Új hozzászólás Aktív témák

  • kiskornel

    addikt

    válasz BiriBum #16871 üzenetére

    Az emberi szem ekv. 50mm-es. Még mindig nem tudsz elvonatkoztatni a látószögtől....

    Már akkor 5cm volt az alapobi kisfilmes rendszerben, mikor még nem voltak mélységélesség skálázva az objektívek. Ezt azért említem, mert akkor kezdték el először fotós részről elemezni azt, hogy mekkora felbontása van a szemnek, mikor a mélységélességet először boncolgatták. Sok sok kísérlettel megállapították, hogy mekkora szögben tud az átlag emberi szem megkülönböztetni két egymás melletti pontot karnyújtásnyi távolságról. És ebből lett a mélységélesség számítás, és a többi. Itt definiálták, hogy mekkora nyomattal kell számolni, ha nincs megadva, stb, stb..

    Definiciója alapján nagyon egyszerű, hogy miért az 50mm az alapobi. Egy 1x nagyítású átnézeti keresőbe belenézel, majd szabadszemmel is megnézed a tájat, egy-az-egyben be tudod helyettesíteni a tájba a kereső képét. És ez független attól, hogy APS-C s vázon nézed, vagy FullFrame gépen.

    Torzulást visszajátszás (reprodukció) folyamán szenved az APS-C rendszerben készített kép, hisz ugyanakkora területre van kivetítve (vagy kinyomtatva) a kisebb szenzoron felfogott kép -> torzítja a látottakat.

    Ha egy pontból FullFrame 50mm-es, és APS-C kb. 35mm-es obikkal fényképezünk (torzításmentes objektívek esetén) a reprodukció során ugyanakkora nyomatokat létrehozva ugyanazt a végeredményt kell kapjuk látvány szempontjából.

    Ugye a visszanézésnek is van egy perspektívája, hisz azt is tudjuk távolabbról / közelebbről nézni. Csak az ideális távolságról szemlélve kapjuk ugyanazt a perspektívát, mint a helyszínen látottak.

    Én két szemmel elvagyok azzal a ~180° látószöggel. De ha nem hiszed, csak próbáld ki. Tedd a két kezed a látómeződ két szélére. Állítólag a nők perifériás látása amúgy is jobb. :))

    [ Szerkesztve ]

    http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

Új hozzászólás Aktív témák