Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  Fiatalosnak érzem magam, szeretem az új tech dolgokat, de csak szerintem halál felesleges és gáz ez az "okos otthon" dolog?

  Nem arra gondolok, hogy tudja valaki távolról kapcsolgatni a fűtést, különböző patterneket beállítani a megfigyelések alapján, hanem az ilyen "héj sziri turn phasomlámpa's color to green". A consumer "okos" eszközök 80%-át is nettó baromságnak érzem, egyedül lennék? :D A számok valahogy nem ezt mutatják.

  A mezőgazdaság/egészségügyben történő fejlesztések teljesen értelmesek viszont, nagyon durva hogy miket tudnak már megoldani tényleg.

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • #93187072

  törölt tag

  válasz wintikek #1 üzenetére

  "hanem az ilyen "héj sziri turn phasomlámpa's color to green""

  Igen, ez kb az okosotthonok 1%-a ha nem kevesebb.

  Nekem mondom mi "okos":

  Kamerarendszer, riasztórendszer, ajtózár, termosztát, minden konnektor (nincs az, hogy "kikapcsoltam a kávéfőzőt vagy nem?), hűtő (baromságnak gondoltam, de igazából nem feltétlen az), sütő, mosógép, lámpák illetve a főelzáró a hideg / meleg víznél (ennek ugye az az értelme, ha nem vagyok otthon, és van fogyasztás, akkor logikusan csőtörés történt és emiatt automatikusan lezár a rendszer)

  [ Szerkesztve ]

 • mepet

  addikt

  Imádom ezeket a számokat!
  Így foglalnám össze: Az internetre kapcsolódók 100%-a az internethez kapcsolódik.

 • mepet

  addikt

  válasz wintikek #1 üzenetére

  Igen. Szerintem pl. szuper dolog. Sőt, én extra hülyeségnek tartom, hogy a kocsijába mindenki vesz minden extrát, amit csak el lehet képzelni, de otthon a függönyt és a redőnyt kézzel mozgatja 2020-ban. Miért?

  Végső soron mi a fenére jó ez a nagy technikai fejlődés, ha nem arra, hogy az emberek életét kényelmesebbé, könnyebbé változtassa?

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz mepet #5 üzenetére

  Na pont az ilyesmire gondoltam hogy nettó baromság. :DD
  Függönyt meg redőnyt húzogatni. Aztán ott vannak a hűtők amivel tudsz amazonról rendelni... :W

  Oké, jópofa dolog, ha valakinek túl sok pénze van és nem tudja mire költeni hát vegyen ilyesmit, de amúgy most komolyan ez lesz a jövő? Gáz lesz kézzel elhúzni egy függönyt? :DD
  Az autó extráival összehasonlítani egy háztartást számomra meredek. Amit talán össze tudnék hasonlítani ami régóta elvárt egy autóban az az elektromos ablak/tükör állítás.
  Ezek is inkább olyanok hogy jobban tudsz tőlük figyelni a vezetésre, mert nem kell tekergetned vezetés közben az ablakot + elektromos tükröt precízebben be tudod lőni magadnak mint a kis "csöcsöset" :D

  Már így is extra lusták vagyunk és minden azonnal kell mindenkinek, de inkább bele se megyek az egészbe.

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • mepet

  addikt

  válasz wintikek #6 üzenetére

  Kaja rendelős hűtő: szerintem zseniális ötlet, sokak számára egy gyötrelmes kényszer az élelmiszer vásárlás, nekik nagy segítség ez.

  Ha a mechanikus tükör állításnak az értelme az, hogy jobban tudsz figyelni a vezetésre (ami egyébként nem is igaz, mert 99%-ban indulás előtt állítjuk a tükröt), akkor az elektromos függönyhúzásnak az az értelme, hogy addig jobban tudsz figyelni a családodra vagy a munkádra. Ezek neked nem fontosak? Te inkább a függönyt huzigálod? :))

  Elnézést kérek, de ezt nem hagyhattam ki! :B

  "Végső soron mi a fenére jó ez a nagy technikai fejlődés, ha nem arra, hogy az emberek életét kényelmesebbé, könnyebbé változtassa?" Erre nem kaptam választ. Szerinted mi az értelme a technikai fejlődésnek? Ez egy ilyen öncélú dolog? Nem azért van, hogy az emberek életét jobbá és könnyebbé tegye?

  [ Szerkesztve ]

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz mepet #7 üzenetére

  Aki számára gyötrelmes kényszer a kaja vásárlás annak el kéne menni orvoshoz beszélni róla.
  Én is utálok tömegbe vásárolni, mert felidegesítenek az utat két kocsival elálló régnemlátott ott fél órát beszélgető ismerősök, kasszánál pakolás közbe a kocsit a seggembetoló türelmetlen balf.ok, de emiatt még nem jutott eszembe inkább rendelgetni az élelmiszert.
  Az ilyen opciók a pánikbetegeken, tömegiszonyos embereken nem feltétlen segítenek, sőt jobban is ki tud alakulni ilyen dolog.
  Mióta van netes rendelés meg lehet nézni a fiatalabb korosztályt amikor el kell menni valamiért egy boltba, az esetek 90%-ában nem tudják mit hol keressenek és NEM MERNEK KÉRDEZNI az eladóktól inkább szenvednek.
  Ezt nem kitaláltam, nagyon nagyon sokszor láttam már.
  Pont most hétvégén voltam praktikerbe, keresett valamit egy pár, a csaj szólt a srácnak, hogy ott az eladó kérdezd meg, ő csak hümmögött. Bevásároltam fél óra alatt amit szerettem volna, mentem a kassza fele, párunk még mindig üres kosárral bolyongott, mikor fizettem akkorra unta meg a csaj és lépett oda az információs pulthoz.
  De ez egy teljesen más téma amiről órákat lehetne beszélni és ezek a kényelmes tök jó opciók egyébként a háttérben nagyon sok kárt fognak majd okozni a felnövő generációk szociális készségeiben.

  Nem is úgy értettem hogy vezetés közben állítjuk a tükröt, indulás előtt szoktam én is, de fordult már elő párszor, hogy vezetés közben kellett állítgatnom.
  Sietve ültem be, nem is néztem bele a tükrökbe, sötét is volt és este a főúton tűnt fel hogy valami nem kerek.
  Jobb oldali tükröt régi autóknál pedig nekem álló helyzetben is nehézkes beállítani a sofőr ülésről...

  Nekem egy függöny elhúzás nagyjából maximum 10 másodpercbe telik otthon még akkor is ha a szoba másik végéből sétálok oda, de a saját szobámba ez kb 3 másodperc bárhonnan mivel kicsi a szobám. Ez meg hogy addig jobban tudok figyelni másra. Ne viccelődjünk már, ezt nem gondolhatod komolyan. Ha te elhúzol egy függönyt akkor az annyira lefoglalja az összes figyelmedet arra a pár mp-re vagy mi? :DD

  A techika fejlődése pontosan arra jó amit írtál igen, ebben egyetértünk. Vannak jó ötletek igen, ezt sem vitattam. Viszont pontosan az ilyen okosfüggöny okosroló stb az aminek nem látom semmi értelmét. Ez nem technikai fejlődés, pontosan ugyan annyi értelme van mint annak hogy RGB minden gépkomponens. Nekem is van RGB egér, billentyűzet, jól néz ki, komoly szoftvert írtak hozzá hogy lehessen akár magadnak is gyártani világítás profilokat, ez is kb olyan "technikai fejlődés" mint amiről idáig beszéltünk. Őszintén mi értelme? Semmi. Jól néz ki, jópofa, jó drága, de igazából semmi hozzáadott értéke nincs.
  Ugyanolyan "gimmick" mint az hogy telefonról/távirányítóval vezérled a függönyödet/rolódat.

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • #93187072

  törölt tag

  válasz wintikek #6 üzenetére

  Minek mosógép, ha kézzel is ki lehet mosni a kádban meg a lavorban?

  Hát már mosógép nélkül is lusták voltunk.. Bezzeg a nagyszüleink.. ők még patakban mostak!

  Falnak megyek az emberi korlátoltságtól. :W

  #3) gusthy: Ilyen dolgokat jobb mobilneten tartani, mivel különben egy áramszünet elintézi az egész rendszert. Pl lekapcsolja a kedves betörő barátunk az áramot (meg elvágja azt az szuper elvághatatlan UTP kábelt ami kint fityeg az ajtó előtt) a lépcsőházban és máris nem kapsz riasztást semmiről, akkor se ha van beépített akkumulátor. Nem feltétlen kell ezeknek 5G, de az emberünk erre kérdezett rá.

  (#8) wintikek: Számomra pl kényszer és képzeld, nem vagyok mentálisan beteg. Pusztán arról van szó, hogy napi 8-10 órában foglalkozom emberekkel és miután ennek vége, rohadtul nem szeretnék senkivel sem beszélni kényszerből semmiről (pénztáros, mari néni, akárki).

  [ Szerkesztve ]

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz #93187072 #9 üzenetére

  Most fogtad és összehasonlítottad technológiai előrelépésként hogy régen több órás folyamatos kézi munka volt kimosni pár ruhát ami mára oda fejlődött hogy ruha szétválogatással egy ember heti holmiját kb 10 perc tényleges munkába telik kimosni úgy hogy a kezed se megy tönkre, azzal hogy tudod távirányítással bizergálni a függönyödet. Gratulálok.

  Na mindegy, maradok korlátolt, teret engedek a hatalmas fejlődéseknek, nem is idegesítelek tovább nehogy még jobban falnak menj. Majd jelentkezem az okos wc-s hírnél ami beépített kamerákkal meg algoritmusokkal csekkolja mennyi wc papírt kell használni és ki is törli helyettünk. Mekkorafejlődésleszazis.

  [ Szerkesztve ]

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • Snoop-y

  addikt

  válasz wintikek #8 üzenetére

  Nalunk elektromos a redony az ablakon (biztonsagi redony is egyben) Be lehet programozni, hogy x idoben nyiljon zarodjon ez peldaul reggelente jo otlet illetve ha elmesz otthonrol akkor nem felejted el lehuzgalni.

  A fuggonyos dolog netto marhasag ebben egyetertunk mert mire kikeresed az applikaciot mar elhuztam a fuggonyt :D

  New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

 • mepet

  addikt

  válasz wintikek #8 üzenetére

  Tehát akkor csak oda lyukadunk ki, hogy ugynúgy egy kényelmi extra a kocsiban a villamos tükör állítás, mint az elektromos függönyhúzó otthon. Az előbbinek látod értelmét, az utóbbinak nem. Én mindkettőnek látom értelmét, ha megvásárolom őket, mindkettő az én kényelmemet fokozza majd. Nem látok sok különbséget köztük. Ráadásul mindkettővel alkalmanként nagyon rövid időt lehet megspórolni. Meglehetősen jó példa ez szerintem. Sőt! Pont ezért hoztam fel az autó/lakás összehasonlítást, mert úgy gondolom, hogy az emberek rengeteg technikai kütyüt vesznek kényelmi extrának az autójukba, míg a lakásukba sokkal kevéssé. Az okosotthon téma nagyon elhanyagolt napjainkban, pedig már milliószor okosabb az autónk és a mobilunk is, mint az otthonunk, ahol életünk 1-2 harmadát töltjük.

  A villamos függöny és redőnyhúzással egyébként a nagyobb házaknál egész sok időt/energiát lehet spórolni. Továbbá biztonsági előnyökkel is járhat a kényelmi extrán túl.

  A szocializáció hiányára nem hiszem, hogy a kényszerbevásárlás a legjobb megoldás, bár kétségtelenül megoldás lehet. Én pl. szívesebben tölteném a bevásárlással megspórolt időmet egy jó társaságban pl egy kávéházban. Sokkal szívesebben, mint a sorban állva az Aldiban. Persze ha csak azt az alternatívát vázoljuk fel, hogy melyiket csinálom szívesebben: A. Egyedül otthon szorongás öngyilkosságot fontolgatva; B. sorban állás az Aldiban; akkor asszem én is az Aldit választom.

  Egy céleszközbe szerelni egy felesleges RGB világítást tényleg nem technikai fejlődés, ebben egyet értünk. Viszont, ha készül egy eddig csak kézzel elvégezhető munkához egy eszköz (pl. a függöny behúzása munkát helyettem egy célgép végzi el), az szerintem egyértelműen technikai fejlődés.

  Egy talán még egyszerűbb példával élve:

  Krumplipucoló szerszám nélkül késsel kéne szenvednem, sőt, ha a kést sem fogadtam volna el, mint a technikai fejlődés gyümölcsét, akkor pucolhatnám a krumplit a fogammal... Ennek ellenére a mai napig létezik olyan mazochista, aki kést használ a krumplipucoláshoz. Sőt, ennyi milliárd emberből biztos van olyan is a Föld bolygón, aki meggyőződésből használja a fogait erre a célra. Én nem támogatom ezt a fajta rugalmatlanságot. Nem vagyok ettől rossz véleménnyel ezekről az emberekről, csak ha lehetőségem van rá, akkor felhívom a figyelmüket a "krumplipucoló szerszám" előnyeire.

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz mepet #12 üzenetére

  Megértem amit írsz, jó indokok is, de sajnos nem tudok egyetérteni. Mármint kifejezetten ebben a függönyös témában. Valószínű én leszek a maradi.

  "A villamos függöny és redőnyhúzással egyébként a nagyobb házaknál egész sok időt/energiát lehet spórolni. Továbbá biztonsági előnyökkel is járhat a kényelmi extrán túl."

  Látod erre mondjuk nem gondoltam :D Mondjuk a nagy házra azért nem, mert csóró vagyok, de mindegy :D A biztonsági előny viszont így hogy mondjuk kukutyinból is tudom mozgatni a dolgokat nem jutott eszembe, ez tényleg nem is olyan rossz.

  #11 Anyámat se értettem régen mikor folyamatosan a redőnyöket birizgálta minden reggel/este. Ez megint az én tudatlanságom. Nálam fel van húzva, maximum nyáron amikor meleg van hűtés miatt szoktam őket fel le birizgálni napszaknak megfelelően :D
  Viszont ez sem jutott eszembe, hogy vannak függő redőnyhúzogatók akik reggel induláskor még gyors vissza kell fussanak 3 percre. Lehet veszek anyámnak okosredőnyt!

  [ Szerkesztve ]

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • #93187072

  törölt tag

  válasz wintikek #10 üzenetére

  "és ki is törli helyettünk"

  Mondok egy szót, meg fogsz lepődni.. Bidé (vagy beépített seggmosós vécék). Kevés gusztustalanabb dolog van, mint a saját székleted kézzel történi maszatolása az ánuszod körül (nem véletlenül van minden felsőkategóriás szállódában külön bidé, vagy egyre inkább a wc-be épített bidé).

  Na ezért mondom, hogy falnak megyek az emberi korlátoltságtól.

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  Márcsak az infobiztonságnak kéne egy forradalom, hisz pl. a netrekötött önvezető autók embereket ölhetnek, ha meghackelik őket és ha olyan biztonságos, vagy inkább "biztonságos" lesz mint a mai rendszerek akkor az emberek hamar elhagyják a koncepciót mert nem akarnak meghalni. Az Ipar 4.0 szintén... ha a hackerek által okozott kár nagyonbb lesz mint az optimalizációból keletkezett haszon akkor bukás lesz az is... és nyilván a kár sokkal nagyobb lesz, hisz már egy 10 perces leállás horror költségekkel jár sokfele.

  Tehát aligha lesz ezeknek fényes jövője.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz #93187072 #14 üzenetére

  Ismételten megragadtad a lényeget.
  Mondok egy szót, meg fogsz lepődni.. Burok (amiben élsz). Készíts egy felmérést légy szíves hány háztartásban használnak kishazánkban bidét.

  Amúgy részemről befejeztem a veled való társalgást, már másodszorra hívsz korlátoltnak annak ellenére hogy nem igen megy a sorok közötti olvasás, a lényeg megértése. Csak arra reagálsz és csak úgy hogy beleköthess másba.

  [ Szerkesztve ]

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • #93187072

  törölt tag

  válasz wintikek #16 üzenetére

  "hány háztartásban használnak kishazánkban bidét."

  Ez kit érdekel? Akkor, ha nincs elektromos autó minden 3. magyar háztartásban, akkor az elektromos autó rossz? Logikus.
  De mondok más országokat: Szingapúr, Japán, Korea, Vietnám, Thaiföld, Indonézia, Fülöp-Szigetek, Olaszország, Spanyolország, Törökország, Görögország, Irán, satöbbi. Ezekben az országokban 10-ből 9 háztartásban van valamilyen bidé (ázsiában jellemzően vagy egy külön csap, vagy beépítve).

  " már másodszorra hívsz korlátoltnak"

  Nem hívtalak korlátoltnak, de ezek szerint magadra vetted

  "hogy nem igen megy a sorok közötti olvasás, a lényeg megértése."

  Nincs semmi a soraid közt, azon kívül, hogy szerinted minden fejlődés rossz, amit te annak tartasz.

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  válasz gusthy #3 üzenetére

  Így van, inkább a olyan dolgoknak kell majd mint az önvezetők, meg ipari IoT. Persze lehet mondani, hogy miért ne akarjunk nagyobb sebességet mi is, de erre van válasz... drága fenntartani ezt a hálózatot és ez nyilván látszódni fog az árakban.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Peppa

  tag

  válasz mepet #5 üzenetére

  A saját oldalamról tudom elmondani, hogy miért.

  Én azért veszek extrát az autóba, mert amikor 3 kisgyerekkel megyünk 5-en nyaralni, akkor minden apróságért hálás vagyok, ami nem követeli a figyelmemet. Ezt pl.: azért tehetem meg, mert eleget keresek ehhez az IT szektorban. Szeretek (minőségi) gépeket használni, és ugyan igen kis mértékben, de hozzá is járulok a fejlődésükhöz.

  Az otthon nekem ettől eltérő hely.

  A függönyök, mosogatás, mosás, takarítás, étkezések, ezek nekünk az otthon élet ritmusához tartoznak, ami a gyerekeknek (és nekünk) is sokat segít. Ezen felül értékes nekem az, ha a gyerekeim azt látják, hogy minden nap megcsinálunk valamit (néha ők is), amihez erőfeszítésre, kitartásra van szükség, ami nem feltétlenül kényelmes.

  Amíg nem voltak gyerekeim (főleg amíg egyedül éltem) utáltam ezeket, de piszok módon! Simán megvettem volna minden okos cuccot, csak akkor még nem voltak ilyenek. Most is erőfeszítést igényel a pl.: a mosogatás, teregetés, de amikor rászánom magam, az végül mindig jó érzéssel tölt el és rájövök, hogy csak elkezdeni volt nehéz.
  Azt figyeltem meg, hogy amikor azt érezzük a feleségemmel, hogy nincs időnk ezekre és kellene valami "okosabb" megoldás, az mindig azzal jár együtt, hogy szétcsúsztunk és nem vagyunk rendben az életünkkel. Amikor mi rendben vagyunk a saját dolgainkkal, akkor ezekkel semmi gond nincs.

  Hogy valami univerzális okosságot is írjak (nem bírom ki, hogy ne): azt vettem észre, hogy a "jó" és a "kényelmes" fogalmát könnyű összekeverni, ami nekem rímel az "okos" és "bölcs" fogalma közötti különbséggel. Ha minden egyre okosabb lesz körülöttünk azzal szerintem nincs baj, csak ezt bölcsen kell használni :-)

 • Peppa

  tag

  válasz #93187072 #17 üzenetére

  Nem sűrűn írok fórumokba, de most megszólítottak wintikek kolléga hozzászólásai, amelyekben szakmai fórumokon teljesen indokolatlan és testidegen kifejezéseket használ: "Megértem amit írsz", "erre mondjuk nem gondoltam", "ez tényleg nem is olyan rossz"...

  Ezek alapján még kinézem belőle azt is, hogy önreflexióra képes, ami üdítő kivétel, lassanként az offline világban is.

  Egy fórumon, néhány mondatba kellene sűríteni (illetve abból kihámozni) egy ember véleményét, ami gyakorlatilag lehetetlen, mivel az ő szemszögét valójában nem tudom megismerni, csak pár szemelvényt belőle.

  Kérdésem hozzád: Ha wintikek kollégának címzett mindkét válaszban nyilvánvaló kritika és elutasítás jelenik meg az általa mondottakkal kapcsolatban és mindkettőben szerepel a "Falnak megyek az emberi korlátoltságtól", azt hogyan kell olvasni, hogy ne úgy értsem ez rá vonatkozik?

 • wroadd

  csendes tag

  Azért mielőtt egy között iparágról mondtok véleményt, javaslom kicsit tájékozódni a témában.

  Az otthonautomatizálás nem "úri hucutság" és nem is az internettel érkezett.
  40 éve létezik szabvany, ami az ipari épület automatizálás irányából jön (knx, Bacnet).
  A világítás, árnyékolás és fűtés automatizálás, mint a három, Európában és itthon is a leginkább automatizált terület, jó példával tud szolgálni.
  Árnyékolás (ha már ez került elő):
  A reggeli/esti redőny mozgatása a belátás kontroll miatt érdekes, emellett a megvilágítás és hőkontroll miatt van szerepe. (Benapozás követés, ablakok védelme, zsaluzia védelme)
  Egyébként az ablakfelületeknek, mint a legkevésbé szigetelő épületelemek extra szigetelést biztosítanak (légréteg "bezárásának" segítségével.)

  Jelenlét szimuláció, amikor távol van a tulajdonos, szintén biztonsági okokból.

  Világítási képek kialakítása és ezek kezelése (az ételek elkészítéséhez más megvilágítás szükséges, mint étkezéshez vagy társasági eseményekhez)

  A fűtés vezérlését szerintem nem kell részleteznem.

  Ez egy szakma, ami nem Alexával kezdődik, az okos eszközök által biztosított megoldás inkább csak "játék" ezekhez képest.

  A világ civilizáltabb részén (értsd Németországban) az új épületek 80% kap épület automatizálást (a "valódi" fajtából), a másik részén (értsd USA) pedig az eszköz alapú automatizálás dívik hasonló mértékben (nyilván ennek köszönhető, hogy mindenkiben ez tűnik az okos otthonnak és otthonautomatizálásnak, hiszen a médiából ez érkezik)

  Biztonsági kérdés:
  Az elmúlt 40 évben nem volt olyan szakszerűen telepített otthonautomatizálási rendszer, amelyet sérülékenység miatt töröltek fel. Olyan volt, hogy eszközöket alap vagy nagyon gyenge jelszóval "feltörtek".

  Gurulunk, Waze?

 • wintikek

  tag

  LOGOUT blog (1)

  válasz Peppa #20 üzenetére

  Azt hittem velem van nagy gond és nagyon félreérthetően fogalmazok, de úgy tűnik másnak átjött, hogy amúgy teljesen nyitott vagyok a véleményekre, sőt szerettem volna megérteni a dolgokat :)

  #21 Nem erre hegyeztem ki az okos eszközöket amiket nettó baromságnak tituláltam.
  Több cégnél találkoztam már elég komolyan kiépített energy management systemmel ami okos eszközökkel figyeli és csökkenti a pazarlást (pl kompresszorházak figyelése, automata világítás rendszer stb.)
  Ezért is írtam hogy consumer okos eszközök mint pl. a számomra nemrég felfedezett 1,5 millió forintos hűtő amin van egy LCD panel meg beépített wifi hogy tudj a hűtőd segítségével élelmiszert rendelni + sirivel vezérelhető 80ezer forintos lámpa ami hang alapján színt vált...
  Azért is teszem idézőjelbe az okost ilyenkor, mert már mindenre ráaggatják hogy okos, főleg az ilyesmikre. Nem tudom jobban megfogalmazni.
  Ettől független pont a véleményekre voltam kíváncsi/okokra hogy otthonra ki mit miért választ és pl ezt a biztonsági redőnyös dolgot továbbgondolva teljes mértékben megértem.

  [ Szerkesztve ]

  Én nagyon szeretem a tejet!

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz wintikek #22 üzenetére

  Az okos nem ettol lesz okos. Hanem pl. ha a vizfogyasztas es vilagitas mukodese alapjan rajon, hogy furdesz igy magatol elhuzza a fuggonyt. Pl. Ezert is jo, ha minden elektromosan megy.
  A redonynel pedig kulon elony, hogy az elektromosnal rendesen elszigetelheto a kulso-belso legter, mig ha huzogatod akkor valahogy csak at kell vinni a mechanikat. Ez foleg olyan helyeken szamit, ahol koltseges huteni vagy futeni, elpeneszesedhet a redony, stb stb.. Arrol mar nem is szolva, hogy van aki nehezen ebred, fenyben ezt konnyebb, viszont alvas kozben nehez felhuzni kezzel a redonyt.

 • Giovan!

  addikt

  válasz wintikek #6 üzenetére

  Nem lesz gáz a jövőben sem kézzel huzogatni (kéretik ezt a kontextusában értelmezni ;]), de ez nem jelenti azt, hogy amiért neked feleselegesnek tűnik valami, annak másnak is annak kell lennie.

  Értjük, neked ez az IoT nem pálya, ez teljesen rendben is van, ettől még viszont más érezheti úgy, hogy ő szeretne mindent még kényelmesebbé tenni, még kevesebb energiabefektetéssel megoldani problémákat. Ez mindenkinek a saját privát ügye szerintem, amit nincs értelme véleményezni.

  It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

 • Eugene Roe

  őstag

  válasz Giovan! #25 üzenetére

  Ha a kényelem nagyobb része nem az energiahatékonyság vagy biztonság felé megy, akkor ez pusztán pazarlás.

  [ Szerkesztve ]

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Giovan!

  addikt

  válasz Eugene Roe #26 üzenetére

  Pazarlás neked. Másnak meg nem az. Mindenki akkora luxust enged meg magának, amekkorát akar, és amekkorát elbír a pénztárcája. Mi dolgunk nekünk azzal, más mit tesz meg a kényelméért, amíg azzal nem árt senkinek?

  A mondandóm lényege az akart lenni, hogy attól, hogy valakinek értelmetlennek tűnik ez az egész okosotthon koncepció, más számára még lehet fontos.

  [ Szerkesztve ]

  It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

 • Eugene Roe

  őstag

  válasz Giovan! #27 üzenetére

  Nem pénzből pazarlás, a természet erőforrásokat tekintve az. 2020-at írunk. Mindenki arra költi a pénzét amire akarja, mindaddig, amíg nem a többiek életvitelének a kárára megy. (igen, sötétzöld)

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Giovan!

  addikt

  válasz Eugene Roe #28 üzenetére

  Szerintem túl nagy energiaigénye nincs ezeknek az okoseszközöknek, de megértem, ha szerinted ez már pazarlás.

  Valóban, ez a szempont fel sem ötlött bennem, pedig szerintem is fel kell lépni a klímaváltozás ellen. Bár én valamiféle Green New Deal-lel már kiegyeznék, az elvileg rengeteg új zöld energiaforrást hozna létre, így ez a probléma is megoldódna.

  It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz Eugene Roe #28 üzenetére

  Akkor ne legyen gyereked, ugyanis azzal okozod a legnagyobb kornyezetszennyezest, hiszen o is fogyasztani fog es masok eletvitelenek a karara megy.

  [ Szerkesztve ]

 • Eugene Roe

  őstag

  válasz Reggie0 #30 üzenetére

  Látod, látod nincs is tervben csak 1 :P de azért jó látni, hogy van nálam is sötétebb (zöld).

  Ez egyébként akkor lenne reális várás, ha ő is lemondana a kényelmi okos függönyről.

  [ Szerkesztve ]

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz Eugene Roe #31 üzenetére

  Nahat, ha lesz gyereked, akkor nem teszel eleget a kornyezet megovasaert, szoval nincs semmifele erkolcsi alapod kritizalni masnak a pazarlasat :) Alszent igy az egesz.

  [ Szerkesztve ]

 • Dißnäëß

  addikt

  válasz wintikek #8 üzenetére

  +1 masszívan és a többidre is.

  Azon, amikor régen az öregasszonyok a patakban mostak, ma meg mosógéppel, felröhögtem.

  Két dolgot felejtenek el az "okosemberek":

  1. a fejlődés üteme
  2. hogy ez hogyan viszonyul a Maslow piramishoz, mikor épp melyik rétegben történik az adott technológia szuperfejlődés

  A mosógép a mángorlóhoz képest irdatlan előrelépés minden téren. Idő, erőfeszítés, stb.
  Az elektromos függöny a kézi elhúzáshoz képest ilyen vállat vonós kategória, hogy hmm.. felőlem..

  Nem mindegy, hogy a görbének melyik részén tartunk és hasonlítunk össze mit mivel. Amíg nem volt ekkora kurvanagy luxus a világban, viszonylag kis idő alatt óriásit ugrott a technológia és annak ÉRTÉKE, életünk könnyítése és szolgálata is nagy volt. Most a görbe azon tetején vagyunk, amikor már csak telik, telik, telik az idő, de se az elektromos függöny, se az RGB led nemkülönösebben ad hozzá semmit sem az életemhez. Szerintem ez k*ra nem fejlődés, vagy az, de már csak nagyon csekély értékteremtő képességgel - mert a függöny és az RGB a Maslow-ban valahol rohadtul nem az alsó szintek körül van.

  Bidé: '86 óta volt/van bidé az életemben, de a bidében nem mossuk a szaros seggünket. Érdekes összehasonlítás volt a kolléga által, csak kamilláztam, mi a f*sz és ő ugyanúgy itt él és levegőt szív, mint Te vagy én.. A bidében jobb helyeken a már tisztára törölt seggünket mossuk, amikor a csoki nagyjától már megszabadultunk papírral a wc-n és utána nem egy zuhanyrózsát akarunk feldugni, hanem egy bidére ülve lögyböljük türelmesen a fúvókával a terheléstől megkönnyebbült ánuszunk bordázott izmait, annak reményében, hogy utána nem fog csípni órákig, mint ahogy azt egy rossz törlés esetén tenné. Apropó, rossz törlések és csípéselkerülés: az orosz hadifogságot is megjárt nagyapám csak mosolygott gyerekkoromban is apám úri muriján, a bidén, és megtanított arra, hogy amikor nincs lehetőség kimosni a seggünket egy jóféle termés után, vastagon, többrétegben kell hajtogatni budipapírt és egy jóóóó nagyot kulázni rá és kiváló hatékonysággal semlegesíti az ott lévő esetleges maradékot, ami utána csípést okozhatna. Na de vissza a bidére: aki a wc-n szarás utáni seggtörlést a bidével kezdi egyből, mindenféle budipapírt mellékelve, hát túl azon, hogy néha megnézném, az a kis gyenge vízsugár hogyan kaparja ki onnan az arany maradékát, azért elég gusztustalan művelet utána a széles kagylóban úszni látni ott a motyót, mielőtt nagynehezen leörvénylik. A budi egy dolog, ott megtörténik minden gusztustalan izé, szagok, satöbbi, de nálunk a bidé például a fürdőben van, a fürdő meg külön a buditól, hogy ne a másik orra alá robbantsunk be, amikor kicsit sok lett a tejföl a toroskáposztára. A bidé egy utó-öblítő cucc, embere válogatja, hogy luxus dolog-e vagy sem, szerintem annyira nem kurvajó érzés, hogy az amúgy default ápolt herémet és golyóimat is végigvizezi meg csorgatja az egész seggmosó művelet, olyan idegen nekem a seggtisztító művelettől mint olyantól, de hát akinek ez bejön, csinálja, csak szerintem rohadtul lehet nélküle élni.

  [ Szerkesztve ]

  A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

 • Dißnäëß

  addikt

  válasz gabor7th #18 üzenetére

  Na ez a sávszél dolog megint olyan, hogy több Mb/s -re képes a telefonom itthon, mikor böngészek, de párszáz K-kkal jön a cucc, amikor FB-zek, instázok, stb stb stb :) De még a Youtube FHD sem észbontó, nem mintha a pici képernyőn szívesen néznék sokáig video-kat. 3G is, nemhogy 4G, lefedi egy kézi kütyü sávszél igényét. 5G ? dafuq IoT-hoz megértem, de ezzel érvelni, hogy úristen, 10x olyan gyors lesz a netem, miközben a túloldal úgysem fog gyorsabban küldeni, nettó átbaszás :)

  [ Szerkesztve ]

  A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

 • gusthy

  veterán

  válasz Dißnäëß #34 üzenetére

  ... Továbbá a telefon se fogja gyorsabban renderelni az Indexet.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés