Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
Nem mert nem lineárisan veszítenél teljesítményt, viszont a fogyasztás meg drasztikusan tudna csökkenni.
Ott a 7950X-es Ryzen példa, AMD túlfeszelte a 7000-es ryzeneket hogy 1 szálon meglegyen a nagy órajel nekik, hogy versenyezni tudjanak Intel-el 14900K-val 1 szálas teljesítmény tesztekben, emiatt 1 szálon ~75W-ot fogyasztanak ezek a processzorok, ha viszont mind a 16 magot beterheled akkor csak 170W~t fogyaszt mert ott 5.7Ghz boost helyett 5.2-5.3Ghz órajel van, alacsonyabb feszültségértékekkel.
Majd rájöttek hónapok múlva hogy szétégnek a processzorok, meg az Intel is rájött hogy ők is túlfeszelték a 13-14-es szériát(a nagyobb teljesítményűeket ahol nagy órajelek voltak) amikor 1-2 év múlva elkezdtek hibázni a processzorok.
Ott is ment a tagadás majd szép csendben mikrokód frissítésekkel visszavették a feszültségértékeket és már jóval kevesebb ideig boostol fel azokra az órajelekre amik a marketinganyagon szerepelnek.Ezek nem bonyolult dolgok, minden csíkszélességnél megvan az ideális feszültség tartomány ahol a legnagyobb hatékonysággal lehet üzemeltetni ezeket a processzorokat, ha kevés a teljesítmény akkor kezdenek el a gyártók kimenni ezekből a tartományokból a hatékonyság rovására.
-
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #49497 üzenetére
Az történik ilyenkor hogy a vga bios felülírja a fő vezérlő ic firmware-ét hogy az általa vezérelt DCDC konverterek mekkora feszültséget adjanak a magnak.
5090FE-nél van 2938 MHz boost órajelünk 1V vcore feszültséggel, ezzel stabil a kártya, 600W-ot fogyaszt, üresjáratban ezt az órajelet és feszültséget lecsökkenti egészen alacsony értékekre hogy spóroljon a kártya.
Ha lecsökkentjük a maximális boost órajelet mondjuk -500Mhz-el akkor nincs szükségünk 1V feszültségre se a magnál, lehet mondjuk 0.95V-ot adni neki.A teljesítmény a feszültség négyzetével arányos, a feszültség csökkentése jelentős hatással van a fogyasztásra és ezzel a hőtermelésre. Azonban a gyakorlatban a csökkenés nem mindig pontosan négyzetes, mert az energiafogyasztásban szerepet játszanak egyéb tényezők is, például a VRM hatékonysága és a szivárgási áramok.
Ezek a consumer kártyák manapság teljesen a végletekig szét vannak hajtva, ha megnézel egy workstation kártyát(olyat aminek van asztali változata és workstation változata is) ott teljesen más órajelekkel(és alacsonyabb vore órajelekkel) dolgoznak, ott "tökéletes" hatékonyságra állítják be a kártyákat, 0-24-ben használatra és a jó perf/watt alapkövetelmény.
-
X2N
őstag
válasz
DudeHUN #49494 üzenetére
Ingyen is megoldhatná az nvidia ezt a problémát akár ma, annyit kellene tennie hogy kiadnak egy bios-t ami visszaveszi az összes kártya teljesítményét amin ilyen csatlakozók vannak. Ha 100% biztosra akarnak menni akkor 275W-nál nagyobb fogyasztást én nem engednék meg egyik kártyának se. De ez csak az én becslésem.
Nekem úgy tűnik így a szétégett csatlakozókat nézegetve amit a napokban linkeltetek hogy ahhoz hogy egy 300W-vagy kisebb teljesítményű kártya leégjen 2db érintkezőnek kell 2 külön kábelen meghibásodnia, 300W felett viszont már elég egyetlen érintkező meghibásodása is. Ennyi hibatűrése van a csatlakozónak/aljzatnak, ekkora teljesítmények esetén.
Feltűnő az is hogy általában valamelyik szélső érintkező szokott leégni(a vezeték súlya miatt és mert ott hat legnagyobb erővel a vezeték az érintkezőre az önsúlya és a hajlítás miatt, ez persze megint az én elméletem) , ezt a kettő érintkezőt én videokártya oldalon mindenképpen monitoroznám árammérő sönttel.
Attól hogy elsőre jól bedugod a csatlakozót, az még nem jelenti azt hogy idővel az érintkezőknek ne romlana az érintkezési felülete, már magától a melegedéstől...
-Kis érintkezők könnyebben deformálódnak a hő hatására, ami gyengítheti az érintkezési pontot.
-Hőfelhalmozódás: Kis érintkezőn nagyobb az áramerősség fajlagos hatása, ezért gyorsabban melegedhet túl, ami oxidációhoz vagy forrasztási hibákhoz vezethet.és akkor még nem is beszéltünk olyan környezeti dolgokról mint:
Kisebb érintkezőknél a felületarány nagyobb a térfogathoz képest, így a korrózió gyorsabban károsítja a vezetőképességet.
Magas páratartalom esetén apró érintkezők könnyebben veszítenek a vezetőképességükből, mivel a vékony oxid- vagy szennyeződésréteg teljesen elszigetelheti a kontaktust.
Nyilván nem tökéletes a régi 8 pines szabvány se, mert ott csak 3db vezeték van bekötve a tápfeszültségnek de az majdnem 200%-osan túl van tervezve. A processzoroknál a 8 pines vagy szervereknél a 8 pines vga csatlakozók meg más bekötést használnak ott ki van a teljes csatlakozó használva és 4 vezetéken szállít teljesítményt a csatlakozó, vagy ha már a régi 6 pin-es megoldást nézzük az is van olyan jó mint az újabb 8 pines.
-
X2N
őstag
4080 connector melted last nigh
Itt is a csatlakozón a legszélső pin égett le, meg középen egy másik. -
X2N
őstag
válasz
tomgabor #49491 üzenetére
A PCIe 16X(75W) alaplapi slot az alaplapi ATX csatlakozón keresztül kapja a teljesítményt, a processzornak is van külön 1-2db 8 pines csatlakozója, ez egy külön tápkör az alaplapon.
Régebben több fázissal állították elő a 12V-ot tápegységen belül, ezeket a fázisokat közösen használják az összes 12V-ot igénylő áramkör működtetésére, mert ha nem így lett volna ezek a fázisok eltérő mértékben lettek volna beterhelve. Ettől még lehet értérő módon is tervezni tápegységet, de akkor az benne lesz a tápegység kézikönyvékben hogy melyik csatlakozót melyik fázis működteti és meddig terhelhető. Az elv ugyanaz mint pl amiért a videokártyákon/processzorok mellett van 6-8-10-12-16 fázis, csak itt 320 VDC-ből állítunk elő 12VDC-t 4-3-2-1-fázissal. Amiért váltottak az 1 fő fázisra a tápgyártók:1. Hatékonyabb alkatrészek (MOSFET-ek, GaN tranzisztorok)A modern tápegységek nagy hatékonyságú MOSFET-eket vagy akár GaN (gallium-nitrid) tranzisztorokat használnak, amelyek kisebb veszteséggel dolgoznak.Kevesebb fázissal is nagyobb teljesítményt és stabilitást érnek el.
2. Fejlettebb kapcsolóüzemű topológiákAz olyan topológiák, mint a LLC rezonáns áramkör, nagyobb hatékonyságot biztosítanak kevesebb fázissal.Ezek a modern áramkörök csökkentik a hőveszteséget, így nem szükséges annyi párhuzamos fázis a teljesítmény biztosításához.
3. Jobb PFC (Power Factor Correction) áramkörökA digitális PFC vezérlők kevesebb fázis mellett is biztosítják a stabil feszültségszabályozást, így nincs szükség komplex, többlépcsős fázisokra.
4. Szabványok változása és hatékonysági előírásokA modern 80 PLUS (Gold, Platinum, Titanium) szabványok miatt a tápegységeknek magasabb hatékonyságot kell elérniük, amit kevesebb, de jobb fázisvezérléssel is meg tudnak oldani.
5. Digitális vezérlés és okos VRM-ek (Voltage Regulator Modules)Az analóg helyett digitális vezérlőchipek (pl. Infineon, Monolithic Power Systems) pontosabban szabályozzák a feszültséget.Kevesebb fázis is elegendő a stabil és gyors feszültségváltozások kezelésére.Mi a hátránya?
-Nagy terhelés alatt (pl. extrém tuning vagy multi-GPU konfiguráció) egy többfázisú táp kevésbé melegszik, és hosszabb élettartamú.
-Ripple (zaj) szintje magasabb lehet, ha a táp alacsonyabb minőségű komponenseket használ.Nekem úgy tűnik hogy a 12HWPWR csatlakozó/és aljazt biztonságosan maximum 300W-ig használható. Egyetlen 4070 Ti Super esetet sem találtam ahol leégett volna bármi.
*Viszont 4080-ast igen, ami szintén 300W-ot fogyaszt... -
warcat
veterán
válasz
Kajoszbobber #49488 üzenetére
Szerintem meg nem lesz semmi, gariznak pár kártyát
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Kajoszbobber #49488 üzenetére
A pci-sig-et meg felgyújtani, mert úgy látszik nekik az bejön... Szerintük fasza a cucc
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Egymás gyepalasa helyett lehetne tanakodni hogy a megoldás mi legyen. Jelenleg úgy látom hogy a kivitelezett 5090 (5080?) vgak elégtelen tapmonitorozasa, a csatlakozó nagyfoku hiányosságai miatt a széria ezen kártyáit még azelőtt hogy a piac telítődik vissza kell hívni. A betap monitorozásan javítani, a pcbk-et átalakítani, a szabvány csatlakozót kukába dobni, vagy 300w feletti fogyasztásnal 2db-ot alkalmazni.
Tapgyartok részéről hivatalos közleményeket kiadni hogy 4000es széria ezzel működik, 5000es széria ezzel a kábellel működik. Kezdetnek....
Jensenek meg elgondolkozni és a mérnöki diplomát lekopni amiért ezt így megengedte.... -
válasz
DudeHUN #49483 üzenetére
Majd azt én eldöntöm mit csinálok és gondolok a tápok védelméről és a csatlakozások ellenőrzéséről.
Az hogy nem tudsz értelmezni az nem az én hibám.
Azt látsz bele a kommentembe amit akarsz,de tudtam , hogy a fanboy irányba viszed el a témát és ebből a szemszögből értelmezed a hozzászólásaimat.
Az Nvidia ezt elbaszta. Nincs ezen mit vitatkozni, de ezt leírtam neked 3x.Ez nem mentesíti semmi alól a szabvány alkotóit amit nem így kellett volna kiadni. Szükség van arra hogy ez meg legyen támadva,de kell hogy az új verziós csatlakozások is elfüstöljenek a keresetek beadásához.
A többi meg a te értelmezési problémád. -
DudeHUN
senior tag
Nem. Nem a táp gyártók hibája. Évtizedekig működött minden rendesen. Másoknál most is működik.
De véded. És ezen nincsen mit. Változtasson a szabvány, változtasson a táp gyártója, legyen más a kábel. Az egész probléma megoldható azzal, ahogy eddig is(!) évtizedekig működött, hogy a kártya táp része nem egy darab ellenállást alkalmaz ennyi pin esetén. A megoldás egyszerű. Ne üljünk fordítva a lovon.
A szabványt már ekéztem évekig. Főleg a 10%-os tartalék miatt ami benne van. De ez nem annak a hibája már. -
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #49477 üzenetére
Azért mert egy táp akkor kapcsol le ha a maximális teljesítmény közelében van az áramfelvétel. Ilyen komolyabb konfigok esetében 1000W-os tápoknál a 12V-os ág singe rail-es, tehát 1 ágon tudja leadni a névleges teljesítményt, 1000W-ot. 12V-on 83A-t. A táp ezt az áram felvételt figyeli(overcurrent protection, (OCP)), nem külön a videokártya felé leadott teljesítményt, azt eddig is a kártyák monitorozták, minden egyes 8 pines tápkábel monitorozva van a videokártya által. A 8 pines tápcsatlakozónál 3db vezetéken érkezik 150W teljesítmény, ezt a kártya figyeli. A 12WHPWR-szabványnál ezt úgy kellett volna megoldani hogy a 6 vezetéken keresztül érkező teljesítmény minden egyes vezetéknél monitorozva legyen(ahogy az ASUS csinálta Matrix, Astral-nál), de ez önmagában kevés ha nincs szabályozva, vagy nem tud lekapcsolni a rendszer. Ott van az a 4db adat pin a 12HWPWR csatlakozón, ahelyett hogy azt kommunikálják rajta hogy mekkora maximális teljesítményt kaphat a videokártya(amit tápegység gyártóktól elvárni hogy ők oldják meg tápon belül, csak külön a 12HWPWR csatlakozó fele meg nevetséges és értelmetlen), csak annyit kellett volna csinálni hogy a videokártya rögtön be tudja triggelni a tápegység OCP védelmét ha bármelyik vezetéken a 6 közül 9A-t túllépi az áram. Ebben az esetben be se tudnád kapcsolni úgy a számítógépet ha valahol nem jó az érintkezés a videokártya tápcsatlakozón, vagy ha a nagy gémelés közben véletlen elkezd az áram megszaladni valamelyik vezetéken érintkezési hiba miatt, rögtön lekapcsol a teljes rendszer.
tomgabor- Nincs külön 12v-2x6 kábel és csatlakozó sem, nem változott a tápkábel. 12v-2x6-aljzat van amibe a csatlakozót bedugod a tápba és a videokártyába.
-
válasz
DudeHUN #49476 üzenetére
Minden kommentemben azt keresed hogy az Nvidiát védem.
Én leszarom azt most hogy velük mi lesz, abszolút nem érdekel. csak a háborgás mellett gondolkoz reálisan egy kicsit hogy ez az Nvidia a kártyán túlmutat mert évekig ez a csatlakozó lenne a szabvány és ha az szerinted normális, hogy két rácsatlakozás között ugyan azon a rendszeren a szálak terhelése végeletesen eltér( akár 100-200%) az gáz.
Jó lenne néha kicsit előrébb is látni.
Azon én túlvagyok hogy az Nvidia nem védte megfelelően a kártyáit , ez gáz nagyon.A Cél az lenne ha már ez megtörtént akkor ne lehessen késöbb ebből probléma és gond és egy ilyen szabvánnyal ahol rohadt könnyel dughatsz be rosszul csatlakozót meg a mérésnél egy lehúzás után megfelelő a szálak között eloszlás ami elötte meg nem volt jó.
( Andreas mérése)
Ha ez is szerinted az Nvidia hibája az egy baromság, hogy majd mérned kell a szálak terhelését hogy jól csatlakoztál rá a kártyára vagy a tápra az meg ok.
A tápra is kellett volna védelem ha már új ATX 3.1 szabványt is hoztak. nem került bele.
( leszarom mennyire idegellek) azt kellene felfognod hogy a szabvány szar, és az nem megoldás hogy majd az Nvidia kártyában le lesz védve az, ha szar a csatlakozás és a szabvány.
Az egy más téma, nem kell Nvidiát venni erre ennyi a megoldás de ettől még a szar itt marad ebben a szabvány formában. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Van olyan ember akinek fakockat nem adnék a kezébe... [link] az ember összekötött mindent is mindennel
érdemes megnézni a képeket
-
válasz
Kajoszbobber #49472 üzenetére
Ahhoz képest sok, hogy a teljes lánc, amin ez az áram keresztülmegy, láthatóan nincs felkészülve rá, és nagyon úgy fest, hogy több ponton is vannak gondok vele. És ahhoz képest, hogy mi a hozadéka teljesítményben a 280-300W-hoz képest, amire van betonbiztos infrastruktúra. Azt már nem is írom, hogy az ebből keletkező hő elvezetése milyen problémákat okoz, mert ugye arra vannak jövedelmező iparágak
-
tomgabor
senior tag
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Miért nem kapcsol le ilyen esetben a táp? A kismillió 3 betűs védelem erre nem terjed ki? Komolyan értetlenül állok a dolgok előtt, ezek nem hitvány codegenek, platinum minősítésű modern tapokrol van szó.
DudeHUN
Seasonic tx1600-2200 , ezekkel egyenértékű reaktorok 2db natív bemenettel rendelkeznek. -
DudeHUN
senior tag
Nem. Itt az Nvidia baszta el, de durván. Ezen esetleg 2 csati segít. De melyik tápon van 2 ilyen? Most mert az Nvidia nem akar plusz 5$ rádobni az 1000+$ kártyáira mindenki cseréljen megint mindent is? Ne üljünk már fordítva a lovon. 3090Ti alatt ment nekik hihetetlen módon. Akkor kérjenek annyival többet a kártyákért.
Persze a tápgyártók a hibásak. Monitorozzák ők. Hát nem tudják, hogy az Nvidia tápáramkörben lévő elbaszásaira nekik kellene figyelni? Nehogymár szegény Nvidiának legyen ezért plusz kiadása. Ne idegelj már. A legjobb ebben, hogy 100% tudták a 4090 esetén is mi a baj oka. Erre 5000-res szériánál még rosszabb helyzetet hoznak össze.
Az nem tartós terhelésre vonatkozik. Még 5 perc után sem olvad meg a csati, ha 150 fokos. Főleg új korában. -
Minden ég, Ryzen (9800X3D) is, 5090 is, 5080 is
-
X2N
őstag
Megnyugodhatsz nem a Rog Loki tápokkal van a baj. Pusztán azért ezek a tápok az érintettek mert az átlag COD Bro(Gamer) népeknél ez a standard gépkonfiguráció:
-legújabb Ryzen X3D
-Valamilyen aktuális csúcs videokártya(általában ROG)
-Asus ROG lap
-Asus ROG Loki táp mert világít, dizájnos, kijelző van rajta
-Asus ROG ház
(én is szereltem össze ezzel 99%-ban megegyező konfigot innen prohardverről egy srácnak, kimentem, mert ramokat is kellett állítani, meg letesztelni, ezeknél a buildeknél pénz nem számít, a probléma csak ezekkel a konfigokkal hogy mindenből a legújabb van benne, így te vagy a béta teszter)Persze lehetne nézegetni hogy akkor ezeken a tápegységeken az új fajta aljzat van-e(szerintem igen, de most nem nézek utána), a kábel és a csatlakozók ugyanazok, az nem változott(érdemes megfigyelni hogy most is a legszélső érintkezőnél égett meg a csatlakozó)
Kajoszbobber-Ugyanaz mint az 5090-nél, nincs load disztribution a vezetékek között, és a csatlakozó érintkezőjénél, nincs elég tartalék, hogy elvigye a plusz áramot 1db meghibásodott érintkező esetén. Attól még hogy az 5080 -200W-al kevesebbet fogyaszt, nem jelenti azt hogy a felvett ~400W teljesítményt egyenlő arányban felveszi a tápból. Itt csupán annyival volt szerencsésebb az eset hogy nem a videokártya oldali csatlakozó és aljzat égett szét, mert ott jobban érintkezett az érintkező.
-
válasz
DudeHUN #49471 üzenetére
Az Nvidia hozzáállássa is problémás, hogy nincs megfelelő védelem, de egy szabványnak sem így kellene működnie.
A tápgyártók felé is előírást kellene tenniük hogy a kilépő feszt is szálanként szabályozza maximumban és monitorozza, én ezt alapnak gondoltam. Vagy kukázzák a fenébe akkor és térjenek vissz az RTX 3000 nél hazsnált megoldásraa zöldek, probléma mentes volt, szabvány nélkül...
Amúgy lehet tudjak is,de ha a PCISIG szerint akár 1300 W( nem hivatalosan) biztonsági ráhagyással egy 6 szálas csatlakozón akkor az bizony közel 20 Ampert feltételez, amit tudunk hogy orbitális ferdítés. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Le is kellett volna korlátozni 300ra, és több tapcsatit tenni olyan kártyákra ami többet eszik ennél. Senkit se zavart régen 3 tapcsatlakozos sem, most miért kell forceolni hogy csak 1 legyen? Olyan dolgot akarnak megreformálni amivel senkinek se volt gondja.
gyors:
Mihez képest sok? Egy csucskartya nem fog megállni 250w-bol, másik oldalon amd részről se áll meg. Nem a fogyasztás a gond, a gond az hogy ai van, minden van, ilyen gyartastech, olyan gyartastech, modern világ, aztán egy a fogyasztást kellően kiszolgálni képes egyszerű csatlakozót nem képes tervezni se az Intel, se az Nvidia, se a pci-sig... Sőt ez utóbbi szerint még rendben is van és akár 1300w is átmehet rajta, közben meg a harmadával megolvad. -
válasz
Kajoszbobber #49465 üzenetére
Ugyan a VGA nem sérült de ez elég ciki, 80as kartyaknal nem mondható el hogy elrugaszkodott fogyasztás és terhelés lenne.
Véleményes. Én az 5080 320-370W-os fogyasztását (TPU teszt) is bőven túl soknak tartom.
-
válasz
DudeHUN #49468 üzenetére
Most ezzel én mit kezdjek vagy miért írod ezt most nekem?
Az esetek miatt írtam, mert nem kerültek nyílvánosság elé még azok.
Minél több kell hogy el lehessen indulni és szülessen megoldás.
Szükség lenne egy esetre, ahol nem ez a régi szabványos kábel olvad meg, hanem az új, mindegy melyik oldalon , hogy lehessen bojkottálni a PCISIG oldalán is az egészet.Redditen is ezt várják, mert inditványt akarnak beadni.
Le akarják korlátozni / csatlakozó. értem hoyg az Nvidia,de a szabványnak nem így kellene működnie, ott a kártyának nem adhatna át egy szálon ekkora feszt. Ezts enki nem fogja majd nézni meg tudni hogy ezen a kártyán van védelem ezen nincs, ráadásul a 4090 nél minden márka árintett volt szinte.Ha az összes tűn megy át a 600 watt sincs megfelelő biztonsági ráhagyás , ez gond.( PCI SIG szerint 1300 W is átmehet és van bőven az új csatlakozó szerint, közben meg megnézték,és pár országban azzal a keresztmetszet átmérövel egy házon belüli fogyasztót sem köthetsz rá, mert előírás szerint nem felel meg.. ha pedig egy 400 wattos áramfelvétel is problémát okoz az meg vicc.
-
DudeHUN
senior tag
Több táp érintett nem csak asus az elmúlt években. De mivel a tápon történt a csatival a hiba nem lett belőle hír. Meg senki nem rakta össze, hogy a kártyáknak mindegy melyik pinen mennyi Amper folyik át. Így hogyan gariztatod, hogy a kártya a hibás? Min teszteled a szervizben le, hogy a sértetlen kártya az oka? Simán garanciában cserélve lettek a tápok.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Simán lehetnek gyártási hibák. Ha már 2 csati sem százas és a kártyát sem zavarja, hogy több Amper jön pár szálon, mint kellene akkor lehet ilyen.
Asus sem véletlenül tett külön érzékelőt pinenként az 5080 szériára sem. Gondolom tesztelték és szükségesnek érezték a plusz védelmet. Furcsa plusznak írni, mert az egyetlen "védelem", ugyanis Nvidia nem tett a táp részbe megfelelőt. -
válasz
3 másik Rog Loki is érintett?
nagyon jó lenne hivatalos állásfoglalást kapni VGA gyártóktól és tápgyártóktól végre valóban megoldás lehet az új szabvány vagy mindkettő kuka, és egy teljhes revizió és visszahívás kell vagy szükséges. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
DudeHUN #49464 üzenetére
Roppant mód érdekel hogy az 5080 esetén mi lehetett a bibi. Írt neki a kommentek közt gamers nexus hogy átveszi a cuccokat és kivizsgálja az esetet tápot, vgat, kábelt mindent. Ugyan a VGA nem sérült de ez elég ciki, 80as kartyaknal nem mondható el hogy elrugaszkodott fogyasztás és terhelés lenne.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Kajoszbobber #49458 üzenetére
ATX 3.1 táp. Milyen érdekes. De biztos ő a hülye itt is, mert a táphoz adott kábelt használta. Pedig teljesen más, mint az előzőek (nem). Az kátyához adott kábeldzsungelt kellett volna pedig! Az teljesen más ám. Sokkal jobb.
-
gainwardgs
veterán
válasz
Kajoszbobber #49462 üzenetére
Nem bírják az asus tápok
már nem csak a paszta
-
Hubba12
senior tag
válasz
Na már az 5080-is? Tök jó ez az nv. Ingyen tűz mindenhez.
-
S_x96x_S
addikt
Reddit: "An Electrical Engineer's take on 12VHPWR and Nvidia's FE board design"
magyar - draft-ai - összefoglaló:
"""
A szerző - aki több évtizedes hardverfejlesztési tapasztalattal rendelkezik - az új 12VHPWR csatlakozó biztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet, különösen a Nvidia legújabb GPU modelljeinél. Míg a régi 8‑ és 6‑pin csatlakozók jelentős biztonsági tartalékkal rendelkeznek, az új csatlakozó mikro-fit kialakítása miatt a tűk már majdnem a maximális áramerősségnél működnek. Ez azt jelenti, hogy kis hiba vagy extrém körülmények mellett (pl. magas hőmérséklet, szennyezett felületek, feszültségtüskék) a biztonsági tartalék szinte elmaradhat, ami potenciális túlmelegedést vagy meghibásodást okozhat. Különösen a 4090 és 5090 FE modellek esetében, ahol az összes 12V tűt egy blokkba egyesítik – így elmarad a tűk közötti egyenletes áramelosztás –, nagyobb a kockázat. A tanács: kerüljük azokat a kártyákat, amelyek a csatlakozón keresztül 375W feletti teljesítményt igényelnek, és ha gyanús jeleket tapasztalunk, érdemes visszaküldeni a terméket.
"" -
X2N
őstag
válasz
Elmondom mi lesz, ha esetleg úgy adódna hogy nem tudok majd 8 pines kábelt használni videokártyához a jövőben akkor használom azt a 12VHPWR kábelt adtak hozzá és ha leég akkor megy vissza a gyártónak, 10 év gari van rá, ő problémájuk.
5080 is? Kár érte, kiváló ügynök volt. Mire ment akkor az Astral a védelmi mechanizmussal? Magát védte?
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Rtx 5080 astral: [link]
VGA érintetlen , táp oldalon olvadás, újabb Asus loki tápegység. Az astral "védelmi" mechanizmusa felhívta a figyelmet arra hogy valami nem jó.
A vicc hogy ez egy 5080... Nem 90.X2N:
Írj a táp gyártójának és kérdezzel rá, gondolom tudnak felvilágosítást adni hogy mi van . -
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #49456 üzenetére
De nekem 12VHPWR-12VHPWR kábelem is van a táphoz. Találtam is róla hírt, 2023 Szeptember.
Az én tápom januárban készült -
"A tápgyártók/AIB-ok meg oldják meg ahogy akarják, ott adhatnak hozzá kábelt is amin mindkét végén 12WHPWR van a 4x8pin molex helyett."
12V 2x6 van rajt. Azt használhatod a gyári táphoz adottal is vagy a kártyához kapott átalakítottal is, nem terhel felelőség ez esetben.
12 VHPWR-t semmilyen esetben nem használhatsz, gyári natívat sem az RTx 5000 hez. Illetve hazsnálhatsz de ha leég nincs gari.
Amikor volt a 12VHPWR visszahívás a Cablemod adapternél a bírósági tárgyalás miatt akkor ez letisztázták már, szóval van rá jogi precedens. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Le van korlátozva a 4x8pin 150w-ra, nem fog egy 8 pinen se átmenni 300w. Direkt táp to VGA kábelen van csak a 8 pinnek 300w engedélyezve. Azok viszont csak 2x8pint tartalmaznak.
A gyári adapterrel el a garancia.
A gyári natív tapkabelel akár 12v-2x6 to 12v-2x6
Akár 2x8pin to 12v-2x6 el a garancia3th party moddy, meg cablemod kábel esetén nem él a garancia, azt a kábel gyártóval kell leboxolni.
-
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #49449 üzenetére
Még 1 furcsaság...ha belegondoltok úgy igazából, mégis milyen megoldás ez, hogy a Founders Edition kártyához adnak egy ilyen átalakítót aminek az egyik végén ez van:
A másik végén meg az 1 szál 12WHPWR
Egyik oldalt van 4x3 pin 9A 1296W
a másik oldat 6pin 9.2A 660WHa leég a kártya akkor még rád fognak mutogatni ha nem a gyári kábelt használtad, nem megfelelően dugtad be, többször bedugtad mint kellett volna, nem álltak jól a csillagok, stb.
A tápgyártók/AIB-ok meg oldják meg ahogy akarják, ott adhatnak hozzá kábelt is amin mindkét végén 12WHPWR van a 4x8pin molex helyett.
-
S_x96x_S
addikt
> Gondolom senki nem olyan hülye hogy 500 wattos táphoz
> vesz 4090 vagy 5090 kártyát,
> de vannak elég jó 1000-1200 wattos tápok amik eddig is tették a dolgukat szó nélkül.de akkor mit lehet erre mondani ? hogy: "Linusek is hajtottak 4090-et 650W taprol
"
ha 10x le lesz írva és olvassa 200 ember - abból 1-2 tuti, hogy ezt szentírásként veszi.
és aztán csodálkozik hogy 1-1 példából nem érdemes általánosítani. -
válasz
Kajoszbobber #49447 üzenetére
Egyelőre a 12V 2x6 még nem égett le ha jól tudom.jah hát kíváncsian várom majd a fejleményeket.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ezt megoldani már csak úgy lehet hogy az egész 5090es termékcsaládot vissza rendeli az nv, aib, és founders kártyákat egyaránt. Attervezik a dolgokat, és kitalálnak egy másik megoldást a táp csatlakoztatasra. Az hogy mit legyen az O bajuk. Jelenleg még kevés 5090 van usernel. Később sok lesz, sok fog leegni, később még nagyobb lesz a gond.
Úgy írom ezeket hogy én is 3 külföldi áruházban rendeltem meg, és potenciális vevő lennék. -
-
válasz
Kajoszbobber #49444 üzenetére
Én egyáltalán nem mondtam hogy valaki vegyen vagy ne vegyen hozzá tápot vagy minősítettem.
Gondolom senki nem olyan hülye hogy 500 wattos táphoz vesz 4090 vagy 5090 kártyát,de vannak elég jó 1000-1200 wattos tápok amik eddig is tették a dolgukat szó nélkül.. Azt mondtam csak hogy ahhoz dual 12V csatlakozós kell vagy arra át kell alakítanod és az nem tudom milyen PCIE tápkört fetételez hogy 1200 ra tudjanak csak azon az ágon dolgozni, valamint olyan usert aki tudja is mit csinál... egy is leég... nem értem min problémázol most? Ez egy hülyeség hogy dual legyen.A 3090 Ti szó nélkül tette a dolgát ennél nagyobb feszekkel szabvány nélkül.
Ezt oldják meg ezzel a csatival amit megcsinálnak úgy, hogy megfelelően működik, mert ez nem a táp hibája. ha kell térjenek vissza a 3090nél alkalmazott megoldásra.
A PCISIG pont azt részletezte hogy az új szabvány mennyivel finomabban szabályoz mint a sima 8 tűs kábelek. Hát jah csak vannak mellékhatások. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Mondjuk azt inkabb hogy nem akarta hogy az jojjon le hogy 600$ kell csak ahhoz hogy a vga biztonsagosan mukodjon.... Ra lehet tenni, a hof 4090-re ra is tettek. Nem kellett hozza pci-e 5.1, 4.0-is eleg volt
Akinek van majom legyen bananra is, ne haragudj de 1.5 millioert veszunk vga-t es 220k-t sajnalunk egy 1600as minosegi tapra
, ertem hogy nem ad hozza az fps-hez a tap, es ertem hogy a legtobb ember ott sporol, meg a hazon, ami mindegy csak belenyomoritva benne legyen a cucc de na
Ezen kivul a 2db csatlakozot ugy is lehet konfiguralni hogy 1200w, meg ugy is hogy 2x 300w, mar is megoszlik a teljesitmeny, mar is nincsen kvazi csucson jaratva a csatlakozo, es mar is nem szamit hogy a vga hogy detektalja a pineket. -
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #49441 üzenetére
Itt a datasheet.
12WHPWRCurrent - Maximum per Contact 9.2A (Power), 1.0A (Signal)
Voltage - Maximum 600V AC (RMS)/DC
Durability (mating cycles max) 30
Material - Metal High Copper Alloy8pin
Current - Maximum per Contact 9.0A
Voltage - Maximum 600V AC (RMS)/DC
Durability (mating cycles max) 30
Material - Metal Brass
Material - Plating Mating GoldPersze ezek az aljzatok, a csatlakozók lesznek a gyengébbek, ott nem fognak átmenni ezek az áramok.
-
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Nem az arak itt a problema, az van hogy valtani akartak egy csatlakozot, ezt szabvanyba foglaltak, millio vizsgalat, es tesztet kovetoen. Nem Jensen hibaja az hogy a csatlakozo igy botladozik.
Abba hibas hogy a founders 5090 az visszafejlodott tap detektalas teren, a csatlakozoban a pci-Sig-et okolnam, ok foglaltak szabvanyba. -
X2N
őstag
Tápcsatlakozó aljzat árak:
12WHPWR 1252Ft
8 Pin 1577FtZokogott Jensen pénztárcája hogy legalább 3db(de inkább 4, ha maximalisták akarunk lenni) 8pines vagy 2db 12WHPWR csatlakozót kellett volna tenni minden 5090-es 2000 dolláros kártyára?
Ha belinkelem a tápkábelen levő hozzá való csatlakozót szerintem elsírjátok magatokat, kevesebb mint 500Ft.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
KRoy19
őstag
válasz
Kajoszbobber #49432 üzenetére
Gondolom, mert a 4000-es széria kijövetele után ment a rinya, hogy milyen nagy böszme dögök a kártyák és most meg akarták mutatni, hogy milyen fasza gyerekek, hogy tudnak ám 2 slot-os hűtést is csinálni.(mondjuk abban nincs is hiba és tényleg egy mérnöki csoda a founders hűtés, csak milyen áron....)
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
X2N
őstag
Igen, így működik:
A videokártyákon található árammérő söntellenállások (shunt resistor) általában nagyon kis értékűek, mivel az árammérés célja a lehető legkisebb feszültségeséssel történik.
Ellenállás értékeJellemzően 0,1 mΩ – 5 mΩ közötti tartományban van.Nagyteljesítményű videokártyák esetén inkább 0,5 mΩ vagy annál kisebb értékeket alkalmaznak, hogy minimalizálják a veszteséget és a feszültségesést.TeljesítményA teljesítmény disszipációja a P = I² * R képlettel számítható.Példa: Ha egy 300 W-os videokártya pl. 12 V-ról 25 A-t vesz fel, és egy 0,5 mΩ söntöt használ, akkor:Feszültségesés: U = I * R = 25 A * 0,0005 Ω = 0,0125 V (12,5 mV)Teljesítményveszteség: P = I² * R = (25 A)² * 0,0005 Ω = 0,3125 W (312,5 mW)
A söntellenállásokat úgy tervezik, hogy bírják ezt a teljesítményt, de az alacsony érték miatt a hőtermelés minimális.
Felhasználás és méréstechnikaA söntön eső feszültséget egy differenciálerősítő (pl. INA3221 vagy más feszültségérzékelő IC) méri.Az így kapott értéket a vezérlő firmware használja a fogyasztás monitorozására és esetleges teljesítménykorlátozásra (pl. NVIDIA GPU Power Limit).Kajoszbobber-Itt a millió dolláros kérdés nem az hogy ez hogy ment át a termék kontrollon, QC-n, akármin. Ezt már át-tolták.
Én a tervezőt szeretném megkérdezni:
1.Mért kell 600W-os videokártyát készíteni.
2.Ha 600W-os kártyát készítünk akkor mért kell 2 slotos méretbe
3. 600W-ot fogyasztó kártyát mért kell 1db 600W maximális teljesítményű tápkábelre rábízni(azt se mondhatják már hogy nem tudtak róla hogy problémás a kábel, égtek le előtte kisebb teljesítményű 4090 kártyák is)
4.Ha már rábízzuk erre a 600W-os kártyát akkor mért kell még az előző kártyánál is butább monitorozó résszel ellátni hogy leégjen idővel a csatlakozó ha csak 1 helyen rosszul érintkezik.
Azt se lehet mondani hogy nem ért hozzá a CEO és azt mondta a mérnököknek hogy spórolják meg azt a pár forintot és hagyják le azokat az alkatrészeket, mert enélkül is működik a kártya.
Mérnök a CEO, és ezt jóváhagyja?Mindent nem lehet a userre fogni, ott volt a példa pár hsz-el előbb hogy bedugta a twitteres srác a kártyát, észrevette hogy nem oké, van kb 20% eltérés az áramerősségeknél, bedugta még egyszer mindét oldalon, és rögtön fele lett az eltérés.
nordwestrepair-es csávó-nak csinálnak plusz munkát? Így se győzi javítani a repedt pcb-s kártyákat mert 2 kiló felett van már az összes kártya, nem bírja a pci express csatlakozó sarka ezt a megterhelést ha nincs kitámasztva a kártya, eddig elvétve kellett cserélnie csak 1-2 leégett csatlakozós kártyát.
-
X2N
őstag
3090Ti-pcb(pirossal bejelöltem azokat amiből csak 1db van az 5090-esen(ez méri a csatlakozóról érkező teljesítményt):
Ez alapján ti is megtudjátok nézni.
-
-
X2N
őstag
A vezérlő IC, mondja meg a konvertereknek mekkora feszültséget állítsanak elő a konverterek a magnak, ha az 5090-es arra lett beállítva gyárilag hogy 600W-ot vehet fel a tápból akkor maximális terhelésen ennyit is fog felvenni, utána pedig vissza lesz szabályozva, de nem olyan módon hogy kiadja a parancsot a konvertereknek a vezérlő IC hogy csökkentsék a feszültséget, hanem a kártya órajel lesz elsődlegesen visszaszabályozva(mert áramot nem tud korlátozni), persze az alacsonyabb órajellel együtt már rögtön vissza is lehet venni a feszültséget is, instabilitás kockázat nélkül is.
Ha valamit elírtam vagy tévedtem nyugodtan javítsatok ki, én se értek mindenhez, csak próbáltam érthetőbben leírni mi zajlik a kártyán általánosságban(mert itt is eltérhetnek kártyánként/típusonként a dolgok) hogy egy laikusnak is érthető legyen.
Kajoszbobber-Ha van a kártya pcb-jéről nagy felbontású fotó akkor abból már nagyon sok mindenre lehet következtetni, topológiára, alkatrészek minőségére stb. Én nem nézegettem eddig egyik 5090 AIB pcb-t se, buildzoid videóját láttam meg a FE Edition pcb-jét láttam hogy pici, nem kezdtem el nézegetni hogy van felépítve, csak ma amikor láttam hogy majdnem leégett der8auer-nek a kártyája.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Mi a helyzet a nem foundersekkel, mert azok nem kicsi nyakon vannak, az asus megoldasarol tudunk, az mondjuk ra oke, es a tobbi ? Esetleg a techpowerup altal tesztelt es fenykepezett nyakokrol mi a velemeny ? Egy elektrotechnikusi velemeny mar tobbet er mint egy fantazialas a topikban, ha raneznel a tesztekre az erdekes lehetne.
-
X2N
őstag
Én sem vagyok mérnök, csak elektrotechnikus, a lényeg annyi csak hogy nincs semmiféle feszültség szabályzás a videokártyán ami ezt a problémát megtudná akadályozni, vagy korrigálhatná.
Szimplán csak annyi történik a kártyán hogy a 12V-os tápcsatlakozó után van egy söntellenállás amire párhuzamosan rá van kötve egy ic, ami ezen az ellenálláson mér feszültségesést, ez az ellenállás nagyon kis ellenállású, a feszültséget méri az ic, a söntellenállás értéket ismeri, ebből kalkulál átfolyó áramot, ezt az információt továbbítja a egy további vezérlő chipnek(Monolithic Power Systems MP2888A pl.) ami az összes DCDC konvertert(CSD95481RWJ pl.) felügyeli és vezérli, és továbbítja az adatokat rendszernek is.
A 12VDC feszültség csak ezután megy a DCDC konverterekre amik ebből csinálnak 0.8-1.2V DC feszültséget a GPU magnak meg a memóriáknak, a memóriáknak külön van 2-4 DCDC konverterük mert azoknak más feszültség kell általában.
Ezek a sönt ellenállások egyébként akár áramkorlátozó/biztosíték szerepet is betölthetnének, ha mondjuk rövidzár keletkezne a gpu magon vagy valamelyik pici kondenzátoron(ami rengetegszer előfordul), de csak akkor ha kis teljesítményűek lennének, ettől függetlenül van akkora ellenállásuk hogy egy kicsit tudják korlátozni a csúcsáramokat, ha rövidre zárnád ezeket az ellenállásokat akkor kiiktatnád teljesen az áramkorlátot, ha pl a felére csökkentenéd az ellenállását akkor pedig a dupláját vehetné fel a kártya teljesítménybe mert becsapnád a monitorozó elektronikát(söntmod). Egy 980Ti-nél aminek a TDP-je 250W, ha kiiktatod az áramkorlátot csúcsokban képes felvenni a kártya 600W-ot is pillanatokra, buildzoidnak volt erről egy videója régebben.
Régebbi Radeon kártyákon elő is fordultak fehér biztosítékok, valamelyik mérnöknek ez volt a perverziója hogy az árammérő söntök mellé még betette azokat is sorba.Mégis ez a rész inkább monitorozás miatt van a kártyán, hogy a DCDC konverterek még időben beavatkozhassanak ha valami abnormális dolog történik. Azt is meglehetne csinálni hogy ezeknek a söntellenállásoknak a teljesítményét 1-1db 8 pines gpu csatlakozó után úgy választják meg hogy a 8 pines csatlakozó elméleti maximális áramánál tönkremenjen, de már előbb leszabályoznak a DCDC konverterek, hogy annyira megugorjon az áram hogy égjenek a dolgok.
A DCDC konverterek ugyan tudnak PWM(Pulse Width Modulation) segítségével feszültséget és áramot szabályozni, viszont ha ez megtörténik akkor az már nem jó jel, ez már inkább vészmegoldás, hogy elkerüljék a további károsodást. Ilyen esetlekben letilt valamelyik konverter és el sem indul már a kártya.
5090-esnél az a legnagyobb baj hogy lebutították ezt a monitorozó részt, annyira kicsire csinálták meg a nyákot hogy a csatlakozó mellé már nem fért fel ez a pár fontos alkatrész
Úgy lett volna korrekt ha minden egyes 12V-os vezetéket(6db van)monitorozza egyesével a kártya és rögtön beavatkozik ha túllépi 1 ágon a ~9A-t, mivel itt nincs akkora tartalék se a kábelnél, se a csatlakozó érintkezőjénél hogy tartósan a többi vezeték elvigye a többlet teljesítményt amit azt az 1db hibás(esetleg több kevésbé jól érintkező a csatlakozóban)kábel okoz..
-
válasz
KRoy19 #49419 üzenetére
Ha az első 12V2x6 olvadás megjön, akkortól lesz igazán globális probléma. Arra kíváncsi leszek hogy fognak reagálni. Intel már állítólag egyeztetett a PCI-SIG-gel újabb bejegyzésekről, szerintem készülnek rá.
A 12VHPWR szembe megy az ajánlással, addig van mire " hivatkozni". -
BerserkGuts
addikt
Can FurMark damage my GPU?
These protection mechanisms are designed to ensure the safe operation of the graphics card. Using Furmark or other applications to disable these protection mechanisms can result in permanent damage to the graphics card and void the manufacturer'swarranty.Sep 29, 2021
Furmark is an application designed to stress the GPU by maximizing power draw well beyond any real world application or game. In some cases, this could lead to slowdown of the graphics card due to hitting over-temperature or over-current protection mechanisms. These protection mechanisms are designed to ensure the safe operation of the graphics card. Using Furmark or other applications to disable these protection mechanisms can result in permanent damage to the graphics card and void the manufacturer's warranty.
Több szinten lehet probléma de a fő probléma a Furmark.
Gányolt kábel pl:
-
KRoy19
őstag
De nem lényeg, hogy ki mennyit mér, ha tényleg úgy van ahogy Buildzoid mondja. Akkor konkrétan az átlag usernek esélye nincs kideríteni, hogy éppen az ő összeállítása normálisan működik vagy nem. (Kivéve ha Astral-t vesz, mert ott tudja nézegetni a szálankénti terhelést).
Egy átlag user már csak akkor fogja észrevenni, hogy nála baj van, amikor már leégett a cucc. Vagy esetleg vesz egy hőkamerát és nézegeti vele a kábelt/csatlakozókat. -
Láttam,de nem vagyok tevező mérnők, hogy csinálják meg a feszültség szabályzást. A fenti két mérésnél a két kártya 520-530 Wattot kért csak az 575-600 keretből, kb "5 Amper- 60 W bent marad még"
szerintem ezt arra a tüskére terheli rá ha szükséges hirtelen.Az is lehet hogy ez az FE valami hülyesége tényleg nem tudom.
A 20 amper egy szálon az egy hiba, az tisztán látszik, nem egy nomrális működés ami jellemző a kártyára minden esetben. Ha ez így működne akkor az állandó hiba lenne az 5090 esetében ráadásul 3 perc alatt előjött.
Andreas meg is mozgatta, feszegette többször lehúzta meg vissza tette a csatlakozót, azt mondta nem tudta reprodukálni a hibát semmilyen szinten. -
X2N
őstag
Nem tudom ezt láttad-e. Itt már csak 10-12% az eltérés, szerintem ez lenne a normális működés. Fontos, mert 5090FE-nél az összes vezetéket(6db) egyszerre monitorozza, nincs benne 3 szálankénti árammérő sönt, és ha itt a 6 vezetékből 1 meghibásodik akkor gáz van, míg a régi szabvány ezt kibírta mert 150%-osan túl volt tervezve.
-
válasz
KRoy19 #49412 üzenetére
Igen, az világos állítás és ott ezt a 20 amperes mérésre alapozta.
én most a fenti Andreas és nadalina mérésre vonatkoztattam ahol nincs gond az egyszáles terheléssel.
Látod hogy itt azért az nem következik be hogy 20 ampert tol rá egy szálra, ott valami gond volt, amivel reprodukálni tudta a nála lévő megolvadt kártya balesetét a 12VHPWR cuccal. Arra kell rájönni ott mi volt az eltérs a normál esetek és a két extrém eset között illetve a hasonlóság a két esetben. -
KRoy19
őstag
Ha igaz az amit Buildzoid mondott, akkor nem tudja szakaszosan terhelni a szálakat, mert konkrétan nem is tudja a kártya, hogy hány szálon kapja a kraftot, amit kér.
Ezt mutogatta a rajzon, hogy ha elvágod az összes fázist és csak egyet hagysz meg, akkor a kártya röhögve lekéri a 600W-ot egy szál vezetéken is, és vígan szaladgál úgy addig, ameddig szét nem ég a kábel/csatlakozó. -
válasz
Kajoszbobber #49401 üzenetére
Nem tartom kizártnak( inkább azt írom remélem) hogy a 3 GB modulok miatt van ez.
-
az ekkora eltértés nem gond, hisz nem maximális áramfevételen működik a kártya valószínűleg dinamikusan úgy van beállítva hogy egy tól-ig szakaszosan terhelje a szálakat, legalább is logikusan átgondolva és azt hogy működik a Paksi atomerőmű ( nem vicc).
ha nincs maximális terhelésen egy kártya nem egyformán csökkenti a 8 szálat, hanem változó dinamikával. 14 amperig egyáltalán nem lehetne gond egy szálon tehát bőven a referencia érték alatt marad így is. -
hahakocka
őstag
válasz
Kajoszbobber #49401 üzenetére
S akkor kitart az örökké tartó harc s delay sorozat 2. évada
-
X2N
őstag
válasz
Devid_81 #49395 üzenetére
Ugyanolyan tragédia ez mint az autóknál AUDI A2 1.2 Tdi ami 25 évvel ezelőtt 100km-en fogyasztott 2.3L-t mégse kellett senkinek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AI-buborékról beszél az Alibaba
- Okos Otthon / Smart Home
- 3D nyomtatás
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Társasjáték topic
- iPhone topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X7 128GB Fekete / Új kijelzővel / 27%-os ÁFÁS Számlával / 12 hónap Jótállással
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 512SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest