Új hozzászólás Aktív témák

  • Neck

    veterán

    válasz noiq_nolife #30092 üzenetére

    Ha portré és bokeh, a 135mm f2.8-as manuál obikból nagy a választék, némelyikhez olcsón hozzá is lehet jutni (pár ezer ft), bár az olyan is :D
    135mm az 200mm ekvivalens FF-en, ami azt jelenti, hogy szerintem még nem akkora gáz kézből, stabi nélkül kitartani a reciprokszabály figyelembe vételével. Ettől hosszabbat én már nem választanék portréra se.
    Példa: Ebből annyi változat van, hogy mindenki mást tart jobbnak belőle. De pl létezik Pentacon 135mm f2.8, 8000 forint körül láttam legutóbb.

    Viszont lehet, tájfotóra kicsit "hosszú" lesz. A másik gyutáv, ami még nagy számban fellelhető és érdemes szétnézni, az az 50-55mm. Ha sikerül kifogni egy f1.8, netalán f1.4 lencsét, azzal is lehet gyönyörű, kis DOF portrét csinálni, és kitartani is sokkal könnyebb, tájfotóra is jobb lesz. Példa: Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8, Asashi Takumar SMC 50mm f1.4 (ez az egyik legjobb manuális 50-es obi - készülj fel, f1.4-en manuálozni nem könnyű :B) A Takumar rendszerint 25-35 ezer körül bukkan fel állapot és verzió függvényében , a Zeiss olcsóbb, de gyengébb is annyival) Esetleg egy Helios 44-M 55mm f2.0, ezt néha meg lehet venni 4000-6000 forint környékén, eléggé lágy, de különleges örvénylő bokeh-t produkál, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy émelyeg tőle :B

    A keret függvényében akár mind a kettő is beleférhet, én lehet, hogy kicsit drágább 50-es, és olcsóbb 135-öst vennék, mivel ez utóbbit talán kevesebbszer fogod használni.

    MOD: Zoomot ne vegyél, szinte mindnek van olyan tartománya, ahol nem hoz jó minőséget, illetve a nagy részüket eléggé rekeszelni kell valami értelmezhető minőségű fotóhoz, így bokeh-d nem lesz. Nem véletlenül nincs áruk.

    [ Szerkesztve ]

    An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

Új hozzászólás Aktív témák