Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • osztraksajt

  őstag

  Azért milyen szépen lelkiismeret furdalás nélkül eladják a felhasználók munkáját. Ki is szálltam a fejlesztésből mikor kiderült hogy az általam szerkesztett térképek minden jog és ellenszolgáltatás nélkül a Waze tulajdonába kerülnek. Szerintem nem követendő példa az hogy közösségi alapon fejlesztenek valamit amit utána eladnak.

 • osztraksajt

  őstag

  válasz FlekkeN #3 üzenetére

  Maradjunk annyiban hogy azért eltérően látjuk a dolgokat.

  Mondjuk rendbe raksz egy játszóteret hogy a gyerkőcöknek legyen hová levinni játszani őket (ingyenesen értéket növelsz) nem örülsz hogy eladják a szomszédos szállodának borsos felárral hogy már parkosítva van, mert nem tudhatod nem-e húznak köré egy kerítést hogy "csak a szállóvendégek látogathatják".

  Mert ha csak a hátteret meg a felhasználói bázist adják el akkor az nagyjából ok, csak itt a közösség munkájából is vaskos hasznot fognak húzni. Tekinthetjük ellenszolgáltatásnak az ingyenes navigációt, csak egyrészt nem biztos hogy arányban áll az elvégzett munkával. Fenntartom a jogot hogy kinek és milyen előnyökért dolgozom ingyen, pl ha tudom hogy lehet hogy a fészbuknak adják el akkor egy métert nem szerkesztek be. Azért egy openstreetmap sokkal korrektebb licencfeltételekkel rendelkezik.

 • osztraksajt

  őstag

  válasz schawo #9 üzenetére

  Tényleg? És az általam említett openstreetmap-et sikeresen ignoráltad? Szerintem elég messze van a kézzel papírlapra rajzolástól. Igencsak korrekt navigációk is vannak már amik az OSM-en alapulnak.

  Amúgy eleinte én is lelkes voltam a Waze-val kapcsolatban hogy végre egy igazán jól kontrollált és felépített közösségi projekt, de miután szembesültem azzal hogy a létrehozott térképek kizárólag a cég tulajdonát képezik és senki semmilyen jogot nem formálhat rájuk, szabadon értékesíthetik akár részben akár egészben. És ugyebár ezt a honlap legeslegmélyebb bugyraiban lehetett egy 20 oldalas tömény angol jogi szöveg közepén megtalálni.

  De nem akarom ezt túlragozni, mindenki eldönti hogy neki ez megfelel-e. Nekem nem.

  [ Szerkesztve ]

 • osztraksajt

  őstag

  válasz Dare2Live #17 üzenetére

  Előttem bambano pontosan megfogalmazta a lényeget.

  Nincsenek ezirányú pontos információim, lehet hogy az MS tol lóvét az OSM-be, de licenszeléséből fakadóan soha nem veheti meg és használja úgy hogy bárkit is kizár belőle hogy pl az eredetit megszüntetve beleintegrálná a saját térképszolgáltatásába.

  És igen, adott egyfajta szimbiózis érzést hogy megoszthattam az általam bejárt területeket, berajzolhattam a kereszteződéseket stb és ezáltal egy vidéki városrészt hozzátehettem az akkoriban még igencsak foghíjas térképhez, de én ezt a többi embernek gondoltam átadni, nem pedig valakinek aki majd ezt a munkát jó pénzért eladja.

  Hangsúlyozom, lehet marad minden a régiben, sőt friss tőkével akár még jobbá válik, de azért ne hasonlítsuk már össze pl egy wikipedia szócikk megírással vagy egy open source programban való közreműködéssel.

  Márpedig ha pl a facebook veszi meg és pl fb acchoz köti a használatot ahogy ez logikusnak tűnik, akkor engem kizár a saját munkámból majd, mert nem ez az élet az mikor nekem fb accom lesz.

Hozzászólok Aktív témák