Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • -Skylake-

  őstag

  válasz -FreaK- #1 üzenetére

  Pontosan ezt akartam bemásolni én is, már vágólapon volt mikor lekattintottam a fórumot. Ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja magyarázni.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #46 üzenetére

  "a kábelmodemekben, a házi netmegosztó routerekben, az androidos telefonokban, az iot cuccokban, az okostévékben, tabletekben, meg a fene tudja, még mikben, mind-mind linux van."

  Ezekre a helyekre jó is a linux és ezt nem is vitatta senki szerintem.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz hallador #54 üzenetére

  "Szerintem is hagyjátok a fenébe, nem kell mindenáron betrollkodni mindenhova ahova nem kellene. Most nem az MS nyert, és reméljük egyre több ilyen lesz. mert feleslegesen miért dobálnánk ki a pénzt szoftverre, ha ingyen is lehet telepíteni és a célnak megfelel? Na erre még nem sikerült választ kapni."

  Látod ezt érted félre te is és sokan mások is. Itt mindenki kvaboldog lenne, ha a Linux elterjedne úgy, ahogy azt itt előadjátok. Szerinted itt mindenki a saját pénze ellensége ? Kifizetünk 50k-t egy OS-ért mert tul sok a fölös cash ? Vagy szerinted én mondjuk élvezem, hogy linuxon 500 DE van winen meg egyetlen egy és az úgy szar a hogy van ?

  Értsd meg, hogy itt mindenki azt akarja, hogy a linux jó legyen a mindennapokban. Csak épp nem az.
  A droid egy teljesen jó bizonyíték , hogy meg lehetne ezt csinálni. Kellene fogni egy rendszert és azt általánossá tenni, fel kellene mérni, hogy mi a piac igénye és megpróbálni annak megfelelni (itt most érthetjük a játékokat , speciális programokat mint az adobe cuccai , vagy bármit). A gond az, hogy szemmel láthatóan egyáltalán nem ebbe az irányba halad ez az egész dolog.

  Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal) , kellene rá egy rendes és működő megoldás a vga használatára (mert ameddig winen tökéletesen megy egy szaros jutub 4k60fps gopro videó, azonos konfigon a linux meg szétlaggolja, addig ez nem az , hiába lehet beállítani vagy sem : winen nem kell beállítani) illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására. Kellene rá egy RENDES store , ami jelenleg egyetlen disztrón sincsen.

  Ameddig nem lesz olyan szögegyszerű egy linux használata mint egy droidé , addig teljesen jogosan nem akar nekiállni senki a váltásnak. Mert ha szögegyszerű akkor gyakorlatilag a váltás megáll annyiban, hogy onnantól nem veszel ms szoftvert és csomó pénzed megmarad. A helyzet viszont egyáltalán nem ez, a linux jelenlegi formájában abszolút alkalmatlan a mindennapos desktop használatra. Persze fejlesztőknek jó, meg biztos még sok egyéb munkára tökéletes, de normál , r=1 usereknek , otthonra , szórakozásra végtelenül alkalmatlan. A linux legnagyobb esélye szerintem otthonra az, ha valaki végre tényleg nekiáll és megcsinálja értelmesen az androidot desktopra. Ez kvázi az egyetlen esély.

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz hallador #60 üzenetére

  "Nem érted ugye? Ki az a barom aki több 10 000 Ft-ot ad ki egy operációs rendszerért, vagy több 100 000-et egy szerver operációs rendszerért, de ki az a még nagyobb barom, aki office-ért is fizet, ha ingyen is megkaphatja."

  "Nem nem vagyok ennyire semmilyen fan, csak nem értem ki az a hülye, aki akkor is fizet a szoftverért több százezret, ha az ingyenes verzió is ugyanazt tudja az adott célra..."

  Én ezt könnyen el tudom magyarázni neked. Kiemeltem a hibás mondatrészt.
  Ingyen megkaphatsz egy OS-t és egy office csomagot. Csak nem azt kaphatod meg ingyen, amiért pénzt adsz. Ezzel vissza is tértünk az egyel feljebb írt kommentemhez.

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz sh4d0w #72 üzenetére

  "r=1 usereknek , otthonra , szórakozásra végtelenül alkalmatlan"

  r=1 usr vagy ? Aki csak leül hogy legyen facse meg csgo ?... Szerintem nem. Ergo ez egy halálosan felesleges komment volt, mert én is tisztán kiemeltem, hogy sok eset van amikor tökéletes választás otthonra a linux. Te pont benne vagy abban a sok esetben és neked tökéletes és szívemből kívánom, hogy örökre ezen a rendszeren tudj maradni.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz CPT.Pirk #73 üzenetére

  "Amúgy nem tudom mit jelent a szög egyszerű használat mikor ott tartunk jelenleg, hogy erősen oda kell figyelni a féléves nagy W10 updatek idején, hogy mi megy gajra, újra kell-e rakni a rendszert frissítés helyett."

  Azt jelenti a szög egyszerű használat, hogy ha tömegesen akarsz rávenni embereket arra, hogy engedjék el a több 10 éve tulajdonképp egyeduralkodó ms-t, akkor az nem fog működni egy olyan megközelítéssel, hogy tanulják újra a számítástechnikát. Nem fognak az emberek (teljesen jogosan) nekiállni és újra megtanulni, hogy mit hogy kellene csinálni, örülnek neki, hogy legalább egyetlen rendszerben "kényelmesen" tudnak mozogni.

  Erre építettem fel a példámat, hogy a váltás akkor fog tudni eljönni széles körben (és a széles körben nem a sysadminok vannak többségben hanem a julikák) , ha annyira out of the box megoldást tudnak letenni eléjük, hogy az első másodperctől egyértelmű legyen a használatuk. Mint ahogy ezt nagyjából tudja teljesíteni egy droid/ios készülék, viszont nem tudja teljesíteni egy desktop linux. Ha tanulni kell, ha nem megy azonnal, ha nem 1+1=2 az egész rendszer, akkor nem lesz váltás , mert az emberek annál sokkal sokkal kényelmesebbek.

  Én elég sok ismerősnek szoktam gépet összerakni (szoftveresen leginkább) és nem azért mert akkora császár vagyok, hanem azért mert az átlag ember ehhez teljesen hülye konkrétan. Soha , senki nem kérte, hogy rakjak fel neki bármilyen linuxot is, mindenkinek w10 kell meg office kell. Nemsoká hoznak hozzám egy MBA-t , nincsen semmi baja , csak húzzam újra mert 7 éves rajta az OS és a gazdája szerint kicsit lassú. 7 éves. És húzzam újra. Na ezekből induljunk ki, amikor tömeges váltásról beszélünk. Hogy az emberek egy sima clean installt nem tudnak megcsinálni maguktól. Ők nem fognak váltani soha, ha tanulni kell. Inkább megveszi újra, de a start gomb legyen ott ahol eddig és ne a jobb felsőbe.

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz sh4d0w #78 üzenetére

  Pontosan. Meg kellett. Épp erről beszélek, hogy újratanulni nem akarja senki. Ezért kellene olyan megközelítés, hogy végtelenül egyszerű legyen minden , mert akkor nem kell újra tanulni.

  #77 : attól függ, mit jelent a varázslás.

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #93 üzenetére

  lol te miről beszélsz ? gondolkodj már kicsit.....

  akarjuk, hogy elterjedjen a linux és VALÓS választás legyen desktopon, vagy nem ? Ha nem akarjuk, akkor nyugodtan lehet tovább tolni azt a kerék nélküli szekeret , amin most gurulunk vele. Ha akarjuk, akkor meg fel kell fogni, hogy a tömeget kell elérni. Aki most linuxon van, annak nem kell megmagyarázni, hogy miért jó. Aki nem azon van, azt vagy át tudod terelni, vagy nem. Tekintve a linux desktop részesedését, nyilván nem tudják. Értsd meg, vagy elindul a fejlesztés a fent vázolt irányba, vagy örökkön örökké marad az 1% piac. Nem kell nagy mágusnak lenni ahhoz, hogy ezt belásd , de igazad van , nehogy már a pórnépnek fejlesszenek...lol , csak akkor ne legyen sírás, ha a pórnép szarik rá utána...

  "lefordítom, mit írtál ide: vannak linuxosok és vannak windowsosok. mindkét rendszer megtanulása sok energiát igényel, ezért az átjárás közöttük alacsony. így te azt akarod, hogy azok, akik a linuxot már megtanulták, ingyen és bérmentve fektessenek egy csomó energiát a linux fejlesztésébe azért, hogy mások, akik eddig windowson dekkoltak, ezentúl megspórolhassák az oprendszer árát és azt a munkát is, amibe az áttérés kerül."

  Pontosan. Mert vagy ez, vagy az életbe nem jut tovább a dekstop linux onnan, ahol most van, hogy néhány geek-nek otthonra pont jó, akik ezzel hobbyból foglalkoznak. Aki meg out of the box megoldást akar, venni egy eszközt amit bekapcsol aztan viszlat , az meg ugyan ugy vesz majd win-t meg mac-et. Apropo mac , szerinted mégis miért a legáltalánosabban elfogadott "kvázi-linux" ? Egyszerű , megveszel egy imacet , adsz neki áramot aztán kész vagy. Amég a linux ezt nem tudja , soha nem nő ki az 1%-ból.

  Továbbá ne legyen félreértés , nekem ez nem számít. Én eddig is elvotlam úgy, hogy nem a main rendszerem a linux , hobbybol néha ránézek 1-1 disztróra , live usb aztán ennyi. Annak lenne ez az érdeke, aki ki akar törni az ms függőségből. Mert máshogy az életbe nem lesz ebből kitörés.

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #92 üzenetére

  ""Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal)": most akkor jó, hogy linuxon sok desktop van vagy nem jó??? meg tudod oldani, hogy egy-két hsz-en belül konzekvens maradj?"

  LoL , azt emeltem ki, hogy jó, hogy választhatok 1-1 kinézet közül. Nem az a jó, hogy van sok DE , hanem hogy választhatsz, hogy hogy néz ki egy ablak. Ha egy lenne , amit skinezni lehetne , akkor is meglenne a választás és le van tudva....
  Full tipikus kiforgatás, mi köze van a DE-nek ahhoz, hogy hány ezer fork van ? Leirom, hogy rossz, hogy van 4ezer fork , erre leriod , hogy akkor jó e vagy sem, hogy van 5 DE. ok...

  ""illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására.": van rendes megoldás. a deb-nél még nem találtak ki jobbat. talán nem véletlen, hogy a microsoft átvett egy csomó linuxos csomagkezelési ötletet és belerakta a w10-be."

  Jó megoldás jelenleg két darab létezik , az appstore és a play store. Ami nem valamelyik ebből a kettőből, az teljességgel felejthető.

  Egyszerűen nem érted meg te sem, hogy itt nem a windowssal kell versenyezni, az a verseny már réges rég elbukott. Itt arra kéne rámenni, amire a mobil os-ek mentek rá, csak nem 6"os monitoron hanem 27"-on. Ennyi a titok.
  Továbbá önmagában a vitát sem értem, a piac minden héten beigazolja 30 éve, hogy ez a modell nem működőképes. Konkrétan kihívás megrajzolni egy olyan grafikont , ahol a linuxot fel lehet tüntetni a win mellett, mert vagy a win számai lógnak le a képernyőről, vagy a linuxé lesz olyan kicsi, hogy nem látod. Most akkor nem gyanús, hogy ez így nem működik ?

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #97 üzenetére

  "valós választás a linux desktopon? igen.
  akarjuk, hogy elterjedjen? nem. ismétlem: NEM.

  a franc se akarja, hogy a linuxból kiszórják azokat a tulajdonságait, amiben különbözik a windowstól, pont azokat a tulajdonságait, ami miatt nem windowst választottam, hanem linuxot.

  jelenleg van windows igényűeknek windows, linux igényűeknek linux. ha a linuxot úgy fejleszted, hogy megfeleljen a windowsról szabadultaknak, akkor az windows lesz. tehát lesz a windowsosoknak választási lehetőség, hogy windows formájú windowst vagy windows formájú linuxot akarnak, a linuxosoknak meg ló részletre, mert nem lesz linux formájú linux.

  úgyhogy a windowsosok oldják meg maguk a problémáikat, engem meg hagyjanak békén és ne veszélyeztessék az én lehetőségeimet."

  Oké ez tök jó, csak akkor miért megy a sírás mindig amikor valaki olyan írja ezt le , aki a windwosra következteti le és nem a linuxra ? Mert ez így kicsit vicces, hogy ha linuxot használsz akkor mekkora jó, ha wint akkor meg kapja be az ms, meg termékcsapda és társai, ahelyett hogy mondjuk akkor nekik winre van igénye ? Most akkor miről van szó ? Jelenleg ahol wint használnak nagy eséllyel pontosan tudják, hogy miért azt. Azért nem linuxot , mert nem felel meg oda és ha ez egy szállodai recepció, akkor oda nem felel meg és ennyi.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz #95561216 #167 üzenetére

  Engedd el, miutan elolvastam amit nekem valaszba irt egyertelmuve valt szamomra, hogy nem tud ertoen olvasni (ezert is nem valaszoltam ra). Innentol kezdve nem meglepo, hogy irni sem...

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz hallador #169 üzenetére

  Akkora lol ez az egész, hogy azt már nehéz elhinni. Full nem arra válaszoltál amit én írtam és még te adod elő itt , hogy mi van... leírtam, az elejétől kezdve, hogy az otthoni , OTTHONI felhasználókról beszélek, akik tartalmat fogyasztanak , meg játszanak , meg facebookoznak , erre jössz és leírod ,hogy deeee mennyire fasza a linux asztalra csak épp te leszarod a 4k60fps-t , meg leszarod a játékot , neked meg a kollégáidnak akik kibsztt DATACENTER RENDSZERMÉRNÖKÖK vagytok aminek az égvilágon de semmi semmi köze nincs az otthoni felhasználáshoz , nektek mennyire jó. Köze nincs annak amiről beszélsz ahhoz amiről én beszélek és te állsz belém, hogy ki mennyire magyar meg nemtudom lol ???

  Senki nem gondolta eddig se, hogy a mérnökök meg a tudósok nem linuxon dolgoznak a CERN-be ( tudtommal a Scientific konkrétan a cernből jött) , senki nem mondta, hogy a linux nem jó munkára vagy nem jó akárhova. Annyit állítottam, hogy otthonra nem jó és teljesen mindegy , hogy te játszol e vagy sem , nézel e 4k videót jutubon vagy sem, mert attól függetlenül ezek hibák és ezek pontosan de pontosan olyan hibák, amik sokkal inkább érintik az átlagfelhasználót mint a professzionálist. Az, hogy te épp semmi olyat nem csinálsz ami egy windowson jobban menne, az a kivétel és nem a nagy tömeg. A nagy tömeg a youtube-ozós, játszós réteg. Ha te beleesel ebbe a kivételes helyzetbe, akkor örülj neki mert kompromisszummentesen használhatod a linuxot. Tényleg elhiszed , hogy aki játszani akar annak valóban egy jó alternatíva a linux ? Nem arról beszélek, hogy fizikailag megoldható e egy bizonyos játék futtatása, hanem arról, hogy tényleg javasolnád szerencsétlennek , hogy linuxra építsen gépet játék céljából mondjuk ?...

  csak mert én végig erről beszéltem eddig is, az otthoni , átlagfelhasználókról , tartalomfogyasztókról

  Sikerült megérteni ? Mert már amúgy többször nem nagyon írnám le , minden második hsz-emben leírtam, csak valahogy az olvasás , az a fránya értő olvasás a probléma.

  (azt meg végképp nem értem, hogy 1% vagy alatti share-nél mégis miért kell bármit is bizonyítani. - otthoni , desktop piac mielőtt még előjönne hogy a tetves routeren is linux van.... bár köze nincs ahhoz ennek se amiről beszélek, már máskor is előjött)

  Az egész egy full öntökönrúgó vita, egyik pillanatban azt bizonygatjátok, hogy a linux mindenre IS sokkal jobb mint a Win , a másikban azt, hogy nem akarjátok, hogy a linux "elwindowsosodjon" és maradjon meg a geek-ek játékának. Nem érzitek az önellentmondást ?

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz hcl #179 üzenetére

  "Nem mindig jó ötlet konzerválni a "nem jó, de drágább lenne rendberakni" állapotot."

  Ez igaz. Csak ki mondta, hogy nem jó ?

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz hcl #181 üzenetére

  lol

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #222 üzenetére

  Van valami jogszabály ami kimondja, hogy melyik office szoftver melyik verziójával kell kötelezően dolgozni , amiről nem tud a világ ? Vagy mégis milyen jogszabályról beszélünk ami segítene mso 2016 és LO közti kompatibilitási gondokat megoldani ?

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #225 üzenetére

  "A Kormány 1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozata
  a nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséről, valamint a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséhez szükséges intézkedésekről szóló 1236/2016. (V. 13.) Korm. határozat végrehajtásából adódó egyes feladatokról."

  Már a rendelet címe is konkrétan azt mondja, hogy ez nem arra vonatkozik, hogy LO-t kell használni, hanem arra, hogy kezdjenek el LO-t használni. Tehát magyarul kiegyezhetünk abban, hogy semmiféle rendelet nincs ami kimondja, hogy kötelezően mindenkinek nyílt szoftvert kell használni, ez sem erről szól.

  "...az a) alpontban megjelölt közigazgatási szervek felhasználóinak munkafolyamatai irodai szoftvercsomag igényét, abból a szempontból, hogy mely felhasználók esetében nem lehet áttérni nyílt forráskódú irodai szoftverre és erről indokolással együtt tájékoztassák a belügyminisztert;..."

  Tehát még ha kötelező áttérésről lenne is szó, akkor is lehetne gyak. bármilyen indokkal mso-n maradni, ha valaki azon akarna. Mivel lehetnek és felteszem lesznek is ilyen felhasználók, így a továbbiakban is lesznek akik MSO-n és akik valami open office csomagon vannak , tehát a kompatibilitás továbbra sem lesz megoldott.

  "...c) felhívja az érintett minisztereket, hogy a b) alpontban meghatározott feladat végrehajtása során vegyék figyelembe az ... "

  Szintén , ha arányokról beszélünk akkor minimum két termék van , mert egy terméknek nincs aránya. Tehát a kompatibilitás továbbra sem megoldott.

  Tovább igazából nincs kedvem olvasni, a lényeg ( az, hogy nincsen rendelet ami bárkit is kötelezne nyílt szoftverre való áttérésre) már kiderült. Az egész link arról szól átgörgetve, hogy térjenek át nyílt office-ra , kivéve... és akkor ide kb bárki bármit beírhat majd.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • -Skylake-

  őstag

  válasz bambano #227 üzenetére

  Akkor most jobbhijan szeretnek bocsantot kerni toled amiert a sajat linked cafolja a sajat allitasodat.
  Ez most biztos meg fog lepni, de amikor arra kerdeztem, hogy van e barmi jogszabaly ami kimondottan tiltja az allami szervezetknek az mso hasznalatat a nyilt szoftverekkel szemben, akkor egy olyan linkre szamitottam amiben majd ez all. Azon az elven egyebkent, hogy : ebben nem az van, de van masik ketto (amit amugy nem linkeltel ide) amiben igen , az a link amit adtal tulajdonkepp tartalmazhatna barmit. Hiszen mint te is kiemelted, ez a link nem az ami igazat ad neked, hanem egy harmadik, ami pont nem. Ugyhogy ja, biztosan az en erto olvasommal van a gond ha jobban atgondljuk, hogy mirol is beszelunk most...

  Az, hogy van e "ajanlas" ami szorgalmazza az allami intezmenyek attereset linuxra innentol nem kerdes, mert a linked erre valaszt ad. Van. De ez egy ajanlas, korantsem arrol szol, hogy akkor itt most kotelezoen barkinek barmit is csinalnia kellene. Tovabba ahogy ezt mar egyel ezelott is kiemeltem, valojaban a problemara ez sem nyujt megoldast. Ha 100%-osan at kellene terni , akkor ez az ajanlas tok jo lenne. Nyilvan nekem is, neked is, mindenkinek a hasznara valna, ha nem kellene evente feltehetoen dollar millios / dollar tizmillios mertekben ms license-eket vasarolni egy olyan allam rendszerihez, ahol tulajdonkepp az egvilagon semmit nem tudsz szamitogepen intezni. A gond az, hogy lehet kivetel ezalol es azt szerintem itt mind tudjuk, hogy ha nalunk valahogy valamilyen ugyeskedessel ki lehet bujni egy szabaly alol, akkor azalol nagyonis kifognak. Ha pedig ez megtortenik akkor ott fogunk allni, hogy nemhogy az mso 2003 - mso 2016 kompatibilitasi problemait kell megoldani, hanem az mso 2003 - mso 2016 - oo - lo kompatibilitasi problemait, amibol igy mondjuk exponencialisan tobb lesz.

  Valoban jo megoldasnak tunik ez szamodra ?

  [ Szerkesztve ]

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

Hozzászólok Aktív témák