Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Meridian

  aktív tag

  válasz hallador #11 üzenetére

  Az indulás is egy lobbi volt... 2003-as cikk.
  https://www.origo.hu/techbazis/20030529linuxra.html

  Autógyár? Majdnem ráhibáztál.

  "magyar tulajdonú cégeknél érezhető a káosz, ahol a legtöbb esetben az olyan szavak mint az ITIL, vagy a CMDB, vagy a Ticketing rendszer"

  Káosz egyáltalán nincs, viszont van helyette az, hogy erre nem adunk pénzt. ITIL az nincs, nem is lesz sohasem (ilyenre nem baszunk ki pénzt felkiáltással) CMDB-t nem tudom mi, de ticketing az van, és az is egy hulladék, RT (request tracker) alapú, ami szintén "opensource". Le lesz cserélve hamarosan egy normálisra - de ez már fizetős, és nem annyira olcsó amúgy...

  Openoffice meg egyszerűen nem működik. Itt az irodisták egy tucatnyi makrót használnak, amit a programfejlesztők írtak kifejezetten baszott nagy adathalmazok és excel táblák konvertálására, információk kigyűjtésére, adatok kigyűjtésére. Ehhez kell az MS office és a makrózások lehetőségei. Másrészt amikor valami hivatal küld egy word doksit, vagy prezentációt, az nem feltétlenül jelenik meg jól openoffice alatt (sőt szarul inkább), míg ms office alatt nincs ilyen gond. Levelezés, hát itt nem azon a szinten használnják amit a roundcube, vagy gmail és tsai tudnak nyújtani. Ehhez kellene az exchange, ami nem lett, lett helyette szerencsére o365. Az átállás egy horrorsztori, de egyszer majdcsak vége lesz. Addig meg van kihívás napi szinten ezerrel. Adatbázis vicces, de mysql. Azért vicces, mert kurva profik a programozók, így nem omlott össze a napi 100K+ tranzakció alatt még. Sőt egész jól teljesít! Bár igaz, működési anomáliák egyre gyakrabban vannak.

  [ Szerkesztve ]

  http://www.taxierden.hu

 • Shad0w

  senior tag

  válasz hallador #52 üzenetére

  Köszi, hogy ezt megírtad mert rájöttem, hogy kicsit eltértem attól amit tényleg mondani akartam.

  Szóval van egy cég/üzlet/garázs (most éppen a CERN). Azért van most a mizéria, mert réges régen Windowsal indultak és miközben fejlődött és bővült mindig csak kicsit változott és felépítette a környezetét Windowsra alapozva. Továbbra sem használnak Windows-t semmire, csak ezen futtatják a programjaikat. Legtöbb, legalapvetőbb programok nem cross platformosak. Nem kell messzire menni: MS office. Van alternatíva, de az nem kompatibilis. Egy cégnél nem tehetik meg, hogy egyik napról a másikra Libre Office-ra váltanak, ezzel több évnyi dokumentációt kéne kukázniuk. Nem kerestem rá, de teszek rá egy Túró Rudit, hogy nem létezik MS Office -> Libre Office konverter (vagyhát ami működik is)
  És ezen kívül rengeteg szenvedés lesz mindent átvinni Windows-os programokbol Linux-os programokba.

  Egyelőre csak az elhatározás és lelkesedés fázisában van a CERN, ami így semmit nem bizonyít. Bizonyíték akkor lesz ha ~5-10 múlva is meg tudnak maradni Linux platformon. És ha sikerül nekik akkor az példa nélküli lesz!

  [ Szerkesztve ]

 • Shad0w

  senior tag

  válasz hallador #54 üzenetére

  "miért dobálnánk ki a pénzt szoftverre, ha ingyen is lehet telepíteni"
  Aztamindenit!!! Eddig nem értettem, hogy miért nem BMW-vel járok dolgozni! De most már tudom mi a baj: nem fejlesztek ingyen programokat mindenkinek szerte a világban! Ugyanis ha tudnék ingyen programokat fejleszteni akkor az csak azért lehetne, mert nincs gondom a pénzzel.

  Tényleg minden linuxos ilyen vak?

 • Shad0w

  senior tag

  válasz hallador #60 üzenetére

  "Ki az a barom aki több 10 000 Ft-ot ad ki egy operációs rendszerért, vagy több 100 000-et egy szerver operációs rendszerért, de ki az a még nagyobb barom, aki office-ért is fizet, ha ingyen is megkaphatja."

  Az összes profit orientált cég. Na ezt magyarázd meg, hogy maradnak mégis játékban?

  Btw még mindig nincsen sikeres Linuxra váltás, mindenki aki megpróbálta belebukott. És nem, nincs semmi bajom a Linuxszal, de képtelenek vagytok felfogni, hogy nem lehet átmenni 1 perc alatt egyikből a másikba. És az ég világon semmit nem jelent a kernel, mert kutyát nem érdekli a kernel. Programokat használsz mind2-ön és ezek nem cross platformosak és írtó nagy szopás átmigrálni egy másik programba ha Windows-os ha nem.

  Így már jobb?

 • Gargouille

  senior tag

  válasz hallador #54 üzenetére

  Nekem aztán egyáltalán nem fáj ha linuxra állnak át, használják és remélem beválik nekik (a kutatás és a szakmai munka eddig is azon folyt tudtommal). Én magam is sokszor leírtam már, hogy - ms szakemberként - örülnék ha jobban eletrjedne desktopon és felzárkozna valós alternatívaként a Win mellé azokon a területeken is ahol még nincs ott, mert ezzel csak nyerne mindenki, szélesedne a paletta, az eszköztár amivel dolgozhatnánk. Sőt az lenne a legjobb ha végre valaki csinálna végre egy full új oprendszert aminek semmi köze egyik korábbihoz sem.

  Ami vicces viszont az ez a homeuser/óvodás szintű hitvita egy "szakmai" oldalon (anno scenen ment hasonló az Amiga vs. PC viszonylatban, az is nevetséges volt). Aki tényleg ezzel foglalkozik pontosan tudja, hogy mindenre azt az eszközt kell használni ami legoptimálisabb és műszakilag legjobban megfelel (ez nem érzelmi kérdés), ha a Windows akkor az, ha Linux akkor meg az, nem a gombhoz kell a kabátot igazítani. Nincs olyan, hogy az egyik sz@r a másik meg király. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai bőséggel, ha valóban ezzel foglalkozol (?) ezzel neked is tisztába kell(ene) lenned.

  Itt ráadásul pénzügyi döntés született, azt nem tudni, hogy szakmailag is megalapozott e, de ez majd úgyis kiderül idővel.

 • Shad0w

  senior tag

  válasz hallador #60 üzenetére

  Ja még1:
  "Neked mi közöd van ahhoz, hogy miért nem akarja megvenni?"

  Pont leszarom, ők mondták, hogy csak a pénz miatt van az egész...

  [ Szerkesztve ]

 • -Skylake-

  addikt

  válasz hallador #54 üzenetére

  "Szerintem is hagyjátok a fenébe, nem kell mindenáron betrollkodni mindenhova ahova nem kellene. Most nem az MS nyert, és reméljük egyre több ilyen lesz. mert feleslegesen miért dobálnánk ki a pénzt szoftverre, ha ingyen is lehet telepíteni és a célnak megfelel? Na erre még nem sikerült választ kapni."

  Látod ezt érted félre te is és sokan mások is. Itt mindenki kvaboldog lenne, ha a Linux elterjedne úgy, ahogy azt itt előadjátok. Szerinted itt mindenki a saját pénze ellensége ? Kifizetünk 50k-t egy OS-ért mert tul sok a fölös cash ? Vagy szerinted én mondjuk élvezem, hogy linuxon 500 DE van winen meg egyetlen egy és az úgy szar a hogy van ?

  Értsd meg, hogy itt mindenki azt akarja, hogy a linux jó legyen a mindennapokban. Csak épp nem az.
  A droid egy teljesen jó bizonyíték , hogy meg lehetne ezt csinálni. Kellene fogni egy rendszert és azt általánossá tenni, fel kellene mérni, hogy mi a piac igénye és megpróbálni annak megfelelni (itt most érthetjük a játékokat , speciális programokat mint az adobe cuccai , vagy bármit). A gond az, hogy szemmel láthatóan egyáltalán nem ebbe az irányba halad ez az egész dolog.

  Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal) , kellene rá egy rendes és működő megoldás a vga használatára (mert ameddig winen tökéletesen megy egy szaros jutub 4k60fps gopro videó, azonos konfigon a linux meg szétlaggolja, addig ez nem az , hiába lehet beállítani vagy sem : winen nem kell beállítani) illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására. Kellene rá egy RENDES store , ami jelenleg egyetlen disztrón sincsen.

  Ameddig nem lesz olyan szögegyszerű egy linux használata mint egy droidé , addig teljesen jogosan nem akar nekiállni senki a váltásnak. Mert ha szögegyszerű akkor gyakorlatilag a váltás megáll annyiban, hogy onnantól nem veszel ms szoftvert és csomó pénzed megmarad. A helyzet viszont egyáltalán nem ez, a linux jelenlegi formájában abszolút alkalmatlan a mindennapos desktop használatra. Persze fejlesztőknek jó, meg biztos még sok egyéb munkára tökéletes, de normál , r=1 usereknek , otthonra , szórakozásra végtelenül alkalmatlan. A linux legnagyobb esélye szerintem otthonra az, ha valaki végre tényleg nekiáll és megcsinálja értelmesen az androidot desktopra. Ez kvázi az egyetlen esély.

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

 • -Skylake-

  addikt

  válasz hallador #60 üzenetére

  "Nem érted ugye? Ki az a barom aki több 10 000 Ft-ot ad ki egy operációs rendszerért, vagy több 100 000-et egy szerver operációs rendszerért, de ki az a még nagyobb barom, aki office-ért is fizet, ha ingyen is megkaphatja."

  "Nem nem vagyok ennyire semmilyen fan, csak nem értem ki az a hülye, aki akkor is fizet a szoftverért több százezret, ha az ingyenes verzió is ugyanazt tudja az adott célra..."

  Én ezt könnyen el tudom magyarázni neked. Kiemeltem a hibás mondatrészt.
  Ingyen megkaphatsz egy OS-t és egy office csomagot. Csak nem azt kaphatod meg ingyen, amiért pénzt adsz. Ezzel vissza is tértünk az egyel feljebb írt kommentemhez.

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

 • niof

  addikt

  válasz hallador #140 üzenetére

  Hmmm... Hát, nem tudom, de akinek 2 hét konfigolni egy Windows-t, ott komoly problémák vannak. (Desktopról van szó ugye, nem szerverről, mert az más tészta.) Vagy telepít egy csomó olyan dolgot, amire igazából nincs is szüksége, ilyet láttam már jó párszor. Nálunk a relatíve komoly fejlesztői/mérnöki programcsomagok telepítése is max. néhány óra, pedig van belőlük bőven. Nehezebb estekben is max. 1 nap alatt fent van a delikvensnek minden, amivel dolgoznia kell, de akkor nem kellett sietni vele, vagy más dolgunk volt.
  Persze, a MS nem ad semmit ingyen, de ezt nem is firtatta itt senki. Mellesleg, egy legális W10 mellett is ki lehet próbálni a linux-ot, nem csak tört mellett. Azért írtam, hogy nincs rá időm, mert jelenleg egy-egy film megnézésére is van, hogy időt kell "találnom", és azt az időt nem arra akarom elcseszni, hogy a hangproblémákat próbálom orvosolni. Remélem, így érthető.

 • #95561216

  törölt tag

  válasz hallador #142 üzenetére

  A túloldalra se essünk át. Mert az igazán okos ember a szabadidejét is megbecsüli, egy jobb órabérrel meg hamar ott vagy, hogy olcsóbb lesz a kész megoldást venni.

 • Zolik

  senior tag

  válasz hallador #142 üzenetére

  Szerintem meg de. Na akkor most kinek van igaza és miért? Szerintem neked is igazad van valahol meg nekem is. A warez szerintem az olcsó legálisan elérhető letöltő kulcsok korában kezd egyre jobban kimenni a divatból. Aki régóta linuxot használ az ezután is azt fog. Nem hiszem el hogy a cern jövője az MS licenszeken való spórolás jelenti majd. Gondolom a CERN-es vezetők sem 10 éves használ opel astra-val járnak...

  '' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

 • #95561216

  törölt tag

  válasz hallador #155 üzenetére

  Ne gyere bazz otthoni htpc-re dns kiszolgálókkal...

 • #95561216

  törölt tag

  válasz hallador #159 üzenetére

  Nem a CERN-ről van szó, hanem előtte a htpc-s szálról, otthoni felhasználásról. Másrészt ajánlanám a többi komment elolvasását is, mielőtt nekiársz árnyékokkal hadakozni..

  Multimédiás ((h)t)pc amúgy elég sok van, főleg a "tomácsgépekkel" is felszerelt konferenciatermekben. DNS szerverről nem tudok :)

 • -Skylake-

  addikt

  válasz hallador #169 üzenetére

  Akkora lol ez az egész, hogy azt már nehéz elhinni. Full nem arra válaszoltál amit én írtam és még te adod elő itt , hogy mi van... leírtam, az elejétől kezdve, hogy az otthoni , OTTHONI felhasználókról beszélek, akik tartalmat fogyasztanak , meg játszanak , meg facebookoznak , erre jössz és leírod ,hogy deeee mennyire fasza a linux asztalra csak épp te leszarod a 4k60fps-t , meg leszarod a játékot , neked meg a kollégáidnak akik kibsztt DATACENTER RENDSZERMÉRNÖKÖK vagytok aminek az égvilágon de semmi semmi köze nincs az otthoni felhasználáshoz , nektek mennyire jó. Köze nincs annak amiről beszélsz ahhoz amiről én beszélek és te állsz belém, hogy ki mennyire magyar meg nemtudom lol ???

  Senki nem gondolta eddig se, hogy a mérnökök meg a tudósok nem linuxon dolgoznak a CERN-be ( tudtommal a Scientific konkrétan a cernből jött) , senki nem mondta, hogy a linux nem jó munkára vagy nem jó akárhova. Annyit állítottam, hogy otthonra nem jó és teljesen mindegy , hogy te játszol e vagy sem , nézel e 4k videót jutubon vagy sem, mert attól függetlenül ezek hibák és ezek pontosan de pontosan olyan hibák, amik sokkal inkább érintik az átlagfelhasználót mint a professzionálist. Az, hogy te épp semmi olyat nem csinálsz ami egy windowson jobban menne, az a kivétel és nem a nagy tömeg. A nagy tömeg a youtube-ozós, játszós réteg. Ha te beleesel ebbe a kivételes helyzetbe, akkor örülj neki mert kompromisszummentesen használhatod a linuxot. Tényleg elhiszed , hogy aki játszani akar annak valóban egy jó alternatíva a linux ? Nem arról beszélek, hogy fizikailag megoldható e egy bizonyos játék futtatása, hanem arról, hogy tényleg javasolnád szerencsétlennek , hogy linuxra építsen gépet játék céljából mondjuk ?...

  csak mert én végig erről beszéltem eddig is, az otthoni , átlagfelhasználókról , tartalomfogyasztókról

  Sikerült megérteni ? Mert már amúgy többször nem nagyon írnám le , minden második hsz-emben leírtam, csak valahogy az olvasás , az a fránya értő olvasás a probléma.

  (azt meg végképp nem értem, hogy 1% vagy alatti share-nél mégis miért kell bármit is bizonyítani. - otthoni , desktop piac mielőtt még előjönne hogy a tetves routeren is linux van.... bár köze nincs ahhoz ennek se amiről beszélek, már máskor is előjött)

  Az egész egy full öntökönrúgó vita, egyik pillanatban azt bizonygatjátok, hogy a linux mindenre IS sokkal jobb mint a Win , a másikban azt, hogy nem akarjátok, hogy a linux "elwindowsosodjon" és maradjon meg a geek-ek játékának. Nem érzitek az önellentmondást ?

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  válasz hallador #169 üzenetére

  "Aki értelmesebb vagy elment, vagy tervezi": tehát aki nem ment el és nem is tervezi, az mind ostoba? az ugye megvan, hogy ezzel a mondatoddal lehülyézted az itt fórumozók legalább 80%-át?
  szerintem egyrészt minimum egy bocsánatkérés elférne ezért, másrészt komolyan meg kellene nézned, hogy mit tudsz tenni ez ellen a krónikus és súlyos magyarutálat ellen.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Hozzászólok Aktív témák