Keresés
 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  ez nem a nyilvánosan hozzáférhető navigáció pontossága (az 20 cm-es) hanem egy speciális mentőszolgáltatásé, a Cospas-SARSAT-é

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • Syl

  nagyúr

  Ezt a 2 km-t valaki magyarázza már el, mert nekem nem kerek.
  A 2 km az szerintem nem helymeghatározás, hanem vakon térképre bökés...

  Words cannot express how much i don't care

 • A GPS miatt (vétel) nem kellene nagy/nagyobb antenna...egy okos karkötőben sincs sok hely.

  A GNSS rendszereknél (mint a GPS) a műholdakról érkezik a jel, általában 1.1-1.6 Ghz közötti frekvenciákon (nagyobb frekvencia - rövidebb hullámhossz, vagyis kisebb antenna kell). Itt a 406Mhz-es frekiről beszélünk, emlékszel a 450Mhz-es mobilokra? Arra is, hogy mekkora antennájuk volt? :)

  Másodszor: a GPS érzékelőkben olyan antenna kell, ami csak a vételről gondoskodik. Érdekel hogy néz ki egy GPS adóantenna? Azok a vékonyabb, hengeres, hegyesebb végűek azok:

  Valószínűleg most sem csupán vivőt vagy zajt sugároznak a jeladók, hanem valamilyen egyedi azonosítót, hiszen akkor nem lehetne őket azonosítani és bemérni.

  Így van, egy azonosítót sugároznak.

  Ennyi erővel sugározhatnák a helyzetüket is, pár byte-on elfér az egész, alacsony adatátviteli sebesség mellett is mp.-ként többször el lehetne küldeni, szépen formázva, CRC-vel, firlefrancokkal, hogy a műhold vevője néhány csomag vétele után már össze tudja rakni a dolgot.

  Először is megfelelő adóteljesítmény és antenna kell. Ismét, ne a vevőantennából indulj ki, hanem az adóantennából és teljesítményből.
  Másodszor, a Cospas-SARSAT továbbra is egy alacsony költségvetésű program, amely más célú műholdakon potyautasként utazik. A Galileo műholdakon ha fejből jól rémlik, összesen 8kg-ot nyom a teljes Cospas-SARSAT egység, és a fogyasztása talán 150W-os nagyságrend volt (ha jól rémlik ilyen 4-8%-át emészti fel a műhold teljes energiatermelésének). Ebből kell a maximumot kihozni.

  Persze, lehetne ennél nagyobb volumenben gondolkodni, de az egész Cospas-SARSAT eleve arról szól, hogy a "potyautasként" egy vevőrendszert építsenek ki, amely érzékeli egyfelől magát azt, hogy vészhelyzet van, bárhol a Föld területén, másfelől hozzávetőleges helyzetet tud megadni, hogy a kutató-mentő csapatok tudják, hogy merre kell keresni a bajbajutottakat. A rendszer eredetileg az Egyesült Államok - Kanada - Franciaország - Oroszország együttműködésében indult, és nincs rá több milliárd dollár...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • kchris78

  addikt

  mert miert??? 2km az par negyzetkmt jelent... ha elveszik valaki a tengeren par negyzetkm az SEMMI! ahhoz kepest hogy az aramlatok szamolgatasaval is legtobbszor szaz meg ezert meg tizezer km2ek jonnek ki... nem akarok negativ lenni de ahol kritikus a m pontossag hegyek - ha ott leesik valaki sokezer mes magassagban annak mar ott kb ugyis mindegy.