Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • fairi

  őstag

  " kifejlesztett digitális fizetési szolgáltatások nagy fenyegetést jelentenek a fizetési szektorra és a bankokra."

  Olyan érzésem van, mintha eddig egész EU aludt volna, nem fejlesztett volna semmit és mikor USA cégek megkavarják az állóvizet akkor hirtelen nem tudnak mihez kezdeni.

  EU-ban miért nem jött létre egy ApplePayhez hasomló rendszer???

 • janeszgol

  veterán

  válasz fairi #1 üzenetére

  Az EU egy sz*r. Gyakorlatilag egy péniszről (USA) a másikra (Kína/más ország) ugrál.

  [ Szerkesztve ]

 • nemlehet

  őstag

  válasz janeszgol #2 üzenetére

  Nem szar az EU, csak nagy a széthúzás. Sokkal szorosabb integrációra lenne szükség ahhoz hogy jól működjön. De amíg 1 porbafingó ingyenélő ország megvétózhat nagyon fontos kezdeményezéseket addig nem fogjuk felvenni a versenyt az USA-val vagy Kínával.

  Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

 • vicze1

  nagyúr

  válasz fairi #1 üzenetére

  Te mégis miről beszélsz? :F
  Ezek zárt rendszereken alapuló szolgáltatások és a lényegük a zárt rendszer, ilyet csak a platform tulajdonos tud fejleszteni.

  Egészen mellesleg a FinTech ipar túlnyomó többség a EU-ban van mivel fizetési szempontból az USA kb. a kökörszakban van lemaradva, egy olyan országról van szó ahol a chip+PIN kb. ismeretlen volt pár évvel ezelőttig, ezért tudnak az olyan ujitások kint az NFC-s fizetés telefonon, ami EU-ban régota jelen volt, nagy ujdonságnak hatni ott.

 • Bibby

  addikt

  Szegény bankok. Valaki tud adni egy zsebkendőt?
  A cikk többi részét megértem, aggályos a túl sok információ/hatalom.

  Ελευθερια η θανατος

 • azbest

  félisten

  nem teljesen értem, hogy a fizetési szolgáltatás hogyan lehet konkurense a bankoknak. Amikor jellemzően bankokban lévő számláról, kártyatársaság által kezelt kártyával lehet a fizetési szolgáltatónál pénzt mozgati.

  Ja, hogy európában hagyományosan a bankok biztosítottak fizetési szolgáltatásokat, kártyaterminálokat, online elfogadást... mocskosul drágán és fapados módon.

  Hát már vagy 20 éve elkezdhettek volna versenyezni, fejleszteni. Az eu-ban pedig nemrég óta vezettek be olyan szabályokat, amelyekkel megszűnik a bankok kvázi monopóliuma fizetési szolgáltatás terén.

  Az appokban kötelező platformos fizetési módnál pedig azt kéne felfogni, hogy a platformon való pénzkeresésért szednek így jutalékot. Csak az ingyenélést célző cégek mossák ezt össze a fizetési szolgáltatással. Nem magáért a fizetésért szedig a jutalékot, hanem az az egyetlen pont, ahol a platformot használók pénzmozgatásából jutalékot lehet szedni.

  Ja és vannak olyan fizikai világbeli szolgáltatások és termékek, amelyeknél éppenhogy tilos a platform fizetési rendszerét használni, hanem helyette kötelező harmadik fél fizetési rendszerét használni.

  [ Szerkesztve ]

 • fairi

  őstag

  válasz vicze1 #4 üzenetére

  EU is fejleszthet saját fizetési rendszert, joga van ezt feltenni appstore-ba vagy google payra.
  Ezenfelül magyaroknál van a Simple Pay,de világon sok példát lehetne hozni. Kenyában is van saját fizetési rendszere (M-Pesa 2008-tól). Indiai Immediate Payment Service is jó példa, valódi mobilfizetés pedig Paytm (QR code alapú 2010-ben alapítva).
  Első Mobiltárcát már 2011-be bevezették nálunk, de zárt rendszer volt. EU-ban mindenki próbálkozott ezzel, volt mikor mobilszolgáltató, volt mikor bankok, de kártyakibocsájtok is. [link]

  Utolsó lépésben jelent meg a témában a BigTech, és 6 évre rá képesek voltak lassan EU-ban is rávenni a bankokat fogadják el őket. Most felébredt az EU.

  EU korábban is léphetett volna, vagy támogatja a helyi kezdeményezetteket és előnyt ad nekik vagy ráveszi nyílt legyen az együttműködésre. Utána appon keresztül működhet IOS-on és androidon is.

  Kínában nem véletlenül jött létre saját rendszer Alipay, WeChat-jel. Állam erősen megnyomta őket és gátolta riválisok megjelenését.

  "EU-ban van mivel fizetési szempontból az USA kb. a kőkorszakban van lemaradva, egy olyan országról van szó ahol a chip+PIN "
  igazából ez okozta ApplePay előretörését USA-ban. Már 2014-ben bejöhetett volna akár az Applepay hozzánk, de bankok saját rendszerüket erőltették. Mindenki egymás ellen. Mobilszolgáltatók is próbálkoztak.
  EU ezen segíthetett volna, hogy egységes rendszer jöjjön létre, de minden kis szereplő pici szeletért harcolt.
  Apple benyomult, és lassan megesz mindent, androidos fronton meg a google pay.

 • vicze1

  nagyúr

  válasz fairi #7 üzenetére

  Úgy látom nem igazán fogod fel mit írtam le.
  Ezek a fizetési rendszerk integrálva vannak a mobil rendszerkbe előre telepítve semmit nem kell letölteni beállítani regisztrálni, és ennek ekkora ereje van. Ezt hívják fölénnyel való visszaéléssel.
  Eleve az EU nem avatkozhat bele ilyen gazdasági versenybe. Leitad hogy volat és vannak alkalmazások és teljesen verseny képtelenek. EU-nak nem saját rendszerre hanem szabályozásra van szüksége, hogy a monopóliumokat meggátolja.

  Nem kell elmeséld mi volt hol, Mobiltárca használó voltam, és nyugatra költözés után évekig nem tudtam mobillal fizetni.

  Amazon Pay-ről te gondolom életedben nem halottál én meg akár napi szinten használom. Appok és minden hülyeség nélkül, mert Amazon integrálva adja minden eladónak minden nélkül, csak Amazon account kell és 1 click a fizetés.

 • fairi

  őstag

  válasz vicze1 #8 üzenetére

  "Ezek a fizetési rendszerk integrálva vannak a mobil rendszerkbe előre telepítve semmit nem kell letölteni beállítani regisztrálni, és ennek ekkora ereje van. Ezt hívják fölénnyel való visszaéléssel."

  Igazából ez nem probléma, mert szolgáltató előretelepíthet dolgokat és többség előfizetésen vesz telefont. és attól hogy előretelepítvett, nem működik, igenis regisztrálnod kell a kártyát, bankoknek el kell fogadni az ApplePayt stb.
  Európai lokalizáció része lehet appok telepítése. Sima kifogás a semmittevésre.
  Mobilfizetésnek sok eleme van, előretelepített app csak az egyik.

  "Eleve az EU nem avatkozhat bele ilyen gazdasági versenybe. "
  pedig mikor roamingdíjakat módosította az is beleavatkozás volt. Szolgáltatók nagyon szerették. (külön csomagok lehetett, hogy milyen akciót ad roamingnál, és ez igenis verseny volt a helyi szolgáltatók közt) Ha 2015-2016-ban megkezd egy egységesebb EU-s mobilfizetés, most már Applepay nagyságú lenne. Igazi verseny jöhetne létre.
  Hivatkozhat a gazdasági versenyre, mikor nincs igazi helyi alternatíva. Nálunk talán a Simple Pay, de nagyon helyi.

  "vannak alkalmazások és teljesen verseny képtelenek."
  fő baj velük világos, vagy bank specifikus vagy szolgáltató. Mindet csak 1 támogatta.
  Csak ott alakult ki igazi alternatíva, ahol bankok és cégek összefogtak és állam támogatta, mint Kína vagy India. Indiában Paytm (tucat cég koaliciója, kínai és japán támogatással) és a google pay versenyzik egyenlő erővel. Így alakult ki igazi verseny ott.

  Verseny nem lesz versenytárs nélkül, mobil paynak akkor van értelme ha sok bank elfogadja és sok bolt weboldal is.

  "Amazon Pay-ről te gondolom életedben nem halottál én meg akár napi szinten használom."
  hallani hallottam, csak nem érint, nem mozgok ilyen weblapokon. Ám probléma ugyanaz mint Apple Pay-jel, ez is amerikai multicég, hatalmas befolyással. EU-nek is fájni fog. Európában nem tudott létrejönni egy alternatíva, mert szereplők közt nincs megfelelően nagy (erő kell a terjedéshez) vagy nem jött létre koalíció a célért (erőltetés, csak emberek képébe tolják, kedvezményekkel stb).

 • vicze1

  nagyúr

  válasz fairi #9 üzenetére

  iOS-ennnincs és nem is volt soha semmitlyen szolgáltatói vagy egyéb nem gyári alkamazás...
  Továbbra se érted, hogy a user semmit az ég világon semmit nem kell csináljon, van accountja azonosítva van és egyből működik minden ezt senki más nem tudja nyújtani csak a platform tulajdonos.

  "Paytm (tucat cég koaliciója"
  Ez pusztán nem igaz. Kb. egy ember mutyija, évi 300milla$ veszteséggel. Az ég világon nincs mögötte semmi, csak a One97 piaci ereje, ls felhasználói. Amiről te beszélsz azok befektetők, nem támogatók.
  WeChat idén száll be az India piacra és ezzel ott is sokszereplős lesz a piac.

  Csak olyan országban alakulhat ki alternatíva, ahol nincs NFC alapú fizetési kultúra azaz fejletlen a piac mert NFC és terminálok hiányában QR kódra mennek vissza, amihez csak kamera kell. Ez történt Kínában és terjedtek el délkelet Ázsiában általánosan. Így az NFC alapú ApplePay(ami mellesleg ezekeben az országokban nem létezik, ahogy Google Pay is csak Indiában van elég korlátozottan), elve értelmetlen és nem működő képes.

  Kínában mivel eleve korlátozza a kormány a külföldi cégeket, így nincsenek, de nem támogat semmit az ég világon. Alipay és WeChat Pay között kiélezett küzdelem van, semmilyen egységesség nincs az ég világon.

 • fairi

  őstag

  válasz vicze1 #10 üzenetére

  "Kb. egy ember mutyija, évi 300milla$ veszteséggel. Az ég világon nincs mögötte semmi, csak a One97 piaci ereje, ls felhasználói."
  de létrejött a legnagyobb működő rendszer, 350 millió felhasználó, India negyede. WeChat beszáll (kis Kínaellenesség miatt nem lesz egyszerű menet), de már két vetélytárssal és igazi versennyé formálja a dolgot. Google Pay is működik Indiában. Komoly befektetők, és elfogadók nélkül semmi nem lesz egy mobilfizetési rendszerből.
  Azt vagy megoldja egy billiárdos cég (apple, google), vagy máshonan kalapozol össze befolyást.
  Indiában inkább az UPi dominál. QR kód lehet primitívnek tűnik a NFC-vel szemben, de harmadik világban is jól működhet.

  "Alipay és WeChat Pay között kiélezett küzdelem van, semmilyen egységesség nincs az ég világon."

  univerzális egységesség sose lesz, mert nincs világhatalom ami dönthet minden felett. országokon átnyúló, milliós táborral rendelkező megoldások létrehozhatók és vannak, de egyik se európai eredetű. még a kínai állam is versenyeztet megoldásokat. Indiában is versenyzik több megoldás.

  Eu-nak egy maradt, amerikai megoldások fogják felfalni, vagy a wechat is bejelentkezik. Előtte picit vergődhet. De inkább valszeg sokáig marad a bankkártya, sok helyen meg a kp.

 • niof

  őstag

  Majd ha lesz pár szabad percem, akkor elkezdem sajnálni a totálisan elszegényedő bankszektort... :U

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés