Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • LorenzoHUN

  veterán

  Konzolokra kell a használtpiac,ennél durvább már csak az lenne,ha a gépet sem lehetne továbbadni...
  Tényleg vicc ez a modell.PC-n meg is hozta az eredményét,mert az emberek most is vagy azt veszik meg,amit nagyon akarnak,vagy esetleg akkor,amikor már nagyon olcsó,konzolon eddig megvolt,hogy veszi az ember a gépet,és néhány játéknál nem tart többet,a sikercímeket meg cserélgeti.Lenne alternatíva:miért nem vezetik be a bérelhető játékot és a csak online szekció vásárlásának lehetőségét?
  PC-n ez már most is megvan egy formában,hiszen a Steamen sokszor vannak játékok,még húzócím is a múltkor,mint a Black Ops 2 amit online bárki kipróbálhatott egy hétvégére ingyen,de más játékok általában teljesek...még az eredményünk sem veszik el,csak nem járnak a steames archivementek.
  Nyugodtan lehetne olyan üzleti modell is,ami lehetőséget ad egy játék olcsó,gyors"próbájára",mivel már minden online,láthatóan ez meg is oldható.
  Arról nem is beszélve,hogy a zeneiparban,filmeknél ha működik az előfizetési rendszer,miért ne működhetne a játékoknál is?
  Mittudomén kategorizálva csoportonként,hogy pl.50$-ért eléred 1 hónapig a TOP 10 FPS játékot,vagy akármit.
  Ennek is lenne keletje...mégha pl.az árat hasraütéssel találtam is ki.Avagy hamár úgyis acc-hoz kötött,mittudomén 1 hétre mondjuk kapd meg az aktuális sikergémet 5$-ért...
  Sokan fizetnének ezért is...és sok embernek ennyi elég is.És egyre inkább affelé tendál a játékok minősége és a demómentesség pl. PC-n,hogy az ember már nem mer venni semmit megjelenéskor,előrendelői jutalmak ide vagy oda...
  Konzolon eddig megvolt a megveszem,másnap becserélem,vagy mondjuk a hónapban még teljes ár mínusz ezresért....nincs konzolom,de ha jól rémlik,ársávon belül a hibátlan állagú játékoknál ilyesmi összeg egy kategórián belüli csere.
  Kellenének újfajta üzleti modellek...teljesen hasonlóan az OnLive-hez pl,csak ott a koncepció nem az igazi,korlátolt.De ha ott előfizethetek valamire,akkor ez miért ne működhetne a gépemen,letöltve is?Ok,hogy ott persze ottvan,hogy nem kell az erős hardver nekem/konzol.DE épp elég hátulütője is van...
  És akár MO-n is lenne sok ember,aki egy-egy szabad hétvégére "bérelne" sikerjátékot pár $-ért...és mégis jobb alternatíva,mint a torrent,mert legál megvan.Letöltési idő ugyanannyi.És elég sok ember,elég sok játékkal nem játszik tovább a próbánál,1-2 óránál,tök mindegy,hogy "virágbolti",örök,ha nincs idő,nem tetszik...és inkább választaná az olcsó legál utat,mint ahogy a mozijegyért,a DVD-bérlésért,akármiért,ami kötöttidejű szórakozás,ugyanúgy fizet.
  A rendes játékok vásárlása viszont attól maradna alternatíva annak,aki TÉNYLEG akarja,és rászánja az egyösszegben nagyobbat,de "polcon a helye",de még a próbajátékos is dönthet úgy,hogy neki tetszik.
  Nincs baj a használtpiac korlátozásával...HA gondoskodnak arról a rétegről ilyen szolgáltatásokkal,akik most ezt még igénylik,vagy mert nem HC gamerek,vagy mert az időbeosztásuk miatt nem költséghatékony új teljesárú játékot venni.

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • FlekkeN

  aktív tag

  A használt piac árt a játékosnak és a fejlesztőnek is. A használt játékok eladásából és a cserélgetésből egy fityinget sem lát a kiadó és a fejlesztő. Külföldi boltokban ha bemész az üzletbe a pultnál használt játékot akarnak eladni a teljes helyett neked. Az üzletben dolgozóknak azt írják elő, hogy ha van használt játék akkor azt ajánlják és agresszívan próbálják eladni a teljes helyett a vevőnek. A polcokon a új játék mellé teszik ki a használt játékokat "olyan mint az új" jelzőkkel.
  Ez természetes tudatosan megkárosítja azt akitől beszerzed a készleted: kiadókat, fejlesztőket. A pénztárnál azok az emberek akik vennék a teljes játékot vesznek inkább használtat.

  Az egyik probléma ott van amikor használt játékot veszel az ugyan az mint az új. Míg egy autó veszt a lóerejéből, karcokat gyűjt rozsdásodik, addig a digitális tartalommal ilyen nem történik.

  Zenékkel is lehet használtan kereskedni ott miért nem baj?
  Míg egy játékkiadónak az egyetlen bevételi forrása a játék eladása addig egy zenekiadónak nem. Zenekiadók kapják a pénzt licensz, koncert, rádió és egyéb bevételekből. Játékkiadóknál nem ez a helyzet, nincs ilyen hálózat, ezért közvetlen megkárosítod őket használt játékkal.

  A kiadó fizet a szerverek működéséért, amiben benne van fórum, többjátékos mód és minden egyéb. Amikor megveszed a használtat akkor hogyan is fizetsz mindezért? Sehogy.

  Az összes profit a bolthoz megy, és ezt szeretnék megakadályozni, nem pedig a vevőket megszívatni.

 • Alexios

  addikt

  Azért lehet ám ez ellen is tenni. Hiszen az egész azért van, mert az új árak jelentősen drágábbak, mint a használtak. Konzolnál ez még jobban így van mint PC-n. Illetve általában nem a játékok 1-2 hónapos korában szoktak túladni a játékon, hiszen ilyenkor még javában megy a multi, stb.. Márpedig időarányosan a játékok ára a boltokban nemfeltétlenül kezd csökkenni, egy fél-egy éves játékért pedig lehet nem szívesen fizetnék én sem annyit, mint akkor mikor megjelent a boltban, akkor pedig a használt marad.
  Illetve ott van a digitális terjesztés, ott semmi nem indokolja, hogy ugyanannyiba, sőt néha drágábban árulják a játékokat mint a dobozos változatot, márpedig ha nincs valami akció akkor általában ez a helyzet. Pedig így ha olcsóbban adnák akkor biztos többen vennének, és még ha kevesebb is a haszon így mint egy dobozos változatnál, ha többen veszik, akkor ezen már nem adnak túl, tehát végeredményben több lehet a bevétel, mindenki jól járna.

 • PiTM0N

  tag

  A cikkben van egy gépelési hiba:
  "amikor már rengeteg használt játék volt a piacon és a gépek ár is a 200-250 dollár körüli sávba süllyedt"

 • Kopi31415

  félisten

  Milyen kár? Azt a terméket valaki kifizette már neki. Ha meg nem használja tovább, miért ne adhatná el? Miért kéne, hogy kevesebb legyen a használt az újnál, amikor amúgy sem fizikailag terméket, hanem használati jogot vesz a játékos? Miért kéne duplán pénzt kapni egy ilyen jogért a kiadónak?

  A zenei vonallal szerintem kissé mellé lőttél, mint analógia. Pláne a koncerteket tekintve.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • gbors

  nagyúr

  nem ennyire egyszerű ez a kérdés - semmilyen szellemi típusú terméknél nem az. mivel alapvetően nem a fizikai eszközért fizetsz, hanem a tartalomért, a használt játék kereskedelme végső soron ugyanaz, mintha ketten vennétek meg egy játékot, és használnátok, elosztva a költséget. Amire meg persze megintcsak nem lehet azt mondani, hogy ez teljesen helytelen - erre a típusú tulajdonlásra a mai napig nincs épkézláb szabályozás. De gondolom azt Te is belátod, hogy az nem fair a szerzővel / kiadóval szemben, ha egy játékot megvesz valaki, és utána egy 5-6 fős láncon keresztül továbbadódik, és 5-6 játékos fizet egy "licenszet".

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog

  miért ne lenne az? ennyi erővel nem fair, hogy megveszem egy filmet DVD-n és ketten megnézzük az asszonnyal, mert miért nem vettem meg neki is?

  [ Szerkesztve ]

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • LorenzoHUN

  veterán

  De ebbe számold bele,hogy így van lehetőség ha nem a kiadónak,de más közvetítőknek pénzt szerezni vele,és mivel továbbadásról van szó,takarja is a lényeget,hogy olyan ember veszi meg,aki ha nem adhatná tovább,valószínű NEM venné meg!
  Tulajdonképpen csak annyi történik,hogy egy példány több emberen keresztül jut el a végleges fogyasztójához.
  És egyébként erős túlzás ez az 5-6 játékos...márcsak azért is,mert a játékoknak sokkal rövidebb a "befutási" ciklusa,sőt mostanában már el is torzult,hogy elő lehet rendelni,mert akit konkrétan érdekel,megveszi elővételben,akit meg annyira nem,az megvárja az első leárazást.
  Lényegében felesleges lett a premier...hisz kinek éri meg előrendelői extrák nélkül egy gém,de ugyanazon a napon,sőt adott esetben az előrendelők még kapnak 5-10% kedvezményt is?
  És megintcsak másik nézőpont,hogy aki továbbadja a játékot,az vesz mást...nem veszi ki a pénzt a rendszerből,x "egységnyi" pénze van a rendszerben...csak keresi a megfelelő játékot,mert aki cserél,végül valaminél ugyanúgy megállapodik.Miért más ennek a megítélése,minthogy az ember odaadja a kedvenc cd-ét a haveréért cserébe vagy bármi hasonló dolog,vagyhogy a ruhát is vissza lehet cserélni,ha kicsi,vagy nem jó a színe,ha ajándék?Az meg hogy a kiadóval szemben(mert azért hagyjuk már a szerencsétlen szerzőt...)nem fair,az természetes,hisz plusz pénz neki a használtpiac korlátozása!A végén még sajnálni kezdem,mint a bank,energiaszektort,stb...
  És ne feledjük,99%,hogy ha nincs használt piac,akkor sokan egyszerűen a bizonytalanból a NEM felé döntenek...és talán megveszik a terméket 2-3 leárazás után...HA nem felejtik el,nem vesznek helyette mást.Oké,nyugat,ott relatív kevés pénz egy játék a fizuhoz képest...de itthon megnézném,kinek mennyi gémje lesz az One mellé,ha nem vehet használt gémet...

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • zsigus

  őstag

  "A használt játékok eladásából és a cserélgetésből egy fityinget sem lát a kiadó és a fejlesztő."

  Ez a dolog azért sántít egy kicsit... Ha valaki csak és kizárólag használt játékot vesz akkor ez valóban így van, de ez általában az esetek többségében szvsz nem így van, mert a használt játékokból befolyó pénzből akár újat is vehet, sőt vesz is általában mindenki. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinél van olyan cím amit rögtön a megjelenés pillanatában akar megvenni, és ha eladja a használt játékait, akkor meg is tudja.

  De ez le is van írva a cikkben:

  "Bárhogy is lesz, a konzolgyártóknak és a kiadóknak is figyelembe kell venni, hogy az új játékokat azok premierjekor, teljes áron megvásárlók sok esetben hosszabb távon gondolkodnak, és azért vesznek akár drágán is játékot, mert beleszámolják azt, hogy végigjátszás után tovább is adják azt, és viszonylag kis ráfordítással megint új játékot vesznek abból a pénzből."

  Ezért csökken a bevétel, ha innentől ezt nem tudod megtenni... Nehogy azt hidd, hogy a nyugati országokban majd minden ember, minden hónapban kiad 180$-t 3db AAA címért, úgy, hogy ebből onnantól kezdve egy fityinget nem láthat, mert ha továbbadod akkor a vásárló félnek is a teljes összeget kell megfizetni a licencért (legalábbis úgy tudom) az Xbox One-nál, innentől pedig ki fog akár egy ezrest adni is egy használt játékért, amikor többe lesz mint az új? Senki.

  Ezzel sok vásárlótól fognak elesni, a korlátozások miatt is, és a használt árán újat vásárló emberek pénzétől is szvsz.

  [ Szerkesztve ]

 • gbors

  nagyúr

  szélső esetben akár még ezt is lehet mondani, de lásd a következőt:

  @Lorenzo:
  én nem arról beszélek, hogy milyen utat jár be a pénz, hanem arról, hogy mi a fair és mi a nem fair használati modell. ne keverjük össze a kettőt, és az érzelmeket (ld. nem sajnáljuk a kiadókat) se kombináljuk ide.

  felteszek egy roppant egyszerű kérdést. azzal gondolom egyetértetek, hogy ha megvesztek egy filmet DVD-n (azért film, mert egyszerűbb így a példa, játékra is működik), aztán a művelődési házba elhívtok 300 embert és mindenki megnézi, az nem tekinthető fair use-nak. az is egyértelmű a jelen bevált gyakorlat szerint, hogy ha levetíted az 5 tagú családnak ugyanezt a filmet, azzal semmi gond nincs. de akkor hol a határ? 8? 20? 50? 100?

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • zsigus

  őstag

  Ez sem a legjobb példa, mert egy nyilvános előadásra jogdíjat kell fizetni (zenéknél és filmeknél is), nem elég a filmet megvenni.
  Azt, hogy hol a határ, nem tudom... Kérdezd meg az artisjust.

  Tehát a +300 emberre is ugyanúgy kifizeted a jogdíjakat...

  Ez egyébként rajta is van a filmek, zenék borítóján.

  "Ez a DVD szerzői jogvédelem alatt áll, és csak otthoni lejátszásra engedélyezett. A DVD nyilvános helyen történő vetítése vagy sugárzása szigorúan tilos."

  [ Szerkesztve ]

 • gbors

  nagyúr

  nem azt kérdeztem, hogy mit tesz és mit nem tesz lehetővé a szabályozás (és ebből következően nem érdekel az artisjus sem), hanem azt, hogy szerintetek mi minősül fair use-nak és mi nem. nos? :)

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • drkbl

  őstag

  Van egy cég, elad két darab multiplayer címet. Kiszámítja, hogy a két játékos 200 óra alatt biztosan megunja a játékot, 200 óra szerverbérlet x $. Már bukik, ha a játékosok eladják, és az új tulajdonosok is 200 órát tesznek bele.

  A tanulmány szerint csökkennie kéne az áraknak. Csökkenhetnek újraértékesítés nélkül? Igen.

  Ilyen a babaruházat/babakocsi ipar is. Mivel lehetetlen olyan rossz minőséget gyártani, ami csak egy gyereket szolgál ki, a "szerencsés" vásárló kénytelen két-három ember helyett fizetni, késöbb pedig vevőket felhajtani, hogy pénzénél legyen.

 • LorenzoHUN

  veterán

  Azért a használt játékoknak,a kézen-közön cserélgetésnek is van elég szép nagy reklámértéke,sokkal több ember akár csak kiróbálhat játékokat,és lehet pont nem az a bevétel a kiadónak,amit elcserél,de a csere miatt bemegy a boltba,és egy másik gémet pont ezért megvesz,mert megtetszik a polcon,vagy mert látja,olyan,mint amit próbált,de valami másban pont jobb,és megtetszik neki!És adott esetben máshogy nem is jutna eddig!.
  Plusz a játékot árusító boltok számát és kínálatát is növeli,szegényebb országokban enélkül tényleg elég kevés a forgalom,elég,ha csak nézem pl.a szolnoki 576-ot,gyakran járok arra,általában a kutya sincs bent napszaktól,stb.függetlenül...
  De pont erre mondtam,hogy a kiadó MAGA IS kínálhatna alternatívát...adja Ő a játékot nekem oda 1-2 hétre azért a pénzért,amit a cseréért fizetnék!Vásárlói szempontból nekem mint vevőnek tökmindegy,kinek adom a pénzt ezért!Sőt elmaradna a konkrét boltba elmenetel is,ha ezt megtehetem otthon,karosszékből!
  A játékboltokra ez nem feltétlenül hatna károsan...kevesebb ember menne,igaz.De kevesebb lenne a bámészkodó is...ha kipróbálhatom otthon,akkor akkor megyek be,ha tényleg érdekel a próba után a gém!
  ÉS mondom,a Steam simán megteszi,hogy nagy címek is ingyenesek 1-1 hétvégére,miért ne lehetne picipénzért ugyanez 1 hétre,de széles körben?
  Közeledhetnének az álláspontok...legyen olcsóbb a konzoljáték,de ne legyen lepasszolható,viszont a PC is kapja meg azt a lehetőséget,mint a konzolosok a cserével,hogy kevés pénzért kipróbálhatja az ember a játékot!Úgy tudom,most végre elég közel hardver lesz a PC és a 2 konzol...lehetne egységesíteni.Hisz a játék települni fog konzolon is,nomeg gondolom lesz ugyanúgy lehetőség akár fizikai lemez nélkül teljes játékot venni...
  No egy a végszó,legyen egységes a rendszer,és oldják meg,hogy a csere "áráért" próbálhassa ki az ember a játékot,és a film-zenéhez hasonlóan csináljanak akár előfizetői rendszert!
  Sokkal nagyobb pénz lehetne a hétvégi és a casual játékosokban,akik 1-2 játékot vennének csak...de ha ráérnek,vagy mert kényelmesek,sokkal többet elköltenének így szórakozásra!
  És mindenki jól jár.A kiadó,mert olyan is fizet,aki nem venne meg egy gémet amúgy,vagy cserél,és a boltot gazdagítja csak...és a mezei játékos is,aki bármilyen hardverrel,de csak időnként hódolna a játéknak,viszont miért ne tehetné meg AAA címekkel?Sokan fognak venni xboxot csak mert szórakoztató központ...és sok ember tart fent játékra közepesen alkalmas PC-t,mert nem turbózza agyon,ha csak 2-3 hetente jut pár órája játszani...milyen más lenne,ha az ember ilyenkor legál módon intézhetne pár jó játékot bérelve?Jelenleg ezek az emberek nem fizetnek semmit...vagy maguk torrentenek(pc-n),vagy kérnek az 1-1 alkalomra a szomszédtól,havertól pár szintén letöltött játékot...esetleg a steamen vesznek 1-2 kisebb játékot,de ez se jellemző...
  A modellnek nem lenne semmi hátránya.Kényelmes,legál rövid szórakozás,olcsón.Mindenki jól jár.És még a reklámértéke is nagy.Bónuszrendszer a bérlőknek,kedvezmények,stb...
  És most már mivel minden acchoz kötött,még ellenőrizni se gond,nincs buktató,hisz jelenleg se ér semmit a free gém a steamról,ha nem veszi meg utána az ember.DE persze bónusz,ha igen,beírod(megveszed a store-ban) a keyt,és nem kell letölteni se újra,se a mentés nem veszik el...
  Csak be kéne látni a kiadóknak is ezt.Éppúgy mint azt,mennyire fújnak sokan,hogy a digitális terjesztésnél a kieső szállítás,legyártás,viszonteladó sarca,USA-EU árkülömbözet hasznot a kedves kiadó a legkisebb mértékben se ossza meg a vevővel,SŐT sok országban(itt is) drágább egy játék online,mint dobozosan! :W Persze OK,a dobozos játékok sokszor nem jutnak el a félárú értékesítésnél "mélyebbre",online viszont nem ritka a 75% sem,avagy az új divat,különféle bundle-kbe kerülés...Ja,bundle-ok.Innen már nem sok lenne az út a bérlésig,előfizetésig...csak félő,hogy még évek telnek el,mire az ember egy online videotékához hasonlóan szoftvert,játékot is bérelhet alkalmilag.Szoftver dettó.Kell egy Photoshop,CAD,Sony Vegas egyetlen munkára?Miért nem "bérelheti ki" az ember mondjuk 1 hétvégére? :U És csodálkoznak,hogy drágán nem kell a szoftver,de drága,mert kevesen veszik...ördögi kör.A casual havi 1x felhasználó meg röhög...és szerez free...

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • zsigus

  őstag

  Én inkább megfordítanám a kérdést:

  Mi nem minősül annak? Az amikor valaki soha nem vett új játékot, csak használtat. Ez a kiadók szempontjából valóban kics*szész, mert az ilyen emberek pénztárcájából egy vasat sem kapnak (főleg, ha a konzolt is a kezdeti időszakban vásárolta amikor még veszteségesen adták).

  De azért vizsgáljuk meg ezt a másik oldalról is... Ha valaki csak akkor vesz használtan játékot amikor már mérséklődött az ára, mondjuk olyan 5-6e Ft-ra, akkor mennyire lenne hajlandó kiadni 13ezret egy új játékért, amit ki sem próbálhatott (nincsenek demók), csak egy-két (rosszabb esetben előre renderelt) videóból kell megállapítania azt, hogy milyen lehet.

  Szvsz az ilyen emberek akkor sem vennének új játékot, ha nem lenne más választásuk, maximum akkor, ha olcsóbbak adnák, ahogy a cikk is írja.

  De szvsz azok között akik használt játékok (is) szoktak vásárolni/cserélni nem sok ilyen van, aki csak és kizárólag használtan vesz minden játékát... Sokan visszaforgatják azt a pénzt új játékokba, ami szvsz még ha nem is teljesen fair a kiadók részéről, akkor is látnak belőle pénzt, tehát én ezeket az embereket nem "büntetném", de ezt nem nagyon lehet szűrni. Vagy hagyják a használt játékpiacot élni, vagy nem.

  Lorenzo9:

  Amit elmondtál annak egy része már megvalósult... PS3 esetében van egy PS+ szolgáltatás. Évente nem tudom milyen összegért kipróbálhatod a játékokat 1 órán át, és ha tetszik megveheted (persze nem mindegyik játéknál).

  PS4 esetében elvileg az összes játék megvásárolható online is, tehát gondolom a kipróbálási dolog az most több játékra érvényesülhet.

  Egyébként konzolon (Box/PS) is vannak ingyen hétvégék, legalábbis hallottam már ilyet... Nem tudom, hogy olyan "sűrűn" e mint a Steam-en, de vannak.

  [ Szerkesztve ]

 • <VadMacs>

  csendes tag

  >a használt játék kereskedelme végső soron ugyanaz, mintha ketten vennétek meg egy játékot, és használnátok, elosztva a költséget.

  A magyar jog szerint ez baromság. Ha a törvényt betartva végezzük a használtan értékesítést, akkor a törvény betűje szerint egyszerre csak egy ember birtokolhatja az adott szoftvert/művet. Ha van biztonsági másolatod, ugye eladásnál azt is vele együtt kell adni. Miféle két személy használja így egyszerre...?

 • LorenzoHUN

  veterán

  Pont ez a gond PC-n...hogy ha valamit eladnál,adnod kell vele az accot is,ráadásul ez utóbbi pl.itt nem is legális...de igazából nem értem,a hülye játékok PC-n mi a fenéért vannak így megkülömböztetve?Szoftvert veszel,kapsz sorozatszámot,acc nem kell.Ok,vannak kivételek,mint minden másban.Zenét veszel?Eladod.DVD-t/Blu-Ray-t veszel?Eladod.Teljesen hasonló dolog a játék is.Szórakoztató termék.Ráadásul még pont a játék,ami abszolút szubjektív szórakozási forma,mert egy dolog,ha a játék tetszik,de nem fut jól az user gépén,avagy egész egyszerűen minden OK,csak nem megy neki...sok oka lehet,hogy egy ember megválna a játéktól,nem úgy,mint a többi szellemi termék esetén,erre pont ez,aminél korlátozzák,fene se érti ezt.És ráadásul pont az elkorcsosulás felé visz ez,ami látható is a mostani játékokon,a gatyamadzag hosszúságú szériákon,minimális fejlesztéssel.Mert tudják pl.PC-n,hogy az előrendelők adják a bevétel nagy részét,és ráadásul mégcsak nem is reklamálhatnak utólag...és mivel mindenki ezt csinálja,még alternatíva sincs,kevés az egyedi és tényleg jó játék.
  Mondjuk lehet tényleg azt kéne,hogy konzolon is bevezetni ezt,hadd szopjanak ők is...és akkor majd kinyílna az emberek szeme.Végülis jót tenne a fejlesztéseknek...
  Egyébként pl.elég jó kis kezdeményezés az is(bár a letöltés ideje miatt elég kevés tesztidő lehet néha),hogy Androidon ha valamit vesz az ember,15perce van kipróbálni,megy-e,tetszik-e,és ha nem,egy gombnyomás visszakérni a pénzét...hát jópár játéknál(pl.Brink,Rage,de még sorolhatnám,mennyi "ócskaságot" vettem meg én marha,hála a marketingnek,és a nem tervezett bugoknak) nyomkodtam volna ilyen "gombot" az utóbbi időben...és még jogalapja sincs az embernek játéknál reklamálni semmiért,még a BUGOKÉRT SEM,FÉLREVEZETŐ REKLÁMVIDEÓKÉRT,LEÍRÁSOKÉRT,GÉPIGÉNYÉRT SEM! :W

  [ Szerkesztve ]

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog

  és még jogalapja sincs az embernek játéknál reklamálni semmiért,még a BUGOKÉRT SEM,FÉLREVEZETŐ REKLÁMVIDEÓKÉRT,LEÍRÁSOKÉRT,GÉPIGÉNYÉRT SEM!

  nálam ez a rész b*ssza ki legjobban a biztosítékot. minden, de minden eladott terméknél van minőségbiztosítás, ahol ha az adott termék szar, akkor mehetek verni azt asztalt, hogy engem átvertek.
  játékoknál ez nincs. ez számomra felfoghatatlan, hogy nincs egy jogvédő szervezet, érdekképviselet, aki ilyenkor odapirít a kiadóknak, hogy "ezt mégis hogy gondoltátok?"

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • <VadMacs>

  csendes tag

  >Pont ez a gond PC-n...hogy ha valamit eladnál,adnod kell vele az accot is,ráadásul ez utóbbi pl.itt nem is legális...de igazából nem értem,a hülye játékok PC-n mi a fenéért vannak így megkülönböztetve?

  Az a gond, hogy a törvények nem tartanak lépést a digitális világgal. Anno pl a másolásvédett dolgok nem szerepeltek e törvények között, ma viszont már igen. Ennek megfelelően hiába másolhatod a saját lemezedet, ha az viszont másolásvédett, mégsem másolhatod (védelem kijátszása, törése tilos). :)

  Lehet idővel ezek is szabályozva lesznek, most viszont a fiúk mással vannak elfoglalva a Duna parti luxuscirkuszban... :)

 • LorenzoHUN

  veterán

  Mert a PC piac már kicsi,és konzolon ott a csere(még) ugye...ott megoldod,hogy hazaviszed megjelenéskor,nem tetszik,másnap még a legoltáribb gagyit is tuti beveszik,mert a boltos nem tesztel,néz utána,stb...de pár napig tuti találsz madarat teljes áron is,vagy nabumm engedsz egy ezrest.
  És azt ne felejtsük,hogy konzolon a bugok sem olyan jellemzőek,mert annyi alap,hogy a játék MŰKÖDJÖN,bezzeg én az ATI kártyámmal 3 hónapig nem tudtam játszani a RAGE-emmel,bár abban sem lennék biztos,hogy mostanára stabilan megtehetném!Utolsó emlékem is az volt,hogy hol ment,hol nem...

  Egyébként ha már minőség,EGY játékot kiemelnék: Borderlands 2. Követendő példa.Technikai fejlődés,GÉPIGÉNY CSÖKKENÉS,tanulás az első kisebb bugjaiból,hosszú(100+!) óra játék,nem prémium ár,DLC-k,Facebookon és Twitteren jövő beváltható kódok,már 4 DLC,ami szintén 100óra,baráti áron,plusz egyéb tartalmak...no comment.ÍGY IS lehet csinálni.És most tök mindegy,hány embernek nem jönnek be a Border-ek.Hanem hogy adott egy fejlesztő,aki ezt megteszi egy amúgyis csak rétegjátékkal!Minden fityinget megérdemeltek,amit a 2 részért kipengettem nekik,és tartok most kábé 1600! óránál a két gémben 4 év alatt...

  [ Szerkesztve ]

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • gbors

  nagyúr

  de továbbra is a piacról írsz, én pedig az elvet keresem, ami alapján igazságos alapszabályokat le lehetne fektetni.

  @Vadmacs: nem a jogról beszéltem, ld. előző mondat.

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • cskamacska

  addikt

  TB a használt játékokról

  "és a hatóságokon is egyre nagyobb a nyomás" Aztán hol? :F
  Egyébként a PC netes terjesztésnek tényleg nagyon kell az újraértékesíthetőség, mert ugye senki nem szereti a -75-90%-os digitális leárazásokat, és sokkal jobb lenne leértékelés nélkül 40-50 eurós játékokat venni, majd 25-30 euró(-10 euró rendszerhasználati díj ;] ) ellenében továbbadni. Ha ez tényleg megvalósulna, az eladhatóságot szorgalmazóknak szerintem csúnyán félreállna a szájuk. :P

  "Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

 • zsigus

  őstag

  Ez egy eléggé szerteágazó dolog, ezért nem nagyon lehet általánosítani (vagy legalábbis én nem tudok)...
  Mindenki aki kihasználja ezt a lehetőséget más-más arányban, más-más mennyiségben teszi.

  Ha olyan alapszabályt szeretnél hallani tőlem, hogy egy játékot csak egyszer lehessen használtan eladni, akkor az aki megvette jól járt, a másikra már negatívan hat. Ha azt szeretnéd, hogy mondjuk mindenki aktiváljon havonta egyszer legalább egy új játékot, és engedélyezik neki, hogy használtakat is használjon, akkor lehet, hogy három játékától meg kellene válnia ahhoz, hogy kifizesse a 13ezer Ft-ot egy újért.

  Ráadásul a szoftveres licencek is árnyalják a képet, mert egy játékra/programra csak használati jogot kapsz, nem tulajdonjogot.

  Nem egyszerű...

 • djculture

  félisten

  Ja sőt ha kábel előfizetés és egyéb fizetős tv csomagja van valakinek és a család nézi tv-t akkor a család összes tagja után kelljen megfizetni az előfizetési díjakat! Öten vannak ötször annyit kelljen fizetni nem? Egyéb baromságokat is kitudunk fejteni hogy az úgy jó mert a vásárlót/vevőt büntetlenül lehet lerabolni ...
  Ha egy házban öten laknak akkor a gázt villany stb alapdíjakat ötször kelljen kifizetni elvégre azt is öten használják nem? Kitudok én is bármi ilyen baromságot találni... Kapjunk már a fejünkhöz azért...

  [ Szerkesztve ]

 • szilard28

  aktív tag

  "Az egyik probléma ott van amikor használt játékot veszel az ugyan az mint az új. Míg egy autó veszt a lóerejéből, karcokat gyűjt rozsdásodik, addig a digitális tartalommal ilyen nem történik."

  Játék/szoftver erkölcsi avulása meg sokszorosa egy autó fizikai avulásának. 5 éves autó és egy vadi új között nincs nagy különbség (kategórián belül) 5 éves és új játék között meg fényévnyi.

  "Az összes profit a bolthoz megy, és ezt szeretnék megakadályozni, nem pedig a vevőket megszívatni."

  A tilcsákbea helyett adjanak ki harmad vagy féláron időkorlátos verziót.

 • gbors

  nagyúr

  ez a fő gond, amit az első mondatban leírtál. nem csak Te nem tudsz, senki nem tud (vagy legalábbis eddig nem jelentkezett vele a nyilvánosság irányába). márpedig korrekt szabályozást csak tiszta alapelvekre lehet építeni. ha nem tiszták az alapelvek, akkor is el lehet üzemelni valamilyen státusz quo alapján (ilyen pl. az, hogy apuka által megvásárolt DVD-t az egész család megnézi, vagy hogy a retail változatú használt játékot jelenleg tovább tudod adni, mert arra számítanak, hogy max. 2-3 gazdája lesz), de ezek változhatnak azért, mert felborul az egyensúly (pl. megnő a használt játékok aránya), vagy csak azért, mert a jogtulajdonos másképp gondolja - és a változást nem tudod semmilyen jogi alapon megtámadni.

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • azbest

  nagyúr

  Nyugaton már van olyan megoldás, ahol havidíjért adott kínálatból bármi szabadon játszható. Van ilyen zenére, videóra és játékra is. Játékra most kapásból az onlive (10 dolcsi 200 játék / hó) ugrik be, de gondolom van olyan megoldás is ahol a játék az előfizető gépén fut (úgy olcsóbb az üzemeltetés).

  A problémák talán onnan származnak, hogy általában nehezen változtatnak a megszokott megoldáson. Ezen kívül ha nagy nehezen legálisan is lehetővé teszik a modern világ elvárása szerinti előfizetést / hozzáférést, akkor sokszor drágábban akarják azt elsütni, mint a régi modellt.

  A használt játék kereskedés azt mutatja, hogy a piac olcsóbbra árazná őket, ha tehetné. A legalitást követők megpróbálják elosztani a költségeket egymás közt.

  szerk közben hallgatom a videót a használt játékokról. A szerverek üzemeltetésének költségei és a használt játék kapcsán:
  Ha nem adnák el, akkor is is fenn kéne tartani a szervereket. Értem én, hogy a kiadónak az éri meg ha megveszik majd le is kapcsolhatja a szervert, mert arra számít, hogy hamar kikopnak a játékosok. Ha előfizetős modell van, akkor addig fizetnek a játékosok, amíg használják. Persze ne akarják egy hónapért elkérni a 60 dolcsit.

  [ Szerkesztve ]

 • zone

  őstag

  Külföldön már van ilyen játékbérlés, pl. [link] [link] [link]
  Havidíjért kölcsönözhetsz játékot, az angol cégnél visszaküldés helyett meg is veheted.

  YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

 • emelhu

  tag

  Egy új szál.

  A játék (program) miért is más, mint a könyv, videó, zene vagy egyéb?
  Nem a hordozó az érték, hanem a benne megtestesülő tartalom.

  Na de ha már a könyvnél sok száz éves tapasztalata van a dolognak, miért nem lehet minden egységes: aki a hordozót birtokolja, az tartalom olvasási jogát is birtokolja?

  De tovább megyek, a szerzői jogvédők valahogy mindig csak a saját érdekeiket látják, pedig az elvek azok elvek.
  Ilyen alapon miért is nem lehet a DVD megvásárlásakor visszavinnem a VHS kazettát és 80% kedvezménnyel megkapni a DVD-t. Hiszen a korong értékének csak 20%-a a fizikai hordozó gyártás és értékesítés.
  Ugyanígy bakelit lemez/CD és aztán zeneboltból letöltés.

  De még tovább megyek, akkor bontsuk ki a "teljes igazságot":

  Ha volt egy sikeres termék és utána csinálnak egy bővített változatot, akkor a karakterek, animációk megtervezése már megvolt, a játékmotorban is csak egy keveset bővítettek. Vagyis akinek megvan az első verzió, annak adják féláron a bővített/második változatot.
  Mert az úgy igazságos!

  Vagy mégsem kellene ennyire "etikai" alapokon kalkulálni, mert akkor a gyártónak is fel lehet tenni kérdéseket?

  Ez piac.
  A gyártó ír egy használati feltételt, ha nem tetszik, nem veszem meg a termékét.
  Aztán a nemzeti jog persze felülírhat pontokat a használati feltételekben, de ekkor meg a gyártó döntheti el, hogy arra a piacra nem ad el.

  Csak ne rinyáljanak!

 • olbaidhun

  őstag

  Butaság a gyártók részéről ezt meglépni.

  7O 638 9O93 • www.wasd.hu • ᴺᶦⁿᶜˢ ᵗᵒʳᵉᵏᵉⁿʸ ᵏᵘˡᵈᵉᵐᵉⁿʸ ᵐᵃˣ ᵍᵒⁿᵈᵃᵗˡᵃⁿ ᶜˢᵒᵐᵃᵍᵒˡᵃˢ

 • djculture

  félisten

  Simán megy nekem is ati van és nekem tetszik a Rage igaz 1 évre rá vettem meg. Alig van olyan pc játék amit érdemes egyből megvenni.

  azbest Ja persze azután 10 éves játékot akarok nyomatni akkor így jártam, mert sokszor már 2-3 éves játékok sincsenek támogatva argó ki is kerülnek a rendszerekből mivel nem végtelen a felhő kapacitása se. Steamről is vettek már ki sok játékot amit már nem lehet megvenni szerencsére játszani lehet még vele, de minden extra dolga eltűnt érdekesen.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  De hát jelenleg éppen ez történik, amit írsz. Arra hivatkozott a videó, hogy a használt játék után nincs bevétel a szerver üzemeltetésére, erre mondtam hogy akkor egyszeri horror ár helyett váltsanak bérleti konstrukcióra. Az eldobható játékok korát éljük, ahol pár év után a szerverek lekapcsolása miatt / támogatás megszüntetése többé nem használhatod azt. Sőt, éppen a kiadók definiálták át az account kikötés miatt, hogy a játék szolgáltatás és nem termék, hogy rájuk ezért más vonatkozik.

  Gondolom a kiadónak az éri meg, ha mindig újat vesznek az emberek. Dobd el és fogyassz, ez lehetne a 21edik század mottója.

  A kiadó kontrollálni akarja, hogy játszhatsz-e a programmal. A központosításnak ilyen hátránya is van az előnyei mellett (pl cheat elleni védelem). A digitális tartalom és szolgáltatás nyújtás a kényelmen kívül központi kontrollt és rengeteg korlátozást is hozott. Egyáltalán nem mondom, hogy ez jó. Egyértelmű, hogy mindenek felett a profit áll.

  [ Szerkesztve ]

 • gbors

  nagyúr

  a könyvnél azért működött több száz évig, mert a tartalom és a hordozó nem volt (értelmes keretek között) elválasztható. pont ennek a megszűnése az, ami a könyves modell működését lassan ellehetetleníti, még a könyvek esetében is.

  amúgy a 80-as években ugyanezek a hisztik mentek a kazettás magnókkal, ott az lett volna a megoldás, hogy a zenekiadók megtiltatatják, hogy ilyen eszközt forgalmazni lehessen - ez persze nem sikerült. nincs új a nap alatt :)

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • mrhitoshi

  veterán

  Szerintem logikus, és ebben van a dolog lényege: teljes áron megvásárlók sok esetben hosszabb távon gondolkodnak

  Én két opciót tudnék elképzelni: vagy hagyják tovább működtetni a használt piacot, vagy pedig mérséklik az árakat. Egy-egy új címért ma horribilis árakat mernek elkérni, ez szörnyű annak tudatában (CoD széria tipikusan), hogy semmi új nincs a játékban.
  Szóval a megvásárolt tartalom minőségét is bele lehetne venni ebbe a kérdés körbe, mert szerintem ha teljesen megtiltják a használt játékok kereskedelmét, akkor össze fog omlani a piac, pont azért mert a semmiért kérnek egy új játéknál 11-13e Ft-ot (magyar viszonylat ugye), és kinek kellene ez így, ha tudja, hogy utána megint csak 13e Ft-ért juthat hozzá egy új játékhoz. A legtöbb nagy címeknél sajnos kezd ez az irány kialakulni. Talán egy komoly játéknál meggondolná a vásárló, de nem a Deus Ex HR, vagy az L.A. Noire döntött eladási rekordot.

  [ Szerkesztve ]

  PS4

 • .tnm

  addikt

  +plusz mindenkinek, aki az alábbi idézetet elfogadja:

  A használt piac árt a játékosnak és a fejlesztőnek is. A használt játékok eladásából és a cserélgetésből egy fityinget sem lát a kiadó és a fejlesztő.

  nem igaz! mint ahogy mások is felhozták, látszólag ugyanezt el lehetne mondani a használt autó piacról, de ott sem igaz, mint amiatt, amit a cikk is ír: aki teljes áron veszi meg, az azért teszi, mert tudja, hogy ha idővel nem felel meg neki, akkor el tudja adni. tehát a teljes árnak már most is része a használt piac lehetősége. tulajdonképpen a fejlesztő/kiadó már előre megkapta a jussát a használt piacból is, csak ezt most csendben elfelejtik, hogy újra sarcolhassanak érte. igazából lehet csűrni csavarni a dolgokat, de ez semmi más, csak burkolt áremelés. illetve egy darabig még élvezhetik azt a hasznot, hogy sokakat meglepetésszerűen fog érni, hogy nem tudják (vagy csak olcsóbban tudják) eladni a már teljes áron megvett játékaikat.

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • LorenzoHUN

  veterán

  A legjobban az a baromság az egészből,hogy a játékot úgy tekintik,mint valami mozit...hogy Te perkálsz,és ezért Neked jár mondjuk 6 óra,amennyi az egyjátékos mód,szórakozás.És azt veszik alapul,hogy ha megveszed a játékot,letolod és eladod,TE már megkaptad,amiért fizettél!
  Pedig ennyi erővel akkor ott a DVD film,amit szintén fogjunk fel egy "sztorinak",és akkor másfél óra után az ember megkapta,amiért fizetett? :DDD
  Vicc ez az egész,ezzel takarózni,hogy Te kijátszod,eladod,megteszi más is,így felezted a költséget.De nem veszik figyelembe,hogy sokan pont azért cserélnek,mert nem tetszik a játék ezért vagy azért,sokan NEM játsszák végig,a multiba bele se néznek,és adják tovább...arról nem is beszélve,hogy jellemzően egy friss játéknál ez lezajlik 1-2 nap alatt,tulajdonképp az első tulaj csak "próbát" tesz,és szerintem már a második,aki használt játékot vesz,az,ha nem hiánycikk egy játék,már később,nyomott áron teszi,hisz pont ez a lényeg,neki nem ér teljes árat,mert nem érzi magához közel!Vagyis aki gyorsan cserél,az NEM kapja meg a szórakozást az idő rövidsége miatt sem,aki meg később vesz használt játékot,az jellemzően utánanéz,nem érdekli a premier,nem ér annyit neki,DE 99%,hogy ő már megtartja...tehát lényegében a minimális kivételt,a tényleg játékot habzsolókat leszámítva a használtpiac eredménye is egyszem teljes értékű felhasználó,tehát nem csorbul az 1 termék-1 fogyasztó álláspont,VISZONT ha nem lenne használtpiac,akkor ha kisebb áron is(DE a külömbözetet a korábbiak kifizetik,hisz valaki TELJES ÁRON veszi meg a példányt!),de olyan emberhez jut a termék,akinek igénye van rá!
  Ha korlátoznák a használtpiacot,adott esetben a használt,régebbi játékot vásárlók NEM vennék meg a játékot,avagy megvennék akciósan később,DE akkor a megjelenéskori árhoz képesti külömbözet NEM kerülne a kiadóhoz!Szóval hülye dolog ez,nem értem,miért a maguk ellenségei...aki használt gémet vett később,maximum megvárja a leárazást.Arról nem is beszélve,hogy érdek kéne legyen a minél több eladott termék,mégha egy része forog is,hisz ott van a polcon,hisz annak is lesz véleménye,akinél csak "futólag" van,és sok esetben nem a játék minősége a gond,hanem egyszerűen "nem jön be",de attól a kiadó számára reklámérték lehet,mert bizonyos részei tetszhetnek annak is,aki továbbadja,pl.szép grafika,akármi...és az adott fejlesztő játékaiból,ha talál megfelelőbbet,a tapasztalat birtokában hamarabb választ megfelelőt...

  Pap leszek az kurvaisten! Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:LorenzoHUN#1760666 Xiaomi MI 9T 6/128

 • emelhu

  tag

  "a könyvnél azért működött több száz évig, mert a tartalom és a hordozó nem volt (értelmes keretek között) elválasztható."

  Ez részint nem igaz, hiszen a copyright pont a kapcsolat "elszakítását" tiltja, másrészt ha fizikailag ugyan elválasztható is a tartalom, attól jogilag még nem.

  Az elvi kérdés továbbra is az, hogy ha veszek(!) egy tartalmat [nem bérlem], akkor korlátlan használati jogot kapok-e (természetesen a copyright és használati feltételek betartásával, pl. nincs nyilvános bemutatás, belépőjegy szedés, tovább-bérlés), vagyis ha enyém a használati jog, akkor ez mire terjed ki.

  A gyakorlati jogban mindenféle jogok vagyoni értékű jogok és adhatóak-vehetőek.
  Miért pont a "digitális tartalom megtekintése" jog ne lenne az?

  Ha én nem kívánom továbbiakban élvezni a megtekintés jogát, akkor továbbadom másnak, aki szeretné igénybe venni ezt.
  Lehet ezt elvitatni, de ahogy megjegyezték korábban: a jelenlegi árak a jelenlegi feltételekkel alakultak ki, vagyis a vagyoni jog átruházásának jogával, ami "érték".
  Ha a megszerzett termék értéke csökken, akkor az ára marad?

  Ha a piac hagyja!

  Lehet, hogy úgy járnak a játék-készítók is, mint a hanglemez gyártók.
  Annyira irreális árakon tartották a terméküket, hogy sokan más csatornákat kerestek vagy más(!) [kiegészítő-kiváltó] termékeket vettek a pénzükön (pl. video, játék stb).
  Véges az e szegmensre szánt pénz és azt igyekeznek optimálisan elkölteni.

  Vagyis tényleg elképzelhető, hogy ha nagyon kekeckednek, akkor két szék között a földre esnek.

 • orion1025

  őstag

  A videotékák is lekoptak idővel, lehet most lesz majd a következő lépcsőfok.

  "...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

 • .tnm

  addikt

  de nem azért, mert megszűnt az igény korlátolt ideig az otthon kényelmében fogyasztható tartalmak iránt, hanem mert árban és körülményességben nem tudta felvenni a legális és illegális alternatívákkal. netflix és társai odakinn szárnyalnak.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • szeksziboj

  tag

  Szerintem ezt az elvet ki kéne terjeszteni a kutyákra, macsekokra is. Ha leviszem a parkba Morzsit bárki megsimogathatja, pedig nem is ő fizette a kötelező oltásokat meg a tenyésztő se lát belőle egy fillért sem... mi ez ha nem rablás? :W Hol a fair use határa? :F

 • orion1025

  őstag

  Az emberek megszoknak egy bizonyos szintet, majd ha abban változás következik be, akkor megy a kapkodás.Előbb-utóbb a CD-k és a DVD-k is kikopnak a köztudatból, de ha erre sor kerül, akkor is lesz felháborodás.Egy használt játék korlátozással pedig a kiadók és a konzolgyártók fognak saját maguknak elindítani egy lavinát.

  "...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

 • zone

  őstag

  Se az 5,25 és 3,25 floppy se a magnókazetta se a videokazetta kihalásakor nem volt semmilyen felháborodás.

  YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

 • orion1025

  őstag

  Na de ezek a holmik nem a kényelmet szolgálták.A kazetta tekergetés és egyéb nyűgjei nyomába sem érnek egy CD kényelmességének és tartósságának.

  "...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

 • azbest

  nagyúr

  A kiadó dinoszauruszok nehezen változtatnak. Nem a kiadó hanem külső cégek vitték sikerre a digitális csatornákat, meg jogvédő szervezetek fölözik le a jogdíjakat. Szívnak is emiatt, pl az artisjustól próbál szabadulni az universal kiadó, de egyelőre nem sikerül nekik. (Értsd a jogvédő minden jogi kiskapuba kapaszkodik, hogy nála csapódjon le továbbra is a védelmi pénz.)

  “Megszívat bennünket az Artisjus”
  "A Cloudcasting szerint a Universal amerikai főnöke tavaly személyesen repült Magyarországra, és közölte az Artisjussal, hogy nem tartanak igényt a szolgáltatásaikra, és maguk fogják a saját zenéiket “értékesíteni”.
  Ennek ellenére az Artisjus szerint ezt nem tehetik meg." [link]

  Zenét csak az Artisjustól?
  http://index.hu/belfold/2013/05/30/zenet_csak_az_artisjustol/

  Visszanyalt a fagyi.

  [ Szerkesztve ]

 • ddekany

  addikt

  Még nem ismert, hogy mit fognak kitalálni az egészre... Mondjuk a pesszimizmus maximálisan értem, de elvileg az sem kizárható, hogy megelégednek azzal, ha használt kereskedés raktuk keresztül zajlik le. Teszem az, kapásból a konzol menüjében eladhatok pikk-pakk eladhatok egy játékot másnak, de a pénzmozgás csak a konzolos felhasználói fiókok virtuális pénztárcái közti "pénzmozgás", tehát amit így szerzek bevételt, azt csakis az adott konzol piacán játékra tudom elkölteni. Így GameStop szerűségek nem élősködnek ezen, az eladó bevételét a rendszeren belül tartják, és pontosan láthatják, hogyan is működik a használt piac, harmadrészt így befolyásolhatják a folyamatot (ne lehessen akárhányszor továbbadni pl.).

 • gbors

  nagyúr

  yep, ellenben a jogi elválaszthatóság fogalma csak akkor merült fel komolyan, amikor a fizikai már nem okozott gondot. előtte is volt copyright, csak nem kellett elővenni.

  a digitális tartalom továbbadásában én azt érzem problémásnak, hogy mivel a tartalom "elfogyasztása" nem jár a tartalom elfogyásával / degradálódásával, ultra szélsőséges esetben akár minden tartalmat csak egy példányban lehetne eladni, mert az emberek láncba fejlődve tudják mindig továbbpasszolni. nyilván nem életszerű a dolog, de az elvi lehetőség megvan rá.

  és persze, az a fő kérdés, amit írsz. meg az is egyértelmű, amit többen is írtak, hogy a használt játék kereskedelmének megszüntetése esetén az új áraknak illene csökkenni.

  "Here in my cell I can choose my addiction... while the spiders spin"

 • djculture

  félisten

  Ja úgy lecsökken hogy a hírek szerint már az új xboxone-ra 20k lesz egy játék.

 • Kopi31415

  félisten

  A hülyeséget ne kezdd! Ha a két ja´tékos nem unja meg a terméket, mert ne adj isten jó lett, akkor mi van? Bukik a cég? akkor fizessenek még rá? Ha meg olyan szart sikerül termelniük, hogy öt óra után vágja a kukába aki megvette, akkor meg kész haszon?

  "Csökkenhetnek újraértékesítés nélkül? Igen."

  Ezt azért alá kéne támasztani valamivel.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

Hozzászólok Aktív témák