Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bejovok , sok hozza szolas, ere tenyleg azon megy a vita hogy 4000 forintbol kijon egy telefon/nyersanyag? Csak eddig a pontig tunt massziv baromsagnak amin vitazni szoktunk
Ez 10dkg parizsinl es 2 kifli ara
-
S_x96x_S
addikt
(improve thermal efficiency)
NVIDIA GeForce RTX 5080 and possible hotspot problems on the board – causes and workaround
https://www.igorslab.de/en/nvidia-geforce-rtx-5080-and-possible-hotspot-problems-on-the-board-causes-and-workaround/ -
Cyberboy42
senior tag
hát feljöttem egy kis pult alatti infót olvasni az AMD topikba.
Na mindegy, az a ájfónok 10 dolcsiból készülnek -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
deathcrow42 #48995 üzenetére
ha mar vga nincs
-
Mindenki elszaladt tabletet venni
nekem is tetszik a cucc amúgy -
válasz
Komplikato #48987 üzenetére
jah ne is mond. nem is szoktam itthonról. Karácsonyra vettem unokahugomnak tablettet.
Néztem PH tesztet, [link] húztam a számat , mert itt azt írták100- 126 ezer forint lesz itthon minden nélkül.
megvettem ezt [link] így ahogy látod és oda volt írva ha karácsony elött megrendelem akkor meglepetést is adnak mellé. Dobozban bent volt ez pluszban ajándékként. [link] 48 ezer forintért összesen...
Bocs az offért mindenkitől ,abbahagytam. -
válasz
Yutani #48977 üzenetére
Yutani : A józan eszed mit diktál mikor európai raktárból , tehát ide hajóval szállított , 100 ezer forintért ingyenes szálítással 12 GB RAM, 512 GB-os háttértár, MTK Dimensity 8300-Ultra SoC a kijelző egy 120 Hz-es AMOLED kijelző, van 67 W-os gyorstöltés, adnak hozzá ilyen töltőt is khmm) 5G és WiFi 6 támogatás is, kamera optikail stabilizátorral IP 67 védelemmel, pulzusmérő, 4 darab kamera 64 Mpixel és ezen keres a haza forgalmazó is meg a gyártó meg mindenki is 200 dollárért.
Ez s hardver simán apple 14 + fölötti szintű és 200-250 dollár az végső kereskedelmi ára. és szerintem összesen adnak el belőle század annyit mint az Apple.
Ezt Biztos 150 dollárból rakják össze és nem akarnak rajt keresni semmit, az Applet meg 500 ból. -
Amúgy iparági becslés szerint egy GB202 chip _nyers_ gyártási ára 300 dollár körül van a TSMC-nél, mert egy baromi nagy 750mm2 chip
Ebben nincs szintén semmi R&D, TSMC teszt, packaging, szállítás, semmi. És hopp ebből lesz a 2000 dolláros 5090, ha még teszel alá nyákot, csatlakozókat, memóriát, hűtőt, stb.
A GB203 (5080 chip) meg 150 dollár környékén van. Úgy lesz egy kis varázsmágiával a végén 1000 dollár.
-
válasz
KRoy19 #48978 üzenetére
Ugyan ezek a viták folynak amúgy redditen is, [link] meg YT, Twitter stb.
2 verzió van fent: egyik hogy hülyeség az egész vagy csak össezszerelésre gondolt.Vannak racinálisabbnak tűnő magyarázatok de nem állítom, hogy igaz:
Az hogy ez egy nyers gyártási költség. Ez minden szállítási és adózási költséget nélkülöz.
Sokan azt állítják a Foxconnak összeségében fizet monjuk 1.5-2 milliárd dollárt a 150 millió telefonra.
Foxcon beszerzi nem csak az Applenek hanem minden általa gyárott telefonnak és eszköznek a gyártáshoz szükséges alkatrészeit, memória stb a TSMC től meg minden honnan több száz milliós rendelési tételben.Ami számomra furcsa hogy az Apple beperelte már a félvilágot, ezt meg szó nélkül hagyja.
Yutani : a józan eszed mit diktál mikor európai rajktárból 100 ezer forintért ingyenes szálítással 12 GB RAM, 512 GB-os háttértár, MTK Dimensity 8300-Ultra SoC a kijelző egy 120 Hz-en AMOLED kijelző, van 67 W-os gyorstöltés, 5G és WiFi 6 támogatás is, kamera optikailag stabilizátorral IP 67 védelemmel, pulzusmérő, 4 darab kamera 64 Mpixel és ezen keres a haza forgalmazó is meg a gyártó meg mindenki is. 200 dollárért Ez hardver simán apple szintű, és 200 dollár az végső ára. Biztos 180 dollárból rakják össze
-
-
KRoy19
őstag
Én az elmúlt 15 évben dolgoztam 3 elég nagy termelő cégnél és volt szerencsém közelebbről látni, hogy hogyan megy az anyag beszerzés. Hát nem az van, hogy a nagy cégek olcsóbban tudják beszerezni az anyagokat/eszközöket, mert nagy tételben vásárolnak, hanem éppen ellenkezőleg. Sokszor horrorisztikus beszerzési árak vannak egy anyag/eszköz normál árához képest.
Nyilván nem tudom, hogy ez az Apple-nél is így van e, de gyanús hogy igen. -
válasz
KRoy19 #48973 üzenetére
Már az elején, leírtam hogy nem tudom mennyire igaz és hogy állítólag.
Te mégis engem sértegetsz mint hogy beszélnénk róla.
Igen ember mérnök vagyok elhiszem ha leírod miért nem annyi csak valójában te sem tudod az igazat. Azt hiszed...
De elhiszem hogy nem 10 dollár inkább, mert nem tudom igaz e a fenti videó, mielött tovább fajulna a személyekedéssel megspékelt üzleti adatokkal telerakott magyarázatod. -
KRoy19
őstag
Jó, tegyük fel hogy 10 dollár az össz költsége egy 14-es Iphone-nak. Akkor egy 5090 költsége sem lehet sokkal több. Szerintem akkor 30 dodóból kijön az egész kártya.
Ja mert te aztán megalapoztad az állításodat. Bedobtál egy TIKTOK videót egy muksóról, aki azt mondja, hogy össz vissz 10 dollálba kerül egy Ipohone 14. Ez aztán a megdönthetetlen bizonyíték. (Trust me I am an engineer
)
-
válasz
KRoy19 #48966 üzenetére
én láttam egy videót egy szavahihetőnek tűnő embertől, szívesen veszem ha mutatsz számokat kimutatásokat stb mennyi egy Iphone 14 előállítása a gyárban.Nem is minősítelek téged, mint ahogy te teszed pedig pontosan annyi fogalmad van az egészről valójában mint nekem, pedig én kereskedelemben dolgozok 20 éve és láttam kínában saját szememmel ott aludni a gyárban családapákat heti 7 dolláros fizetésért,de
nem azt mondom hogy ez a valóság hanem azt hogy nem tudom.szerk:
Igen erről van szó ráéreztél eltereltem a szót az imádott Nvidiámról. Ennyire együgyű troll nem lehetsz ( ha már ez az ultimate érv a velem folytatott dikurzusra nálad is hogy Nvidia fanboy vagyok) hogy sértegetéssel akarsz igazat szerezni az érveidnek mikor értelmezni nem tudsz két mondtatot. -
KRoy19
őstag
válasz
deathcrow42 #48970 üzenetére
Amúgy szerintem csak bedobta csalinak ezt a sztorit, mert el akarta terelni a szót, hogy ne a szeretett Nvidia legyen bántva.
-
Értem, Snapdragon vs. abszolút noname processzor. Mint ahogy az Apple A18 chip is bizonyára csak 2 USD, mert 10-ből ki kell jöjjön a mobil.
Csak a gyártási költség a TSMC-n (nincs RD, szállítás, semmi) 50-70 USD per Apple A18 chip amúgy
Hacsak a TSMC nem 1000 dollár per 3nm-s wafer áron adja az Applenek a gyártást, akkor nem jön ki sehogy sem az olcsó chip rejtélye.
-
válasz
deathcrow42 #48968 üzenetére
erre ezt tudom neked mutatni [link]
Az Apple 2024 ben 150 millió Iphone telefont szállítot le a gyárból. -
Itt egy nothing phone költsége
Apple nagyobb liga természetesen, R&D is egészen más, saját procit terveznek, szoftver is, de a hardware azért egy jó iránymutató.
Nem lesz tizedannyi a hardware költsége az almának, még ha az Apple CEO Trump és Elon és Jeff és Jensen egyben, akkor sem.
-
S_x96x_S
addikt
> AZ Apple állítólag 10 dollárból rakja össze a szifon 14 -et.M
"Mennyi egy iPhone 14 Pro Max anyagköltsége?"
https://mobilarena.hu/hir/mennyi_egy_iphone_14_pro_max_anyagkoltsege.html
( 454 - 474 USD )
"BoM Analysis: iPhone 15 Pro Max Costs $37.7 More Than iPhone 14 Pro Max"
https://www.counterpointresearch.com/insights/bom-analysis-iphone-15-pro-max-costs-37-7/ -
KRoy19
őstag
Max. azt tudom elképzelni, hogy 10 dollár az összeéllítás költsége 1db telefonnak, az még a hihető kategória.
Ha te komolyan elhiszed akár egy pillanatig is, hogy belefér 10 dollárba az összeállítás, és minden alkatrész ami egy telefonban van, (ház, akksi,kijelző, nyomtatott áramkörök, soc, memória chipek, kamerák stb. stb) akkor nem tudom, hogy melyik világban élsz, de nem ebben az biztos.
-
válasz
KRoy19 #48962 üzenetére
Nem én állítom, Ne engem győzz meg. Nagy port kavart ez a videó, nézz meg sok levezetést twitteren , redditen.
Utána hozzácsapódott már az hogy a szoftver része mennyibe kerül a K+F költsége a szállítás,a vámok, a marketing a mérnöki munka amiből ez ki lett fejlesztve, tehát nem tudok belegondolni, mert nincs róla fogalmam meg neked sincs róla valójában, egyszerűen annyi hogy te nem tudod ezt elhinni.Amúgy egy Apple hardveres nem a legmodernebb soha, egy 40 ezres kínai noname telefonban sokszor nagyobb hardver van mint egy Iphone 14 ben. ( 6 Giga ram, meg egy 6 magos CPU). Példaként a Temuról 60 ezer forintért egy telefon [link] amit te házhoz kapsz ingyen még tok is van benne meg fólia meg értem én hogy nem apple de ez nem egy szar hardver, ezen már keres a Temu meg keres az eldó és keres a gyártó is...
d, kint nagyipari szinten ez hogy működik, mire mennyi tax jön és szállítási költség stb. nem azt állítja hogy az Apple ennyit keres rajt hanem hogy kint ennyiből rakják össze a telefont.Ezeket mind ugyan úgy költi az Nvidia meg az AMD is...
Tök jó lenne ha egy 100 dolláros kártyára kiszámolnánk a hardverek árát és ebből kiszülnénk hogy akkor az Nvidia nyer rajt 60 dollárt De valójában a legfejlettebb GPU-t megtervezik egy mérnöki gárádával, ez mögé szoftver környezetet rak marketinget stb stb ami a kártyánál legalább annyiba kerül mint magag ahardveres része csak ebbe senki nem gondol bele.
Az mellé nem két forint hogy együtt dolgoznak a szotfver és játék készítőkkel a professzionális programok készítőivel, szervereket és közpointokat tartanak fent a top 50 ben nem tudom hány saját adatközpontja van az Nvidiának és ugyan ez az Intelnél , AMD-nél amit ők hazsnálnak.. -
Az nem stimm,el hogy nincs rá bizonyítékod valójában ez egy állítás bizonyíték nélkül.Akapzsi Nvidia és a jótáékony AIB ok.
Én a józan paraszti ész híve vagyok egy cég sem hülye ,sem az Asus sem a Gigabyte sem az MSI ,de említhetnám a PNY-t, Palit. gainward, vagy az Inno 3D-t akik olcsób moddellekkel rendelkeznek,hogy megfelelő nyereség nélkül áruljon videókártyát az Nvidiának pusztán szereteből. Ha nem éri meg egy multi cégnek akkor nem árulja és fektet bele pénzt és költségeket. Ez sokkal öszetetteb kapcsolat amiben az Nvidia GPU kat bedobják a lapsokba ás a professzionális kártyáikba workstation állomásaikba is stb stb.. -
nem tudom mennyire igaz ha nem akkor ő utána mondtam valótlant. de 15 milliós megtekintéssel és a Foxcon/ Apple konkrét említésével nem hinném, hogy fent lehetne a YT-bon. Ebben a videóban láttam. [link]
Állítólag 0.2 dollár a munkaerő költsége, minimális a kézi munkaerő hozzá.
Más oldalon azt mondták mikor ezt a videót cáfolni akarták, a kijelző és az akkumulátor 10-10 dollár bele 1000 darabos minimum rendeléssel,de az apple gyári szintű megrendeléssel 5 dollár körüli költségekkel kapja az akkut +kijelzőt.( nem külön külön) -
kapzsi (melléknév)
Mohón harácsoló (személy), aki minél több vagyont igyekszik magának szerezni, gyakran erkölcstelen vagy törvénytelen módon.
"A kapzsi kereskedő nagyon drágán adja az áruit."A konkurencia hiánya lehetővé teszi, hogy magasabbra árazzon, de itt most nem ez a fő kérdés. A fő kérdés az, hogy még a magas árazás mellett is még több profitot akar-e, erőteljesen az AIB partnerek kárára.
Szóval fejtsd ki kérlek, hogy mi nem stimmel -
Komplikato
veterán
Biztosan nem igaz. Még sok sok éve, amikor volt BB* telefon, akkor valamelyik iPhone alkatrész árlistája kiszivárgott, akkor a kijelző volt olyan 80 USD? Szerintem csak összeszerelés árára se jön ki a 10 dollár. (*A BB csak azért érdekes a témában, mert nekik a 320x240-es kijelzőjük is kétszer ennyibe került és már akkor találgatta mindenki mikor mennek csődbe.)
-
Kapzsiság, ez egy butacska szó szerintem egy termék eladásból és fejlesztésből élő cég esetében akinek nem igazán vabn konkurenciája. Pont annyit keres az Nvidia a gaming szemgensben mint ezelött 8 éve. Ez azért érdekes dolog.
AZ Apple állítólag 10 dollárból rakja össze a szifon 14 -et.Megveszik az emberek 1000 dolláros áron? -
válasz
Kajoszbobber #48951 üzenetére
40-50%+ haszon csak az extrém időszakokban volt, az sem mindig és mindenkinek.
Szerintem továbbra is azon az állításon függ az egész, hogy a gyártóknak nem éri meg az 5090-et MSRP-áron árulni.
1. Ha ez igaz, akkor a 2200 dollár körüli Ventus rendben lehet, és a 2400 dolláros Suprim is, extraprofit nélkül. Az ASUS Astral egy külön műfaj.
2. Ha nem igaz, akkor látunk egy 8-10%-os mesterséges felárazást. Az ASUS Astral egy külön műfajHa valakinek a fentiről van valami kézzelfogható információja, akkor legyen szíves, ossza meg. Jelen információk alapján viszont hitkérdés a dolog - az NVIDIA kapzsi, vagy a gyártók?
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
AIB gyártók közt 1-1 modell van bealdozva az msrp közeli árra. Nv csak a faunderst árazza, ahhoz kell egy db árban konvergalo AIB kártya, azon felül szabad rablás van. Na most egy ventust elnézve pl az a VGA kb annyit is ér. De mikor 2500$ egy suprim, meg 2800$ egy astral azon elég vastag a nyereség az AIB-nak.
Egyetértek gejalaval. Voltak az évek alatt tényezők amikor is megszokták az AIB-ok hogy 40-50% a haszon (bányász időszakban akár 100%), aztán most szarul érinti őket hogy "csak" ennyi. -
válasz
Kajoszbobber #48936 üzenetére
Amit nem tudunk, az az, hogy ez a haszon hogyan oszlik el. Ugye folyamatosan arról megy a panasz a gyártók részéről, hogy az NVIDIA túl nagy részét viszi ennek el - és erről viszont semmilyen konkrétumot tudunk. Drasztikus a különbség, ha az 500 dolláros pakkot 800-ért adják tovább, vagy ha 1000-ért.
#48937 Yutani : kizártnak tartom, Jensen elveit ismerve a profit marginról
Igen, mindenki szeretne kaszálni, csak az NVIDIA mondja meg a kiindulást (GPU+mem pakk) és a végárat is, így elég nehéz...
#48941 b. : az FE lehet, az AIB hűtésekből az alapverziók szerintem ennek a közelében sincsenek.
-
válasz
AsakuraDave #48942 üzenetére
Reszben egyeteetek,de azert az RT sem egy on off ficsőr csak,vannak lépcsői es azert egy szabvanyos megoldas ,a direct x resze.
Ez olyan,mint ha holnaptól egy oldal nem tesztelne ultra textúra felbontason hardvereket mert az Nvidián van két kartya ,ami 16 Giga alatti.
Ezert tesztelik legtobbszor kulon az RT-t az oldalak amugy,HUB is mar. -
KRoy19
őstag
válasz
deathcrow42 #48943 üzenetére
Ha osztjuk azt a véleményt, hogy az 5080-nak a teljesítménye és a specifikációi alapján egy 5070-nek kéne lennie, akkor még az 850 is sok.
Szerintem is 5070-nek kéne lennie, viszont örülök, hogy lenyomják az emberek torkán 5080-ként, mert így legalább értékállóbb a 4090-em.
-
S_x96x_S
addikt
téma: DeepSeek-nek hogy GPU -ja van? ( 50,000 Nvidia Hopper GPUs ?? )
Jukanlosreve ( akinek a tweetjeire sokszor hivatkoznak)
egy kínai bennfentes információ alapján, kevesebb GPU-t számszerűsít.
akit érdekel olvassa el eredetiben ->>
https://x.com/Jukanlosreve/status/1886753308586672585
( aztán hogy kinek van igaza ... abban nem fogalalnék állást. )
valamint még ez is érdekes lehet:Transcript for DeepSeek, China, OpenAI, NVIDIA, xAI, TSMC, Stargate, and AI Megaclusters | Lex Fridman Podcast #459 ( Dylan Patel and Nathan Lambert. )
5 órás .. úgyhogy érdemes a transcript -be belekukkantani.
https://lexfridman.com/deepseek-dylan-patel-nathan-lambert-transcript -
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #48944 üzenetére
nem tudjuk, hogy az AMD mennyiért fogja árulni - úgyhogy minden csak spekuláció még.
A versenytársak erőssen meghatározzák - az érzékelésünket. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
deathcrow42 #48943 üzenetére
Szerintem az árával nincsen gond, ha 850 dollar lenne az amd lehuzhatna a rolót kis túlzással.
-
válasz
AsakuraDave #48942 üzenetére
Most láttam egy HUB QA videót, 850 dollár lenne a jó ár az 5080-nak, annyiért már kapná az erősen ajánlott plecsnit
-
AsakuraDave
őstag
HUB szintjén alig talál az ember teszteket a neten… Akkora nVidia haterek, hogy az Ő tesztjeik miatt is szereztem be egy 3080Ti -t. Az RT-t meg tudom érteni az oldalukról mivel egyértelmű, hogy nVidia kártyán jóval gyorsabb mint AMD viszont a 2 milliós top hardver sem elég hozzá, hogy játszható fps legyen. Azt teszteljék, hogy az egyik 20fpst a másik meg 28fpst tud
Mostmár elég gyakran van RT teszt és Quality skálázás mellet ami reális use case is…
Igen, anno volt egy Crysis, vagyis most is van és a mai napig xarul fut RT-vel kb az a szint mint az eredeti megjelenéskor RT nélkül… Viszont most van jó pár UE4+ játék amibe a nem hardveres RT egy vicc, ocsmányabb mint egy SSR de cserébe minden UE alatt futó játék egy optimalizálatlan fos…
Számomra az egyik legnagyobb csalódás a Hellblade 2, azt hiszem nem is fogyott valami jól, meghát GP cím is -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
S_x96x_S #48939 üzenetére
Hát ha venni se lehet úgy biztos nehezen fogja vissza hozni, ebben egyetértünk. Adhatnak ki félévente is új generációt, kiszolgálni az igényeket meg 2 éves ciklussal se tudják, így is legalább fél év mire lesz annyi vga hogy az ellátás biztosított....
Bár tény, ilyen eladási számoknál sok cserekartyat se kell bent tartani a láncban, csak elgyozik -
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #48936 üzenetére
> , viszont azt is realizalom hogy boven van rajta annyi haszon meg igy is
A tényleges haszon a volumentől is függ és csak későn realizálódik.
és néha előfordul egy-egy nem várt - termékvisszahívás is amikor cserélni kell a terméket.Ha az nVidia - éves kiadásra tér át a commersz gpu-nál is
akkor egy kártya nehezebben tudja kitermelni a tervezési és más költségeket.
(mivel kisebb lesz az élettartama )(becslés)
A kártyák valószínűleg nyár végére termelik ki az összes egyéb költségeket
és csak utána hoznak hasznot.
Vagyis februárban nem sok értelme van még haszonról beszélni.
Valami terv lehet, de a tényleges haszon csak az életciklus végén derül ki. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ezert is irtam hogy biztos nagy szamokkal szamoltam. Ertem hogy el kell tartani mindenkit aki az ellatasi lancban van, viszont azt is realizalom hogy boven van rajta annyi haszon meg igy is hogy azert gyartani es boltba kuldeni csak megeri. Ha meg nem akkor limited editionbe kellett volna megjelentetni 10.000 db, a tobbinek legyen eleg az 5080, mert ez amit itt most az NV kartya megjelenesnek aposztrofalt ez gaz.
-
válasz
Kajoszbobber #48934 üzenetére
Ha 1300-1400-ból gyártod a kártyát, akkor az MSRP aligha fog megállni 2500 alatt, de inkább a 3000-hez fog közelíteni - NVIDIA, gyártópartner, nagyker, kisker, ezeknek mind kell profitot termelni, és akkor ez még csak egy nagyon leegyszerűsített lánc.
Az 5090 GPU-jára amúgy kering egy 300 dollár körüli becslés, a GDDR7 memóriára nem találtam hitelt érdemlő saccot - GDDR6-ból olyan 70 USD lenne a 32GB, erre biztos rájön egy nem elhanyagolhat szorzó. És akkor még van a PCB, a hűtés meg az apraja. Valami 6-700 dollárra saccolom az egészet, nagyon high level. A fő kérdés, hogy a cca. 450-500 dolláros GPU + mem pakkot az NVIDIA mennyiért számítja meg a gyártóknak. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
gejala #48931 üzenetére
Ertem, ne adjak msrp aron akkor, adjak tobbert. Van az a reteg aki megvenne ugy is, mint latszik a kereslet oriasi ra, a kinalat pedig a zerohoz konvergal.
Hozza teszem hogy en nem hiszem el hogy egy 5090 hutessel, mindennel nem jon ki az egesz vga 1300-1400$ korul.... Biztos hogy sokat mondtam ezzel. Na most egy astralnal a beugro 2800$, msi-nel 2500$, zotacnal nem csoves edition eseten szinten 2500$. Na most szerintem azert kerekitve a szamaimhoz igazodva 1000$ haszon egy vgan minden csak nem csekely. aztan meg mindig az van hogy en erossen magas eloallitasi osszegekkel szamoltam. -
gejala
őstag
válasz
Kajoszbobber #48930 üzenetére
Iszonyú drága az 5090 gyártása, MSRP áron nem sok haszon van rajta a partnereknek. Úgyhogy csak a presztízs miatt csinálnak párat, hogy ilyen is van.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
warcat #48927 üzenetére
HUB beszelgetos video van linkelve. Valahogy a rajtot latva en is ketelkedem benne hogy ezeket a kartyakat tavaly osz ota spajzoljak, es keszulnek egy rajtra.... vagy a kihozatala ilyen rossz lenne az 5090-nek? Csak mert a 80 meg szodaval elmegy mint launch, de a 90? Konyorgom a vasarlo bazis 1% nem tudott venni, komplett regiok maradtak ki, a tobbibe meg nem jutott annyi mennyiseg se ami egy raklapot kitoltene. Barmi is van a palacsintaban sz@r van, es ez vitathatatlan.
Erdeklodve fogom figyelni hogy ezen start utan a hamarosan erkezo professzionalis kartyakat meg tudja e venni barki, akar ceg, akar magan ember... Mert ha abbol lesz epkezlab keszlet eleg egyszeru a matek hogy a ''jatekos 90''-es kartya karara (keszletere) lettek felhuzva a prof kartyak, a teljes chip 8000es nevvel, a kicsit gyengebbek meg (5090 gpu) meg 6000es jelzessel, 4x-es aron mint az 5090.
-
warcat
veterán
válasz
Alogonomus #48928 üzenetére
Lehet, hogy félreértetted, nem HUB-al vitatkozok, pont hogy egyetértek velük, csak továbbra sem tudom ki híresztelt olyat, hogy tavaly ősszel készen voltak a kártyák.
Moore's law is dead profiljába pont beleillik, összehazudozok mindenféle lehetőséget amiből valamelyik végül közel van a valósághoz, majd rámutat pár hónap múlva, hogy hoppá, nem megmondtam!
-
-
warcat
veterán
válasz
Alogonomus #48926 üzenetére
Nem tudom ki mondott ilyesmit, csak nem tán Moores law? 2020 óta ignoreon van
-
Alogonomus
őstag
Ez az információ eléggé ellentmond annak a korábbi híresztelésnek, hogy állítólag már tavaly ősszel készen voltak a kártyák, csak a túl sok még piacon levő Lovelace miatt nem küldték a boltokba a Blackwell kártyákat.
Ez mondjuk bőven megmagyarázná a jelenlegi súlyos készlethiányt. -
S_x96x_S
addikt
sok -sok relative friss technikai anyag az új nvidia dolgokról.
NVidia ~ nanite alternativa
https://github.com/nvpro-samples/nv_cluster_lod_builder
"nv_cluster_lod_builder is a continuous level of detail (LOD) mesh library. Continuous LOD allows for fine-grained control over geometric detail within a mesh, compared to traditional discrete LOD. Clusters of triangles are carefully precomputed by decimating the original mesh in a way that they can be seamlessly combined across different LOD levels. At rendering time, a subset of these clusters is selected to adaptively provide the required amount of detail as the camera navigates the scene.Key features of continuous LOD systems include:
- Fast rendering with more detail: Triangles are allocated where they are most needed.
- Reduced memory usage with geometry streaming: Particularly beneficial for ray tracing applications."
example:
https://github.com/nvpro-samples/vk_lod_clusters
"This sample is part of the NVIDIA RTX Mega Geometry technology and showcases a continuous level of detail (LoD) technique using mesh clusters that leveragesVK_NV_cluster_acceleration_structure
for ray tracing. It can also rasterize the content usingVK_NV_mesh_shader
. Furthermore, the sample implements an on-demand streaming system from RAM to VRAM for the geometry.""his work was inspired by the Nanite rendering system for Unreal Engine by Epic Games. "
vk_tessellated_clusters
"This sample showcases dynamic tessellation with displacement that requires per-frame generation of clusters for ray tracing usingVK_NV_cluster_acceleration_structure
. It can also render the content usingVK_NV_mesh_shader
."https://github.com/nvpro-samples/vk_tessellated_clusters
vk_animated_clusters
"This sample demonstrates the usage of theVK_NV_cluster_acceleration_structure
extension for ray tracing geometry built from clusters. The extension is part of the NVIDIA RTX Mega Geometry feature set."
sok minden más
https://github.com/nvpro-samples/build_all -
blupatrik
csendes tag
válasz
Hellwhatever #48923 üzenetére
Tényleg nem az. 3.1-es, azt tudom. Csak nem tudom melyikkel jobb/biztonságosabb használni egy 5080-at. Gondolom a sima kábellel nem az elosztóssal.
-
Busterftw
nagyúr
"industry analyst firm SemiAnalysis reports that the company behind DeepSeek incurred $1.6 billion in hardware costs and has a fleet of 50,000 Nvidia Hopper GPUs"
Ha már volt róla szó.
-
KRoy19
őstag
válasz
Kajoszbobber #48911 üzenetére
Engedd el. Ezen a fórumon sok a kábel szakértő. Szerintük a Seasonic, FSP és Corsair az szemetet gyárt és a sufniban gyártott kábel a legjobb.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #48915 üzenetére
Persze hogy mindegy mivel ha be van kapcsolva megy az artifactolás. Szerinted miért kapcsolom ki? Az csak feláras extra hogy úgy elmossa a képet mintha vazelinnel bekennéd a monitort. Ha ha te ezt szereted az a te problémád. Én vettem jobb monitort és élvezem a 4x nagyobb felbontást és a részletesebb képet.
"Oh wait, akkor megse tokelet a kep?? Oh no! Fetch me my fainting couch!
"
180ppi az még nem 300+ppi ne legyenek illúzióid, még nem teljesen retina kijelző ahogy az Apple-szokta nevezni a monitorainál. -
Raymond
titán
A temporalis problemaknal teljeesen mindegy hoy mekkora a pixelmeret. Az amit allitasz hogy AA nelkul megy rendesen kepminoseg problemak nelkul barmelyik modern jatek az objektivan marhasag. Egyszeruen tul sok minden alapul a temporalis AA-n.
"és ha annyira zavar a szerencsétlen "pixel crawl""
Oh wait, akkor megse tokelet a kep?? Oh no! Fetch me my fainting couch! -
válasz
Kajoszbobber #48913 üzenetére
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
válasz
Kajoszbobber #48909 üzenetére
Ez a Seasonic új verziós kábele kék betéttel. ( ATX 3.1) Itt van róla cikk. [link]
Ami neked van, az való elméletileg a 4090 hez, jó minőségű cucc az is, Seasonic minőség.
Ha eddig nem volt gondod vele én nem bolygatnám, de ez csak az én személyes és abszolút nem szakértői véleményem, tényleg remélem nem most lesz gondod vele.Kompatibilisek, csak az új biztonságosabb.
-
X2N
őstag
válasz
Kajoszbobber #48909 üzenetére
Nem mondod komolyan hogy 2db 8 pines kábelen 6 pin van bekötve?? Ezen fog áttolni 600W-ot?
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
[link] ugyan ilyenem van , csak nekem a taphoz adtak 2db-ot. Elvileg a 2x8pin az elvisel 600w-ot, vagy tobbet, hogy ez frissitett kabel e azt nem tudom. Seasonic oldalan is csak annyi van ''ATX 3.0 / PCIe 5.0'' 12vhpwr. Azt hiszem az lesz a biztos ha rakerdezek a gyartonal. Orulok egyebkent hogy ezekkel a kinlodasokkal sikerul kicsit se egyertelmuve tenni a dolgokat az embereknek.
-
X2N
őstag
Mi lehet az oka annak hogy 50-es kártyán több vramot használ a játék mint 40-esen?
-
válasz
Kajoszbobber #48905 üzenetére
Hát nehéz ebben okosnak lenni főleg ha jól működik nálad. Nagyon sok embernél hibátlan a dolog amúgy. Néztem lehet is venni de nem olcsó, 8-11 ezer között.
-
X2N
őstag
Én csak azt sajnálom hogy el lett hagyva az nvlink a kártyáknál...
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Akkor most kopogtathatok a Seasonicnal hogy adjatok egy ''fejlesztett'' kabelt ? Csak mert nekem meg az van amivel kijott a tap meg az elejen (tx1600 2db 2x8pin to 12vhpwr), lekopogom vastag stabil kabel, semmi gondom nem volt vele sosem. 600w van ra irva, 540w mar huzott be rola a 4090. kabel homersekletet nyilvan nem tudom megnezni, viszont kezdeti idoszakban figyeltem mikor a leegesek voltak, gep leallitasa utan meg kez meleg se volt se a kabel, se a csatlakozo, mar amennyire meg tudtam tapogatni.
Jo volna errol valami allas foglalas akar hozzaertotol, akar tapgyartoktol, bar ahogy nezem mostanaban az a veszely nem fenyeget hogy 5090et kene a gepbe tenni.... -
válasz
Kajoszbobber #48903 üzenetére
A csatlakozó kábel lett más nem csak a csati. Igen kompatibilisek,de nem érdemes a régit használni, mert változtattak a csatakozó tüskéken is, anyagi minőségben is nem csak hosszban.
12vhpwr olvad meg, azt az előző 4000 széria mellé adták,( a végén már ott is újabb 12V-2x6 verziót csomagolták amúgy a 4090 és 80 mellé) az új 5000 széria mellé már a 12V-2x6 kábel jár alapból, ezt érdemes használni. Legalább is eddig ezek a visszajelzések.
Lehet 4090 mellé is érdemes beszerezni amúgy az újat.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Hogy kell erteni azt hogy regi verzios kabel olvadt meg ? Csak mert en ugy tudom a kartyan levo anya csati ujult meg, a kabel minden esetben ugyan olyan, es kompatibilis. Az msi mellekelt adaptere meg azert sarga szinu hogy jobban lehessen azonositani hogy be van e dugva tokeletesen, mert a sarga elut a feketetol es latszik meg 1mm is ha nincs bedugva. Sok taphoz adtak kezdetekben 2x8pin to 12vhpwr kabelt, annak mindnek mukodni kell akar az 5090-el is. Vagy nem ?
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #48899 üzenetére
Nem villognak a pixelek, és ha annyira zavar a szerencsétlen "pixel crawl" akkor teszel rá egy SMAA-t ami fényévekkel jobb mint bármilyen temporális megoldás. Mondom, ha nem használtál ekkora felbontású kijelző ekkora méretben nincs miről beszélni....NEM LÁTOD A PIXELEKET.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bezámítás! Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 notebook - i7 13700HX 32GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest