Hozzászólok Aktív témák

 • Morden24

  nagyúr

  Ha marad az alapvető koncepció, azaz alapban tiltva van, és az aktivációhoz user interakció kell + van tájékoztatás is, akkor semmi gond nincsen ezzel.

  Sectumsempra - For Enemies

 • CS_D

  senior tag

  válasz Morden24 #1 üzenetére

  Ez rendben is lenne, ha mindenki teljes felelőssége és józan gondolkodása mellett aktiválná. De sokan túl könnyelműen veszik ezeket a dolgokat. Főleg a fiatalok. Nem gondolnak bele, hogy mi hátrányuk származhat belőle.

  Mondjuk én elvből nem adok meg ilyen információkat az adatlapomon... Így nincs is kinek ellopnia. :DDD

  [ Szerkesztve ]

 • Morden24

  nagyúr

  válasz CS_D #2 üzenetére

  És?
  Ezzel az erővel a postolást, a képfeltöltést, a geolocation-t és minden egyebet el lehetne törölni.

  Én úgy vagyok vele, hogy aki nem tud olvasni vagy értelmezni, annak kisebb gondja is nagyobb lesz az életben, mint az, hogy kap pár telemarketinges hívást meg reklámanyagot a postaládájába :)

  Speciel nekem sincsen megadva telefonszámom, címem, de akár meg is adhatnám, attól még nem lenne ellopva, legalábbis nem ezáltal a szolgáltatás által. Ez egy aktiválást, user interaction-t igénylő dolog :K

  Sectumsempra - For Enemies

 • Narxis

  nagyúr

  válasz Morden24 #1 üzenetére

  Túl sok a ha.

  I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Narxis #4 üzenetére

  Csak egy "ha" van, viszont az az eredeti koncepció szerint nem is ha, szóval erősen kétlem, hogy azon bármit változtatnak :)

  Sectumsempra - For Enemies

 • julius666

  addikt

  válasz CS_D #2 üzenetére

  Ez rendben is lenne, ha mindenki teljes felelőssége és józan gondolkodása mellett aktiválná. De sokan túl könnyelműen veszik ezeket a dolgokat.

  Én továbbra is azt tartom, aki hülye viselje ennek a következményeit. Ne akarjon/kelljen már az alkalmazásnak okosabbnak lennie a felhasználójánál, röhej.

  Nekem inkább azzal lenne problémám, hogy oldják meg úgy a dolgot, hogy egy esetleges meghibásodás esetén még véletlenül se kerüljenek ki ezek az adatok.

 • ArSeTh

  csendes tag

  alapvetoen korhatarossa tennem a facebookra valo regisztralas lehetoseget..

 • Dany007

  veterán

  válasz julius666 #6 üzenetére

  Pofon egyszerű, nem kell kitenni az ilyen jellegű információkat egy relatíve nyilvános helyre.
  Ennyi. Én se írom ki a ház falára a számomat.
  Holtbiztos rendszer úgysem létezik és nem is lesz olyan. Ergo az adatlopás kockázata mindig is fenn fog állni, csupán az esélyét lehet csökkenteni.

  Azzal pedig egyetértek, hogy aki nem képes felfogni, mit jelent az, hogy az interneten egy - gyakorlatilag - mindenki számára elérhető helyre feltölti a személyes adatait képeit, az bizony viselje a következményeit is!

 • Morden24

  nagyúr

  válasz ArSeTh #7 üzenetére

  Áh, már egy 16 éves is elég okos ahhoz, hogy igent válaszoljon az "Elmúltál-e már 18 éves?" kérdésre :D

  szerk: Amúgy meg:

  No information from children under age 13. If you are under age 13, please do not attempt to register for Facebook or provide any personal information about yourself to us. If we learn that we have collected personal information from a child under age 13, we will delete that information as quickly as possible. If you believe that we might have any information from a child under age 13, please contact us through this help page.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Zofren

  aktív tag

  válasz ArSeTh #7 üzenetére

  Korhatáros. Most probáltam ki. Egy 9 éves nem tud regisztrálni. De szerintem pár másodperc és egy egybol 29 éves lesz és akkor tud regelni. Hogyan lehetne ezt biztosra tenni?

  [ Szerkesztve ]

  ''Próbálj ne sikeres, hanem értékes emberré válni.'' - Albert Einstein

 • Dany007

  veterán

  válasz Zofren #10 üzenetére

  Hehe, alapvetően egyetértek, hirtelen én se tudom hogyan lehetne biztosítani, hogy az illető aki regisztrál az tényleg elmúlt-e 18 éves vagy sem...

  Viszont nekem az ilyenre a főnököm azt szokta mondani, hogy "oldd meg!". Ennyi. Aztán ha kettőnél többször visszakérdezek, akkor holnaptól már sokáig aludhatok :)

 • ArSeTh

  csendes tag

  válasz Dany007 #11 üzenetére

  Ennyi lenne igen. De hat ha valakinek, nekik aztan marhara nem erdekuk ez (sem) :)

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Dany007 #11 üzenetére

  Meg lehetne oldani, ha mindenkinek személyes netes személyigazolványa, passportja lenne, ami kizárólag hozzá köthető.
  Szerintem elég sokan arra szavaznának, hogy inkább postolják a tangás fotókat meg telefonszámokat FB-re, akik akarják.

  más, nem neked: Amúgy sem értem, minek ezzel foglalkozni ennyire. Csomó más topikban folyamatosan felmerül az "r=1" júzer szidása, aki "ménem olvassa el a neksztneksztfinis" telepítőt, meg hasonló dolgok, de ha egy egyszerű pop-up figyelmeztetést kéne értelmezni, akkor már mentsük meg szegényt a világtól?

  Nincs itt semmi filóznivaló: aki hülye, az rácseszhet. A gyerek meg a szülő felelőssége, nem egy amcsi cégé. Utóbbi tartsa be a törvényeket, és pont. Ha az aktuálisan érvényes törvényeket valaki nem megfelelőnek ítéli, akkor a megfelelő csatornákon a jogalkotókhoz kell fordulni. Azért szidni a Facebookot, mert egyesek hülyén, vagy hülyeségre használják kb. annyira reális, mint inkriminálni a torrentet, mert sokan illegális tartalom megosztására vagy beszerzésére használják.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Penge_4

  veterán

  válasz Zofren #10 üzenetére

  "Most probáltam ki. Egy 9 éves nem tud regisztrálni."

  Akkor hogy regisztrálják be a szülők az 1 éves kisbabájukat, a kutyájukat, macskájukat és aranyhörcsögüket? :DDD

 • hohoo

  senior tag

  Aki fácsén telefonszámot megoszt, sikeres ember nem lehet.
  Közösségi oldalt csakis őstermelőtől...

  T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!

 • talpalavalo

  aktív tag

  válasz hohoo #16 üzenetére

  Először is miért ne?? Másodsorban meg nem az a baj hogy ha megosztja az az Ő dolga például volt már rá precedens hogy így tudtam elérni valakit.. Ellenben az aki megosztja de nem titkosítja le noh az az már más kategória az olyan az meg is érdemli ha visszaélnek vele... Sokan el sem olvassák egyes alkalmazásoknak miket meg nem engednek... Az ilyen megérdemli...

 • Morden24

  nagyúr

  válasz hohoo #16 üzenetére

  Speciel van kutyatenyésztő ismerősöm, aki FB-n cseszett sok kuncsaftot szerez, ki van írva a telószáma, és eléggé sikeres is abban, amit csinál ;)

  Egyébként amit nem fognak fel a népek, az az, hogy talán normálisan be kéne állítani a privacyt, csoportokat létrehozni stb. Úgy még akár meg is lehet ilyesmit adni, és akkor csak az látja (az ismerőseiden belül is), akinek erre engedélye van. A nem-ismerősök meg semmit nem látnak.
  Nxilván a legegyszerűbb persze, hogy nem adsz meg olyan személyes adatot, amit nem feltétlenül muszáj.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Dany007

  veterán

  válasz Morden24 #18 üzenetére

  Na igen, de a mai fiatal korosztálynak minderről lövése sincsen és nem is érdekli.
  Csak használja azt amit az orra elé dugnak. Szórakozás, divat az egész. És a legtöbb számára a részlet már lényegtelen.
  Én megcsináltam mindazt amit leírtál a privacyról, mert nekem fontos, hogy akárki ne láthasson rólam akármit. De a mai 15-20 éves átlagnak ez leginkább csak szórakozás, legtöbben fel se tudják fogni, hogy mennyire nyilvános illetve mennyire nyilvános lehet az egész. Aztán meg jön a rinya ha viszontlátja egyik soft pornóba illő képét valahol máshol a neten... :U

  (amúgy külföldön volt már bűneset, amikor az illető a facebookról választotta ki az áldozatát...)

 • #70616832

  törölt tag

  válasz Dany007 #19 üzenetére

  Igen, micsoda felelőtlenség. Hozzájuthatnak a telefonszámához. Azzal már az egész életét tönkre tettét :O Köcsög fiatalság, nem figyel semmire. Ő miattuk (meg persze a FB miatt) szar az élet, bontják Líbiát, fogyik az olaj és még globálisan fel is melegszik a Föld :U

  Csak én érzem úgy, hogy (ez is) túl van reagálva?

 • Depression

  veterán

  A telefonszámom nem nyílvános, sehol sincs kiadna, se neten, se sehol, és mégis ostoroznak a legidétlenebb pillanatokban is reklámtelefonokkal, sms-ekkel.
  Facebook? Ugyanmár. Az egy akkora izé, az ottani ismerőseim 90%-ának a nyelvét sem ismerem.
  Valamikor réges rég regisztráltam a twitterre, azóta be sem léptem, csak havonta kapok egy-két emailt, hogy xy követ engem. Na, hogy hogyan, mikor soha életemben nem posztoltam egyszer sem...
  Pedig én aztán figyelek az adataimra, semmi sem nyílvános, mégis megtalál bárki. Akkor meg minek ez a mizéria, a telenor már régesrég eladta az adataim. Kétlem, hogy most angliából hívna a bentley, hogy vegyem meg a legújabb modelljüket, vagy amerikából egy házaló, hogy megmutatná a legújabb porszívót.

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

 • Rickazoid

  addikt

  Azzal ugye mindenki tisztában van, hogy például a telefonszám megadására felszólítja a Facebook a tagjait? Nekem nem egyszer megjelent már az üzenet, hogy iszonyúan felelőtlen vagyok, amiért se telefonszámot, se második e-mail címet nem adtam meg, így rossz lesz nekem, mert ez nem biztonságos. Szerintetek mit fog reagálni a legtöbb júzer arra, hogy addig nincs biztonságban, amíg meg nem adja a telefonszámát? Persze sarkított a dolog, mert ez a jelszó elvesztésére vonatkozik, de ugye az már az apróbetűs rész, esetleg valami almenü almenüje, a fő megfogalmazás és az alacsony biztonsági szint jelzés pont elég a legtöbb embernek.
  Egyszóval rohadt álszent a Facebook, ezt ne feledje, aki most itt annyira hangoztatja, amivel egyébként én is egyetértek, hogy aki hülye, az megérdemli.

  [ Szerkesztve ]

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Rickazoid #23 üzenetére

  Persze sarkított a dolog, mert ez a jelszó elvesztésére vonatkozik, de ugye az már az apróbetűs rész, esetleg valami almenü almenüje, a fő megfogalmazás és az alacsony biztonsági szint jelzés pont elég a legtöbb embernek.

  NEM a Facebookon megadott telefonszámmal van gond alapban. Attól még a múltkori fáma szerint NEM kerül ki a számod sehová, max akkor, ha valaki felírja.
  A dolog arról szól, hogy lesznek appok, amik kérik, hogy add meg a telószámodat, illetve ha meg van adva, figyelmeztetnek, hogy ez be lesz nyúlva. Nilván ha a accept helyett don't acceptre nyomsz, akkor ugyanott leszel, mint előtte.

  Szóval ez a nagy fejfogós rohangálás kicsit nevetséges, mert gyakorlatilag csak annyi változik, hogy pár olvasni nem tudó embert majd szórakoztat néhány telemarketinges. Párdőz, Magyarországon még erre is kevés az esély jóideig. Nem kell parázni, hogy az USA-ból majd felhívnak, hogy kell-e neked iPad 2 és lakás a Park Avenue-n.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Dany007

  veterán

  Emlékszik itt még valaki a Second Life-ra? :D
  Két napja agyalok rajta, hogy mi is volt ennek a neve... Na most ugrott be.
  Szóval így első ránézésre a FB is hasonlóan felkapottnak tűnik, mint anno a SL.
  Atyám, emlékszem még a tévében is leadták, hogy Magyar nagykövetség nyílt a second life-ban :D
  Aztán most hol van mindez? Szép lassan kialudt a láng és elmúlt ez is.
  Szal előbb utóbb ez a FB őrület is alábbhagy majd, kitalálnak helyette valami jobbat, valami mégütősebbet és kész.

  Ja, csak azért jutott ez eszembe, mert hihetetlen nagy hype volt a dolog körül. Mutatták be az embereket akik a SL-ból éltek és napi 8 órában nyomták meg minden... Most meg ahhoz képest igenjól eltűnt. Működik még mindig, de szerintem már messze nem u.a. mint régen : )

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Dany007 #25 üzenetére

  Itt a kérdés az, hogy tud-e a szolgáltatás a közösséggel együtt fejlődni. Az törvényszerű, hogy új trendek és ezzel új igények alakulnak ki, viszont az nem, hogy a Facebook ezektől kötelezően lemarad.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Dany007

  veterán

  válasz Morden24 #26 üzenetére

  Persze, nem is arra céloztam, hogy a facebook el fog tűnni, bár őszintén nem lennék meglepődve és nem esnék tőle depresszióba se.
  A FB más kategória, mint a 2nd Life. Megvan a lehetőség, hogy kövesse a trendeket. Így szerintem sem fog csakúgy eltűnni, inkább átalakulni.
  De a trendek és az aktuális divat iszonyú gyorsan és nagyot tud változni. Manapság pedig pont a facebook szerű közösségi oldalak aranykorát éljük. Csúnyán hangzik, de ez a divat ma. A csapból is a FB folyik.

  Anno a 2nd life volt a "menő" és a közösségi oldalak feltörekvőben voltak. Mára meg szinte teljesen elfelejtődött a 2nd life és átvette a helyét a FB például. Most az a divat.
  És mindez az elmúlt ~ 5-6 évben zajlott le, de lehetne még sorolni több internetes média térnyerését és eltűnését is.
  Ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pár éven belül majd valaki kreatív kitalál megint valami újat : ) teljesen más kategóriában, és akkor meg majd a FB szorul a háttérbe.
  A 2nd life sem tűnt el, csak már "senki" nem foglalkozik vele.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Dany007 #27 üzenetére

  Az a "gond", hogy a közösségi háló azon része, ami a legérdekesebb a tömegek számára (instant megosztás lokációtól függetlenül), még csak most kezd igazán berobbanni az egyre olcsóbbá váló okostelefonok, illetve bővülő szolgáltatáscsokrú butatelefonok okán.

  Én az FB-t úgy látom, hogy inkább megszokottá és általánossá válik, ha már elül maga a divathullám, nem lesz érdektelen és feledhető. Emellett úgy gondolom, hogy a "Facebook", mint cég simán meg fog maradni, az más kérdés, hogy az első és sikeres vállalkozásuk neve fogja őket fémjelezni, de ez a Google-nek sem okozott soha problémát.

  Az FB pont azt csinálta jól, ami a legtöbb ilyen próbálkozásból kimarad: mindenhol ott van. Ez egyben azt is jelenti, hogy óriási az input, amit feldolgozva időben tudják alakítani magukat. Szóval bármilyen furán is hangzik, az FB az elterjedtsége okán előbb fog tudni a változó trendekről, mint maguk a felhasználók. Miért? Mert ők a médium, amin keresztülmegy az említett változás.

  [ Szerkesztve ]

  Sectumsempra - For Enemies

 • Rickazoid

  addikt

  válasz Morden24 #28 üzenetére

  Azért egy konkurencia nem ártana ennek a médiumnak, mert elég zavaró, amikor nem lehet megkerülni. Már láttam játékba is beépítve, hogy lájkolni kell egy oldalt a további pályák feloldásához. Kezd eltúlzottá válni, mivel nincs ellenfele. Itt már nem arról van szó, hogy tud a trendekről, hanem hogy könnyen képes lehet megalkotni és irányítani őket, amivel lassan az emberek mindennapi életét is befolyásolhatja, az meg már túl nagy hatalom egyetlen cégnek, amit nem szabadna megkapnia. És most itt el kell tekinteni attól, hogy hány ember telefonszámát, személyes adatait, érdeklődési körét, személyes kapcsolatait, stb., tárolja és milyen formában, nem ez a lényeg, hanem hogy ezzel a képességgel jelenleg más nem rendelkezik, a Google még a közelében sincs egy használható közösségi felületnek, a keleti közösségi oldalak (ahol a Facebook sehol sincs) meg nem jönnek el idáig. Tehát lehet, hogy "jól" csinálja, de biztos, hogy ez jó az embereknek hosszú távon? Mintha csak 1 mobil szolgáltató lenne, csak a Facebook nem pénzt kér, hanem egyre nagyobb és átfogóbb betekintést az emberek hétköznapi életébe.

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Rickazoid #29 üzenetére

  Szerintem a szoc. hálóknál pont hátrány, ha sok médium van. A franc sem kíváncsi arra, hogy 5 ismerős miatt teszem azt 3 helyre regisztráljak. Ha meg van egy nagy összefogó médium, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.
  A Facebooknak konkurenciát nem azzal kell állítani, hogy teszem azt a Google is gyorsan megpróbálja lemásolni a sikerüket, hanem azzal, hogy kisebb-nagyobb aspektusban újítások vezetődnek be a piacra, amelyekkel konkurálni kell, lépést kell tartani.

  a Facebook nem pénzt kér, hanem egyre nagyobb és átfogóbb betekintést az emberek hétköznapi életébe.

  Ehhez a Google esetén felállva szokott tapsolni a majomcsapat. Pedig az FB-nél legalább elég jól tudod szabályozni a saját inputod mértékét.

  Sectumsempra - For Enemies

 • Rickazoid

  addikt

  válasz Morden24 #30 üzenetére

  Nos, a Google-nek van pár szolgáltatása, amivel a Facebook nem rendelkezik, ha csinálnának egy közösségi oldalt, amibe integrálnák a YouTube-ot (ami másodsorban közösségi oldalként is működik, emellett Facebookon is úgy oszt meg az ember videót, hogy YouTube videót linkel be), a Marketet (online szinkronizáció a telefonnal, illetve lényegében a Market funkciói Android felhasználóknak) és a ChromeOS-t részben (sokkal bonyolultabb játékok és alkalmazások a felhőben, mint amit a Facebook valaha is nyújtani tudna), akkor oda-vissza agyonverhetnék a Facebookot a szolgáltatások terén. De nyilván ekkora melót nem akarnak, pedig logikus lenne, de valamiért más irányból közelítik meg a dolgot.
  Amúgy nem feltétlen kellene regisztrálni ismerősök miatt mindenhova, akinek nem tetszik, hogy egy ember csak egy helyen van fenn, annak nem tetszik és kész, így járt. Idővel pedig kialakulnának normál felhasználóbázisok, lenne mit preferálni. Mellesleg az e-mail bőven elég a normál kapcsolattartásra, chat-re is van 25 millió alternatíva (de még közösségi oldalakon is meg lehetne oldani, hogy üzenjenek egymásnak felhasználónév ismeretében, aztán engedélyezhető, szűrhető vagy tiltható lenne az oldalon kívülről érkező üzenet fogadása - de ez az ugye, ami nem fog megtörténni), nagyon tudom sajnálni, akinek ez nem elég és tényleg az a legjobb szórakozása, hogy 3452 ember mindenféle idióta firkálmányait olvasgassa egy weboldalon, meg a hülyébbnél hülyébb képeket nézegesse - Tisztelet a kivételnek, aki értelmesen használja; nincsenek sokan. Csak 10+ ismerősöm van Facebookon (nem is tudom pontosan, olyan rég jártam ott, de nincs 20), de néha nagyon unom, amit ott találok ha elvétve belépek. Mintha 20-25 éves emberek hirtelen 5 évessé válnának. Meg tiltottam már le nyíltan rasszista irományokat az üzenőfalamról egy volt osztálytársamtól, akiből nem néztem volna ki ilyet.

  [ Szerkesztve ]

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • Dany007

  veterán

  válasz Morden24 #28 üzenetére

  Igen, most kezd még csak igazán berobbani, de ahogy írod is ez majd idővel le fog ülni szépen.
  Az elterjedése leginkább az erőszakos marketingpolitikának köszönhető. Amit a FB úgy alakított ki, hogy öngerjesztő legyen. Amúgy ez szerintem hihetetlenül nagy ötlet volt a részükről. Elvégre elérték azt, hogy nem hogy pénzt nem kérnek a hirdetők a FB reklámozásáért, hanem ők maguk önszántukból reklámozzák azt, mert trend lett belőle.
  Itt arra gondolok, hogy ma már szinte minden oldalon ott figyel a megosztás FB-on meg a like!
  És ez egyértelmű reklám a Facebooknak. Viszont az oldal fejlesztői nem azért rakják a FB-os dolgokat mert ezért nekik fizet a FB, hanem azért mert trend lett belőle és nem akarnak lemaradni.
  Szóval elképesztő, míg mások súlyos százezreket fizetnek 1-1 oldalon történő megjelenésért, addig a FB-ot úgymond önszántukból reklámozzák az oldalak.

  Tehát így persze, hogy szépen elterjedt a móka, hiszen - ahogy korábban is írták - sok dolog "facebook only". Igaz még csak apróságok, de szerintem ez gyarapodni fog. Facebook így meg úgy meg amúgy.

  De végülis nekem a legnagyobb nemtetszést kiváltó dolog benne az a globalitás és a személyes adatok.
  Tény, hogy hirtelen nem tudnék mondani egy dolgot sem ami miatt ez veszélyt jelentene egy olyan emberre nézve akinek nincsenek rosszakaróik és rendesen levédi a profilját. Tény az is, hogy történt már bűncselekmény ahol az illető a Facebook segítségével választott magának áldozatot.
  A másik oldal, amit viszont nem értek, hogy a hivatalokban és a médiában is hallani mekkora botrány kerekedik 1-1 olyan esetből, amikor Xy emberek személyes adatai kerülnek nyilvánosságra. Sokat hallunk efelől az IT világban is. Lásd Zümm a google-től bele is bukott szépen. Nem részletezem tovább, a lényeg, hogy ezzel szemben egy Facebookon meg minden ott van egyhelyen. Rengeteg olyat láttam már, ahol a telefonszámtól kezdve a lakcímen át minden kint van! És igen, lehet ezt titkosítani, de sok ember - főleg a fiatalabbak - mit sem törődnek ezzel.
  Aztán meg megy az anyázás ha valamelyik majomnak a képe felkerül mondjuk a napiszar.com-ra : ) De ez csak a legkevésbé problémás a lehetőségek közül.

  Tehát nyilván hivatali szinten nem véletlenül "vigyáznak" annyira a személyes adatokra. Tényleg már csak az kell, hogy a személyiszám és Taj szám is kikerüljön.

  Tudom ezzel nem győztelek meg még semmiről, de nekem ez az egyik problémám vele. A másik meg a globalizálódás. Aminek megvannak a jó és rossz oldalai is.
  A fent említett tajszámos dolog például pillanatok alatt megvalósulhatna ha valaki elkezdené terjeszteni a Facebookon. Amolyan egy hülye százat csinál esete. Sok ilyet láthattunk már.
  Szóval ha mindenki ott van egy helyen, egy relatíve közös (zárt) közösségben, akkor sokkal jobban és könnyebben manipulálható, befolyásolható. Persze nem mindenki de a többség igen.

  Plusz a FB nagy ötlete az az egy volt, hogy mindent egybe tett. Szinte az összes facebook szolgáltatás már évekkel előtte megtalálható volt külön-külön. Itt most még megfejelték egy jó kis személyi adatlappal.

 • Rickazoid

  addikt

  válasz Dany007 #32 üzenetére

  Személyes adatok tekintetében nem lenne gond a Facebookkal, ha nem lenne lehetőség bárki számára láthatóvá tenni ezeket. Itt ugye az jön be, hogy a Facebook nemzetközi, nemzetközi törvények viszont nincsenek, így nehéz megállapítani, hogy kinek a felelőssége valami, ha az USA másképp rendelkezik törvényekben ugyan arról, mint az az ország, ahol egy esetleges visszaélés történik. Például a Facebookra feltett képek ugye szerzői joggal vannak védve nemzetközileg, tehát a tulajdonos megoszthatja, de az engedélye nélkül senki nem mentheti el, pláne nem teheti fel máshová, személyes adatokra ugyan ez igaz, csak ott nem a szerzői jog védi. Azonban ez mégsem igaz minden országra, illetve mindenhol másképp ítélik meg az ezekkel való bánást és a személyiségi jogokat is (például nálunk törvénysértő bárkit lefényképezni a tudta és beleegyezése nélkül, míg USA-ban ezt szabad (legalábbis nem büntetnek érte, ha nem származik belőle becsületsértés), sőt az így kapott képet még talán a szerzői jog is levédi), biztos van olyan hely, ahol nem is minősül törvénysértésnek, ha ellopod más fényképét vagy telefonszámát. Az USA elvileg nem ilyen, de azért 50 tagállam és mindnek mások a törvényei... ezért nem lehet megfogni sehonnan a dolgot. Csak az az USA-beli állam tudna lépéseket tenni, ahol a Facebook szerverei vannak, feltéve ha a törvényeik így működnek, amit nem tudni. De ebben úgysem lennének érdekeltek. A Facebook így könnyen mondja azt, hogy nem vállal felelősséget, mert nincs mivel megfogni, nincs olyan törvény, amivel kötelezni lehetne a felelősség vállalásra, és így nem is lehet arra kötelezni, hogy bizalmasan kezelje a nem bizalmasnak megjelölt adatokat, bár alapesetben egyik adat sem bizalmas. Talán csak a telefonszám, bár abban sem vagyok biztos, sosem adtam meg telefonszámot ott (máshol is csak egy másik számomat, amit nem használok élesben).
  Amúgy a személyi szám és a TAJ szám miatt szerintem nem kell aggódni (bár gondolom csak példaként hoztad fel), USA-ban nyilván egészen máshogy hívják ezeket, utóbbi ugye nem is létezik, tekintve hogy nem kötelező semmilyen biztosítás, így gondolom annak is egész más formája van, mint nálunk. Amúgy érdekes ötlet, nálunk ugye csak személyazonosság igazolására van joga bizonyos szerveknek ezeket az adatokat elkérni (hatóság és szerződéskötés, de a kártyát egyik sem veheti el tőled úgy, hogy az kikerüljön a látómeződből), de így is bizalmasan és titkosan kell kezelnie, ergo a Facebook törvényt (vagy legalább jogszabályt) sértene azzal, ha elkérné, nálunk legalábbis. Hogy az USA ezt hogy oldotta meg, illetve mit lehetne kezdeni egy ilyen esetben nemzetközi törvények híján... az jó kérdés.
  Ezek a dolgok hamarabb értek el minket, minthogy a társadalom felkészült volna rájuk, ez a szomorú igazság. Most pedig jóformán hajlandóság sincs a megoldások keresésére, mert minden illetékes kalózokat kerget, egy modern kori boszorkányüldözés keretein belül.

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • talpalavalo

  aktív tag

  válasz Rickazoid #23 üzenetére

  Sőt ez semmi, a FB konkrétan le is tilt h nem adod meg a telefonszámod, volt eset, hogy egy nyereményjáték miatt minden ismerősömnek el kellett küldenem egy üzenetet eleinte simán engedte majd Captcha-t keleltt megadni végül kiléptetett beléptem és addig nem engedett a fiókomhoz hozzáférni amíg nem erősítettem meg a telefonommal... Megadod a számod kapsz egy kódot amit beviszel és tádám nincs többé captca...
  A kérdés már csak az hogy mi alapján várja el egyáltalán azt is hogy az embernek legyen telefonszáma? tehát miért csak úgy erősíthetem meg a fiókomat? és mi van azzal akinek valami okból kifolyólag nincs és nem is lehet telefonja az mit csinál ilyenkor? Elvégre semmi köze egy social network-nek a telefonodhoz vagy a telefonszámodhoz mégis feltétel gyakorlatilag a regisztráláshoz még ha az nem is annyira egyértelmű...
  Egyébként nem hiszem hogy valaha is visszaélnének az adataimmal mert olyan adatot élből nem is adok meg amivel szerintem vissza tudnának élni, mint pl. a telefonszám, azzal sem tudnának mit kezdeni, gyakorlatilag kitörölhetik vele... Érdekes módon mondjuk én még sosem kaptam iylen reklám SMS-t sok emberrel ellentétben pedig itt-ott meg van adva a telefonszámom!
  Amibe sok embert beleszaladt ez az ingyenes játék a telefonodra vagy ingyenes ez az.. megadod a számod és bombáznak különfélébb szponzorált reklámokkal, elvégre ez is csak ugyanolyan mint egy banner, de legalább célzott és ha sms-t kapsz azt tutira elolvasod...

 • Dany007

  veterán

  válasz Rickazoid #33 üzenetére

  "Ezek a dolgok hamarabb értek el minket, minthogy a társadalom felkészült volna rájuk"

  Ezzel egyetértek, báááár külföldről is elég elfajzott dolgokat hallani.
  Sok emberben előjön ilyenkor az egoizmus, a "menőzés", a naivitás és még sorolhatnám.
  Na meg persze a birkaszellem : ) A Taj szám is csak arra volt példa, ha valaki elkezd híresztelni valamit - legyen az akár orbitális baromág - a többség azt továbbítani fogja, így baromigyorsan eljut egy csomó emberhez a fals információ. Lásd West Balkán késelés. De ez megint csak egy példa.
  Az ilyen emberek többsége azt élvezi a FB-ban, hogy minél több ismerőse legyen, mert szerinte és sok más szerint is az a menő. Vagy, hogy épp megosztom a legújabb telómat amit anyucitól kaptam mert olyan drága és menő, hadd lássa mindenki.
  Vagy ha épp szarok egyet, akkor azt is elmondhatom mindenkinek, mert az én(!) dolgaim biztosan mindenkit érdekelnek! Itt jön a képbe a végtelen egoizmus. Xy kiteszi a múlt szombati party-s képeket ahol 3 díszpicsával feszít, hadd lássa mindenki milyen elborult feje is volt fél gramm fű meg 3 eki után! Holott ez v.színűleg a többséget nemérdekli, de ő maga meg menőzhet vele, nézzétek milyen picsáim vannak meg hogy milyen menő vagyok stb...

  Persze az ilyen szerencsére nem egy nagy %, csak érzékeltetésnek írtam a példát. De a mai fiatalok java része ilyen és hasonló dolgokra használja a FB-ot.
  Holott megvan ennek a pozitív oldala is.

Hozzászólok Aktív témák