Új hozzászólás Aktív témák

  • Darko

    senior tag

    Jártatok már úgy hogy vettetek használtan egy üveget és a helyszínen kipróbálva (laptop nélkül, csupán az lcd-n nézve) úgy gondoltátok, hogy megfelelő az élessége, majd otthon derült ki, hogy mégsem? Úgy látom hogy a tesztelést és vásárlást is tanulni kell, mint magát a fényképezést.

    Vettem egy Tamron 17-50 2.8-as üveget, egy már-már ismerőstől (Tamron 70-300 VC-t tőle vettem). Nála kipróbálva úgy tűnt, hogy jó az élessége (LCD-n nézve belenagyítva), gyors fókusz, szinte új darab. Itt jegyzem meg, hogy ha laptop van nálam és azon nézegetem meg a képeket, akkor sem találtam volna hibát benne. Miért is? Mert nem voltam tisztában ennek az obinak az igazi élességével, tehát amit láttam, megfelelőnek találtam. Hazavittem csináltam egy pár képet a gyerekekről, meg amit otthon találtam dolgokról. Lőttem 17 és 50mm között, különféle rekeszértékekkel. Majd pc-be be, és néztem a képeket. Hát nem voltam elájulva, olyan átlagos élességű képek voltak kb. mint kb. a T 70-300 VC-m 200 és 300mm között. Eszembe jutottak a neten fellelhető írások, hogy milyen csoda ez az obi, de hát kinek mi a csoda. Másnap nem hagyott nyugodni a dolog, gondoltam napfénynél is kipróbálom, hátha kell a több fény neki :B . Helyzett dettó. Nem maradt más hátra, gondolom kipróbálom MF-ben, háátha és kérem szépen megtörtént a csoda, olyan élességet tapasztaltam, majd mint anno a 50/35 1.8-amnál! Tesztképpel is megnéztem és az élesség jóval előrébb volt mint ahová a géppel fókuszáltam, tehát frontfókuszos volt, a fókuszpont már homályban volt. Mondanom sem kell, hogy nem kerültem ettől a tudattól jobb lelkiállapotba, hogy hopp végre tud ám ez az üveg, hanem épp ellenkezőleg. Na nem akarom tovább húzni, a vége az lett hogy volt olyan kedves az eladó, hogy visszacsináltunk mindent, elmondása szerint az ő D90 és D7000 gépein tűéles volt.

    Na most, hogy miért is írtam mindezt? Röviden: Vajon aki obit vesz újonnan v. használtan tökmindegy, milyen módszerrel győződtök meg a fókuszhelyességéről, nekiálltok tesztábrákat lődözni? Mi a legegyszerűbb módszer akár laptop nélkül megállapítani hogy minden OK? MF + AF kép lövése majd összehasonlítása?

    Elnézést a hosszért, köszi annak aki elolvasta! :)

    u.i.: Szombaton nézek egy másik ilyen obit, állítólag D90-en tökéletes az élessége. Tudom ez nem jelent semmit, lehet, hogy a vázam nem kóser :) Még annyit, hogy más üvegemmel nem volt ilyen problémám.

    http://www.flickr.com/photos/12131426@N03/

Új hozzászólás Aktív témák