Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
warcat
veterán
válasz
KillerKollar #48498 üzenetére
Mobilon nézd
-
KillerKollar
őstag
válasz
winters123 #48497 üzenetére
Ezek nem placeholder árak? 1,042 millió az egész reális, nem tudom, hogy a Ventus mennyire jó/nem jó hűtés, de ahhoz képest az 1,3 elég durva felár a Suprimért.
Szerk.: Hozzáadtam az összes kártyát összehasonlításba de nálam nem írj árakat.
-
winters123
tag
válasz
KillerKollar #48483 üzenetére
Dehogy nincs. Ott van az csak osszehasonlitoba kell tenni. Ventus 1,042 millio, Suprim 1,3 millio
-
M@trixfan
addikt
válasz
bitblueduck #48495 üzenetére
Persze, elolvasom részletesen mikor majd ráérek, amúgy is szoktam böngészni a Puget Systems cikkeit. Ilyen témában a TechNotice csatornát figyelem még és már az első tapasztalatok közt voltak rögös dolgok. Nekem azt nehéz emészteni, hogy 1,2-1,3M környéke majd egy komplett Mac Studio M4 platformon, ami abszolút nagyobb prioritás a házi stúdióba mint akármilyen PC, csak hát a gaming az PC és nyilván kipróbálnám milyen az említett szoftverekkel. Mert azért a nyers kraft nagyon ott van.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
M@trixfan #48494 üzenetére
elkő olvasni a részleteket
ez az első kicsit tényleg cinkes, de javítják nemsokára:
Issue: DaVinci Resolve (Studio) 19.1 cannot launch with an RTX 50-series GPU.
Workaround: None
Other Information: BlackMagic provided a pre-release build of DaVinci Resolve Studio to reviewers that works with the RTX 50-series. We expect this build to be made available to the public in the near future.ez viszont nem tűnik nagy problémának:
Issue: Built-in benchmark does not work on Topaz Video AI 6.0
Workaround: None
Other Information: Appears to be only an issue with the built-in benchmark, and not with the normal functionality in Topaz AI -
A.Winston
tag
Tovabbra is mubalhe szaga van szerintem is..
Valoszinu probalnak egy jo reszveny vasarlas belepesi pontot kicsikarni csak.
Jott egy jo model kevesebb eroforras igennyel, na es akkor?
Tessek ossze kapni magat mindenkinek, hogy jobb hardeveren megjobbakat csinaljanak!
Nem tudom ki mit hitt, hogy majd itt szepen befagyastlztjak a fejlodest par export korlatozassal.. -
S_x96x_S
addikt
problémákra számítani kell.
"NVIDIA GeForce RTX 50-Series | Known Software Issues"
https://www.pugetsystems.com/blog/2025/01/27/nvidia-geforce-rtx-50-series-known-software-issues/
- Blackmagic DaVinci Resolve
- Adobe Premiere Pro
- Topaz Video AI
- V-Ray 6.0
- OctaneBench 2020
- CineBench 2024 -
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #48485 üzenetére
De azt te is erted, hogy ha az innovacio lehetove teszi, akkor nem a model merete fog csokkenni, hanem nagyobb feladatot fognak ugyanakkora modelre rakni?
A memoria sebessege az 1-2 ev mulva lehet, hogy akkora lesz, mint az nv-nel 3 eve (tehat abban csak 5 ev lesz a lemaradas), de amugy maga a szamitasi teljesitmeny is gyenge, meg vannak meg a 4 bites floatok, sparse matrix stb. Szoval semmi koze hozza. Es akkor masodjara is irom, hogy de ha ez mind nem lenne akkor se raknal ilyet a szerverkozpontodba, mert nem erre valo. Tehat dragabb, lassabb, nem erre valo, de biztos van aki szerint ez egy nagy veszelyforras az nv szamara, csak az nem en vagyok. Lehet, hogy egyebkent tudnanak gyartani olyan chipet is, ami az lenne, de ezek a konzumer chipek nem azok.
-
S_x96x_S
addikt
"Llama.cpp AI Performance With The GeForce RTX 5090"
https://www.phoronix.com/review/nvidia-rtx5090-llama-cppha a fogyasztás is fontos.
-
S_x96x_S
addikt
> Nem tudom mire gondolsz
erre a részre gondolok a https://stratechery.com/2025/deepseek-faq/ -ból.
"""
At a minimum DeepSeek’s efficiency and broad availability cast significant doubt on the most optimistic Nvidia growth story, at least in the near term. The payoffs from both model and infrastructure optimization also suggest there are significant gains to be had from exploring alternative approaches to inference in particular. For example, it might be much more plausible to run inference on a standalone AMD GPU, completely sidestepping AMD’s inferior chip-to-chip communications capability. Reasoning models also increase the payoff for inference-only chips that are even more specialized than Nvidia’s GPUs.In short, Nvidia isn’t going anywhere; the Nvidia stock, however, is suddenly facing a lot more uncertainty that hasn’t been priced in. And that, by extension, is going to drag everyone down.
"""> Tobb memoriat tobb penzert fognak adni,
> nemigen csokken tole a profitjuk.Ha van alternativa, akkor a kereslet és az eladott mennyiség is kevesebb lesz,
ami kihat a profitra.> 192 GB-os mac $5600, de az egy sokkal lassabb rendszer,
a memória sebessége az relative jó.
Performance of llama.cpp on Apple Silicon M-series
- az M2 Ultra csak 800 Gb/s -et tud.
- de az idén várható: M4 Ultra - 1092 Gb/s memory bandwith -el már pariban lesz az RTX 4090 (1008 GB/s) -elés az Apple intenziven dolgozik az M5 -ön is.
https://x.com/mingchikuo/status/1871185666362745227
"2. The M5 Pro, Max, and Ultra will utilize server-grade SoIC packaging. Apple will use 2.5D packaging called SoIC-mH (molding horizontal) to improve production yields and thermal performance, featuring separate CPU and GPU designs.
3. Apple’s PCC infrastructure build-out will accelerate after the mass production of the high-end M5 chips, better suited for AI inferencing." -
adr0001
aktív tag
válasz
KillerKollar #48483 üzenetére
OCUK
-
KillerKollar
őstag
Alzán listázták az 5090eket de ár még nincs
-
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #48479 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz, en csak feluletesen neztem meg, de nem tunt ugy, hogy ezek az innovaciok tennek lehetove barmilyen masik chip hasznalatat, ezek csak siman kisebb memoriat es rovidebb tanitasi ciklus igenyelnek, mindegy milyen hw-en.
Tobb memoriat tobb penzert fognak adni, nemigen csokken tole a profitjuk. 192 GB-os mac $5600, de az egy sokkal lassabb rendszer, szerintem nem versenykepes, es en nem is epitenek belole szerverkozpontot, de persze aki nem tudja, hogy mi mire valo, az lehet, hogy csak a nagy memoriat latja.
-
adr0001
aktív tag
Biztos volt már, de evergreen
-
S_x96x_S
addikt
> tehat tobb chip kell.
ami az új innovációk általános elterjedése után nem csak nVidia GPU lehet.
( vagyis a Huawei Ascend és az AMD chipjei is kapnak esélyt )> Addig van az Apple-nek nagyobb memoriaja,
> amig az nvidia ugy nem hataroz, hogy nekik is fel kell pakolni meg.tegye; de ezzel az nVidia profitja csökken.
Amúgy lesz az nvidiának - DIGITS -e. ( 128 GB VRAM -al - május körül )
~ 3000 USD -ért.
edit:
( több chip )
Amúgy a Deepseek-et nem csak nVidia vagy Apple gépeken lehet futtatni,
https://github.com/deepseek-ai/DeepSeek-V3
hanem még
- AMD GPU: Enables running the DeepSeek-V3 model on AMD GPUs via SGLang in both BF16 and FP8 modes.
- Huawei Ascend NPU: Supports running DeepSeek-V3 on Huawei Ascend devices.
És a nem nVidia lehetőségek listája tovább nő. -
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #48477 üzenetére
Szerintem ha hasonlo feladat megoldasahoz valamilyen innovaciot hasznalva kisebb memoria meret eleg, akkor az lehetove teszi nagyobb feladat megoldasat, illetve hogy tobben probaljanak hasonlo feladatot megoldani, tehat tobb chip kell.
Addig van az Apple-nek nagyobb memoriaja, amig az nvidia ugy nem hataroz, hogy nekik is fel kell pakolni meg. Amugy se ertem, hogy az mitol birna ugyanaz a business lenni, nem abbol keresi az nv az ai penzt, hogy konzumereknek ad el asztali szamitogepeket. -
S_x96x_S
addikt
válasz
A.Winston #48472 üzenetére
> Biztos velem van a baj, de ha a deepseek is nvidia kartyakkal lett kepzve,
> az miert akkora para nekik?
> Pont, hogy megerositi hogy nincs nagyon alternativa..
Az a baj ... hogy lett "elméleti" alternativa;
A DeepSeek kiszabadította a (tudás) szellemét
és most már sokan elfogadják azt a lehetőséget,
hogy az nVidia eddigi erősségeit ( CUDA + ... ) meg lehet kerülni.
És a Deepseek innovációkkal
- az nVidia picit nyer ;
- a riválisok viszont sokkal többet.
Emiatt az nVidia nehezebben tudja fentartani a magasabb haszonkulcsát.
Vagyis megint lesz egy kis verseny.
És sok áttételes hatás lehet, pl. a Startup befektetők; Tualjdonosok kevesebb pénzt adnak HW-re és nVidia GPU-ra - és inkább a szoftveres hatékonyságot forszírozzák.
És ez az nVidia megrendeléseket egy kicsit visszafoghatja.
A https://stratechery.com/2025/deepseek-faq/ cikk pl. az Apple-t is a nyertesek közé sorolja (draft gépi fordítással)
"Az Apple szintén nagy nyertes. Az előrejelzéshez (inference) szükséges memóriaigény drámai csökkenése sokkal életképesebbé teszi a peremhálózati előrejelzést, és az Apple rendelkezik a legjobb hardverrel pontosan ehhez. Az Apple Silicon egységes memóriát használ, ami azt jelenti, hogy a CPU, GPU és NPU (neurális feldolgozó egység) egy közös memóriaforráshoz fér hozzá; ez azt jelenti, hogy az Apple csúcskategóriás hardvere valójában a legjobb fogyasztói chip az előrejelzéshez (az Nvidia játék GPU-k legfeljebb 32 GB VRAM-mal rendelkeznek, míg az Apple chipjei akár 192 GB RAM-ot is elérhetnek)." -
Alogonomus
őstag
válasz
A.Winston #48472 üzenetére
Azért okozott nagy felfordulást a Deepseek, mert állítólag az eddigi AI megoldásokhoz képest sokkal kevesebb és ráadásul régebbi "nvidia kártyával" elérte nagyjából ugyanazt a szintet.
Az Nvidia piaci értékét azt tartotta magasan, hogy ezidáig úgy tűnt, hogy a komoly AI feladatokhoz a szűk 10 ezer dolláros A100 nem elég, a nagyjából 40 ezer dolláros H100 alig elég, és a tényleges eredményekhez a 100 ezer dolláros B100 és drágább verziói kellenek majd, amivel az Nvidia hatalmasat kaszálhat.
A Deepseek látszólagos sikeréből következtetve viszont elképzelhető, hogy az új Blackwell szervergyorsítók iránti piaci kereslet nagyon megcsappan, ha sokkal olcsóbb és tömegesen elérhető régebbi kártyákkal sokkal olcsóbban működtethetőek az AI rendszerek. A lecsökkenő kereslet eredményeként pedig az Nvidia bevételei is jelentősen lecsökkennének. -
BerserkGuts
addikt
válasz
huskydog17 #48474 üzenetére
na igen láttam hogy youtubon milyen szép nálam meg nem ugyan az
-
huskydog17
addikt
válasz
BerserkGuts #48473 üzenetére
Az a patch még nem publikus, press build van belőle, tehát most még csak a sajtónak van hozzáférése, tesztelőknek. Holnapután várható a patch mindenki számára, mert akkor lesz az RTX 5080/5090 rajt.
Cyberpunk 2077 viszont már megkapta a patch-et, ott mindenki tudja tesztelni.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
huskydog17 #48470 üzenetére
és ezt az új modelt alan wake-nél hogy lehet beállítani? vagy a patch-el megkaptuk?
-
A.Winston
tag
válasz
S_x96x_S #48460 üzenetére
Biztos velem van a baj, de ha a deepseek is nvidia kartyakkal lett kepzve, az miert akkora para nekik? Pont, hogy megerositi hogy nincs nagyon alternativa..
Nekem olyan erzesem van a sok tozsdeguru ugy tolja bele a penzt a reszvenyekbe, hogy nagyivben tesz a reszletekre inkabb. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48466 üzenetére
> Ez es az elozo hsz is OK, csak azt nem ertem miert linkelgeted ezeket nekem.
Amikor azt írtad, hogy érdemes lenne alaposabban utánajárnom a témának,
megtettem és találtam pár pontosítani való információt a te korábbi állításodban is.És talán a többi fórum olvasónak is hasznos, hogyha együttműködve,
a lehető legtisztább információt adjuk mindketten. -
válasz
maross #48459 üzenetére
Ez csak az 5090-re igaz, a többi kártya esetében kevesebb pénzért fogsz több teljesítményt kapni. Nyilván várjuk meg a valós árakat, de egyelőre úgy fest, hogy ár / teljesítmény terén ez egy átlagosnál valamivel, de nem drámaian gyengébb generációváltás lesz.
Az egy teljesen külön történet, hogy műszakilag csalódás az új uarch - nyilván ezért is van a kategórián belüli áresés 5080-tól lefelé.
A fake frame pedig egy remek ötlet, egyelőre még nagyon gyerekcipőben jár, de pár év múlva lehet belőle kitűnő feature. -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #48463 üzenetére
Ez es az elozo hsz is OK, csak azt nem ertem miert linkelgeted ezeket nekem. Az egyikben sincs szamomra ujdonsag, Ne erts felre, urolok meg megtalaltad csak a tapasztalatok alapjan nem vagyk benne biztos hogy erted az osszefuggeseket.
Az hogy a techbro banda most izzad mert nehezebb felremagyarazni miert is kellenek nekik a tobbszaz milliardos befektetesek az pozitiv. Az hogy a tozsden a csorda az eladasra ugrott az se valami meglepo, a tozsde igy mukodik, az egy csorda.
Az van hogy valaki talalt az AI-nal egy optimalisabb modszert valami eleresere. Ez annyit jelent hogy a barrier of entry lejjebb ment, tobben lephetnek majd be es be is fognak. Ugyanugy mint az osszes masik iparban vagy dologban mint elotte.
-
Ez mindíg így volt mikor ment a legtöbb kártya MSRP áron, főleg a megjelenés első heteiben? Jelenleg az Asus 30-40% felárral van belistázva de a kártya még nem is kapható, jan 30-tól lesz hivatalosan megvehető...
az MSI - Giga 20 % körüli felárral meg a palit Inno3D szerintem lesz MSRP áron ahogy szokott is lenni. A kisebb kártyák hűtése olcsóbb amúgy és én nem vagyok benne biztos, hogy az 5060 Ti pl GDDR7 lesz -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
( deepseek )
> az a szam (a H100 szamabol ami elmeletileg van nekik
az valószínűleg egy félreértés következménye.
https://x.com/dylan522p/status/1883934275516654060
Valamint:
https://x.com/Jukanlosreve/status/1882749023184207893
"SemiAnalysis stated that by the end of 2024, China would have more than one million chips equivalent in performance to NVIDIA’s A100. In fact, as of the fourth quarter of 2024, China is assessed to have secured over one million GPUs on an annual basis. Additionally, SemiAnalysis’s analysts forecast that in 2025, SMIC’s N+2 (7nm) process would enable the mass supply of chips on par with the A100 in performance. They also suggested that as early as the same year, chips based on SMIC’s N+3 (5nm) process could be released. If SMIC succeeds with a 5nm process, that would indeed be alarming, indicating technological capabilities far beyond common perceptions. If this is true, it could mean that the technology gap between TSMC and Samsung is even larger than the gap between Samsung and SMIC—an unsettling thought. -
lenox
veterán
válasz
maross #48459 üzenetére
Szerintem meg pont jo, hogy nem kell kolteni. Ha amugy is vennel regit, most vehetsz ujat. Ha van elozo genekbol valami, es elegedett vagy, akkor nem kell. Persze ebben az esetben soha nem kellett volna, szerintem nincs semmit latnivalo, picit rancfelvarras, regi mar nem lesz, ha valamiert kell kartya, most majd az uj genbol vesz a user. De amugy ha csak nem AI-ozik valaki, en frame genert lofaszt nem vennek. Mondjuk az 1.8 TB/sec az csabito, de az enyemen 48 GB van, az se olyan rossz. Persze csak 30-ig hasznalom ki, tehat igazabol nekem az 5090 jo lehetne, de kivarom a pro sorozatot.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
(DeepSeek)
> Sok kozte a propaganda (az "only a side project" pl.)
> es az alacosny traing koltseg ($5-$6mil) is megintcsak
> inkabb propaganda szinten van,
> tobb felol is buzlik az a szam (a H100 szamabol ami elmeletileg van
> nekik es attol is hogy mit csinaltak
> itt pontosan merthat kellett elotte mar egy letezo nagy modell
> amivel a "high quality traing data" elo lett allitva.
> Egyebkent azt se konkretizaltak hogy a mi volt es honnan, nem veletlenul.a https://stratechery.com/2025/deepseek-faq/
lényegében majdnem minden felvetésedet megválaszolja:"""
> I’m not sure I understood any of that.The key implications of these breakthroughs — and the part you need to understand — only became apparent with
V3
, which added a new approach to load balancing (further reducing communications overhead) and multi-token prediction in training (further densifying each training step, again reducing overhead):V3
was shockingly cheap to train. DeepSeek claimed the model training took 2,788 thousand H800 GPU hours, which, at a cost of $2/GPU hour, comes out to a mere $5.576 million.> That seems impossibly low.
DeepSeek is clear that these costs are only for the final training run, and exclude all other expenses; from theV3
paper:
Lastly, we emphasize again the economical training costs of DeepSeek-V3, summarized in Table 1, achieved through our optimized co-design of algorithms, frameworks, and hardware. During the pre-training stage, training DeepSeek-V3 on each trillion tokens requires only 180K H800 GPU hours, i.e., 3.7 days on our cluster with 2048 H800 GPUs. Consequently, our pre- training stage is completed in less than two months and costs 2664K GPU hours. Combined with 119K GPU hours for the context length extension and 5K GPU hours for post-training, DeepSeek-V3 costs only 2.788M GPU hours for its full training. Assuming the rental price of the H800 GPU is $2 per GPU hour, our total training costs amount to only $5.576M. Note that the aforementioned costs include only the official training of DeepSeek-V3, excluding the costs associated with prior research and ablation experiments on architectures, algorithms, or data.
So no, you can’t replicate DeepSeek the company for $5.576 million.
> I still don’t believe that number.Actually, the burden of proof is on the doubters, at least once you understand the
V3
architecture. Remember that bit about DeepSeekMoE: V3 has 671 billion parameters, but only 37 billion parameters in the active expert are computed per token; this equates to 333.3 billion FLOPs of compute per token. Here I should mention another DeepSeek innovation: while parameters were stored with BF16 or FP32 precision, they were reduced to FP8 precision for calculations; 2048 H800 GPUs have a capacity of 3.97 exoflops, i.e. 3.97 billion billion FLOPS. The training set, meanwhile, consisted of 14.8 trillion tokens; once you do all of the math it becomes apparent that 2.8 million H800 hours is sufficient for trainingV3
. Again, this was just the final run, not the total cost, but it’s a plausible number.> Scale AI CEO Alexandr Wang said they have 50,000 H100s.
I don’t know where Wang got his information; I’m guessing he’s referring to this November 2024 tweet from Dylan Patel, which says that DeepSeek had “over 50k Hopper GPUs”. H800s, however, are Hopper GPUs, they just have much more constrained memory bandwidth than H100s because of U.S. sanctions.
Here’s the thing: a huge number of the innovations I explained above are about overcoming the lack of memory bandwidth implied in using H800s instead of H100s. Moreover, if you actually did the math on the previous question, you would realize that DeepSeek actually had an excess of computing; that’s because DeepSeek actually programmed 20 of the 132 processing units on each H800 specifically to manage cross-chip communications. This is actually impossible to do in CUDA. DeepSeek engineers had to drop down to PTX, a low-level instruction set for Nvidia GPUs that is basically like assembly language. This is an insane level of optimization that only makes sense if you are using H800s.
Meanwhile, DeepSeek also makes their models available for inference: that requires a whole bunch of GPUs above-and-beyond whatever was used for training.
"""És ha valaki részvényekben utazik - a stratechery - cikkből - gépi fordítással :
"""
> Akkor miért pánikol mindenki?
Úgy gondolom, hogy több tényező játszik szerepet. Először is, sokk, hogy Kína utolérte az amerikai vezető laborokat, annak ellenére, hogy széles körben feltételezték, hogy Kína nem olyan jó a szoftverekben, mint az Egyesült Államok. Ez valószínűleg a legnagyobb dolog, amit elmulasztottam előre látni a reakció meglepettségében. A valóság az, hogy Kínának rendkívül fejlett szoftveripara van általában, és nagyon jó eredményeket mutat az AI modellek fejlesztésében is.
Másodszor, a V3 alacsony képzési költségei és a DeepSeek alacsony előrejelzési költségei meglepetést okoztak. Ez számomra is nagy meglepetés volt, de a számok hihetőek. Ez közvetetten valószínűleg mindenkit idegessé tesz az Nvidia miatt, amelynek nyilvánvalóan nagy hatása van a piacra.
Harmadszor, hogy a DeepSeek mindezt a chip-tilalom ellenére érte el. Ugyanakkor, ahogy korábban említettem, valószínűnek tűnik, hogy a DeepSeek ezt legális chipekkel valósította meg.
> Van Nvidia részvényem! Vége mindennek?Az Nvidia története valóban kihívásokkal néz szembe ezek után. Az Nvidia két nagy „várárokra” támaszkodik:
- A CUDA az elsődleges programozási nyelv a modellekhez, és ez csak Nvidia chipeken működik.
- Az Nvidia hatalmas előnyt élvez a chipjei közötti kommunikáció és egy nagy virtuális GPU létrehozása terén.
Ezek az „árkok” eddig szorosan együttműködtek. A DeepSeek azonban most megmutatta, hogy van egy másik út: nehéz optimalizációval gyengébb hardveren is lenyűgöző eredmények érhetők el, míg eddig a legegyszerűbb megoldás az Nvidia fizetése volt.> Az Nvidia tehát veszít?
Nem feltétlenül, de az optimista növekedési történetük valószínűleg ködösödött.
"""Amúgy érdemes még elolvasni a teljes cikket is - főleg az DeepSeek-R1-Zero -t
----------
És egyesek dolgoznak a re-implementáción is
vagyis hamarosan kiderül, hogy amit állítot a Deepseek az valós-e :"Fully open reproduction of DeepSeek-R1"
https://github.com/huggingface/open-r1 -
maross
nagyúr
A baj csak az, hogy a regi szep idokben kijott az uj szeria, es rogton tobb nyers erot kaptal a penzedert, aminek kovetkezteben bezuhant a regi szeria ara. Most meg kapod a fake framet, es tobb penzert tobb teljesitmenyt, ugyhogy maradhatsz a regi kartyadnal. Ha 200k-val tobb penzt akarna kolteni az ember videokartyara, akkor megtehette volna 2 eve is, es szinte ugyanott lenne. Csalodas.
Ja es bonusznak, amin tegnap hangosan felrohogtem, "'MSRP feels like charity'" -
lenox
veterán
válasz
paprobert #48457 üzenetére
De amugy most azt nem ertem, hogy ha nem lenne 5xxx, akkor mindenki szepen venne tovabb a 4xxx-et. De van 5xxx, oke, kb. ugyanaz, kicsit nagyobb memory bandwidth, meg tobb sw feature, tehat semmi kulonos. Azert ez nem rosszabb, mintha csak 4xxx lenne. Oke, azt hazudtak, hogy 5070=4090. De hat atlatunk a szitan, es magunkban tudjuk, hogy bekaphatjak. De akkor most mi a gond? Nem adjak tobbert, nem rosszabb, oke nem is jobb, csak kicsit, hat ennyit tudnak. En orulok hogy amit hasznalok nem full elavult, es nem kell ujat szerezzek, ennek is van 960 GB/sec mem bandwidth-e. Turingrol azert upgradelnek, ha uj gepet raknek ossze, de Ampere-rol, Ada-rol mar nem. Menjenek csodbe, oke, de amugy nem olyan rosszak ezek az 5xxx-ek, szerintem pont annyira megerik, mint az elodok, talan egy kicsit jobban is.
-
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #48454 üzenetére
B+, ha tozsdehuszar lennek qrvara vigyorogva vennem a leertekelt nv reszvenyeket. Ez ugy fog visszapattanni, hogy orom lesz nezni. Persze konnyen beszelek, mert nem vagyok tozsdehuszar. De hat tenyleg ez ilyen nem figyeltunk, de most bearazunk valamit, de mikor megertjuk, hogy mit araztunk be, akkor rajovunk, hogy hulyeseg.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
wjbhbdux #48453 üzenetére
nagy korrekció,
és Jensennek kevesebb bőrkabátja lesz.
de túléli az nVidia.
"Nvidia’s $589 Billion DeepSeek Rout Is Largest in Market History"
🐮🐄🐮🐄🐮🐄🐮🐄🐮🐄🐮🐄🐮🐄
Rengeteg pénz köddé vált,
Nem lesz ebből bőrkabát.
Tőzsde zuhan, trágya-domb,
AI-arcunk csupa gond.
Vígan böfög sok tehén,
Míg elvész a chip-remény. -
S_x96x_S
addikt
ha jól látom:
- RTX 5060 Ti [ 8GB és 16G ]
- RTX 5070 TI [ 12GB és 16GB ]
- RTX 5070 12GB"""
MS-RTX5080 MGG OC16G, MS-RTX5080 iCraft OC16G AIGA, MS-RTX5080 iCraft OC16G, MS-RTX5080 MGG 16G, MS-RTX5080 iCraft 16G AIGA, MS-RTX5080 iCraft 16G, RTX5080 OTES 16G, MS-RTX5070Ti MGG OC16G , MS-RTX5070Ti iCraft OC16G AIGA, MS-RTX5070Ti iCraft OC16G , MS-RTX5070Ti MGG 16G , MS-RTX5070Ti iCraft 16G AIGA, MS-RTX5070Ti iCraft 16G, RTX5070Ti OTES 16G, MS-RTX5070Ti MGG OC12G , MS-RTX5070Ti iCraft OC12G AIGA, MS-RTX5070Ti iCraft OC12G , MS-RTX5070Ti MGG 12G , MS-RTX5070Ti iCraft 12G AIGA, MS-RTX5070Ti iCraft 12G, MS-RTX5070 MGG 12G, MS-RTX5070 iCraft 12G AIGA, MS-RTX5070 iCraft 12G, MS-RTX5070 MGG OC12G, MS-RTX5070 iCraft OC12G AIGA, MS-RTX5070 iCraft OC12G, RTX5070 OTES 12G,MS-RTX5060Ti iCraft 8G AIGA, MS-RTX5060Ti iCraft 8G, MS-RTX5060Ti iCraft 8G AIGAX2, MS-RTX5060Ti iCraft OC8G AIGA, MS-RTX5060Ti iCraft OC8G , MS-RTX5060Ti iCraft OC8G AIGAX2, MS-RTX5060Ti TR 8G , MS-RTX5060Ti iCraft 16G AIGA, MS-RTX5060Ti iCraft 16G, MS-RTX5060Ti iCraft 16G AIGAX2 , MS-RTX5060Ti iCraft OC16G AIGA, MS-RTX5060Ti iCraft OC16G , MS-RTX5060Ti iCraft OC16G AIGAX2, MS-RTX5060Ti TR 16G , MS-RTX5060 iCraft 8G AIGA, MS-RTX5060 iCraft 8G, MS-RTX5060 iCraft 8G AIGAX2, MS-RTX5060 iCraft OC8G AIGA, MS-RTX5060 iCraft OC8G, MS-RTX5060 iCraft OC8G AIGAX2, MS-RTX5060 TR 8G , MS-RTX5060 LP 8G,
..."""
https://nsi.eaeunion.org/portal/1994/card/450f9ceb-00d0-4f80-9b8e-655ad62b0dc4?searchText=&date=2025-01-28
https://x.com/Olrak29_/status/1883933954375573820 -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #48438 üzenetére
> NVIDIA GPUs have no hidden magic
Ha egy kínai nVidia riválisra kellene tippelnem,
akkor a Huawei Ascend 910C a legesélyesebb - ami a kínai Blackwell alternativa lenne.A Deepseek -nek eleve van Huawei Ascend NPU támogatása az inferencre,
és valószínüleg ez teszi lehetővé az olcsó DeepSeek R1 service -t. ;
Van saját (Huawei) MindIE -nek nevezett szofvercsomagjuk - és a kínai piacon már az AI megrendelések az nVidia forgalom felét már elérték. ( persze sok választás nincs )
Persze minden is - egy kicsit bugos , meg döcög ;
de irdatlan mennyiségű mérnököt állított erre a Huawei.
--------
és a Deepseek - 1 órával ezelőtt publikálta a saját text-to-image modelljét.
https://github.com/deepseek-ai/Janus/blob/main/janus_pro_tech_report.pdf -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48446 üzenetére
> Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
Vettem a privát véleményedet; a kövezés elmarad - mint mindig.
Amúgy a DeepSeek R1 -et nem lehet lesöpörni; hogy csak kínai propaganda.
Tegnap:
"Deepseek R1 is AI's Sputnik moment." Marc Andreessen, https://x.com/pmarca/status/1883640142591853011
Erre ma a sajtó:
"DeepSeek's 'Sputnik moment' prompts investors to sell big AI players"
- Tech stocks sink; Nvidia drops sharply in premarket
- China's DeepSeek AI assistance surges in popularity
- Nervous investors seek safe-havens, dollar falls -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
> A Deepseek elotte volt publikalva.
igen. köszi a pontosítást.
A DeepSeek R1 - a Biden kormány AI Export korlátozása után jelent meg,
de még a StarGate - előtt.
És mindegyik esemény 1 héten belül történt.> nem nagy kanallal enni a Kinai propagandat
Ezt a tőzsdézőknek is mond el.
A Stargate bejelentése után megugrottak a részvényárak.
és most, hogy az AI világban mindenki (is) a DeepSeek R1 -ről beszél, - korrigálnak.
A propaganda ( ~ bullshit )
az propaganda; legyen az USA AI startup - vagy Kínai Startup.
De ettől még a DeepSeek R1 - elég jó.
> Roviden - finoman es esszel kell ezt venni,A sajtó eleve megbízhatatlan.
Mondhatsz olyan hírforrást, amit te megbízhatóanak találsz,
de ettől még az se lesz tökéletes.https://en.wikipedia.org/wiki/Gell-Mann_amnesia_effect
"A Gell-Mann amnézia-hatás egy kognitív torzítás, amely azt a hajlamot írja le, hogy az emberek kritikusan értékelik azokat a médiajelentéseket, amelyek azon a területen készültek, amelyben jártasak, ugyanakkor továbbra is megbíznak más területek tudósításaiban, annak ellenére, hogy felismerik a hasonló lehetséges pontatlanságokat." -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #48442 üzenetére
"A "Deepseek R1" - bejelentése valamilyen válasz volt
az USA 500 milliárd dolláros Stargate projektjére."A Deepseek elotte volt publikalva. A Stargate pedig fuggetlenul a DS-tol Sam Altman kapkodasa penz utan mert kiszaradtak a privat folyok es a kormanyt probalja most megfejni.
A DS egyebkent jo modell es jo hogy MIT licensz, nem veletlenul keltett panikot az iparban a fejetlenul szor AI penzben lubizkolo Silicon valley tesok kozott, de a kijelenteseket azert ertelmesen kell szurni. Sok kozte a propaganda (az "only a side project" pl.) es az alacosny traing koltseg ($5-$6mil) is megintcsak inkabb propaganda szinten van, tobb felol is buzlik az a szam (a H100 szamabol ami elmeletileg van nekik es attol is hogy mit csinaltak itt pontosan merthat kellett elotte mar egy letezo nagy modell amivel a "high quality traing data" elo lett allitva. Egyebkent azt se konkretizaltak hogy a mi volt es honnan, nem veletlenul.
Roviden - finoman es esszel kell ezt venni, nem nagy kanallal enni a Kinai propagandat es foleg nem valami szerencsetlen felreforditott Portfolio cikkekbol tajekozodni.
-
Quadgame94
őstag
Aprón már van 5070 300K-ért
Egy 4070 Super Plusszocska
Miközben a 4070 Ti majd' 3 garival 290K
Mekkora lúzer aki ennyirét megveszi.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48441 üzenetére
Az eredeti interjú 2024 juliusi - vagyis fél éves
de csak most kapta fel a média a DeepSeek R1 - miatt.
A Portfolió is valószínűleg valami angol többszörösen átvett cikkből idézhetett,
Az egész mögött van egy technológia pánik is,
hogy Kína utoléri az USA -t AI technológia terén is.
A "Deepseek R1" - bejelentése valamilyen válasz volt
az USA 500 milliárd dolláros Stargate projektjére.
És a Kínaiak is bejelentették a legújabb AI projektjuket.
aminek valószínüleg része egy olcsó Nvidia alternativa is.
-
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #48440 üzenetére
"nem szó szerinti fordítás, de a tőzsde már csak ilyen."
Nem arrol van szo hogy nem szo szerinti forditas hanem arrol hogy egyalatalan nem azt mondta. Itt most a Portfolio-rol van szo, ennek semmi koze a tozsdehez.
Egyebkent ha ennyire futja nekik akkor a tobbit en a helyedben nem igazan olvasnam es idezgetnem be sehova. Vagy ha nagyon erdekel akkor keresd meg az eredetit inkabb.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48439 üzenetére
nem szó szerinti fordítás, de a tőzsde már csak ilyen.
Félmondatok/Félinformációk alapján - emelkedik és süllyed az árfolyam
Egy AI-s összefoglaló a cikkről.
"""
A cikk szerint az nVidia GPU-dominanciája nem pusztán a hardverük fejlettségén, hanem a mögötte álló kiterjedt nyugati tech-ökoszisztémán is alapul. Bár a GPU-architektúra alapjai ismertek, mégsem könnyű másolni, mert a felzárkózáshoz rengeteg idő, pénz és kutatási kultúra szükséges. Kínai fejlesztők számára ráadásul gondot jelent az amerikai exportkorlátozás a csúcskategóriás chipekre, így az nVidia–fölény rövid távon nem látszik igazán meginogni. A szerzők kiemelik, hogy még ha nincsenek is „titkok” a kártyák mögött, a teljes ökoszisztéma és a következő generációs fejlesztések üteme jelenti a valódi előnyt, amit nem lehet egyik napról a másikra lemásolni.
""
Az AI fórumokat olvasva - a DeepSeek R1 - váratlansága és költsége
a lényeges ,
amit egyre többen amolyan Szputnyik momentumnak neveznek.
És az AI világban ~ 1 hete a legtöbb hír a DeepSeek R1 -ről szól.
ami most eljutott a tőzsdére is.
------------
"DeepSeek seems to have created a panic moment within the biggest companies and it should alarm investors.
Costs:
•2,048 Nvidia H800 GPUs: $40-50million
•Training: $5million
If all it takes to beat OpenAI is a maximum of $55million, the industry is becoming commoditized way faster than previously expected.
US-based AI companies alone will have to generate about $600 billion a year in revenue to pay for their AI hardware, according to Sequoia.
The capex and R&D will likely be accepted to remain competitive given the risks of not being involved in the space, however it is getting harder by the day to envision a profitable venture in the field.
Great moment for the consumer but very bad news for the companies competing in the field.
"""
https://x.com/TheShortBear/status/1882783200998498542
---
""
It gets even better; DeepSeek is ~96% CHEAPER than ChatGPT.
- Cost of OpenAI o1: $60.00 per 1M output tokens
- Cost of DeepSeek R1: $2.19 per 1M output tokens
DeepSeek R1 is 100% Opensource and a fraction of the cost of ChatGPT.
Cheaper AND better is a lethal combo.
" https://x.com/KobeissiLetter/status/1883858676001452230 -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #48438 üzenetére
Ez:
"Az Nvidia grafikus kártyái elméletben NEM TARTALMAZNAK TECHNOLÓGIAI TITKOKAT, és KÖNNYEN MÁSOLHATÓK."
es ez"Secrets don’t exist, but replication takes time and cost. NVIDIA GPUs have no hidden magic—yet catching up requires rebuilding teams and chasing their next-gen tech."
nagyon nem ugyanaz... -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48437 üzenetére
> Arra az utolsora jo lenne az eredeti forrast latni
> mert ugy ahogy ott leirva van eleg nagy baromsag.Gondolom csak az AI-ra értette.
és elnézve a rengeteg AI startupot - akik AI chipeket terveznek ez nem tünik annyira lehetetlennek. Még GeoHot is saját AI chipről álmodozik.
Amúgy ha fél éve valaki azt mondja, hogy a Kínaiak - olyan nyílt modellt csinálnak, ami versenytársa lehet az OpenAI -nak - sokkal kisebb költségből, azt színtén sokan baromságnak tartották volna. De mivel az sikerült nekik - ennek a kijelentésnek is nagyobb a súlya.amúgy itt van a forrás - eredetiben.
https://thechinaacademy.org/interview-with-deepseek-founder-were-done-following-its-time-to-lead/
"""
An Yong: But can technology alone create a significant competitive gap? You’ve said there are no absolute “secrets.”Liang Wenfeng: Secrets don’t exist, but replication takes time and cost. NVIDIA GPUs have no hidden magic—yet catching up requires rebuilding teams and chasing their next-gen tech. That’s the real moat.
"" -
S_x96x_S
addikt
A kínai Deepseek nyilt LLM modell már az Nvidia, ASML tőzsdei árfolyamokba is bekavar;
angolul - Nvidia, ASML plunge as DeepSeek triggers tech stock selloff
Magyarul :
https://www.portfolio.hu/percrol-percre/737075/markans-eses-johet-az-usa-ban-965531
"Több mint 500 pont mínuszban, vagyis 1,2 százalék eséssel indulhat a nap a Dow Jones részvényindexnél, az S&P 500 1,8, a Nasdaq pedig 3 százalék mínuszban nyithat a határidős részvényindexek állása alapján. Az ok részben a DeepSeek nevű kínai mesterséges intelligencia modell legújabb verziójának a megjelenése, ami az eddigi információk alapján jóval kisebb erőforrásokkal fejleszthető, mint a konkurensek AI modelljei, ez pedig megkérdőjelezi azt, hogy szükségesek-e a korábban tervezett nagy, több tízmilliárd dolláros beruházások, például nagy mennyiségű Nvidia chipek beszerzése. A hírre nagy mínuszban nyithat az Nvidia, ami minden mást is húzhat lefelé."-----------
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250127/europai-ai-modell-verheti-a-kinai-es-amerikai-oriasokat-raadasul-teljesen-ingyen-737139
"A kínai vállalat vezérigazgatója, Liang Venfeng provokatív kijelentésével – miszerint az Nvidia grafikus kártyái elméletben könnyen másolhatók – további feszültséget gerjesztett, ami az amerikai technológiai részvények árfolyamának eséséhez vezetett."
https://www.portfolio.hu/uzlet/20250127/brutalisan-eros-es-hatekony-kinai-mesterseges-intelligencia-verheti-szet-az-ai-piacot-737077
"A DeepSeek vezérigazgatója, Liang Wenfeng egyébként mondott egy erőset, szerinte
A technológiában nincsenek titkok, de a másolás időt és költséget igényel. Az Nvidia grafikus kártyái elméletben NEM TARTALMAZNAK TECHNOLÓGIAI TITKOKAT, és KÖNNYEN MÁSOLHATÓK.
Részben ez volt az a mondat, amire az amerikai technológiai részvények, élen az Nvidiával esni kezdtek.
" -
válasz
deathcrow42 #48431 üzenetére
Az sem igazán önmagában, hanem majd az azon gyártott MCM .
Egyre jobban előtérbe kertül az árazás szerintem és az MCM dizájn hozhat szerintem majd előrelépést , -
Sundesz
addikt
válasz
Quadgame94 #48429 üzenetére
Azért annyit hozzátennék, hogy az RTX 4070-nek nem volt rossz ár/érték aránya (+VRAM is járt vele), a Super verzió meg aztán mégjobb lett.
-
válasz
3xxx -> 4xxx ugrásnál volt egy igen jelentős csíkszélességváltás is - samsung 8nm -> tsmc 5/4nm - amely már önmagában hozott legalább 30%-t. Itt nem volt semmi ehhez hasonló, így már borítékolva volt, hogy nem lesz ilyen szintű ugrás. Majd a 3nm esetleg
-
adr0001
aktív tag
válasz
Még anno a 8800 GTX Ultra KO Black Dragon Warriors of the Sun Golden Edition Ti Super kb ~170k-ért volt kínálva, egyszer csak gyütt a 8800 GT ~ 60K-ért, és nem volt számottevően lassabb. <20%.
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #48415 üzenetére
Reális elvárás az ugyanazazon az áron 30-40% perf növekedés?
Számomra igen és számukra is az kellett volna hogy legyen. 4070 Ti = 3090 hozta, 4070 volt a legrosszabb az Ada-t nézve, de lényegében a többi kártya is hozott perf/price előrelépést. 5070 Ti 750 dollárért nagyon meh kategória két év után. 5070 meg az eleve gyenge ár/értékű 4070-et váltja le.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #48424 üzenetére
"~ 5070 árban használt 4090 -t venni,"
En a spanyol hasznaltpiacrol tudok nyilatkozni, a tesztek elott 1100-1300euroert is volt 4090, az 5090 tesztek utan viszont bearaztak ahhoz, 1800-2000 euro kornyekere.Szoval ez a 5070 arban hasznalt 4090 jelenleg nem realis, pontosan azert, mert a 5090 nem lepett el annyira a 4090-tol, plusz meg dragabb is annyival.
-
Busterftw
nagyúr
Illetve nagy valoszinuseggel, aki "$549" arsavban mozog, az max foton latott 4090-et, meg max teszteken, szoval nagyon sok fogalma nincs hogy mennyi az a "valos" 4090 teljesitmeny.
Szoval egyetertek, aki megeszi ezt a marketinget, berakja a 5070-et es kesz, jo uzletet kotott. -
S_x96x_S
addikt
válasz
BerserkGuts #48423 üzenetére
> És mennyien akarnak majd 5070-et venni a marketing miatt mert az már 4090
És mennyien akarnak majd
~ 5070 árban használt 4090 -t venni,
( mivel az 5070-es garis, a 4090 használt .. valószínüleg még olcsóbbra is értékelik a 4090-t )
És mivel ez horgony effektusként is működik,
sokan ehhez mérten kezdik leértékelni a fejükben a használt 4080, 4070 -es GPU-k piaci értékét is . ( és a korábbi generációkét is RTX 30 , RTX 20 ) -
-
válasz
KRoy19 #48416 üzenetére
Nekem az a gyanúm, hogy lesz egy csomó vásárló, aki megeszi ezt az 5070 = 4090 dumát, és tökéletesen boldog is lesz vele. Én elég szűknek gondolom azt a réteget, aki arra nem veszi a fáradságot, hogy a marketing mögé nézzen, ugyanakkor meg állatira fogja zavarni, hogy a framegen nem pontos rekonstrukció.
És ha így van, akkor visszautalnék 2018-ra, amikor sokan teleokádták az internetet azzal, hogy "mi ez a szar raytracing, amitől fele lesz az FPS-em"? No, itt van erre a méltó válasz - most már nem lesz fele az FPS-ed, sőt, az MFG4x-szel még több is leszElnézést a mértéktelen cinizmusért, de sztem a PC-s játékostársadalom magának alapozta meg azt a hasbakasztós hülyeséget, amit most Jensentől kapott.
-
-
Csokifalo
senior tag
válasz
Busterftw #48417 üzenetére
Abban azért van igazság hogy ha egymás mellé rakunk 2 autót, és azt mondjuk 1200km a hatótáv, akkor mindenkiben ez ragad meg először. Más kérdés ha az egyik úgy tudja azt max megtenni ha kamion mögött araszol a pályán 90-el, és 3x áll meg tölteni, vagy megtankol és egy seggel odavezet 130-al...végül is mind a kettő odajut, csak nem mindeg hogy. Az a MFG is csak annyiból nem oké, hogy sztem akinek játék közben nem elég a 120fps 4K-n az vszleg multizik, mert singleplayerhez szerintem felesleges 240 fps, ha meg multizik akkor nem akar javított képet látni értelemszerűen ha meg ninc meg 100-120K alapból akkor a MFG is harmatos lesz mert sz@rból kellene várat építenie. A másik, hogy szerintem sokaknak nem a refresh a gondja hanem az ár/érték arány, mert oké refresh, de a ceruza meg megszaladt rendesen 800K-s 5080 stb...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
KRoy19 #48416 üzenetére
Nem mentegettem egyaltalan, csupan pontosan ideztem Jensent, mert kontextus nelkul nyilvan mindenki azt hisz amit akar.
A tobbseg azon van kiakadva, hogy "5070=4090 teljesítmény": persze csak nem raszter, csupan felhivtam a figyelmet, hogy nem raszterrol beszelt Jensen. -
KRoy19
őstag
válasz
Busterftw #48411 üzenetére
Pont ez az, hogy nem kell semmit mondanod. Nem kell mentegetni az ilyen féreg marketinget azzal, hogy "jaj dehát lehet tudni, hogy hogy értette, amikor azt állította, hogy 5070=4090 teljesítmény" és különben is "a teljesítmény fogalma relatív" című mellébeszélésekkel.
-
válasz
Quadgame94 #48412 üzenetére
Reális elvárás az ugyanazazon az áron 30-40% perf növekedés?
Az Nvidia azt ad és úgy áraz, ahogy ő akarja (sicc!). A piac majd elmondja, hogy ez most helyes vagy nem.
Te a pénztárcáddal szavazol, a boltok, és a nagyker a sok vásárló alapján világosan visszajeleznek az Nvidiának, hogy ez most jó irány vagy sem. Ennyi.Eddig ami lejött, hogy az 5090 nem jó vétel, majdhogynem 4080 szintű bad buy gamingre. De mivel abszolút top-top kategoria, a vásárlók eldöntik, és persze ott van a nem csak gamingre való felhasználás, ott úgyis venni fogják...
5080 és alatta érdekesebb lesz, két nap múlva legalább megtudjuk, milyen az 5080 - eddig számomra ez egy 4080 super refresh. Szintén nem túl jó deal. Valószínűleg ez az 5xxx gen ilyen "meh" lesz, és majd a 6xxx lesz a menő cucc. De akinek 2xxx meg 3xxx kártyája van, onnan simán meglépheti a fejlesztést, mert ha nem, akkor várhat még egy évet legalább.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Az erveimet leirtam, sot, pontos idezettel amire reagaltam.
Nem en kezdtem el terelni, meg magyarazkodni, hogy "de mit jelent valojaban a performance", mire gondolt a kolto.
Elmondom, az RTX 2000 ota RT-re es DLSS-re gondol a kolto. AI-ra, TOPS-ra.
Ez a marketing, ez az uzenet. AI AI, RT, PT, Upscaling."Itt az emberek hatalmas része reális elvárásokkal várta az új gent."
Szerintem meg epp irrealis elvarasokkal. Aki realisan varta a generaciot tudta, hogy ugyanazon a node-n maradva nem lesz nagy ugras. Konkurencia kb nincs, nagyon eltero designrol sem volt szo. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Illetve itt azért a játékfejlesztőket is elő lehetne venni, hogy ami extrákat beleraknak a játékba, az biztos, hogy kell? Már 10-12 éve is voltak egész jól kinéző játékok, amik most szépen gyorsan tudnak rohangálni, ha nem ütköznek engine limit-be.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Busterftw #48409 üzenetére
De ezek a jaj hol a raszter 8K 400FPS 500 dollarert szintu hsz-ek mar unalmasak.
Ki írt ilyet? Mindig amikor elfogynak az érveid túlzásokba esel. Senki sem fogalmazott meg ilyen elvárásokat. Persze majd most jön, hogy írónia stb. Nem kéne elbagatelizálni. Itt az emberek hatalmas része reális elvárásokkal várta az új gent. De azt is sikerült alul múlni.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Busterftw #48409 üzenetére
Nem. Nem az. Aki hardver kereskedelemmel foglalkozik nagyon jól tudja (mert tapasztalja) ezen kijelentések milyen zavart okoznak a fogyasztók buksijában. Az emberek 99+%-hoz csak a főcím jut el. Az nem, hogy részleteiben ez mit jelent.
Még ezen a fórumon is zavart okoz sokaknak pl. a Frame Gen alapjainak megértése, pedig ide túlnyomórészt az átlagnál tájékozottabb emberek járnak. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Sundesz #48403 üzenetére
Nezd, Jensen azt mondta, hogy impossible without AI, meg az AI tensor XY TOPS teljesitmeny nelkul.
Szerintem eleg egyertelmu, hogy mirol van szo, amikor performancerol beszelt.
(MFG)Szar? Szar.
De ezek a jaj hol a raszter 8K 400FPS 500 dollarert szintu hsz-ek mar unalmasak.
Ki lehet hagyni, vagy lehet venni AMD/Intelt. De ne lepodj meg ott se, mert hegesztik a framegent ott is, es ezen van a fokusz.
Mar az Amperenel is ezzel boltoltak, ezen volt a marketing, jott a framegen.Reszemrol lezartam, mindenki azt vesz amit akar.
-
-
warcat
veterán
válasz
KillerKollar #48404 üzenetére
Szerintem nem lesz egy darab se, legalábbis 30-án. Alzában reménykedtünk, de így hogy semmit sem listáztak miközben az összes gyártó ki van rakva 5080-ból a Zotac kivételével... na meg OverclockersUK lehet, hogy 10 darab alatt marad ugye
Esetleg próbálkozhatsz a rendszerépítéssel is foglalkozó bolttal akiknél volt 5080, de a nevükre nem emlékszem
-
Devid_81
félisten
NVIDIA’s tight GeForce RTX 50 margins put pressure on board partners: ‘MSRP feels like charity’
Allitolag nagyon meredek haszonnal adja tovabb az NV a Blackwelleket, AIB partnereknek keves haszon marad, vagy inkabb semmi.
Ezenkivul ugy latszik kulon Press Build chipeket kuldtek ki review-kra sima kereskedelmi helyett.Meglepetes szagot erzek a levegoben
-
KillerKollar
őstag
Van valakinek valami infója magyarországi 5090-es szállítmányról? Hogy melyik boltnál lehet-e esetleg kapni majd, nagyságrendileg milyen áron meg mekkora készlet lesz (gondolom minimális)?
-
Sundesz
addikt
válasz
Busterftw #48402 üzenetére
Te is tudod nagyon jól, hogy miről van szó. Ha teljesítmény állításokat teszünk, az a minimum, hogy ugyanolyan beállítások és szcenáriók között tesszük, hogy összehasonlítható legyen két dolog. Ha almát az almához hasonlítunk nincs gond. De DLSS4 nincs az RTX 4090-en, így arra támaszkodva állítani, hogy a RTX 5070 4090 performance, az nonszensz. Az FPS számláló azt fogja mutatni persze, de ezzel kirögöhik a gamereket. Ezzel az erővel RTX 4060 is hozza a 4090 szintet, csak az előbbi 1080p low, míg a másik 4K ultra (és ennek kb. tényleg ugyanannyi értelme van). Ha ebben nem látod a kivetni valót, az szomorú.
Framegen számokból nem lehet teljesítményt levonni, ezért az értelmes tesztelők ezt meg sem tették. Az Nvidia szerint a natív render teljes mértékben összevethető a 4x multi-frame gennel, na ez a baj. De még mindig mondom, hogy marketing szempontból - bár nem etikus - de érthető cselekedet ez.
-
adr0001
aktív tag
válasz
warcat #48400 üzenetére
Már az RTX 4000-nél is a Frame Gen-ből virágzott pünkösdi királyságuk gótikus építészete, és most éli reneszánszát a négyszeres szorzóval. Felőlem húzhatják ezzel a mézesmadzagot, de teljesítmény növekményt ne hazudjanak be olyan feature-re aminek a működése vagy használhatatlansága pont a feldolgozott képkockák felbontásától valamint azok érkezésének a gyakoriságától függ.
Magyarul, pl. az 5070 valós teljesítménye (vs 4090) egy NULLA. Négyszer nulla meg még mindíg csak egy szép kerek nulla.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik
- Hobby elektronika
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sorozatok
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple asztali gépek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Csere- Beszámítás! Olcsó Számítógép játékra! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 480 8GB / 128SSD + 2TB HDD
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest