• vidékiürge

  tag

  Ezek szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is megnézte a SouthPark új évadának 5. részét :P

  Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!

 • KillHates

  PH! nagyúr

  Elsőre mindig az jön át nekem az ilyesmiből, hogy azért kezdeményeznek ilyen szabályokat, mert takargatni valója van azoknak az embereknek akik ezeket kitalálják. Aztán belegondolva; mondjuk az valóban kellemetlen tud lenni, ha a szomszédom folyamatosan a kertem felett zümmögteti a repülő pókját és ránk szegezett kamerával lesi, hogy mit csinálunk, de bizonyára meg lehet arra kérni, hogy ne tegye. Aztán ha nem megy a dolog arra ott az alkartámaszos, meg a légpuska... amit aztán a megemlített törvény megvéd...

  szerk:
  (de sz@r a poszt cím :W :O)

  [ Szerkesztve ]

 • joghurt

  PH! addikt

  Egész egyszerűen arról van szó, hogy drónnal jelenleg konkrétan betarthatatlanok az érvényes jogszabályok. Ahhoz ugyanis, hogy valakiről felvételt készíts, az előzetes hozzájárulása (vagy ráutaló magatartása - pl. pózolás) szükséges.
  Egy drónnak hogyan tudod megmondani, hogy húzzon a búsba, és letéped a fejét, ha feléd meri fordítani a kameráját?

  Nekem különösebb takargatni valóm nincsen, de ha a nyilvánosságnak szánnám a szerelmi életem, akkor az amúgy takarásban levő nappali/zártkert/terasz helyett az Oktogonon csinálnám.

  És igen, már maga a váltakozó frekvenciájú zümmögés is baromi idegesítő tud lenni. Aki élt már valamelyik kisgépes repülőtér környékén, az tudja, miről beszélek.

  A tej élet, erő, egészség.

 • petipetya

  PH! nagyúr

  LOGOUT blog

  Én is így gondolom.

  A normális reakció az lenne (a drónok, az Uber és úgy általában minden kapcsán), ha békén hagynák az egészet, hadd induljon be egy új dolog ami talán fejlődést indít el az élet valamelyik területén (pl. drónnal történő pizza és csomag szállítás).

  De hogy egyből be akarnak szabályozni mindent, az gusztustalan.

 • MaCS_70

  PH! nagyúr

  Nem igazán látom, hogyan lehetne szabályozással hatékonyan megoldani a problémát -- mert ebből bizony probléma lesz. Megszűnik ugyanis a privát szféra egy eddig legalábbis majdnem biztosnak tűnő területe, mégpedig úgy, hogy a beazonosíthatóság nem igazán megoldott.
  Naturista strandok fölött nyáron már megjelentek kamerás drónok, és egy ismerősöm arra panaszkodott, hogy a családi háza kertjét is rendszeresen látogatta a kánikulai napokon egy komolynak tűnő szerkezet, jól kivehető gimbal-felfüggesztésű kamerával, egyértelműen végigpásztázva a környéket.

  Az ilyen jellegű betekintés a magánszférába pedig vélhetően mindazok többségét joggal fogja zavarni, akiknek van ilyen területük. (Persze hallottam már ellenvéleményt is, mégpedig olyantól, aki szerint ezt meg is érdemli az, akinek kertje van...)

  A probléma az, hogy a drónhasználat demokratizálódik, pár tízezer forintért rendelhetőek már a dobozból kivéve repülhető darabok, egy fullHD-s (illetve már 4K-s) kamerával akár 30 perce repülési idővel, komoly navigációs képességekkel, tehát gyakorlatilag a szomszéd Pistike számára is némi gyakorlás után használhatóan.

  És akkor még nem is beszéltünk a balesetveszélyről, ami csak fokozódni fog, ha ezek a szerkezetek megszaporodnak a fejünk fölött, pláne, ha beindul a "légvédelem", legyen az akár rádiós, akár lövöldözős. Mert az bizony be fog indulni...

  Szóval szerintem gyakorlatilag bele kell nyugodnunk abba, hogy valamelyest megváltozik a világ, bizony a privát szféra tovább szűkül.

  Üdv: MaCS

  UI: Egyébként nagyon tetszenek ezek a szerkentyűk.

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • NandoXXL

  senior tag

  Bárki feleségét, barátnőjét, gyerekét lefilmezhetik, úgy hogy nem is látod az illetőt. Na ez az aggasztó. Honnan veszed hogy pont a szomszéd szórakozik? Így könnyű elbújni. Majd ha valamelyik prohardveres tag drón által készített meztelen fényképét jogtalanul felteszik egy meleg oldalra lesz felháborodás :DDD

 • Tapsi

  őstag

  Arról van szó, hogy a drónok lehetővé tesznek olyan tevékenységet, amely nélkülük nehezen lenne kivitelezhető, és jogilag aggályos. Pl. mit szólnál, ha valamelyik haragosod a fürdőszobád ablakából egy drónnal készítene rólad néhány pucér képet, majd a munkahelyed minden e-mail címére elküldené? :)

  [ Szerkesztve ]

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Ha felemelek egy fényképezőt az utcán egy bottal és az benéz a sövény mögé a pucér csajrta, az nem a magénszfére megsértése? Vagy ha netán a szomszédd ház felsőbb szintjeiről fotózok észrevétlenül? Sok különbség nincs a kettő köszt, mégis pont a drónok jelentik számukra a hatalmas veszélyt. Nyilván magánterület "légterében" nem engedném be őket én se, de közterületen nem értem mért ne lehetne játszani velük. Persze akinek nagy takargatnivalója van, az naná hogy szabályozna foggal körömmel, mint pl most, hogy a légvédelmi hatóságtól kell repülési útvonalra engedélyt kérni, agyrém...
  A videók felhasználáshoz is ugynaolyan beleegyezés kell, mint sima kameránál.

  [ Szerkesztve ]

 • haxiboy

  PH! kedvence

  Akkor most én nem repülhetek a quadrokopteremmel? De repülőzni meg helikopterezni még lehet?

  Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

 • Thrawn

  PH! félisten

  A javaslatból egy dolgot már biztosan le lehet szűrni: a kitalálóiknak fogalma sincs egy drón működéséről, annak működtetéséről és korlátairól. Csak hogy ne a levegőbe beszéljek:
  Hogy a viharba tudna egy drón észrevétlenül követni valakit mikor egy elég hangos szerkezetről van szó és az a pöttöm akksi ami működteti igencsak bekorlátozza a hatótávolságát? Nem lehet vele követni senkit 5 percnél tovább, mert a visszaútra is kell energia és akkor még nem említettem, hogy a le- és felszállás is energiába kerül. Ugyancsak probléma a drónnal való kommunikáció is. A játékra való egyszerűbb szerkezetek kábé 10 méterre tudnak eltávolodni az azt irányító embertől a Wi-Fi korlátai miatt. A komolyabbak akár egy kilométerről is vezérelhetők megfelelő időjárási és légköri viszonyok mellett, cserébe külön videojelet kell sugározniuk, hogy biztonsággal irányíthatóak maradjanak. Hacsak nincs valakinek sasnál is jobb szeme, képtelenség egy száz méterre lévő drónt enélkül irányítani. Az ehhez szükséges felszerelés nem az a tipikusan lopakodó és kémkedő cucc, bárkinek feltűnik, hogy ha valaki egy tripodra szerelt antennával, hozzá csatolt képernyővel vagy szemüveggel és egy böhöm távirányítóval a kezében ücsörög az útszélen.

  Félreértés ne essék, az aggályokat én is látom és megértem, de az efféle szabályzás oda vezet, hogy senkinek nem lesz drónja a hivatalos szerveken kívül. Ráadásul mert gondolkodtam is egy kicsit miközben ezt a hszt megírtam, már ki is találtam, hogyan lehet mégis felvételt készíteni egy drón fedélzetéről úgy, hogy ha megjelenik a szerv ('potkivánok, szálljon le lesszíves, megnézzük van-e a gépen góprókamera mert hátha ugye többrendbeli megfigyelési ügybe tetszett éppen keveredni) akkor se kerüljön bajba senki. Végtelenül egyszerűen megoldható a dolog és már feleslegessé is vált a törvény, mert nem betartható és nem ellenőrizhető.

  Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

 • Rive

  PH! kedvence

  Nincsenek messze a mobil-lefedettségre támaszkodó, nem akkuval működő közhasználatú drónok.
  A felvetett probléma meg valós, ha nem is ez most épp a legsürgetőbb gond.
  És ahogy te kitalálod a rejtőzés módját, én meg kitalálom, hogy miképpen lehet azt a drónt leszedni, ha alkalmatlan helyre üti az orrát...

  Szóval ebben a dologban most felhozni a szabályozás igényét pont időszerű. Akkor is, ha a mi kis 'társadalmi párbeszédünk' úgyse befolyásol végül semmit.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Cathfaern

  PH! nagyúr

  Teljesen egyetértek. Csodával határos módon a törvényalkotók időben kapcsoltak, és nem akkor álltak neki törvényt hozni, amikor minden második embernek már fejlett drónja van. Kicsit erősnek érzem én is, hogy most hirtelen be lettek tiltva, de feltételezem, hogy relatív szabadon fogják ezt betartatni amíg nincs rá megfelelő törvény (értsd: ha nem fényképezed vele a szomszédodat meztelenül, akkor nem fognak zargatni vele, de ha egyszer elkapnak miatta, akkor nem fogsz tudni kibújni a felelősségre vonás alól azzal, hogy nincs rá szabályozás).

  Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

 • MaCS_70

  PH! nagyúr

  Pedig bizony hatalmas a különbség a két eset között:

  Ha személyesen fényképezel, többé-kevésbé személyesen is jelen vagy, drónhasználat esetén viszont rejtve maradsz, teljesen anonim módon, ráadásul sokkal nagyobb szabadsági fokkal mozgathatod a kamerát, ami nagyságrendileg csökkenti a privát terület lehetőségeit.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • ALBY

  senior tag

  Nem lehet hogy te nem vagy képben ad rónok mostani és jövőbeni képességeivel? Elég szűklátókörűen állsz a kérdéshez, noha az alapkérdéseket alig súrolod.
  Nem csak a kindertojásból összeszedett drónok vannak ám, és amúgy is olyan afejlődés hogy kb két évente megduplázódhat a színvonaluk.
  Igen is pont alkalmasak rá (vagy +100 dollárért vagy egy két év múlva)
  hogy pármelyik podnró vérpiskike (vagy egyéb lelkes barom) végisasolja a paneltömb összes ablakát minden este, észrevétlenül, és akár automatikusan. Aztán kergetheted ha tudod de akkor már rég késő...
  Csak hogy egyszerűt mondjak.

  (Mondjuk lesz +69 dollárért "silent verzió" a drónból, ez is csak egy fejleszthető feature
  akció, free shipping ! ;) )

  Nem a játszótéren kis helikopteres játékról van szó, azzal semmi baj nem lenne.
  (Monjuk lehet hangosabb mint egy papírsárkány, de kb ugyan az a történet.)
  Ezt nem is szabadna letiltani, de persze nem is emiatt vitáznak!

  Ettől az "akinek nincs rejtegetin valója" állandó rizsától meg hányok, együgyű butaság.
  Bárkire kíváncsiak, (nem feltétlene gyenként, akár statiszikailag),
  és bárkinek lehet kárt is okozni.

  Nem csak a pucérkodás megleséssel lehet ám kárt okozni másnak...
  Konkrét más fontos dolgok is lehetnek az magánéletben amiről az információ elég értékes lehet.
  Egyszerű szokások megfigyelésével is nagy kárt lehet okozni, vagy csak előnyhöz jutni.
  A pucér fotó bárkiről, mindig jó példa.
  Mondok hirtelen egy másik példát is, csak hogy ne csak erről legyen szó.
  Betörő vagyok, veszek egy kamerás kis helikoptert majd a bótban,
  lehet vele veszélytelenül lesni a kiszemelt kertesház aktuális létszámát,
  látni mikor mennek el, szokásokból feltételzni hogy meddig lesznek távol,
  korábbról a drónnal lelesett riasztó kóddal mehet is a betörő... csokolom

  (üzeletszerzés, egészségi állapot, zsarolás ... lehetne még témákat felvetni, de inkább most ne)

  Kell az ilyesmit szabályozni mert az emberek túl sokszor nem tudnak viselkedni.
  Vagy szimplán buták, vagy előre megfontolt céllal űzik amit tesznek simán mások "ellen", akár elég kifinomult módon is.
  Semmi értelmes megoldást nem látok én sem a témára, de probléma valós és korrekt a felvetett megfogalmazásuk.
  Mondjuk a magánterületről kitiltást az egy első alap lépésnek megtenné.

  A lónak is két oldala van mégsem hanglemez...

 • Thrawn

  PH! félisten

  Aham. És akksi nélkül hogy marad fent? Benzinmotoros lesz? Annak benzintartály kell. Napelem? Hány négyzetméter kellene belőle egy 50 cm-es drónra? Leszedni nehezebb lesz, de fellőhetsz mellé egy EMP gránátot, akkor majd biztos leesik.
  A párbeszédünk máris befolyásolt valamit, felszökött a vérnyomásom és némi keserűség érzetet vélek felfedezni magamon. Pedig nincs is drónom és most már nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz.

  Cathfaern: ez mind szép és jó, csak az a baj, hogy mindegy mit csinálsz, ha repteted a drónod bármikor bárki bármilyen indokkal leszedetheti veled. Ettől fogva pedig magánember számára nincs értelme tartani otthon egyet semmilyen célra.

  MaCS_70: Ha te személyesen de mondjuk üveg mögül vagy a háztetőn hasalva csilliószoros nagyítású objektívvel fotózol a kutya sem venne észre, hogy őt fényképezed, tehát ebből kiindulva tilcsukbe a fényképezőgépeket vagy legalább vezessünk be korlátozást a méretesebb objektívekre?

  ALBY: Neked csak egy linket adok arról, mennyire nincs fogalmam arról, hogy mit tud egy drón: [link] Tovább nem is olvastam. Bocs.

  Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

 • Rive

  PH! kedvence

  Bár én mondjuk üzemanyagcellára gondoltam, de a benzintartályokkal sincs semmi gondom.
  Az EMP-gránátokkal viszont annál több.
  Meg a hozzáállásoddal is.
  Az eddig felmutatottak fényében nem látom értelmét ezt a témát veled megvitatni.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Rive

  PH! kedvence

  ...feltételezem...

  Nem tudom, hogy alappal-e. Elvégre ott élünk, ahol... Szóval én ebbe a dologba - még, ha ideiglenes szabályozásról van is szó - hiányolok minimum egy olyan kitételt, hogy kép- vagy hangrögzítő/közvetítő rendszerrel nem rendelkező drónokra ez nem vonatkozik. De amúgy igen, egyetértünk.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Dinsdale

  tag

  A gond az, hogy bármilyen törvény születik, az nagyjából betarthatatlan. Nem hiszem, hogy racionális keretek között meg lehetne oldani a drónok azonosítását, nyomon követését.

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Nincs kétségem a felöl hogy megint inkompetens és totál hülye törvényt hoznak majd a témában.

  Majd kitalálják, hogy minden drónra roamingos adatfolyammal rendelkező, állami céggel beszereltetett gps egység kell, azt csókolom... :D
  Haverok leszállítják, ellehetetlenítés megoldva a kisembernél, nincs itt semmi látnivaló.

  [ Szerkesztve ]

 • Cathfaern

  PH! nagyúr

  Alapvetően kütyümániás vagyok, de nem igazán látom, hogy átlagembernek miért lenne annyira fontos egy drón. Próbálgatni, meg szórakozni vele az ok, de arra jó a beltéri is, vagy az ember a saját kertjében marad vele.
  Te miért szeretnél magadnak egy nagyméretű, fejlett drónt? Főleg olyat, ahol problémát jelent, hogy megkérnek, hogy szedd le. Mert fényképezéshez el tudom képzelni (más nézőpontok), de ott szerintem nem gond, ha szólnak, hogy nem kéne.

  Jack@l:
  Lehet poénnak szántad, de a távoli jövőben jó eséllyel tényleg a kötelező GPS adatlejelentés lesz a megoldás.

  [ Szerkesztve ]

  Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

 • .mf

  PH! kedvence

  "Nem lehet hogy te nem vagy képben ad rónok mostani és jövőbeni képességeivel? "

  Vagy inkább te nem vagy?
  A nagyon korlátozott akkuidő (valós használattal a legtöbb 10 perc alatt, az ilyen téren jobbak 15-20 perc alatt lemerülnek) és a hang (csukott ablakon keresztül is hallani) tény, és nem hinném, hogy e kettő a közeljövőben drámaian megváltozna. "Silent opció" persze, ahogy a lassan egy évszázada repülő helikoptereknél is, ugye?

  "a drónnal lelesett riasztó kóddal mehet is a betörő... csokolom"

  :U Nem néztél kicsit túl sok scifit? A drónnal navigáláshoz széleslátó objektíves kamera kell, amivel a közel levő dolgok is távolibbnak és kisebbnek tűnnek. Fél méterről talán le tudná olvasni, ha tökéletes rálátása van. Talán: mivel a lebegéshez x db több tízezret pörgő propellerek tartják a levegőben, a kép rezeg. Aztán fél méterről nem észrevenni művészet, ott már az általa megmozgatott levegőt is érezni.

  (#5) MaCS_70: "A probléma az, hogy a drónhasználat demokratizálódik, pár tízezer forintért rendelhetőek már a dobozból kivéve repülhető darabok, egy fullHD-s (illetve már 4K-s) kamerával akár 30 perce repülési idővel, komoly navigációs képességekkel"

  Ettől még nagyon távol vagyunk. Pár tízezerért egy játékot kapsz; 80-100k alatt olyan kamerával vannak szerelve, hogy a képtől besírsz, a legszutykabb mobilok frontkamerája jobb képet csinál; a "komoly navigációs képességű" (GPS-es) darabok is szintén e fölött kezdődnek. 30 perc valós röpidő csak néhány nagyon speciális sk építettnél van, gyáriaknál már a 20 perc is kiemelkedő.

  (#6) NandoXXL "Bárki feleségét, barátnőjét, gyerekét lefilmezhetik, úgy hogy nem is látod az illetőt. Na ez az aggasztó."

  Ez a leírás sokkal jobban illik egy távcsőre, hosszú teleobjektíves fényképezőgépre vagy videókamerára. Mint fentebb írtam, a széles látószög miatt nagyon közel kell menni, embereket felismerni csak pár méterről lehet, amikor már bőven látod, hallod és még érzed is a gépet. Továbbá a gépek hatótávja is kicsi. A videóra legtöbbször használt 5.8 G-s sáv olyan magas frekvencia, hogy szabad rálátás kell, és max párszáz m-ig használható, tehát még az illető is bőven látható.

  ---

  Hobbi táj- és épületfotósként kezdtem el foglalkozni a drónokkal, és marhára nem tetszik, hogy néhány félkegyelmű politikus egy kritikához nagyon eltúlzott és kisarkított South Park epizód alapján, valóságot és tényeket messze elkerülve, tiltja be en bloc az egészet.

 • MaCS_70

  PH! nagyúr

  Hát, szerintem sem nagyon látod át a lényeget, ha egy bármilyen jó távcsővel felszerelkezett kukkoló lehetőségeit azonos nagyságrendűnek látod, mint egy az adott távcsőnél akár jóval olcsóbb drónt nyomogatóéit.

  Ég és föld a kettő -- a drón javára.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • BlackPriest

  őstag

  nem kell légpuska, gondolom ezek nem titkosított csatornán kommunikálnak, meg a freki is elég kötött, ha van egy távvezérlőm, ha nem is tud full kontrollt, de pár izgalmas percet okozhatok vele a tulajnak :) ha meg mákom van, van egy drónom

  Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Az legalább akkora poén lenne, mint az internetadó... Vagy bőr alá/kocsiba/biciklibe ültetett nyomkövető csip

  [ Szerkesztve ]

 • Tapsi

  őstag

  Egy törvény nem feltétlenül a jelenkor technikai fejlettségéhez adaptálódik, hanem próbál időtálló lenni. Az általad leírt korlátok pár éven belül megoldódnak, de jó részük már most is kiküszöbölhető, csak pénz kérdése a dolog.

  Ez pedig külön vicces: A drónnal navigáláshoz széleslátó objektíves kamera kell...

  Mi az akadálya annak, hogy egy drónra 2 kamerát szereljenek? :U

  Valahogy az egész érvrendszeredből azt érzem, mintha egy vidéki tanyában gondolkodnál.
  Lásd:

  ...hang (csukott ablakon keresztül is hallani) tény
  ...szabad rálátás kell, és max párszáz m-ig használható, tehát még az illető is bőven látható.

  Egy városban akkora a zajszennyezés, hogy egy drónt nem fogsz meghallani, és akkora a tömeg, hogy pár száz méterről nem fogsz kiszúrni egy "támadót".

  [ Szerkesztve ]

 • Pero

  senior tag

  nekem több "gondom" is volna a cikk tartalmával kapcsolatban.
  1, értem én h most terjednek a repülésre kész drónok,de eddig is volt kereskedelmi forgalomban kapható olyan helikopter pl ami erre alkalmas volt vagy akár kis repülőgépek, és ezek mind képesek voltak ill most is azok egy kis kamera hordozására.. nem értem azt h most mitől aktuálisabb,
  2, azon gépek melyek olyan minőségű képet képesek készíteni amik jelen korunkban "értékelhetőnek" minősülnek valljuk be nem 2Ft ért szaladgálnak a boltokban sem így megint csak nem érzem h most mitől terjednének jobban.( vagy lehet jobban élünk mint 4 éve? :D)
  3. ami a végén volt h "a legtöbb esetben valamely internetszolgáltató által biztosított internethálózaton,.."
  én olvasgattam elég sokáig mielőtt az én multikoperem megvásárlásra került és az h egy kopter FPV vel repül és egy adott frekvencián lesugározza a kamera képét egy vevőre majd azt megjeleníti egy kijelző, az azért elég távol áll a előbbi idézettől.
  4. a jelenleg is hatályos szabályozás értelmében 30m alatt lakott területen belül repülni tilos, felette meg hatósági engedély kell valamit repülési terv.....stb valamint minden ilyen eszközzel amit távolból irányítunk legyen az modellrepülő, vagy helikopter netán drón szabályszerűen csak modellező reptereken lehet repülni frekvencia egyeztetés után.

  tehát ha a fentieket figyelembe vesszük nem a szabályozás a kérdéses, hanem annak betarthatósága.
  mert pl ha én a saját kertemen belül repkedhet is,(adok magamnak felszállási engedélyt :) ) viszont kirepülök onnan és ne adja az ég de olyan fölé/felé repülök aki/ami nem szeretné ezt is hogyan tudják meg h honnan szált fel, mert ezek a gépek elég gyorsan tudnak mozogni (ebben igazat adok a cikktartalmának) viszont mire valaki odatalál a leszállási helyre addigra a "pilóta" már rég tovatűnhet a szerkezettel együtt.

  azon már fent sem akadok, hogy azon kopterek amik mindezekre képesek amitől a cikk tart h követhetnek vkit sok sok percen át. elég ritkásak lehetnek a tisztelt publikumnál, hiszen ami ilyen hatótávú illetve ennyi felszereléssel képes ilyen sokat repülni az már egy autó árával vetekszik igencsak erősen illetve nem igazán kapható kereskedelmi forgalomban, hanem egyedileg épülnek, így megint csak eljutottunk a megfoghatatlan kategóriába

 • Rive

  PH! kedvence

  Én speciel egy gombolyag ritka szemű halászhálóban gondolkodnék...

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Thrawn

  PH! félisten

  Nekem is eszembe jutott az üzemanyagcella, de ugyanaz a bajom vele mint a többivel: a súlya és a mérete nem összeegyeztethető egy átlagos drónnal. Az akksi sem könnyű, de elég nagy az energiasűrűsége, hogy egy másfél kilós cuccot 10-12 percre a levegőben tartson vagy akár 100 km/h-val hajtson 5-6 percig.

  Nem is mi fogjuk ezt megvitatni, majd eldöntik a fejünk felett és slussz. Ahogy írtam, ezzel azt érik el, hogy senkinek nem lesz drónja, hacsak nem hivatalból űzi majd ezt a tevékenységet. Mi a baj a hozzáállásommal egyébként? Már előre nem tetszik ez a túlszabályzás. Ennyi. Azt nehezményezem, hogy ellehetetlenítik a hobby szintű vagy sportcélokból reptető esetleg marketingtevékenységet folytató kreatív embereket. A hangnemembe nem ér belekötni, nem véletlenül írtam indulatosabban a megszokottnál, de úgy gondolom nem írtam semmi sértőt vagy bántót.

  Cathfaern: Amit linkeltem videót talán jól mutatja azt a célt, hogy mire használnám. Részben saját magam szórakoztatására részben pedig a közért. Azt az aszfaltfestést nem lehet máshogy bemutatni. Vagyis be lehet, van itt akinek saját helikoptere van, na persze nem távirányítós hanem igazi, mezőgazdaságban használják permetezésre, de emellett légifotózást is vállal. Csak "kicsit" többe került volna őt felkérni. Mi megcsináltuk ingyen, a felvétel meg bent van a helyi TV-nél is, honlapjukra is felkerült. Senki nem jelzett eddig, hogy szedjük le mert ő is rajta van a képen. Bár ezután lehet meg fog történni ez is.

  MaCS_70: Nem olcsó egy épkézláb drón és egy jó objektív sem. De itt az elvről van szó. Lehet megfigyelő tevékenységet folytatni velük? Lehet. Mindkettővel? Igen.

  .mf: Na végre valaki aki érti miről beszélek.

  BlackPriest: A rádiófrekit zavarni nem elég, a GPS-t is meg kell bolondítanod valahogy. Ezek a fránya drónok maguktól visszajönnek ám a kiindulási pontra, ha elveszik a vezérlőjel. A jelzavarásért meg nagyon csúnyán megütheted a bokádat, elég komolyan veszik.

  [ Szerkesztve ]

  Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Eleve azt hiszem még az 1 kamerás forgatható felfüggesztésű drónok is igen csekély számmal vannak jelen, ugyanis az már elég nagy+ súlyt jelent, oda meg kell a felhajtóerő. Nagy felhajtóerőhöz nagy motor, még nehezebb aksi(vagy még kissebb repülési idő ) Szóval elég nagy batár cucc lesz már így natúr is, nemhogy két kamerával.
  Távoli vezérléshez meg videóátvitelhez szintén kell nagy adóteljesítmény és antenna, szóval nem fog manapság zajos tücsök méretű drónkamera kémkedni utánad 500 méterről.
  Nyilván az erre képes 1000 dollár feletti drónokhoz azért legalább valamiféle tulajdonosi regisztrálási kötelezettség elkéne.

  [ Szerkesztve ]

 • Thrawn

  PH! félisten

  Drónváz + 4 motor a rotorokkal + vezérlő + jeltovábbító antennák + GPS + 2 kamera + akksi= 2 kg. Ha gimbal is kell az még úgy 20-30 gramm.

  [ Szerkesztve ]

  Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

 • farkzoli

  kvázi-tag

  Majd elintézik úgy, mint a lakossági fegyvertartást: az állampolgárt bekussoltatják, néhány kivételezett csoport a törvények szerint drónozhat, viszont a bűnözők magasról tojnak bármiféle szabályzásra és megfigyelnek ahogy nekik tetszik.
  Rövidesen majd úgy hirdetik a légpuskákat, hogy "ezzel xx m magasan is leszedheti a telke felett repkedő drónt" :)

 • BlackPriest

  őstag

  másik távvezérlő, nem jelzavarás. egyszerűen átveszed. ha ugyanarra frekire álltál rá és te vagy közelebb a kütyühöz, neked fog engedelmeskedni gondolom

  Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

 • speed471

  fanatikus tag

  Alapvetően bennem félelmet kelt hogy valaki mindent tudjon rólam vagy családomról, pedig nincs titkolni valóm.
  A baj itt a rossz oldalal van, rossz dolgokra is használhatják. Bárpedig 100% hogy fogják..
  Ha valakiről adatokat, kèpeket osztanak meg az elég gáz.. egy átlag ember nem veszi fel higgatlan le kezeli, de még is kellemetlen.
  Én is kütyü mániás vagyok. :)

  Ez ugyan olyan mint a legújjabb emberi robot kar.. Jó célra használják, de meddig? Amíg nem vagyunk felprogramozhatóak, nyilvàn ez màr sci fi pedig a valóságtól nem is áll messze.
  Egy pèldát hagy emeljek ki: ATOM.

  A törvényeket azt hadjuk itt Hun-ba.. Mindenki hozzánk jár lopni. :D

  Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."

 • Rive

  PH! kedvence

  Szakadjatok le az efféle 'átlagos drón' meg 'mai' meg hasonló dolgokról. Meg, hogy csak és kizárólag kopterekben gondolkodtok.

  Már ma (!) adott minden egy hobbiszinten összerakható géphez:
  - sikló (tehát nem kopter) -> halk
  - akár 5+ üzemóra
  - lakossági mobilhálózatokon keresztül (nincs effektív hatótáv-limit) irányítva
  - viszonylag nagy teherbírás - egy stabilizált kamera mindenképp belefér, de akár más, ártalmasabb is

  Egy valami hiányzik: egy-két ihletettebb emberke némi pénzmaggal, aki ténylegesen össze is rakja a cuccot.

  Amúgy meg:
  http://www.origo.hu/techbazis/20141009-barkit-tud-uldozni-az-uj-kameras-dron.html
  http://www.origo.hu/techbazis/20140922-nem-tudjak-megvedeni-a-star-wars-forgatasat-a-dronoktol.html
  De volt valami hír nemrég ahol pont valami csajt kapott le egy drón napozás közben, kevésbé decens öltözöttségi szinttel

  A téma kifejezetten időszerű.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Pero

  senior tag

  itt a hangsúly a gondolom-on van mert azért ez nem ilyen egyszerű, ennyi erővel peckelj ki egy mikrót és indítsd be nyitott ajtóval, zavarni fogja a környéken élők wifijét is meg vszinüleg még nagyon sok mást is, viszont ahogy pár hszel korábban írták ha elkapnak akkor azt csúnyán büntetik..

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Mi az a sikló?
  Mit csinál, hogy 5 órás akkuideje van?

  Ez a követés is hülyeség, mert nem egy konkrét embert/tárgyat követ, csak egy gps adatot. Ami feltehetőleg a tulaj telefonjából jön.

  [ Szerkesztve ]

 • .mf

  PH! kedvence

  "Hát, szerintem sem nagyon látod át a lényeget, ha egy bármilyen jó távcsővel felszerelkezett kukkoló lehetőségeit azonos nagyságrendűnek látod, mint egy az adott távcsőnél akár jóval olcsóbb drónt nyomogatóéit."

  Attól félek, hogy nagyon nem vagy képben, mennyibe is kerül egy ilyen képességű drón. Súgok: többszázezer.

  (#23) BlackPriest "nem kell légpuska, gondolom ezek nem titkosított csatornán kommunikálnak, meg a freki is elég kötött, ha van egy távvezérlőm, ha nem is tud full kontrollt, de pár izgalmas percet okozhatok vele a tulajnak :) ha meg mákom van, van egy drónom"

  Nem mindegyik: az interferencia miatti jelvesztés ellen néhány adó és vevő másodpercenként x-szer vált meghatározott algoritmus szerint csatornát.
  A másik fele meg lopás, mint fentebb írtam, több tízezrestől több százezres értékig.

  (#25) Tapsi "Az általad leírt korlátok pár éven belül megoldódnak, de jó részük már most is kiküszöbölhető, csak pénz kérdése a dolog."

  A hangot nem fogod tudni (írtam, a helikopterek még ma is hangosak, pedig már 70-80 éve repülnek), sem a magas frekvencia terjedési tulajdonságait -- a fizikát nem lehet kikerülni.
  Használnak néhol alacsonyabb frekvenciát -- 1.2-1.3 G, 433 MHz (videóhoz ez már kicsit sovány) -- csakhogy ezek Európában nem szabad sávok, csak a 2.4 és 5.8 marad.

  "Mi az akadálya annak, hogy egy drónra 2 kamerát szereljenek?"

  Tömeg. A röpidő érdekében dekákat, grammokat kell faragni, ahol lehet.
  Ahogy azt is írtam, elég jelentős a vibráció is, már széleslátónál is észrevehető, egy teleobjektívnél pedig csak fokozódik, vadul össze-vissza ugrálna a kép.

  "Valahogy az egész érvrendszeredből azt érzem, mintha egy vidéki tanyában gondolkodnál."

  Mert lakott területen, főleg sűrűn lakott részen egyrészt tilos, másrészt ön- és közveszélyes. Rengeteg a villanyvezeték, oszlop, fa, transzparens, épületből kiálló akármi, amibe beleütközhet, szűk a hely a manőverezésre. Arról nem is beszélve, hogyha eltalálsz valakit, főleg egy nagyobbal, még sérülést is okozhatsz.

  (#15) Thrawn jó a videó :C

  Cső Pero :)

  (#33) speed471: "Alapvetően bennem félelmet kelt hogy valaki mindent tudjon rólam vagy családomról, pedig nincs titkolni valóm."

  Úgymint a telefonok lehallgatása, az internetes forgalmad figyelése és szolgáltatóktól adatok kikérése, a bankforgalmad figyelése, az adózásod figyelése, stb stb, minden, amit az állam csinál. Mindezek felett nincs megfelelő állampolgári kontroll, ld. még a nálunk sokkal fejlettebb demokráciájú USAban is. Tehát bőven elég dolog miatt aggódhatsz, amit állambácsi megtesz.
  Most bejött ez, ami felett meg az államnak nincs kontrollja, és egyből pánikolnak, eltúlozzák, meg betiltják.

  (#34) Rive "Már ma (!) adott minden egy hobbiszinten összerakható géphez:
  - sikló (tehát nem kopter) -> halk
  "

  Ilyen is már RÉG van. Viszont mivel sikló (illetve kis motor van csak rajta), ezért hogy egy kamerát elbírjon, elég nagynak kell lennie -- egy bő méteres vagy nagyobb fesztávolságú valamit azért halksága ellenére is ki lehet szúrni.

 • MaCS_70

  PH! nagyúr

  Nem. Az "elv" helyesen a következő (drón vs. távcső):

  Lehet mindkettővel megfigyelést folytatni? Persze, lehet.

  Lehet mindkettővel látási és terepviszonyoktól függetlenül, nem túl sok pénzért, minimális lebukási veszéllyel, részletesen dokumentáltan megfigyelési tevékenységet folytatni? Na, azt már nem. A drónos megoldás olyan távlatokat nyitott, amik már annyira más minőséget jelentenek, hogy nem lehet egy lapon említeni a kettőt.

  Példa: Pistike a 8/C-ből szeretne kompromittáló felvételeket készíteni a matektanárnőről. Lehet tudni, hogy amaz meztelenül szokott napozni a kertben, amit megtehet, hiszen a kert elég jól védett belátás ellen.

  Pistikének van egy sokszázezres távcsöve (fényképezőgépe a megfelelő teleoptikával). Vagy talál olyan helyet mondjuk egy kilométeren belül, ahonnét még lehet értékelhető képeket készíteni, vagy nem. Mondjuk szerencséje van, és igen, van egy kis domb, ahonnét az ő profi távcsövével már "ellátni" a tanárnőig.
  Mondjuk szerencséje is van, mert viszonylag hamar kifog egy páramentes, ámde nem túl forró napot, amikor elég nyugodt a levegő a fotózáshoz.
  Pistike a lebukástól rettegve lesi a távcsövét, míg végre megjelenik a tanárnő, és Pistike hatalmas szerencséjére olyan pózba helyezkedik, ami már mutat is valamit. Pistike boldogan készít pár kissé homályos felvételt, oszt uzsgyi haza.

  Pistike ezzel szemben egy olyan drónnal, amilyet nemrég nézegettem, és ami 600 dollárért jött mg Kínából, akár a mobiltelefonjával vezérelve a szomszéd sarokról gyakorlatilag FHD-ban körbefotózhatja a tanerőt, készíthet hangosfilmet a visongásáról, miközben semmitől nem kell tartania, hiszen a kommunikáció 3G-n megy, zavar esetén a drón GPS-szel visszatalál hozzá, és ezt a manővert Pistike gyakorlatilag az egész környéken a látási viszonyoktól és a takarástól függetlenül megismételheti -- olcsóbban és jobb minőségben, mint az ultrazoommal.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • Rive

  PH! kedvence

  Ilyen is már RÉG van. Viszont mivel sikló (illetve kis motor van csak rajta), ezért hogy egy kamerát elbírjon, elég nagynak kell lennie -- egy bő méteres vagy nagyobb fesztávolságú valamit azért halksága ellenére is ki lehet szúrni.

  - nem hobbi-szinten.
  - mivel a kopterekkel ellentétben a rázkódása sem túl nagy, nem kell közel mennie.

  Ami a sárkányt illeti, 2-3 méteres fesztáv ma a (nyugati) hobbista szintje. Egyedül/egyelőre a vezérlés, a rendszerelemek integrálása az, ami gond, de már az se sokáig.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Pero

  senior tag

  sikló alatt szerintem ilyesmire gondol.

  ami a többit illeti szép és jó az a követő repülő e azért 1 kérdést még nem nagyon oldottak meg, mégpedig azt hogy a tereptárgyakat nem nagyon tudjak kikerülni, pl villanyoszlop kábelek.....
  nem egy kickstarter van ami ezzel próbálkozik....

  MaCS_70: mint már korábban írtam amitől te tartasz az már réges-régen szabályozva van, a gond a szabályok betartása illetve betartatása, én inkább ezen gondolkodnék a helyükben.

  [ Szerkesztve ]

 • sirály12

  PH! addikt

  Ilyen alapon tiltsuk be a kés használatát is!
  Mert ugye nem lehet tudni, hogy csak enni szeretnél vele, vagy másik ember ellen akarod használni!

  Azt szeretném tudni, hogy akik itt a drónok ellen vannak, azok közül hány embert figyeltek már meg drónnal?
  Ja hogy egyet se. Nincs több kérdésem.
  Nem akarok senkit megsérteni, de ez a tipikus birkaszellem, ami nekem nem kell, vagy nem értem, azt tiltsuk be. Gratulálok!

  Én szárnyalnék, de nem hagyják. S7 EDGE / I7 1366

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Arra lenne ötletem, de nem kis hardver kéne alá... Lehet ezért se nagyon tudják még a drónok.

 • Molk

  tag

  Érdekes a cikk.

  Én arra az egyre lennék kíváncsi, hogy minek szabályozni ill. büntethetővé tenni egyes tevékenységet a drónokkal.
  -Mikor nem lehet azonosítani, hogy kié?
  És valószínűleg, ha valaki szabályt sért majd vele, akkor nem fog önként jelentkezni a büntetéséért...
  :F

  Drónrendszám?
  Mi az ötletetek?

 • Pero

  senior tag

  még nagyon jó optikákkal és érzékelőkkel is necces lenne h mindent vegyen figyelembe pl egy hulló falevéltől ne torpanjon meg mondván azt bedarálja...

  Molk. ha rendszámhoz kötik vagy magát a "pilótát" engedélyhez az egy dolog. de még mindig sztem a kérdés mi van akkor ha pl rendszám nélküli gépet látsz.... jelenkorban még az autóknál is gondot okoz megtalálni egy egy autót, akkor mi lenne egy kopterrel...

  leszedni sem lehet ugye őket mert reptében 1 részt nem tudhatod engedéllyel van/lesz e a levegőben. illetve ha leesik és kárt okoz akkor ugye kié a felelősség.....

 • Jack@l

  PH! kedvence

  Nem lesz túl kedvező a repülésére, szélben gyakorlatilag használhatatlanná teszi. (amellett hogy hülyén néz ki és értelme nincs)
  Remélen nem valami törvénytervezethez megy az ötletelés...

 • Molk

  tag

  Remélem olyanok nem olvassák... (Igazából nekem mindegy.)

  De még mindig nem értem minek törvény, ha nem lehet ellenőrizni.
  ...De ha lesz valami akkor mi Magyarok úgyis egy pillanat alatt kitaláljuk, hogy nem kell betartani. ;]

 • Cathfaern

  PH! nagyúr

  Munkahelyről nem tudtam megnézni a videót, de most megtettem. Igen, aláírom, ez tényleg egy olyan felhasználási terület, amire a drónok ideálisak. De a cikkben sem az szerepel, hogy innentől betiltják a drónok használatát, hanem hogy az engedélyhez kötött lesz. Szerintem ilyen esetekre gond nélkül lehet majd kérvényezni és kapni engedélyt az átmeneti időszakban is (a végleges szabályozás meg ki tudja milyen lesz, az úgyis egy külön történet).

  Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

 • BlackPriest

  őstag

  de mivel kapnak el? egy másik legális drón távvezérlővel? hol írtam zavarót? max a drónt zavarja meg a MÁSIK TÁVVEZÉRLŐ! melyik részét nem érted?

  Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

 • BlackPriest

  őstag

  hát passz. ha ő illegálisan fotóz engem, akkor gondolom nem jelent fel, ha elszedem a cuccát, mert magát is bajba sodorja. lelőni sem legálisabb

  Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

 • speed471

  fanatikus tag

  Ez tény de egy kamera muksi közvetlenebb.. a teló pl még nem robban fel a kezembe de ez le puffolhat bárkit...
  A egyébb dolgokba ne menyjünk bele :D

  Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."