- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- Linux kezdőknek
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Disney+
- Proxmox VE
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GDDR6-osnak GALAX GeForce RTX 4070 2X OC viszont a leírás alapján nem volt OC mód bekapcsolva ami ennél a kártyánál szoftveres módon kapcsolató be.
GDDR6X esetén az FE-t használták
Az órajeleket valóban nem látjuk de feltételezhető hogy azonosak mert gondolom nem volt throttling, TDP meg egyforma (bár több juthat a GPU-nak a lassabb ramokkal).
Metro extreme okozhat meglepetést, látszik hogy egyre nagyobb a felbontás növekedésével a %-os eltérés, ennél a játéknál meg a scaling miatt jobban kijön.
Illetve azt sem tudjuk hogy a vram időzitései milyenek. Jobban hajtott GDDR6 lehet rosszabb időzítéssel fut.
Szóval 5% az csak az órajelre igaz, időzítéseket nem ismerjük.[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
Teszteket várjuk meg, nehezen tudnám elképzelni hogy gyorsabb lenne. Azaz azt kellene megtudni hogy maga a 4070 az memória sávszél limites-e egyáltalán, mondjuk előző genhez képest kevesebb jut neki az tény.
Akár hogy is ha akár mi eltérés van, akkor illik más nevén nevezni.[ Szerkesztve ]
-
válasz Teasüti #44853 üzenetére
Igen, kell neki átfújás. Nem egy nagy dolog. A cmp100hx-et is arányaiban könnyű volt hűteni. Sok ilyen kártyám volt.
Pl tesla m40 simán halkra építhető volt több ventivel.
Alacsonyabb órajelen mennek és bazi nagy a felületük, meg szokott lenni front és backplate is, jobb minőségű mint az átlag asztali kártyák.
HBM eleve kevésbé melegszik mint a kályha GDDR6X.
A gond az hogy sok hely kell a hűtésnek, normál házba nem is biztos hogy elfér.[ Szerkesztve ]
-
Szoktam kísérletezni bányász illetve datacenteres kártyákkal.
A CMP 170 hx érdekes.
Ez alapból GA100-as GPU ami nincs asztali játékos kártyaként, ennek testvére a szintén ugyan ezen GPU-s a standard Tesla A100-as Grid driverrel viszont használható játékra is. (ennek nyilván most nem igazán van értelme)
Elméletben a 170hx is alkalmas lenne, meg ugye ami még érdekes a vram feloldása hiszen 100%-ban biztos vagyok benne hogy nem 8 és 10Gb vrammal vannak hanem ezek többszörösével.
Be kell szereznem egy 170hx kártyát.
Játékra nem optimálisak, sávszél ugyan van de nem az volt a limitáló az asztali kártyáknál sem. Tippre olyan RTX3070-3080 lenne szerintem.
Hozzáteszem még mindíg túlságosan drága a kártya azaz 200eft körül szokott lenni ami nem tükrözi a valós tudását és csak akkor érné meg a teljes értékűként lehetne használni (pcie sávok és rendes kész moddolt driver WDDM módban, teljes értékű tensor magok stb)
Jelenleg ezt a topikot követem [link]Elméletben kiadhatott volna egy Quadrót mint a GV100 olyanoknak akiknek kell a sávszél viszont egyszerű földi halandók akik nem jutnak Tesla/Grid kártyákoz.
[ Szerkesztve ]
-
-
Igen, már amikor kijött látható volt hogy sarkos, ugyan én fullhd-ra vettem nemrég azon meg tökéletesen fut PT-vel is a játék. A monitorm 1600p de ablakban szoktam játszani és a max felbontás csak egyszer egyszer tesztnek használom. Bár fullhd-ra elég lenne egy 3070-es is. Maga a 3080-as GPU elég erős mai viszonylatban de tényleg már akkor 16Gb vrammal kellett volna kihozni vagy legalább 12-vel.
GTX1080 volt 8Gb rammal meg a 1070-es is, RXT2080-asasnak kellett volna lennie 10Gb-al, 3080-asnak 12-vel és úgy logikus lenne hogy a 4080 16gb-al van.
Hozzáteszem még a FuryX volt ilyen AMD-nél hogy ott volt egy arányaiban erős GPU de a 4Gb vram megfojtotta rendesen. Aztán AMD nekiállt bőven pakolni a kártyákra. Intelnél is 16Gb vramos volt az A770 ami inkább a 3060 ellenfele.
Nvidia szeret spórolni a ramokon asztali kártyáknál. Nem az első alkalom, a botrányokról nem is beszélve (GTX970 és 660Ti 3Gb bár utóbbinál nem volt vele nagy gond és egy igen jó kártya volt). Tudom megteheti mert szinte egyeduralkodó a piacon.
Az viszont érdekelne hogy olvastam sok helyen azt hogy vram használat AMD kártyákon magasabb valami tömörítési eljárás más amit használ.[ Szerkesztve ]
-
-
Azt érdemes megemlíteni hogy cserébe meg igen rugalmas. Intel Iris XE-n játszható ma már gyengének számító gépen (xeon 1620v3), de én simán játszottam GTX960m-el is.
Vram hiányt ahogy nézem a frame gen nem oldja meg, mindenképpen vissza kell vennem valamit.
Benchmark meg ilyen téren használhatatlan. FPS értékek jók. Nem látszik a vram hiány. Hiába van 60 átlag ha valójában meg microlagos.
PT-t kikapcsolva teljesen jó.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Raymond #44533 üzenetére
Ránézek. Olyan lassulás mintha töltene be dolgokat. Én vram fogyásra tippelek de megnézem msi afterburnerrel mit mutat. Nem folyamatosan alacsony az fps hanem keményen beesik.
Procim egy szálon gyenge, skylake de a cyberpunk meg pont szereti a sok magot az meg van benne egy pár.[ Szerkesztve ]
-
Felraktam én is RTX3080 10Gb, 2560x1600, minden ultra, PTvel. Skálázás alapbeállítás szerint, frame gen bekapcsolva. Nagyobb tömeg városban belassul szóval valamit vissza kell vennem. Light városrészen vagy azon kívül nincs gond. Vagy elengedem a PT-t és sima RT ultrával játszom. Blade runner mod van texúráknak meg sok másik.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz S_x96x_S #44488 üzenetére
Top kártya alatt itt most az asztaliakra gondolok.
H100-ast nem tudom belerakni átlag asztali gépbe hivatalosan, meg amúgy nem is biztos hogy földi egyszerű usernek adnak el belőle. Workstationbe talán.
AMD rakott nem egyszer HBM ramot consumer kártyákra, nem is kevés típusra. Fury és Vegákra sikerült rakni igaz szerencsétlenek voltak gyárilag, alulfeszelni kellett keményen hogy ne legyenek kályhák.
Nvidiánál Pascal, Volta aminek volt asztali HBM-es Quadro változata.
Titanok sincsenek mostanában.
Azt tudom elképzelni hogy AI miatt nincs elég HBM, ahogyan most megy a szerencsétlenkedés GDDR6X-el is a 4070-nél.[ Szerkesztve ]
-
-
BF5-ben RT-vel TitanRTX alatt van kicsivel. Az meg RTX2080 inkább de ez csak a nyesett titanv, a ceo vagy a még nagyobb tesla sokkal jobban ment a nagy ram busz miatt.
https://www.3dcenter.org/news/raytracing-battlefield-v-laeuft-mit-guten-frameraten-auch-auf-der-titan-v
Azzal van a gond hogy nvidia nem optimalizálta mert kifutott termék, ennek megfelelően nem is nyújtott kiszámítható teljesítményt minden RT támogatott játékban de amúgy raszterben mai napig szépen domborít.
Nekem csak a bányász verziója volt (CMP100) Cyberpunk Path tracing futott rajta 12fps-el de ott a pcie1x sávszél fogta meg (mocsdadék nvidia falcon szinten tiltotta le, semmi esélyem nem volt visszaállítani).
Nyers erőben nem volt rá panasz. Superposition 1080p extreme, ablakos módban futott csak mivel crashelt teljes képernyőn. Ezen tesztnek nem kellett pcie sávszél, de aminek kellett ott ilyen 10-20fps volt sajnos.
Volta elég erős lett volna asztalinak.
Most is hiányolom azt hogy HBM legyen a top kártyákon, nekem a 3090, 4090-es sem teljes értékű azaz jobb lenne egy rendes totál top kártyát kiadni nem ilyen nyesetteket. Bár tudom marketing, nincs ellenfél így nem is kell nagyon erőlködniük.[ Szerkesztve ]
-
-
Nem is a sávszéllel volt a gond, 4000 szériában kevesebbel is elvannak. (cache miatt gondolom)
GDDR6X zabál mint az állat, remélem arra lesz megoldást a GDDR7.
4090, 3090 sávszéle is csak ~1tb/s amit már több éve tudtak tesla kártyák. Nem egy olyanom van ami alapból annyi. (HBM rammal persze)
Járt nálam a nagy volta közel 1.2tb/s sávszéllel.
Ha annyira kellene a sávszél akkor nem lennének csökkentve a 4000-es kártyák a korábbiakhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz KRoy19 #44018 üzenetére
Bizony!
Meg ugye valószínű sokat nem is ér. Felhúzza kártyát többszáz mhz-el mert ott stabil...aztán pár másodpercre fel is ugrik talán és tdp limit le is veszi.
Rosszabb esetben még lassul is. Középrossz esetben lehet nyerni vele 5%-ot többször annyi % fogyasztássa.
Legyen többféle beállítás pl: fesz csökkentéssel azaz a 100%-ot mi az ami a minimum fesszel elérhető. Vagy mi az ami adott tpd-n a legjobb teljesítményt nyújt.
Simán OC-zni power limittel ma már csak gányolás.[ Szerkesztve ]
-
Na most már tudom mi az a blackwell. 2 éve volt egy nvidia leak, abban volt egy rakás file blackwellről, azt gondoltam az szerveres lesz amekkora nagy dög, lehet előkeresem.
-
válasz TESCO-Zsömle #43664 üzenetére
Azért tegyük hozzá hogy gyárilag szét voltak feszelve a 3080-3090-es kártyák. 1v felett mentek miközben ugyan azt a teljesítményt -200-250mv-al is tudták. Meg ugye ekkor voltak botrányosan szarok a hűtők is. FE kártyák gyárilag throtlingoltak.
Na meg botrányosan összerakott kártyák is, azaz hiányos padozás, félrecsúszott padok, hibás összeszerelés, GDDR6X egy zabagép kályha móndján működött. [link] (hozzáteszem előforult 4000 szériánál is hibásan összerakott, meg most a pcb repedés a menő)
Eléggé rossz korszak volt. Persze lehetett mindent javítani. Gondolom bányászok miatt toltak ki mindent gyorsabban, mert úgy is fogyott.
Nálam 3080 FE beéri játékok alatt 150-200w körül is (850mv 1860mhz), gyárilag meg 300w felett szaladgál és lassabb is volt. Szóval nvida tudott volna javítani a 3000-seken is ha akart volna.[ Szerkesztve ]
-
Volt nálam egy Tesla P4 az single slot és egy darab 8cm-es silent ventivel is elment szépen egy slotos gyári pici bordájával. 70w-ot nincs is sok értelme jobban hűteni. igazából akár milyen random silent venti elég ezekre. A P4-es az ilyen 30eft körül ment, több is volt, vennék T4-et is ha lenne ilyen 40-50 körül de valamiért eszement árai vannak. Majd pár év múlva remélem ezeket is viszont látjuk apróért.
[ Szerkesztve ]
-
Egy éve van skyrimhez hasonló. Összeraktam én is tesztnek. [link]
Realtime generált animációkkal és szinkronnal. Openai-val ha nincs local megoldás (localba fut nálam a cmp100-ason). Nvidia meg pont szűken adja a vramot, így elég érdekes hogy pont ők akarnak helyi ai-t futtatni.
Örülök is meg nem is. Biztos új harverhez kötik és csak a pénzről fog szólni.
Annyi hogy angolul messze jobb,magyart töri de nincs is rá felkészítve igazán.[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Raymond #43590 üzenetére
Nem kapok sajnos. töredéke sincs.
V100 GPU fizikailag ugyan azon számokkal mint a Tesla V100-ason. GV100-893-A1
Szerintem szoftveres a limit. Volt 2 éve egy nagy nvidia driver leak 80Gb forráskóddal, a legtöbb modder azzal dolgozik. Nekem nincs rá tudásom hogy értelmezzem és megírjam hiába tudok alap szinten programozni.Single az okés hozza amit kell. De double 462
Ennek kellene lennie
FP32 (float)14.13 TFLOPS
FP64 (double)7.066 TFLOPS (1:2)[ Szerkesztve ]
-
-
Az esetleg tudja valaki hogy van-e driver mod Float64 teljesítmény feloldására? Gondolok itt akár melyik asztali kártyára vagy bányászkáryákra.
Nem igazán aktív már aki a leaked driver forráskódból csinálgatott modokat. -
-
válasz Raymond #43578 üzenetére
MSI afterburner OC scan után.
Az várható volt hogy a HBM2 az 1Ghz-es rajta nem 810.
GPU 1582@0.794v CUDA-Z és Aida tesztek alatt.
Stable diffussion alatt ugyan ennyi, GPU power 210w, board power 262W
Viszont így már 68 fokig felmegy, majd a rendes hűtővel ki fogom tolni a tdp limitet nagyobbra mert tartalék van benne még.Elléggé furcsa íve lett, nem is értem miért ilyen:
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Raymond #43578 üzenetére
Abból gondolom én is hogy működik mert ki be kapcsolva más az eredmény. Illetve 200w fölé megy a fogyasztás.
CUDA-Z benchmark:GPU Core Performance
Single-precision Float: 13.4887 Tflop/s
Double-precision Float: 441.227 Gflop/s
64-bit Integer: 3298.58 Giop/s
32-bit Integer: 13.5213 Tiop/s
24-bit Integer: 13.3683 Tiop/sFloat32 az hozza a 14Tflopsot (~2080Ti), a Float64 az nem bár az nem is lényeg.
Fooocus használja a Float16-ot a logokból látszik.
Az órajelek még mindíg alacsonyabbak mint kellene, de majd javítok rajta. A pcie sávszél is megoldódik, két-két SMD hiányával tiltották le
[ Szerkesztve ]
-
válasz Raymond #43561 üzenetére
SD-re felraktam a tensorRT kieget bekapcsolva 8 kikapcsolva 3
Nem tudom hogyan lehetne tesztelni rendesen.
Loading TensorRT engine: T:\AI\stable-diffusion-webui\models\Unet-trt\v1-5-pruned-emaonly_d7049739_cc70_sample=2x4x64x64-timesteps=2-encoder_hidden_states=2x77x768.trt
Loaded Profile: 0
sample = [(2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64)]
timesteps = [(2,), (2,), (2,)]
encoder_hidden_states = [(2, 77, 768), (2, 77, 768), (2, 77, 768)]
latent = [(2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64)]
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 7.84it/s]
Total progress: 30it [07:30, 15.00s/it]
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 7.71it/s]
Total progress: 100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 6.71it/s]
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 7.30it/s]
Total progress: 100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 6.88it/s]
Dectivating unet: [TRT] v1-5-pruned-emaonly████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 8.02it/s]
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:06<00:00, 2.93it/s]
Total progress: 100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:06<00:00, 2.94it/s]
Activating unet: [TRT] v1-5-pruned-emaonly█████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:06<00:00, 3.01it/s]
Loading TensorRT engine: T:\AI\stable-diffusion-webui\models\Unet-trt\v1-5-pruned-emaonly_d7049739_cc70_sample=2x4x64x64-timesteps=2-encoder_hidden_states=2x77x768.trt
Loaded Profile: 0
sample = [(2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64)]
timesteps = [(2,), (2,), (2,)]
encoder_hidden_states = [(2, 77, 768), (2, 77, 768), (2, 77, 768)]
latent = [(2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64), (2, 4, 64, 64)]
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 7.88it/s]
Total progress: 100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 6.85it/s]
Total progress: 100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████| 20/20 [00:02<00:00, 8.00it/s]
[ Szerkesztve ]
-
Biost nem enged még a moddolt bios írókkal sem. Kézzel beálíltva órajeleket nem stabil, illetve a TDP limit is le van véve, biosa szerint 250w -60-0%-ig állítható de sem nvidia-smi-vel sem afterburnerrel nem lehet. Szóval elő szedem a külső írót mert amúgy is szét kell szednem a kártyát.
Rebar sem megy, azaz nem is kapott nagy memóriacímet bár nem tudom hogy kellene-e neki egyáltalán. -
válasz Raymond #43573 üzenetére
Az biztos hogy végigpróbálom más biosokkal. Nvsmi-vel lehet húzni korlátozottan de a hbm is csak 810mhz max. Boostot 1380-ra fel tudtam rakni de nem boostol. Tdp limit is 100%hogy van szóval a legjobb v100-as biossa kezdem majd. Meg ugye a pcie 1x bár az nekem nem nagy gond.
Quadro gv100 biosa lenne logikus hátha van rajta venti vezérlés is már ha az áramkör rajta van. (Most kézzel tekergetem egy régi titan szabályzóval)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Raymond #43564 üzenetére
Na akkor a 2080-hoz képest +19%. Kezdetnek az nem annyira rossz. Tekintve hogy 59eft volt postával.
Azt tudni kell hogy nem boostol órajelet a kártya, tdp is mintha limitálva lenne. Nagyon furcsa hogy alig melegszik. Ha kész lesz hozzá a hűtés akkor újra mérek mindent.
Az biztos hogy a gyári biosa limites vagy legalábbis bányászatra optimalizált.
Illetve szét is kell szednem a pcie 1x miatt mert lehet csak az smd kondik hiányoznak.
Elmeletben az összes CMP bányásznál tensor mag és dupla pontosság, pcie sávszél, video en/decode nyesve van. Annyi hogy ez usa piac only szóval lehet itt engedékeynebbek voltak.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Raymond #43561 üzenetére
Felraktam a fooocust.
Total VRAM 16384 MB, total RAM 130776 MB
Set vram state to: NORMAL_VRAM
Always offload VRAM
Device: cuda:0 Tesla V100-PCIE-12GB : native
VAE dtype: torch.float32
Using pytorch cross attention
Refiner unloaded.
Running on local URL: http://127.0.0.1:7865
model_type EPS
UNet ADM Dimension 28161024x1024-en elég lassú.
[Fooocus] Preparing Fooocus text #1 ...
[Prompt Expansion] proharver test image video cards, dramatic color, intricate, elegant, highly detailed, extremely scientific, shining, sharp focus, innocent, fine detail, beautiful, inspired, illustrious, complex, epic, amazing composition, fancy, elite, designed, clear, crisp, polished, artistic, symmetry, rich deep colors, cinematic, light, striking, marvelous, moving, very
[Fooocus] Preparing Fooocus text #2 ...
[Prompt Expansion] proharver test image video cards, mystical surreal, highly detailed, very beautiful, dramatic light, cinematic composition, clear artistic balance, inspired color, intricate, elegant, perfect background, professional fine detail, extremely nice colors, stunning, cute, futuristic, best, creative, positive, thoughtful, vibrant, successful, pure, hopeful, whole, romantic, iconic, shiny
[Fooocus] Encoding positive #1 ...
[Fooocus Model Management] Moving model(s) has taken 1.27 seconds
[Fooocus] Encoding positive #2 ...
[Fooocus] Encoding negative #1 ...
[Fooocus] Encoding negative #2 ...
[Parameters] Denoising Strength = 1.0
[Parameters] Initial Latent shape: Image Space (1024, 1024)
Preparation time: 3.55 seconds
[Sampler] refiner_swap_method = joint
[Sampler] sigma_min = 0.0291671771556139, sigma_max = 14.614643096923828
Requested to load SDXL
Loading 1 new model
[Fooocus Model Management] Moving model(s) has taken 34.70 seconds
100%|██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████| 30/30 [01:05<00:00, 2.19s/it]
Requested to load AutoencoderKL
Loading 1 new model
[Fooocus Model Management] Moving model(s) has taken 1.89 seconds
Image generated with private log at: T:\AI\Fooocus\Fooocus\outputs\2024-03-29\log.html
Generating and saving time: 103.38 seconds
[Sampler] refiner_swap_method = joint
[Sampler] sigma_min = 0.0291671771556139, sigma_max = 14.614643096923828
Requested to load SDXL
Loading 1 new model
[Fooocus Model Management] Moving model(s) has taken 27.48 seconds
33%|███████████████████████████▎ | 10/30 [00:21<00:43, 2.18s/it]Annyi hogy a kártyát átraktam WDDM módba nvidia-smi-vel.
Így már Aida is látja rendesen meg a hwinfó is.
Játékra is alkalmas lenne de a pcie1x miatt nincs értelme.FP16-ot kellene tudnia pedig. Még annyi hogy alig melegszik 60 fok felett alig látom pedig nem is megy rá rendesen levegő csak ilyen 2 cm hézagba fujatok bele blowerrel. Az előző Tesla M40 már ennyinél megfőtt volna.
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #43559 üzenetére
Stable diffussion:
Messze gyorsabb mint a 1080ti vagy az A770, biztos hogy mennek a tensor magok!
-
válasz Raymond #43557 üzenetére
Minimál venti fordulaton. Cuda koboltcpp dolphin-2.6-mistral-7b.Q5_K_M modellel. 40-150w max. 5gb vram-ot használ csak. Majd rakok fel egy nagyobb modellt.
Érzékelni egy kis coil whine-t ami nem a proci felől jön de csak egy fél másodpercre mert eléggé gyors.Rakok fel stable diffusiont.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Raymond #43555 üzenetére
Tesztelni fogom, minden progi 16Gb vrammal írja, beleértve aida, hwinfo stb csak a neve 12Gb aidánál meg pár proginál.
Pcie sáv valóban 1x 1.1 aminek igazán nem nagyon van jelentősége amire használnám. Küldök be aidásoknak riportot mert pár dolog nem stimmel.
Ami érdekes hogy venti maxon 60 fok alatt van, pedig alig éri valami. És tényleg nem forró tesztek alatt sem. Valószínű TDP limit lesz a driverben 180w-ra.
Majd lehet kap egy másik biost normális órajelekkel, most még ilyen light módban megy bár így sem annyira gyenge. Már most megérte az árát.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Raymond #43424 üzenetére
CMP kártya, mind csak 1.1 1x-4x a max. Eddig csak a CMP 40HX az aminél 16x-re lehetett moddolni. Ennél még kérdéses. Lehet v100 biossal feloldja ha lockos de kicsi az esély. Ugyanakkor számításokra mindegy. Nálam majd 16x fullt kap és kiderül hogy milyen. De így is megérte 50+áfáert.
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #43422 üzenetére
Kártya nevét ne nézzétek 100-210 a modell csak moddolt a drivere. Nem saját még sajnos. Pcie riserben van az sem biztos hogy 1x de igazából annak csak játékoknál lenne jelentősége.
-
CMP 100-210 ügyben jönnek az infók:
Úgy néz ki 16Gb-os lesz azaz nincs nyesve az ram vezérlője. 4096bit megmaradt a tesla V100 felépítéséből. (vagy már eleve unlocked bios rajta van) Ez ugye egy jó hír mert így máris a TitanV fölé kerülhet teljesítményben. 897.0 GB/s a sávszél nem pedig 651.3 GB/s. Valamint működik képgenerálásra (stable diffusion) is de nincs infó hogy mennyire gyorsan. Ha minden jó rajta akkor bizony rendelek még eggyet mert 70eFt-ot megér egy tesla V100, azaz nagyon ennyi pénzért nincs ilyen teljesítményű kártya.
https://forums.servethehome.com/index.php?threads/nvidia-cmp-100hx-cmp100-210-tensor-cores-working.43491/
Bizakodó vagyok, sajnos az enyém még a posta kicserélőbe dekkol 6.-a óta.[ Szerkesztve ]
-
A szomorú az egészben hogy már a régieknek is tudták csak éppen driverből tiltva volt. (optimalizáció hiánya miatt asztaliakon is csak nem olyan régen lett pedig vagy 10+ éves tech)
Pontosan nem emléklszem melyik volt az első nv kártya ami támogatta az enterprise vonalon nagyfermitől talán. Nálam teslákból kepler és maxwell már tudta. -
-
De az, AD100 az a nagy Ampere.
Ada nem volt bányászba még úgy tudom ennek megfelelően olcsó sincs belőle. Olcsón most teslákból is a pascal megy best buyként, p40-es a 24gb ramja miatt jó. Meg a bányászkarik még olcsók de van velük munka.
Néznem kell mi éri meg, ezek ilyen fun projektre jók mert semmi támogatás nincs, reszelni kell a drivereket is.
Játszani kis modellekkel teljesen jók.Nekem a 100hx lesz ami nincs techpowerupon fent. Az volta gv100.
De 170hx a csúcs bányászokból az ampere.[ Szerkesztve ]
-
A GV100-as bányászmegfelelője lesz de 12gb vrammal. Lásd [link] hsz felső kép.
LLM valak olyan modellel ami belefér és stable diffusion lenne. Sajnos az eredeti TitanV és GV100 horror áron van így marad a barkács verzió. (50eft + áfa darabja ami jó ha közel teljes értékű lesz)
Egyedi hűtés is épül hozzá.
Amúgy őszintén a 170HX lenne a csúcs (AD100) ha fel lehetne oldani limitációit. Lassacskán sikerül. https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher/issues/73
De azért a jelenlegi ára még így is sok (kb 200-220eft), felét még adnám is érte ha tudnám hogy ki lehet iktatni közel minden nvidia limitet. Meg persze ott is ram unlock az ami javítana rajta.Raymond
Ramsávszél biztos jó nagy, a cryptohoz az kellett és azt az egyet nem nyesték jeletősen. De majd kiderül mennyi. Meg ugye mennyit lehet még pluszba használni.A 170-esnél is ott van fizikailag 6db HBM2e, ez van 8Gb-ra limitálva.
Amennyiben ez unlockholható 32-48...GB-ra akkor talán a 200+eft is ár is reális lenne.
Elszomorító hogy ott van a tudás bezárva...[ Szerkesztve ]
-
válasz Raymond #43396 üzenetére
dolphin-2.6-mistral-7b.Q5_K_M amit használni fogok, nekem elég a 7b is bár valóban a 13b beleférhet.
Van a nagyobbik bányász CMP 170HX az GA100-as és ott bizony nyestek mindent amit értek, annyira hogy ha nem lehet moddolni akkor gyakorlatilag használhatatlan az egész bányászaton kívül.
Az igaz hogy az kínai piacra ment azaz nem volt megengedhető az újrafelhasználása más téren.
A 100HX meg amcsi piacra ment csak ahogyan a CMP 70HX is, de a többit küldték keletre.
Nvidia képes mindenre hogy limitálja ezeket, de érthető mert akkor mindenki használt bányászkártyákat venne annyira olcsók ha az arányokat nézzük.Hozzáteszem minél több emberhez jutnak el ezek a kártyák annál nagyobb esélly van arra hogy fel legyenek törve. Még az elején vagyunk, alig szálingóznak a modern kártyák. A pascal alapúakkal már rég megtelt a piac de az a fenének se kell már, kell a tensor, az ad értelmet az egésznek.
CMP 170HX érdekes lenne ha valaki egyszer feltöri mert az tud AI-ban hasítani, és le merem fogadni hogy azon is több ram van mint ami látszik rajta, azaz nem tudom elképzelni hogy 8-10Gb vramot raktak volna rá fizikailag (nem érné meg külön ezért ilyen méretű HBM-eket gyártani).[ Szerkesztve ]
-
válasz Raymond #43394 üzenetére
GV100-210 a pontos GPU SKU, azaz a V100 hűtője (kell átfújás). PCB is a V100-as. 12gb vram azaz van esély rá hogy a 16gb is feloldható rajta ahogyan a P102 és P104 kártyáknál. (bár itt lehet komplett 1024 bit szél van tiltva a ramvezérlőnél)https://www.ebay.com/itm/126340047513
Látszik hogy 4db HBM2 van rajta, azt elég nehéz 12Gb-ra kihozni úgyhogy szerintem 16Gb van rajta fizikailag.De még ha nem is akkor is használható sávszélt ad.
A GV100-200 drágább az a Titan hűtőjét és PCB-jét kapta 6gb Vrammal.
Esélyes itt is a vram feloldás.Ami elvben tiltva lehet biztosan az a pcie sávok egy része 1x-4x bár ez nem befolyásol sok mindent, játékoknál érdekes de az nem volt szempont.
Esélyes még hogy a tensor magok sem működnek ami elég nagy érvágás mivel 640 tensor mag a legfőbb ereje a kártyának. Illetve float számításokban lehet butítva.
Amin nem aggódok hogy cuda mód biztosan fog menni rajta, nem volt olyan bányászkártya ami ne tudta volna a cudát.[ Szerkesztve ]
-
válasz Raymond #43392 üzenetére
Igen mert senki nem foglalkozott vele, ami furcsa tekintve ~50eft-ért lehet ilyen kártyát kapni (+áfa) és szerintem bányászkártyákkal van tele a net. Amennyiben használható közel teljes értékűként (leszámítva a kimeneteket) úgy elég jó vétel.
Techpowerup adatbázisában sincs benne. (belerakatom)
Igazából nem az első eset, az aida64 és GPUZ-nek is küldtem már be kártyákról infókat és be is kerültek.
Googlen lehet úgy keresni hogy "kivéve az adott szó" pl:
CMP 100-210 -masterdeejay
és ekkor nem dobja fel a dolgaimat.Itt meg a volta ID-k:
van egy pár
NVIDIA_DEV.1D80 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1D81 = "NVIDIA Titan V"
NVIDIA_DEV.1D82 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1D83 = "NVIDIA CMP 100-200"
NVIDIA_DEV.1D84 = "NVIDIA CMP 100-210"
NVIDIA_DEV.1DB0 = "NVIDIA Tesla GV100 SXM2-16GB SKU 890"
NVIDIA_DEV.1DB1 = "NVIDIA Tesla V100-SXM2-16GB"
NVIDIA_DEV.1DB2 = "NVIDIA Tesla V100 DGXS 16GB"
NVIDIA_DEV.1DB3 = "NVIDIA Tesla V100-FHHL-16GB"
NVIDIA_DEV.1DB4 = "NVIDIA Tesla V100-PCIE-16GB"
NVIDIA_DEV.1DB5 = "NVIDIA Tesla V100-SXM2-32GB"
NVIDIA_DEV.1DB6 = "NVIDIA Tesla V100-PCIE-32GB"
NVIDIA_DEV.1DB7 = "NVIDIA Tesla V100-DGXS-32GB"
NVIDIA_DEV.1DB8 = "NVIDIA Tesla V100-SXM3-32GB"
NVIDIA_DEV.1DBA = "NVIDIA Quadro GV100 / TITAN V JHH Special Edition"
NVIDIA_DEV.1DBD = "NVIDIA Tesla GV100 DGX1-V"
NVIDIA_DEV.1DBE = "NVIDIA GV100 Engineering Sample"
NVIDIA_DEV.1DBF = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DC1 = "NVIDIA CMP 100-200"
NVIDIA_DEV.1DC2 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DEE = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DEF = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DF0 = "NVIDIA Tesla PG500-216"
NVIDIA_DEV.1DF1 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DF2 = "NVIDIA Tesla PG503-216"
NVIDIA_DEV.1DF3 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DF4 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DF5 = "NVIDIA Tesla V100S-PCIE-16GB"
NVIDIA_DEV.1DF6 = "NVIDIA Tesla V100S-PCIE-32GB"
NVIDIA_DEV.1DF7 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DF8 = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DFA = "NVIDIA Graphics Device"
NVIDIA_DEV.1DFD = "NVIDIA Graphics Device"[ Szerkesztve ]
-
-
Kis történelem érdekelne.
Hogy hogy a Volta nem volt asztali formában és miért a turing lett helyette?Lesz egy Volta kártyám (bányász CMP 100-210) mivel érdekel minden ilyesmi.
Kissé furcsa hogy ott volt készen és nem lett belőle kissebb verzió azaz GV106,4,2 stb.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.