2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#49) MaCS_70 válasza Divinity (#47) üzenetére


MaCS_70
(PH! nagyúr)

A GDPR már magát az adatkezelést is szigorúan kezeli, és már maga az adat megszerzése és tárolása is adatkezelésnek minősül. Ami árnyalja a kérdést az az, hogy az adott adat mennyire kapcsolható össze velem -- ez mind gyakorlati, mind jogi szempontból döntő tényező.

A Googlet-t például elvben kutyára nem érdekli az, hogy ki vagyok. Őt csak a részletek érdeklik, mert ezekkel jut hirdetési bevételhez és ezeket tudja felhasználni a kutatás-fejlesztésben.

Én odafigyelek arra, hogy a munkám során az ügyfeleimtől kapott adatok ne kerüljenek ki tőlem, de magánemberként teljesen elfogadható üzletnek tartom a kapcsolatomat a Google-lel: én használom egyes szolgáltatásait, ő használja az adataimat. Valamit valamiért.

Azzal viszont nem tudok nem egyetérteni, hogy ez a kapcsolat nem elég átlátható. Az átlagfelhasználó, de még nagyon tájékozott felhasználó számára is elég kaotikus a helyzet -- nem csak az, hogy mit is ad a Google-nek, hanem az is, hogy mit kap közvetlenül cserébe, illetve, hogy mindez hosszú távon milyen célokat szolgál. Mert ez bizony már egy másik kérdés, nem kis jelentőséggel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.