Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • WN31RD

  addikt

  Szerintem a mérgelődés és a cikkben említett hülyegyerekek szidása helyett hasznosabb lenne azon elgondolkodni, hogy mit csinálunk nagyon rosszul mindannyian, informatikusok, IT biztonsági szakemberek, managerek, ha néhány amatőr pusztán viccből ilyen nagy ijedelmet és kárt tud okozni. Vandálok mindig lesznek, semmilyen törvényi szigorítás nem fogja ezt a problémát eltüntetni, alkalmazkodni kell a fenyegetéshez. Arról nem is beszélve, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, az igazán veszélyes támadók, támadások nem ezek, hanem amelyekből nem lesz hír.

  Kit terhel nagyobb felelősség itt? Valami szerencsétlen hülyegyereket, aki rájön, hogy a számítógépe mögött ülve betörhet mindenféle rendszerekbe, úgy gondolja, hogy ez óriási poén, és ettől érzi magát keménylegénynek, és talán fel sem fogja igazán, hogy mit csinál? Vagy az informatikus(vezető)t, aki pontosan tudja, mekkora cég rendszereit és milyen érzékeny személyes adatokat bíztak rá, akit ezért fizetnek, de aki nem teszi meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy tisztességesen védve legyen mindez?

  Amikor ilyen incidensekről olvasok, nem az az első gondolatom, hogy milyen szemetek a támadók (persze azok, az ég meg kék), hanem az, hogy mi mindent kell nekem is megtenni azért, hogy az ilyen kockázatokat csökkentsük, mennyi problémáról tudok már most, amelyeken javítani kellene stb., és ez bizony szerénységre int.

  (Nem a partvonalon túlról kiabálok be, ez a munkám.)

  ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Hozzászólok Aktív témák