Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • cami][us

  senior tag

  válasz bambano #17 üzenetére

  Nem szép dolog egy lépésben mattot adni olyannak, aki kb. 15 éves érveknél ragadt le. :N

  [ Szerkesztve ]

 • Shad0w

  senior tag

  válasz bambano #37 üzenetére

  Ez a 80% honnan jött? Fél perc guglizás után: eszközök gyártása op. rendszer szerint, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

  A linux nincs is a listán. Az valahol a 21%-ban van. Ja, az Android meg nem linux. De ha mégis linux akkor tegyél már rá nekem Gnome-ot.

  Engem nem győztél meg, hogy irodában alternatíva a Linux. Nagyon nem az. Azt meg sem említettem, hogy a vásárolt programok mellett van kb. 200 másik tool amit inhouse fejleszt az egész cég és a legtöbb még Windows-on fut (De mondjuk itt már elindultak olyan irányba, hogy platformfüggetlen legyen, az új toolok már többnyire Java-ban vannak írva. A régieknek ettől még működnie kell)

 • Shad0w

  senior tag

  válasz bambano #38 üzenetére

  Nem programozni szoktam hanem dolgozni. És ezt tudja a management is, szal olyan toolokat adnak ami segít. Ez jelenleg a Windows és egy zsák másik program ami Windows-ra lett írva.

  Baszki neked semmi nem jó. Ha bekerül a linux támogatás (akármi is ez a kernel bizbasz windows-on) akkor nem örülsz, hogy de fasza Windows-on is elérhető lett egy csomó linuxos program (többnyire GUI nélküliek) hanem tovább fikázod az MS-t. Ez számomra érthetetlen.

 • Shad0w

  senior tag

  válasz bambano #46 üzenetére

  Ne keverd ide a cél eszközöket. Mert akkor oda jutunk, hogy a Linux az egy pár megás kernel. De egy kernellel be sem tudsz bootolni. Ha csak cli-t akarsz ahhoz már kell egy bash vagy akármilyen shell (aka. program). Szóval attól mert a routerben van egy Linux kernel még nem lehet egy lapon említeni egy Ubuntuval.

  Légyszi ne rajtam verd le, hogy eddig mások mit mondtak neked a Windowsról. Soha nem mondtam, hogy nem jó semmire a Linux. Én csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy Windows platformon nehéz olyan területet találni amire nincs még program írva.

  "tehát szakmai érv nincs amellett, hogy linux kernel legyen a windowsban. ha valakit windowshoz kötnek az applikációi, használjon windowst."
  Dehogyis! Ez nem így van. Attól mert pár program rákényszerít a Windows használatára még nem jelenti azt, hogy csak azon dolgozhatsz. És ezt az MS is felismerte és folyamatosan adnak funkciókat a Windows-hoz amivel segítik a munkát (nálam is fel van rakva az Ubuntu Win10-re, mert text keresés greppel, meg mókolás sed-del sokszor gyorsabb, mint bármi más).

  "felhasználói szempontból nézve az marhaság, hogy linuxot kellene használnod, de kifizeted a windows licenszet."
  Windows-t kell használnod. Te is beismerted, hogy vannak területek ahol a Linux nem alternatíva. Szóval azért fizeted ki a licenszet mert nincs más választásod felhasználói szempontból. És ha innen indulsz akkor természetes, hogy innentől Windows platformra fogsz programokat venni (ha nagyon-nagyon szeretnéd akkor vitatkozhatunk, hogy melyik program jobb egy feladatra, de ne tegyük :) )

  Nem szakmai érv van a Linux futtatásának Win 10-en hanem üzleti: meg akarják tartani a felhasználókat! De most komolyan, mekkora egy szar szemét szar alokok dolgoznak az MS-nél, hogy pénzért cserébe folyamatosan adnak funkciókat a termékükhöz? Felháborító! (nem tudom át megy-e, ez szarkazmus volt ;] )

  "ha az elmúlt 20 évben azt láttad, hogy az ms soha nem a minőséggel nyert, hanem mocskos húzásokkal"
  Szóval azért szar a mostani Windows mert te haragszol a marketingesekre? Ez mennyire szakmai szerinted? Szerintem egyáltalán nem az.

 • Shad0w

  senior tag

  válasz bambano #48 üzenetére

  Aha, a CERN akkora gondban van, hogy nem tudja megvenni a Windowst annak a ~100 managernek meg HR-esnek. Ez teljesen hihető.

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #46 üzenetére

  "a kábelmodemekben, a házi netmegosztó routerekben, az androidos telefonokban, az iot cuccokban, az okostévékben, tabletekben, meg a fene tudja, még mikben, mind-mind linux van."

  Ezekre a helyekre jó is a linux és ezt nem is vitatta senki szerintem.

  Skylake

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #93 üzenetére

  lol te miről beszélsz ? gondolkodj már kicsit.....

  akarjuk, hogy elterjedjen a linux és VALÓS választás legyen desktopon, vagy nem ? Ha nem akarjuk, akkor nyugodtan lehet tovább tolni azt a kerék nélküli szekeret , amin most gurulunk vele. Ha akarjuk, akkor meg fel kell fogni, hogy a tömeget kell elérni. Aki most linuxon van, annak nem kell megmagyarázni, hogy miért jó. Aki nem azon van, azt vagy át tudod terelni, vagy nem. Tekintve a linux desktop részesedését, nyilván nem tudják. Értsd meg, vagy elindul a fejlesztés a fent vázolt irányba, vagy örökkön örökké marad az 1% piac. Nem kell nagy mágusnak lenni ahhoz, hogy ezt belásd , de igazad van , nehogy már a pórnépnek fejlesszenek...lol , csak akkor ne legyen sírás, ha a pórnép szarik rá utána...

  "lefordítom, mit írtál ide: vannak linuxosok és vannak windowsosok. mindkét rendszer megtanulása sok energiát igényel, ezért az átjárás közöttük alacsony. így te azt akarod, hogy azok, akik a linuxot már megtanulták, ingyen és bérmentve fektessenek egy csomó energiát a linux fejlesztésébe azért, hogy mások, akik eddig windowson dekkoltak, ezentúl megspórolhassák az oprendszer árát és azt a munkát is, amibe az áttérés kerül."

  Pontosan. Mert vagy ez, vagy az életbe nem jut tovább a dekstop linux onnan, ahol most van, hogy néhány geek-nek otthonra pont jó, akik ezzel hobbyból foglalkoznak. Aki meg out of the box megoldást akar, venni egy eszközt amit bekapcsol aztan viszlat , az meg ugyan ugy vesz majd win-t meg mac-et. Apropo mac , szerinted mégis miért a legáltalánosabban elfogadott "kvázi-linux" ? Egyszerű , megveszel egy imacet , adsz neki áramot aztán kész vagy. Amég a linux ezt nem tudja , soha nem nő ki az 1%-ból.

  Továbbá ne legyen félreértés , nekem ez nem számít. Én eddig is elvotlam úgy, hogy nem a main rendszerem a linux , hobbybol néha ránézek 1-1 disztróra , live usb aztán ennyi. Annak lenne ez az érdeke, aki ki akar törni az ms függőségből. Mert máshogy az életbe nem lesz ebből kitörés.

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #92 üzenetére

  ""Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal)": most akkor jó, hogy linuxon sok desktop van vagy nem jó??? meg tudod oldani, hogy egy-két hsz-en belül konzekvens maradj?"

  LoL , azt emeltem ki, hogy jó, hogy választhatok 1-1 kinézet közül. Nem az a jó, hogy van sok DE , hanem hogy választhatsz, hogy hogy néz ki egy ablak. Ha egy lenne , amit skinezni lehetne , akkor is meglenne a választás és le van tudva....
  Full tipikus kiforgatás, mi köze van a DE-nek ahhoz, hogy hány ezer fork van ? Leirom, hogy rossz, hogy van 4ezer fork , erre leriod , hogy akkor jó e vagy sem, hogy van 5 DE. ok...

  ""illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására.": van rendes megoldás. a deb-nél még nem találtak ki jobbat. talán nem véletlen, hogy a microsoft átvett egy csomó linuxos csomagkezelési ötletet és belerakta a w10-be."

  Jó megoldás jelenleg két darab létezik , az appstore és a play store. Ami nem valamelyik ebből a kettőből, az teljességgel felejthető.

  Egyszerűen nem érted meg te sem, hogy itt nem a windowssal kell versenyezni, az a verseny már réges rég elbukott. Itt arra kéne rámenni, amire a mobil os-ek mentek rá, csak nem 6"os monitoron hanem 27"-on. Ennyi a titok.
  Továbbá önmagában a vitát sem értem, a piac minden héten beigazolja 30 éve, hogy ez a modell nem működőképes. Konkrétan kihívás megrajzolni egy olyan grafikont , ahol a linuxot fel lehet tüntetni a win mellett, mert vagy a win számai lógnak le a képernyőről, vagy a linuxé lesz olyan kicsi, hogy nem látod. Most akkor nem gyanús, hogy ez így nem működik ?

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #97 üzenetére

  "valós választás a linux desktopon? igen.
  akarjuk, hogy elterjedjen? nem. ismétlem: NEM.

  a franc se akarja, hogy a linuxból kiszórják azokat a tulajdonságait, amiben különbözik a windowstól, pont azokat a tulajdonságait, ami miatt nem windowst választottam, hanem linuxot.

  jelenleg van windows igényűeknek windows, linux igényűeknek linux. ha a linuxot úgy fejleszted, hogy megfeleljen a windowsról szabadultaknak, akkor az windows lesz. tehát lesz a windowsosoknak választási lehetőség, hogy windows formájú windowst vagy windows formájú linuxot akarnak, a linuxosoknak meg ló részletre, mert nem lesz linux formájú linux.

  úgyhogy a windowsosok oldják meg maguk a problémáikat, engem meg hagyjanak békén és ne veszélyeztessék az én lehetőségeimet."

  Oké ez tök jó, csak akkor miért megy a sírás mindig amikor valaki olyan írja ezt le , aki a windwosra következteti le és nem a linuxra ? Mert ez így kicsit vicces, hogy ha linuxot használsz akkor mekkora jó, ha wint akkor meg kapja be az ms, meg termékcsapda és társai, ahelyett hogy mondjuk akkor nekik winre van igénye ? Most akkor miről van szó ? Jelenleg ahol wint használnak nagy eséllyel pontosan tudják, hogy miért azt. Azért nem linuxot , mert nem felel meg oda és ha ez egy szállodai recepció, akkor oda nem felel meg és ennyi.

  Skylake

 • redgreg

  tag

  válasz bambano #97 üzenetére

  Nem bambano konkrétan arról van szó, hogy a linux így nem alkalmas osnek. egy játékprogram hívőknek, programozóknak, és windows gyűlölőknek, akik megpróbálják elmagyarázni, hogy jobb mint a windows, csak épp nem az. De nyugodtan mantrázd tovább hogy mindenki butus, csak ti vagytok helikopter
  99 pontosítás, ahol a linuxosok ünnepelnek, h most jól megmutassuk vala a gonosz multinak

  [ Szerkesztve ]

 • Gargouille

  aktív tag

  válasz bambano #89 üzenetére

  "a valóság tehát az, hogy akkor lesz egyenlő alternatíva desktopon a linux meg a windows, hogyha a linux bevárja a windowst"

  Ahogy mondtam én kifejezetten örülnék neki ha egyszer tényleg valóra válna ez (és ezt minden cinizmus meg irónia nélkül mondom), de jelenleg bődületes butaság amit lertál.

 • t72killer

  titán

  válasz bambano #113 üzenetére

  Nem én vagyok a szaki...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • otapi

  tag

  válasz bambano #113 üzenetére

  15-20 éve win32-re (vagy még MS DOS-ra!) megírt céges programok, 15-20 éve megírt és azóta tákolt VBA macrók, Exchange vagy O365 Outlookkal, Navision, OneDrive, PowerBI, Skype for Business, Teams (hiába nem szeretem, ha a kollégáimat és az ügyfeleket csak azon érem el), Visual Studio, Trados Studio meg társai és még lehetne sorolni bőven. A WordExcelPowerpoint szentháromságot direkt nem említettem, pedig az is alapvető hogy az egyszerű dolgozónak ne kelljen szenvedni a kompatibilitás is problémákkal, mégha csak a főcím is van elcsúszva, vagy nincs meg a betűtípus ami kellene, meg hasonlók.
  Mielőtt nekem ugranál, itthonra van néhány linuxom: routernek, 15 éves nyomtató mellé szervernek, meg mediacenternek tökéletes ha az ember hajlamos rászánni az időt a telepítésre, meg bütykölésre. Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.

 • #95561216

  törölt tag

  válasz bambano #49 üzenetére

  Ez maximum a natív fejlesztőket érinti, de az relatíve kis szelet. Egyszerűen sajtreszelővel rejszolás élményt ad a windows terminálja, különösen szoktam szeretni, amikor a 256 karakteres path limit miatt nem tud java programot futtatni.

 • Zolik

  senior tag

  válasz bambano #130 üzenetére

  Szerintem azokon kívül akik ott dolgoznak - és nyilván titoktartás fogja őket - senki nem tudja hogy mi a valódi helyzet. Lehet itt arrogánsan leszólni a másikat de ez max annyit amit a sajtós kienged, hogy valójában mi van ott úgyse tudjuk meg.

  '' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog (1)

  válasz bambano #4 üzenetére

  Ezt akartam mondani, hogyazok általában sem egy MS alapú asztali gépen futnak :D (Vagy ha igen, akkor a frontend.)

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • otapi

  tag

  válasz bambano #117 üzenetére

  "linuxban szerintem jobb dos emulátor van, mint a mostani windowsokban... levelezés van linuxra, vállalatirányítási rendszer van linuxra, fejlesztői környezet van linuxra, minden van linuxra, amit írtál.
  trados studio még annyira sem általános probléma, mint a képhazudozás.
  "Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.": nem, nem kell."

  Nem az a kérdés hogy van-e alternatíva Linuxra, hanem hogy mennyi idő, pénz és szaktudás átállni egyik rendszerről a másikra. Bármelyik hiányzik ebből a három dologból, akkor csak bukta lesz belőle. Egy vállalatirányítási rendszert (vagy levelező szervert, fejlesztői környezetet, speciális csak az adott iparágra/cégre írt eszközöket stb) - leváltani nem öt perc és ilyenkor a leállás, átállás, kollégák oktatása sincs ingyen. Ezek bizony nagyon sok esetben többe kerülnének, mint fizetni a licencet a már évek óta beváltan használt rendszerekre. Ezért marad a Windows meg társai.

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #222 üzenetére

  Van valami jogszabály ami kimondja, hogy melyik office szoftver melyik verziójával kell kötelezően dolgozni , amiről nem tud a világ ? Vagy mégis milyen jogszabályról beszélünk ami segítene mso 2016 és LO közti kompatibilitási gondokat megoldani ?

  Skylake

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #225 üzenetére

  "A Kormány 1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozata
  a nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséről, valamint a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséhez szükséges intézkedésekről szóló 1236/2016. (V. 13.) Korm. határozat végrehajtásából adódó egyes feladatokról."

  Már a rendelet címe is konkrétan azt mondja, hogy ez nem arra vonatkozik, hogy LO-t kell használni, hanem arra, hogy kezdjenek el LO-t használni. Tehát magyarul kiegyezhetünk abban, hogy semmiféle rendelet nincs ami kimondja, hogy kötelezően mindenkinek nyílt szoftvert kell használni, ez sem erről szól.

  "...az a) alpontban megjelölt közigazgatási szervek felhasználóinak munkafolyamatai irodai szoftvercsomag igényét, abból a szempontból, hogy mely felhasználók esetében nem lehet áttérni nyílt forráskódú irodai szoftverre és erről indokolással együtt tájékoztassák a belügyminisztert;..."

  Tehát még ha kötelező áttérésről lenne is szó, akkor is lehetne gyak. bármilyen indokkal mso-n maradni, ha valaki azon akarna. Mivel lehetnek és felteszem lesznek is ilyen felhasználók, így a továbbiakban is lesznek akik MSO-n és akik valami open office csomagon vannak , tehát a kompatibilitás továbbra sem lesz megoldott.

  "...c) felhívja az érintett minisztereket, hogy a b) alpontban meghatározott feladat végrehajtása során vegyék figyelembe az ... "

  Szintén , ha arányokról beszélünk akkor minimum két termék van , mert egy terméknek nincs aránya. Tehát a kompatibilitás továbbra sem megoldott.

  Tovább igazából nincs kedvem olvasni, a lényeg ( az, hogy nincsen rendelet ami bárkit is kötelezne nyílt szoftverre való áttérésre) már kiderült. Az egész link arról szól átgörgetve, hogy térjenek át nyílt office-ra , kivéve... és akkor ide kb bárki bármit beírhat majd.

  Skylake

 • otapi

  tag

  válasz bambano #225 üzenetére

  "kötelező nyílt szabványokon alapuló, nyílt formátumot használni. mivel ilyen az ms-nek nincs, ez egyértelműen lo formátumot jelent."
  Khm-khm, az Office Open XML akkor mi?

 • -Skylake-

  addikt

  válasz bambano #227 üzenetére

  Akkor most jobbhijan szeretnek bocsantot kerni toled amiert a sajat linked cafolja a sajat allitasodat.
  Ez most biztos meg fog lepni, de amikor arra kerdeztem, hogy van e barmi jogszabaly ami kimondottan tiltja az allami szervezetknek az mso hasznalatat a nyilt szoftverekkel szemben, akkor egy olyan linkre szamitottam amiben majd ez all. Azon az elven egyebkent, hogy : ebben nem az van, de van masik ketto (amit amugy nem linkeltel ide) amiben igen , az a link amit adtal tulajdonkepp tartalmazhatna barmit. Hiszen mint te is kiemelted, ez a link nem az ami igazat ad neked, hanem egy harmadik, ami pont nem. Ugyhogy ja, biztosan az en erto olvasommal van a gond ha jobban atgondljuk, hogy mirol is beszelunk most...

  Az, hogy van e "ajanlas" ami szorgalmazza az allami intezmenyek attereset linuxra innentol nem kerdes, mert a linked erre valaszt ad. Van. De ez egy ajanlas, korantsem arrol szol, hogy akkor itt most kotelezoen barkinek barmit is csinalnia kellene. Tovabba ahogy ezt mar egyel ezelott is kiemeltem, valojaban a problemara ez sem nyujt megoldast. Ha 100%-osan at kellene terni , akkor ez az ajanlas tok jo lenne. Nyilvan nekem is, neked is, mindenkinek a hasznara valna, ha nem kellene evente feltehetoen dollar millios / dollar tizmillios mertekben ms license-eket vasarolni egy olyan allam rendszerihez, ahol tulajdonkepp az egvilagon semmit nem tudsz szamitogepen intezni. A gond az, hogy lehet kivetel ezalol es azt szerintem itt mind tudjuk, hogy ha nalunk valahogy valamilyen ugyeskedessel ki lehet bujni egy szabaly alol, akkor azalol nagyonis kifognak. Ha pedig ez megtortenik akkor ott fogunk allni, hogy nemhogy az mso 2003 - mso 2016 kompatibilitasi problemait kell megoldani, hanem az mso 2003 - mso 2016 - oo - lo kompatibilitasi problemait, amibol igy mondjuk exponencialisan tobb lesz.

  Valoban jo megoldasnak tunik ez szamodra ?

  [ Szerkesztve ]

  Skylake

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés