Új hozzászólás Aktív témák
-
"A 30 éves
üzletembertaljas bűnözőt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe"FTFY
-
Derrewyn
senior tag
Persze, bűnöző, de mennyire kell ahhoz hiszékenynek lenni, hogy valaki tényleges értékű tokenért/pénzért cserébe elfogadja azt, hogy játékpénzt kap.
Még most is vannak olyanok, akik képesek FTT-t venni, mert most olcsó, és biztos megy újra feljebb. -
btprg
senior tag
Ha jól értettem, nem a hülyék megkopasztása a probléma (ez a kapitalizmus alapja), hanem a sok egyéb bűncselekmény.
Egyébként csodálkozok rajta, hogy akinek dollármilliárdjai vannak, az nem áll törvények felett teljesen. Egész szigeteket vehetne magának saját hadsereggel, ahonnan biztos nem vinné el a rendőr. Valamit biztos rosszul csinált, más milliárdosok nem szoktak börtönbe kerülni, pedig ennyi pénzt nem lehet bűncselekmények nélkül összeszedni.
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
atus72
senior tag
ilyen hajjal minimum 10 év böri kinéz neki ...
-
FattyDove
őstag
Tehát fog kapni 7 év börtönt, amiből jó magaviselettel kijön 4 év múlva és lesz több tízmilliárd dollárja.
-
ddekany
veterán
Ilyenkor eszembe jut, hogy (feltehetően) volt hosszú távú terve, hogy ezt az egészet hogyan fogja a végén elvarrni. És akkor soha nem derül ki az egész, és élete végéig ünnepelt zseni marad. Lehet pár ilyen. Persze nem tudom eleve esélytelen volt-e a terve, vagy csak peches volt.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Azoknak is nyugodtan lehetne börtönt osztogatni, akik az amije és semmije szavakat ly-nal írják
"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)
-
@tco@
aktív tag
-
ergoGnomik
tag
Leggyakrabban azt tartjuk feleslegesnek, ami nem megy vagy túl lusták vagyunk megtanulni. Az emberek nagy részének matematika, fizika, biológia, jog, stb. Napestig lehetne sorolni. Szerintem dobjuk ki ezeket is mind.
Vagy esetleg ezek fontosak? És szabad a "nyelvtanukban" összevissza "innoválni"? Nem? Akkor miért is ne lehetne hasonlót elvárni az általános írásos közlésekben? Vagy mindegy is, mert kezdünk visszatérni a szájhagyomány útjához?
(Mindent nyomorult videóban kell közölni, mert azt legalább lehetetlen hatékonyan keresni.
)
Jó, jó, tudom! Nyelvtan náculás.
-
válasz
ergoGnomik #18 üzenetére
Tenyleg sikerult osszehasonlitani a j - ly kulonbseget a "matematika, fizika, biológia, jog" negyessel?
-
ddekany
veterán
válasz
ergoGnomik #18 üzenetére
A felesleges, haszontalan komplexitásokat kell eldobni. Van elég más tanulnivaló, ami hasznos (pl. matek).
[ Szerkesztve ]
-
ergoGnomik
tag
Szerinted?
A nyelv a két első nagy rendszer egyike, amin az emberi elme absztrakciót és memorizálást, szabály felismerést és alkalmazást tanul. (A másik a társadalom, a szociális kapcsolatok és interakciók.) Az állandóan emlegetett j-ly különbség csak az egyik példa, amit az ellen-nyelvtan huszárok emlegetnek. Hosszú és rövid magánhangzók és mássalhangzók megkülönböztetése, központozási jelek használata, toldalékok hasonulása, kivételek, tulajdonnevek elé nem teszünk határozott névelőt és sok egyéb apró szabály mind-mind ebbe a tárgykörbe tartoznak és akiknek nem megy a helyes használatuk, tűzzel-vassal irtanák.
Ja, és én sem tudok helyesen írni. Csak elfogadom a saját tökéletlenségemet és megpróbálok javítani a hibáimon. Tudod: tanulás!
-
ergoGnomik
tag
Aha! És ki mondja meg mi a felesleges és haszontalan? Pont az, aki valamilyen személyes korlátja miatt nem képes valamelyik összetett rendszert helyesen használni? És miért csak bizonyos rendszerekre és az azokkal "nem kompatibilis" emberekre tegyünk ilyen engedményt? (Mert gondolom te magad is mélyen lenézed azokat a humán beállítottságú embertársaidait, akik szinte kérkednek azzal, hogy nem tanulták meg sohasem a matematika alapjait.)
Formális matematika és fizika nélkül nem lehet házat, kerítést, várfalat, hidat építeni? És akkor az ősi romok mégis micsodák? Hivatalos kémiai ismeretek nélkül nem lehet szappant főzni, kelmét festeni, (római) betont készíteni, bronz ötvözetet előállítani? Ja, hogy ezeket is mind meg lehetett csinálni? De beszélhetünk a minket körülvevő flóráról és faunáról is. Miért nem csak a haszonállatainkat és haszonnövényeinket hagyjuk meg létezni? Végül is a többi csak elveszi előlük az erőforrásokat. Vagy a természet nagy körforgásában hasznos szerepe van ezeknek a felesleges, vadon élő fajoknak is?
És most azt is képzeld el mennyivel szomorúbban nézne ki a fenti szövegem, ha a kívánságod következetes végigvitele alapján a szókincsünket is jó alaposan megegyelnénk!
-
Domonkos
Ármester
válasz
ergoGnomik #22 üzenetére
Azert azt lassuk be, hogy a ly-nek (vagy a j-nek, ha az jobban tetszik) semmi hozzaadott erteke nincs. A szavak jelentesehez nem tesz hozza, kiejtesben nincs semmi kulonbseg; ma az egesz csak arra jo, hogy egyesek hasonlo sorsot kivanhassanak azoknak, akik nem szeretnek/tujak (igazabol teljesen mindegy), hasznalni, mint akik hutlen kezelest kovettek el. Nevetseges.
A nyelv egy eszkoz, es ha nem szolgalja a hasznaloja erdekeit, akkor megerett a valtoztatasra vagy cserere.
Szerintem ezt a j/ly egyszerusetest siman meg kellene lepni.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
ddekany
veterán
válasz
ergoGnomik #22 üzenetére
Te jó ég, mi ez... Matematika nem kell mindenkinek az alapokon túl, de viszont van amihez kifejezetten kell. (Ha az említett középkori szinten túl akarsz lépni.) Azaz, egyértelműen egy hasznos dolog az emberiség számra. De a j/ly-nek mi a haszna? Mit nem lehet nélküle létrehozni, vagy hogyan tesz bármi jobbá?
Nem valami féle büszkeségből nem tanulom meg, hanem mivel nincs benne logika, egyszerűen elfelejtem, hiába nem akarom elfejteni. Ezzel szerintem nagyon sokan így vannak még.
[ Szerkesztve ]
-
katona84
tag
Pont azelőtt egy nappal kapta el a Bahamai yard, hogy önként nyilatkozott volna a az Amerikai kongresszusnak....csak nem kiderültek volna kényes részletek a Biden pàrt màsodik legnagyobb adakozójaként? Vagy az összekuszàlódott szàlakon keresztüli kapcsolat Gary Gensler-el az Amerikai pénzügyi és tőzsdefelügyelet mindenható uràval?
Mindenesetre az jól làtszik mi volt az egész FTX konstrukció célja...a szimpla lehúzàson keresztül..az emberek kriptókba vetett bizalmànak beszàntàsa.
Janet Yellen a FED elnöke gyorsan be is jelentette a kulcsfontossàgú szankciókat, elsősorban a decentralizàlt (Pl. Bitcoin) eszközök ellen ...mert azok kàrosak. Szóval konklúzió: nem a centralizàlt lenyúlós tőzsdéktől akarnak megvédeni, hanem a magàntulajdonod tényleges birtoklasàtól. 🤣
Szerencsére tiltani nem tudjàk....mert ugye nem lehet.[ Szerkesztve ]
-
btprg
senior tag
Lehet hogy kicsit túlzó példákat írt a csóka, de az elv a lényeg, hogy egyesek gyengeségei miatt miért kéne rombolni, hagyományoktól eltérni? Az angol nyelv írásképe sokkal logikátlanabb, egy csomó dolgot teljesen logikátlanul ejtenek az íráshoz képest, mégse jut eszébe senkinek leegyszerűsíteni az írásukat irodalmi szinten ilyen "coz yu r a bich, bro" szintre...
A verses formának sincs értelme, mert nem ad többlet információt, a lényegét bőven elég megjegyezni, mégis művészeti, kulturális értékük van, szerintem ilyenek a nyelvi hagyományok is.
Ha felülnénk erre az "értelmetlen dolgok leegyszerűsítése" vonatra, akkor az 1984 újbeszél meg kacsabeszél szintjére jutnánk, mert mindig lehetne tovább fokozni az egyszerűsítést. (Lehet hogy ez kicsit egy csúszós lejtő érvelési hiba, de így gondolom.)
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
ddekany
veterán
Az "értelmetlen dolgok leegyszerűsítése" vonat, meg az "elv a lényeg"... Ha szélsőségekben gondolkodunk, akkor minden rossz. De nem gondolkodunk azokban, mert pont az egyensúly megtalálása szinte mindenben a lényeg. Ez pl. semmit nem ad a kultúrához, semmi szépség nincs benne, kizárólag komplikáció, tehát jobb megszabadulni tőle. Ennyi. Ebből nem következik 1984. Amúgy sok mindent egyszerűsítettünk már, pl. ott vannak az SI mértékegységek. (És milyen idegesítő, hogy az USA továbbra is ragaszkodik sajátjához...)
[ Szerkesztve ]
-
-
Chaser
titán
van egyébként külnbség kiejtésben is, max nagyon kevesen érzékelik
ezzel mázlim volt, ösztönösen megy
annak részvétem akinek tanulnia kell ezeket, nem lehet mókás
de vannak erre szabályok - ahogy a mondatokra is, amikre én tojok-
de ez a j/ly olyan, hogy hasogassa' sok ember szemét, enyémet is
aki nem tanulja meg helyesen írni az hüje malyom : )_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
ddekany
veterán
Még csak nem is tojok rá (OK, beismerem, nem raktam félre időt a gyakorlására), csak ha nem erre fokuszálok, néha eléggé véletlenszerűen írom, meg biztos van pár szó, ahol bizonytalan vagyok. Erre előjönnek a bokorból a "nyelvtan nácik", husángokkal, hogy most agyonvernek...
Kirobban belőlük valami mély gyűlölet, ami talán valami kissebségi komplexusból ered, mert valami más dologban meg ők gyengék. Veszélyes világ...
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz
ergoGnomik #21 üzenetére
Nagyon ritkán tévesztek ly-j terén, de ez kizárólag a hagyomány elvén alapul, úgyhogy semmi értelme az érvelésednek, ebben nincs semmi extra absztrackió, simán csak megtanultad mikor melyiket használd. A többi nyelvtani szabályról meg egy szó sem volt, ez a "csak az egyik példa, amit az ellen-nyelvtan huszárok emlegetnek" szimplán szalmabáb érvelés, ugyanúgy semmi értelme, mint az, ahogy a matematikával vetetted össze.
-
Hi!King
őstag
A magyar irodalmi nyelvben nincs kiejtésbeli különbség, csak bizonyos tájszólásokban lehet, de ma már ritkaság. Ugyanakkor e-ből sem használunk írásban többfélét csak azért, mert egyes tájszólások kétféle hangnak ejtik (ráadásul ez tájszólásonként eltér, más hang a palóc, az ö-zős és az őspesti változat).
Az ly egyébként eredetileg az l-hez jobban hasonlított, ez az oka a megkülönböztetésnek.
-
Hi!King
őstag
válasz
ergoGnomik #22 üzenetére
A matematika, fizika, kémia hasznosságát ismerjük, akkor most jöhet az ly-j megkülönböztetés gyakorlati haszna is.
-
Chaser
titán
lehet ezen vitatkozni, de az tény, hogy vannak szavaink ly-vel és j-vel
most lehet ezen rugózni kinek tetszik meg kinek nem, attól ez még adott
lehet egyszer ehhez is hozzányúlnak, de nem hiszem hogy a közeljövőben - ha egyáltalán -
lehet gyakorlati haszna nincs, csak szebb lesz tőle a nyelv_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
fairi
addikt
nyelvünk egyszerűsítésének következménye, hogy elfelejtettük, hogyan kell ejteni az ly-t.
Igazából egy kemény szájpadlásnál képzett oldalsó közelítőhang.
súlyt – sújt: folyt – fojt: foglya – fogja: sólya – sója: bolyt – bojt: szablya – szabja:Palóc nyelvjárás talán még tartalmazza az eredeti kiejtés.
-
Chaser
titán
ez nem megszokás kérdése, mint mondtam nekem ez elejétől ment már akkor is mikor "tanították"
- ahogy szinte minden helyesírással kapcsolatos dolog -
van amikor haverral hülyülünk direkt felcserélve a j és ly betűket, egy idő után rendesen fáLY
én ezen azt nem értettem soha, sokaknak mért nem egyértelmű melyik szó j-s és melyik ly-s
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Hi!King
őstag
Volt anno egy német származású osztálytársam. Megkérdeztük hogyan tudja mindig biztosan egy szóról, hogy der, die vagy das névelőt kell használni. Azt mondta, nem kell tudnia, érzi. Nos, a helyzet az, hogy amit ő úgy gondol, hogy érez, az bizonyíthatóan tanult dolog, csak nem tudatos tanulás, mivel vannak ugyan szabályszerűségek, de nincs egyértelmű szabály, tehát a szavak legalább egy részénél valójában azért érzi, mert korábban nem tudatosan megtanulta.
Ugyanezt gondolom arról is, amit írsz. Én is ugyanígy vagyok vele, mint te, nagyon-nagyon ritkán tévesztem el, és látszólag kezdetektől fogva bántotta a szememet, ha rossz betűt használtak.
Valójában ez is csak megszokás, mert így tanultam, ehhez szoktam hozzá a kezdetektől fogva. Ha máshogy látom, az nagyon ronda. De ha nem lenne ly, fel sem merülne ilyesmi.
Igazából az egész nem szól másról, mint egy hagyományos írásmódhoz való ragaszkodás. Nem fogok utcára menni és tiltakozni, annyira nem érdekel, tőlem maradhat, de ettől függetlenül semmi értelmes érv nincs mellette, ez a zavarja a szemedet dolog nem mutat túl azon az érven, hogy ragaszkodjunk a hagyományokhoz.
-
Chaser
titán
nem tudok veletek vitatkozni
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
it Gazdasági bűncselekményekkel, valamint illegális politikai támogatással is megvádolta az amerikai ügyészség kedden Sam Bankman-Fried vállalkozót, a csődeljárás alatt álló FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját.
- 2023 Apple Mac Mini M2 8/10 8GB/256GB SSD - Bontatlan! ÚJ! Átvehető!
- Zsír HP EliteBook 845 G7 Üzleti Laptop 14" -50% AMD Ryzen 5 PRO 4650U 16Gb 256GB SSD FHD IPS HUNBILL
- Nintendo Switch V2 CFW 2568GB okosított + Atmosphere + PixelShop
- Új Dell Inspiron 15 "Kis Gamer" Laptop -35% Bivaly i5-1135G7 4Magos 8Gb 512GB SSD FULLHD IPS
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -50% Brutál i7-12700H 14Mag 16/512 RTX 3050Ti 4GB FHD 144Hz!
Állásajánlatok
Cég: KIFÜ
Város: Budapest
Cég: Contrall Ipari Informatikai Kft.
Város: Pécs