Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • kali

  legenda

  válasz twollah1976 #10 üzenetére

  elméleti - ha teljesen helyesen lenne ilyen fogalom, de a köznyelvben használatos -, viszont sokszor az előfizető készüléke és/vagy díjcsomagja is a korlátozó tényező.
  amikor anno összevontak az 1800 és a 2600 MHz cellát a telekom székháznál - majd az infoparknál -, már akkor mértek bőven 200 Mbps feletti sebességet, pedig az még csak a kezdeti, kísérleti időszakban volt.

  általánosságban csak, az ilyenkor szokásos minek ilyen gyors sebesség, a 3g-t tennék inkább rendbe, térerő sincs mindenhol és társai felvetésekre;
  nem feltétlenül egy előfizetőre vonatkoztatva kell a gyors(abb) sebességet nézni, olyan helyeken, ahol viszonylag kis területen sok előfizető bonyolít adatforgalmat egyszerre - nagyobb rendezvények helyszíne...stb. -, bizony nem mindegy, hogy milyen hálózaton és sebességen osztozhatnak, a 3g sebesség tekintetében is sokkal szűkebb keresztmetszet, illetve tartalék is kevesebb van benne, mint a 4g hálóban, ahol meg összevont 4g van, ott pláne jobb.
  a 3g fejlesztése egy ideje nem opció, hiszen már most sokkal jobb az országos 4g lefedettség, mint a 3g-s, ehhez társulnak még a későbbi előnyök, említették is már itt korábban a volte lehetőségét, de az is fontos szempont, hogy a majdani 5g összevonható lesz a 4g-vel, 3g és 4g esetén ilyen lehetőség sincs.
  korábban az sms sem működött a 4g hálón, de már megy, nem mellesleg, sokkal gyorsabban, mint a 3g vagy 2g hálón, és igaz lesz ez a hanghívásokra is, sokkal gyorsabban épülnek majd fel és a minőség is jobb lesz.
  voltak árnyoldalai is a 4g fejlesztéseknek a kezdeti időszakokban, sokan tapasztaltak olyan problémákat, amiket előtte a 2g/3g hálón nem, de ez sajnálatos velejárója, amíg nincs teljesen kész, addig hibalehetőség.
  100%-os országos lefedettség egyik szolgáltatónál sincs, a terepviszonyok mellett más tényezők okán is - különböző befektetési és megtérülési mutatók...stb. -, de ezek a 97% és társai értékek már elég jók.
  nekem már elég régóta szempont, hogy minden szükséges 4g frekvenciát/csatornát kezelő mobiltelefonom legyen, pont azért, mert olyan helyeken is járok, ahol 2g van, 3g nincs, 4g (jellemzően 800 MHz) szintén adott.
  azért említem ezt meg, mert sok ismerősön panaszkodik, illetve itt és hasonló fórumokon is olvasni panaszokat, hogy itt meg ott nincs 4g, pedig a térkép és más előfizetők szerint igen, ilyenkor szokott kiderülni némely panaszkodóról, hogy nem a szolgáltatóban, illetve annak szolgáltatásában van a hiba, hanem a saját készülékében.
  pont úgy volt már rá példa, hogy mondtam valakinek, hol is lehet bőven 100 Mbps feletti 4g sebességet mérni, erre mondja néhány nap múlva, miszerint nem igaz, mert ő 100 Mbps alatt mért, nézem a telefonját, amin mutatta a mért értéket, az csak cat3 (100/50 Mbps) képes volt.
  azt már nem is nagyon részletezem, hogy sokaknak a díjcsomagja korlátos, 10 vagy jobb esetben 30 Mbps maximális sebességet enged, de nem tudnak róla, hanem azt hangoztatják, hogy a 4g háló nem, vagy alig gyorsabb, mint a 3g, holott tudna többet is a 4g adott helyen is, ha megfelelő díjcsomagjuk lenne.
  azt is bírom, mikor azzal jönnek, hogy a gyorsabb 4g hálón gyorsabban elfogy az adatkeretben biztosított adatmennyiség, pedig jellemzően nem, hiszen csak gyorsabban megkapja a kért adatokat.
  igen, mindenki örülne a 100%-os országos lefedettségnek, meg a minden tekintetben korlátlan mobilinternetnek, de ilyen nem mostanság lesz.
  ami fejlesztés van, annak örülni kell, illetve kihasználni, ha az előfizető saját oldalán is biztosítja a feltételeket.
  ahol nem érvényesül a fejlesztés, az persze nem boldogítja azt, aki olyan helyen él/mozog, ahol lemaradásban van a technológia, de ez sok más területre is igaz, autópályák sem mindenhol épültek, valahol még vacak utak vannak, ic/ec sem jár mindenhol, sok vonalon 40, vagy jobb esetben kicsivel gyorsabb sebességet engedő, de sebességkorlátos vasútvonal van igénytelen(ebb) személyvonattal...stb.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák