Új hozzászólás Aktív témák

  • Balrog

    tag

    válasz stickrs #12697 üzenetére

    Nem vagyok képben az MSI Biosával ezért megnéztem az alaplapod manualját. A Cell menübe vannak összepakolva a tuningos beállítások. Erről kép lentebb. Majd nézd meg, hogy a képhez képest vannak-e plusz beállítási lehetőségeid és ha igen akkor azt meg ird le itt nekünk és majd megmondjuk érdemes-e vele babrálni vagy sem.

    A kép alapján amit érdemes piszkálni azok igazából csak a feszültségek.
    CPU Voltage - Elsőszámú feszültség ami tuningnál számít. A te alaplapoddal szerintem 1.35V a plafon ameddig elszabad menni, de inkább próbáld meg 1.3V körül maradni. Nyílván 1.32V sem gond ha ennyi kell a stabilitáshoz. Viszont ha emeled a feszültséget jobban fog melegedni a processzor is, szóval az intel hűtőnél valami joval komolyabbra lesz szükséged.
    Most látom hogy ezt nálad elég furán lehet bállítani. A processzorod VID-jéhez (gyári feszültség) képest tudsz plusz feszültséged megadni. Ezt Aida64-el megtudod nézni mennyi. Alaplap menü -> CPU menü -> Magfeszültség néven szerepel. Ez az az érték amihez a BIOS-ban plusz feszültséget tudsz adni. Érthetőbben: ha a magfeszültség 1.25V és a bios-ban +0.1V-ot állítasz be akkor a processzorod valódí feszültsége 1.35V lesz.

    Memory Voltage - Egyértelmű. A memória feszültségét állíthatod be. Alap hűtőborda nélküli ramoknál 2V a max ameddig ellehet menni, de érdemesebb 1.9V körül maradni. Ez a memória tuningnál segít sokat.

    VTT FSB Voltage - Ennek a növelése magas FSB-nél (érds kb. 430 felett) segíthet stabilizálni a tuningot, vagy segíthet csökkenteni a CPU voltage értékét. Tehát ha magasabb VTT FSB voltage értéket állítasz be akkor lehet, hogy csökkentheted egy kicsit a CPU Voltage értékét úgy, hogy közben megmarad a stabilitás. Ha jól emlékszek akkor P35-ös lapoknál 1.4V-ig ellehet menni, de arra vigyázz, hogy a túl magas érték instabilitást is okozhat. Ezt tapasztalatból írom. Szerintm neked valahol 1.3 és 1.36 között lesz a jó érték, de ez csak tipp. Speed(R) vágja inkább ezt az FSB voltage témát.

    NM Voltage - Ez az északi híd feszültsége amiben ott van a memóra vezérlő is. Tehát ha ezt a feszültséget növeled akkor segíthet a magasabb memória órajel elérésében pláne, ha 4 memória modult használsz. Megint csak emlékeim szerint 1.4V a plafon, de annyira csak extrém memória tuningnál lehet szükség. Itt is valahol 1.3 és 1.36V között lehet az optimáis érték, de ez megint csak tipp.

    SB I/O Power és SB Core Power ezek nem segítenek a tuningban. Érdemes őket az alap 1.5 és 1.05V-on hagyni.

    Spread Spectrum-ot kapcsold ki. Az nem kell.

    [ Szerkesztve ]

    Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

Új hozzászólás Aktív témák