Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21039 üzenetére

    "Nem kell ahhoz mocskos módon, könyvégetésszerűen eltörölni a történelmet, hogy a zzzemberek szépen lassan felejtsenek ilyen jellegű dolgokat, az ember már csak ilyen, alkalmazkodik ahhoz, ami van (mivel olykor nem tud jobbat), meg jön egy új generáció, stb."

    Én sem mondtam mást. Sokszor elég csak feledésbe taszítani valamit, az is eltörlésnek minősül. Ma pl. hány mérnök tudná a jelenlegi technológiával reprodukálni a piramisokat?

    "az Opera attól nem fog nagyobb részesedést elérni, hogy gonoszan hahotázik a markába, hogy muhaha, eltöröltem a múltat, és közben nem csinál semmit."

    Attól nem is, de a piaci részesedés eddig sem azon múlott, hogy mennyire jó egy adott termék.

    "akkor is ugyanúgy elfelejtődne az Opera összes régi hasznos szolgáltatása, ha az Opera egyszerűen lehúzta volna a rolót, és befejezte volna a fejlesztést."

    De akkor nem tudták volna megindokolni, hogy miért nem adják ki a forráskódot. Elvégre döglött cég, döglött projekt. A Netscape is így tett anno.

    "De a lényeg, hogy ebből az egészből önmagában az Opera nem profitál"

    Nem is, hanem a részvényesek és a menedzsment. Előbbi elvtelen pénzéhes befektetőkből áll, utóbbi pedig már elég komolyan lecserélődött. Lars-ot szerinted mi érdekli jobban? A pénz, vagy az, hogy csődbe megy-e az Opera? Merthogy a kettő csak érintőlegesen függ össze. Rengetegen szedték meg magukat abból, hogy cégekből sajtolták ki amit csak lehetett, majd csődeljárás. Utána újabb cégeket kebeleztek be, amikkel ugyanezt tették. Ezt hívják karvalytőkének.

    "Te is említést tettél a bedrótozottság hátrányairól, mintha kvázi egyetértenél, hogy nem feltétlenül jó oldalai vannak, ergo nem olyan százas, hogy csodálatos az a kód."

    A tényeket eddig sem vitattam, csak más irányból világítom meg a dolgokat. Szimpatizálok a "Ne javítsd meg, ami jól működik." filozófiával annak ellenére, hogy támogatom az ésszerű fejlődést. Sajnos a ciklikus profit miatt a fejlődés sokszor nem ésszerű, hanem kényszer. Egy szoftvernél pedig ez hatványozottan igaz. Még egy fogyasztási cikknél lehet hivatkozni tradíciókra (bár ott is estek bele nagy cégek hasonló hibába, lásd: New Coke), de szoftvernél nem igazán.

    "Egyszer valami Opera-fejlesztőnek választ kéne adnia, hogy ha volt komoly programozási tapasztalata más területen is, akkor hogyan ítéli meg a Presto egykori forráskódját, mennyire volt az még bármennyire is átlátható."

    Sem Hallvord búcsúpostja, sem az Ilya Shpankovval folytatott privát levelezésem nem arról árulkodik, hogy olyan ótvar lett volna a Presto kódja. Pedig Hallvord azért nem mehetett át Edward Snowdenbe a My Opera blogon. És még így is voltak diszkrét megjegyzései, amik pont az ellenkezőjét erősítették meg a hivatalos álláspontnak, miszerint a Presto elavult, átláthatatlan bughalmaz volt.

    Az átláthatatlant annyiból még megértem, hogy a Google, Microsoft, Apple és egyéb multik által támogatott oktatásban szocializálódott fiatal programozók teljesen más elvet sajátítottak el. Ami nem feltétlenül rosszabb vagy jobb.
    Pl. egy Trabant nem lesz attól jobb, hogy nem tudja vezetni az, aki botváltós kocsiban tanult meg vezetni.
    Ugyanakkor a Concorde-hoz sem értett rengeteg pilóta. De ettől még senki nem mondaná róla, hogy szar volt, mert a mai napig nincs alternatívája.

    "Ubuntuban is az új alapértelmezett skinben bal oldalra kerültek ugyanígy asszem 10-es változattól felfelé "

    Ezért használok Kubuntut. Ubuntu támogatottság és aktív fejlesztési ütem, plusz egyebek, mint DEB csomagformátum, APT csomagkezelő és sudo jogosultságkezelő (tudom, ez minden Linuxnál testreszabható, de mégiscsak jobb, ha azokat kapja hozzá gyárilag az ember, amik a legjobban tetszenek neki) + KDE, szóval a Unity és a többi marhaság nem jön a pozitívumok mellé.

    "No de miért állítasz nagy meggyőződéssel téves dolgot?"

    Mert a checkboxokat nem emelte ki, csak a formokat (beleértve a captchás bejelentkezéseknél is, viszont lehet törölgetni is a szerkesztésnél). Meg mivel én sem szimpatizálok vele, csak átfutottam, hogy mégis mit tud.

Új hozzászólás Aktív témák