetére

  "Tudod mi a jó abban ha két gyereked van? Egyszerre is tudnak sírni :D"

  Na ezért nem fogunk mi kettő gyereket vállalni, mert a feleségemmel együtt már egy gyereknél is ketten fognak sírni...

  [ Szerkesztve ]

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Szakbarbár #69 üzenetére

  a csecsemők nemlétező immunrendszere azért elég érdekes dolog, nekünk az 5 éves az ovibol 2hetente hozott haza valamit amitől egy hetet feküdt meg néha mi is, a kistesó meg a másfél éve alatt kétszer volt pár napig kicsit köhögős.

 • Dark Archon

  addikt

  válasz Szakbarbár #69 üzenetére

  A gyereket mi összeraktuk a kutyával már az elején. Más kérdés, hogy a kutya kerülte jó darabig. Majdnem kétévesen volt először beteg. Ez így működik, ki kell tenned a szervezetet egy kis mennyiségű "kosznak", hogy az immunrendszer fel tudjon készülni. Mi csak az ajánlott 6 hétig tartottuk a gyereket távol másoktól, aki nem rokon. Utána jöttek-mentek az emberek, ami bizonyára szintén segített. Most ugye ez nem lehetséges, ki tudja, mennyire jó ez egy fejlődő immunrendszernek.

  Azért remélem, ha egyszerre tudnak sírni, egyszerre tudnak is játszani, és addig legalább békén hagynak :D

  Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #67 üzenetére

  Bár efféle tanulmányok nem álltak rendelkezésre, az ember azért olvashatott különböző beszámolókat, amik valószínűsítették, hogy a járvány a hivatalos időpontoknál jóval előbb jelen volt adott területeken.
  Most te könnyen hivatkozol egy március végi újságcikkre, de az általad lenézett nem szakmai tapasztalat (amiben azért volt szakmai is) alapján ugyenerre jutottunk már hónapokkal ezelőtt.
  A hivatalos adatok, hírek sem 100%-osak, egyrészt politika, másrészt pénz, harmadrészt népszerűség is mozgat embereket, szervezeteket.
  A maláriagyógyszer klorokinről megállapították, hogy hatékony a betegséggel szemben, majd most megállapították, hogy nem hasznos sőt árt - mindezt tudományosan.
  A sok látens eset pedig a vírus alacsony mortalitását, sőt a tömeges tünetmentes lefolyását igazolja - ami jó, így a nyájimmunitás is hamarabb elérhető.

  [ Szerkesztve ]

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Tetsuo #74 üzenetére

  Azért ezt bontsuk ketté:

  1.) Ha egy vírus jelenlétéről nem is tudtunk, akkor nehéz azt bárkin számon kérni, hogy miért nem tudtunk, nem is tettem ilyet. Az csak utólagos adatelemzéssel áll össze, hogy az első elismert eseteket megelőzően legalább hónapokkal korábban megjelenhetett emberben.

  2.) Amit számon lehet kérni, azok a már januárban lefuttatott modellszámítások lesöprése. Miközben a világ még azon tördelte a kis kezeit, hogy a vírus Kínán belül tartható-e, ezek már akkor kongatták a harangokat, hogy nem csak nem tartható, de már terjed a világ többi pontján, sőt már akkor megmondták, hogy mely városok válnak gócponttá az USA-ban a turisztikai és repülési adatok vizsgálatával (márciusra ezek be is igazolódtak). Az európai és amerikai hatóságok ennek ellenére sokáig nem sok mindent tettek a repterek hőkamerázásán kívül (ami kétség kívül látványos, de csekély hatékonyságú aktus).

  "de az általad lenézett nem szakmai tapasztalat"

  Szó nincs lenézésről, inkább arról, hogy nem az igazolja a vírus jóval korábbi megjelenését a populációban, hogy aki decemberben taknyos volt, az márciusban már öndiagnózissal rámondja, hogy Covid-19 beteg volt. Van egyfelől a korábban linkelt cikk a már decemberben szokásoshoz képest kiugró összhalálozással, másrészt pedig végzik a szerológiai teszteket antitesteket keresve:

  https://www.technologyreview.com/2020/04/09/999015/blood-tests-show-15-of-people-are-now-immune-to-covid-19-in-one-town-in-germany/

  Ez alapján április elejére a németek 14% környékére tették a populáció azon hányadát, akik már áteshettek a fertőzésen. A járvány dinamikája alapján visszakövethető, hogy ehhez mióta kell terjednie a populációban.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #75 üzenetére

  ...Feltéve, ha a számítások helyesek. A matematikai modellezéssel az a baj, hogy gyakran több kiindulási számot csak becsülnek, miközben minimális eltérésektől is komolyan változhat a végeredmény.

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz Tetsuo #76 üzenetére

  De a mintavételezés folyamatos, így lesznek a becslések is egyre pontosabbak. De el kell fogadni, hogy pontos számot sosem fogunk tudni, szemben mondjuk a közlekedési balesetekben vagy cápatámadásban elhunytakkal. A 2009-es H1N1 világjárvány óta eltelt 11 év, de még mindig 700 millió és 1,5 milliárd közé becsüljük a fertőzötteket és 150 ezer meg 570 ezer közé a halottakat (módszertan függvénye). Ez ilyen műfaj. A védekezést becslésekre vagyunk kénytelenek alapozni.

  [ Szerkesztve ]

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz Stauffenberg #77 üzenetére

  A terjedés sebessége is becslés, illetve a statisztikán alapuló számítások nem egyeznek a valósággal, mert átlagolnak, sokszor az extrém eseteknek nem tulajdonítanak jelentőséget stb.
  Nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a modelleknek pláne úgy, hogy nem is nyilvánosak.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz Tetsuo #78 üzenetére

  Ja tudjuk, a szakértelem libsi ármány

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz hcl #79 üzenetére

  klasszikusokat csak pontosan

  „a szakértelemre való hivatkozás olcsó bolsevista trükk”

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz arnyekxxx #80 üzenetére

  Miközben éppen a bolsevisták avanzsáltak egy hét alatt segédmunkásból gyárigazgatóvá, a párthűségre való tekintettel; hogy a fajtársi alapot most ne is említsük.

Hozzászólok Aktív témák